Näytä kirjoitukset

Tässä osiossa voit tarkastella kaikkia tämän jäsenen viestejä. Huomaa, että näet viestit vain niiltä alueilta, joihin sinulla on pääsy.


Viestit - AimoE

Sivuja: [1] 2 3 ... 137
1
Toistaiseksi pois käytöstä, mutta jos W11 laittaa sen väkisin niin kai se pyytää salausavaimen luomista.

Ei pyydä, koska sen ei tarvitse pyytää käyttäjää asettamaan salalausetta. Se kehottaa kyllä käyttäjää tallettamaan salausavaimen, mutta salalauseen (passphrase) se kehittää itse, ja tallettaa sen NVRAM-muistiin TPM-sirun suojaamana.

2
Silloin kun käyttäjän piti aina asettaa salausavaimelle passphrase, ja koneen käynnistyessä syöttää sekä passphrase että oman käyttäjätilin salasana erikseen, pakottaminen olisi ollut liian hankalaa. Nyt kun salaus saadaan auki TPM-sirun ja NVRAM-muistin yhteistyöllä, eikä käyttäjän tarvitse tietää kuin oman käyttäjätilinsä salasana, pakotus on helpompi tehdä.

Mantic Minotaur (Ubuntu 23.10) on eka Ubuntu, jossa salauksen voi tehdä niin, että käyttäjä ei tarvitse erillistä passphrasea. Pakotus voi siis tulla myöskin Linux-koneisiin, joita esim. työpaikoilla pidetään yllä keskitetysti.

3
LibreOffice on sillä tavalla hankala, että joskus se avaa heti ikkunan kun tiedostoselaimessa täppää tiedostoa, ja joskus (ainakin kun poimii useamman tiedoston samalla kertaa avattavaksi) se ei avaa ikkunaa, vaan näyttää vain sivupalkissa uuden ikonin, josta näkee, että writer tai cal tai mikä milloinkin on nyt auki, ja sitten pitää sieltä sivupaneelista osata löytää se kuvake ja avata ikkunat siitä.

4
Kanattaa kuitenkin irroittaa reitittimen (jos sellainen on käytössä) virtajohto minuutiksi,
sitä tiedä vaikka siellä olisi ylimääräisä "käyttäjiä".

Ehkä todennäköisempää on, että reitittimen ohjelmisto on jäänyt päivitämättä. Minulla oli aika hiljan ihmetys, kun yhtäkkiä en päässyt Yle Areenasta katsomaan ohjelmia. Sain sen korjatuksi päivittämällä reitittimen, mutta joku hetki meni ennen kuin osasin sieltä etsiä syytä. Päivityksen jälkeen huomasin, että moni muukin asia alkoi toimia, vaikken ollut niiden hiljentymistä hokannut. Minulla tilanne ei vaikuttanut sähköpostiin yhtään, mutta enpä toisaalta gmailia juurikaan käytä. Hiljainen tili pysyy hiljaisena katkonkin aikana. Jotenkin jännästi tilanne vaikutti siltä kuin jotkut sivustot olisivat bännänneet minun IP-osoitteeni, mutta tilanne korjaantui ihan sillä päivityksellä -- ja Windows-koneen jouduin buuttaamaan.

5
Ubuntu tietokoneissa / Vs: LibreOffice arkkien leveys
« : 12.05.24 - klo:13.00 »
Asiakirjan voi koota osista, jotka ovat eri tiedoistoissa, ja näille osille vio tehdä keskenään erilaiset asetukset. Etsi ohjeesta sivu "Koko asiakirjan lisääminen" ja siltä sivulta alakohta kohta "Koko asiakirjan lisääminen linkkinä".

En ole itse käyttänyt tuota, joten en tiedä, miten hankala tai helppo se on.

6
Asentaminen ja käyttöönotto / Vs: BitLockerin uhri
« : 07.05.24 - klo:20.18 »
BitLocker salaa aina levyn (tai "Storage Space" -säiliön) kokonaan. BitLocker-säiliön voi kylläkin kutistaa asennuksen jälkeen, mutta helpointa on asentaa Linux ihan eri levylle.

7
Jos kummallakin on sudo-oikeudet, niin sitä ei voi estää mitenkään, ellei levyn irrotus kelpaa.

8
Yksi aiemmista arvailuista oli 3G-verkon alasajo. Sitä voisi ehkä testata viemällä modeemin ulos ja kokeilla kuuluvuutta  ongelmapaikan lähistöllä. Tarviiko se verkkovirran vai saako sen toimimaan ilman?

9
Laitealue / Vs: USB asennus USB tikulle
« : 27.04.24 - klo:18.12 »
Kyllä onnistuu, eikä tikku ole sidottu siihen yhteen koneeseen, jonka kautta asennus tehtiin, vaan sille asennetun Linuxin saa käyntiin muillakin koneilla.

10
Päivitystä tarjotaan vain sellaisille paketeille, jotka ovat jo ennestään asennetuna, joten joko asennat päivityksen tai poistat koko paketin riippuvuuksineen järjestelmästä. Päivityksen ohittaminen on huonoin vaihtoehto.

11
Oletko kysynyt Solaar-tuesta?

Vanhemmissa malleissa, joita hallitaan SetPoint-ohjelmalla (uudemmissa Options) riittää, että paritus tehdään Windows-koneella. Sitten kun se on tehty, siirretään lhetin Linux-koneeseen ja aletaan käyttää. Oletan, että sama toimii Options-tapauksessa, mutta tarvitset siihen jonkun, jolla on Windows-kone ja jolla on Options asennettuna tai joka suostuu siihen, että se asennetaan. Tää on se viimosin vaihtoehto.

12
No hyvä tietää, että joillakin laitteilla toimii kuitenkin. En silti arvaa ostaa sellaista joka ei ole "virallisesti" tuettu.

13
Ennen kuin ostaa Logitech-laitteita, kannatta tarkistaa onko niille SOlaar-tuki olemassa. Sivulta https://pwr-solaar.github.io/Solaar/devices löytyy aika lyhyt lista tuetuista laitteista.

14
Veikkaan, että asennustikun teossa on tehty vääriä valintoja. Kerro millä työkalulla ja millä koneella ja käyttiksellä teit asennustikun, niin selviää missä kohdassa voisi valita toisin.

15
Osaisikohan täällä joku merkata HSL:n ilmoituksessa kerrotun kevyen liikenteen väylän työmaan OSM-karttaan? HSL käyttää OSM-karttaa pohjana, mutta on merkinnyt kiertotien vain omaan reittioppaaseensa. Työmaan suunniteltu aika on huhtikuun viidennestä elokuun loppuun, eli 5kk.

Käytän puhelimessa naivgointiin Osmand-sovellusta, joka ei nyt tiedä työmaasta mitään. Juu, tiedän että voin itse merkata karttaan jonkun pisteen, jonka kautta haluan reitityksen, ja olenkin jo tehnyt sen, mutta olisi monien muidenkin pyöräilijöiden kannalta kiva saada työmaa pohjakarttaan, jotta Osmand yms. navigointisovellukset voisivat tarjota käyttäjän mieltymysten mukaan optioitua reittiä.

Kun haen pyöräreittiä, joka normaalisti seuraisi bussin 57 reittiä tuossa työmaakohdassa, HSL ehdottaa että idästä tullessa käännyn Pihlajamäentien ympyrästä ylös samalle sillalle, jota pitkin pikaratikka ylittää Lahdenväylän, ja sillan jälkeen kääntyisin Hernepellontielle ja sieltä takaisin Viikintielle alikulun kautta. Siirtyminen liikenneympyrän eteläpuolelta sillalle katkaisee vauhdin juuri ennen sillalle nousua, joten haluaisin kysyä Osmandin suositusta paremmaksi reitiksi.

Voipi tietty olla, ettei Osmandin suositus muutu, vaikka työmaa merkattaisiin, mutta olisipahan näkösällä kaikille.

16
Yleensä kuukletan ensin ja kysyn vasta sitten, nyt sattui lipsahdus. Mea culpa.

Onneksi tuli valituksi otsikko, jonka alla voi vielä jatkaa. Miten näytönkuva toimii teknisesti? Voiko sitä huijata julkaisemalla still-kuvan sijaan streamia, jossa kuva näkyy still-kuvana, mutta kuvankaappaus tuottaa matriisin, jossa on vain osa kuvan pikseleistä, liian harvana asetelmana että kuva olisi kunnollinen? Toki tämäkin keino voidaan kiertää, mutta tulipahan mieleen. Ehkä jonkin aikaa saattaisi mennä ennen kuin sekin on ratkaistu.

17
Yleistä keskustelua / Valokuvien suojaus Internetissä
« : 06.04.24 - klo:09.32 »
Olen huomannut, että ainakin isot mediatalot osaavat suojata kjulkaisemansa kuvat niin, ettei niitä voi noin vaan ladata. Mutta tavalliset yksityishenkilöt julkaisevat kuviaan some-alustoilla ja kauppapaikoilla, jotka eivät tarjoa muuta lataussuojaa kuin täyden piilotuksen.

Vai luulenko vaan, onko tavallisen tallaajan ulottuvilla jo olemassa alusta, joka antaa valita estetäänkö julkisen kuvan lataus?

18
Yleistä keskustelua / Vs: XZ -Havoittuvuus Linuxeissa
« : 05.04.24 - klo:16.32 »
Yksi lukemisen arvoinen "back to basics" -tyyppinen artikkeli on Running the “Reflections on Trusting Trust” Compiler[/].

19
Yleistä keskustelua / Vs: XZ -Havoittuvuus Linuxeissa
« : 04.04.24 - klo:06.19 »
Olikohan 90-luvulla, kun Emacs-editorin lähdekoodi lukittiin selvittelyä varten, kun joku oli päässyt tekemään vihamielisiä muutoksia. Taisi kestää vuosia ennen kuin selvittely oli ohi ja Emacsn pääsi jälleen lataamaan itselleen.

Kyllä näitä yrittäjiä on taatusti ollut koko ajan.

20
Nafta on tullut suomen kieleen samasta lähteestä kuin venäjäänkin: https://en.wikipedia.org/wiki/Naphtha

Nafta-sanaa käytetään eri tilanteissa tarkoittamaan hieman eri asiaa: https://termipankki.fi/tepa/fi/haku/nafta

Historiallisesti se on tarkoittanut raakaöljyä, nykyään lähinnä teollisuusöljyä.

Sivuja: [1] 2 3 ... 137