Tabletin ergonomiaa versus läppäriä sylissä versus työasemaa pöydällä, voisi toki tutkia ihan objektiivisestikin ja huomata siinä monenlaista ... varmasti onkin tutkittu - aikoinaan tutkimme vastaava autolla, mikä oli huomattavan mielenkiintoista opiskelijalle (=siis saada auto ilmaiseksi käyttöönkin
).
Toisaalta, itselle riittää tässä tablettiasiassa ns. reality-check viime kesältä. Piti päättää otetaanko lomareissule mukaan tabletti vai mopoläppäri - kukaan ei halunnut tablettia kun hetken mietti mitä matkalla olisi mukava tehdä. Mopoläppäri ei ole paljoa isompikaan, paksumpi vain. Käytin sitten tätä mopoa, 12.04 Unity live-bootilla kun yllättäen vanha versio (9.04 NBR) ei enää toiminutkaan Wlan-yhteyksien kanssa. Hyvin sujui.
Jos verrataan Win8 Metroa, Ubuntu 12.04:n Unityyn, niin vertailu ei oikein osu kohdalleen. Pääasiassa tällainen kahden työpöydän vertailu ei osu kohdalleen siksi, että Metro ei ole työpöytä. Se on vain päälle patchattu käynnistysvalikko, josta sitten saa työpöydän ja "oikeat" sovelluksetkin (erotuksena Metron ihkaomista sovelluksista) auki. Win8:n työpöytä ei ole ihan yhtä hyvä kuin Win7:ssa, mutta ei olisi yllätys jos se SP1:ssä (tai jotain) jo onkin. Siinä mielessä Win8 ei muuttane työpöytäkäytössä mitään - onhan se toki nyt kömpelömpi, oletuksilla, kuin Win 7:ssa.
Usein puhutaan tehosteista ja effekteistä. Joskus sanotaan että Unityssä niitä on kuten Windowsissa. Mielestäni tässä sekoitetaan kaksi asiaa: lisääntynyt funktionaalisuus ja oikeat tehosteet. Esimerkki lisääntyneestä funktionaalisuudesta: raahaamalla esim. Nautilus ikkunaa ruudun reunaan, järjestelmä näyttää, että se aikoo skaalata ikkuna puolen ruudun kokoiseksi. Järjestelmä siis kertoo etukäteen mitä tapahtuu - toinen mahdollisuus olisi että ei tapahdu mitään vaan ikkuna siirtyy lähelle näytön reunaa - aivan oleellinen ero käyttäjän kannalta. Tällainen on Windows 7:ssakin ja näillä tempuilla jopa Windows on modernimpi kuin Gnome 2. Mitä enemmän tätä Gnome 2:ta katselee, sen epäoikeudenmukaisemmalta sen vertailu tuntuu Unityyn nähden, koska se alkaa vaikuttaa
vanhalta. En tarkoita kuitenkaan että se olisi oleellisilta osin mitenkään huono, puutteellinen vain. Toinen esimerkki lisääntyneestä funktionaalisuudesta: Unityn ikoni kertoo: ohjelma on käynnistymässä, ohjelma on käynnissä, ohjelma on useampaan kertaan käynnissä, ohjelmassa tapahtuu jotakin erikoista kuten tiedostojen kopiointeja on menossa rinnakkain 3 kappaletta ja niiden eteneminen on tietyssä vaiheessa ja ohjelma on sammumassa. Mitään tällaista ei edes teoriassa saa Gnome 2:n hierarkisiin valikoihin, mutta jopa Windows 7:ssa osa näistä on toteutettu (tosin mielestäni ovat olleet aivan liian pelokkaita tekemään isompaa uudistusta).
Esimerkki tehosteista: Windowsissa kun kopioi tiedostoja näkyy animaatio missä papereita heitellään paikasta toiseen. Tämä ei lisää mitään funktionaalisuutta eikä anna mitään lisäinformaatiota. Esim. kopioitavien tiedostojen määrän, kopiointiajan tai kopiointinopeuden näyttäminen kertovat paljon enemmän siitä, että kopiointi on todella käynnissä.
Unityä saa käyttää tai olla käyttämättä tai siitä saa pitää tai olla pitämättä. Perinteisiltä tehokäyttäjiltä on turha kysyä, mitä he siitä pitävät - kukapa pitäisi jos kaikki osaaminen työpöytämielessä nollataan. Ammattilaiset taasen pitävät tai ovat pitämättä riippuen siitä miten uudistus sopii heidän ansainta-malliinsa. Windowsin uudistukset yleensä ovat positiivisiä, koska ne tuovat lisää työtä ja vastuuta ICT-organisaatiolle - kukapa ei pitäisi siitä, että muuttuu tärkeäksi henkilöksi uudistusten tullessa.
Eilen testasin suhtautumista Unityyn ottamalla "pystymetsästä" pari kaveria. Näytin Ubuntu 12.04 Unityä mopoläppärillä (1 GB, Atom jms). Näytin vain sitä mikä on Unityn perusidea sovellusten ja tiedostojen kanssa pelatessa. Kommentit olivat:
a) Tuo vaikuttaa jouhevalta käytöltä (huomaa että käytin mopoläppäriä)
b) Tuohan olisi nerokas järjestelmä ihmiselle, joka ei ymmärrä ohjelmista. Tuo haku (Dash) on tosi hyvä.
He siis ymmärsivät muutamassa minuutissa Unityn käyttöidean eikä suorituskyvyssä ollut moittimista.
Sitten näytin Xubuntua ja Lubuntua. Kumpikaan ei herättänyt suurempia intohimoja - toinen sanoi pikkaisen pirullaan, että tuohan näyttää Windowsilta - taustalla oli selvästi pettymys siitä, että Linux ei ollut yhtään parempi kuin Windows. Ei mikään yllätys, että nimenomaan Ubuntu/Unity on se jota he haluavat testata.
Vaikka tuossa sanoinkin, että Win 8 / Metro ei ole yhtä hyvä kuin Ubuntu Unity - niin markkinointimielessä se saattaa hyvinkin olla parempi Ubuntu/Unity tai Ubuntu/XCFE. Nimittäin Metron kanssa järjestelmä on uusi (ja siksi sitä pystyy hehkuttamaan), mutta lopulta mikään ei oletettavasti muutu ja Win 8:a voi käyttää samalla tavalla kuin Win 7:kin. Useimmat ihmisethän eivät mitään vihaa niin paljoa kuin sitä, että pakotetaan luopumaan vanhoista asioita.