Kirjoittaja Aihe: Saako koulu urkkia oppilasta?  (Luettu 29842 kertaa)

nore

  • Käyttäjä
  • Viestejä: 302
    • Profiili
Vs: Saako koulu urkkia oppilasta?
« Vastaus #20 : 17.02.10 - klo:10.50 »
koulu on paikka missä sinulle opetetaan jotain.
Ei vaan paikka, jossa on mahdollisuus saada tukea oppimiseensa. Jos oppija ei osaa tätä mahdollisuutta käyttää, saatetaan tarvita muutakin tukea.

Perusopetuksessa ja keskiasteella useimmat pysyvät asiassa jos oikeaa työtä on tarpeeksi. Tehtävien suunnittelu ja eriyttäminenhän ovat opettajan perustyötä. Erityiset oppijat tarvitsevat sitten muutakin huomiota. Jos takapenkin Viljo-Annikkia ei opiskelu kiinnosta, hän keksii mitä tahansa sijaistoimintoja paitsi tekee työtä. Jos pääsy Facebookiin estetään, hän menee Twitteriin. Jos sinne ei pääse, hän irkkaa. Jos nettiin pääsy estetään, hän pelaa pasianssia. Jos työasemakin viedään pois, hän piirtelee pulpettiin tai kääri sätkää. Valvonta, esteet ja rähjääminen eivät häntä motivoi.

Opetan keskiasteen ammatillisessa oppilaitoksessa, jossa vuoteen 2006 asti oli ATK-luokassa käytössä luokanvalvontaohjelmistona NetOpSchool. Käytin jokaisen IT-kurssin ensimmäisen tunnin valvontaohjelman esittelyyn ja selitin, miten opiskelija siitä hyötyy. Kun vuonna 2007 siirryttiin XP:stä Vistaan ja pystytettiin vanhan rinnalle uusi luokka, ei NetOp-lisenssiä enää uusittu. Vaikka ohjelmistoa käytettiin vain ja ainoastaan opiskelijoiden ohjaukseen, en ainakaan omilla housuillani uskaltaisi istua tuleen, jos joku sattuisi verkkovalvonnasta valittamaan. Valituksen perusteeksihan riittää jo se, että ohjelma on käytössä. Toinen syy NetOpin hylkäämiseen oli se, että vain pieni osa opettajista opetteli sitä käyttämään.

Valvontaohjelma on kenen tahansa käytettävissä, jolla on pääsy opettajan koneelle ja joka osaa sen avata. Se mahdollistaa myös usean luokkatilan rinnakkaisen seuraamisen. Houkutus asentaa se esimerkiksi ylläpitäjän työasemaan valvomaan kaikkia oppilaskoneita yhtä aikaa on suuri, jos ei vaivaa päätään oikeuskysymyksillä. Huhut oppilaitoksista, joissa näin olisi tehty, lienevät urbaanilegendaa.

Ohjelmistovalmistajien ja jälleenmyyjien materiaaleista on turha lakipykäliä etsiä. Valvonnan helppoutta oikein hehkutetaan.

Muutenhan tuollainen ohjelma olisi kätevä, kun pitää neuvoa opiskelijaa kädestä pitäen: opettaja voi ottaa opiskelijan pyynnöstä tämän työaseman hallintaansa ja näyttää opeteltavan asian poistumatta paikaltaan. Nyt pitää ahtautua rivien väliin ja kurkotella opiskelijan yli tai sitten on näytettävä mallia projektorin kautta. Pieni hyöty ei kuitenkaan korvaisi isoja riskejä.

ajaaskel

  • Palvelimen ylläpitäjä
  • Käyttäjä
  • Viestejä: 3401
    • Profiili
Vs: Saako koulu urkkia oppilasta?
« Vastaus #21 : 17.02.10 - klo:11.10 »
Lainaus
Voidaan kai ihmetellä, miten tietokoneen käytön täydellisen valvonnan kontrolli muka olisi ratkaisu lopulta todellisiin ongelmiin.
 

"UbunTux", Tietokoneella noin teknisenä laitteena ei ole osuutta kuvaamiisi ongelmiin, miten tuo nyt kauniisti sanoisi "vian ei tarvitse olla suuri kun se on päässä".   Huonoa käytöstä ja käytöshäiriöitä on esiintynyt kaikkina aikoina mutta tuo olisi jo toisen keskusteluketjun kokoinen asia.  

Vaikka valvonta nähdään usein negatiivisena asiana ja varmasti sitäkin enemmän jos se kohdistuu Sinuun niin ei voida kiistää että valvonta eri muodoissaan on myös osa turvallisuutta ja päivittäistä elämän järjestystä.  Siihen pitää tottua ja sen kanssa pitää elää --- aikuisenakin.

"SuperOscar" näki suurinpana kauhukuvana "poliisivaltion".  Tiedän kyllä entisenä koulukiusattuna jotain paljon pahempaa:   Vajaavaltaisten anarkia.   Poliisivaltio olisi turvallinen paratiisi siihen verrattuna.

Koulussa opettaja   1)  Valvoo   2) Saa valvoa  3) Hänen pitää valvoa.   Kyseessä ei myöskään ole mikään "urkinta" jos opetustilanteessa käytetään teknisiä apuvälineitä oppilaiden etenemisen seuraamiseen.  Aivan naurettavaa että joku yrittää soveltaa jotain urkintalakia tähän tilanteeseen.

Nettiinhän voi kirjoitella monenlaisia tarinoita kuka vaan mutta kaikkea netissä näkemäänsä ei pidä ottaa faktana eli sananvapaus on samalla myös harhaanjohtamisenvapaus   :)

 
« Viimeksi muokattu: 17.02.10 - klo:11.17 kirjoittanut ajaaskel »
Autamme ilolla ja ilmaiseksi omalla ajallamme.  Ethän vaadi, uhoa tai isottele näin saamasi palvelun johdosta.

qwertyy

  • Käyttäjä
  • Viestejä: 5729
    • Profiili
Vs: Saako koulu urkkia oppilasta?
« Vastaus #22 : 17.02.10 - klo:12.27 »
Mielestäni valvonta pitäisi sallia sanotaan nyt esim. lukioon tai ammatilliseenopetukseen saakka tai ehkä niiden loppuun asti, mutta asiasta pitäisi kertoa avoimesti. Juuri sen takia että tiettyihin tekemisiin voitaisiin puuttua, kuten yllämainittuun koulukiusaamiseen tai ihan sama mihin poikkeavaan toimintaan, olkoon kyseessä sitten ilkivalta tai huumausaineet liittyvää. "Pojat on poikia" sanonta pitää paikkansa ja tyhmyyksiä tehdään ja tapahtuu, mutta eikö olisi asiallista vakavammat ylilyönnit pystyttäisiin välttämään valvonnan takia tai edes päästä jonkun päästä varoittamaan nuorukaisen tekemisistä, kun vahingonsatuttua monille tulee se vanhempien kertoma viisaus ja kunnioitus sitten mieleen, vaikka asiaa ei tietystikään tunnusteta kellekään? Koulussa valmennetaan yhteiskunnan tavoille, niin silloin yhteiskunta on mielestäni velvollinen tekemään kaikkensa. Pidän täysin naurettavana alaikäisen mutinaa urkintalaista. Täysi-ikäiset nuoret on jo sitten asia erikseen, heidän kun pitää jo osata sitten alkaa kantaa sitä oikeaa vastuuta omista tekemisistään.

Henk.kohtaisesti pidän asiaa todella helposti ratkaistavana ja loogisena.

UbunTux

  • Käyttäjä
  • Viestejä: 2046
  • KubunTux
    • Profiili
Vs: Saako koulu urkkia oppilasta?
« Vastaus #23 : 17.02.10 - klo:13.42 »
Raja menee kuitenkin ehdottomasti siinä, kun toiminta voi olla henkilökohtaista. jos tällaista havaitaan sivusta huomioiden, voidaan vaatia toiminnan lopettamista mahd. nopeasti.
KDE neon
Uudempaa KDE:tä Ubuntulla

qwertyy

  • Käyttäjä
  • Viestejä: 5729
    • Profiili
Vs: Saako koulu urkkia oppilasta?
« Vastaus #24 : 17.02.10 - klo:13.58 »
Toki ja tietysti toisen yksityisiin asioihin voi törmätä vahingossakin esim. opettajan tai vaikka työnantajanroolissa ja silloin aletaan mielestäni sivuamaan kovasti vaitiolovelvollisuutta. Joka tapauksessa mielestäni nuorempien tekemisiä pitäisi pystyä valvomaan kohtuullisen tarkastikin, varsinkin jos on syytä epäillä esim. mainittuja kiusaamista tms. vahingollista.

JarTak

  • Käyttäjä
  • Viestejä: 333
    • Profiili
Vs: Saako koulu urkkia oppilasta?
« Vastaus #25 : 17.02.10 - klo:20.05 »
Vähän hysterian tapaista ilmiötä ollut liikkeellä kun tätä kampanjaa väsätty. "Kun on olemassa tällainen mahdollisuus", niin sehän tarkoittaa silloin sitä, että opettajat järjestelmällisesti tarkkailevat oppilaiden yksityisiä tietoja.  ::)    Noustaan siis barrikadeille ;D

Lähes samalla logiikalla voi mielestäni sanoa, että opettajilla on tuntien aikana mahdollisuus hiippailla käytävillä ja tutkia oppilaiden taskuissa olevia tavaroita. Sieltähän voi löytyä rakkauskirjeitä ja ties mitä muita yksityisiä esineitä. Opettajien oikeutta liikkua käytävillä on siis välittömästi rajoitettava  ;D

Missä on maalaisjärki ja missä on luottamus siihen, että opettajat muutamia poikkeuksia lukuunottamatta ajattelevat oppilaan parasta ja kunnioittavat tämän yksityisyyttä.  ::)

http://www.hs.fi/kaupunki/artikkeli/Keravan+koulujen+verkkovalvonta+olikin+pelkk%C3%A4%C3%A4+pelottelua/1135243771389

Ville Pöntinen

  • Käyttäjä
  • Viestejä: 2078
    • Profiili
Vs: Saako koulu urkkia oppilasta?
« Vastaus #26 : 17.02.10 - klo:20.51 »
Missä on maalaisjärki ja missä on luottamus siihen, että opettajat muutamia poikkeuksia lukuunottamatta ajattelevat oppilaan parasta ja kunnioittavat tämän yksityisyyttä.  ::)

Mutta kun ne muutamatkin ovat liikaa...

Jos tekniikka on käytössä, eikä sen käytöstä kerrota oppilaille, käyttää joku sitä tahallaan väärin jossain koulussa jossain vaiheessa. Saati sitten, että esimerkiksi nettiliikennettä valvottaisiin ja logattaisiin tunnuspohjaisesti automaattisesti. Vaikka luotan 99% opettajista, on oppilaiden yksityisyydestä aiheellista keskustella.

meizirkki

  • Käyttäjä
  • Viestejä: 1039
    • Profiili
Vs: Saako koulu urkkia oppilasta?
« Vastaus #27 : 17.02.10 - klo:21.58 »
ihan sama jos se rikkoo lakeja, ilman ohjelmistoa kuria ei vain ole mahdollista pitää.

Upea anekdootti ::) Samalla periaatteella poliisi pamputtakoon kaikki lainrikkojat kadulla henkihieveriin – ”Ihan sama jos se rikkoo lakeja, ilman pamppua kuria ei vain ole mahdollista pitää”.
Valvontaohjelmisto ei satuta ketään, päinvastoin, se saattaa vain edistää sitä oppimista.

Suosittelen tutustumaan nykyajan yläasteiden meininkiin, se on luultavasti hieman rajumpaa kuin mitä te kuvittelette.

Yläasteen viimeistä luokkaa käyvänä voin kai tähän heittää kommenttia ilman pelkoa "säettiedä" vastauksista.

Valvontaohjelmisto ei todellakaan käy. Eipä siinä mitään vikaa jos opettaja urkkii oppilaansa peliennätykset, ei, mutta jokaisella on myös henkilökohtaiset nettipuuhansa. Itse en edes avaa facebookia tai sähköpostia jos kaveri istuu vieressä, puhumattakaan opettajista selän tai etäpäätteen takana

Ei etävalvonta kannata, se on kuitenkin vain yhden tai kahden atk-opettajan hauska harrastus. Etävalvontaa tuskin koskaan velvoitetaan kaikkien opettajien osaavan. Luulisi siinä menevän enemmän aikaa urkkimiseen kuin opettamiseen, toisilla kun on ongelmia jo piirtoheittimestä dokumenttikameraan siirtymisessä.

Yläasteella on toki aina se puolet luokasta pelaamassa pelejä, mutta se näkyy kurssin arvosanoissa. Pitkä itku lyhyestä ilosta.
Fanitan:
Bitcoin, maailman suurin virtuaalivaluutta ja hajautetun laskennan projekti.
Enlightenment, helposti kustomoitava työpöytä. => PPA ubuntulle

eGetin

  • Käyttäjä
  • Viestejä: 1093
  • Milloin mitäkin
    • Profiili
Vs: Saako koulu urkkia oppilasta?
« Vastaus #28 : 17.02.10 - klo:22.56 »
Yläasteen viimeistä luokkaa käyvänä voin kai tähän heittää kommenttia ilman pelkoa "säettiedä" vastauksista.

Valvontaohjelmisto ei todellakaan käy. Eipä siinä mitään vikaa jos opettaja urkkii oppilaansa peliennätykset, ei, mutta jokaisella on myös henkilökohtaiset nettipuuhansa. Itse en edes avaa facebookia tai sähköpostia jos kaveri istuu vieressä, puhumattakaan opettajista selän tai etäpäätteen takana

Ei etävalvonta kannata, se on kuitenkin vain yhden tai kahden atk-opettajan hauska harrastus. Etävalvontaa tuskin koskaan velvoitetaan kaikkien opettajien osaavan. Luulisi siinä menevän enemmän aikaa urkkimiseen kuin opettamiseen, toisilla kun on ongelmia jo piirtoheittimestä dokumenttikameraan siirtymisessä.

Yläasteella on toki aina se puolet luokasta pelaamassa pelejä, mutta se näkyy kurssin arvosanoissa. Pitkä itku lyhyestä ilosta.
No jos kerran tiedät että koneen käyttöä urkitaan oppitunneilla, niin kannattanee pitää se feispuukki kiinni ja tehdä koulutöitä?

Se että teillä on tunariopettajia, ei tarkoita että kaikilla olisi peukalot suussa. Urkkiminen ei vie millään lailla aikaa opettamisesta, koska kun opetetaan, pidetään siinä huoli siitä, että kaikki katsoo opettajaan päin. Kun opetus on ohitse, voi opettaja siinä sitten katsella mitä oppilaat tekee.

Henkilökohtaista kamaa voi sitten katsoa kotona.
Pöytäkone: Intel i7 920 | Asus P6X58D Premium | 12Gb DDR3 1600MHz | Asus Radeon HD 6950 1Gb | 60GB OCZ Vertex 2 SSD + 2TB WD Caviar Green + Samsung 830 120GB
HTPC: Intel C2D E4400 | Asus P5B | 4Gb DDR2 800MHz | Asus Geforce GT210 | 500GB WD Caviar GP
Kannettava: Asus Eee PC 1225B

UbunTux

  • Käyttäjä
  • Viestejä: 2046
  • KubunTux
    • Profiili
Vs: Saako koulu urkkia oppilasta?
« Vastaus #29 : 17.02.10 - klo:23.02 »
Henkilökohtaista kamaa voi sitten katsoa kotona.
Ja sääntöjen rikkominen oikeuttaa rikokseen...  ::)

Jos opettajat eivät älyä järjestellä koneita aukeavaksi kaareksi itsensä ympärille tai nostaa persettään tuolilta kiertelemään, niin ei hän kyllä ansaitse koko opettajan tehtävää.

Suora kuvakaappaus koneelta on aivan eri asia kuin ylimalkainen arvio oppilaan tekemisistä.
« Viimeksi muokattu: 17.02.10 - klo:23.09 kirjoittanut UbunTux »
KDE neon
Uudempaa KDE:tä Ubuntulla

nore

  • Käyttäjä
  • Viestejä: 302
    • Profiili
Vs: Saako koulu urkkia oppilasta?
« Vastaus #30 : 18.02.10 - klo:10.09 »
Lainaus
Jos opettajat eivät älyä järjestellä koneita aukeavaksi kaareksi itsensä ympärille tai nostaa persettään tuolilta kiertelemään, niin ei hän kyllä ansaitse koko opettajan tehtävää.

Kyllä tässä veikkosella kaaria järjesteltäisiin, jos vain jollain topologian ihmeellä saisi sellaisen sopimaan 3,5 m leveään ja 6 m pitkään tilaan ja siihen ahdettua 24 täysi-ikäistä ja -kokoista opiskelijaa koneineen niin, että naamakontakti säilyy ja istumapaikalle pääsee ilman kattonosturia. Kun rivien väliin pujottautuu neuvomaan ("anteeks, anteeks, anteeks...") ja kumartuu tarttumaan hiirestä, irrottaa pyllistäessään takana istuvan koneesta virtakaapelin.

Muuten kyllä katson pärjääväni hyvin ilman luokanhallintaohjelmaa. Tarvetta ovat vähentäneet edulliset dataprojektorit ja verkko-oppimisympäristöt. Myös opiskelijoiden perustaidot ovat parantuneet huomattavasti 2000-luvun alusta; harvoin enää tarvitsee aikuisopiskelijallekaan neuvoa kirjaimellisesti kädestä pitäen, miten hiiren osoitin liikkuu näytöllä. Aina silti tulee sellaisia tilanteita, jotka eivät selviä menemättä selän taa.

eGetin

  • Käyttäjä
  • Viestejä: 1093
  • Milloin mitäkin
    • Profiili
Vs: Saako koulu urkkia oppilasta?
« Vastaus #31 : 18.02.10 - klo:16.17 »
Henkilökohtaista kamaa voi sitten katsoa kotona.
Ja sääntöjen rikkominen oikeuttaa rikokseen...  ::)

Jos opettajat eivät älyä järjestellä koneita aukeavaksi kaareksi itsensä ympärille tai nostaa persettään tuolilta kiertelemään, niin ei hän kyllä ansaitse koko opettajan tehtävää.

Suora kuvakaappaus koneelta on aivan eri asia kuin ylimalkainen arvio oppilaan tekemisistä.
Jos te oikeasti välitätte laista noin paljon, voitte samantien vaikkapa luopua DVD-toistosta linuxilla ilmaiseksi, olla _aina_ ajamatta ylinopeutta autolla, olla kävelemättä punaisia päin jne.

Koneet on useimmiten järjestelty tuollain, mutta kun luokassa on reippaat 20 tietokonetta, on suora mahdottomuus saada kaikki suoraan opettajan silmien eteen. Luokassa kiertäminen vain aiheuttaa sen, että oppilaat alt+tabbaa vaikkapa toiseen selaimeen jossa on kouluprojektiin haettavaa tietoa esillä. Heti kun opettaja on mennyt ohi, jatkuu pelaaminen/facebookkaus.

Huomaan kyllä selkeästi, että täällä ei ole ~kukaan yläasteella, ja aika on kullannut muistot, tai sitten ei vain ole yksinkertaisesti aavistustakaan nykymeiningistä yläasteilla. Yksi on ilmeisesti atm. kokemassa yläasteen "ihanuuksia", ja kuuluu ko. porukkaan joka tekee jotain ihan muuta kuin mitä pitäisi. Yläasteella kuitenkin on vielä se meininki, että pitää kädestä pitäen pitää huolta, että porukka tekee hommansa, kun eivät muuten sitä tekisi.
Pöytäkone: Intel i7 920 | Asus P6X58D Premium | 12Gb DDR3 1600MHz | Asus Radeon HD 6950 1Gb | 60GB OCZ Vertex 2 SSD + 2TB WD Caviar Green + Samsung 830 120GB
HTPC: Intel C2D E4400 | Asus P5B | 4Gb DDR2 800MHz | Asus Geforce GT210 | 500GB WD Caviar GP
Kannettava: Asus Eee PC 1225B

Jallu59

  • Käyttäjä
  • Viestejä: 3430
    • Profiili
Vs: Saako koulu urkkia oppilasta?
« Vastaus #32 : 18.02.10 - klo:16.36 »
Kyllä niitä koulukkaita täytyy patistaa oikeiden asioiden tekemiseen, kun nelivitosiakin pitää vielä repiä naamakirjasta ja "aikuisviihde"sivuilta irti työnteon kannalta oikeille sivustoille. Kuten sanottu menköön kotona surffaamaan haluamilleen hupisaiteille, jos vanhemmat antaa. Ja koulussa tehdään oikeita asioita isoveljen (opettajan) valvovan silmän ja valvontaohjelman alla. ;D

Meillä kotonakaan ei alle 15v. muksut pääse valvomatta nettiin ja nettikone on kaikkien ohikulkevien nähtävillä.
Se on tietysti helpompaa, kun isi osaa enemmän kuin muksut, verrattuna normitilanteeseen, jossa muksut vie vanhempia kuutamolle kuusnolla atk-asioissa. Kouluissa voi olla vähän samaa vikaa, ellei työkaluja anneta opettajille valmiiksi purtuina.

T:Jallu59
Jari J. Lehtinen, Wanhempi (iki?)tietoteekkari & tietotekniikkakonsultti Turust, P4-HT / 3,0 GHz, Intel945 IGP 226MB & 4GBram & UbuntuStudio 14.04. Toshiba Satellie 50-C, i5 dual-core 2,3GHz, ubuntu-mate 16.04 LTS

SuperOscar

  • Käyttäjä
  • Viestejä: 4013
  • Ocatarinetabellatsumtsum!
    • Profiili
    • Legisign.org
Vs: Saako koulu urkkia oppilasta?
« Vastaus #33 : 18.02.10 - klo:16.43 »
Jos te oikeasti välitätte laista noin paljon, voitte samantien vaikkapa luopua DVD-toistosta linuxilla ilmaiseksi, olla _aina_ ajamatta ylinopeutta autolla, olla kävelemättä punaisia päin jne.

Nämä ovat aivan eri luokan asioista. Yksityinen ihminen rikkoo lakia omalla vastuullaan. Opettaja, viranomainen tai muu toisten suhteen etuoikeutetussa asemassa oleva loukkaa suoraan muiden oikeuksia – tätä yritin tuolla ylempänä jo selittää.

Lainaus
Huomaan kyllä selkeästi, että täällä ei ole ~kukaan yläasteella, ja aika on kullannut muistot, tai sitten ei vain ole yksinkertaisesti aavistustakaan nykymeiningistä yläasteilla.

Voi haloo. Vaikken itse ole yläasteella, aika moni tutuistani on siellä opettajana. Heidän kuvauksistaan päätellen homma ei ole muuttunut juuri miksikään omista yläasteajoistani, paitsi että oppilaat ovat tasapäisempiä eivätkä enimmäkseen enää yritäkään erottua joukosta.

Jo säikeen ihan ensimmäisessä vastauksessani sanoin, että vastakkain ovat oppilaiden oikeudet ja opettajien (tai muun henkilökunnan) velvollisuudet. Yleisesti ottaen olen vasemmistolaisena aina ensimmäisenä puolustamassa ihmisten oikeuksia ja vapautta, en niinkään kuria ja järjestystä. Lapsia pitää jossain määrin totta kai holhota, mutta lasten on myös saatava tietää täsmälleen, missä määrin ja millä lailla – isovelimäinen vakoilu on aina väärin.
pöytäkone 1, NUC: openSUSE Leap 15.6, kannettavat 1–3: Debian GNU/Linux 12; pöytäkone 2: openSUSE Tumbleweed; RPi 1: FreeBSD 14-RELEASE; RPi 2: LibreELEC 11

UbunTux

  • Käyttäjä
  • Viestejä: 2046
  • KubunTux
    • Profiili
Vs: Saako koulu urkkia oppilasta?
« Vastaus #34 : 18.02.10 - klo:16.52 »
Mikään ei kuitenkaan estä blokkaamasta pärstäkirjaa. Hallintaohjelmistot ovat sitten aika peestä, jos yksittäisille koneille voida säätää pääsyestoja.

Muille tunneille voisi sitten laittaa pöytien yläpuolelle zoomattavat kamerat yhteiseen käyttöön opettajille seurattavaksi. Emmehän halua antaa ATK-opettajille erityisvapauksia.

Ei kyttäys ole peruste epäkelpoihin luokkatiloihin.

Osoittakaa minulle, miten vahingoitan jotakin katselemalla yksityisesti DVD-levyä. Tai vaikka raastamalla sitä levyä juustoraasteeni sekaan, jos se olisi kiellettyä.

Kultaista ya-aikaa, joo lue parin edellisen postaukseni taakse. Normipäivä oli sellainen esimerkiksi, että opettaja sanoi jollekin "tuossa on ovi, mene!" Ja lähtihän se ... siis se ovikin mukaan. Taitaa se meininki olla aika rauhallista nykyisin, jos uskotaan nippelikonsteihin.
KDE neon
Uudempaa KDE:tä Ubuntulla

Jallu59

  • Käyttäjä
  • Viestejä: 3430
    • Profiili
Vs: Saako koulu urkkia oppilasta?
« Vastaus #35 : 18.02.10 - klo:17.11 »
Mielestäni tässä on ensisijaisesti kyse siitä, että ensin työ ja sitten leikki. Ettei silloin leikitä, kun on työn aika.
Ei se työelämässäkään sovi, että työajalla surffaillaan omissa hupijutuissa.

Kyllä ne muksut vapauksia ottavat juuri niin paljon kuin niitä on mahdollista saada, luvalla tai ilman. Ja mielestäni tässä tapauksessa sana vakoilu ei ole kohdallaan. Tarkkailu olisi oikeampi termi, ainakin jos asiasta on oppilaita informoitu ja säännöt kerrottu. Silloin se ei ole oikeuksien rikkomista.  Vapaa kasvatus ei vaan sovi kaikille lapsille, niitä vapauksia voi sitten antaa vastuunottokyvyn lisääntyessä keskimäärin iän mukana.

Tuo tietosuojavaltuutetun tulkinta minkä tahansa sivun katselemisen olevan yksityistä viestintää ei ole oikein relevantti. Ja kuten sanottu, voidaanhan koulun säännöissä kieltää henkilökohtaisten viestien käsittely oppitunnin aikana, viestintävälineestä riippumatta.

Netittömyyden haittojen poistamiseksi voisi olla sitten koulutuntien ulkopuolella ATK-luokassa vapaatunteja, jolloin kontrollimenetelmiä ei käytetä, ehkä pornosivusuodatinta lukuunottamatta.

Nykymenon ääri-ilmiöt kouluisa ovat kyllä paljon raaempia, kuin ennen muinoin, mutta tässä nyt oli kyseessä tietokoneet opetuskäytössä -tilanne, johon valvonta puree ja pitääkin pureutua anarkian estämiseksi.

T:jallu59
Jari J. Lehtinen, Wanhempi (iki?)tietoteekkari & tietotekniikkakonsultti Turust, P4-HT / 3,0 GHz, Intel945 IGP 226MB & 4GBram & UbuntuStudio 14.04. Toshiba Satellie 50-C, i5 dual-core 2,3GHz, ubuntu-mate 16.04 LTS

nore

  • Käyttäjä
  • Viestejä: 302
    • Profiili
Vs: Saako koulu urkkia oppilasta?
« Vastaus #36 : 18.02.10 - klo:17.21 »
Mikään ei kuitenkaan estä blokkaamasta pärstäkirjaa.
Estolistoista tulee loputon suo. On helpompi tehdä suodatuslista sallituista kuin kielletyistä sivuista. Kaikkein helpointa on repiä töpseli seinästä. Kuka sen oikeasti vaikkapa koulussa säätää, mitkä osoitteet ovat sallittuja? Kielletäänkö kaikki sosiaaliset mediat? Se, mikä yhdelle on joutavaa ajanvietettä, voi olla toiselle tärkeä työkalu. Jopa naamakirjassa, jota itse pidän aika turhana virityksenä, on oikeasti asiallisiakin sisältöjä. Lisäksi pitäisi opetussuunnitelmankin mukaan opettaa tietoverkkojen käyttöä ja verkkokansalaisen perustaitoja. Milläs opetat, jos ei mitään saa kokeilla?

On oikein suojata pienimpiä järkyttävältä sisällöltä, jota he eivät ymmärrä, mutta siinäkään ei pelkkä automaatti toimi aukottomasti. Aina tarvitaan aikuinen opastamaan ja suojelemaan. Isommat kyllä sitten keksivät aina korvaavaa tekemistä, jos työ ei kiinnosta tai sitä ei ymmärretä järjestää tarpeeksi. Muistan, miten koululaisena piirtelin Tinttejä kirjan laitaan; kyllä tekemistä keksi, vaikka teknisin väline pulpetilla oli laskutikku. Lukiossa ymmärsin jo varata ruuduttamatonta piirustuspaperia lehtiön väliin.

UbunTux

  • Käyttäjä
  • Viestejä: 2046
  • KubunTux
    • Profiili
Vs: Saako koulu urkkia oppilasta?
« Vastaus #37 : 18.02.10 - klo:17.41 »
Jos tarvitaan järjestystä, voidaan työntekijälle järjestää monon kuva ahteriin. Oppilaalle jälki-istuntoa tai erottaa koulusta jne.  ::)
KDE neon
Uudempaa KDE:tä Ubuntulla

eGetin

  • Käyttäjä
  • Viestejä: 1093
  • Milloin mitäkin
    • Profiili
Vs: Saako koulu urkkia oppilasta?
« Vastaus #38 : 18.02.10 - klo:20.06 »
Jos te oikeasti välitätte laista noin paljon, voitte samantien vaikkapa luopua DVD-toistosta linuxilla ilmaiseksi, olla _aina_ ajamatta ylinopeutta autolla, olla kävelemättä punaisia päin jne.

Nämä ovat aivan eri luokan asioista. Yksityinen ihminen rikkoo lakia omalla vastuullaan. Opettaja, viranomainen tai muu toisten suhteen etuoikeutetussa asemassa oleva loukkaa suoraan muiden oikeuksia – tätä yritin tuolla ylempänä jo selittää.
Ei itseasiassa ole yhtään eri luokan asioita. Kaikki luettelemani asiat voivat myös loukata muidenkin oikeuksia ihan yhtälailla. Samallalailla voitaisiin samantien haastaa yli puolet yläastelaisista oikeuteen muiden opiskelurauhan pilaamisesta. Näin ei kuitenkaan tehdä, miksi?

Lainaus
Huomaan kyllä selkeästi, että täällä ei ole ~kukaan yläasteella, ja aika on kullannut muistot, tai sitten ei vain ole yksinkertaisesti aavistustakaan nykymeiningistä yläasteilla.

Voi haloo. Vaikken itse ole yläasteella, aika moni tutuistani on siellä opettajana. Heidän kuvauksistaan päätellen homma ei ole muuttunut juuri miksikään omista yläasteajoistani, paitsi että oppilaat ovat tasapäisempiä eivätkä enimmäkseen enää yritäkään erottua joukosta.
Voitkin siis kertoa, millainen mielikuva sinulla on yläasteen meiningistä?

[quote author=SuperOscar link=topic=32184.msg250085#msg250085 date=1266504196Jo säikeen ihan ensimmäisessä vastauksessani sanoin, että vastakkain ovat oppilaiden oikeudet ja opettajien (tai muun henkilökunnan) velvollisuudet. Yleisesti ottaen olen vasemmistolaisena aina ensimmäisenä puolustamassa ihmisten oikeuksia ja vapautta, en niinkään kuria ja järjestystä. Lapsia pitää jossain määrin totta kai holhota, mutta lasten on myös saatava tietää täsmälleen, missä määrin ja millä lailla – isovelimäinen vakoilu on aina väärin.
[/quote]
OK, sinä siis haluat puolustaa oikeuksia. Tulee vähän kinkkinen homma, kun samantien voisit myös tosiaan viedä opiskeluoikeuden about puolelta yläastelaisväestöltä.
Pöytäkone: Intel i7 920 | Asus P6X58D Premium | 12Gb DDR3 1600MHz | Asus Radeon HD 6950 1Gb | 60GB OCZ Vertex 2 SSD + 2TB WD Caviar Green + Samsung 830 120GB
HTPC: Intel C2D E4400 | Asus P5B | 4Gb DDR2 800MHz | Asus Geforce GT210 | 500GB WD Caviar GP
Kannettava: Asus Eee PC 1225B

SuperOscar

  • Käyttäjä
  • Viestejä: 4013
  • Ocatarinetabellatsumtsum!
    • Profiili
    • Legisign.org
Vs: Saako koulu urkkia oppilasta?
« Vastaus #39 : 18.02.10 - klo:20.19 »
Ei itseasiassa ole yhtään eri luokan asioita. Kaikki luettelemani asiat voivat myös loukata muidenkin oikeuksia ihan yhtälailla.

Ei tästä taida kannattaa jankuttaa. Jollet itse ymmärrä, miksi ylemmässä tai etuoikeutetussa asemassa olevan tekoset ovat suurempi ongelma kuin vertaisen, tuskin sitä kukaan osaa sinulle selittääkään.
pöytäkone 1, NUC: openSUSE Leap 15.6, kannettavat 1–3: Debian GNU/Linux 12; pöytäkone 2: openSUSE Tumbleweed; RPi 1: FreeBSD 14-RELEASE; RPi 2: LibreELEC 11