Kirjoittaja Aihe: WWW-sivuston uudistus  (Luettu 74100 kertaa)

Marko Lavikainen

 • Käyttäjä
 • Viestejä: 130
  • Profiili
WWW-sivuston uudistus
« : 23.04.07 - klo:15.12 »
Moi.

Täällä on aloitettu tekemään uuttaa www-sivu-uudistusta ja postituslistoilla onkin jo käyty läpi erilaisia ulkonäköehdotuksia. Aloitan tämän ketjun alusta, jotta on helpompi päästä eteenpäin, mutta linkistä http://forum.ubuntu-fi.org/index.php?topic=5723.20 pääsee edelliselle vastaavalle ketjulle, jossa asiaa on pohdittu.

Olen tässä kiireitten keskellä yrittänyt seurata tuota kehitystä ja se on mielestäni lähtenyt liikkeelle hieman hätäisesti. Sivuston rakenne ja tarkoitus on kuitenkin aika monimutkainen, ja siihen pitäisi keskittyä nyt paljon enemmän. On mielestäni aika turhaa käyttää paljon aikaa ulkonäön suunnitteluun, ennen kuin on oikeasti selvillä se, mitä sivuille oikeasti halutaan laittaa ja millä tavoin.

Itse näen kuitenkin, että Ubuntu Suomen -sivut tarvitsevat uudistamista piakkoin. Syynä on se, että Feisty on nyt ensimmäinen Ubuntu-julkaisu, jota voi oikeasti ajatella kotikäyttäjien asennettavaksi ja sitä pitäisi saada markkinoitua mahdollisimman hyvin.

Alla on joitain kysymyksiä, jotka pitäisi ensin selvittää:

- Mitkä ovat sivuston kohdeyleisöt? Kenen tarpeita sen halutaan täyttävän?
- Mitä tarpeita sen halutaan täyttävän?
- Mitä sisältöjä sivuille halutaan tuottaa?
- Minkä linux/ubuntu-tahojen ja -tuotteiden näkyvyyttä halutaan parantaa.

Itse näkisin, että sivustojen parantamista varten voisi perustaa kaksi työryhmää:

a) Tämä työryhmä lähtee suunnittelemaan sivuston rakennetta sekä sen sisältöä.
b) Tämä työryhmä suunnittelee taas sivuston ulkonäköä, sekä huolehtii teknisten ratkaisujen valinnoista ja hoitamisesta

Lisäksi, koska kyseessä on hajautettu prosessi, se tarvitsee selkeän paikan, jossa hoidetaan prosessin dokumentointi. Se olisi paikka, johon kaikki sovitut asiat, sisällöt ja muut ratkaisut säilytetään. Dokumentointia varten olenkin perustanut wiki-sivun
   
     http://www.ubuntu-fi.org/Wiki/WWWUudistus2007

Se on vielä todella raakile, mutta jostain sen pitää lähteä.

Ensimmäisenä voisi mielestäni lähteä liikkeelle siitä, että perustetaan nuo pari työryhmää. Jokainen halukas voisi ilmoitella kiinnostuksestaan joko tämän viestiketjun kautta tai vaikka minulle yksityisviestinä. Laittaisin sitten työryhmien jäsenten tiedot tuonne wiki-sivulle ja siitä voisikin sitten lähteä organisoitumaan eteenpäin.

Mitä pidätte noista ajatuksista?

tn

 • Käyttäjä
 • Viestejä: 472
  • Profiili
Vs: WWW-sivuston uudistus
« Vastaus #1 : 23.04.07 - klo:17.16 »
Ajatus sivun uudistamisesta on toki hyvä; Vanha sivu alkaakin olla jo hieman vanhentunut. Ja johan virallinen sivustokin (ubuntu.com) uudistui täysin hieman ennen Feistyn julkaisua.

Tämä on kyllä todella pikkuseikka, mutta silti se osui heti silmään tuolla uudistus-wikisivulla (joo, eipä siellä paljon mitään muuta olekaan, mihin voisi huomionsa kiinnittää...): Mielestäni noi alisivustot tulisi kaikki nimetä yhdenmukaisesti joko englanniksi tai suomeksi. Siis joko tyyliin forum.ubuntu-fi.org, help.ubuntu-fi.org, jne. tai sitten tyyliin keskustelu.ubuntu-fi.org, ohjeet.ubuntu-fi.org, jne..
« Viimeksi muokattu: 23.04.07 - klo:17.18 kirjoittanut tn »

Marko Lavikainen

 • Käyttäjä
 • Viestejä: 130
  • Profiili
Vs: WWW-sivuston uudistus
« Vastaus #2 : 23.04.07 - klo:18.33 »
Erinomainen huomio :).  Juuri tuollaisia pieniä ja suurempia asioita täytyy miettiä, ennen kuin aletaan lätkimään mitään sivuja kasaan. Ja tästä näkyi myös se, miksi dokumentaation tekeminen on niin tärkeää. Sen avulla saa käsityksen kokonaisuudesta ja pystyy nopeammin näkemään jo etukäteen, mikä on menossa pieleen, tai mikä näyttää hyvältä.

Risto H. Kurppa

 • Käyttäjä
 • Viestejä: 3024
 • Useita Kubuntuja ajossa.
  • Profiili
  • http://risto.kurppa.fi
Vs: WWW-sivuston uudistus
« Vastaus #3 : 24.04.07 - klo:11.46 »
- Mitkä ovat sivuston kohdeyleisöt? Kenen tarpeita sen halutaan täyttävän?

Sivuston käyttäjät jakautunevat karkeasti ottaen seuraaviin ryhmiin:
#ei-käyttäjät jotka hakevat tietoa siitä, mikä Ubuntu on ja miten sen saa asennettua. Tämä ryhmä kattaa pitkälti myös sivustolle sattumalta saapuneet
#käyttäjät, jotka hakevat jonkintyyppisiä ohjeita, esim. kuinka asentaa ohjelmia, miten pelastaa räjähtänyt systeemi jne
#käyttäjät, jotka hakevat tietoa esim. tiimeistä tai muusta vast. toiminnasta. Sisältää mielestäni erilaiset lehdistötiedotteet, blogiartikkelit jne - tosin näistä on hyvä saada tietoa myös muiden ryhmien käyttäjien.

- Mitä tarpeita sen halutaan täyttävän?

Aikaisemminkin esilläollut jako neljään osaan kattaa mielestäni tarpeet varsin laajasti.
'Tietoa/Mikä ubuntu' kertoo perusteet, taustat ja avaa käyttäjälle sitä, mitä asentaminen ja Ubuntun käyttöönotto tarkoittaa.
'Lataa/Asenna/Hanki/tms' osio mahdollistaa levyn tilaamisen esim. shipitista, imagen latauksen, asennuspalvelun hankkimisen sekä sisältää asennusohjeet jne.
Ohjeita/Apua/Tms osio sisältäisi sitten näitä erilaisia manuaaleja ja oppaita, joita yhteisö parhaillaan varsin aktiivisesti tuottaa
Osallistu-osiossa olisi lähinnä tietoja tiimeistä ja niiden tilanteesta, toiminnasta.

Miten sitten blogi ja forum näihin suhtautuvat, en oikeastaan osaa sanoa.. Blogi olisi mielestäni OK saada integroitua riittävästi etusivuun (kuten nyt on ilmeisesti käymässä, hyvä juttu!) eikä varsinaisesti laittaa minkään näiden osion alle. Ja forum ehkä menee tuonne ohjeita/apua - osioon jonne sietää myös linkkailla kahdesta ekasta osiosta lisäkysymysten tullessa mieleen.

Neljään osaan jako pitää sisällön 'koossa' ja navigoinnin, osien erot selkeinä: 4-5 linkkiä navigoinnissa on mielestäni maksimia, sivuston sisöltä pitäisi pystyä niputtamaan niihin. Esim. 8 'saman tasoista' osiota tekee kokonaisuuden hahmottamisen vaikeammaksi.

Ja nämä neljä osiota perustuvat ajatteluun, että alkuun käyttäjä haluaa/tarvitsee tietää että mikäs se Ubuntu on. Seuraavaksi hän asentaa sen, sitten menee sormi suuhun ja tarvitaan apua. Kun apua on saanut riittävästi ja  'tilanne on normalisoitunut' (näkisin että asennuksen jälkeen käyttäjä kohtaa jonkinlaisen kriisin todennäköisemmin, jos odotukset eivät täyttyneetkään.. tässä raossa on mielestäni tukitiimin 'tärkein homma', pitää huoli siitä että aloittelevan käyttäjän ongelmat saadaan ratkottua äkäisesti. Kokeneempi malttaa odottaa ja etsiä itse tietoa), saattaa käyttäjä intoutua osallistumaan levittämiseen ja auttamiseen eli tiimien toimintaan.

Heittäkää muita mahdollisia tapoja jakaa sisältöä?

- Mitä sisältöjä sivuille halutaan tuottaa?

Riippuu nyt ehkä miten laajasti tätä nähdään. ubuntu-fi.orghan sisältää tällä hetkellä wikin jossa ohjeita, tiimitietoa, yleistietoa Ubusta (tosin kaikki sivut eivät ole vapaasti muokattavissa vaan lähes 'staattisia'), blogin ja forumin. Lisäksi huomioon on otettava läheisessä yhteistyössä toimivat linux.fi-wiki sekä ubuntu tutuksi -wikikirja. Näkisin että näissä on pitklti se aines mistä sivustoa kootaan. Kuten aikaisemmin on linjattu, linux.fi:n kootaan yleistä linux-dokumentaatiota josta myös muut distrot hyötyvät, wikikirja on kokonaisuus jonka lukaisemalla saa jo varsin laajan käsityksen perusteista ja taustoistakin. ubuntu-fi -wikissä on sitten yksittäisiä ohjeita. Tällä hetkellä kovin hankalasti hahmotettavissa, vaikeasti listattuna ja sekaisin ja kaipaisi järjestämistä ja jonkinlaista hallintaa.

Tää sisältö on mun mielestä ihan toimiva, mutta tapa jolla se esitellään, kaipaa virittämistä jonkin verran.

- Minkä linux/ubuntu-tahojen ja -tuotteiden näkyvyyttä halutaan parantaa.

Huono ei ois linkkailla muidenkin distrojen kotimaisille sivuille. Kaupallisista tahoista mainintaa myös, linux.fi-wiki ja tuo wikikirja.

a) Tämä työryhmä lähtee suunnittelemaan sivuston rakennetta sekä sen sisältöä.
b) Tämä työryhmä suunnittelee taas sivuston ulkonäköä, sekä huolehtii teknisten ratkaisujen valinnoista ja hoitamisesta

Tykkäisin että tämä puuha on ensisijaisesti doku- ja markkinointitiimien aluetta joten ko. tiimin jäsenten osallistuminen tähänkin keskusteluun olisi varsin toivottavaa.


r

UUSI UBUNTUN KÄYTTÄJÄ: SÄÄSTÄ AIKAASI LUKEMALLA  -> TÄMÄ <-

Otto

 • Käyttäjä
 • Viestejä: 32
  • Profiili
  • FSFE.org
Vs: WWW-sivuston uudistus
« Vastaus #4 : 24.04.07 - klo:20.33 »
Aiheestahan on ollut keskustelua myös markkinointi-tiimin sähköpostilistalla, jonka arkistoa voi lukea sivulta http://list.kapsi.fi/pipermail/ubuntu-markkinointi/

Marko Lavikainen

 • Käyttäjä
 • Viestejä: 130
  • Profiili
Vs: WWW-sivuston uudistus
« Vastaus #5 : 25.04.07 - klo:10.10 »
Olen miettinyt tuota sivustojakoa ja sitä voisi lähestyä myös hieman toisella tavalla, jossa se jaetaan periaatteessa kolmeen osaan.

Ensimmäinen osio on Kuluttaja-osio. Tämä kattaa kaiken joka liittyy Ubuntuun tutustumiseen, lataukseen ja kuluttajien ohjeistukseen, sekä kaupallisiin tarjoajiin.

Toinen osio on Yhteisö-osio. Tämä taas kattaa kaiken, joka liittyy Ubuntuun yhteisönä. Siihen liittyy ainakin keskustelupalsta, IRC, sähköpostilistat, projektit, tapahtumien järjestämiset jne.

Kolmas osio on Uutis-osio. Tämä kattaa kaiken, joka liittyy linux/ubuntu-maailman tapahtumiin ja uutisointiin. Myös blogin voisi laittaa tähän osioon.

Siitä tulisi tuollainen kolmikantainen ratkaisu, jossa jokainen osa tukee toistaan. Olisiko tuollainen perusjako hyvä?

torax

 • Käyttäjä
 • Viestejä: 22
  • Profiili
Vs: WWW-sivuston uudistus
« Vastaus #6 : 25.04.07 - klo:19.43 »
"How-to" -osio olisi mielestäni tervetullut lisä. Foorumin puolelta voisi kopioida sinne selkeitä ja toimivia ohjeita.
Ohjeet voitaisiin sitten lajitella muutamaan kategoriaan.

eliasj

 • Käyttäjä
 • Viestejä: 4075
  • Profiili
Vs: WWW-sivuston uudistus
« Vastaus #7 : 25.04.07 - klo:20.13 »
"How-to" -osio olisi mielestäni tervetullut lisä. Foorumin puolelta voisi kopioida sinne selkeitä ja toimivia ohjeita.
Ohjeet voitaisiin sitten lajitella muutamaan kategoriaan.
http://www.ubuntu-fi.org/Wiki/Wiki
alias vililikku

juminy

 • Käyttäjä
 • Viestejä: 500
  • Profiili
Vs: WWW-sivuston uudistus
« Vastaus #8 : 26.04.07 - klo:00.06 »
Olen miettinyt tuota sivustojakoa ja sitä voisi lähestyä myös hieman toisella tavalla, jossa se jaetaan periaatteessa kolmeen osaan.

kuluttaja...yhteisö...uutiset

Siitä tulisi tuollainen kolmikantainen ratkaisu, jossa jokainen osa tukee toistaan. Olisiko tuollainen perusjako hyvä?

Mielestäni tämä on erittäin hyvä ajatus ja tuosta olisi hyvä lähteä jatkamaan. Jako kolmeen on vielä riittävän yksinkertainen ja tuossa on mielestäni hyvä jako.

EDIT: jaa niin ja HOW-TO:han menisi vaikka kuluttajaosion alle. Eli selkeät päätasot ja niiden alle loogisesti sinne sopivat jutut... tai jotain... :)
« Viimeksi muokattu: 26.04.07 - klo:00.31 kirjoittanut Jussi Nykänen »

Marko Lavikainen

 • Käyttäjä
 • Viestejä: 130
  • Profiili
Vs: WWW-sivuston uudistus
« Vastaus #9 : 27.04.07 - klo:23.13 »
Olen nyt päivittänyt tuota wiki-sivua.

Olen lähtenyt hakemaan sille sisältöä ehdottamani kolmijaon mukaan. Olisi mukava, jos kommentoisitte sitä, jotta tiedän onko se menossa hyvään vai huonoon suuntaan. Samaten sisältöideoita voi tähän ketjuun laitella.

mikkohuo

 • Käyttäjä
 • Viestejä: 562
 • The Ubuntu Counter Project - user number #3339
  • Profiili
Vs: WWW-sivuston uudistus
« Vastaus #10 : 28.04.07 - klo:09.33 »
Mä en oo ihan varma tarvitaanko erillistä uutis-osiota. Blogin lisäksi ei varmastikaan kannata lähteä rakentamaan mitään muuta säännöllisesti päivitettävää juttua. Eli alkuperäinen idea siitä, että etusivulle luetaan tuoreimmat tapahtumat blogista ja foorumista mielestäni riittää. Tuo nyt testiversiossa oleva nelijako on mielestäni parempi ja yksinkertaisempi.

ilkkak

 • Käyttäjä
 • Viestejä: 405
  • Profiili
Vs: WWW-sivuston uudistus
« Vastaus #11 : 28.04.07 - klo:10.02 »
Pieni lisätoivomus: Kun teette uudet sivustot, kiinnittäkää huomiota sivujen latautumisnopeuksiin (varsinkin jos kuvitellaan käyttäjämäärien lisääntyvän). Käyttäkää ajaxia tms., sivustojen esilatautumista, tarpeettomien koristeiden hakemista jokaisella latauskerralla jne. Tietotekniikkagurut osaavat varmasti luetella tukun tapoja nopeuttaa latautumista.

Laittakaa wysiwyg-editori näihin tekstilaatikoihin. Tuo bb-kieli kummastuttaa.

tn

 • Käyttäjä
 • Viestejä: 472
  • Profiili
Vs: WWW-sivuston uudistus
« Vastaus #12 : 28.04.07 - klo:19.19 »
Tuo nyt testiversiossa oleva nelijako on mielestäni parempi ja yksinkertaisempi.

Olen samaa mieltä. Vaikka Markon kolmijako on omalla tavallaan looginen, on Riston ehdottama alkuperäinen jako neljään osioon mielestäni silti parempi ja käytännöllisempi; Kun tulen sivulle, en tule sinne ajatellen olevani kuluttaja tai yhteisön jäsen. Sen sijaan tulen sinne jonkin tarpeen ajamana (tai sitten sattumalta). Haluan tietää mistä on kyse, ehkä ladata Ubuntun, etsiä ohjeita tai osallistua keskusteluun. Tältä kannalta katsoen kyseinen nelijako vaikuttaisi erinomaiselta.

Yleisesti minunkin mielestäni 4-5 päätason linkkiä on ideaali tapaus. Liian monta linkkiä vaikeuttaa hahmottamista, kuten Risto jo sanoikin. Mutta toisaalta liian pieni linkkimäärä voi saada aikaiseksi monimutkaisen hierarkiarakenteen, jonka hahmottaminen on sekin vaikeaa. Lisäksi jos sivu jakautuu loogisesti viiteen tai kuuteen selkeään kokonaisuuteen on turha yrittää ängetä niitä keinotekoisesti neljään osioon. Keskustelualue ja Blogi ovat mielestäni tämän tyyppisiä kokonaisuuksia ja siksi niitä sietäisikin harkita päävalikkoon (missä ne nykyään ovatkin). Toisaalta seuraavan kappaleen nojalla ne ehkä voisi tosiaan ympätä sinne yhteisö-osioon.

Eräs syy, miksi esittely, latausosio ja ohjeistus tulisi olla päätason navigaatiossa on myös se, että nämä ovat tarkoitettu erityisesti satunnaisille vierailijoille ym. yksittäisille kävijöille. Sellaisille siis, jota tulevat sivulle, haluavat hoitaa asiansa ja lähteä pois. Sitten jos haluaa tutustua asioihin syvemmin ja osallistua toimintaan, luulisi olevan jo aikaa ja halua klikkailla sinne yhteisö-osioon ja pidemmällekin.

Sitten kommentteja tuosta ulkoasuehdokkaasta:
- En pidä tuosta vaaleanpunais-keltaisesta värityksestä. Se tuo mieleen jonkin 90-luvun jo kuolleen ja kuopatun vaikeakäyttöisen GNU-projektin ohjelman kotisivut. Värimaailma voisi muistuttaa mielestäni enemmän esimerkiksi Ubuntun virallisen sivun väritystä.
- Erityisesti "Lataa Ubuntu" -nappi on hirveä (tulee mieleen juuri joku yllä mainitun tyyppinen ohjelma, jonka ylläpito on lopetettu aikoja sitten).
- "Tutustu - Hanki - Opi -  Osallistu" -valikko vaikuttaa kyllä iskevältä ja sopisi erityisesti johonkin mainokseen. Tästä syystä siitä tuleekin liikaa mielikuva mainoksesta. "Esittely - Hanki - Ohjeet - Yhteisö" tuntuisi paremmalta siitäkin huolimatta, että yhtenäisyys menetetään.
- Oikean reunan laatikot (blogi+foorumi) eivät täysin sovi/istu sivuun ja niiden sisältö on sekavan oloista. Ehkäpä noin paljon tekstiä ja pitkiä lauseita sisältäviä osioita ei kannattaisi ahtaa niin kapeaan tilaan?
+ Etusivun asettelu on parempi kuin nykyisessä ja rakenne hahmottuu helpommin. Tämä johtuu kohtuullisen selkeästä jaosta komeen sarakkeeseen. Ehkä vasemman ja keskimmäisen sarakkeen välistä eroa voisi vielä vähän korostaa. Nykyinen etusivu näyttää sekavalta.
+ Etusivun pääsisältö on parempi kuin aiemmin. Nyt ensimmäisenä on aika lailla oleellisimmat asiat, jotka siinä kuuluisikin olla.
+ Haku-kenttä on hyvä idea, jos se toimii.
+ Logo näyttää paremmalta kuin aiempi. Se liehuva Suomen lippu ei sovi siihen ainakaan niin, miten se nykyään on siinä.

Vielä lisää huomitoitavaa/pohdittavaa:

Sivuston rakenteeseen tulisi kiinnittää huomiota. Jokaisella alasivulla tulisi tietää, minkä osion missä aliosiossa tällä hetkellä ollaan. Ainakin itse tunnen olevani eksyksissä sivuilla, joissa sieltä täältä linkataan sinne sun tänne. Erityisesti nykyinen sekava ohje-wiki-sekamelska kaipaisi järjestämistä.

Entä kuuluuko etusivu johonkin päänavigoinnin osioon? Jos ei, miten etusivulle päästään?

Marko Lavikainen

 • Käyttäjä
 • Viestejä: 130
  • Profiili
Vs: WWW-sivuston uudistus
« Vastaus #13 : 29.04.07 - klo:11.21 »
Kiitos noista kommenteista  :). Hyviä huomoita rakenteen suhteen. Ilmoitan tässä ketjussa, kun olen saanut muokattua tuota sisältösuunnitelmaa seuraavan askeleen eteenpäin.

Marko Lavikainen

 • Käyttäjä
 • Viestejä: 130
  • Profiili
Vs: WWW-sivuston uudistus
« Vastaus #14 : 29.04.07 - klo:13.14 »
Sain päivitettyä tuota sivustosuunnitelmaa. Poistin ehdotelmasta esimerkiksi tuon uutis-osion ja siirsin sen yhteisö-osioon.

Lisäksi laitoin sivuille kuvat sivustorakenteesta, jotka toivottavasti selkeyttävät asiaa.

Petri Järvisalo

 • Käyttäjä
 • Viestejä: 579
  • Profiili
  • Kotisivut
Vs: WWW-sivuston uudistus
« Vastaus #15 : 29.04.07 - klo:21.02 »
Sitten kommentteja tuosta ulkoasuehdokkaasta:
- En pidä tuosta vaaleanpunais-keltaisesta värityksestä. Se tuo mieleen jonkin 90-luvun jo kuolleen ja kuopatun vaikeakäyttöisen GNU-projektin ohjelman kotisivut. Värimaailma voisi muistuttaa mielestäni enemmän esimerkiksi Ubuntun virallisen sivun väritystä.
- Erityisesti "Lataa Ubuntu" -nappi on hirveä (tulee mieleen juuri joku yllä mainitun tyyppinen ohjelma, jonka ylläpito on lopetettu aikoja sitten).
- "Tutustu - Hanki - Opi -  Osallistu" -valikko vaikuttaa kyllä iskevältä ja sopisi erityisesti johonkin mainokseen. Tästä syystä siitä tuleekin liikaa mielikuva mainoksesta. "Esittely - Hanki - Ohjeet - Yhteisö" tuntuisi paremmalta siitäkin huolimatta, että yhtenäisyys menetetään.
- Oikean reunan laatikot (blogi+foorumi) eivät täysin sovi/istu sivuun ja niiden sisältö on sekavan oloista. Ehkäpä noin paljon tekstiä ja pitkiä lauseita sisältäviä osioita ei kannattaisi ahtaa niin kapeaan tilaan?
+ Etusivun asettelu on parempi kuin nykyisessä ja rakenne hahmottuu helpommin. Tämä johtuu kohtuullisen selkeästä jaosta komeen sarakkeeseen. Ehkä vasemman ja keskimmäisen sarakkeen välistä eroa voisi vielä vähän korostaa. Nykyinen etusivu näyttää sekavalta.
+ Etusivun pääsisältö on parempi kuin aiemmin. Nyt ensimmäisenä on aika lailla oleellisimmat asiat, jotka siinä kuuluisikin olla.
+ Haku-kenttä on hyvä idea, jos se toimii.
+ Logo näyttää paremmalta kuin aiempi. Se liehuva Suomen lippu ei sovi siihen ainakaan niin, miten se nykyään on siinä.

Vielä lisää huomitoitavaa/pohdittavaa:

Sivuston rakenteeseen tulisi kiinnittää huomiota. Jokaisella alasivulla tulisi tietää, minkä osion missä aliosiossa tällä hetkellä ollaan. Ainakin itse tunnen olevani eksyksissä sivuilla, joissa sieltä täältä linkataan sinne sun tänne. Erityisesti nykyinen sekava ohje-wiki-sekamelska kaipaisi järjestämistä.

Entä kuuluuko etusivu johonkin päänavigoinnin osioon? Jos ei, miten etusivulle päästään?


* Kumma, omalla näytöllä en tuosta väristä saa vaaleanpunaista tekemälläkään - mutta kuulemma lcd:ssä se näkyy vaaleanpunaisena. Värillisesti se on ubuntun väripaletista vaalea ruskea, mihin on lisätty valkoista. Outoa - mutta tosiaan jos se vaaleanpunaisena näkyy se koodaa sivuston värillisesti väärin - mikä ei todellakaan ole tarkoitus.

* Haku-toimii, jopa tuossa testisivulla - toteutettu googlella.

Väreistä vielä - muutin sivun väriteemaa tämä versio 4 on mielestäni taas parempi edeltäjäänsä. Latausnappi oli alun perin vihreä, muutin sen takaisin - tosin muotoa säädin kritiikin myötä. Jos tuntuu että nappi tulee silmille, se on sen tarkoitus - ensi vilkaisun jälkeen se ei ainakaan minua häiritse - sanokaa jos olette erimieltä - muutetaan sitä sen mukaan sitten.
Lisää [ratkaistu] ketjun ensimmäisen viestin otsikkoon, kun ongelma on ratkennut.

juminy

 • Käyttäjä
 • Viestejä: 500
  • Profiili
Vs: WWW-sivuston uudistus
« Vastaus #16 : 29.04.07 - klo:21.18 »
Ehdotan tuon vihreän värin pudottamista paletista. Ei mielestäni sovi lainkaan. Yläpalkin ruskeakaan ei oikein miellytä. Itse pitäisin hiukan kevyemmästä ja oranssimmasta värimaailmasta, tietty sitä perusruskeaa paletista unohtamatta.

Lisäksi, "näytelaatikot" blogista ja foorumilta pyöristetyiksi, ehkä niin, että ovat yhdessä, mutta yhdistetyn reunoissa pyöristys. Blogin laatikko kyllä tarvitsisi hiukan enemmän leveyttä kun on enempi tekstiä, tosin se aiheuttaa sitten 1024 leveydellä jo luultavasti ongelmia.

Sitten, 'blogi', ei 'blog'. Blog kuulostaa hassulta ja blogi on vakiintuneempi.
http://fi.wikipedia.org/wiki/Blogi
« Viimeksi muokattu: 29.04.07 - klo:21.35 kirjoittanut Jussi Nykänen »

tn

 • Käyttäjä
 • Viestejä: 472
  • Profiili
Vs: WWW-sivuston uudistus
« Vastaus #17 : 29.04.07 - klo:22.20 »
Sain päivitettyä tuota sivustosuunnitelmaa. Poistin ehdotelmasta esimerkiksi tuon uutis-osion ja siirsin sen yhteisö-osioon.

Lisäksi laitoin sivuille kuvat sivustorakenteesta, jotka toivottavasti selkeyttävät asiaa.
Kuvat todella selkiyttävät. Lisäksi jako vaikuttaisi minusta hyvältä. Tässä kuitenkin siitä jotain:

* Toisen tason sivujen navigaatio tulisi ilmeisesti sivun vasempaan reunaan (siihen, missä on etusivulla pari kuvaa ja lataus-namiska)?

* Itse kirjoitin aiemmin: "Jokaisella alasivulla tulisi tietää, minkä osion missä aliosiossa tällä hetkellä ollaan." Tämä saavutettaisiin esimerkiksi niin, että pää- ja alanavigaatioista tämänhetkisen osion linkki näkyisi jotenkin valittuna. Wikisuunnittelusivulla myös lukee: "Alla on ehdotelma sivuston päärakenteeksi. Navigoinnin idea on siinä, että kaikilta sivuilta pääsee niille pääsivuille, jotka on mainittu kyseisessä osiossa, sekä jokaiselta alisivulta pääsee saman tason sisarussivuille, sekä ketjun yläsivuille." Ongelmana näissä on hieman foorumi ja blogi. Saako linkkejä samalle tasolle ahdettua jonnekin? Ehkä näissä kohdissa täytyy tehdä poikkeus?

* Sivun rakenteen tulisi heijastua myös osoiteriville:
  - Ideaalitapaus: Rakenne näkyisi suoraan osoitteesta. Eli esimerkiksi asennusohjeet olisivat osoitteessa ubuntu-fi.org/ohjeet/asennus (tai ohjeet(tai help).ubuntu-fi.org/asennus. Tämä lienee turhaa toiveajattelua.
  - Vähemmän ideaali tapaus: Rakenne näkyisi osoitteessa mahdollisuuksien mukaan. Eli esimerkiksi asennusohjeet olisivat osoitteessa ubuntu-fi.org/Wiki/Ohjeet/Asennus.
  - Sivuhuomautus: Minkä ihmeen takia noissa osoitteissa Wiki-sana kirjoitetaan isolla? Sen ymmärrän, että wikin sisäiset sivut on tapana kirjoittaa isolla alkukirjaimella. Mutta yleensä osoitteet on kyllä muuten tapana kirjoittaa kokonaan pienillä kirjaimilla. Ärsyttävää tuollainen.

* Etusivu on ilmeisesti tällä hetkellä yhtä kuin esittely? Tämä kohdan alle tulisi sitten tarkempi esittely-sivu (vrt. http://www.ubuntu-fi.org/Wiki/Opi_Ubuntusta) sekä kuvaruutukaapaukset-sivu (vrt. http://www.ubuntu-fi.org/Wiki/Kuvia)? Vai?

* Ohje-sivujen selitys ja kaaviokuva tuntuvat hieman ristiriitaisilta: Ohje-pääsivu? Asennusohjeet? Ongelma-FAQ? Avun hankkiminen? Muut ohjeet? Mutta sivuja on vain kolme + muut ohjeet.

* Kauppa vaikuttaisi ihan hyvältä, jos sinne on tulossa jotain sisältöä. Jotain Sangen juttuja kenties?

* Suunnittelusivulta: "Miten irc- ja sähköpostilistat otetaan mukaan?" Eikös ainakin tieto irc-kanavista voisi olla Yhteisö-etusivulla samaan tapaan kuin linkit foorumille ja blogiinkin? Sähköpostilistat ehkä sen asian omalla sivulla, mihin kyseinen lista liittyy? Siis vähän samaan tapaan kuin nytkin.

* Kumma, omalla näytöllä en tuosta väristä saa vaaleanpunaista tekemälläkään - mutta kuulemma lcd:ssä se näkyy vaaleanpunaisena.
Joo, läppärillähän minä niitä sivuja katselin/katselen.

* Haku-toimii, jopa tuossa testisivulla - toteutettu googlella.
Hmm, en päässyt tuota testaamaan, mutta jos se on se sama, mihin oli jokin erillinen linkki jossain sähköpostilistalla, niin hieman parantamisen varaa kyllä olisi vielä. Etenkin foorumeilla googlen haku tuntuisi toimivan omien kokemusteni perusteella huonommin kuin foorumin oma haku. Positiivinen asia se on toki jo tuollaisenaankin.

Väreistä vielä - muutin sivun väriteemaa tämä versio 4 on mielestäni taas parempi edeltäjäänsä. Latausnappi oli alun perin vihreä, muutin sen takaisin - tosin muotoa säädin kritiikin myötä. Jos tuntuu että nappi tulee silmille, se on sen tarkoitus - ensi vilkaisun jälkeen se ei ainakaan minua häiritse - sanokaa jos olette erimieltä - muutetaan sitä sen mukaan sitten.

Huomioita uudesta versiosta:

* Värit ovat mielestäni paremman, sekä ruskea että vihreä. Kuitenkin niiden välinen kontrasti tuntuu hieman suurelta eivätkä ne sovi oikein yhteen. Ehkäpä tuo on kiinni vain jonkinlaisesta sävyn säädöstä. Ei luontokaan häiritse silmiä, vaikka sieltä noita kumpaakin väriä tuntuisi löytyvän. Tämä väriasia on kyllä sellainen mielipidekysymys, että olisi kiva nähdä muidenkin kommentteja asiasta. Muoks. Jahas tähän asiaan olikin jo tullut tässä välissä yksi kommentti:
Ehdotan tuon vihreän värin pudottamista paletista. Ei mielestäni sovi lainkaan. Yläpalkin ruskeakaan ei oikein miellytä. Itse pitäisin hiukan kevyemmästä ja oranssimmasta värimaailmasta, tietty sitä perusruskeaa paletista unohtamatta.
Minä taas tykkäsin tuosta yläpalkin ruskeasta. No ehkä sitä sitten voisi vähän vaalentaa kunhan eii palata siihen edelliseen.

* Joku oikean laidan laatikoissa ottaa edelleen silmään. Ehkä se on turhan voimakas liuku, ehkä reunuksen puute. Osan tekee ehkä myös tuo vihreä väri. Laatikot eivät edelleenkään tunnu istuvan täysin muuhun sivuun. (sen aiemmin mainitsemani pienen tekstin suuren määrän lisäksi)

* Lataa Ubuntu -nappi näyttää paljon paremmalta, etenkin kun niistä pyöreistä 3d-reunuksista päästiin eroon. Olet oikeassa, että eroava väri kyllä hyppää silmille.

* Kuvaruutukaappaus ja "katso lisää kuvia" -linkki ovat loistavia. Nimenomaan screenshotteja tietoa hakeva normikäyttäjä haluaa ensi kertaa sivuille saapuessaan nähdä. Ainakin itse haluan.

* Vedän osittain sanojani takaisin päävalikon linkkien nimissä. Tämänhetkisessä "Esittely - Hanki - Ohjeet - Yhteisö" -versiossa kohta "Hanki" ottaa vebinä niin paljon silmään, että jopa se edellinen versio tuntuisi paremmalta. Toivoisin tähän kuitenkin jotain vielä onnistuneempaa ratkaisua. Saisiko tuon "Hanki"-sanan korvattua jollain paremmalla?

Pieniä viilausmahdollisuuksia:

* Onko alleviivaus päävalikkolinkkipalkissa paras hover-efekti? Minua se hieman häiritsee, kun siinä alla on jo muutenkin toinen viiva.

* Hae-nappi voisi olla saman korkuinen kuin hakukenttäkin.

Sitten, 'blogi', ei 'blog'. Blog kuulostaa hassulta ja blogi on vakiintuneempi.
http://fi.wikipedia.org/wiki/Blogi
Samaa mieltä olettaen, että muutkin sivut ovat sitten suomeksi.

juminy

 • Käyttäjä
 • Viestejä: 500
  • Profiili
Vs: WWW-sivuston uudistus
« Vastaus #18 : 29.04.07 - klo:22.32 »
* Onko alleviivaus päävalikkolinkkipalkissa paras hover-efekti? Minua se hieman häiritsee, kun siinä alla on jo muutenkin toinen viiva.

Mites, voisikos fontti olla sama kuin logossa ja se hover sitten vain toinen väri?

Marko Lavikainen

 • Käyttäjä
 • Viestejä: 130
  • Profiili
Vs: WWW-sivuston uudistus
« Vastaus #19 : 29.04.07 - klo:23.22 »
Kuvat todella selkiyttävät. Lisäksi jako vaikuttaisi minusta hyvältä. Tässä kuitenkin siitä jotain:

Kiva, että on mennyt oikeaan suuntaan tuo suunnittelu. :)

* Toisen tason sivujen navigaatio tulisi ilmeisesti sivun vasempaan reunaan (siihen, missä on etusivulla pari kuvaa ja lataus-namiska)?

Tuohon en osaa sanoa. Suunnittelen tällä hetkellä vain tuota loogista rakennetta ja yritän vältellä tekemästä mitään päätöksiä siitä, miten ja minkä näköisenä tuo sivusto toteutetaan.

* Itse kirjoitin aiemmin: "Jokaisella alasivulla tulisi tietää, minkä osion missä aliosiossa tällä hetkellä ollaan." Tämä saavutettaisiin esimerkiksi niin, että pää- ja alanavigaatioista tämänhetkisen osion linkki näkyisi jotenkin valittuna. Wikisuunnittelusivulla myös lukee: "Alla on ehdotelma sivuston päärakenteeksi. Navigoinnin idea on siinä, että kaikilta sivuilta pääsee niille pääsivuille, jotka on mainittu kyseisessä osiossa, sekä jokaiselta alisivulta pääsee saman tason sisarussivuille, sekä ketjun yläsivuille." Ongelmana näissä on hieman foorumi ja blogi. Saako linkkejä samalle tasolle ahdettua jonnekin? Ehkä näissä kohdissa täytyy tehdä poikkeus?

Tuo on taas sitä teknistä osuutta, josta en vielä osaa sanoa mitään. Ehkä joku muu tietää paremmin. Blogissa on käytössä varmaankin jonkinlainen muokattava template, joka todennäköisesti integroituu ihan täysin muiden sivujen kanssa. Luulisin, että keskustelupalstassa on sama juttu.

* Sivun rakenteen tulisi heijastua myös osoiteriville:
  - Ideaalitapaus: Rakenne näkyisi suoraan osoitteesta. Eli esimerkiksi asennusohjeet olisivat osoitteessa ubuntu-fi.org/ohjeet/asennus (tai ohjeet(tai help).ubuntu-fi.org/asennus. Tämä lienee turhaa toiveajattelua.
  - Vähemmän ideaali tapaus: Rakenne näkyisi osoitteessa mahdollisuuksien mukaan. Eli esimerkiksi asennusohjeet olisivat osoitteessa ubuntu-fi.org/Wiki/Ohjeet/Asennus.
  - Sivuhuomautus: Minkä ihmeen takia noissa osoitteissa Wiki-sana kirjoitetaan isolla? Sen ymmärrän, että wikin sisäiset sivut on tapana kirjoittaa isolla alkukirjaimella. Mutta yleensä osoitteet on kyllä muuten tapana kirjoittaa kokonaan pienillä kirjaimilla. Ärsyttävää tuollainen.

Tämä on totta. Noita sivujen nimiä on vielä kuitenkin turha naulata sovituksi, ennen kuin päärakenne on selvillä. Lisäksi nimiin vaikuttaa se, että toteutetaanko ne HTML:nä, PHP:nä vai Wikinä. En ole niin paljon vielä tuohon MoinMoin-wikin sielunelämään tututustunut, että tietäisin siitä tarpeeksi. Mutta pyrkimyksenä on tietysti konsistentti nimeämiskäytäntö.

* Etusivu on ilmeisesti tällä hetkellä yhtä kuin esittely? Tämä kohdan alle tulisi sitten tarkempi esittely-sivu (vrt. http://www.ubuntu-fi.org/Wiki/Opi_Ubuntusta) sekä kuvaruutukaapaukset-sivu (vrt. http://www.ubuntu-fi.org/Wiki/Kuvia)? Vai?

* Ohje-sivujen selitys ja kaaviokuva tuntuvat hieman ristiriitaisilta: Ohje-pääsivu? Asennusohjeet? Ongelma-FAQ? Avun hankkiminen? Muut ohjeet? Mutta sivuja on vain kolme + muut ohjeet.

Joo, toin tuossa esille sen että Ohjealueella on jokin pääsivu, josta pääsee eri ohjekategorioihin, kuten vaikka Ongelma-FAQ jne. Koin kuitenkin, että tässä vaiheessa nimenomaan asennus ja avun hankkiminen ovat tärkeimpiä osia, jotka kannattaa erikseen mainita. Muut ohjeethan elävät koko ajan ja niitä tulee lisää, joten en tietenkään voinut laittaa siihen muiden ohjeiden sivujen nimiä.

* Kauppa vaikuttaisi ihan hyvältä, jos sinne on tulossa jotain sisältöä. Jotain Sangen juttuja kenties?

Ei hajuakaan. Markkinointitiimi voisi varmaan miettiä tuota asiaa.

* Suunnittelusivulta: "Miten irc- ja sähköpostilistat otetaan mukaan?" Eikös ainakin tieto irc-kanavista voisi olla Yhteisö-etusivulla samaan tapaan kuin linkit foorumille ja blogiinkin? Sähköpostilistat ehkä sen asian omalla sivulla, mihin kyseinen lista liittyy? Siis vähän samaan tapaan kuin nytkin.

Niin, IRC on siinä mielessä hankala, että sitähän ei toteuteta Webissä vaan omalla ohjelmallaan, joten sen sisältö voi jäädä aika pieneksi. Tietty, jos on olemassa jotain JAVA-applet-härpäkettä IRC:in osallitumiseksi, niin miksipä ei. En kuitenkaan tiedä vielä. Mielepiteitä kaipailen.

* Vedän osittain sanojani takaisin päävalikon linkkien nimissä. Tämänhetkisessä "Esittely - Hanki - Ohjeet - Yhteisö" -versiossa kohta "Hanki" ottaa vebinä niin paljon silmään, että jopa se edellinen versio tuntuisi paremmalta. Toivoisin tähän kuitenkin jotain vielä onnistuneempaa ratkaisua. Saisiko tuon "Hanki"-sanan korvattua jollain paremmalla?

Itse olen vähän samaa mieltä. Tuo sana "hanki" ei oikein toimi. Sinällään valinnan ymmärtää, koska se yrittää kattaa niin latauksen, tilauksen, päivityksen ja muut latausvaihtoehdot. En millään vain ole keksinyt korvaavaa termiä. Ehdotuksia kenelläkään?