Kirjoittaja Aihe: Raspberry Pi 3 + Serveri OS? ja -yrityskäyttö -soveltuvuus?  (Luettu 5361 kertaa)

Jere Sumell

  • Käyttäjä
  • Viestejä: 742
  • Talous, Hallinto ja Markkinointi (AMK, 2017),B.B.A
    • Profiili
    • Tietokone-blogi
Tuossa mitä annettiin vinkki web-tulostukseen liittyen vadelmatietokoneen valjastamisesta tulostinpalvelimeksi, niin kävi mielessä mitä tässä siitä lähtien olen pohtinut sitä, kuinka hyvin Raspberry Pi 3 -yhden piirilevyn tietokone soeltuisi yrityskäytön palvelimena?

Entä mitä käyttöjärjestelmä OS -vinkkejä voisi olla, jos nyt vaikka kokeilisi pistää tuon tulostuspalvelimen pystyyn, vaikka se ei ole se televiestintä/Internet -palelut liikeideani. Onko Ubuntu Server -ylivoimaisesti paras kuitenkin, vai onko muita varteen otettavia?

Onko täällä palstalla muuten pienyrittäjiä, joilla on raspi yrityksen it-infran sydän?

Mulla ois hyvä liikeidea "maailmanlopun" algortimiin liittyen, mitä olen katsellut tuota ChatGPS -python -kehityspuolta APia, niin ajankohtainen jokseenkin uniikki idea Suomen mittakaavassa pistää pienellä alkupääomalla firma pystyyn, ja aloittaa epäkaupallisesti ilman liikevaihtoa ensin pitää yleisö rakentaa. Ansaintalogiikka olisi lopulta aivan päivänvalon kestävä. 

Muutaman raspberry Pi -koneen koteloineen hankkisin tuotannontekovälineinä, ja sitten DNA:lta tuon yrityskaistan, niin saisi kiinteän IP-osoitteen firmalle, ja rakentaisi sen IT-infran puhtaalta pöydältä tuohon makuualkoviini, niin tulisi uutta konetta verkkoon hakkeroitavaksi haasteena julkisesti ainakin, mitä päivän valon kestävä verkkokäyttöliittymä ja sisältö, mistä toimintaa voisi seurata olisi olemassa. Vähän haastetta puolin ja toisin, mitä tässä kämpällä niin paljon vapaa-aikaa niin voisi jotain itsensä työllistämistä tässä harkita tämän tietokoneharrastuksen parissa, mitä kuitenkin lähes kaiken valveillaoloajan näiden parissa olen sen ajan, mitä vietän tässä kämpillä vuokrayksiössäni.

Vähän offtopic, mutta opiskelukaverini, johon pidän vielä yhteyttä opintojen jälkeen, niin kertoi, että ei keksi oikein mitään laillista käyttöä tuolle Raspberry Pi -tietokoneelle, niin oli ideoinut jotain asiakaskävijälaskuria kivijalkaliikkeisiin, jossa sitten oliko se johonkin Google Analytics palveluun, tai vastaavaan integroituna se softa, joka on ohjelmoituna alusta pitäen, niin kivijalkaliikkeen pitäjä saisi Big Dataa asiakaskäynneistä. Ehdotin, että voisi olla järkevämpää valjastaa raspi varashälyttimeksi kivijalkaliikkeisiin, aletaa ideoimaan sellaista, ja pistetään firma pystyyn, mutta se idea oikein ottanut ainakaan silloin tulta purjeisiin.

Tämä nyt oma liikeideani ei ole verkkoisäntäpalvelut, eikä affimainontaan perustuva verkkosivu, vaan päivänvalon kestävällä ansaintalogiikalla oleva korkean moraalin televiestintä/Internet - palvelut -kategoriaan kaupparekisterissä menevä, eikä liity kävijälaskurin eikä tuohon varashälyttimeen mitenkään.

No, takaisin Topiciin,

Onko tuo Ubuntu Server Raspberry Pi 3 -tietokoneessa järkevin kuitenkin, miten empiriinen kokemus tällä palstalla varmaan monellakin ainakin verkon painona palvelinkoneena on kotiverkossa tuo vadelmatietokone? Entä onko täällä palstalla pienyrittäjiä tässä tietokoneinsinööri IT-alalla, joilla olisi tuo IT-infran sydän kestävän kehityksen mukaisesti hiilijaljnjälki kompensoituna raspi-sydäminen IT-infra omassa firmassa? Miten se mahtaisi luonaa yritys-it-osaston rautaympäristönä?
Free Internet and  people for humans all over the globe!

(Profiilikuvassa oma valokuvani GIMPissä editoituna Disney Classic-väripaletin väreihin ja muunnettuna bittikartta-tiedostosta vektorigrafiikaksi.)

JaniAlander

  • Käyttäjä / moderaattori+
  • Viestejä: 3369
    • Profiili
Mietinpä vaan jos koko ja virrankäyttö ei ole este, niin käytetty pöytä PC antaa enempi "bang for buck". Raspin tehot ovat kumminkin aika rajoitetut.
Core i5-9400F 2.9ghz 32GB Ram, Nvidia RTX2060 Kubuntu 24.04-64bit, Windows 10 Pro 64-bit Samsung Series 5, AMD A-6 2.1 GHz 4 Gt Ram, Ubuntu 18.04 64-bit.
Lenovo T60 Core2Duo 2GB Ram Ati Mobility Radeon 128 MB Ubuntu Mate 16.04-64bit
Commodore Amiga 500 1MB Ram.

qwertyy

  • Käyttäjä
  • Viestejä: 5778
    • Profiili
....varmaan monellakin ainakin verkon painona palvelinkoneena on kotiverkossa tuo vadelmatietokone?
Totta kai. Zero W Pi-Hole käytössä, tehokkaampi malli Octoprint palvelimena. Yksi ollut tallentavana digiboksina ja yksi on 24/7 Openmediavault NAS. Mutta ei tuota tietystikään kannata käyttää palvelimena minkään muun syyn takia kuin, että laite on kokoajan päällä ja haluaa säästää sähköä. Jos sähkönsäästö ei ole aivan pakollista, kuten liiketoiminnassa ei takuulla ole, niin paljon järkevämpi ostaa melkein sama mikä muu kone ja tehdä kaikki vaikka Proxmoxilla sen päälle.

Jere Sumell

  • Käyttäjä
  • Viestejä: 742
  • Talous, Hallinto ja Markkinointi (AMK, 2017),B.B.A
    • Profiili
    • Tietokone-blogi
Jos sähkönsäästö ei ole aivan pakollista, kuten liiketoiminnassa ei takuulla ole, niin paljon järkevämpi ostaa melkein sama mikä muu kone ja tehdä kaikki vaikka Proxmoxilla sen päälle.

Olen kanssasi eri mieltä! :) Liiketoiminnassa pitää mahdollisimman alhaisin tuotannontekokustannuksin ja kokonaiskustannuksin mahdollisimman hyvällä tuotteen yksikkömyyntikatteella valmistaa ja myydä palvelua/tuotetta, mikä se oma myyntiartikkeli -portfolio sitten onkin. Näin lähtökohtaisesti. On se sitten yhden miehen firma, jolloin yrittäjä maksaa aivan kaikesta moneen kertaa erityisesti Suomessa verot ja kaikki kulut itse, ja omasta palkastakin sitten vielä yksityishenkilönä verot, jos menee hyvin ja varaa maksaa itselle palkkaa, eli voi sanoa kärjistäen, että yksityisyritäjä maksaa voiton laskutkin itse välillisesti ja välittömästi moneen suuntaan ja useasti, jos yrityksen tilikauden päätös lopulta on voitollinen. Kulut tulee joka toiminnassa nsin.

On se sitten monikansallinen suuri konserni vaikka, niin se yritys maksaa aivan kaikesta lopulta itse omasta tuloksesta se on pois. Sähkö maksaa, eikä se erityisesti nyt ole mitään halpaa, erityisesti nyt Ukrainan humanitaarisen kriisin oltua pitkään jo päällä, eikä loppua näy, Sähkökriisi on meillä Suomessakin EU:n Venäjän pakotteiden, ja mitä sähkötoimitusten osalta ongelmia niin Sähkön hinnat on noussut pilviin Suomessa tavallisella kuluttajatasollakin, ja sama myös yrityksillä. Mitä IT-infrassa koneet pitää olla päällä 24/7, se ei ole mitään halpaa toimintaa, siinä sähkön hinnala nimenomaan on merkitystä, erityisesti kun kilowattituntihinta käyttöasteen ja kulutuksen mukaan se lasku tavallisesti muodostuu ynnä muita sähkönsiirtomaksuja ja arviolaskut tulee välillä myös.

Itsellänikin tavallisena Turku Energian asiakkaana nyt lopulta sähkönkulutus ei ole noussut, käytetty kilowattituntimäärä on sama, niin ennen kriisin alkua oli noin 20€ kulutuslasku kuussa, ja nyt se on 40€ juuri tuli lasku tässä tämän viikon puolella aamupostissa, eli huimat 200% 100% nousu, hinta tuplaantunut!

Yrityksen talouden pidon osalta nimenomaan on merkitystä, jotta kiinteät kustannukset mahdollisimman pienet ja mahdollisimman vähän muuttuvia kustannuksia, erityisesti jos firman toiminta-ajatus ja idea perustuu toimivaan IT-osastoon tai -infraan, niin sähkölaskun merkitys koko kulurakenteesta on ehdottoman kriittinen.

Vastaan tai puolesta tämän, väitteitä kiitos ja argumenttien kera?

Olisi kiva kuuulla, millä argumentein totesit tuon, että yrityksen taloudenpidon kannalta sähkönkulutuksella ei ole sen suurudella merkitystä, et argumentoinut sitä.

EDIT 11.03.2023 5:51

Vielä lisäys, mitä tuli oiva sauma, pääsin elementtiini tästä yleisen puolen liiketoiminnan hallintopuolen talouden hoidosta tuli kommentti annettua.

Mitä esimerkiksi yhden miehen Osakeyhtiö, jos kassa antaa myöden maksaa kuukausipalkkaa esim. niin OY on juridisesti itsenäinen oikeustoimija, niin palkan maksu vaikka itselle jos on yhden miehen osakeyhiö, niiin siinä on ne työnantajan sivukulut, mitä OY:ssä on lakisääteisesenä pitää olla YEL-vakuutus, ja se lainsäädäntö muuttui huonompaan suuntaan se uudistui tämän vuoden tammikuussa, hinnat pääsääntöisesti YEL-vakuutuksessa alasta riippumatta nousi, mikä tietää erityisesti pienyritäjille entistä niukempaa leipää kaappiin siviilielämän rahoituksen osalta. Enää ei pysty minimiä sitä jotain noin paria sataa euroa yrityksen talouden tilaan riippumatta maksaa,  ja ottaa sitä taloudellista hyötyä elinaikanaan yrittäjänä toimiessaan siitä vakuutuksesta.

Sitten myös yrityksen tai firman talouden pitäisi olla terve. Talousterveys, mitä siihen liittyy, no ei haarrannuta siihen. Oioten vähän, tase ei voi ihan nollassa olla, likviditeettivaje johtaa ongelmiin, maksukykyä pitää yrityksellä olla, puskureista puhutaan, niin sekin hankalaoittaa yksityisyrittäjien asemaa monien palkan maksun suhteen, onko varaa maksaa palkkaa itselle. Erityisesti nyt Korona-aikana lockdownin aikana ravintoloitsijat nyt lopulta pistikin lapun luukulle, kun talous ei kestänyt lopulta kun ei rahaa tullut kassaan, kun ravintolat oli sääetttynä että ne pitää pitää kiinni, niin asiakkailta ei saanut rahoja pois. Sitten tulee se, jos työllistää, eli on työnantajana vaikka kaverin palkannut töihin, jos jossain useimmiten nousukausien aikana menee firmalla vähän paremmin, niin voi kaverin lomauttaa siksi ajaksi, kun tilanne paranee, kun taas yrityksen talous on vähän terveemmällä pohjalla, tila on terveempi. Palkkakustannukset on suurimpia menoeriä, mitä kaikilla yrityksillä on pieni, tai iso. Ääritapauksessa sitten irtisanomiset on se keino, millä sitten ne palkkakustannukset saadaan varmasti tippumaan ja henkilöstökulut saadaan alas ammuttua. Kulurakenne kevenee, jolloin tulos mahdollisesti paranee, vaikka liikevaihto pysyisikin ennallaan ja tilanne muutoin olisi normaali, joka tietää sitten niiden sidosryhmien, joilla on taloudellisia intressejä, esimerkiksi investoineet rahaa yriykseen, niin paremmin sitten tilikauden lopuksi mahdollisuus saada paremmin esim. osinkoja ulos firmasta, jos firman yhtiökokous päättää, että tilikaudella maksetaan jokin osinkoeuromäärä/osake, eli lihkaistaan osinko. Se on sama, onko se yhden mimehen, vai tuhansien henkilöstön konserni, yhtiökokous ja osakkaat ne valinnat tekevät. Yhtiökokous on myös yhden miehen osakeyhtiössä lakisääteinen, ja ne on julkisiia asiakrjoja käsittääkseni myös saatavilla.

No, ei se nyt pelkästään henkilöstöä vähentämällä tulos välttämättä parane, jatkuvuuden periaate on tärkeä, niin investointeja, tulevaan niin ne kuormittavat ja näkyvät hekentävästi yrityksen tuloksen julkaisussa. No, on niitä muitakin tekijöitä, mutta nämä nyt varmaan moni tälläkin palstalla ymmärtää nämä faktat, vaikka tämä nyt mikään Kauppalehden ja mikään yritysfoorumi olekaan. Siinä määrin vähän offtopic-postaus tälle palstalle, mutta sähkön hinnasta elementtiin päästyäni persoonallisuuteeni nähden ja täysin selvin päin nyt tuli vuodatusta.
« Viimeksi muokattu: 11.03.23 - klo:06.08 kirjoittanut Jere Sumell »
Free Internet and  people for humans all over the globe!

(Profiilikuvassa oma valokuvani GIMPissä editoituna Disney Classic-väripaletin väreihin ja muunnettuna bittikartta-tiedostosta vektorigrafiikaksi.)

_Pete_

  • Käyttäjä
  • Viestejä: 1845
  • Fufufuuffuuu
    • Profiili
Tämä nyt oma liikeideani ei ole verkkoisäntäpalvelut, eikä affimainontaan perustuva verkkosivu, vaan päivänvalon kestävällä ansaintalogiikalla oleva korkean moraalin televiestintä/Internet - palvelut -kategoriaan kaupparekisterissä menevä, eikä liity kävijälaskurin eikä tuohon varashälyttimeen mitenkään.

Tämä kuulostaa jo niin vakuuttavalta kun oikein päivänvalonkin kestää että taatusti tulisi siitä Leijonan luola ohjelmasta varmat sijoitusrahat  ;D

Squirrel

  • Käyttäjä
  • Viestejä: 455
    • Profiili
Mietinpä vaan jos koko ja virrankäyttö ei ole este, niin käytetty pöytä PC antaa enempi "bang for buck". Raspin tehot ovat kumminkin aika rajoitetut.

Toisaalta tulostuspalvelin ei paljoa tehoa tarvitse. Raspissa varmaan 50 x enemmän tehoa mitä se vaatii.
Toivoisin tulevan päivä päivältä paremmaksi tietokoneen käyttäjäksi

Jere Sumell

  • Käyttäjä
  • Viestejä: 742
  • Talous, Hallinto ja Markkinointi (AMK, 2017),B.B.A
    • Profiili
    • Tietokone-blogi
Tämä kuulostaa jo niin vakuuttavalta kun oikein päivänvalonkin kestää että taatusti tulisi siitä Leijonan luola ohjelmasta varmat sijoitusrahat  ;D

Tartunpa tähän, myos vähän huumorilla, joku voisi tulkita ehkä.

No sanotaan näin, mitä joka toimialalla siitä liiketoiminnasta varmaan ainoastaan 4-5% maksimissaan se ulospäin näkyvä osuus kokonaistoiminnasta, niin siinä määrin täysin transparent, läpinäkyvää päivänvalon kestävä ideani olisi.  Se vaan ongelma, että kestäisi tovin, että liikevaihto alkaisi ideassani kertymään, niin pitäisi olla puskurissa varallisuutta kuitenkin, että sitten selviäisi edes siihen pisteeseen, että saa alkaa kuoetettua alkuinvestointeja, ja mitä kulut juoksee koko ajan joka toiminnassa, vaikka kuukauden liikevaihto olisikin nolla, niin siinä voi sitten tulla aikakin vastaan, mitä aika on kriittinen, ihmisen elinaika tosiaan asettaa ne ääripäät yhden sukupolven aikana sille toiminnalle, ja sama mikä varallisuuden kerryttämiskeino itsellä olisi, vaikka se olisikin alusta saakka varallisuutta kasvattava toimintatapa. Siinä määrin voisi melkein syytä olla unohtaa koko oma liiketoiminta mitä tässä 20 vuotta voi olla vielä elämääni jäljellä realistisesti arvioiden itselläni. Olisi melkein pitänyt syntyä erilaiseen perhetaustaan sosioekonomisesti, en tiedä, että joku olisi jo aiemman sukupolven edustaja tehnyt pohjatyon. Se on kylmä tosiasia. Samaa asiaa tässä monessa kanavassa ja blogissani olen samaa asiaa esitän, kun se on lopulta se totuus, täälläkin palstalla oliko se siinä patenttikeskustelusäikeessä, vai missä tästä varallisuuden kasaamisen ajan kriittisyydestä mainitsin jo se taisi olla toista vuotta takaperin aktiivinen se keskustelu täällä.

Shark Tank on tuttu ohjelma, en ole enää uusimpia tuotantokausia katsonut, mutta kyllä siinä ajoittain ihan mielekkäitäkin tapauksia on ja mielenkiintoiset ne eri liikemies, bisnesenkeli, ne leijonien henkilo/liikemies/nainen/ -henkiloprofiilit on, mitä niissä on. Tainnut pari tuotantokautta sitä kotimaista versiotakin tulla, mutta se nyt niin erityinen ollut, tai hyvä, mitä tuo alkuperäinen formaatti USA -versio se alkuperäinen, sitten UK, brittivientiversio on yksi, ja en tiedä, onko Kanadan versiotakin Suomen televisiossa näytetty, minkä varassa ainoastaan televisiotarjonnan osalta pääosin arjessa olen, mitä nämä Suomen lähetysalueilla ja jakelualueella eri kansainväliset isot mediakonsernit lähettävät Suomessa sitä ohjelmaa.

On totta, että niinkuin televisio-ohjelman pitääkin olla lähtokohtaisesti jokseenkin jokin viihteellinen viihdearvo varmaan siellä premisseissä on yksi, miksi sitten ne jakelukanavat päätyvät siihen ratkaisuun, että ostavat sen ohjelman jonkin tuotannon sinne omiin kanaviin esitettäväksi sieltä tuotantoyhtiostä, ja varmaan niissä kanavien omissakin tuotannoissa mitä lähettävät omissa kanavissaan ainakin kaupallisilla toimijoilla on ja jonkinlainen populaarimpi viihdearvo -edelletys tuotannolle lähtokohtaisesti, koska yleiso/katsojamäärä on tärkeämpi erityisesti kaupallisille broadcast-tekniikalla tai on-demand näin suoratoistokaudella ne lähettää sitä ohjelmaa eri teknologioita hyodyntäen. Se tietoliikenne-termistostä broadcast, että yksi lähettää useammalle vasaanottajalle sen datan päättelle samaan aikaan, niitä on muitakin.

On se tuossa Leijonan Luolassa poikkeus yhtään, se nyt varmaan jokseenkin simuloi sitä pääomarahottajien kanssa neuvottelua, tai mitä nykyään noita kasvuyrityksiin start-uppeihin riskisijoittajia on myos, enää ei ole pelkästään mitä perinteisessä "vanhassa" mallissa puhuttiin bisnesenkeleistä. On siinä samoja piirteitä tuosa televisiosarjassakin siinä esitelytilaisuudessa, että pitää myydä oma tuote tai idea rahamiehille sijoituksen saamisen toivossa, tosin tuossa ohjelmassa nyt sen enempää sieltä kulissien takaa niistä sijoittajien sitten, ketä lähtee diiliin mukaan, nin heidän intresseistään yms. juuri valjasteta muuta, kuin jokin tietty tuottoprosentti siellä nyt ainakin on sijoittajien osalta tavoitteena sille varallisuuserälle, jonka sitten pistävät firmaan jostain osuudesta. Mitä siten lisäarvoa se yrittäjä saa, mitäsiinä on ne leijonien sidosryhmät ja omat liikeyhteydet,joiden kanssa sitten yhteistyossä avautuu niitä reittejä, mikä sitten mahdollistaa bisneksen laajentumisen, mitä noissa Shark Tankeisa ne leijonat ovat pitkään toimineita usealla toimialalla ja omaavat laajat kontaktiverkostot omilla toimialoillaan ja kymmenittäin puolustusjuristeja sitä mukaa.

En tiedä tämän hetken tilanteesta, olen kuullut, että silloin sen ensimmäisen 1990-luvun lopun IT-buumin aikana pääomasijoittajat sysäsivät joka idealle rahaa ja jopa tyyliin "Tehkää mitä lystäätte", mitä Suomi sokastui ja puhuttiin loputtomasta kasvusta ennen sitten mitä Nokia vientiveturina huippunoteeraus olisiinä Helsingin porssissä 06/2000 kesäkuussa, ja sitten kupla puhkesi. Vastaavaa ei voi enää toistua, mitä ala vakiintunut muiden toimialaojen sekaan, mitä silloin teknologia oli ainakin Helsingin porssissä okonaan uusi toimiala, vastaavanlaista ilmentymää ainakaan nyt Suomessa enää voi syntyä ainakaan perinteisen informaatioteknologian toimialalla, toimiala on tulevaisuudessa jokin muu, jso vastaavaa buumia nähdään, mutta tapahtuma ei ole toteutuva loppuelämäni aikana. Ja tosiaanse ala on jokin muu, kuin informaatioteknologia.

En itse niin julkisuuden perään ole, vaikka pääsääntoisesti nyt aika pitkälle asiat ovat julkisia sama mitä tekee, erityisesti yksityisen sektorin yrittäjänä jos toimisi, paljonkin tietoa saatavilla yrittäjästä ja tämän yrityksistä tai yrityksestä kaivettavissa, ja muutoinkin siviilielämässä pääsääntoisesti ihmiset toimivat omalla nimellään ja omilla kasvoillaan, niin siinä määrin siviilielämäkään mitään täysin anonyymia kaikkine ole, mitä kuitenkin ulkonakin pitää liikua jonkin verran, kun ruokakaupassa pitää käydä.

Olen luonteeltani sellainen, että pidän esilläolosta, ja mitä olen kasvanut kulttuuri/musiikkiharrastusteni myotä aika tavalla persoonallisuuteni kehittynyt siten, että pidän sitä luonnolisena asiana, että valta-osa julkisesta toiminnasta on täysin julkista ja avointa riistaa pitää olla avoimena kriiikille hyvässä ja pahassa, niin eri asia sitten, mitä olen miettinytkin ja harkinnut joskus ja yhä mielessä, että viraalimarkkinoinnin nimissä ilman mitään kaupallisia inressejä voisi osallistua johonkin järkevään televisioformaattiin, mitä niitä välillä niihin haetaan osallistujia jossain sellaisessa asiayhteydesä ja kontekstissa, mihin minut voi liittää muutoinkin siviilielämässäni, ja päivänvalon kestävällä tavalla esiintyä ohjelmassa, mikäs siinä.

Free Internet and  people for humans all over the globe!

(Profiilikuvassa oma valokuvani GIMPissä editoituna Disney Classic-väripaletin väreihin ja muunnettuna bittikartta-tiedostosta vektorigrafiikaksi.)

qwertyy

  • Käyttäjä
  • Viestejä: 5778
    • Profiili
Itsellänikin tavallisena Turku Energian asiakkaana nyt lopulta sähkönkulutus ei ole noussut, käytetty kilowattituntimäärä on sama, niin ennen kriisin alkua oli noin 20€ kulutuslasku kuussa, ja nyt se on 40€ juuri tuli lasku tässä tämän viikon puolella aamupostissa, eli huimat 200% 100% nousu, hinta tuplaantunut!
Niin se on tuplat sinulle. Ei mitään järkeä edes yrittää järkeillä yksityisen ihmisen kuluja vrt. yrityksen. Varsinkaan noin pieniä kulutuksia. Keskiverto yrityksen kuluissa tuo rpi vs joku tietokone, niin omistaja ei käytännössä voi edes huomata sitä kustannuksissa, kun yksi työntekijä maksaa _tunnissa_ hänelle tyyliin min. +40€. Tai sanonpa näin. Jos huomaa, niin asiat on äärimmäisen huonosti  :D

Toisekseen, en nyt puhu tulostinpalvelimesta, mutta sanotaan nyt sitten vaikka web tai tiedospalvelimesta, niin jos se hidastaa sitä työntekijää edes minuutilla käyttökerta, niin sähkönsäästämisen kautta yrittäminen on jo mennyt metsään ja tappiolle työntekijäkustannuksen kautta. Se hyvä tietokone kun ei maksa mitään vrt. muut kustannukset.
« Viimeksi muokattu: 11.03.23 - klo:11.49 kirjoittanut qwertyy »

Jere Sumell

  • Käyttäjä
  • Viestejä: 742
  • Talous, Hallinto ja Markkinointi (AMK, 2017),B.B.A
    • Profiili
    • Tietokone-blogi
Onhan se noinkin. Ostan tuon näkemyksesi, ehdottomasti!

Ei niinkään myos pienyrityksillä ole laajempi ympäristo-aktivistejakin ihan barrikaadeille aktivoivaa toimintaa nuo it-infran ympäristoon kohdistuvat riskit,mitä noilla monikansallisilla toimijoilla noi palvelinkeskukset ovat jo ympäristohaitat ovat suunnattomat, ja tainnut Espoossa joku palvelinkeskushanke tyssätäkin kansalaisvaikuttamisen osalta. Jotenkin verrattavissa noiden monikansallisten kaivosyhtioiden hankkeisiin haalia Suomesta louhoksia, kun arvomalmiesiintymiä on jossain päin Suomea tehty.

On se totta, että sähko nyt joka tapauksessa menoerä, ja koneet pitää olla 24/7 yrityksen toimivan it-infran omaavalla osaavalla osastolla päällä, niin siitä ei voi yrittää edes harkita, että nitistäisi niitä kustannuksia jotain säästojen toivossa alaspäin. Jos yritys tosiaan päätyy harkitsemaan säästotoimia tästä, niin se strategisesta linjanvedosta, ja operatiivinen johto toimitusjohtaja viime kädessä vastuussa toiminnasta, niin väärä porukka remmissä. Olet oikeassa!
Free Internet and  people for humans all over the globe!

(Profiilikuvassa oma valokuvani GIMPissä editoituna Disney Classic-väripaletin väreihin ja muunnettuna bittikartta-tiedostosta vektorigrafiikaksi.)

qwertyy

  • Käyttäjä
  • Viestejä: 5778
    • Profiili
On se totta, että sähko nyt joka tapauksessa menoerä, ja koneet pitää olla 24/7 yrityksen toimivan it-infran omaavalla osaavalla osastolla päällä, niin siitä ei voi yrittää edes harkita, että nitistäisi niitä kustannuksia jotain säästojen toivossa alaspäin. Jos yritys tosiaan päätyy harkitsemaan säästotoimia tästä, niin se strategisesta linjanvedosta, ja operatiivinen johto toimitusjohtaja viime kädessä vastuussa toiminnasta, niin väärä porukka remmissä. Olet oikeassa!
Toki tietysti oikein isommassa mittakaavassa palvelinpuolella, niin voi saada säästöjä kumpaankin, kun vaihtaa vanhentuneen raudan modernimpaan ja vähemmän energiaa vievään. Siinä kun yleensä tulee sitä suorituskykyä samalla lisää. Ei mitään käsitystä siitä, että kauanko keskivertona yritykset käyttää palvelimia. Monesti ajatellut, että palvelimet on varsin arvokkaan oloisia, mutta jos kääntää ajatusta tuohon työaikaan isossa organisaatiossa ja mahdolliseen ajansäästöön, niin ehkä ne on loppuviimein aika edullisia?

Jere Sumell

  • Käyttäjä
  • Viestejä: 742
  • Talous, Hallinto ja Markkinointi (AMK, 2017),B.B.A
    • Profiili
    • Tietokone-blogi
No mitä ne kaikki laitehankinnat ja kaikki menoerät on investointeja yrityksen talouden halinnon näkökulmasta, niin kaiken kokoisissa yrityksissä, ei ainoastaan it-toimialaan rajattuna, niin mitä merkittävämpi ja hinnaltaan arvokkaampi investointi johonkin tuotannontekovälineeseen on kyseessä, siinähän on monia tekijöitä, mitä siinä puntaroidaan sitten, ja erityisesti tietty aikaväli, jonka puitteissa se sitten mitoitetaan, että se maksaa itsensä takaisin ja tuottaa myös jotain niiden investoinnin kustannusten kuolettamisen jälkeen myös takaisin se laite tai kone, joka sinne konserniin on hankittu, tai ei tarvitse olla edes monialayritys kyseessä, vähäkään isommissa organisaatioissa näin ja mitä isompi organisaatio henkilöstömäärältään on, sitä kankeampia ne liiketoimintaprosessit ja ostoprosessit on, mikä tekee sitten noiden B2B -myyntitykkinä päivätöitään provisiopalkalla niitä koneita myyvien arjesta vaikeaa.

En itsekään tiedä, kuinka pitkällä aikavälillä noita palvelinkoneiden käyttöikä arvioidaan niitä osto/hankintapäätöksiä miettiessään se porukka, ketä niistä on vastuussa minkäkin kokoisissa yrityksissä, mutta sen laitteen hinnan lisäksi välillisesti kokonaiskustannuksiin tulee myös se työpanoksen hinta, jonka yritys maksaa työntekijöille niiden laitteiden tässä tapauksessa palvelinten käyttöönottovaihe, ja varmaan siellä sitten on jo osaaminen ja ammattitaito varmaan olemassa jo niiden uusien koneiden käyttöä varten, että firma kanssa käytännössä sitten teollisuuskäytössä hyötyy ja siitä investoinnista, että tarvitse henkilöstön koulutukseen enää investoida lisää rahaa, nekään mitään halpoja palveluita käsittääkseni ole.

En tiedä, mitä tämä nykyään näin tavallisen kuluttajan näkökulmasta tällaisen ihan hyvän hintaisen kukkarolle sopivan jo nykyisin riittävän tehokas kotikäyttöön läppäri, eli tietokone pitää olla tottakai, niin keskimääräinen käyttöikä taitaa olla siinä 4-5 vuotta, jos sen ostaa jokseenkin uutena, erityisesti jos on aikeissa pelkkää Windows -järjestelmää pyörittää koneessa? Kyllä se varmaan noissa yritysten it-osastoilla ne palvelinten elinkaari on varmaan pidempi, kun luulsi, jos joutuu esim 4.vuoden välein raudan uusimaan, niin kyllä siinä mitään taloudellista etua saavuta varmaankaan aika +-0 vetää, jossei peräti tappiotahan siinä paremminkin voisi kuvitella, mitä sitten paperilla näkyy luvuissa jossain kohtaa?

Jos nyt jollain on kentältä kokemusta, itseänikin kiinnostaisi tietää, kuinka pitkillä aikasarjoilla niissä arvioinneissa minkäkin laisissa firmoissa noita it-hankintoja, investointeja laitteita uusitaan sinne it-osastolle, mitä niissä keskusteluissa siellä ostopuolella sitten käydään, mitä tuodaan yhtiökokouksen esityslistalle niitä vaihtoehtoja lopulta, mikä sitten osakkaat päättävät, mistä hankitaan mitkäkin koneet. Varmaan tätäkin palstaa rekisteröityneitä käyttäjiä on henkilöitä, joilla on kokemusta näistä it-investoinneista työpaikaltaan hallintopuolen työtehtävistä?

Tämä nyt se tuntumani tästä laiteinvestoinneista tehokkampaan rautaan yrityspuolen it-osastoille, mitä olen lähinnä toimialasta riippumatta aika laajalla skaalalla käsitän näitä liiketoimintaprosessien etenemistä, ja jäsennän asiaa. Käytännön kokemusta itselläni ei ole tästä asiasta lainkaan, mutta ei tarvitse ollakkaan, mitä olen vielä "Suoraan koulun penkiltä" -asiaa puhun, vaikka se nyt koko totuus ole, paljon olen hankkinut informaatiota ja maailmankuvani muokannut tämän talouspuolen osalta niin useasta lähteestä ja paljon nähnyt ja kuullut kuitenkin, ja kuitenkin jokin teoriapohja myös koulun ulkopuolelta hankittuna ja jatkuvasti syvennän tuntemustani vapaa-ajalla, että se on se paras lähestymistapa lopulta sitten, jos sattuu sopiva työtarjous tulemaan vastaan jostain vähäkään järkevämmästä firmasta, niin on asiantuntemus ja kyky suoriutua työtehtävistä puhuen samaa kieltä, jos säännöllisen kuukausipalkkaisen työpaikan löytäisi ensisijaisesti tästä Turun alueelta, mitä tämä kotikaupunkini on. On tämä lopulta voittava reitti sitten loppupeleissä.
Free Internet and  people for humans all over the globe!

(Profiilikuvassa oma valokuvani GIMPissä editoituna Disney Classic-väripaletin väreihin ja muunnettuna bittikartta-tiedostosta vektorigrafiikaksi.)

JaniAlander

  • Käyttäjä / moderaattori+
  • Viestejä: 3369
    • Profiili
Riippuu vähän palvelimesta ja kuinka kauan rautaa tuetaan, ja ison koneen kohdalla kuinka kauan siihen saa palvelusopimuksen...Tuli isoon koneeseen tutustuttua viime kesänä...JA ennen kaikkea siihen kuinka ikävää on yrittää päivittää sitä ILMAN sopparia valmistajan kanssa.

Mutta tosiaan sellainen joku kymmenen vuotta vanha PC missä on rutosti enemmän ruutia kuin Raspissa ei kummoisia maksa ilman näytönohjainta yms. palvelimessa turhaa. Meinaten jos tosiaan aiot jotain oikeaa palvelinta ajaa. Sellaista missä on isoon internettiin näkyviä palveluita. Muista että turvasoftat jne vie nekin prossusyklejä jne...Tod näk saatat saada suht halvalla jopa palvelinsertifikoitua rautaa....
« Viimeksi muokattu: 11.03.23 - klo:20.35 kirjoittanut JaniAlander »
Core i5-9400F 2.9ghz 32GB Ram, Nvidia RTX2060 Kubuntu 24.04-64bit, Windows 10 Pro 64-bit Samsung Series 5, AMD A-6 2.1 GHz 4 Gt Ram, Ubuntu 18.04 64-bit.
Lenovo T60 Core2Duo 2GB Ram Ati Mobility Radeon 128 MB Ubuntu Mate 16.04-64bit
Commodore Amiga 500 1MB Ram.