Moni käyttää linuxia, mutta ei vaan välttämättä edes hiffaa sitä. mm. Uusien Airbusien viihdejärjestelmät pyörivät pääsääntöisesti Linuxilla. Olisikin ihan tolkuttoman kallista hommata noihin Wikukka lisenssit.
Juuri viimeviikolla katselin mm. tätä hinnastoa. Mikä on Windows ja Linux virtuaalikoneen hintojen ero.
http://www.windowsazure.com/en-us/pricing/calculator/?scenario=virtual-machinesMelkein tuntuu että noi lisenssit on vaan Microsoft vero.
Eräässäkin projektissa laskettiin että yli kymmenen prosenttia palvelun tuotantokustannuksista tulee pelkästään Microsoftin lisensseistä, vaikka palvelun voisi mainiosti teknisesti tuottaa muillakin vaihtoehdoilla. Lisäksi lisenssien hallinta aivan turhaan monimutkaistaa hallinnollisia prosesseja ja vaatii kaikenlaisia sopimuksia ja muuta hankalaa.
Mikäli alalla ei ole jotain spesifistisiä erikoissoftia niin normi desktoppia voi ajaa mainiosti Linuxilla. Sitten jos noita erikoissoftia on, niin Remmina ratkaisee sen aika kätevästi ku ajaa yhtä vähän järeämpää Windows purkkia sitten multi-userina RDS CALeilla tai SALeilla, jotka sitten taas tuovat heti tuon kirotun lisenssi-sirkuksen kehiin.
Edit jatketaan:
PK-yrityksille aitoa Linux-softaa.
Tee pilvisoftaa. Toimii silloin kaikilla laitteilla ja datakin on turvassa. Pikkufirmoissa kun ne datat on siinä ainoassa läppärissä josta ei ole mitään kopioita myös melkoisessa riskissä. Paljon parempi myydä SaaSia ja hoitaa tietohallinto sitten palvelin päässä kunnolla.
Tuoss on tietenkin sitten hyvä kysymys, kun datat katoaa, että 'kenen vika se on', tarkoitan siis sitä läppärissä olevaa uniikkia dataa. Monenlaista valitusta on kuultu, että miten se on ohjelmistotoimittajan vika jne.
Lisäksi jos softa taas on tarpeeksi erilaista ja tärkeää, niin sitten käyttiksellä ja raudalla ei ole oikeastaan mitään väliä. Koska ohjelmisto hankitaan, ja sitten sen mukana kaikki tarpeellinen mitä se sitten ikinä onkaan. Tietysti yleistä markkinatilannetta ja kilpailua ajatellen on parasta, jos käytettävä rauta ja muut lisenssit eivät ole tolkuttoman kalliita. Kuten tuossa yllä just mainitsin. Koska kaikki nuo nostvat kokonaishintaa ja sitten kilpailijan tuote, joka on lisensseiltään kalliimpi, mutta raudaltaan halvempi saattaa loppujenlopuksi houkuttaa asiakasta enemmän, ellei teidän softassa ole jotain killer featurea, miksi se se on must have.
Muutenkin kannattaa tehdä sellaisia ohjelmistoja jotka on todellakin must have, eikä vaan nice to have. Silloin asiakkaan on vaan pakko ostaa se teidän ohjelma, maksoi se melkein mitä vaan. Sopivan erikoistuneelle ja kompeksiselle softalle, ei välttämättä löydy edes kilpailua. Näitä sweet spottiin tehtyjä ohjelmistoja näkee B2B ja teollisuus markkinoilla vähän väliä.
Mainittakoon nyt vielä jos joku ei tiennyt, että näitä asioita on tullut joskus pohdittua. Titteli kun sattuu olemaan tuotepäällikkö.