Näytä kirjoitukset

Tässä osiossa voit tarkastella kaikkia tämän jäsenen viestejä. Huomaa, että näet viestit vain niiltä alueilta, joihin sinulla on pääsy.


Viestit - matsukan

Sivuja: [1] 2 3 ... 107
1

Onko sinulla asennettu ffmpeg ?

Koodia: [Valitse]
sudo apt policy ffmpeg
Jos ei ole asennettu niin asenna :
Koodia: [Valitse]
sudo apt install ffmpeg

2

Firefox on saatavilla Mozilla teamin ppa varastosta. Yksi asia mikä kannattaa varmistaa käytätkö Waylandia vai  X11. Uskoakseni sinulla on kannettava joten kannattaa varmistaa onko esim kovalevy vaihdettavissa ssd asemaan. 

Koodia: [Valitse]
$ echo $XDG_SESSION_TYPE
snappien onglema on se että yleensä snap ohjelmat tallettavat asetustiedostot  epästandardin mukaisiin kohteisiin.

3
Yleistä keskustelua / Vs: Paluu tietokonepääteaikaan
« : 23.10.22 - klo:22.45 »

Siiloiset keskuskoneet oli pääasiassa yrityksien ja yliopistojen hallussa. Ei sillioin ollut Amazonia tai Azurea jotka tarjoasivat palveluita  yrityksille datan talletusta varten.

4
Yleistä keskustelua / Vs: Paluu tietokonepääteaikaan
« : 23.10.22 - klo:19.48 »

Tarkoitat että palvelut siirtyvät pilveen.

70 80 luvun päätteet oli tyhmiä ja niin niissä ei olkut mitään älyä ja tehoja. Todennäköisesti myös sinun kannettavassa tietokoneessa on enemmän tehoja kuin sen ajan keskuskoneissa.

5

Tänä vuonna siihen on mennyt ehkä pidempää mutta kyllä se tapahtuu vaikka tuolla -d vivulla. Itse en pakotattaisi päivitystä. Kyllä se tulee sieltä.

6

Onko puhelimessa tilaa jäljellä ?

7
Ubuntu tietokoneissa / Vs: Pitääkö vaihtaa?
« : 09.07.22 - klo:19.00 »

Jos ei toimi niin mikset päivitä suoraan ?

8
Ubuntu tietokoneissa / Vs: Pitääkö vaihtaa?
« : 09.07.22 - klo:16.09 »
Voit kokeilla myös luoda uuden paikallisen tilin ja kokeilla onko jokin asetus sekaisin nykyisessä tilissä.

Uskoisin että sinun olisi jos syytä päivittää järjestelmäsi seuraavaan versioon joka tapauksessa.  Saat siinä myös uuden version LibreOfficesta.

--

Edit jos päädyt version vaihtoon niin muista varmuuskopioida tutkimusdatasi johonkin turvalliseen paikkaan.

9
Yleistä keskustelua / Vs: Lennart Poettering
« : 08.07.22 - klo:11.03 »

 :D Ehkä hän on ollut koko ajan Windows kehityksessä mukana ...

10
Yleistä keskustelua / Lennart Poettering
« : 07.07.22 - klo:13.19 »

On nyt virallisesti Microsoftin palveluksessa.

 8)

11

Hyvä analyysi haittaohjelmasta mutta ei siitä miten leviää ... En olisi tässä vaiheessa huolissaan tästä.

12
Varmaan kannattaa avata Terminaali ja kirjoittaa :

Koodia: [Valitse]
sudo nano /etc/fstab

13

dmesg lokit tulee ensiksi mieleen.

Logs-ohjelma ? (Search ja Logs)

14
Yleistä keskustelua / Vs: Turvattomat salasanat
« : 10.01.22 - klo:16.46 »
Palvelut (ainakin toivottavasti) tallettavat salasanat sellaisessa muodossa, josta niiden sisältöä ei voida selvittää kokeilematta kaikkia erilaisia vaihtoehtoja. Tätä muotoa kutsutaan tiivisteeksi. Jos palveluun murtaudutaan, sieltä voidaan mahdollisesti hakea käyttäjien salasanojen tiivisteitä. Jos salasana on helppo, se voidaan selvittää vertailemalla tiivisteitä erilaisista salasanoista palvelusta saatuihin tiivisteisiin. Näin voidaan selvittää käyttäjätunnuksien tai sähköpostien ja salasanojen yhdistelmiä, joita voidaan sitten käyttää muiden palvelujen käyttäjätileille murtautumiseen, mikäli niissä käytetään samoja salasanoja.

Tiiviste on siis tehty niin, että pelkästään sitä tutkailemalla ei voi saada selville, mikä on salasana tiivistämättömänä? Entä jos hyökkääjä valmistelee tekosensa niin, että tekee ison joukon käyttäjätunnuksia ja liittää niihin eri salasanat? Voiko hän näiden tiivisteiden avulla päästä selville tiivistysmenetelmästä? (Jos siis murto onnistuu niin, että hän näkee sekä käyttäjätunnukset että niihin liittyvät salasanojen tiivisteet?)

Voi toki, mutta hyvä tiiviste on henkilökohtainen. Siis jokaisella käyttäjällä on eri tiiviste. Esimerkiksi tiivisteeseen on suolattu vakiotekstin lisäksi käyttäjätunnus, jolloin vaikka ratkaisisi tiivisteen suolauksen, niin joutuisi ratkaisemaan kaikkien käyttäjien tiivisteet erikseen. Toinen vaihtoehto on tehdä yksilöllinen tiiviste laittamalla suolaus tietokantaan kyseiselle käyttäjälle omansa jollakin random-datalla. Tietenkin tällaisen tiivisteen lisäksi kannattaa tiivisteeseen laittaa jokin vakio-tiivistesuolaus lisäksi.

Jos tiiviste on tehty MD5:tavalla niin sateenkaari taulujen avulla voidaan selvittää tunnetuimpien salasanoejn tiivisteet. Tietokannoissa ollaan siirrytty esim scram-256 tiivisteiden käyttöön joka tekee tiivisteistä yksilöllisiä jokaisessa eri palvelussa. Se ei oel vielä yleisesti käytössä.

15
Yleistä keskustelua / Vs: Turvattomat salasanat
« : 10.01.22 - klo:16.38 »
Työpaikalla on 3kk välein vaihtuva salasana ja minimipituus on 15 merkkiä, jonka pitää sisältää numero, iso ja pieni kirjain sekä erikoismerkki. Joku mystinen algortimi on myös, joka estää oman nimen ja 12345 jne. täytteen, eikä saa olla liian lähellä entisiä salasanoja. Lopputuloksena uutta salasanaa saa kokeilla kymmenen kertaa, kunnes järjestelmä sen hyväksyy. Hetken päästä, kun se pitää kirjoittaa uudestaan, niin sitä ei enää muistakaan, mikä oli lopulta hyväksytty, ja pitää suorittaa salasanan resetointi uudestaan. Suurella osalla salasana on kirjoitettu johonkin lapulle työpöydälle ja minä lähetän sen itselle whatsappiin, niin löytyy se sitten sieltä.

Salasanaakin saa kokeilla jotain 10 kertaa, kunnes kirjautuminen menee 15minuutin ajaksi lukkoon, joten en näe mitään perustetta moista hirvitystä pitää käytössä. Ennen oli vain 8 merkin minimi ja piti kirjain, numero ja erikoimerkki löytyä.

Tiivisteen tarkoituksena on estää tämän kaltaisen käyttäytyminen. Tämä tarkoittaa joko sitä että kymmenen viimeisintä tiivistä on tallessa tai parhaimmassa tapauskessa salasana selväkielisenä ...

Ja tuo kolmen kuukauden vaihto-rutiini on haukuttu lyttyyn tietoturva-asiantuntujoiden toimesta aikoja sitten. Se ei estä salasanan vuotamista jos niikseen tulee ja aiheuttaa vain sitä että salasanoja kierretetään.  Ja salansana pitää vaihtaa jos se on vuotanut.

16
KYllähän se vika on Linuxin jolla ei ole tarpeeksi markkinaosuutta että sille tuotettaisiin tarvittavia ajureita.

Ei se käyttäjän vika ole, jos haluaisi vaihtaa Linuxiin mutta esim vuosi sitten hankittu pelikone ja sen rauta ei vaan yksinkertaisesti toimi.

Aivan turhaa yrittää kääntää sitä käyttäjän viaksi, jos oikeasti joskus haluaa että Linuxilla olisi jotain mahdollisuuksia nousta marginaalista.

Pelikone eli siis markettikone ? Kyllä minä voisi milloin kasata komponenteista pelikoneen joka toimisi heittämällä ensi startista. Mutta valitsisin turvallsita rautaa jo heti aluksi.

Tähän tarvitaan monen eri tahojen yhteistyötä jotta Windowsin monopoli saataisiin murrettua myös pelien saralla.
 

17

Ammattitaidosta kertoo sitä että kaverit osasivat valita kaikista mahdollisimman hankalat oheislaitteet (eli Windows only)käyttöönsä ja voisivat valittaa sitten kun ei toiminut sitten heti.

Tavallaan oikeassa olivat mutta käytännössä tekivät siten saisivat mahdollisimman paljon huomiota itselleen vaikka lopputulos oli selvä.

Paljon on mennyt siltikin eteenpäin mutta silti paljon tekemistä on vielä.

18
Ubuntu tietokoneissa / Vs: LibreOfficen mallipohjat
« : 26.12.21 - klo:19.15 »

Siksi koska openoffice on kilpaileva tuote ... LibreOffice on haaroitettu OpnOffice:n koodipohjasta. OpenOffice on enemmän taikka kuollut ohjelmisto jota ylläpidetään Apache Foundation toimesta. Mitään uutta siihen ei ole tullut vuosikausiin.

19
Yleistä keskustelua / Vs: Firefoxin nimi...
« : 21.12.21 - klo:21.10 »
Jos ei istunnon aikana ole mitään erikoisia ohjelmia käynnissä voi käyttää myös

Koodia: [Valitse]
pkill -u <käyttäjä>

Jolloin kaikki käyttäjän prosessit tapetaan ja käyttäjä palautuu kirjautumisikkunaan.


20


sshfs avulla voit liittää etäkoneen hakemiston ja käsitellä tiedostoja niin kuin omalta koneella.

https://www.digitalocean.com/community/tutorials/how-to-use-sshfs-to-mount-remote-file-systems-over-ssh

Sivuja: [1] 2 3 ... 107