Onhan tuosta ennenkin ollut puhetta, mutta tuntuisi että useimmat ongelmat juontuvat aina lopulta niihin muutamaan suljettuun softaan joita monet käyttävät: Adoben Flash-liitännäinen ja ATI:n tai NVIDIAn suljetut ajurit. Joten ei se Linuxin / Linux-jakeluiden itsensä vakaus ole tainnut mihinkään hävitä, päin vastoin lisääntymään päin kun bugikorjauksia tehdään ja AMD:kin julkaissut speksit graffapiireistään ja avoimia ajureita on saatu sitä kautta parannettua. Edes ne NVIDIAn suljetut ajurit eivät vaikuta oikeasti ihan niin hyviltä kuin niitä kehutaan - sitten kun ongelmia tulee niin ne ovat pahoja, eikä korjauksia juuri voi toivoa. Jotain kertoo sekin että eri korteille pitää käyttää eri ajurisarjoja, joista vanhempia ei enää päivitetä. Ubuntu 8.10:ssä on nyt _neljä_ suljettua NVIDIA-ajuria... arvopa niistä sitten toimiva jollain rajatapauskortilla.
Itselläni ei ole ollut 8.04:n kanssa mitään epävakausongelmia, mutta toisaalta en käytä Adoben Flashia ja käytän pelkästään avoimia näytönohjainajureitakin. Ei sillä etteikö niissäkin ajureissa voisi olla ongelmia, mutta ainakin itse käyttämien piirien (ATI Radeon X800, Intel GMA X3100, Intel GMA X3000) kohdalla avoimet ajurit ovat toimineet moitteetta nykyään.
Ja sitten vielä kysytään miksi vängätä suljetuista softista "kunhan ne vaan toimii"... oma kokemus pitkien fglrx-ajurien taisteluiden kanssa johti lopulta siihen, että päätin selvittää avoimessa ajurissa oman Radeon-korttini kanssa jäljellä olleet ongelmat ja käyttää sitä, vaikka hitaammallakin 3D-nopeudella. Tämä tapahtui joskus breezy/dapper-aikoihin. Ja sitten tuli ostettua vain Inteliä, ehkä pikkuhiljaa voisi AMD:ta taas kunhan 3D-tuki uudemmille korteille jossain määrin kehittyy. Kaikki Firefox-kaatumiset mistä lukee ovat taas tuntuneet johtuvan Adoben Flashista. Gnash kyllä on heikossa hapessa vielä sekin, mutta mieluummin sitä kuitenkin käyttää niiden harvojen Youtubejen katsomiseen ym.
Mutta kuitenkin juuri se miten Adoben Flashin versio sattuu toimimaan, vaikuttaa ihmisten kuvaan "Linuxista", mikä on ikävää. Ei voi kuin toivoa että swfdec tai Gnash kehittyvät sille tasolle että keskimääräinen ihminen ei joudu Adobeen luottamaan. Adobe ei kuitenkaan ole saanut koodiaan hyvään kuntoon vieläkään, eikä pysy Linuxin muutosten vauhdissa ainakaan sen enempää kuin AMD/NVIDIA:n suljetut ajurit X:n muutosten perässä.
Toinen juttu on sitten että on aina kokoonpanoja joilla ilmenee joku ongelma uudemman Ubuntun kanssa, ja jokaisella Ubuntulla on aina enemmän käyttäjiä kuin edeltäjällä - on kauhean vaikea päätellä mikä on ollut onnistuneempi julkaisu kuin toinen. Yleisesti on hyväksytty että 6.10 oli kehnohko, ja silti löytyy niitä joiden mielestä juuri sen jälkeen on ollut vain huonompaan päin
8.04.1 on kuitenkin varmaan melkoisen hyvä, jo pitkäaikaisen tukensa ansiosta.