Kirjoittaja Aihe: LED-lamppu, kusetustako?  (Luettu 89531 kertaa)

Hajakenttä

  • Käyttäjä / moderaattori
  • Viestejä: 1556
    • Profiili
Vs: LED-lamppu, kusetustako?
« Vastaus #40 : 13.02.12 - klo:16.39 »
Onko kukaan löytänyt noista LED-valonlähteistä minkäänlaista kuvausta valon laadusta? Spektrikuvaa tai edes värintoistoindeksiä.

Käsittääkseni LEDeissä käytetään samankaltaisia loisteaineita kuin loisteputkissa eri värien tuottamiseen, joten hehkulangan spektrin tasaisuutta on turha odottaa, mutta ainakaan Deltacon sivuilta ei löytynyt asiasta halaistua sanaa,

T:Jallu59

Tein pikaisesti tällaisen kokeen:

Piirsin rgbPaint lastenohjelmalla värirasterin pääväreillä (mitä ne sitten minun mielestäni ovatkaan) ja tulostin siitä paperiarkin. Kun sen arkin laittaa tutkittavaan valoon, ilman muita valolähteitä, ja katsoo sitä digikameralla, jonka herkkyys on säädetty niin, tai valon kirkkaus himmennetty niin, että kameran värihistogrammi ei kyllästy, ja paperi on juuri kokonaan kameran mittausalueella, voi histogrammista nähdä eri värien tilastollisen jakautuman siinä valossa, sillä kamerakennolla, niillä kameran asetuksilla, sillä tulostimella, sillä maalipurkilla, jne...

Kun kuitenkin kolmea lamppua kokeilin sillä samalla paperiarkilla oli yllätys suuri. Tasaisin värijakautuma tulee niillä kiinalaisilla lämmin valkoinen ledeillä 10,30 €/5 m:n kela. Huonoin loisteputkella Osram Lumilux.

Kyllä parempiakin spektroskooppeja varmaan löytyy, mutta elämässä tarvitaan leikkiä. ;D
DELL Latitude 5480 Xubuntu 22.04. DELL Latitude 7490 Xubuntu 24.04.
– Memento Vivere – Terv: Timo

oh2ir

  • Käyttäjä
  • Viestejä: 447
    • Profiili
Vs: LED-lamppu, kusetustako?
« Vastaus #41 : 13.02.12 - klo:20.11 »


Ainiin se subjektiivinen kokeminen...siinä on yksi lisä soppaan. Silmän sopeutuminen eri valaistustilanteisiin on myös toinen juttu. Yhden luksin kuunvalossakin tuntuu että näkee vaikka kuinka hyvin, kun siihen vaan silmä ensin tottuu.




Kaihileikkauksen jälkeen tavallisen sähkölampun valo muuttui valkoiseksi, sinänsä ihan ok, mutta mistä
se tarkalleen ottaen johtuu.
73's de Kari OH2BNE

Ryppy

  • Käyttäjä
  • Viestejä: 837
    • Profiili
Vs: LED-lamppu, kusetustako?
« Vastaus #42 : 13.02.12 - klo:21.05 »
Noita Lidl myymiä Livarno Lux tuotenimellä olevia " Enengiansäästölamppuja " oli olohuoneen kattovalaisimessa 5 kpl / E14 kanta
Tehot 5W.Syttymisaika 2-3 min ennen,kuin saavutti täyden valotehon.
Viikonlopun oli käytössä sain onneksi palauttaa takaisin,polttimot maksoivat jotain 3€ kpl.

Sitten oli saman Livarnon 1W CU 10 kantaan käyviä polttimoita 2 kpl kohdevalaisimessa,
onneton oli valoteho.Takaisin meni nekin.

Ainut tällä hetkellä käytössä oleva led valaisin on Taskulamppu.
Hyundai.Linssioptiikalla & Zoomilla varustettu käsivalaisin.
Valoteho 120 lumen.
Teho Led käyttöaika 100 000h

Kyllähän noi Led polttimot ovat ihan ok,mutta hinnat ovat vielä aika suolaiset.
Laadukkaimmista polttimoista saa maksaa.
Joistakin halpahalleista voi saada edullisemmin ne sitten saattaa olla sekundatavaraa.

http://www.led-lamppu.fi/


Fikkareissa nuo todella näyttävät toimivan ihan kiitettävästi ja tehoakin riittävästi.
Niitä meiltä löytykin useita, myös polkupyörään kiinnitettäviä.

Se mainitsemani 7W.n Philipsin valmiste on juuri tuolla linkissä näkyvän kaltainen,
paitsi teholtaan ("LED-Lamppu E27 Philips 5W 250lm) hinta 28,50.
Tuo lamppu oli siis käytössä kylppärissä ja sen valoteho riitti juuri ja juuri siihen
käyttöön, eli ns. kusimajakaksi, ohjaamaan muuten pimeässä huoneistossa oikeaan
paikkaan. Nyt tilalla on l.putki tyyppinen säästölamppu, joka on turhan kirkas tuohon
paikkaan. Samassa tilassa, joskin harvoin käytössä, on myös 35W Philinea-valaisin,
jonka valoteho on lähes samaa luokkaa tuon 11W.sen säästölampun kanssa.
Poistuu taka vasemmalle - - -

tuke81

  • Käyttäjä
  • Viestejä: 1667
    • Profiili
Vs: LED-lamppu, kusetustako?
« Vastaus #43 : 13.02.12 - klo:23.09 »
Onko kukaan löytänyt noista LED-valonlähteistä minkäänlaista kuvausta valon laadusta? Spektrikuvaa tai edes värintoistoindeksiä.

Käsittääkseni LEDeissä käytetään samankaltaisia loisteaineita kuin loisteputkissa eri värien tuottamiseen, joten hehkulangan spektrin tasaisuutta on turha odottaa, mutta ainakaan Deltacon sivuilta ei löytynyt asiasta halaistua sanaa,

T:Jallu59

Ehh ledit eivät käytä mitään loisteaineita. Ledin väri riippuu jännitteestä, sekä valmistukseen käytetystä puolijohdemateriaalista: http://fi.wikipedia.org/wiki/LED#V.C3.A4rit_ja_materiaalit

Se mitä taidat hakia on värilämpötila, kattos tuolta:
http://www.limic.fi/html/led_tek.htm

Kunnon taskulamppuja ei enää kannata harkitakkaan millään muulla tekniikalla kuin ledeillä(halogeenit on eilistä tekniikkaa). esim. dx:n ultrafire:
http://www.youtube.com/watch?v=2WF3CXYwLlU
Miksi tehdä jotain helposti, kun sen voi tehdä vaikeastikin...

Valomiekka

  • Käyttäjä
  • Viestejä: 4
    • Profiili
Vs: LED-lamppu, kusetustako?
« Vastaus #44 : 14.02.12 - klo:08.49 »
Valaistuksessa yleisesti käytetyt "valkoiset" ledit käyttävät kyllä loisteaineita. Näillä aineilla saadaan aikaan valkoiselta näyttävää valoa. Valkoista ledvaloa ei varsinaisesti ole edes olemassa vaikka niistä yleisesti puhutaankin.

Ledin väri ei varsinaisesti tule käytetystä jännitteestä, vaan toisinpäin.

Kun valaistuksesta puhutaan, niin värilämpötila on vähän yksipuolinen käsite. Lisäisin tuohon vielä värintoiston samaan.
JOs hakee kotiinsa lämminsävyistä valoa, niin yleensä valitaan n.3000K led-lamppu. Jos tuossa lampussa on huono värintoisto, niin lopputulos on usein likaisen vihertävän kamala.Tulos näkyykin kivasti tuolla limicin sivulla, jonka linkin joku tuossa laittoi..

Jallu59

  • Käyttäjä
  • Viestejä: 3430
    • Profiili
Vs: LED-lamppu, kusetustako?
« Vastaus #45 : 14.02.12 - klo:10.22 »
Varsinainen valoteho syntyy LED:in läpi menevästä virrasta. Jännitteellä ei juurikaan ole vaikutusta LEDin väriin, paitsi jos se on liian pieni, niin ettei virtaa kulje. Puolijohde ja sen saostus ovat määrääviä ja muodostavat LED:in yli menevän kynnysjännitteen. Lähtökohtaisesti LED:in puolijohdeliitos säteilee vain yhtä valon aallonpituutta, jonka energia muutetaan loisteaineilla usemmaksi aallonpituuspiikeiksi, joiden yhteisvaikutus muistuttaa valkoista tms haluttua sävyä.

Lähtökohtaisesti siis LEDien ja kaasupurkauslamppujen (loiteputket, ongelmajätelamput) värintoisto on riippuvainen käytetyistä loisteaineista ja niiden suhteista.

T5-luokan loisteputkilla on päästy jo melko hyvään värintoistoon, vaan LED:ien suhteen taidetaan olla vielä lähtökuopissa, kun valotehon kasvatus on toistaiseksi ollut ykköskriteeri tuotekehityksessä.


T:Jallu59
Jari J. Lehtinen, Wanhempi (iki?)tietoteekkari & tietotekniikkakonsultti Turust, P4-HT / 3,0 GHz, Intel945 IGP 226MB & 4GBram & UbuntuStudio 14.04. Toshiba Satellie 50-C, i5 dual-core 2,3GHz, ubuntu-mate 16.04 LTS

ajaaskel

  • Palvelimen ylläpitäjä
  • Käyttäjä
  • Viestejä: 3401
    • Profiili
Vs: LED-lamppu, kusetustako?
« Vastaus #46 : 14.02.12 - klo:11.23 »
Puuttumatta itse valonlähteeseen ja otsikon lievästi ärsyttävään alatyyliseen ilmaukseen, valaistuksessa on monia mielenkiintoisia ominaisuuksia mitkä liittyvät esimerkiksi subjektiiviseen värisävyn aistintaan ja silmän ominaisuuksiin.  Ne jotka ovat hieman likinäköisiä (ja varmaan muillakin ?) on esimerkiksi havainto siitä että sininen on erittäin huono väri mainosvaloihin, silmän fokusointiominaisuudet näyttävät olevan heikot siniselle valolle ja teksti voi näyttää huonosti luettavan epäselvältä vaikka jollain toisella värillä se näkyy hyvin.   Eri ihmisillä on erilainen ns. sini-/viheraistimus kun liikutaan rajoilla, toisen mielestä jokin on enemmän sininen kuin vihreä ja toinen on taas aivan varma että "vihreähän tuo on".    Molemmat erottavat silti värejä toisistaan ongelmitta eli kyseessä ei ole minkäänlainen värisokeus.   Voitaisiin myös puhua että millainen on "valkea valo" eli mikä on eri ihmisten valkoiseksi kokeman valon spektri, tekisi mieleni lainata äänitermejä ja puhua "silmän toistokäyrästä", herkkyydestä eri mittaisille aallonpituuksille eli valon väreille. Auringon valoa voidaan toki soveltaa jossain määrin vertailukohtana kun puhutaan luonnon valosta.
Tasainen valon jakauma on valaistuksen toteutuksessa usein toivottu ominaisuus, pistemäinen valon lähde on häikäisevä.   Tilanne muuttuu tietysti jos näitä pisteitä on paljon tai rakenteellisesti estetään häikäisymahdollisuus.  
Noissa Hajakentän prototyypeissä voisi olla ideaa paljonkin jollekin muovivalufirmalle kehitellä mekaaniselta rakenteeltaan sähkömiehille ja loppukäyttäjille kelvollisia tuotteita joissa valon sävy, kiinnitykset, liittimet, jatkaminen ym. on mietitty valmiiksi.
« Viimeksi muokattu: 14.02.12 - klo:11.54 kirjoittanut ajaaskel »
Autamme ilolla ja ilmaiseksi omalla ajallamme.  Ethän vaadi, uhoa tai isottele näin saamasi palvelun johdosta.

Proloque

  • Vieras
Vs: LED-lamppu, kusetustako?
« Vastaus #47 : 14.02.12 - klo:17.40 »
« Viimeksi muokattu: 14.02.12 - klo:17.53 kirjoittanut Proloque »

Hajakenttä

  • Käyttäjä / moderaattori
  • Viestejä: 1556
    • Profiili
Vs: LED-lamppu, ?
« Vastaus #48 : 14.02.12 - klo:18.20 »
Loppukäyttäjää ajatellen voi olla vielä pitkässä puussa saada led valot sellaiseen malliin, että niitä voi suoraan kaupan hyllystä myydä, edes sähkömiehen asennettavassa kunnossa. Nuo kantaan kierrettävät kelvottomat lienevät vielä pitkään ainoita jokamiehen laitteita. Nauhamaisia "valaisimia" pistorasiavirtalähteineen on myös saatavana, mutta näppäryyttä vaativat nekin ja käyttö lienee aika rajattua.

Noita omia viritelmiä tekevät siis vain kaltaiseni aina uteliaat propellihattuiset kokeilijat ;). Parasta ledivaloissa onkin se kokeilun salliva suojajännite ja matala käyntilämpö ja muunneltavuus. Oheisessa sivustossa on yksi kuva tuttavani saunasta, josta jo mainitsinkin:*



Kun ledien väri ja muutkin ominaisuudet ovat paljolti arvailun varassa, on aika sattuman kauppaa miltä niiden väri näyttää missäkin ympäristössä. Taiteilijoiden suuri oivallus on, että väri koostuu valon väristä ja sitä toistavan pinnan paikallisväristä ja toisaalta varjon väristä, joka on sen valon vastavärin ja pinnan paikallisvärin summa. Myös omat kokemukseni näiden lamppujen kanssa ovat tähän asti aina olleet voittopuolisesti yllättyneitä. Siitä johtuu sekin, että mieluiten rakennan itse koko rakennelman. Voin ainakin rehvastella, että tällaista ei saa kaupasta.

Edit: *poistettu linkki joka vanheni.
« Viimeksi muokattu: 03.06.14 - klo:15.12 kirjoittanut Hajakenttä »
DELL Latitude 5480 Xubuntu 22.04. DELL Latitude 7490 Xubuntu 24.04.
– Memento Vivere – Terv: Timo

Sami Lehtinen

  • Käyttäjä
  • Viestejä: 754
  • Techie
    • Profiili
    • Sami Lehtinen
Vs: LED-lamppu, kusetustako?
« Vastaus #49 : 14.02.12 - klo:20.27 »
Sellaisia, jotka eivät ennen olleet mahdollisia. Ja sellaisia, jotka eivät heti putkahda mieleen.

Nuo ovelasti rakenteiden sisään sijoitetut ledit on super vaikeita korjattavia. Noita näkee mm. veneissä, asuntoautoissa jne. aikalailla nykyjään. Mutta jos ledi kärähtää, niin mitäs sitten teet? ;)

Valaisimen perustehtävä lienee valaista joku tila. Itse näkisin tähän tehtävään parhaiten sopivan jonkun valaisevan kohtuusuuren pinnan. Tällaisessa kun ei ole lainkaan häikäisyä, kun valo tulee niin suurelta alueelta. OLED aikanaan tuonee tuohon mielenkiintoisia sovelluksia...

Valotapetti, kuin aurinkokenno kääntäen. Saa isot pinnat valaisemaan himmeästi -> miellyttävä valaistus.

Kun kuitenkin kolmea lamppua kokeilin sillä samalla paperiarkilla oli yllätys suuri. Tasaisin värijakautuma tulee niillä kiinalaisilla lämmin valkoinen ledeillä 10,30 €/5 m:n kela. Huonoin loisteputkella Osram Lumilux.

Kyllä parempiakin spektroskooppeja varmaan löytyy, mutta elämässä tarvitaan leikkiä. ;D

Kannattaa ostaa valaisimia joissa sanotaan suoraan "full spectrum". Niillä saa aikaiseksi paremman valon. Tärkeää mm, jos kuvaa jotain.

Mitä tuli sitten ihmisten värinäköön, ei ole lainkaan selvää että kaikki näkisivät kunnolla. Testaappa ihan huviksesi itsesi: http://www.colormunki.com/game/huetest_kiosk

Tässä vielä klassinen väriharha teille: http://www.moillusions.com/2008/02/color-tile-illusion-new-aspect.html
« Viimeksi muokattu: 14.02.12 - klo:20.39 kirjoittanut Sami Lehtinen »

Hajakenttä

  • Käyttäjä / moderaattori
  • Viestejä: 1556
    • Profiili
Vs: LED-lamppu, kusetustako?
« Vastaus #50 : 14.02.12 - klo:20.56 »
Lainaus
Nuo ovelasti rakenteiden sisään sijoitetut ledit on super vaikeita korjattavia. Noita näkee mm. veneissä, asuntoautoissa jne. aikalailla nykyjään. Mutta jos ledi kärähtää, niin mitäs sitten teet? Wink

Kuluttaja voi äänestää ostokäyttäytymisellään, eikä osta venettä, joka ei ole huollettavissa.

Itse olen rakentanut nuo viritelmät niin, että niiden ledit voi uusia. Ne sammuvat aina kolmen sarjoina. Ovat siten tehty, että kolmella sarjaan kytketyllä ledillä on aina yhteinen rajoitusvastus. Se sammunut osa vaan katkaistaan pois ja tilalle juotetaan uusi. En ole joutunut niin tekemään, mutta eihän tässä ole toimitusaikakaan vielä täysi.
DELL Latitude 5480 Xubuntu 22.04. DELL Latitude 7490 Xubuntu 24.04.
– Memento Vivere – Terv: Timo

Tempo

  • Käyttäjä
  • Viestejä: 753
    • Profiili
Vs: LED-lamppu, kusetustako?
« Vastaus #51 : 15.02.12 - klo:23.17 »
Lainaus
Testaappa ihan huviksesi itsesi: http://www.colormunki.com/game/huetest_kiosk

Olihan tuo testattava......
Läppäri aikakausi alkaa olla lopuillaan. (lopen kyllästynyt läppäreihin)
Fujitsu siemens E5925 EPA, Intel core 2 duo, 8 G ram, SSD, yms yms......

Ja linkki pääte ohjeisiin-------->http://forum.ubuntu-fi.org/index.php?topic=32091.msg282369#msg2823

qwertyy

  • Käyttäjä
  • Viestejä: 5777
    • Profiili
Vs: LED-lamppu, kusetustako?
« Vastaus #52 : 16.02.12 - klo:00.21 »
Mitä tuli sitten ihmisten värinäköön, ei ole lainkaan selvää että kaikki näkisivät kunnolla. Testaappa ihan huviksesi itsesi: http://www.colormunki.com/game/huetest_kiosk
Ainoa vaan että nämä pitäisi tehdä kalibroiduilla ja laadukkailla näytöillä jos tuloksia haluaa johonkin verrata.

Proloque

  • Vieras
Vs: LED-lamppu, kusetustako?
« Vastaus #53 : 22.02.12 - klo:15.48 »
Naapurin LED valaisin voi häiritä kotielektroniikkaa.

Jos laitteisiinne tulee häiriöitä,niin käykää katsastamassa naapurien LED lamput & valaisimet. ;D

http://www.kauppalehti.fi/5/i/talous/uutiset/etusivu/uutinen.jsp?oid=201202119671

Sami Lehtinen

  • Käyttäjä
  • Viestejä: 754
  • Techie
    • Profiili
    • Sami Lehtinen
Vs: LED-lamppu, kusetustako?
« Vastaus #54 : 22.02.12 - klo:17.59 »
Naapurin LED valaisin voi häiritä kotielektroniikkaa.
Jos laitteisiinne tulee häiriöitä,niin käykää katsastamassa naapurien LED lamput & valaisimet. ;D

Oliko yllätys, kun tehdään mahdollisimman halvalla ja vähillä komponenteilla.

Mitäs led-lamppuun tarvitaan? Tasasuuntaaja ja ledit sopivan mittaisina sarjoina. Siinä se, ainakin minun käsityksen mukaan, niin kanta ja kotelo. Vai olinko väärässä? Muut osat ovat turhia ja tekevät lampusta vain kalliin.

Tomin

  • Palvelimen ylläpitäjä
  • Käyttäjä / moderaattori+
  • Viestejä: 11481
    • Profiili
    • Tomin kotisivut
Vs: LED-lamppu, kusetustako?
« Vastaus #55 : 22.02.12 - klo:18.25 »
Mitäs led-lamppuun tarvitaan? Tasasuuntaaja ja ledit sopivan mittaisina sarjoina. Siinä se, ainakin minun käsityksen mukaan, niin kanta ja kotelo. Vai olinko väärässä? Muut osat ovat turhia ja tekevät lampusta vain kalliin.

Pitääkö siinä olla erikseen tasasuuntaaja? (ei ole tietoa eikä koulutusta, että sen puoleen en tiedä)
Automaattinen allekirjoitus:
Lisäisitkö [RATKAISTU] ketjun ensimmäisen viestin aiheeseen ongelman ratkettua, kiitos.

Proloque

  • Vieras
Vs: LED-lamppu, kusetustako?
« Vastaus #56 : 22.02.12 - klo:19.05 »
Mitäs led-lamppuun tarvitaan? Tasasuuntaaja ja ledit sopivan mittaisina sarjoina. Siinä se, ainakin minun käsityksen mukaan, niin kanta ja kotelo. Vai olinko väärässä? Muut osat ovat turhia ja tekevät lampusta vain kalliin.

Pitääkö siinä olla erikseen tasasuuntaaja? (ei ole tietoa eikä koulutusta, että sen puoleen en tiedä)


Tuolla lopussa jotain led ohjeita & linkkejä.

http://www.koti.mbnet.fi/~mhaven/ledlamppu/led.htm

Sami Lehtinen

  • Käyttäjä
  • Viestejä: 754
  • Techie
    • Profiili
    • Sami Lehtinen
Vs: LED-lamppu, kusetustako?
« Vastaus #57 : 22.02.12 - klo:20.29 »
Pitääkö siinä olla erikseen tasasuuntaaja? (ei ole tietoa eikä koulutusta, että sen puoleen en tiedä)

Mun mielestä ei ole pakko, mutta silloin käsittääkseni menetetään puolet valotehosta. LED ei pala kuin yhteen suuntaan, joten 50% menetys lienee selviö ilman tasasuuntausta. Mutta mä en olekkaan sähkö-jätkä.
« Viimeksi muokattu: 22.02.12 - klo:20.33 kirjoittanut Sami Lehtinen »

Tomin

  • Palvelimen ylläpitäjä
  • Käyttäjä / moderaattori+
  • Viestejä: 11481
    • Profiili
    • Tomin kotisivut
Vs: LED-lamppu, kusetustako?
« Vastaus #58 : 22.02.12 - klo:20.53 »
Pitääkö siinä olla erikseen tasasuuntaaja? (ei ole tietoa eikä koulutusta, että sen puoleen en tiedä)

Mun mielestä ei ole pakko, mutta silloin käsittääkseni menetetään puolet valotehosta. LED ei pala kuin yhteen suuntaan, joten 50% menetys lienee selviö ilman tasasuuntausta. Mutta mä en olekkaan sähkö-jätkä.
Pistetään ledejä molemmin päin? Sillon puolet loistaa kerrallaan, joten teho ei tietysti ole yhtä suuri, mutta eivät lämpeä/kuluta yhtä paljoa.
Automaattinen allekirjoitus:
Lisäisitkö [RATKAISTU] ketjun ensimmäisen viestin aiheeseen ongelman ratkettua, kiitos.

ajaaskel

  • Palvelimen ylläpitäjä
  • Käyttäjä
  • Viestejä: 3401
    • Profiili
Vs: LED-lamppu, kusetustako?
« Vastaus #59 : 22.02.12 - klo:21.14 »
Lainaus
Pistetään ledejä molemmin päin?

Tavallaan tuo on hyvä ja halpa idea.  LED: llä on nimittäin napaisuus ja se ei pidä hirveän paljon vastakkaissuuntaisesta jännitteestä vaan saattaa kärähtää jos virtaa on riittävästi vastakkaissuuntaisessa läpilyöntivaiheessa.  Rinnankytketyt erisuuntaiset ledit rajoittavat estosuuntaisen jännitteen sille toiselle ledille vaarattomalle tasolle eli puolentoista voltin tasolle likimain.  Vääränsuuntainen läpilyönti tapahtuu yleensä huomattavasti korkeammalla jännitteellä.
Tuon lisäksi virta pitää rajoittaa jollain tavalla, tyypillisesti etuvastuksella.
« Viimeksi muokattu: 23.02.12 - klo:08.36 kirjoittanut ajaaskel »
Autamme ilolla ja ilmaiseksi omalla ajallamme.  Ethän vaadi, uhoa tai isottele näin saamasi palvelun johdosta.