Edit/ylläpito: Kirjoita _yhdessä_ viestissä kaikki mitä aiot sanoa.Juu OpenOffice.org sattuu olemaan ainut oikea vaihtoehto linuxeilla, koska kukaan ei ole tehnyt kunnollista vaihtoehtoa sille. M$:ään ei ole kääntänyt Officeaan Windowsin ja Macin lisäksi muille alustoille. Varmaan itsekin käyttäisin jotain halvempaa versiota siitä siinä tapauksessa (en halua maksaa siitä ~100 € se on vähän likaa ohjelmasta josta pitää ostaa uusi versio uudelle koneelle tai kun se pitää päivittää ).
Windowsissa on sellainen ikävä puute ettei siinä ole minkäänlaista toimisto-ohjelmistoa valmiina. Minusta se olisi aika kiva olla olemassa. Mutta ei siitä sen enempää... Micro$oftillakin on syynsä tehdä niin...
BTW: Itse ainakin yritän (vaikka jos joku on katsonut/lukenut Star Warsia niin yrittämistä ei ole olemassa ) olla haukkumatta muita vaihtoehtoja kehuessani (ja mielestäni olen onnistunut siinä).
Selvyyden vuoksi (: Office2007n pääohjelmat (Word, Excel, PowerPoint - käytän oikeita nimiä aina, enkä "lempinimiä") saa kolmelle koneelle yhteishintaan 100e:lla, eli 35 e per kone - onko se nykymaailmassa kova hinta? (tuo siis Home&Student -paketin hinta; työ/ammattikäyttö on erikseen, mutta niistähän saa tulojakin sitten).
Windowsia ei VOI syyttää valmiin toimisto-sovelluspaketin puutteesta, KOSKA sitä on kielletty 90% käyttäjäsuosionsa vuoksi sellaista valmiissa paketissa myymästä. Ja se on hyväkin, koska Windowsiin on olemassa ainakin kolme melko täysveristä, kattavaa toimisto-sovelluspakettia suomenkielisinä - olisi huono ratkaisu muiden vaihtoehtojen kannalta, jos yksi paketti olisi valmiiksi asennettuna. Jokainen voi miettiä, onko Ubuntussa valmiina asentuva OpenOffice tappamassa (?)muut vaihtoehdot "markkinoilta"? Valmiiksi asentuvia ohjelmavaihtoehtoja ei lähdetä niin helposti vaihtamaan muiksi, kyllä se niin on - siksi tuo on hieman kyseenalaista, ja etenkin sen käyttäminen sitten etuna muita vaihtoehtokäyttiksiä kohtaan (kehua yhden vaihtoehdon suosimisella, ja etenkin muita vastaan, joilta moinen on jo kiellettykin - asiahan on pienen markkina-aseman väärinkäyttöä, mitä esim. SUSE ei tee - siinä voi valita dvd-asennuksessa sovellusvaihtoehdoista jo heti alussa).
Tuonne Tietokone-lehden keskusteluihin on ilmestyy koko ajan samoja paikkaansapitämättömiä väitteitä, tai ainakin puolitotuuksia, jankkaavia kirjoittajia.
Yksi Rai ps jankkaa siellä koko ajan tuon uusimman winsun kanssa hänellä olevasta UAC-ongelmasta (=pääkäyttäjätunnuksen oikeuksien kysymys sen salasanalla; siis kuten linuxin root-oikeuksienkin). Hänen jankkaamisensa osoittaa vain sitä ettei hän osaa käyttää kyseistä käyttistä, tai siis käyttää sitä väärin, jolloin hänellä on noita ongelmia tuon UACn kanssa. Hän kävi siitä joulukuulla jo pitkää polemiikkia Suomen MSn edustajan kanssa ja ei pystynyt kertomaan esimerkkiä ongelmasta kun sitä häneltä kysyttiin. Sittemmin hän on jankannut samasta asiasta.
Tuo UAC-asia nosti nykyisen winsun tietoturvan samalle tasolle kuin esim. linuxissa, eli sillä erotellaan aiempaa paremmin normaalit ja pääkäyttäjä-oikeudet järjestelmään ja kun se tulee, nyky winsussa tehdään jotain järjestelmätiedoille, siis kuten linuxissakin root-oikeuksia tarvittaessa.
Hänen (tuon Rai ps:n) yleisvalituksensa tuosta on se että nyky winsu muka kyselee koko ajan ärsyttävästi UAC-vahvistusta.
Mutta hän ei osaa vain käyttää nyky winsua, koskapa
- tavallisella käyttäjällä tuota UAC-kyselyä tulee vain kun asennetaan/päivitetään jotain sovelluksia tai uusien laitteiden vaatimaa tms., ja sitä tulee siis todella harvoin - mikä ongelma siis oikeasti? Tai jos kyselyä tulee useammin, sorkitaan jotain järjestelmätietoja aiheetta ja syy on siis siinä asiassa - ja pitää tarkistaa, miksi sovellus tai itse niin tekee.
- jos tarvitsee tehdä samalla kertaa paljon pääkäyttäjäoikeuksia vaativaa, pitää ehdottomast nyky-winsun Käynnnistä-valikosta alaoikealta sammutuspainikkeiden oikealta puolelta nuolesta Vaihtaa käyttäjää pääkäyttäjäksi ja tehdä temput sitä kautta, jolloin eteen tulee UACssa vain hiirellä klikattavat ilmotukset, ei salasanakyselyitä. Eli tietoturva hoituu aikalailla Ubuntun sudo-käytön tapaan; järjestelmätasoisista toimista tulee kuitenkin aiheellinen ilmoitus.
- jos taas tarvitsee käyttää jotain hallintatyökaluja normikäyttäjän tunnukselta, nyky-windowsissa oikea käyttötapa on käynnistää kyseiset työkalut vaikkapa pääkäyttäjäoikeustilaan käynnistetystä komentoikkunasta - kaikki onnistuu lyhyillä komennoilla. Eli tuossa fiksu ja osaaava nyky winsun käyttötapa on ihan samantyylistä kuin linuxeissakin komentorivikäyttö, mutta tuo nyt tietysti nyky winsussa tarkoitettu pääkäyttäjille, noiden toimien tekemiseen runsaasti; tavalliset käyttäjät käyttävät satunnaistoimissa winsu-maailman normaaleja graafisia välineitä, koska niissä no asiaan liittyvä opastus yms näkyvillä samalla suoraan.
Eli kun nuo asiat osaa eli osaa käyttää nyky-winsua, ei elämä ole niin hankalaa, kuin jos ei vaan osaa. Samahan ongelma joillakin voi olla linuxin kanssa - kyllä se on tarpeettoman hankalaa, jos ei osaa ja viitsi opetella.
Sitten Tietokone-lehden foorumiin avattiin äskettäin tälläinen "muka" uusi aihe, kyseistä aihetta sielläkin jo moneen kertaan aiemmin ruotineen keskustelijan toimesta. Aivan ilmiselvää trollaamista siis.
http://www.tietokone.fi/foorumi/keskustelu.asp?threadid=72032Kyseinen keskustelun avaaja
- On käsitellyt samaa aihetta siellä useasti aikaisemminkin (sen voi todeta kyseisen foorumin aloitussivun oik. ylänurkan Pikahaulla)
- Ei ole selvästikään googlannut esittämäänsä asiaa, vaikka niin keskustelun aloituksessa väittää, sillä gootlaus haulla "kannettava ilman windowsia" tuottaa esim. tämän ubuntu-foorumin valikosta Kaupalliset palvelut löytyvän listan liikkeistä, jotka ainakin mainostavat sekä pöytäkoneita että läppäreitä myös linuxilla. Ja ilmiselvä trollaamisen merkki että kyseinen keskustelija otsikoi tuon keskustelun siis "kannettava ilman windowsia"... vaikka sitten puhuu keskustelussaan koneesta ilman mitään käyttöjärjestelmää, ja syyttää siitä sitten vain microsoftia. Miksei hän siis tiedustele asiaa suoraan laitemyyjiltä/toimittajilta, eikä tuolla foorumilla. Tai miksei hän käänny noiden viidentoista ubuntu-foorumin kaupallisissa palveluissa mainostavien liikkeiden puoleen ja kysy konetta ilman "mitään käyttistä" tai valita heille, josseivät heidän mainostuksensa pidä tarjonnan kanssa paikkaansa - tai vaadi heiltä konetta ilman linuxiakin, jos niitä kerran on sekä windowsilla että linuxilla noissa liikkeissä myynnissä.
Mutta ei, hän vain sysää ja vuodattaa tuolla keskustelussaan, kaikki syyt microsoftille. Aika epäreilua - etenkin kun Novell-yhteistyön kautta microsoft jo kustantamillaan markkinointikanavillaan on tehnyt suse-servereitten kuponkikauppaa pitkän aikaa - pitäisikö microsoftin alkaa myydä myös työpöytä-linuxeja, jotta ne saataisiin markkinoille? Ei se ainakaan niiden myyntiä estä, muutenhan ei olisi varmaankaan noita miniläppäreitäkään linuxilla. Lisäksi ainakin HP ja DELL ilmoittivat, jälleen, tarjoavansa koneita myös Ubuntulla tai SUSElla tai HP jopa dossin tapaisella peruskäyttiksellä. Ja jos niitä ei heiltä saa, pitää valittaa heille - eikä toistella noita iänikuisia valituksia vain yhdelle taholle.
Lisäksi tuossakin keskustelussa, sen aloittaja, valittaa jotain että linux käyttäjiä rahastettaisiin muka windowsista koneissa? Jos noin on, miten sitten sen asian kanssa että äskettäisen linux-ytimen uuden 3D-tuen kerrottiin tehneen pitkälti Intel, omille näytönohjaimilleen. Eli siellä ovat palkatut kehittäjät sitä koodanneet tuon yhtiön raudalle... ja kun noitten kehittäjien palkat siis maksaa Intel... ja kun linuxia, tai ainakin joitain versioita, jaetaan ilmaiseksi, mistähän ne rahat Intelille noihin kehityskustannusiin linuxin ytimen kehittämiseksi tulevat... hyvinkin mahdollisesti, ainakin osaksi myös windows-koneita ostavilta - ainakin jos sinne kehitykseen ei rahoja muualta tule. Aika puolitotuutta siis syyttää että linux-käyttäjiä rahastettaisiin windows-koneilla.