Kirjoittaja Aihe: Naiset ja Linux  (Luettu 19595 kertaa)

Risto H. Kurppa

 • Käyttäjä
 • Viestejä: 3024
 • Useita Kubuntuja ajossa.
  • Profiili
  • http://risto.kurppa.fi
Naiset ja Linux
« : 10.06.08 - klo:20.29 »
Planet Ubuntusta pullahti tässä eilen tms viesti otsikolla ' Gender, competence and Ubuntu philosophy jossa kirjoittaja pohtii mm. sukupuolen piilottelun syitä toimittaessa yhteisössä, esim. aikaisempiin kokemuksiin perustuen ja toteaakin että on syytä pitää oma tontti puhtaana jottei aiheuta vastaavaa jatkossa.

Yritin noin vuosi sitten kannustaa muutamaa naispuolista Ubuntukäyttäjää aloittelemaan jotain kotimaista toimintaa joka olisi naispuolisille Linux-harrastajille suunnattua mutta se ei kerännyt riittävästi kannatusta niiden keskuudessa joiden kanssa asiasta keskustelin joten tuon viestin potkaisemana otan asian nyt julkiseen käsittelyyn ja kissan pöydälle. Tiedän että asia voi olla monelle tulenarka. Moni on varmasti sitä mieltä että minkäänlaista sukupuolittavaa käytöstä tms ei pitäisi olla. Hyvä näin, kunnioitetaan näitäkin mielipiteitä. Jos kuitenkin joku kokee että asiasta on keskusteltava, olkaa hyvä, keskustelu on avattu.

Jokainenhan on kuullu Ubuntu Womenista tai Linuxchicksistä tai Debian Womenista tai ehkäpä kuullut jopa She'sGeeky -konfferenssista. Ehkäpä käynyt Ubuntuforumien 'Ubuntu Women' -alueella tai lukaissut HOWTO Encourage Women in Linux. Eikö? Ehkäpä pitäisi..

Tilastoja:
Linux.fi: jäseniä vajaa 220. Miehiä 220, naisia 0 (suhde: 1:0)
opensuse.fi: jäseniä reilu 700. Miehiä reilu 700, naisia 0 (suhde: 1:0)
Ratkaisu.net: jäseniä vajaa 484. Miehiä 460, naisia 16 (suhde: 29:1)
Ubuntu-fi: jäseniä vajaa 7700. Miehiä 7200, naisia 220 (suhde: 16.4:1)

Numerot yleistetty siitä osuudesta, ketkä ovat sukupuolensa ilmoittaneet. Ja jos väitetään että todellisuudessa naisten osuus on suurempi, herää kysymys notta miksi sukupuolta ei sitten haluta ilmoittaa..  Mandriva-fi -tilastot jäivät saamatta.

Kaikista jäsenistä naisten määräksi noin 3% (236:8580)  Aika vähän ! Onko tietokoneiden käyttäjistä 3% naisia? En oikein usko..

Mielestäni yhteisön tulisi yrittää paremmin huomioida naisia jotka tiensä Linuxiin löytävät. Rohkaista, kannustaa ja tukea. Helpottaa mukaan lähtemistä. Tuo HOWTO käsittelee asiaa hyvin. En sitä ole kokonaan lukenut mutta joitain otteita, esimerkiksi:

Lainaus
"Women just aren't interested in computers," is that it doesn't actually say anything. It's equivalent to answering the question, "Why is the sky blue?" with "The sky just is blue." The implicit argument here is that women are genetically predetermined from conception to not be interested in computers. Very few people are willing to say exactly that in so many words, but that is the message behind the "just aren't" theory. If you are unwilling to accept that women's lack of interest in computing is genetically predetermined (and I hope you aren't willing to accept it), you need to start exploring what environmental causes are involved.

Eli jos oletetaan että ei voida perinnöllisiin tekijöihin vedoten väittää että naiset eivät ole tietokoneista tms. kiinnostuneita, täytyy tutkaista ympäristötekijöitä. Epäilemättä esim. yllä havaitulla osallistumissuhteella tämä alue on miesten hallitsemaa ja heille 'optimoitua'. Voi olla että naisille asiat tulisi esittää toisella tavalla jotta niitä olisi houkuttelevaa lukea, eikä siinä ole mielestäni mitään väärää. Ongelma on käsittääkseni erityisesti siinä, että tästä ei tiedetä. Ei tiedetä miten naisia voisi ottaa huomioon. Tällä hetkellä fakta on kuitenkin se, että miehiä on tällä saralla enemmän, joten toivoisin naisten pitävän itsestään sopivasti enemmän meteliä ja osallistumaan toimintaan.

Tähän väliin kotiläksyksi lukaistavaksi HOWTO:n esittelykappale 'What problem? Sexism is dead!':
Ubuntu-naiset: Silläkin uhalla että joudutte sukupuolenne paljastamaan tai kirjoituksella joidenkin yksittäisten miesten mieltä pahoittamaan: Pitäisikö asioita tehdä mielestänne eri tavoin? Mitä toivotte yhteisöltä? Oletteko kokeneet jotain ongelmia esim. apua hakiessanne? Olisiko jonkinlainen tiiviimpi apua-antava porukka avuksi? Oma forum-alue? Oma sähköpostilista? Oma irc-kanava (-> #naisnörtit? Oma wiki-aloitussivu naisille? Jonkunlainen 'tästä osoitteesta saat kiinni kokeneemman linux-käyttäjän joka on valmis opastamaan sinua alkuun Linuxin maailmassa' -mentorointijärjestelmä?

En pysty itse toimintaa käynnistämään, siihen tarvitaan teidän aktivoitumista. Jos tekijöitä ja tarvetta löytyy, yritän kuitenkin myötävaikuttamaan tarvittavien välineiden aikaansaamiseksi. Ja kuten alun linkeistä näimme, kansainvälisellä tasolla toimintaa on jonkin verran mutta täällä Suomessa toiminta ei tällä hetkellä kovin aktiiviselta tunnu. Velhottaret.net on jossain vaiheessa ollut aktiivisen oloinen mutta sittemmin hiipunut, [https://velhottaret.net/naisnortit.php]#naisnörtit[/url] irc-kanava on ilmeisesti vielä kuitenkin käytössä. Linuxblondit tuntuu vielä hakevan varsinaista toimintamuotoaan.

Ubuntu-miehet: jos aiheesta ei ole mitään järkevää sanottavaa niin pysytään tästä ulkopuolella, ok? Odotellessa voi vaikka lukaista tuota HOWTOa. Ja ilmoitan jo etukäteen että ketjuun mahdollisesti ilmestyvät asiattomat viestit tullaan siivoamaan. Ja siitä voidaan keskustella sitten vaikka täällä..


Kovasti myös mietin että mihin forumille tämän laitan, vaihtoehdot olivat linux.fi ja tämä ubu.. Päädyin Ubuun sillä verukkeella että täällä on eniten väkeä ja eniten naisia jo valmiiksi rekisteröityneenä..  Mutta toivon keskustelun laajenevan myös tämän forumin ulkopuolelle.


r


Ja miksikö tällaista jupisen, miksen ole tyytyväinen nykytilanteeseen? Siksi, että uskon että naisilla olisi oma panoksensa annettavana esim. Linuxin markkinointiin, tapahtumien järjestelyyn, ohjeiden kirjoitteluun. Täältä Ubun tapahtuma-alueelta löytyy monta tapahtumaa jotka kaipaisivat lisää tekijöitä ja näkemyksiä. Eikä mielestäni ole myöskään väärin huomioda tasapuolisesti eri ihmisten tarpeita ja sallia ja mahdollistaa erilaisia tapoja päästä homman sisälle ja oppia. Ja kuten tilastot osoittavat, naisia on mukana huolestuttavan vähän. Myöskään niille naisille, joille olen Linuxia asennellut, en haluaisi suositella vain että 'Hanki lopputiedot Ubuntu Suomen kotisivulta', vaan haluaisin pystyä tarjoamaan jotain parempaa kuin nykyinen miesten ehdoilla rakennettu yhteisö. Siksi.
« Viimeksi muokattu: 10.06.08 - klo:22.31 kirjoittanut Risto H. Kurppa »
UUSI UBUNTUN KÄYTTÄJÄ: SÄÄSTÄ AIKAASI LUKEMALLA  -> TÄMÄ <-

Ninnnu

 • Käyttäjä
 • Viestejä: 247
 • LinuCaster
  • Profiili
Vs: Naiset ja Linux
« Vastaus #1 : 10.06.08 - klo:21.55 »
Linuxblondit tuntuu vielä hakevan varsinaista toimintamuotoaan.
Eikä LB varsinaisesti edes ole "naisyhteisö", vaan perimmäisenä tarkoituksena on olla tukiyhteisö joka auttaa rautalangasta vääntäen, kuten nyt Ubuntu-yhteisöllä on tapana. (5 vuotta sitten ei ollut Ubuntua, selittänee kai miksi LB koskaan edes lähti käyntiin). Eli periaatteessa tarkoitus on sama kuin tällä yhteisöllä, mutta LB on distro-geneerisempi (no, ainakin periaatteessa. Käytännössä suurin osa on Ubuntu-porukkaa sielläkin ja (valitettavasti) toisinaan joutuu kuuntelee "no asenna Ubuntu"-huutelua)... Tällä hetkellä kanavalla on 4 naista (yht. populaa 17), että se siitä.

gdm

 • Sitä saa mitä tilaa...
 • Käyttäjä
 • Viestejä: 4363
  • Profiili
  • Keskustelualueiden säännöt
Vs: Naiset ja Linux
« Vastaus #2 : 10.06.08 - klo:22.21 »
Yritin pitää suuni kiinni, mutten siinä ikinä onnistu.
Päällimmäisiä mietteitä...

Lainaus
Mielestäni yhteisön tulisi yrittää paremmin huomioida naisia jotka tiensä Linuxiin löytävät. Rohkaista, kannustaa ja tukea. Helpottaa mukaan lähtemistä
Miksi naiset pitää jotenkin eri tavalla huomioida koska heitä on vähemmän (linuxin käyttäjiä/tietokoneista kiinnostuneita)?
Ensisijainen ajatus jotain auttaessa tai keskustellessa, ei ole se, kumpaa sukupuolta toinen edustaa. (tasa-arvoa?)
Ihmiseltä, ihmiselle. (Ubuntun slogan)

Lainaus
Kaikista jäsenistä naisten määräksi noin 3% (236:8580)  Aika vähän ! Onko tietokoneiden käyttäjistä 3% naisia? En oikein usko..
Virhemarginaalin määrä tuossa ei varmaan poikkea todellisuudesta. (vrt. rekisteröityneet/käyttäjät yhteensä)
Itse olen tavannut 2 naista jotka ovat olleet tietokoneista kiinnostuneita.
Suurimmalle osalle kuitenkin varmaan (rankka oletus) riittää, netin selaus, mesetys jne. perustoiminnot.

Ikävä tosiasia kuitenkin on miesten suhtautuminen naispuolisiin ihmisiin perinteisillä miesvoittoisilla "aloilla"
Ei naiset huonoja autoilijoita ole, ne vaan ajaa eri tavalla.
Näissä asioissa jokainen voisi katsoa peiliin!

Olet pieni, iso, pitkä, lyhyt, mies, nainen, sama se. Mitä väliä noilla on. Jos kaikki olisi samasta muotista:
Persoonalla olisi oikeasti merkitystä.

Tämä viesti ei siis ollut mikään provokaatio, vaan tunnustus, kaikki ei ajattele seksistisesti.
Mukaan vain kaikki, naiset ja lapset ensin!
Lisää [Ratkaistu] aloitusviestiin jos ongelmasi selviää!
Saamasi tuki on ilmaista, joten älä vaadi tai uhkaile saadaksesi apua!

Tommi S.

 • Käyttäjä
 • Viestejä: 240
  • Profiili
Vs: Naiset ja Linux
« Vastaus #3 : 10.06.08 - klo:22.48 »
Kaikista jäsenistä naisten määräksi noin 3% (236:8580)  Aika vähän ! Onko tietokoneiden käyttäjistä 3% naisia? En oikein usko..

Linux-foorumin jäsenyys ei kuitenkaan ole sama asia kuin vain tietokoneen käyttö. Tietokoneiden käyttäjistä Linux-käyttäjiä voisi olla tuo 3%, ja uskoisin että heitä yhdistävät tietyt ominaisuudet jotka puuttuvat niiltä 97%:lta. Jos siis Linuxin käyttäminen on kiinni tietyistä henkilökohtaisista ominaisuuksista, tarkoittaa se sitä että nykyisellään noista 97%:sta ei voi tulla Linux-käyttäjiä. Se voisi myös tarkoittaa sitä että naisten määrääkään ei saada tuosta juuri nousemaan.

Minkälaisia muuten ovat prosenttiosuudet Windows- tai Mac-keskustelupalstoilla, tai tietokone-aiheisissa paikoissa yleensä?

SuperOscar

 • Käyttäjä
 • Viestejä: 3519
 • Tänään täällä, huomenna poissa
  • Profiili
  • Legisign.org
Vs: Naiset ja Linux
« Vastaus #4 : 10.06.08 - klo:22.53 »
Linux-foorumin jäsenyys ei kuitenkaan ole sama asia kuin vain tietokoneen käyttö. Tietokoneiden käyttäjistä Linux-käyttäjiä voisi olla tuo 3%, ja uskoisin että heitä yhdistävät tietyt ominaisuudet jotka puuttuvat niiltä 97%:lta.

Kaiken aikaa se on silti muuttumassa.

Lainaus
Minkälaisia muuten ovat prosenttiosuudet Windows- tai Mac-keskustelupalstoilla, tai tietokone-aiheisissa paikoissa yleensä?

Luultavasti hyvin samanlaisia. Vanhastaan minulle tutulla ConTEXT-editorin foorumilla tapasimme nostattaa ”aaltoja”, jos joku keskustelija paljastui (tai oli paljastuvinaan) naiseksi ;)
openSUSE Tumbleweed (pöytäkone 1), openSUSE Leap 15.1 (pöytäkone 2, kannettava 1), Debian GNU/Linux 10 (kannettava 2), LibreELEC 8.2.5 (RPi 1), Raspbian GNU/Linux 10 (RPi 2)

Risto H. Kurppa

 • Käyttäjä
 • Viestejä: 3024
 • Useita Kubuntuja ajossa.
  • Profiili
  • http://risto.kurppa.fi
Vs: Naiset ja Linux
« Vastaus #5 : 10.06.08 - klo:23.13 »
2005 tehty gradun osa aiheesta 'Women in Debian and Free Software': http://debconf5.debconf.org/comas/general/proposals/file/article_49.pdf

Lainaus
Debian has 965 developers . Of those only 3 are women - or 0.31% female
developers. Gentoo Linux has 3 female developers among ca. 375 in total,
which yields 0.80% women. The Gnome Foundation, which in some ways is
comparable to Debian Developers, has 18 female members , which is about 4%
of the members. See table 2.

    During the period between November 2004 and January 2005 only 7 of 844
authors - 0.82% - on the debian-devel list were women.

    For other large free software projects - KDE, Gnome, Gentoo, Apache, the
Linux kernel - the numbers are comparable to the mail Debian developer list:
between 0.1% and 1.6% women.

    According to the FLOSS studies, the percentage of female free software
developers is about 1.5%. The participation in most of the bigger samples I
have looked at is below this, while in some of the smaller samples, like httpd-
dev, kde-core-devel, and gnome-devel, the participation of women is arund the
expected average.


r
UUSI UBUNTUN KÄYTTÄJÄ: SÄÄSTÄ AIKAASI LUKEMALLA  -> TÄMÄ <-

K1pa

 • Käyttäjä
 • Viestejä: 47
  • Profiili
Vs: Naiset ja Linux
« Vastaus #6 : 12.06.08 - klo:16.22 »
Yritin pitää suuni kiinni, mutten siinä ikinä onnistu.
Päällimmäisiä mietteitä...

Lainaus
Mielestäni yhteisön tulisi yrittää paremmin huomioida naisia jotka tiensä Linuxiin löytävät. Rohkaista, kannustaa ja tukea. Helpottaa mukaan lähtemistä
Miksi naiset pitää jotenkin eri tavalla huomioida koska heitä on vähemmän (linuxin käyttäjiä/tietokoneista kiinnostuneita)?
Ensisijainen ajatus jotain auttaessa tai keskustellessa, ei ole se, kumpaa sukupuolta toinen edustaa. (tasa-arvoa?)
Ihmiseltä, ihmiselle. (Ubuntun slogan)

Lainaus
Kaikista jäsenistä naisten määräksi noin 3% (236:8580)  Aika vähän ! Onko tietokoneiden käyttäjistä 3% naisia? En oikein usko..
Virhemarginaalin määrä tuossa ei varmaan poikkea todellisuudesta. (vrt. rekisteröityneet/käyttäjät yhteensä)
Itse olen tavannut 2 naista jotka ovat olleet tietokoneista kiinnostuneita.
Suurimmalle osalle kuitenkin varmaan (rankka oletus) riittää, netin selaus, mesetys jne. perustoiminnot.

Ikävä tosiasia kuitenkin on miesten suhtautuminen naispuolisiin ihmisiin perinteisillä miesvoittoisilla "aloilla"
Ei naiset huonoja autoilijoita ole, ne vaan ajaa eri tavalla.
Näissä asioissa jokainen voisi katsoa peiliin!

Olet pieni, iso, pitkä, lyhyt, mies, nainen, sama se. Mitä väliä noilla on. Jos kaikki olisi samasta muotista:
Persoonalla olisi oikeasti merkitystä.

Tämä viesti ei siis ollut mikään provokaatio, vaan tunnustus, kaikki ei ajattele seksistisesti.
Mukaan vain kaikki, naiset ja lapset ensin!

GD...love you...
T: Linuxia opettava nainen...

Timo Jyrinki

 • Sr. Member
 • ****
 • Viestejä: 1215
  • Profiili
  • kotisivu
Vs: Naiset ja Linux
« Vastaus #7 : 12.06.08 - klo:17.45 »
Lainaus
Ubuntu-fi: jäseniä vajaa 7700. Miehiä 7200, naisia 220 (suhde: 16.4:1)

Tuossahan hieman laskettu väärin, 1/16,4-osa sukupuolensa ilmoittaneista eli n. 6% on siis naisia, eli lukumääränä n. 470. Miehiä loput eli n. 7230. Tuo siis vain laskennallisesti, vain joitain satoja on ilmoittanut sukupuolensa eikä koko kenttää tietty edes tarvittaisi. Sitten voi arvuutella että jos noita kenttiä ylipäätään täyttää lähinnä aktiivisemmat foorumeilla olijat, niin miten se vaikuttaa tuohon suhteen oikeellisuuten vs. kaikki foorumeilla kävijät.

Kun jotain porukkaa on selkeä vähemmistö, voi aina olla (mahdollisesti) mukava jutella pienemmälläkin porukalla. Samaa ideaa saavat käyttää vaikka Ubuntu-seniorit, Ubuntu-kids tai muut. Mutta lähtölaukauksen jollekin tuollaiselle tulee toki tulla porukan itsensä sisältä jonkun aktiivisemman henkilön puolesta, ei niitä valmiiksi kannata luoda. Kysyntää sitten saattaa olla tai saattaa olla olematta kunhan joku ensin sanoo että "minä ainakin voisin harkita".

Suurin syy jakauman vinoutumiselle on luonnollisesti se että käyttöjärjestelmiä itse asentavat henkilöt ovat IT-alan jonkinasteisia harrastajia, joista taas omien vinoumiensa takia suurin osa on miehiä. Sille emme suoraan voi tehdä mitään, mutta noin muuten jos on jotain ideoita onko jotain mistä IT-naiset (vs. IT-miehet) keskimäärän pitävät vähemmän näillä foorumeilla/sivuilla, niin saa kertoa. En kyllä usko että sellaista paljon on, ja tänne tulevat naiset tuskin kokevat/näkevät mitään ongelmia (muutoin olisimme varmaan jo kuulleet niistä). Aina voi toki miettiä onko esim. miesvaltaisen sivustotekijäporukan tai foorumiporukan kirjoituksissa, sivuston kirjoitustavoissa tai muussa sellaista jotka heijastelevat mies/jne.-maailmaa enemmän kuin olisi tarve. Ainakaan yleisen sivuston osalta näin ei toivottavasti ole millään tasolla, yksittäiset foorumiketjut voivat olla eri asia. Code of Conduct pitää osaltaan huolen siitä toki myös, että sosiaalisesti... erilaisemmatkaan eivät liikaa villiinny kun näkevät profiilisivulla "nainen"-sanan.

Jos jotain ongelmia on, niihin tulee kyllä moderaattoreiden puuttua välittömästi, kuten XKCD:ssakin on varsin osuvasti mainittu. Ja moderaattoreiksi haluavien tulee mielellään puolestani olla ihmisiä, jotka pitävät ko. sarjakuvaa osuvana :)

Ubuntu itsessäänhän ei ole mitenkään IT-nörtti-jne-meininkiä, vaan tavallisille ihmisille(kin) sopiva. Mutta sen asentaminen sitä on jossain määrin helppoudesta huolimatta, ja alun perin lähinnä siihen asentamiseen liittyen tänne on tultu. Onko sitten jotain millä, suuresta IT-harrastajien massasta huolimatta, voitaisiin olla vielä avoimempia ihan tavallisten käyttäjien suuntaan, niin senkin saa taas kertoa. Yksi osa tätä on Aloittelijat-alueen jatkuva ylläpito ja parantaminen, jottei sielläkin vaan ole 70% aiheista sellaisia jotka eivät todellakaan ole ihan aloittelijoiden heiniä. Tämä on IMO parantunut jonkin verran viime aikoina. Niitä ihan tavallisia tietokoneen käyttäjiä tulee toki massan voimalla keskustelualueillekin saakka sitä mukaa kun Ubuntua saa suoraan koneiden mukana ym., ja eritoten sitä varten Aloittelijat-alueen ja muutenkin keskustelualueiden kehitys tavallisille käyttäjille aina vain paremmin sopivaan suuntaan on toivottavaa.

Mutta Riston ideahan oli lähinnä kai muistuttaa että Ubuntu-naiset voivat, halutessaan, puuhata jotain omaa harrastus/käyttö/devausjuttelupaikkaa tms. itselleen aivan vapaasti ja että se voisi olla jollain tavalla hyödyllistäkin kun IT-alalla nyt tuota vinoumaa yleisestikin aina vain on. En sitten tiedä miten Suomen mittakaavassa kun ketään ei meinaa saada muutenkaan kovin aktiiviseksi, mutta jos tilausta/kokeilunhalua on niin foorumialue/postituslista/IRC-kanava järjestyy kyllä varmasti.

IT-naisille se kuitenkin melko lailla olisi, koska ihan kokonaan siitä ei varmaan pääse eroon että tiettyyn Linux-jakeluun liittyvät keskustelualueet nyt luonnollisesti vain ovat suurimmaksi osaksi teknisesti orientoinuneiden ihmisten keskustelupaikkana - muut ihmiset ovat kiinnostuneempia töiden teosta ym., ja jos Ubuntu toimii out-of-the-box niin korkeintaan kysyvät paria pientä käyttöpulmaa/opasta ilman että viestejä kertyy montaakaan kymmentä. Muutamaan käyttöasiaan avun kysyminen taas ei tee vielä kovinkaan aktiiviseksi, ellei käytön myötä ole myös innostunut Ubuntun levittämisestä. Ja Ubuntun levittämiseenkään ei tarvitse oikeastaan aktivoitua mitenkään esim. Ubuntu Suomen tasolla, koska markkinointimateriaalia löytyy mm. meidän Toiminta-sivulta valmiiksikin.

Petri Y

 • Käyttäjä
 • Viestejä: 186
  • Profiili
Vs: Naiset ja Linux
« Vastaus #8 : 15.06.08 - klo:23.07 »
hmmm...

mielenkiintoista

Uskoisin että miehen ja naisen ns. "perusero" vaikuttaa asiaan.

Naiset vaan haluaa käyttää (sama se mikä kunhan toimii, uskoisin myös että jos linuxia olisi koneissa vakiona ja kaikissa kaupantuotteissa olisi linux tuki vakiona niin naiset voisi helpommin kääntyä linux käyttäjiksi) ja miehet haluaa tehdä asiat hieman vaikeammiksi ja keitteleevät kaikenlaisia soppia :)

tietenkin tämä oli hiukan yleistystä mutta varmaan sopii noille edellä luetelluille prosenteille.

ps. naiselta vaatii aika paljon että on linuxien kanssa tekemisissä joillekin se on ura joillekin se on helppo ja tyylikäs käyttis...
- kaunis päivä asentaa ubuntu -

janne

 • Käyttäjä
 • Viestejä: 5150
  • Profiili
Vs: Naiset ja Linux
« Vastaus #9 : 16.06.08 - klo:18.35 »
äh, olin jo komppaamassa GoddamnDeviliä ja linkittämässä xkcd:tä, mutta TImo ehti ensin ja teki sen paremmin ja laajemmin kuin mitä minä olisin osannut/jaksanut.

postaan silti, *komp* *komp*.
Janne

Svabari

 • Käyttäjä
 • Viestejä: 3
  • Profiili
Vs: Naiset ja Linux
« Vastaus #10 : 16.06.08 - klo:20.00 »
Miksi naiset eivät pyöri tietotekniikan mailmassa aivan niin  paljon kun miehet?

Vastaus on kasvatuksessa. Tytöille sanotaan pienestä pitäen etteivät he ymmärrä tekniikkaa tai matematiikka ja antaa miesten hoitaa se puoli. Tämä korostuu myös lahjoissa, pojille ostetaan autoja ja hävittäjiä, tytöille taasen nukkeja.

Ratkaisu: tulevat isät/äidit kannustakaa lapsianne linuxin ja tekniikan pariin.

Minna S

 • Käyttäjä
 • Viestejä: 1053
  • Profiili
Vs: Naiset ja Linux
« Vastaus #11 : 16.06.08 - klo:22.11 »
Miksi naiset eivät pyöri tietotekniikan mailmassa aivan niin  paljon kun miehet?
Tai sitten se johtuu siitä, että ruuanlaitto, lastenhoito ym. kodinhoito vie paljon aikaa ja voimia ja jos alkaa koneella istua enemmän niin ukko nalkuttaa  ;)

Linux user # 406601

Petri Y

 • Käyttäjä
 • Viestejä: 186
  • Profiili
Vs: Naiset ja Linux
« Vastaus #12 : 16.06.08 - klo:22.32 »
Miksi naiset eivät pyöri tietotekniikan mailmassa aivan niin  paljon kun miehet?

Vastaus on kasvatuksessa. Tytöille sanotaan pienestä pitäen etteivät he ymmärrä tekniikkaa tai matematiikka ja antaa miesten hoitaa se puoli. Tämä korostuu myös lahjoissa, pojille ostetaan autoja ja hävittäjiä, tytöille taasen nukkeja.

Ratkaisu: tulevat isät/äidit kannustakaa lapsianne linuxin ja tekniikan pariin.

Varmasti oikeassa..

Tälläinen kahtiajako on olemassa ja kasvatuksella/roolituksella voidaan paljon vaikuttaa asioihin:)
- kaunis päivä asentaa ubuntu -

Mippe

 • Käyttäjä
 • Viestejä: 482
  • Profiili
Vs: Naiset ja Linux
« Vastaus #13 : 17.06.08 - klo:00.30 »
Miksi naiset eivät pyöri tietotekniikan mailmassa aivan niin  paljon kun miehet?
Tai sitten se johtuu siitä, että ruuanlaitto, lastenhoito ym. kodinhoito vie paljon aikaa ja voimia ja jos alkaa koneella istua enemmän niin ukko nalkuttaa  ;)
Toivottavasti kukaan telaketjufeministi ei tätä huomaa, muuten voi tulla tupenrapinat Isikselle ;)
AMD Athlon 64 5600+ || ATI Radeon 3650 || 2x 500Gb SATA|| 4Gb RAM || High Definition Audio
Blogi

gdm

 • Sitä saa mitä tilaa...
 • Käyttäjä
 • Viestejä: 4363
  • Profiili
  • Keskustelualueiden säännöt
Vs: Naiset ja Linux
« Vastaus #14 : 17.06.08 - klo:10.48 »
Miksi naiset eivät pyöri tietotekniikan mailmassa aivan niin  paljon kun miehet?
Tai sitten se johtuu siitä, että ruuanlaitto, lastenhoito ym. kodinhoito vie paljon aikaa ja voimia ja jos alkaa koneella istua enemmän niin ukko nalkuttaa  ;)
Toivottavasti kukaan telaketjufeministi ei tätä huomaa, muuten voi tulla tupenrapinat Isikselle ;)

Miesten ja naisten välisiä peruseroja, on kiinnostus eri asioihin, Tottakai sen miehen saa mukaan sinne puutarhamessuille, mutta arvaa nauttiiko;) Lähtee se nainenkin sinne moottorimessuille, mutta nauttiiko;)
Toisaaalta tuotakin asiaa voi pyöritellä miten haluaa, sillä jokaisella on omat kiinnostuksen kohteet.

Joku mainitsi kasvatuksen olevan sitä luokkaa, että tytöistä tehdään prinsessoja lapsesta lähtien, isketään Ken&Barbie heti kouraan ja mars mars, leikkimään kotia naapurin Liisan kanssa. Pojille isketään kouraan se Megaman PowerDLX 500, SuperSoaker ja papatteja, Roolitus kunniaan.
Uskoisin ainaakin omiin kokemuksiin ja havaintoihin ettei kasvatuksella ole minkäänlaista(melko vähäistä) merkitystä asiaan.
Siinä vaiheessa kun NUORI ihminen rupeaa löytämään itseään(toiset ennemmin/toiset myöhemmin) muokkautuu ne kiinnostuksen kohteet omanlaisiksi. Viikko sitten minua ei kiinnostanut sisustus ollenkaan, nyt aivan ihastunut eri sisustusideoihin.
Huomioidaan vielä tuo gerbiilin keskittymiskyky joillain ihmisillä.

Mitä se Isiksen mies tekee, jos Isis hoitaa talouden? Rasvaa sitä moottoria autotallissa?
Edelleen tasa-arvo!!
Telaketjufeministit/rekkalesbot... Olihan sanojalla kyllä pilkettä silmäkulmissa mutta muuten, muutos asioihin ja suhtautumiseen lähtee jokaisesta itsestään. Itse en viitsi kommentoida kumpaakaan(vai onko nuo yksi ja sama?). Ihmisiä pitää kohdella yksilöinä.
Harrastuksista/sukupuolesta/ja ihan mistä tahansa riippumatta.
Lisää [Ratkaistu] aloitusviestiin jos ongelmasi selviää!
Saamasi tuki on ilmaista, joten älä vaadi tai uhkaile saadaksesi apua!

Minna S

 • Käyttäjä
 • Viestejä: 1053
  • Profiili
Vs: Naiset ja Linux
« Vastaus #15 : 17.06.08 - klo:17.03 »
Isiksen mies hoitaa esim. puutarhaa :) Eikä tämä mies nalkuta tietokoneella istumisesta, eesimerkki oli "entisestä elämästä" :)

Linux user # 406601

E.K.Virtanen

 • Käyttäjä
 • Viestejä: 736
  • Profiili
  • Sähköaivoilua
Vs: Naiset ja Linux
« Vastaus #16 : 17.06.08 - klo:21.14 »
Lainaus
Vastaus on kasvatuksessa. Tytöille sanotaan pienestä pitäen etteivät he ymmärrä tekniikkaa tai matematiikka ja antaa miesten hoitaa se puoli. Tämä korostuu myös lahjoissa, pojille ostetaan autoja ja hävittäjiä, tytöille taasen nukkeja.
Aika karrikoitu esimerkki enkä ihan nyt kakomatta suostu tuota nielemään. Tytöt leikkivät legoilla ja pojat figuureilla. Eiköhän se nyt kuitenkin niin mene että kasvavan lapsen omat emotionaaliset ja henkiset voimat määrittele sen millä hän leikkii?

Toisaalta vasta kun nuori alkaa itsenäistymään ja löytämään itseään, tulee nuo kiinnostukset esiin paremmin. Vaikka olisikin sitten "joutunut" niillä nukeilla leikkimään niin en usko sen juurikaan vaikuttavan siihen paljonko kiinnostaa tietokonettaan säädellä ja osallistua johonkin kehitystyöhön.

Sysi

 • Käyttäjä
 • Viestejä: 259
  • Profiili
Vs: Naiset ja Linux
« Vastaus #17 : 29.06.08 - klo:18.44 »
Sisko 18v sanoi, että on nörttiä käyttää linuxia. Käyttäisi silti varmaan, jos olisi asennettu ja kerrottu miten ohjelmat toimivat ja millä tekee mitäkin.

Onkohan tuo yhteisöllisyys osa asiassa? Minun tähänastisena kokemuksenani on, että miehet touhuavat enemmän itsekseen kuin naiset. Kaikkihan haluavat itsenäisyyttä, mutta naiset viihtyvät enemmän joukossa kuin miehet. Onhan toisaalta sosiaalisia miehiäkin. Tekevätkö naiset enemmän massan mukaan? Kysyttäessä vastaus on ei, mutta esim. vaatteet, vrt. tyttöjen ja poikien muodikkuus.
Varmaankin usein syy on sama kuin miehillä, "elä korjaa sitä jos se ei ole rikki", vanha käyttis toimii, ei haluta uutta ja outoa, jota ei osaa käyttää.
Naisia ei varmaan myös huvita tapella koneen kanssa, käsketään vain isännän korjata se. Myös naisten ihanteet ovat monesti kauneudessa ja terveydesssä, eikä tietokoneen käyttötaidossa ja mekaanisten laitteiden tuntemuksessa.

Jos lähdetään luolamiestasolta, se mies joka teki parhaan keihään sai eniten saalista ja menestyi, sen täytyi tuntea keihään rakenne. Naiset kasvattivat lapsia, eivätkä tarvinneet tekniikkaa, riitti että miehet haluaisivat niitä ja ne saisivat lapsia. Kannatta lähteä oikeasti pohjalta eikä "muka pohjalta" kasvatuksesta.

Naiset eivät varmaan halua mitään erikoista käyttöjärjestelmältä, mutta jos naiset keskustelisivat enemmän tietokoneista, olisi enemmän puhetta linuxista ja useammat haluaisivat kokeilla.

Tälläinen käsitys tällä pojalla.

Minna S

 • Käyttäjä
 • Viestejä: 1053
  • Profiili
Vs: Naiset ja Linux
« Vastaus #18 : 29.06.08 - klo:18.52 »
Naisia ei varmaan myös huvita tapella koneen kanssa, käsketään vain isännän korjata se.
Meillä asia on toisin päin. Mies osaa hädin tuskin käynnistää nettiselaimen. On jopa kerran saanut tietokoneelta katsottua elokuvan kun kädestäpitäen neuvoin miten se tapahtuu :D

Linux user # 406601

MikkoJP

 • Käyttäjä
 • Viestejä: 1148
 • iBook 600 MHz + Debian 4.0
  • Profiili
Vs: Naiset ja Linux
« Vastaus #19 : 30.06.08 - klo:13.12 »
Miksi naiset eivät pyöri tietotekniikan mailmassa aivan niin  paljon kun miehet?
Tai sitten se johtuu siitä, että ruuanlaitto, lastenhoito ym. kodinhoito vie paljon aikaa ja voimia ja jos alkaa koneella istua enemmän niin ukko nalkuttaa  ;)

Eli nyt ukot opettelemaan ruuanlaittoa ja vaipanvaihtoa.  Huolehtikaa imuroinnista, niin puolisonne ehtii tulla mukaan Ubuntu-foorumille. Tasa-arvo edellyttää toimia molemmilta sukupuolilta.