Näytä kirjoitukset

Tässä osiossa voit tarkastella kaikkia tämän jäsenen viestejä. Huomaa, että näet viestit vain niiltä alueilta, joihin sinulla on pääsy.


Viestit - Squirrel

Sivuja: [1] 2 3 ... 23
1
Mikäköhän nyt mahtaa olla ubuntu-serverissä kun se ei ota ip.tä käynnistyesä laisinkaan ja näin ollen netti ei toimi ennenkuin loggaa sisään ja sudon kautta kirjoittaa dhclient xxxx Sen jälkeen netti pelittää kunnes sen sammuttaa. Toki palvelinta ei nyt sammutella jatkuvasti, mut pitäisi sen siltikin netti toimia. Ja pitäisi raahata servu kellariin ja ei sitten tarvitsisi monitoria sinne viedä jos se lähtisi toimiaan ilman dhclienttiä.

2
Mietinpä vaan jos koko ja virrankäyttö ei ole este, niin käytetty pöytä PC antaa enempi "bang for buck". Raspin tehot ovat kumminkin aika rajoitetut.

Toisaalta tulostuspalvelin ei paljoa tehoa tarvitse. Raspissa varmaan 50 x enemmän tehoa mitä se vaatii.

3
Selvästi väärältä vuosisadalta ;)
Itsellä on sekä kotiserverissä että läpsyssä 16GB. Serverissä siksi, että niitä löhöi laatikon pohjalla röykkiö.
Pari pikkuserveriä tulevat toimeen puolikkaalla gigalla, koska Raspiin ei enempää saa. Tosin toisessa on lisänä FERAM:a I2C:n päässä.

Linux on kyllä loistava siinä, että vähälläkin tulee toimeen. Tosin ei enää niin vähällä, kuin ensimmäisten 1.0 versioiden aikaan, jolloin Linux asennettiin kahdelta lerpulta 100MB kovalevylle.

Dossi asennettiin yhdeltä lerpulta 10 megan kovolle. Ja joskus sitä käytettiin korpulta pelkästään. Mut videot vie suht saman verran oli käyttöjärjestelmä mikä tahansa.

4
Speksejä on kaikenlaisia, mut ihmettelen noitakin kun suurin osa valmistajista laittaa sinne pohjaankin sen 6 kiinnityspistettä, niin tuskin on sitten kustannuskysymyskään
Äläpä nyt. Kyllä se jonkin verran tuhansia kappaleita kohti tekee, kun jätetään jenkaamatta kustakin pari kierrettä. Varmasti tekee säästöä noilla valmistusmäärillä.

Jos tekisi säästöä, niin sitä tekisi useampi valmistaja. Eikä niitä käsin porata. Mut kaippa se säästö se pienikin säästö on. Ja Toshiballa oli jotain taloushuolia Wikipedian mukaan.

5
Nähtävästi SFF-8301-spesifikaation mukaan 3,5” kovalevyn pohjassa lähinnä liittimiä oleva reikäpari on pakollinen. Toinen reikäpari voi sen sijaan olla kummassa tahansa sijainnissa: keskellä tai toisessa päässä tai molemmissa.

https://toshiba.semicon-storage.com/eu/storage/support/faq/storage-holes.html

Speksejä on kaikenlaisia, mut ihmettelen noitakin kun suurin osa valmistajista laittaa sinne pohjaankin sen 6 kiinnityspistettä, niin tuskin on sitten kustannuskysymyskään

6
Mikäköhän on Toshiban idea noissa ruuvikiinnityksissä kovalevyissä? Mulla on tossa 2 kpl 14 terasia levyjä ja vanhassa Synologyn nassissa on 2 kpl 4 terasia levyjä. Kaikissa on kolme puolellansa, eli kuusi kiinnityskohtaa sivulla.

Mutta pohjassa kummassakin on vain 4 yhteensä. Se varmasti riittää, muta noissa 14 terasissa se keskimmäiset puuttuu. Sen sijaan n. 3-4v vanhat 4 teraset kovot, pohjassa on 4 kiinnitysreikää, mutta se puuttuva ei ole ne keskimäiset vaan toisesta reunasta. Jos haluaisin ne tohon Fractalin kotelon kelkkaan, kovalevy olisi kiinnitettynä toisesta päästä vain. Näillä jutuilla ei varmasti ainakaan kotikäytössä ole mitään väliä, mut ihmettelen miksei ole kaikki kolmea reikää ja jos tarvinnut säästellä, niin miksi se säästetty kiinnityspiste on siellä reunassa.Kaikki nuo levyt on Toshibaa.

7
Ihan kuin olisin jo vastannut mitä tarkoitin edistyneellä, mutta ilmeisesti jäänyt

No en tarkoittanut sitä minään erikoisena vaan lähinnä etsin jos jollain on jostain kokemuksia ja todennut sen hyväksi. listojahan löytyy kyllä googlellakin, siinä ei sen kummosempia kyselyitä tarvitse.

8
Itsellä on nurkissa yksi raidaava nelilevyinen QNAP turhanpanttina. Luulin mainoslaulujen perusteella paremmaksi, mutta petyin. Nettisivujen rakentaminen ja erityisesti php oli liian hankalaa.

Yksi asia, mikä ei innosta RAID-paketeissa on  niiden luotettavuus. On tullut liian monta käsiin, jotka ovat kilahtaneet kunnolla, jonka jälkeen datoja ei saa ulos millään. Varsinkin korkeamman tason RAID pystyvät olemaan hankalia. Näissäkin on eroja.

Mieluiten turvaudun itsetehtyyn varmuuskopiojärjestelmänän, joka synkkaa kahden päivän välein. Ja jonka BACKUP:sta taas otan varmuuskopion satunnaisesti M$ verkkkolevyille. Hyvä puhua, kun ei harrasta elokuvia, pelejä eikä musaa, joten 750GB levy riittää hyvin työlevynä.

RAID:han ei ole mikään varmuuskopio, joten ne pitää olla kunnossa oli sitten RAID tai ei. Itsellä ei vielä RAID:t oo koskaan räjähtäneet käsiin, vaikka vuodesta 2002 on kaikki tietokoneeni olleet tuplalevyillä niin kotona kuin viralllisissa palvelinsaleissakin.

10
Minkälaisia edistyneitä varmuuskopiointi-ohjelmistoja saatavilla buntuun?

11
Entä onko kukaan kokeillut kotiautomatio-ohjelmistoja. Esim https://www.openhab.org/ tai https://www.home-assistant.io/

Tällä hetkellä on tosin käytössä vain Philipsin hue-valaistusta mutta olisi ainakin tarkoitus ottaa käyttöön myös älylukkoja. Ehkä myös lämmityksen säätö. Astianpesukoneessa on kyllä wifi, mutta en tiedä mitä kone verkossa haluaa tehdä. OSaa kyllä kertoa kännykkään milloin on valmis mutta muuten en koe siitä hyötyä.

Itse olen miettinyt josko kehittelisi hyvän systeemin savustukseen. Seuraisi savustimen, lihan, ulkoilman jne. lämpötiloja ja merkkaisi ne muistiin. Voisi sitten uudestaan samaa settiä tehdessä miettiä kuinakohan kauan tällä kertaa menee.

12
No tutkin noita openmediavaultteja jne, mutta päädyin kuitenkin ubuntu-serveriversioon.

13
8Gt rittää hyvin peruskäyttöön (surffailu, office-sovellukset, jne)

Periaattessa kyllä, ellei sitteen käy niin kuin minulla, kun koneessa on muistivuoto: gnome flashback metacity vuotaa, mutta kyllä sen kanssa tulee toimeen, kunhan vaan kirjautuu silloin tällöin uudelleen sisään tai buuttaa koneen...

Olisiko tuohon mahdollista tehdä joko cronilla ajastettua tappoa ja uudelleen käynnistämistä x päivän välein tai vaikka x tunnin välein ajettavaa scriptiä joka tarkistaisi paljonko muistia on ja jos se on lopussa niin tappo/uudelleen käynnistys tuolle gfm:lle?

On mahdollista monella eri tapaa.

14
Tuli hommattua 2 kpl Toshiba MG07ACA14TE 14 teran kovoa, jotka ajan raid-1:ssä. Tuli vaan mieleen miksi tuolla levyllä on niin halpa hinta vs. muut samankokoluokan levyt. Muilta merkeiltä saa vaan 8 ja 10 terasia.

Toshiba tekee hyviä levyjä, eikä laatua tarvitse epäillä. Ilmeisesti pyrkivät tällä hetkellä kilpailemaan hinnalla Seagatea ja WD:tä vastaan, eli monissa kategorioissa Toshiballa on selvästi edullisempia malleja kuin kilpailijoilla.

En kovin tarkaan katsonut kuinka nopea se on, koska tarkoitus on vain säilyttää dataa tuolla. Editoinnin hoidetaan siten että siirrän videot omalle koneelle ssd:lle. Mutta riittääköhän nopeus siihen, että telkkarista voi katsoa videotiedostoja.

HDD:n nopeus on tyypillisesti 100–200 Mt/s luettaessa isoja tiedostoja. Käytännössä siis gigabitin Ethernetin siirtonopeus tulee vastaan samaan aikaan, eikä nopeammasta levystä olisi välttämättä hyötyä. Toki jos levyä käytetään samanaikaisesti muihin tehtäviin, HDD:n hidas hakunopeus alkaa rajoittaa kaistan täyttöä.

Tiiviisti pakatun H.264- tai H.265-videon bitrate on Full HD -resoluutiolla tyypillisesti n. 8 Mbps eli 1 Mt/s. Itse kuvatut 4k-videot taas voivat olla 100–200 Mbps eli 12–25 Mt/s ennen editointia ja tiiviimpää uudelleenpakkausta. Tuonkaan ei pitäisi aiheuttaa ongelmia kovalevyn puolesta.

Juu. Itse vaan olen sitä tyyppiä, että ensin pähkäilee mikä on hyvä tuote ja sitten kun ostanut, niin miettii oliko se sittenkään hyvä (kovalevy). Varmasti riittää mun tarpeisiin.

15
En katsonut, mutta hinnan voi selittää se, että asema olisi SMR asema, joissa on vähemmän fyysisti levyjä ja tieto tallennetaan tavallaan limittäin levyille. CMR on taas perinteinen ja kalliimpi tapa tallentaa tietoa. Serverikäyttöön SMR asemia ei suositella, ilmeisesti niille kirjoittaminen voi tapahtua niin hitaasti, että raid pakan korjauksessa on mennytkin useampi asema rikki koontivaiheessa ja aiheuttanut lopullista tietojen häviämistä ja aikaerot on luokkaa kymmenistä tunneista vrt. päiviin noiden tekniikoiden välillä. Käsittääkseni suorituskyky voi romahtaa olemattomiin jos SMR aseman välimuisti pääsee täyttymään ja niin käy jos asemalle yritetään tallentaa jatkuvasti, kuten kovassa palvelin käytössä tilanne voi olla. Kyseistä asematyyppiä on haukuttu todella paljon ja varsinkin koska niitä on markkinoitu väärään käyttöön, mutta...

Minusta riippuu paljon siitä mihin asemaa käytetään. SMR on mielestäni oikeastaan ihan hyvä jos käyttäjä haluaa saada halvalla varmuuskopiotilaa.

Asiasta lisää
https://www.howtogeek.com/803276/cmr-vs.-smr-hard-drives-whats-the-difference/
https://www.youtube.com/watch?v=aztTf2gI55k

Mielenkiinnosta vielä tsekkasin tuon Toshiban aseman ja se näyttäisi olevan CMR asema
https://toshiba.semicon-storage.com/content/dam/toshiba-ss-v3/master/en/storage/product/data-center-enterprise/eHDD-MG07ACA-Product_Overview_rev3s.pdf

Yksi asia tietysti mikä voi vaikuttaa hintaan on tuo "reliability" kohta, eli luotettavuus ja tietysti nopeus. Ehkä valmistajalla on malleja, jotka rankattu paremmin?

Juu. Ainakin Toshiba itse mainostaa että siinä on enemmän levyjä kuin kilpailijoiden malleissa. Oli mikä oli, niin varmasti riittävä mun tarpeisiin.

16
Tuli hommattua 2 kpl Toshiba MG07ACA14TE 14 teran kovoa, jotka ajan raid-1:ssä. Tuli vaan mieleen miksi tuolla levyllä on niin halpa hinta vs. muut samankokoluokan levyt. Muilta merkeiltä saa vaan 8 ja 10 terasia. Onkohan spekseissä jotain, jota en älyä. Se ei ole kuitenkaan käsittääkseni nas-optimoitu. Myyjäliikkeen mukaan ei myöskään valvontakameroihin tarkoitettu. Toshiban sivujen mukaan "integrates easily into cloud-scale storage infrastructure, business-critical servers and storage, and File and Object storage solutions". Liikkeen mukaan niillä on hyviä kokemuksai tosta, ei kuulemma tule paljon takuukorjauksiinkaan(/vaihtoon).

En kovin tarkaan katsonut kuinka nopea se on, koska tarkoitus on vain säilyttää dataa tuolla. Editoinnin hoidetaan siten että siirrän videot omalle koneelle ssd:lle. Mutta riittääköhän nopeus siihen, että telkkarista voi katsoa videotiedostoja. Käyttislevynä mulla on 2 kpl 256 gigan ssd:tä, jotka ajan myös raidissa.

17
No ei ihan noinkaan, koska NAS = Network Attached Storage. Fingrishinä verkkoon kytketty taltio. Palvelin voi olla paljon muutakin tai vaikka vain tulostin palvelin. NAS on yleiskielessä myös yleensä yhdistetty mm. mainitun Synologyn tapaiseen laitteeseen, vaikka ne voikin mahdollistaa lukuisia muitakin käyttötarpeita.

Veteenpiirretyjä viivoja..

Jep. Toisaalta ei nas tarkoita että se on ainoastaan nassi. Nämä tarkoitukset on tosiaan veteen piirretty viiva.

Mutta tulostinpalvelinhan ei tarjoaa datan säilytystä. Kyse olikin että jos dataa säilytetään, niin onhan se ainakin jonkinsortin tulkinnan mukaan on jonkinlainen nas

Kyllä tulostinpalvelinkin voi säilyttää tulostettavia dokumentteja ja tulostaa sen vasta sitten, kun tulostimelle on näytetty oikeaa NFC tagia.

Jep ja paljon muuta.

18
No ei ihan noinkaan, koska NAS = Network Attached Storage. Fingrishinä verkkoon kytketty taltio. Palvelin voi olla paljon muutakin tai vaikka vain tulostin palvelin. NAS on yleiskielessä myös yleensä yhdistetty mm. mainitun Synologyn tapaiseen laitteeseen, vaikka ne voikin mahdollistaa lukuisia muitakin käyttötarpeita.

Veteenpiirretyjä viivoja..

Jep. Toisaalta ei nas tarkoita että se on ainoastaan nassi. Nämä tarkoitukset on tosiaan veteen piirretty viiva.

Mutta tulostinpalvelinhan ei tarjoaa datan säilytystä. Kyse olikin että jos dataa säilytetään, niin onhan se ainakin jonkinsortin tulkinnan mukaan on jonkinlainen nas

19
Itsellä on Ubuntu server.
I3 prosu, 8GB RAM, 128GB SSD systeemilevy, 1TB /home ja 1TB /BACKUP
Backuppina on itse rakennettu incrementaalinen, joka sopii  minun käyttööni paremmin, koska työlevyllä on paljon muuttuvaa matetiaalia. NAS sopii paremmin sellaiselle, jolla on staattista dataa.

Optimi olisi yhdistelmä inkrementoivasta ja nassista, mutta en juuri nyt viitsi alkaa kehitellä.

Eikös jokainen palvelin, joka tarjoaa datan säilytystä ole nasseja?

20
...Jos joskus tarvitseekin palvelinta johonkin muuhun, niin sitten on iso urakka edessä vaihtaa järjestelmää.
Tarvii palvelinta johonkin muuhun?? Pelikoneeksi? Työasemaksi?

OMV sisältää aika paljon jo valmiiksi plugareita ja muun toiminnallisuuden saa Dockerilla. Se vasta helppo on poistaa vrt. että ruuvaa natiivin asennuksen asetukset solmuun  :D
Itsellä on esim. Pi-hole, Heimdall, NextCloud ja Transmission Dockerina OMV:n päällä. Niin ja jDownloader tosiaan sekin.

Suosittelen opiskelemaan, ennen tyrmäystä. OMV nimittäin hoitaa nuo kaikki alk.per. viestin toivomukset out-of-box. Tietysti jos kiinnostaa vetää päätteessä virransäästö skriptejä tai yrittää tehdä vaikka Samba quotaa, niin antaa palaa. Itsellä loppuisi mielenkiinto  :)
https://www.openmediavault.org/

En mä tyrmää, siksihän mä kysyinkin täällä onko erilaisia vaihtoehtoja. Täytyy tutustua tuohon. Olen kyllä noita YouTubessa nähnytkin kuten myös freenassia ja truenassi ohjeita jne.

Sivuja: [1] 2 3 ... 23