Kirjoittaja Aihe: UUSI UBUNTUN KÄYTTÄJÄ: SÄÄSTÄ AIKAASI LUKEMALLA TÄMÄ!  (Luettu 132911 kertaa)

Timo Jyrinki

  • Sr. Member
  • ****
  • Viestejä: 1255
    • Profiili
    • kotisivu
Keskustelu ja kommentit tästä ohjeesta omassa ketjussaan

Arvoisa uusi Ubuntu-käyttäjä

Oletpa ensimmäistä kertaa Linuxia/Ubuntua harkitseva tai hieman jo Linux-kokemusta hankkinut, niin tässäpä sinulle muutamia kullanarvoisia asioita elämäsi helpottamiseksi heti alusta pitäen.

1) Olet tehnyt/tekemässä oikean valinnan, Ubuntu on hieno kokonaisuus joka taipuu melkein mihin vain, sellaisiinkin asioihin mihin eräät muut suositut käyttöjärjestelmät eivät taivu. Tämän lisäksi se on ilmainen ja vapaa: sitä saa kopioida ja muokata vapaasti, eikä viruksistakaan ole toistaiseksi ollut ongelmia.

2) Ubuntu ON erilainen kuin Windows tai Mac OS X. Juttuja tehdään eri tavalla. Ei siis välttämättä mitenkään väärin vaan eri tavalla. Avaa siis mielesi oppimaan uutta ja avoimeksi uudenlaisille toimintatavoille. Älä juutu niihin rajoituksiin ja tapoihin jotka olet vanhassa käyttöjärjestelmässäsi oppinut vaan mieti, mitä oikeastaan haluat tehdä ja mitkä ovat tavoitteesi. Eli - haluatko käynnistää MS Wordin (ei onnistu Ubuntussa) vai kirjoittaa kirjeen (onnistuu Ubuntussa mainiosti!), Käynnistää MS Outlook Expressin vai lukea sähköpostisi? Mennä control paneliin vai säätää näytönsäästäjän asetuksia?

3) SINULLE on kirjoitettu kattava opaskirja. Jotta saisit helposti hyvän kuvan siitä, mikä tämä Ubuntu-juttu on ja miten se eroaa esim. Windowsista, miten ohjelmia asennetaan jne jne, lukaise sinulle tehty Ubuntu tutuksi -kirja. Kirjan avulla pääset luovimaan Ubuntun parissa varsin pitkälle. Jos termien kanssa meinaa mennä sormi suuhun, linux.fi-wiki auttaa: http://linux.fi/wiki/Luokka:K%C3%A4sitteet

4) Jonkun ohjelman käyttöä koskevissa kysymyksissä turvaudu ensiksi ohjelman omiin ohjeisiin ja Ubuntun käyttöohjeisiin avaamalla Ubuntun valikoista Järjestelmä -> Ohjeet ja tuki Ohjeet tehdään ja toimitetaan peräti sinun koneellesi kuitenkin vain sitä varten että niistä apua löytäisit. Komentorivillä saa yleensä apua niin ohjelmiin kuin komentoihin, kirjoittamalla päätteeseen
man ohjelmantaikomennonnimi tai ohjelmantaikomennonnimi --help

5) Käytä keskustelualueiden hakutoimintoa Jos sinulle jäi jotain epäselväksi, kokeile keskustelualueiden hakua tuolta oikeasta yläkulmasta, sillä kysymyksiisi on todennäköisesti jo vastattu. Ongelmat tahtovat olla samoja useilla ihmisillä ja on todennäköistä että joku on sitä jo kysynyt - monimutkaisempiakin juttuja (Windows-levyjen lukeminen, USB-laitteet, näytön asetukset, Ubuntun/Kubuntun erot, pystyykö Ubuntu tekemään sitä tai tätä..). Yritä ainakin kolmella erilaisella haulla (esim. skype, nvidia, resoluutio tai mitä vain..) ja lueskele niitä vastauksia ajatuksella.

6) Kysy apua Jos et vastausta löytänyt wiki-kirjasta etkä tämän forumin hakutoiminnolla (auttajia turhauttaa vastata kolmatta kertaa samalla viikolla kysymykseen "miten skype asennetaan"..) niin kysy pois. Kaikkia pyritään auttamaan sen mukaan kuinka pystytään. Saadaksesi parhaan avun, lukaise alta kysymisohjeet.

7) Kunnioita, ole yhteistyöhaluinen ja hienovarainen - mm. nämä ovat Ubuntu-yhteisön perussääntöjä joita jokaisen tulee noudattaa. Code of Conduct:  http://wiki.ubuntu-fi.org/CodeOfConduct

Kiitos ja tervetuloa Ubuntun vapaaseen maailmaan!

ps. viestin tarkoitus ei todellakaan ole estää ketään hakemasta apua vaan päinvastoin ohjata käyttäjiä löytämään apu nopeasti itse valmiista vastauksista. Ja ihan oikeasti, kysyminenkin on OK jos ei ongelmat ratkea

Tämän viestin alkuperäinen versio täällä: http://forum.ubuntu-fi.org/index.php?topic=3469.0



Kun kysyt apua keskustelualueilla:


1) Käytä kuvaavaa otsikkoa, esim. "3D-pelit eivät toimi NVIDIA Geforce 6600 GT -näytönohjaimellani", ei "apuaa, ei toimi!!" ja kysy vain yhteen asiaan liittyviä kysymyksiä yhdessä ketjussa eli älä upota samaan viestiisi esim. näytönohjain-, kaukosäädin- ja wlan-ongelmia.

2) Oletko vilkaissut löytyykö seuraavilta SUOMENKIELISILTÄ sivuilta jo ongelmiisi ratkaisu:
http://fi.wikibooks.org/wiki/Ubuntu_tutuksi    http://wiki.ubuntu-fi.org/UKK    http://fi.wikibooks.org/wiki/Ubuntu_tutuksi/FAQ
Jos englanti ei ole ongelma voit koittaa hakea vastausta myös näiltä sivuilta:
http://www.ubuntuforums.org/      http://ubuntuguide.org/wiki/Main_Page     http://doc.gwos.org/index.php/Main_Page
Ammattilainen on kertonut hakuohjeita täällä

3) Kerro tilanteesta suunnilleen kaikki mahdollinen tietämäsi. Jos et jotain tiedä niin huoli pois, tarvittavat tiedot kaivetaan esiin yhdessä!
  • käyttämäsi Ubuntun versio eli 8.04 ("Hardy"), 7.10 ("Gutsy"), 7.04 ("Feisty"), 6.10 ("Edgy"), 6.06 ("Dapper") (jos et tiedä varmasti, saat sen selville kirjoittamalla komentorivillä komennon lsb_release -a)
  • käyttämäsi työpöytäympäristö (Gnome, KDE, XFCE4, muu..?) eli käytätkö Ubuntua, Kubuntua, Edubuntua, Gobuntua, Xubuntua, UbuntuStudiota jne..
  • mitä yrität tehdä - asentaa ohjelmaa, laitetta, käyttää jotakin ohjelmaa...?
  • miten yritit tehdä eli mitä olet tähän mennessä kokeillut.. Komentoriviltä jollakin komennolla, jollakin valikkojen ohjelmalla..?
  • minkälaisia virheilmoituksia kone näytti, mikä oli viimeinen ruutu/näkymä?. Yleensä virheilmoitukset näytetään syystä ja varsin usein niissä myös kerrotaan mikä on vialla - tästä syystä sanatarkat ilmoitukset ovat auttamista helpottavia.
  • koetko ymmärtäväsi suunnilleen mitä olet tekemässä vai teetkö jotain aivan ufojuttuja (kertoo auttajille osaamistasostasi - helpottaa mukauttamaan auttamiskieltä sopivaksi)
  • Jos löydät samaa ongelmaa käsittelevän sivun esim. googlella, mutta et ymmärrä sitä, kannattaa linkki siihenkin lisätä.
  • jos ongelmasi liittyy johonkin laitteeseen, kerro laitteesta TARKKA malli, tyyppi jne jne. Liitä kysymykseesi mukaan Pääte-ohjelmassa (Sovellukset/Apuohjelmat/Pääte) kirjoitettavien lspci-, lsusb- ja dmesg-käskyjen tulostamat rivit, jotka koskevat laitettasi. Kerro myös mitä laitteistao käytät eli 'tavallinen 32-bit PC', 64-bit PC, PowerPC, XBOX360, ...?. Läppärin malli on myös tärkeä tieto.
  • verkko-ongelmissa liitä mukaan Pääte-ohjelmassa kirjoittevan ifconfig-komennon sekä cat /etc/resolv.conf:n tuloste. Tiedätkö käyttäväsi kiinteätä IP-osoitetta vai DHCP:ta? Onko yhteystyyppi lähiverkko, ADSL, modeemi, ISDN, WLAN vai mikä? WLANin kyseessä ollessa myös iwconfig:n tuloste.
  • Jos ongelma liittyy Ubuntun graafisen tilan ongelmiin (X:ään, esim. näytön tarkkuus), niin lisää viestiin liitteenä tiedosto /etc/X11/xorg.conf
  • Jos yrität asentaa jotain Windows-peliä/ohjelmaa jonkun emulaattorin/Windows-implementaation avulla, kannattaa mainita mikä peli/ohjelma on kyseessä ja millä sitä yrität asentaa (Wine, WineX/Cedega, Xen, VMWare...).

4) Kun lisäät jotain tulosteita tai tiedostojen sisältöä forumille, ympäröi ne[ code ] [ / code]tai [quote ] [/quote ]-tagin sisään (ja poista välilyönnit noista niin toimii). Helpottaa viestin luettavuutta.

5) Jos joku pyytää sinua suorittamaan jonkun käskyn päätteessä (esim. muokkaaman tiedostoa /etc/X11/xorg.conf nanolla: sudo nano -w /etc/X11/xorg.conf ), niin tarkista, että kaikki välit/välimerkit ovat oikeilla paikoillaan ja kirjainkoko on oikea ennen kuin ilmoitat, että käsky ei toiminut. Linuxissa ja Unixissa kirjainkoolla on väliä eli file ja File ovat eri tiedostoja/kansiota.

6) Kun ongelma on ratkaistu, kerro miten se ratkesi. Muokkaa myös ensimmäisen viestin otsikkoa ja lisää siihen lisämerkintä [ratkaistu], kuten esim tässä on tehty. Tällöin on helppo seurata mitkä ongelmat on saatu ratkaistua ilman, että kaikkia tarvitsee lukea läpi.

7) Muista, että ihmiset lähtökohtaisesti haluavat auttaa. Tietoa ei välttämättä ole joten myöskään vastauksia ei aina saa tai vastaaminen saattaa kestää päiviä, viikkoja. Muista myös että yhteisöltä saamasi tuki on sinulle ilmaista joten on turha esittää minkäänlaisia vaatimuksia, uhkailuja tai provosointiyrityksiä. Lukaise CodeOfConduct

Keskustelu ja kommentit tästä ohjeesta omassa ketjussaan

Muokkaus (Tomin): Korjattu Linux.fi:n linkki. Kiitos JA5U:lle huomautuksesta.
« Viimeksi muokattu: 29.08.15 - klo:10.47 kirjoittanut Tomin »

Risto H. Kurppa

  • Käyttäjä
  • Viestejä: 3024
  • Useita Kubuntuja ajossa.
    • Profiili
    • http://risto.kurppa.fi
Levyn eheyden tarkastus
« Vastaus #1 : 13.12.07 - klo:20.30 »
CD:n eheyden tarkastus poltto/latausvirheiden varalta

Jos asennus ei tunnu onnistuvan millään, voi cd-levyssä olla jonkinlainen virhe. Tämä pätee niin alkuperäisiin Ubuntu-levyihin kuin itse ladattuihin ja poltettuihin. Levyn eheys kannattaa tällöin tarkastaa seuraavalla tavalla:

Ensisijainen tapa:
Käynnistäessäsi Ubuntua CD-levyltä valitse valikosta kohta:

Tarkista CD-levyn virheettömyys (ks. asennusopas)

Kuva tämän viestin ohessa näyttää Ubuntun aloitusvalikon sitä CD-levyltä käynnistettäessä.

---

Toinen tapa:

voit tarkastaa levykuvatiedoston eheyden ENNEN CD-levyn polttoa. Jos levykuvassa on jotain häikkää niin poltto on turhaa, siitä ei saa toimivaa peliä vaan lataa levykuva uudelleen.

Ladattuasi Ubuntun levykuvan tietokoneellesi lataussivulta, käytä tässä viestissä olevia tarkistussummatietoja.

Tarkastusohjeet: http://linux.fi/wiki/Md5sum
Ohjelma löytyy windowsille/dosille täältä: http://linuxonly.info/files/md5sum.exe

Koodia: [Valitse]
ebf7ad055bc39634065daa10de980d7e *ubuntu-7.10-alternate-amd64.iso
9a4ae3cfd68911a861d094ec834c9b48 *ubuntu-7.10-alternate-i386.iso
61c87943a92bc7bf519da4e2555d6e86 *ubuntu-7.10-desktop-amd64.iso
d2334dbba7313e9abc8c7c072d2af09c *ubuntu-7.10-desktop-i386.iso
43ff753b260729b12c7d21d3a6db8c73 *ubuntu-7.10-server-amd64.iso
7d88cd87df509a740d9f47b9bbf1375e *ubuntu-7.10-server-i386.iso
5308a79f5e652edba5be84644ee14b09 *ubuntu-7.10-server-sparc.iso

alkuperäinen viesti: http://forum.ubuntu-fi.org/index.php?topic=9632.0

[ylläpito on poistanut liitteen]

Muokkaus (Tomin): Korjattu Linux.fi:n linkki.
« Viimeksi muokattu: 29.08.15 - klo:10.48 kirjoittanut Tomin »
UUSI UBUNTUN KÄYTTÄJÄ: SÄÄSTÄ AIKAASI LUKEMALLA  -> TÄMÄ <-

Risto H. Kurppa

  • Käyttäjä
  • Viestejä: 3024
  • Useita Kubuntuja ajossa.
    • Profiili
    • http://risto.kurppa.fi
Keskustelu näistä ohjeista omassa ketjussaan
UUSI UBUNTUN KÄYTTÄJÄ: SÄÄSTÄ AIKAASI LUKEMALLA  -> TÄMÄ <-