tn: ottaen huomioon että tuo latausvalitsin tarjoaa samat linkit kuin esim. tämä sivu: http://www.ubuntu-fi.org/Wiki/Latausvaihtoehdot on se mielestäni loistava parannus.. Tarjoaa kaikki vaihtoehdot helposti ymmärrettävässä muodossa. Ja ensisijaisesti tässä täytyy ajatella aloittelijoita, jotka eivät ihan tarkkaan tiedä mitä haluavat (guruja varten voidaan tuo latausvaihtoehdot-sivu toki pitää olemassa). Ehkä tuo latausvalitsin kaipaa vielä jotain viilausta mutta ajatuksena mielestäni tuollainen toimii.
Täytyy myöntää, että tuo alkuperäinen lataussivu on kyllä aikamoinen sekamelska. No, ehkäpä tuo on OK, jos se on tulossa sinne "latausvaihtoehdot"-sivulle. Aivan peruskäyttäjälle tulisi kuitenkin mielestäni tarjota oletuksena Ubuntun x86 Feistyn työpöytäversiota. Toki peruslataus ja noi vaihtoehdot voisivat olla samallakin sivulla.
No kommentoin sitte muuten tuota härpäkettä:
* samaa mieltä kanssasi siitä, että 4-sarakkeen järjestystä muutettava ja vaihtoehdot tarvitsevat selitystä (ehkä peräti vielä yksi laatikko, jossa näkyy aina selitysteksti sille kohdalle, jonka päällä hiiri on? tämän lisäksi vielä kyllä jokin lyhyt yleisselitys)
* 2-sarakkeen järjestys mielestäni Ubuntu, Kubuntu, Xubuntu, Edubuntu
* tämänhetkinen valinta tulisi näkyä aiemmissa sarakkeissa
* karmeat häivytysefektit pois tai ainakin nopeammiksi
* linkeistä koko laatikon levyinen/kokoinen, EI siis niin, etttä hover koko laatikossa, mutta teksti toimii vain linkkinä (ja sama homma muuten valikkojen kanssa!)
* jälleen vaaleanpunainen väritys, mutta olkoon :/
Ja se bold-hover tosiaan on hankala kun muuttaa teksin kokoa..
Bold-hover pois myös valikkojen sisältä!
Etusivulle keskittäisin lähinnä yleistä linuxin esittelyä, en lähtisi heti tyrkyttämään (yhteisön kuin sangenkaan) tukipalveluita.. Eikö kuitenkin sen verran luoteta että suurin osa kävijöistä tulee etsimään tietoa siitä, mikä Ubuntu on jne kuin räjähtäneen upgraden kanssa hakemaan tukipalveluita (jotka kuitenkin löytää tuolta yläreunan ohjeet & tuki -kohdasta)?
Ehkäpä näin. Nyt saattaa tulla sellainen vaikutelma, että Ubuntun kanssa on heti tarvitsemassa apua, kun sitä pitää oikein etusivulla tyrkyttää.
Toisaalta etenkin "Yhteisön tuki" -kohdan asiat ovat mielestäni aika lailla tyrkyttämisen arvoisia. Kaupallisen tuen hinnastot ovat ainakin kohtuullisen turhaa tavaraa etusivulle. Ehkä. Etusivun pituutta ei myöskään kannattaisi mielestäni tuosta tämänhetkisestä paljoa kasvattaa. Siis jos "Osallistu" -kohdan alle olisi tulossa vielä pajon tekstiä, vois sivu käydä turhan pitkäksi.
Linux-koneita myyvät yritykset voidaan linkittää 'hanki ubuntu' tms -valikkokohtaan, tukipalveluita tarjoavat taasen 'ohjeet & tuki' - kohtaan. Ja mitän Ubu-paitoja ja mukinalusia ei taida vielä Suomessa olla myynnissä, joten voinee heivata vielä tässä vaiheessa? Tai jos tuon 'kauppa' tuolla haluaa pitää tuolla sisällöllö, niin mielestäni palvelut tms. olisi parempi nimi.
Totta.
Yhteisö-navin sisältö on arvoitus, en tiedä mitä noilla kaikilla tarkoitetaan (tapahtumat löytyy kahdesta kohtaa, toiminta kolmesta..?) mutta ehkä se selviää.
Ne "Tapahtumat & toiminta" -kohdan alikohdat voisivat olla vaikkapa sisennettyjä, niin niistä tajuaisi, että ne ovat alikohtia.
Porukka ei vain aina jaksa lähteä mukaan 'tylsään suunnitteluun' vaan haluavat päästä suoraan tekemään.
Mitäh? Suunnitteluhan on usein paljon mukavampaa kuin toteutus. Ei tarvitse miettiä (ainakaan niin tarkasti) epäoleellisia yksityiskohtia kuten sivujen toimintaa kaiken maailman standardeja noudattamattomilla selaimilla...
Joo, tuon navin voisi tosiaan muuttaa tuohon muotoon. Onko sitten sekään hyvä, että Etusivu - Etusivu, en tiedä. katsotaan ja parannellaan.
Tuo Etusivu - Etusivu on kyllä vähän hölmö. Eikös se voisi olla pelkkä linkki? Etusivu on muutenkin erikoistapaus.
Sivustolla pyritään noudatamaan Wikimäistä-kirjoitusasua myös niillä sivuilla, jotka eivät sitä oikeasti ole.
Mikä on "Wikimäinen kirjoitusasu"?
Hyvä että toit tämän esille. Eli, tuo tekemäni ehdotelma todella nojautuu wiki-sivustojen tapaan merkitä dokumentteja. Siellä pyritään yksinkertaisuuteen ja siihen, ettei tiedostopäätteitä käytetä.
Mikä on mielestäni erittäin hyvä asia. Siis se, että tiedostopäätettä ei käytetä. Sen voisikin mielestäni kikkailla pois myös muista osoitteista esim sen
mod_rewrite:n avulla. Tiedostopäätteen pois jättäminen tekee osoitteesta selkeämmän. Ei käyttäjää kiinnosta, onko siellä taustalla php-, asp- vai normaali html-sivu.
Lisäksi wiki-sivut linkittyvät toisiinsa wiki-sanojen avulla. Yleinen konventio on se, että wikisana alkaa aina Isolla kirjaimella, eikä mitään välejä käytetä. Näin ollen esim. sivu "Lataa tai tilaa Ubuntu" menee muotoon "LataaTaiTilaaUbuntu".
"Yleinen konventio"? Ehkä. Alkuperäinen, ja mielestäni vanhentunut sekä huono konventio ennemminkin. Esimerkiksi MediaWikissä tuo ei ole nykyään käytössä. Tässä vielä ote Wikipediasta:
Originally, most wikis used CamelCase when naming program identifiers, produced by capitalizing words in a phrase and removing the spaces between them (the word "CamelCase" is itself an example). While CamelCase makes linking very easy, it also leads to links which are written in a form that deviates from the standard spelling. CamelCase-based wikis are instantly recognizable because they have many links with names such as "TableOfContents" and "BeginnerQuestions". Note that it is possible for a wiki to render the visible anchor for such links "pretty" by reinserting spaces, and possibly also reverting to lower case. However, this reprocessing of the link to improve the readability of the anchor is limited by the loss of capitalization information caused by CamelCase reversal. For example, "RichardWagner" should be rendered as "Richard Wagner", whereas "PopularMusic" should be rendered as "popular music". There is no easy way to determine which capital letters should remain capitalized. As a result, many wikis now have "free linking" using brackets, and some disable CamelCase by default.
Koska pyrkimyksenä on yhdenmukaisuuteen ja wiki-sivut muodostavat leijonaosan koko sivuston sisällöstä, näin parhaaksi, että muut sivut pyrkivät sitten "näyttämään" siltä, kuin ne olisivat wiki-sivuja, vaikka ne eivät sitä olekaan.
Ok. Pyrkimys yhdenmukaisuuteen on hyvä tavoite.
Jokainen hakemisto tai hakemistolta näyttävä nimi aloitetaan isolla kirjaimella. (esim. www.ubuntu-fi.org/Keskustelut)
Miksi? Yleensä osoitteet ovat tavanneet olla pienellä. Ja ne on helpompi muistaa ja kirjoittaa pienellä. No tietysti, jos tämä on jokin wikin asettama rajoitus. Mikä on "hakemistolta näyttävä nimi"?
Kyse on siitä, että wiki-sivut näyttävät hakemistoilta.
Ehkä sinusta, ei minun mielestäni. Toki yhtenevää hakemiston kanssa on se, että wiki-sivuista puuttuu se tiedostopääte. Toisaalta ei tiedostossakaan tarvitse välttämättä olla päätettä (esim.
Makefile) ja myös hakemiston nimi voi sisältää päätteen (esim.
init.d).
Esimerkiksi sivu www.ubuntu-fi.or/Wiki ei itseasiassa ole hakemisto vaan nimenomaan wiki-dokumentti. Siinä välissä käytetään jotain Apachen maagista rewrite-ominaisuutta, tai jotain, joka muodostaa tuon osoitteen sisällön dynaamisesti.
Totta. Samaan tulisikin pyrkiä myös muiden sivujen osalta, kuten aiemmin mainitsin.
Koska wikeissä ei kuitenkaan harrasteta tiedostopäätteitä, tuo näyttää hakemistolta. Näin ollen myös oikeat hakemistot kuten www.ubuntu-fi.org/Keskustelut pitää alkaa isolla kirjaimella.
MoinMoin tukee myös pienellä alkukirjaimella aloitettuja nimiä. Joka tapauksessa ei vieläkään ole mielestäni järkeä erotella hakemistoja ja tiedostoja toisistaan. WWW-maailmassa hakemistotkin yleensä "ovat" sivuja (käytössä siis index.html tms) siinä missä tiedostotkin. Kumpienkin pitäisi siis noudattaa samaa käytäntöä isojen ja pienten kirjainten suhteen. Hyvä esimerkki kohtuullisen selkeästä osoitesysteemistä ilman tiedostopäätteitä löytyy
Mureakuhasta.
Linux-puolella on triviaalia tehdä symbolisia linkkejä tiedostoihin ja hakemistoihin. Se on ikäänkuin alias, toinen nimi, tiedostolle tai hakemistolle. Nyt, koska ihmiset ovat tottuneet kirjoittamaan hakemistojen nimiä pelkästään pienellä kirjaimella, on hyvä, että henkilö, joka on kirjoittanut osoitteeseen esim. www.ubuntu-fi.org/keskustelut, pääsee edelleen keskustelufoorumille. Siltikin, kaikissa linkeissä käytetään tuota isolla kirjaimella alkavaa nimeä.
Tiedän kyllä mitä linkit ovat. En vain tajunnut täysin, mitä tässä tapauksessa haettiin. Mutta eiköhän tuo nyt selvinnyt.
Hakemistojen nimissä yhdyssanat kirjoitetaan yhteen wikimäiseen tapaan myös silloin, kun ne eivät ole oikeita wiki-sivuja
* esim. www.ubuntu-fi.org/LataaTaiTilaa
Onko tämä paras tapa? Entä www.ubuntu-fi.org/Lataa_tai_tilaa tai www.ubuntu-fi.org/lataa_tai_tilaa. Jälkimmäisissä on se etu, että ainaki wikin sisällä niihin linkittäminen käy helposti tyyliin "katso ohje [kotihakemisto omalle osiolle]" eikä tarvitse kirjoittaa "katso ohje [KotihakemistoOmalleOsiolle kotihakemisto omalle osiolle]". Tällä hetkellä käytössä tuntuu olevan vähän jokaista tapaa, joskin alaviivallinen isolla alkukirjaimella alkava tuntuu olevan yleisin (kts. http://www.ubuntu-fi.org/Wiki/Wiki). Itse kannattaisin ehkä kaikkien osoitteiden kirjoittamista pienellä. Poikkeuksena voisivat olla esimerkiksi ohjeet, joissa on erisnimiä tm. luonnostaan isoja kirjaimia.
On sekin mahdollista, että wiki-sivuilla käytetään tuota alaviivallista versiota. Alaviivaton versio on ymmärtääkseni kuitenkin yleisemmin käytössä muissa wikeissä. Mitä mieltä muut ovat asiasta?
Kamelikirjaimet ovat ehkä yleisempiä, jos lasketaan eri Wiki-alustojen määrän perusteella. Toisaalta koska MediaWiki tuntuisi nykyään olevan ylivoimaisesti yleisin käytössä oleva alusta, en olisi niin varma tuosta yleisyysjakaumasta.
Ja lopuksi jälleen muutama kommentti tämänhetkisestä ulkoasuversiosta:
* Kuten mainitsin, lihavointiefekti mieluusti pois myös valikkojen sisältä.
* Miksi valikoista on poistettu normaali linkkien päällä näkyvä käden kuva? Tuo tapa on rasittava ja hämäävä ja toivoisin paluuta entiseen tässä suhteessa.
* Nyt kun itse valikkokohta ei ole linkki, ongelmana on taas se, että pääalasivu ei erotu sen omista alasivuistaan. Ratkaisuja? Paluu entiseen? Muiden kohtien sisentäminen? Ensimmäisen kohdan (pääalasivun) korostaminen jotenkin? Valikon sijoittelu siten, että se alkaa valikkopalkin päältä niin, että ensimmäinen valikon ensimmäinen kohta on yhtä kuin itse valikkolinkki (ja eroaa muista valikon kohdista kuten parissa edellisessä vaihtoehdossa).
* Valikosta olisi tosiaan kiva nähdä, millä sivulla / missä osiossa ollaan tällä hetkellä.
* Pitäisikö oikean laidan laatikoiden toimia?
* Vasen laita näyttää nyt selkeältä ja tyylikkäältä, kun sekavat linkit on korvattu hienolla bannerilla.
* Ulkoasu on kehittynyt selvästi ja näyttää jo nyt tosi hyvältä!