Kirjoittaja Aihe: WWW-sivuston uudistus  (Luettu 79778 kertaa)

tn

  • Käyttäjä
  • Viestejä: 472
    • Profiili
Vs: WWW-sivuston uudistus
« Vastaus #40 : 03.05.07 - klo:13.52 »
tn: ottaen huomioon että tuo latausvalitsin tarjoaa samat linkit kuin esim. tämä sivu: http://www.ubuntu-fi.org/Wiki/Latausvaihtoehdot on se mielestäni loistava parannus.. Tarjoaa kaikki vaihtoehdot helposti ymmärrettävässä muodossa. Ja ensisijaisesti tässä täytyy ajatella aloittelijoita, jotka eivät ihan tarkkaan tiedä mitä haluavat (guruja varten voidaan tuo latausvaihtoehdot-sivu toki pitää olemassa). Ehkä tuo latausvalitsin kaipaa vielä jotain viilausta mutta ajatuksena mielestäni tuollainen toimii.

Täytyy myöntää, että tuo alkuperäinen lataussivu on kyllä aikamoinen sekamelska. No, ehkäpä tuo on OK, jos se on tulossa sinne "latausvaihtoehdot"-sivulle. Aivan peruskäyttäjälle tulisi kuitenkin mielestäni tarjota oletuksena Ubuntun x86 Feistyn työpöytäversiota. Toki peruslataus ja noi vaihtoehdot voisivat olla samallakin sivulla.

No kommentoin sitte muuten tuota härpäkettä:
* samaa mieltä kanssasi siitä, että 4-sarakkeen järjestystä muutettava ja vaihtoehdot tarvitsevat selitystä (ehkä peräti vielä yksi laatikko, jossa näkyy aina selitysteksti sille kohdalle, jonka päällä hiiri on? tämän lisäksi vielä kyllä jokin lyhyt yleisselitys)
* 2-sarakkeen järjestys mielestäni Ubuntu, Kubuntu, Xubuntu, Edubuntu
* tämänhetkinen valinta tulisi näkyä aiemmissa sarakkeissa
* karmeat häivytysefektit pois tai ainakin nopeammiksi
* linkeistä koko laatikon levyinen/kokoinen, EI siis niin, etttä hover koko laatikossa, mutta teksti toimii vain linkkinä (ja sama homma muuten valikkojen kanssa!)
* jälleen vaaleanpunainen väritys, mutta olkoon :/

Ja se bold-hover tosiaan on hankala kun muuttaa teksin kokoa..

Bold-hover pois myös valikkojen sisältä!

Etusivulle keskittäisin lähinnä yleistä linuxin esittelyä, en lähtisi heti tyrkyttämään (yhteisön kuin sangenkaan) tukipalveluita.. Eikö kuitenkin sen verran luoteta että suurin osa kävijöistä tulee etsimään tietoa siitä, mikä Ubuntu on jne kuin räjähtäneen upgraden kanssa hakemaan tukipalveluita (jotka kuitenkin löytää tuolta yläreunan ohjeet & tuki -kohdasta)?

Ehkäpä näin. Nyt saattaa tulla sellainen vaikutelma, että Ubuntun kanssa on heti tarvitsemassa apua, kun sitä pitää oikein etusivulla tyrkyttää. ;) Toisaalta etenkin "Yhteisön tuki" -kohdan asiat ovat mielestäni aika lailla tyrkyttämisen arvoisia. Kaupallisen tuen hinnastot ovat ainakin kohtuullisen turhaa tavaraa etusivulle. Ehkä. Etusivun pituutta ei myöskään kannattaisi mielestäni tuosta tämänhetkisestä paljoa kasvattaa. Siis jos "Osallistu" -kohdan alle olisi tulossa vielä pajon tekstiä, vois sivu käydä turhan pitkäksi.

Linux-koneita myyvät yritykset voidaan linkittää 'hanki ubuntu' tms -valikkokohtaan, tukipalveluita tarjoavat taasen 'ohjeet & tuki' - kohtaan. Ja mitän Ubu-paitoja ja mukinalusia ei taida vielä Suomessa olla myynnissä, joten voinee heivata vielä tässä vaiheessa? Tai jos tuon 'kauppa' tuolla haluaa pitää tuolla sisällöllö, niin mielestäni palvelut tms. olisi parempi nimi.

Totta.

Yhteisö-navin sisältö on arvoitus, en tiedä mitä noilla kaikilla tarkoitetaan (tapahtumat löytyy kahdesta kohtaa, toiminta kolmesta..?) mutta ehkä se selviää.

Ne "Tapahtumat & toiminta" -kohdan alikohdat voisivat olla vaikkapa sisennettyjä, niin niistä tajuaisi, että ne ovat alikohtia.

Porukka ei vain aina jaksa lähteä mukaan 'tylsään suunnitteluun' vaan haluavat päästä suoraan tekemään.

Mitäh? Suunnitteluhan on usein paljon mukavampaa kuin toteutus. Ei tarvitse miettiä (ainakaan niin tarkasti) epäoleellisia yksityiskohtia kuten sivujen toimintaa kaiken maailman standardeja noudattamattomilla selaimilla... ;)


Joo, tuon navin voisi tosiaan muuttaa tuohon muotoon. Onko sitten sekään hyvä, että Etusivu - Etusivu, en tiedä. katsotaan ja parannellaan.

Tuo Etusivu - Etusivu on kyllä vähän hölmö. Eikös se voisi olla pelkkä linkki? Etusivu on muutenkin erikoistapaus.


Lainaus
Sivustolla pyritään noudatamaan Wikimäistä-kirjoitusasua myös niillä sivuilla, jotka eivät sitä oikeasti ole.
Mikä on "Wikimäinen kirjoitusasu"?

Hyvä että toit tämän esille. Eli, tuo tekemäni ehdotelma todella nojautuu wiki-sivustojen tapaan merkitä dokumentteja. Siellä pyritään yksinkertaisuuteen ja siihen, ettei tiedostopäätteitä käytetä.

Mikä on mielestäni erittäin hyvä asia. Siis se, että tiedostopäätettä ei käytetä. Sen voisikin mielestäni kikkailla pois myös muista osoitteista esim sen mod_rewrite:n avulla. Tiedostopäätteen pois jättäminen tekee osoitteesta selkeämmän. Ei käyttäjää kiinnosta, onko siellä taustalla php-, asp- vai normaali html-sivu.

Lisäksi wiki-sivut linkittyvät toisiinsa wiki-sanojen avulla. Yleinen konventio on se, että wikisana alkaa aina Isolla kirjaimella, eikä mitään välejä käytetä. Näin ollen esim. sivu "Lataa tai tilaa Ubuntu" menee muotoon "LataaTaiTilaaUbuntu".

"Yleinen konventio"? Ehkä. Alkuperäinen, ja mielestäni vanhentunut sekä huono konventio ennemminkin. Esimerkiksi MediaWikissä tuo ei ole nykyään käytössä. Tässä vielä ote Wikipediasta:
Lainaus käyttäjältä: http://en.wikipedia.org/wiki/Wiki#Linking_and_creating_pages
Originally, most wikis used CamelCase when naming program identifiers, produced by capitalizing words in a phrase and removing the spaces between them (the word "CamelCase" is itself an example). While CamelCase makes linking very easy, it also leads to links which are written in a form that deviates from the standard spelling. CamelCase-based wikis are instantly recognizable because they have many links with names such as "TableOfContents" and "BeginnerQuestions". Note that it is possible for a wiki to render the visible anchor for such links "pretty" by reinserting spaces, and possibly also reverting to lower case. However, this reprocessing of the link to improve the readability of the anchor is limited by the loss of capitalization information caused by CamelCase reversal. For example, "RichardWagner" should be rendered as "Richard Wagner", whereas "PopularMusic" should be rendered as "popular music". There is no easy way to determine which capital letters should remain capitalized. As a result, many wikis now have "free linking" using brackets, and some disable CamelCase by default.

Koska pyrkimyksenä on yhdenmukaisuuteen ja wiki-sivut muodostavat leijonaosan koko sivuston sisällöstä, näin parhaaksi, että muut sivut pyrkivät sitten "näyttämään" siltä, kuin ne olisivat wiki-sivuja, vaikka ne eivät sitä olekaan.

Ok. Pyrkimys yhdenmukaisuuteen on hyvä tavoite.

Lainaus
Jokainen hakemisto tai hakemistolta näyttävä nimi aloitetaan isolla kirjaimella. (esim. www.ubuntu-fi.org/Keskustelut)
Miksi? Yleensä osoitteet ovat tavanneet olla pienellä. Ja ne on helpompi muistaa ja kirjoittaa pienellä. No tietysti, jos tämä on jokin wikin asettama rajoitus. Mikä on "hakemistolta näyttävä nimi"?

Kyse on siitä, että wiki-sivut näyttävät hakemistoilta.

Ehkä sinusta, ei minun mielestäni. Toki yhtenevää hakemiston kanssa on se, että wiki-sivuista puuttuu se tiedostopääte. Toisaalta ei tiedostossakaan tarvitse välttämättä olla päätettä (esim. Makefile) ja myös hakemiston nimi voi sisältää päätteen (esim. init.d).

Esimerkiksi sivu www.ubuntu-fi.or/Wiki ei itseasiassa ole hakemisto vaan nimenomaan wiki-dokumentti. Siinä välissä käytetään jotain Apachen maagista rewrite-ominaisuutta, tai jotain, joka muodostaa tuon osoitteen sisällön dynaamisesti.

Totta. Samaan tulisikin pyrkiä myös muiden sivujen osalta, kuten aiemmin mainitsin.

Koska wikeissä ei kuitenkaan harrasteta tiedostopäätteitä, tuo näyttää hakemistolta. Näin ollen myös oikeat hakemistot kuten www.ubuntu-fi.org/Keskustelut pitää alkaa isolla kirjaimella.

MoinMoin tukee myös pienellä alkukirjaimella aloitettuja nimiä. Joka tapauksessa ei vieläkään ole mielestäni järkeä erotella hakemistoja ja tiedostoja toisistaan. WWW-maailmassa hakemistotkin yleensä "ovat" sivuja (käytössä siis index.html tms) siinä missä tiedostotkin. Kumpienkin pitäisi siis noudattaa samaa käytäntöä isojen ja pienten kirjainten suhteen. Hyvä esimerkki kohtuullisen selkeästä osoitesysteemistä ilman tiedostopäätteitä löytyy Mureakuhasta.

Linux-puolella on triviaalia tehdä symbolisia linkkejä tiedostoihin ja hakemistoihin. Se on ikäänkuin alias, toinen nimi, tiedostolle tai hakemistolle. Nyt, koska ihmiset ovat tottuneet kirjoittamaan hakemistojen nimiä pelkästään pienellä kirjaimella, on hyvä, että henkilö, joka on kirjoittanut osoitteeseen esim. www.ubuntu-fi.org/keskustelut, pääsee edelleen keskustelufoorumille. Siltikin, kaikissa linkeissä käytetään tuota isolla kirjaimella alkavaa nimeä.

Tiedän kyllä mitä linkit ovat. En vain tajunnut täysin, mitä tässä tapauksessa haettiin. Mutta eiköhän tuo nyt selvinnyt.

Lainaus
Hakemistojen nimissä yhdyssanat kirjoitetaan yhteen wikimäiseen tapaan myös silloin, kun ne eivät ole oikeita wiki-sivuja
    * esim. www.ubuntu-fi.org/LataaTaiTilaa
Onko tämä paras tapa? Entä www.ubuntu-fi.org/Lataa_tai_tilaa tai www.ubuntu-fi.org/lataa_tai_tilaa. Jälkimmäisissä on se etu, että ainaki wikin sisällä niihin linkittäminen käy helposti tyyliin "katso ohje [kotihakemisto omalle osiolle]" eikä tarvitse kirjoittaa "katso ohje [KotihakemistoOmalleOsiolle kotihakemisto omalle osiolle]". Tällä hetkellä käytössä tuntuu olevan vähän jokaista tapaa, joskin alaviivallinen isolla alkukirjaimella alkava tuntuu olevan yleisin (kts. http://www.ubuntu-fi.org/Wiki/Wiki). Itse kannattaisin ehkä kaikkien osoitteiden kirjoittamista pienellä. Poikkeuksena voisivat olla esimerkiksi ohjeet, joissa on erisnimiä tm. luonnostaan isoja kirjaimia.

On sekin mahdollista, että wiki-sivuilla käytetään tuota alaviivallista versiota. Alaviivaton versio on ymmärtääkseni kuitenkin yleisemmin käytössä muissa wikeissä. Mitä mieltä muut ovat asiasta?
Kamelikirjaimet ovat ehkä yleisempiä, jos lasketaan eri Wiki-alustojen määrän perusteella. Toisaalta koska MediaWiki tuntuisi nykyään olevan ylivoimaisesti yleisin käytössä oleva alusta, en olisi niin varma tuosta yleisyysjakaumasta.


Ja lopuksi jälleen muutama kommentti tämänhetkisestä ulkoasuversiosta:

* Kuten mainitsin, lihavointiefekti mieluusti pois myös valikkojen sisältä.

* Miksi valikoista on poistettu normaali linkkien päällä näkyvä käden kuva? Tuo tapa on rasittava ja hämäävä ja toivoisin paluuta entiseen tässä suhteessa.

* Nyt kun itse valikkokohta ei ole linkki, ongelmana on taas se, että pääalasivu ei erotu sen omista alasivuistaan. Ratkaisuja? Paluu entiseen? Muiden kohtien sisentäminen? Ensimmäisen kohdan (pääalasivun) korostaminen jotenkin? Valikon sijoittelu siten, että se alkaa valikkopalkin päältä niin, että ensimmäinen valikon ensimmäinen kohta on yhtä kuin itse valikkolinkki (ja eroaa muista valikon kohdista kuten parissa edellisessä vaihtoehdossa).

* Valikosta olisi tosiaan kiva nähdä, millä sivulla / missä osiossa ollaan tällä hetkellä.

* Pitäisikö oikean laidan laatikoiden toimia?

* Vasen laita näyttää nyt selkeältä ja tyylikkäältä, kun sekavat linkit on korvattu hienolla bannerilla.

* Ulkoasu on kehittynyt selvästi ja näyttää jo nyt tosi hyvältä!

Risto H. Kurppa

  • Käyttäjä
  • Viestejä: 3024
  • Useita Kubuntuja ajossa.
    • Profiili
    • http://risto.kurppa.fi
Vs: WWW-sivuston uudistus
« Vastaus #41 : 03.05.07 - klo:15.24 »
tn kirjoitti vähän viestiä :)


Tuli tuosta lataussivusta mieleen että nythän tuo tarjoaa torrentteja.. OK, torrentit on hyvä ajatus, mutta kuinka moni perheenäiti, joka Ubuntua haluaa kokeilla, lähtee alkuun virittämään Winkkariin torrent-clienttiä.. En tiedä taipuuko tuo sellaiseen, mutta jos vielä olisi joku ruksi jossain että haluaako suoraan iso-tiedoston vai torrentin ja oletuksena olisi se iso.. Tai sitten pitäisi listata myös torrentit tms..  Ensisijaisesti kuitenkin isoja mm. koska torrentteja varten ei ole tuolla missään mitään ohjetta..

r
UUSI UBUNTUN KÄYTTÄJÄ: SÄÄSTÄ AIKAASI LUKEMALLA  -> TÄMÄ <-

Marko Lavikainen

  • Käyttäjä
  • Viestejä: 130
    • Profiili
Vs: WWW-sivuston uudistus
« Vastaus #42 : 03.05.07 - klo:15.52 »

Lisäksi wiki-sivut linkittyvät toisiinsa wiki-sanojen avulla. Yleinen konventio on se, että wikisana alkaa aina Isolla kirjaimella, eikä mitään välejä käytetä. Näin ollen esim. sivu "Lataa tai tilaa Ubuntu" menee muotoon "LataaTaiTilaaUbuntu".

"Yleinen konventio"? Ehkä. Alkuperäinen, ja mielestäni vanhentunut sekä huono konventio ennemminkin. Esimerkiksi MediaWikissä tuo ei ole nykyään käytössä. Tässä vielä ote Wikipediasta:
Lainaus käyttäjältä: http://en.wikipedia.org/wiki/Wiki#Linking_and_creating_pages
Originally, most wikis used CamelCase when naming program identifiers, produced by capitalizing words in a phrase and removing the spaces between them (the word "CamelCase" is itself an example). While CamelCase makes linking very easy, it also leads to links which are written in a form that deviates from the standard spelling. CamelCase-based wikis are instantly recognizable because they have many links with names such as "TableOfContents" and "BeginnerQuestions". Note that it is possible for a wiki to render the visible anchor for such links "pretty" by reinserting spaces, and possibly also reverting to lower case. However, this reprocessing of the link to improve the readability of the anchor is limited by the loss of capitalization information caused by CamelCase reversal. For example, "RichardWagner" should be rendered as "Richard Wagner", whereas "PopularMusic" should be rendered as "popular music". There is no easy way to determine which capital letters should remain capitalized. As a result, many wikis now have "free linking" using brackets, and some disable CamelCase by default.

Ok, sait puhuttua minut yli  ;). Haluatko päivittää nuo nimeämiskäytännöt toiseen muotoon? Jos siltä tuntuu, niin laita nimesi osallistujalistaan ja käy tekemässä päivitys.

tn

  • Käyttäjä
  • Viestejä: 472
    • Profiili
Vs: WWW-sivuston uudistus
« Vastaus #43 : 03.05.07 - klo:16.22 »
tn kirjoitti vähän viestiä :)
Siinä myös kului vähän aikaa. :( Tentteihinkin pitäisi lukea... ;)

Tuli tuosta lataussivusta mieleen että nythän tuo tarjoaa torrentteja.. OK, torrentit on hyvä ajatus, mutta kuinka moni perheenäiti, joka Ubuntua haluaa kokeilla, lähtee alkuun virittämään Winkkariin torrent-clienttiä. ...
Tuo sama tuli minullekin aiemmin pariin otteeseen mieleen, en vain muistanut siitä mainita.

Ok, sait puhuttua minut yli  ;).
Mutta en ole varma, olenko saanut puhuttua itseäni yli. Kumma juttu muutenkin tämä nimeämissysteemi. Wikeissä suunnataan kamelikirjaimista alaviivoihin, ohjelmointikielissä taas suunta tuntuu olevan päinvastainen.

Haluatko päivittää nuo nimeämiskäytännöt toiseen muotoon? Jos siltä tuntuu, niin laita nimesi osallistujalistaan ja käy tekemässä päivitys.
En (ainakaan vielä). Sitäpaitsi kamelikirjain-alaviiva -valintaa paljon oleellisempi asia on minusta tuo kumma kansio-tiedosto -tyylijako (tai sen poistaminen).

Petri Järvisalo

  • Käyttäjä
  • Viestejä: 579
    • Profiili
    • Kotisivut
Vs: WWW-sivuston uudistus
« Vastaus #44 : 03.05.07 - klo:16.25 »
Lainaus
* Kuten mainitsin, lihavointiefekti mieluusti pois myös valikkojen sisältä.

Joo, kun tänään taas rupesin tuota viilaamaan, otinkin sen pois.

Lainaus
* Miksi valikoista on poistettu normaali linkkien päällä näkyvä käden kuva? Tuo tapa on rasittava ja hämäävä ja toivoisin paluuta entiseen tässä suhteessa.

Ideana oli matkia työpöydän valikoita, mutta muutetaan takaisin.

Lainaus
* Nyt kun itse valikkokohta ei ole linkki, ongelmana on taas se, että pääalasivu ei erotu sen omista alasivuistaan. Ratkaisuja? Paluu entiseen? Muiden kohtien sisentäminen? Ensimmäisen kohdan (pääalasivun) korostaminen jotenkin? Valikon sijoittelu siten, että se alkaa valikkopalkin päältä niin, että ensimmäinen valikon ensimmäinen kohta on yhtä kuin itse valikkolinkki (ja eroaa muista valikon kohdista kuten parissa edellisessä vaihtoehdossa).

Paluu entiseen, ei hyvä välttämättä käytettävyyden kannalta.

Lainaus
* Valikosta olisi tosiaan kiva nähdä, millä sivulla / missä osiossa ollaan tällä hetkellä.

Valikkon pitää koodata jonkinsortin äly tässä suhteessa. Käytännössä homma varmaan menee sitten niin, että haettava url napataan ja verrataan sitä noihin linkkeihin ja sen mukaan hilightetetään valikko.

Lainaus
* Pitäisikö oikean laidan laatikoiden toimia?

Toimivat nyt. Javascriptissä oli pari varoitusta, jonka poistamisen jälkeen piti muuttaa paria muuta kohtaa, että lähti taas toimimaan.



En ole tuohon lataus-velhoon koskenut nyt vähään aikaan, siksi siellä vielä vanha väritys. Teen muutokset tämän päivän aikana. Vaihdan tuon nykyisen systeemin selaimen omaan listaan, jolloin siis edellinen valinta jää näkyviin.

Blogi ja Keskustelualueiden otsikot ovat siis linkkejä, pitäisikö tätä jollain tavalla vielä tuoda selkeämmin esille, ehdotuksia ?
Piakkoin teen niihin hoover-efektin punaiseksi.
Lisää [ratkaistu] ketjun ensimmäisen viestin otsikkoon, kun ongelma on ratkennut.

tn

  • Käyttäjä
  • Viestejä: 472
    • Profiili
Vs: WWW-sivuston uudistus
« Vastaus #45 : 03.05.07 - klo:17.27 »
Lainaus
* Miksi valikoista on poistettu normaali linkkien päällä näkyvä käden kuva? Tuo tapa on rasittava ja hämäävä ja toivoisin paluuta entiseen tässä suhteessa.

Ideana oli matkia työpöydän valikoita, mutta muutetaan takaisin.

Sen olen kyllä huomannut. Sama idea on tuntunut olevan monilla muillakin sivuilla siellä täällä. Itse en ole vaan koskaan tykännyt siitä. Toisaalta käyttöjärjestelmissä taas rasittaa päinvastainen käyttäytyminen (esim. Berylissä tuli ainakin joskus käden kuva ikkunoiden sulkemisnapin yläpuolella). Varmaankin tottumiskysymys.

Lainaus
* Valikosta olisi tosiaan kiva nähdä, millä sivulla / missä osiossa ollaan tällä hetkellä.

Valikkon pitää koodata jonkinsortin äly tässä suhteessa. Käytännössä homma varmaan menee sitten niin, että haettava url napataan ja verrataan sitä noihin linkkeihin ja sen mukaan hilightetetään valikko.

Tuossa URLin nappaamisessa muuten auttavat suuresti yhteinäisellä tavalla muodostetut osoitteet... Homman voisi siis tehdä esimerkiksi JavaScriptillä. Toinen tapa on tietysti koodata sivuihin sisälle, mihin kategoriaan se kuuluu. Tämä vaatisi kuitenkin PHP-koodausta ja luultavasti myös wikin puukottamista, joten taitaa olla poissuljettu vaihtoehto?

Lainaus
* Pitäisikö oikean laidan laatikoiden toimia?

Toimivat nyt. Javascriptissä oli pari varoitusta, jonka poistamisen jälkeen piti muuttaa paria muuta kohtaa, että lähti taas toimimaan.

Ne näyttävät ihan hienoilta. Voisiko "blogi" ja "keskustelualue" tilalla lukea esimerkiksi vaikkapa "blogissa" ja keskustelualueella", "blogissa nyt" ja keskustelualueella nyt" tai "uutta blogissa" ja uutta keskustelualueella"? Toisaalta liian pitkäksi ei kannata varmaankaan mennä.

Blogi ja Keskustelualueiden otsikot ovat siis linkkejä, pitäisikö tätä jollain tavalla vielä tuoda selkeämmin esille, ehdotuksia ?
Piakkoin teen niihin hoover-efektin punaiseksi.

Tuota mietin itsekin. Ehkä hoover-efekti riittää? Hassua, että toiset linkit muuttuvat punainen -> musta ja noi sitten muuttuisivat päinvastoin. Mitenkäs alleviivaus?

"keskustelualue" -otteet ovat mielestäni vähän turhan harvassa. Voisiko niitä tihentää? "Muita kirjoituksia" -listassa voisi ehkä olla muutama vähemmän? Ehkä myös keskusteluotteissa (tuskin)?

Valtavan pitkä selostus Linuxista heti etusivulla ensimmäisenä ei kyllä oikein iske. Aiempikin oli monin verroin parempi.

Petri Järvisalo

  • Käyttäjä
  • Viestejä: 579
    • Profiili
    • Kotisivut
Vs: WWW-sivuston uudistus
« Vastaus #46 : 03.05.07 - klo:17.29 »
korjaan edellistä postia sen verran, että en kerkeäkään tänään tekemään tuolle latausvelholle mitään. katsotaan tulevina päivinä miten kerkeän lohkaista aikaa.
Lisää [ratkaistu] ketjun ensimmäisen viestin otsikkoon, kun ongelma on ratkennut.

Risto H. Kurppa

  • Käyttäjä
  • Viestejä: 3024
  • Useita Kubuntuja ajossa.
    • Profiili
    • http://risto.kurppa.fi
Vs: WWW-sivuston uudistus
« Vastaus #47 : 04.05.07 - klo:12.12 »
Tuosta sivusuunnitelmasta (eli http://www.ubuntu-fi.org/Wiki/WWWUudistus2007  ja sieltä tuo 'sivuston päärakenne' -osio)..

Onko ajatus tosissaan pistää sivu kahtia, 'tuote' ja 'yhteisö' - palasiin?
Miten tuo istuu tuohon nykyiseen navigointiin?
Tuleeko päänavigointiin kaksi osiota joista sitten edetään? Vai onko ajatus tuottaa kaksi erilaista 'saittia' eli valikkoa, jotka sitten näkyvät tietysti myös forumilla, blogissa jne? Miten tieto siitä, kummassa osiossa ollaan, välitetään palvelimelle esim. tultaessa sivustolle suoralla linkillä?

MIelestäni huono ajatus..

(jaa, taisin hokata väärin, noi tuote ja yhteisö ei olekkaan samanarvoisia vaikka grafiikka niin antoi ymmärtää, tuo yhteisö onkin tuon tuotteen yksi osa.. eli komento takaisin...)

Joo, eli tuosta navista/jaosta ajatuksia:
 - nuo nappulat on edelleen sheriffejä, vaikka alivalikot onkin jo päätyneet lainsuojattomiksi, sans-serifeiksi. Koko navi (koko saitti..) sans-serifillä..
 - yläreunan harmaa on edelleen.. harmaa.. eikä siksi erotu selaimen palkeista juurikaan. Kun scrollaa ikkunan siten, että sitä harmaata ei näy, mutta yläreunan musta viiva jää näkyviin, näyttää mielestäni paremmalta ja myös säästää kallisarvoista pystytilaa.
 - etusivu -nappula on mielestäni tarpeeton. Ihmiset ovat hyvin oppineet että logosta pääsee 'kotiin' eli etusivulle ja mielestäni se riittää..  Kaikki sama sisältö/linkit löytyy kuitenkin navin muista kohdista, mihin etusivu käyttäjää ohjaa. HYvä siis olisi, ettei käyttäjällä missään vaiheessa olisi edes tarvetta palata etusivulle, mutta logolinkki sen mahdollisuuden tarjotkoon
 - Kauppa - osio pistää pahasti silmään edelleen.. Eikö sitä saa siivottua pois tekemästä tuosta kovin kaupallista meininkiä.. KOnepaketit tuonne 'hanki ubuntu' - puolelle ja tuki tuonne 'tuki ja ohjeet' - osioon?
- Noita vaakaviivoja valikoissa en tajua - mikä niiden tarkoitus oikein on?
- tuki & ohjeet - osion nykyinen jako 'perusohjeet jne jne jne' on vähän sekava.. Ehkäpä asentamisohjeiden ei tarvitsisi olla suoraan tuossa valikossa, eikös ne enemmänkin kuulu tuohon 'hanki ubuntu' - osioon. Eli kun käyttäjä on saanut Ubuntun levylle (=asentanut), sen jälkeen hän siirtyy lueskelemaan tuki & ohjeita -osiota kun ei osaa käyttää. Näin itse tuumisin. Mutta toki tuolta varsinaisilta ohjesivuilta voi ja tuleekin linkkailla myös asennusoppaaseen.
- Tuohon hanki ubuntu -kohtaan voisi ehkä iskeä suoraan 'päivittäminen' -kohta jossa on ohjeet - no, päivittämiselle..

Ulkoasusta: nuo punaiset linkit ja oikean reunan lootat ubu-fontti-otsikoineen näyttää hyvältä maar! Hieno juttu! Oikiasti, kyllä, tuosta rupee löytymään tyyliä! PItäisikö forum-threadeista vielä siivota nuo alueidenkin nimet pois - varsinkin kun eivät ole linkkejä.

Ja ehkäpä noita vanhojen blogikirjoitusten määrää voisi vielä kuitenkin supistaa, kahteen tai kolmeen, ja korvata niiden viemä tila tyhjällä, jotta keskustelualueiden otsikko erottuu vähän selkeämmin tuolta välistä.

Tuosta 'lataa feisty lallallaa' - nappulasta, varsinaisesti tuore käyttäjä ei varmaankaan ole versionumerosta kiinnostunut, ehkä riittäisi joku 'lataa uusin ubuntu' tms ja ehkäpä vähän isommalla kuin tuo nykyinen? Emmätiedä. Pistäkää forumille kilpailu nappulasta pystyyn :)

'kuvia ubuntusta' - esikatselukuvan (joka on muuten tylsän ruma, voisi olla edes joku ikkuna (esim. firefox jossa ubuntu-fi.orgin uusi ulkoasu :) osittain auki siinä tms. 'eloa') olisi syytä olla linkki, ja ehkäpä siihen voisi iskeä otsikonkin 'kuvia Ubuntusta' samalla fontilla kui teksti 'muita kirjoituksia' blogiviestien yhteydessä ja kuvan alle joku (kuvan oikean reunan kanssa tasoon keskitetty :) [lisää kuvia] -linkki tuon nykyisen tekstin tilalle.

Etusivun esittelytekstit näyttävät paremmilta. Vähemmän tekstiä, enemmän sisältöä (siis kuin aikaisemmin) eli hyvältä näyttää näin tässä vaiheessa ainakin!





jeah!!!!


r
UUSI UBUNTUN KÄYTTÄJÄ: SÄÄSTÄ AIKAASI LUKEMALLA  -> TÄMÄ <-

Petri Järvisalo

  • Käyttäjä
  • Viestejä: 579
    • Profiili
    • Kotisivut
Vs: WWW-sivuston uudistus
« Vastaus #48 : 04.05.07 - klo:18.45 »
Lataus-velho olisi nyt toimivassa kunnossa - palautetta, korjausta, kommentteja ?
Lisää [ratkaistu] ketjun ensimmäisen viestin otsikkoon, kun ongelma on ratkennut.

tn

  • Käyttäjä
  • Viestejä: 472
    • Profiili
Vs: WWW-sivuston uudistus
« Vastaus #49 : 04.05.07 - klo:20.27 »
(jaa, taisin hokata väärin, noi tuote ja yhteisö ei olekkaan samanarvoisia vaikka grafiikka niin antoi ymmärtää, tuo yhteisö onkin tuon tuotteen yksi osa.. eli komento takaisin...)

Joo, itekään en aivan aluksi meinannut tuota ideaa tajuta.
Lainaus käyttäjältä: http://www.ubuntu-fi.org/Wiki/WWWUudistus2007
Näin ollen sivusto jaetaan kahteen pääosaan: Tuote-osioon ja Yhteisö-osioon. Kummallakin osiolla on oma tehtävänsä sivustossa. Sinällään osioita ei ole omina nettisivuinaan, vaan ne jakavat sivuston kahteen toisistaan eroavaan osaan käyttötarkoituksen mukaan.
Eli jako on oikeastaan vain ajatuksen tasolla, sitä ei oikeasti ole suoranaisesti olemassa.

- Noita vaakaviivoja valikoissa en tajua - mikä niiden tarkoitus oikein on?

Onhan noita kaikissa normaaleissa ohjelmistoissakin... Eivät ne ainakaan huonolta näytä. Ainakin Yhteisö-osiossa viivan alapuolella olevat kohdat ovat yläosan viimeisen kohdan alasivuja (suunnitelman mukaan). Juuri tähän asiaan toivoinkin sitä sisennystä tms. erottamaan alasivut paremmin.

PItäisikö forum-threadeista vielä siivota nuo alueidenkin nimet pois - varsinkin kun eivät ole linkkejä.

Joko niin tai jotain niille ainakin pitäisi tehdä. Nyt ne vain sekavoittavat sitä listaa.

Tuosta 'lataa feisty lallallaa' - nappulasta, varsinaisesti tuore käyttäjä ei varmaankaan ole versionumerosta kiinnostunut, ehkä riittäisi joku 'lataa uusin ubuntu' tms ja ehkäpä vähän isommalla kuin tuo nykyinen? Emmätiedä. Pistäkää forumille kilpailu nappulasta pystyyn :)

Minun mielestäni se versionumero on siinä ihan hyödyllinenkin tieto. Ei ainakaan haitallinen. Tietysti, jos painikkeesta pääsee sivulle, josta voi myös muita versioita ladata (kuten nyt on asian laita), on se vähän hassu.

Muuten olenkin harvinaisen samaa mieltä Riston kanssa.

Käden kuvaa toivoisin yhä valikkoihin takaisin. En myös ymmärrä, mikä hinku monilla on laittaa normaali ja visited-linkki samalla värillä. Itsekin tosin joskus aiemmin tein niin. Sittemmin olen kuitenkin tajunnut, että omasta väristä vieraillulle linkille on todella hyötyä. Ei sitä visited-ominaisuutta ole siihen pelkästään huvikseen keksitty.

Väitin aiemmin, että linkki tyyliin [sivun otsikko] toimisi MoinMoin-wikissä. Olin väärässä, Linkkiin tulee lisätä esimerkiksi lainausmerkit: ["sivun otsikko"].


Lataus-velho olisi nyt toimivassa kunnossa - palautetta, korjausta, kommentteja ?

Ihan toimivan ja kivan oloinen. Selitysteksejähän tuo toki edelleen vähän kaipaa. Aiempi vaakasuora sijoittelu oli mielestäni myös käyttökelpoinen. Melkein toivoisin sitä takaisin, ellei sivua sitten täytetä jostain suunnasta muulla asialla. Nyt tyhjää tilaa on kuitenkin tuhottomasti jopa kohtuullisen pienellä resoluutiolla.

Tilan varaaminen myös näkymättömissä oleville valintakohdille on myös vähän omituista, mutta lienee pienempi paha kuin pomppiva sivu. Horisontaalinen sijoittelu tietysti vapauttausi tästä. Toki omalla paikaallaan pysyvät kohdat ovat omalla tavallaan miellyttäviä.

mikkohuo

  • Käyttäjä
  • Viestejä: 562
  • The Ubuntu Counter Project - user number #3339
    • Profiili
Vs: WWW-sivuston uudistus
« Vastaus #50 : 04.05.07 - klo:21.25 »
Sivut näyttävät jo varsin hyvälle. Tuona kaupan voisi minustakin heivata tuosta pois. Eihän Ubuntu Suomella ole mitään kauppaa?! Ja ehkä noita valikoitakin voisi vähän yksinkertaistaa. Nyt vaihtoehtoja on jo vähän turhan paljon. Mutta erittäin lupaavalle vaikuttaa!

Petri Järvisalo

  • Käyttäjä
  • Viestejä: 579
    • Profiili
    • Kotisivut
Vs: WWW-sivuston uudistus
« Vastaus #51 : 04.05.07 - klo:21.57 »
[query]Tuossa URLin nappaamisessa muuten auttavat suuresti yhteinäisellä tavalla muodostetut osoitteet... Homman voisi siis tehdä esimerkiksi JavaScriptillä. Toinen tapa on tietysti koodata sivuihin sisälle, mihin kategoriaan se kuuluu. Tämä vaatisi kuitenkin PHP-koodausta ja luultavasti myös wikin puukottamista, joten taitaa olla poissuljettu vaihtoehto? [/query]

php:llakaan se ei ole periaatteessa paha, jos tuon navigaation tekee moduulina joka sisällytetään (include) tuossa yläpalkissa koodiin, niin url:n nappaaminen ei ole ongelma. samalla kun koodi on modulaarinen, on valikkoa suhteellisen helppo muuttaa kajoamatta moinmoin ja foorumin koodiin.

Etusivulla otettu huomioon uudet ehdotukset - myös valikoissa.

Risto: noiden väliviivojen funktio on pelkästään jäsentämisen helpottaminen valikon sisällä. Sama kuin ohjelmissakin.

Valikossa myös otin käyttöön nimeämiskäytännön missä kolme pistettä merkitsee sivustolta poistumista, ohjelmissahan kyseinen toiminto tarkoittaa, että uusi dialogi avataan tai interaktiota vaaditaan toiminnon suorittamiseen. Vaihtoehtona on toki käyttää pientä glyyfiä, mene ja tiedä.

Tein myös foorumille bannerin suunnitteluun "kilpailun":
http://forum.ubuntu-fi.org/index.php?topic=10121.0
Toivottavasti se kantaa hedelmää muutaman osanottajan verran niin päästään valkkaamaan.
Lisää [ratkaistu] ketjun ensimmäisen viestin otsikkoon, kun ongelma on ratkennut.

tn

  • Käyttäjä
  • Viestejä: 472
    • Profiili
Vs: WWW-sivuston uudistus
« Vastaus #52 : 04.05.07 - klo:22.46 »
[query]Tuossa ...

Jahas, onkos sitä oltu liikaa tietokantojen kanssa tekemisissä? ;)

Lainaus
Tuossa URLin nappaamisessa muuten auttavat suuresti yhteinäisellä tavalla muodostetut osoitteet... Homman voisi siis tehdä esimerkiksi JavaScriptillä. Toinen tapa on tietysti koodata sivuihin sisälle, mihin kategoriaan se kuuluu. Tämä vaatisi kuitenkin PHP-koodausta ja luultavasti myös wikin puukottamista, joten taitaa olla poissuljettu vaihtoehto?

php:llakaan se ei ole periaatteessa paha, jos tuon navigaation tekee moduulina joka sisällytetään (include) tuossa yläpalkissa koodiin, niin url:n nappaaminen ei ole ongelma. samalla kun koodi on modulaarinen, on valikkoa suhteellisen helppo muuttaa kajoamatta moinmoin ja foorumin koodiin.

Totta, ajattelin asiaa jotenkin kieroutuneesti.

Lainaus
Etusivulla otettu huomioon uudet ehdotukset - myös valikoissa.

No ainakaan tuo sisennys ei toimi halutulla tavalla kun siinä on vielä se viiva välissä. En kyllä tiedä toimiiko sen pois ottamisen jälkeenkään.

Lainaus
Valikossa myös otin käyttöön nimeämiskäytännön missä kolme pistettä merkitsee sivustolta poistumista, ohjelmissahan kyseinen toiminto tarkoittaa, että uusi dialogi avataan tai interaktiota vaaditaan toiminnon suorittamiseen. Vaihtoehtona on toki käyttää pientä glyyfiä, mene ja tiedä.

Mitä tarkoitat glyyfillä? Tällaista vai: linkki Minusta tuollainen kuva olisi parempi. Siihen on ehkä jo vähän totuttu.

Lainaus
Tein myös foorumille bannerin suunnitteluun "kilpailun":

Ainakin nykyinen banneri vähän tyhjän näköinen verrattuna aiempaan, joka näytti mielestäni erittäin hyvältä.

Petri Järvisalo

  • Käyttäjä
  • Viestejä: 579
    • Profiili
    • Kotisivut
Vs: WWW-sivuston uudistus
« Vastaus #53 : 05.05.07 - klo:03.01 »
[query]Tuossa ...

Jahas, onkos sitä oltu liikaa tietokantojen kanssa tekemisissä? ;)
Kutsuvat sitä froidilaiseksi lipsautukseksi  ::)

Lainaus
Etusivulla otettu huomioon uudet ehdotukset - myös valikoissa.

No ainakaan tuo sisennys ei toimi halutulla tavalla kun siinä on vielä se viiva välissä. En kyllä tiedä toimiiko sen pois ottamisen jälkeenkään.

Välttämättä en lähtisi itse sisentämään valikoita, näin kun ei työpöytäkäytössäkään ole totuttu näkemään. Jotain silti pitää keksiä tuohon ratkaisuksi. Yksi vaihtoehto mikä mieleen tulee on se, että otamme nuo ala-kohdat yksinkertaisesti pois, tai sitten pääkohta unohdetaan.

Sitä pitää miettiä, tuleeko tuosta "tapahtumat & toiminta" -kohdasta turha täytesivu, jossa tähdennetään noiden muiden alakohtien vastuualueita vai yhteisöä palveleva oma portaali: etusivu yhteisöön, missä olisi päivittyvä kalenteri tai linkkilista tulevista tapahtumista ja toiminnasta - täällä ja maailmalla. (onpas pitkä lause) Mikäli näin on, alakohdista voisi melkein luopua, muussa tapauksessa "turhan täytesivun" sisällön saa helposti sisällytettyä nykyisiin alasivuihin vaikka sivun ensimmäiseen paragraafiin.


Mitä tarkoitat glyyfillä? Tällaista vai: linkki Minusta tuollainen kuva olisi parempi. Siihen on ehkä jo vähän totuttu.

Tuo taisi ratkaista pulman. On paljon selkeämpi toki kuin kolme pistettä.

Ainakin nykyinen banneri vähän tyhjän näköinen verrattuna aiempaan, joka näytti mielestäni erittäin hyvältä.

Lainaus
Tuosta 'lataa feisty lallallaa' - nappulasta, varsinaisesti tuore käyttäjä ei varmaankaan ole versionumerosta kiinnostunut, ehkä riittäisi joku 'lataa uusin ubuntu' tms ja ehkäpä vähän isommalla kuin tuo nykyinen? Emmätiedä. Pistäkää forumille kilpailu nappulasta pystyyn.

Niin.. Banneri olisi kai tarkoitus linkittää yksinkertaistetulle lataa-sivulle, jossa olisi feisty ja dapper. Feistyn ollessa huomiopisteessä. Jos sivu päätetään toteuttaa wikin ulkopuolella, voisi kätevästi samalle sivulle laittaa esimerkiksi välilehti härpäkkeen - kuten ubuntu.comissa - missä olisi sitten tuo valinta-velho. Velhohan on joka tapauksessa oma php sivunsa. Bannerin tekstin päivittäminen gutsyyn tuskin on ongelma, enemmänkin toki miettii onko informaation antaminen välttämätöntä. Ei ehkä. Toisaalta ei se pahaksikaan ole.
Lisää [ratkaistu] ketjun ensimmäisen viestin otsikkoon, kun ongelma on ratkennut.

Marko Lavikainen

  • Käyttäjä
  • Viestejä: 130
    • Profiili
Vs: WWW-sivuston uudistus
« Vastaus #54 : 05.05.07 - klo:12.37 »
Olen päivittänyt wiki-sivua taas yhden askeleen eteenpäin. Lisäsin sinne uuden ehdotelman päänavigoinnin sisällöstä, sekä muokkasin pääsivustorakennetta. Heivasin wikissä olleet kuvat pois, koska niistä ei tällä hetkellä ole mitään lisäarvoa. Joskohan se alkaisi miellyttää teitä? Laitan wikiin myöhemmin myös ideoita varsinaisten sivujen sisällöiksi...

Tässä lisäksi joitain perusteluja päänavoigoinnin ja sivuston päärakenteen valinnaksi.

Esittely-osio on siis jonkinlainen yleiskatsaus Ubuntuun ja Linuxiin yleisesti. Sen sisältö on minulle vielä arvoitus, mutta olen laittanut jonkinlaisen ehdotelman-

Hanki Ubuntu-alue kertoo siis sen, millä eri tavoilla Ubuntun voi hankkia. Ensimmäisenä valikossa on maininta 'Ubuntu-versiot ja niiden erot'. Koska Ubuntusta on useita versioita, se pitäisi mielestäni mainita erikseen varsinkin sen takia, että vain osa versioista on tilattavissa CD-levynä.

Lisäksi Ubuntun päivittäminen sopii mielstäni paremmin tuonne Tuki & ohjeet-osioon, koska siinä ei olla enää hankkimassa Ubuntua vaan päivittämässä jo olemassa olevaa. Haluaisin pitää tuon valikkoalueen aika simppelinä. Eli en haluasi sinne esim. "Latausvaihtoehdot"-kohtaa, koska se kuulu jo "Lataa Ubuntu"-kohdan alle.

Ohjeet & Tuki-osio on sitten minulle kysymysmerkki. Tuossa ehdotelmassa on nyt minun mielestäni ne asiat, jotka kattanevat suhteellisen hyvin sen, mitä valikossa voidaan tarvita. Tuo 'Ubuntu tutuksi'-kirja on kuitenkin epäselvä, että kannattaako se mainita valikossa vai ei.

Sitten olisi tuo Kaupalliset palvelut-osio. Haluaisin pitää sen päänavigoinnissa, koska Ubuntun leviämisen kannalta on tärkeää, että ihmisillä on tietoisuus niiden olemassaolosta. Ja jos niistä ei mitään mainita Ubuntu Suomen sivuilla, niin mistä ihmiset sitten saavat tietoa?

Joka tapauksessa, haluan kuitenkin rajata kaupallisuuden yhteen ainoaan alueeseen. Eli kaikki kaupallisuuteen viittaava pidetään tuon valikon alaisuudessa. Niitä ei ripotella minne sattuu. Lisäksi laitoin ensimmäiseksi kohdan 'Ideologia'. Siinä on tarkoituksena selittää, mikä on Ubuntun ja Linuxin suhde kaupallisuuteen noin yleensä. Mukana pyörii myös vielä tuo 'Ubuntu-tuotteet' ja sen voikin piilottaa, kunnes niitä on oikeasti markkinoilla myös Suomessa.

Lopuksi tuleekin tuo Yhteisö-osio. Eli ensimmäisen kerrotaan mistä on kyse ja sitten mainitaan mitä yhteisö-toiminnan mahdollisuuksia on olemassa. Heitin siitä projektit-osuuden piiloon, koska sille ei ainakaan vielä löytyne pahemmin sisältöä, mutta kannattaa pitää mielessä.


Eli, voitaisiinko nyt päästä sopuun siitä, että pitääkö sivuston yleisrakennetta vielä vääntää paljonkin vai ei. Olisi hyvä saada se naulattua ja päästä eteenpäin sivujen sisällön suunnitteluun. Eli, jos rakenteessa on jotain korjattavaa niin kertokaa nyt.

Marko Lavikainen

  • Käyttäjä
  • Viestejä: 130
    • Profiili
Vs: WWW-sivuston uudistus
« Vastaus #55 : 05.05.07 - klo:13.08 »
Päivitin wikiin myös sivuston nimeämiskäytäntöjä. Siinä on myös kysymys siitä, että miten erikoismerkkeihin pitäisi suhtautua. Korvataanko niitä toisilla merkeillä jne. Esimerkiksi, miten wiki-sivuksi kirjoitetaan vaikka McDonald's tms.

Risto H. Kurppa

  • Käyttäjä
  • Viestejä: 3024
  • Useita Kubuntuja ajossa.
    • Profiili
    • http://risto.kurppa.fi
Vs: WWW-sivuston uudistus
« Vastaus #56 : 05.05.07 - klo:14.37 »
Koita Marko vielä jaksaa - ken leikkiin ryhtyy (ja mielipiteitä kysyy), se leikin kestäköön (kunnes ei enää jaksa ja tekee päätöksen). Ja tässä tosiaan on nyt 'päätöstä tekemässä'eli tähän ketjuun kirjoitellut n. 5 ihmistä eli vielä aika kevyttä..


Niin, ja sitä mäkdonaldsia ei sivuille varmaan tarvi kirjoitella missään vaiheessa :)

Esittely-osio on siis jonkinlainen yleiskatsaus Ubuntuun ja Linuxiin yleisesti. Sen sisältö on minulle vielä arvoitus, mutta olen laittanut jonkinlaisen ehdotelman-

Tuo jako 'yleistä' ja 'mikä Ubuntu on' on mielestäni vähän höttö, luulenpa että riittäisi peräti yksi sivu jossa (samalla tavalla kuin wikikirjassa - ehkäpä samoin sanoin..) selitetään että mikä on Linux, mikä on Ubuntu ja ehkä muutamalla sanalla miten se eroaa muista distroista. Tarkoitus kuitenkin on vain heittää koukku johon käyttäjä tarttuu ja lähtee hankkimana Ubuntua. Screenshotit kuuluvat tänne - pitäisikö valikossa olla 'kuvia' - kohta tässä esittelyn kohdalla?


Hanki Ubuntu-alue kertoo siis sen, millä eri tavoilla Ubuntun voi hankkia. Ensimmäisenä valikossa on maininta 'Ubuntu-versiot ja niiden erot'. Koska Ubuntusta on useita versioita, se pitäisi mielestäni mainita erikseen varsinkin sen takia, että vain osa versioista on tilattavissa CD-levynä.

Lisäksi Ubuntun päivittäminen sopii mielstäni paremmin tuonne Tuki & ohjeet-osioon, koska siinä ei olla enää hankkimassa Ubuntua vaan päivittämässä jo olemassa olevaa. Haluaisin pitää tuon valikkoalueen aika simppelinä. Eli en haluasi sinne esim. "Latausvaihtoehdot"-kohtaa, koska se kuulu jo "Lataa Ubuntu"-kohdan alle.

Samaa mieltä


Ohjeet & Tuki-osio on sitten minulle kysymysmerkki. Tuossa ehdotelmassa on nyt minun mielestäni ne asiat, jotka kattanevat suhteellisen hyvin sen, mitä valikossa voidaan tarvita. Tuo 'Ubuntu tutuksi'-kirja on kuitenkin epäselvä, että kannattaako se mainita valikossa vai ei.

Dokutiimi osaa paremmin ottaa kantaa sisältöön ja mm. wikikirjan rooliin ja suhteeseen tähän ubuntu-fi -saittiin. Mun mielestä se kuitenkin on erittäin hyvä paketti a) esittelemään ubuntua b) johdattelemaan sen käyttöön c) kertomaan tärkeimmät asiat, jotka tulee jokaisen osata. Siksi mun mielestä on ihan ok ohjata väkeä sinne. Tietoa on turha sieltä tuplata ubuntu-fi -saitille.

Valikossa sen ei välttämättä tarvitse olla, mutta sen pitäisi kyllä tulla vastaan varsin pian kun tuon ohjeet & tuki - kohdan avaa, olkoon sitten siellä varsinaisilla sivuilla vasta tms.


Sitten olisi tuo Kaupalliset palvelut-osio. Haluaisin pitää sen päänavigoinnissa, koska Ubuntun leviämisen kannalta on tärkeää, että ihmisillä on tietoisuus niiden olemassaolosta. Ja jos niistä ei mitään mainita Ubuntu Suomen sivuilla, niin mistä ihmiset sitten saavat tietoa?

Joka tapauksessa, haluan kuitenkin rajata kaupallisuuden yhteen ainoaan alueeseen. Eli kaikki kaupallisuuteen viittaava pidetään tuon valikon alaisuudessa. Niitä ei ripotella minne sattuu. Lisäksi laitoin ensimmäiseksi kohdan 'Ideologia'. Siinä on tarkoituksena selittää, mikä on Ubuntun ja Linuxin suhde kaupallisuuteen noin yleensä. Mukana pyörii myös vielä tuo 'Ubuntu-tuotteet' ja sen voikin piilottaa, kunnes niitä on oikeasti markkinoilla myös Suomessa.

pitkä nimi mutta reilusti kuvaavampi kuin nykyinen 'kauppa'. Tuonne voi sitten tosiaan jakaa sisältö tukipalveluihin ja rautakauppoihin.

Pahana kyssärinä, entäs linuxcomp.net, Suomen ainoa Wirallinen Ubuntu-levykauppa? Ehkäpä siitä voisi lisätä maininnan tuonne hanki ubuntu-osioon (ei valikkoon mutta lataus ja/tai tilaus -sivulle). Ja kotipolttoisia levyjä saa tilata täältäkin: http://koti.mbnet.fi/sankalah/levyt.php

Jotenkin nuo olisi tuonne ok tipauttaa. Tai ehkä kaupalliselle puolelle varsinainen tieto noista, mutta linkata tuolta lataus/tilaus-sivuilta sinne, jos joku ei jaksa odotella eikä osaa/halua/jaksa/viitsi poltella. Kuitenkin kumpikin on 'lisäpalveluita' joiden näkyvyys ei missään tapauksessa ole keneltäkään pois, kunhan vain pidetään se kaupallisuus ja yhteisö erillään.

Lopuksi tuleekin tuo Yhteisö-osio. Eli ensimmäisen kerrotaan mistä on kyse ja sitten mainitaan mitä yhteisö-toiminnan mahdollisuuksia on olemassa. Heitin siitä projektit-osuuden piiloon, koska sille ei ainakaan vielä löytyne pahemmin sisältöä, mutta kannattaa pitää mielessä.

TUo tapahtumat -osio on ehkä vähän hmm.. no, toivottavasti sinne kertyy tavaraa. Mutta meilestäni 7 kohtaa tuossa valikossa on turhan paljon..

Nuo 'paikallinen /suomen laaj /kansainvälinen toiminta' - sivut voi mielestäni yhdistää yhdeksi toiminta -sivuksi jossa ne lyhyesti esitellään ja linkataan sitten näille varsinaisille sivuille, vähän vastaten nykyistä http://www.ubuntu-fi.org/Wiki/Tiimit -sivua, paitsi että jokainen noista osioista olisi tosiaan hajautettu omaksi sivukseen (ja tästä vielä mahd. paikallistiimeillä ja suomi-tiimeillä omat sivunsa). Samalla sivulla, siis tuolla 'toiminta' - sivulla voisi olla myös joku taulukko jossa olisi tietoa tapahtumista, jos joku niitä sinne jaksaa päivitellä..


Eli, voitaisiinko nyt päästä sopuun siitä, että pitääkö sivuston yleisrakennetta vielä vääntää paljonkin vai ei. Olisi hyvä saada se naulattua ja päästä eteenpäin sivujen sisällön suunnitteluun. Eli, jos rakenteessa on jotain korjattavaa niin kertokaa nyt.


:)

Valitettavasti ei voi olettaa että ihmiset lukevat esim. viikonloppuna forumia. Toisaalta, jos eivät lue niin ei juuri ole myöskään oikeutta valittaa jälkeenpäin. Mutta aikajakso, jona päätökset tehdään, pitää kuitenkin olla niin pitkä, että (ainakin melkein) kaikilla halukkailla on mahdollisuus osallistua.

vrt. tiimien synnyttäminen http://forum.ubuntu-fi.org/index.php?topic=8106.40 Idea ilmoille tammikuussa, tiimit käyntiin 3kk myöhemmin.. (no, johtui lähinnä sähköpostilistojen odottelusta..)


r
UUSI UBUNTUN KÄYTTÄJÄ: SÄÄSTÄ AIKAASI LUKEMALLA  -> TÄMÄ <-

Marko Lavikainen

  • Käyttäjä
  • Viestejä: 130
    • Profiili
Vs: WWW-sivuston uudistus
« Vastaus #57 : 05.05.07 - klo:15.01 »
Koita Marko vielä jaksaa - ken leikkiin ryhtyy (ja mielipiteitä kysyy), se leikin kestäköön (kunnes ei enää jaksa ja tekee päätöksen). Ja tässä tosiaan on nyt 'päätöstä tekemässä'eli tähän ketjuun kirjoitellut n. 5 ihmistä eli vielä aika kevyttä..

Eiköhän sitä tässä jaksane ;)

Eli, voitaisiinko nyt päästä sopuun siitä, että pitääkö sivuston yleisrakennetta vielä vääntää paljonkin vai ei. Olisi hyvä saada se naulattua ja päästä eteenpäin sivujen sisällön suunnitteluun. Eli, jos rakenteessa on jotain korjattavaa niin kertokaa nyt.

:)

Valitettavasti ei voi olettaa että ihmiset lukevat esim. viikonloppuna forumia. Toisaalta, jos eivät lue niin ei juuri ole myöskään oikeutta valittaa jälkeenpäin. Mutta aikajakso, jona päätökset tehdään, pitää kuitenkin olla niin pitkä, että (ainakin melkein) kaikilla halukkailla on mahdollisuus osallistua.

vrt. tiimien synnyttäminen http://forum.ubuntu-fi.org/index.php?topic=8106.40 Idea ilmoille tammikuussa, tiimit käyntiin 3kk myöhemmin.. (no, johtui lähinnä sähköpostilistojen odottelusta..)

Juu, ei se aika olekaan ongelma. Minä vain toivon, että keskustelulla on jokin suunta ja että asioissa päästään eteenpäin. Jos keskustelu jää sellaiseksi jahkailuksi ja juupas-eipäs-tasolle, niin se ei varmaan mitään auta ja kaikki viivästyy sen takia. Hienoa on kuitenkin se, että tässä ketjussa on menty aika hyvää tahtia eteenpäin ja viestit ovat olleet rakentavia :)

immoT

  • Käyttäjä
  • Viestejä: 435
    • Profiili
Vs: WWW-sivuston uudistus
« Vastaus #58 : 05.05.07 - klo:19.56 »
Mielestäni uudet sivut olisivat vähän paremman näköiset, jos ottaisi tuon ylhäällä olevan mustan viivan kokonaan pois, ja sitten nuo toiset harmaan väriseksi
näin vaikka http://tommiku.wippiespace.com/images/?image=tiedosto/ubuntuuusi.png
.. ja noille vaaleanpunaisille linkeille voisi tehdä jotain

tn

  • Käyttäjä
  • Viestejä: 472
    • Profiili
Vs: WWW-sivuston uudistus
« Vastaus #59 : 06.05.07 - klo:00.25 »

No ainakaan tuo sisennys ei toimi halutulla tavalla kun siinä on vielä se viiva välissä. En kyllä tiedä toimiiko sen pois ottamisen jälkeenkään.

...

Yksi vaihtoehto mikä mieleen tulee on se, että otamme nuo ala-kohdat yksinkertaisesti pois, tai sitten pääkohta unohdetaan.

Hmm, olisin kannattanut alakohtien poistamista, mutta valikko näyttää kyllä jo muuttuneen.


Hanki Ubuntu-alue kertoo siis sen, millä eri tavoilla Ubuntun voi hankkia. Ensimmäisenä valikossa on maininta 'Ubuntu-versiot ja niiden erot'. Koska Ubuntusta on useita versioita, se pitäisi mielestäni mainita erikseen varsinkin sen takia, että vain osa versioista on tilattavissa CD-levynä.

Mielestäni kyseinen kohta kuuluisi selvääkin selvemmin Esittely-valikkoon. Siinähän nimenomaan esitelllään niitä versioita. Hankinta-osio tulisi pyhittää sille hankinnalle. Toki hankinta-osion alasivuilta kannattaisi linkittää tuonne versioiden esittely -sivulle.

Lisäksi laitoin ensimmäiseksi kohdan 'Ideologia'. Siinä on tarkoituksena selittää, mikä on Ubuntun ja Linuxin suhde kaupallisuuteen noin yleensä.

"Ideologia" kuulostaa kyllä juuri sellaiselta, mikä ei sovi kaupallisuuden kanssa kovin yhteen. Ehkä tuolle sopisi paremmin jokin muu otsikko? "Ubuntu ja kaupallisuus"?

Tuo jako 'yleistä' ja 'mikä Ubuntu on' on mielestäni vähän höttö, luulenpa että riittäisi peräti yksi sivu jossa (samalla tavalla kuin wikikirjassa - ehkäpä samoin sanoin..) selitetään että mikä on Linux, mikä on Ubuntu ja ehkä muutamalla sanalla miten se eroaa muista distroista.

Olen samaa mieltä. En edes mitenkään keksi, mitä Yleistä-sivulla voisi olla sisältönä.

Ohjeet & Tuki-osio on sitten minulle kysymysmerkki. Tuossa ehdotelmassa on nyt minun mielestäni ne asiat, jotka kattanevat suhteellisen hyvin sen, mitä valikossa voidaan tarvita.

Nyt voi helposti olla hieman epäselvää mistä kohdasta löytyisi mahdollisesti esimerkiksi ohje Virtualisointisoftan asentamiseen tai oman serverin pystyttämiseen. Ensinnäkin kohdat "Asentaminen" ja "Päivittäminen" voisi nimetä "Ubuntun asentaminen" ja "Ubuntun päivittäminen". Toiseksi "Käyttöohjeet" on ehkä vähän suppea ilmaisu. Olisiko tilalle jotain laajempaa?

TUo tapahtumat -osio on ehkä vähän hmm.. no, toivottavasti sinne kertyy tavaraa. Mutta meilestäni 7 kohtaa tuossa valikossa on turhan paljon..

Nuo 'paikallinen /suomen laaj /kansainvälinen toiminta' - sivut voi mielestäni yhdistää yhdeksi toiminta -sivuksi jossa ne lyhyesti esitellään ja linkataan sitten näille varsinaisille sivuille, vähän vastaten nykyistä http://www.ubuntu-fi.org/Wiki/Tiimit -sivua, paitsi että jokainen noista osioista olisi tosiaan hajautettu omaksi sivukseen (ja tästä vielä mahd. paikallistiimeillä ja suomi-tiimeillä omat sivunsa).

Aivan. Juurin noinhan sen suunnilleen oli siinä alkuperäisessä suunnitelmassa. Sitten ne alikohdat tulivat jostain syystä sinne valikkoon, ja nyt ne ovatkin muuntautuneet ylemmän tason sivuiksi. Kannatan siis Riston ehdotusta / alkuperäistä suunnitelmaa.



Päivitin wikiin myös sivuston nimeämiskäytäntöjä.

Tuntuisi selkeämmältä kuin edellinen versio. Mutta mitenkäs wiki-"hakemistot". Siis esimerkiksi sivu tyyliin ubuntu-fi.org/wiki/(T/t)iimit/Paikallistiimit? Kumman käytännön mukaan ne nimetään? Vai tarvitseeko/saako alisivuja edes tehdä?

Siinä on myös kysymys siitä, että miten erikoismerkkeihin pitäisi suhtautua. Korvataanko niitä toisilla merkeillä jne. Esimerkiksi, miten wiki-sivuksi kirjoitetaan vaikka McDonald's tms.

Eikös ne erikoismerkit, jotka saa siihen URLiin laitettua voisi siihen myös laiittaa? Muut voisi varmaankin antaa mennä sillä prosenttimerkki-koodi -merkinnällä. Samaan tapaan siis kuin Wikipediassakin. Ainakin sivuihin linkkaaminen on tällä tavoin wikin kautta helpompaa. Tuskin erikoismerkit mikään suuri ongelma tulevat olemaan.