Se, että työpaikat ovat kansainvälisiä ei liity käyttöjärjestelmän kieleen vaan siihen, että kommunikoidaan muiden kansallisuuksien kanssa.
Nyt kiepautit näppärästi asian ympäri. Se, että työpaikat ovat kansainvälisiä, ei liity käyttöjärjestelmän (tai täsmällisemmin käyttöliittymien) kieleen, totta, mutta asia onkin päinvastoin: käyttöliittymien kieli liittyy työpaikkojen usein tekemällä tehtyyn ”kansainvälisyyteen”.
Ei ole mikään ongelma ylläpitää tietokoneympäristöä, jossa samat ohjelmat ovat useammalla kielellä. Olen itse hoitanut useamman kerran Tampereen yliopiston kielten laitoksen (ennen laitosten, monikossa) konekantaa, ja siellä taisi parhaimmillaan olla kymmenkunta eri käyttöliittymäkieltä käytössä. Ongelma se on vain, jos siitä väkisin väännetään ongelmaa.
Suomenkieltä voi käyttää hyvinkin värikkäästi vaikka käyttöjärjestelmä olisi englanninkielinen.
Ainakin jonkin aikaa – ainakin niin kauan, kuin kielessä on ilmaisuvaroja asioille, joista haluat puhua. Jos kielen käyttöalaa rajataan, ilmaisuvarannotkin vähenevät.
Sinä ehkä näet minun järjestelmäni koska olet jo kahteen otteeseen väittänyt tuntevani minut, joten omannet shamanistisia kykyjä.
En kahteen enkä ensimmäiseenkään otteeseen ole väittänyt sinua tuntevani. Sen sijaan sanoin jo, että näen vain, mitä tänne kirjoitat, ja vastaan vain siihen – en päässäsi (ehkä) pyöriviin ajatuksiin.
onneksi Suomeen on valittu yleismaailmallinen ajanlaskujärjestelmä eikä hörhöilty joidenkin muiden järjestelmien kanssa. Päiväys on valitettavasti amerikkalaisilla erilainen kuin mitä kansainvälinen päiväys on -
Sinulla ei tunnu olevan harmainta hajua päiväyksistäkään. Ei ole mitään ”yleismaailmallista ajanlaskujärjestelmää” eikä varsinkaan yleismaailmallista tapaa merkitä päiväystä.
Joo, sorry, shamanismi kommentti ei ollut sinulle suunnattu.
Minä en näe mitään tekemällä tehtyjä kansainvälisiä yrityksiä, vaan aidosti kansainvälisiä yrityksiä. Ainoa teennäinen asia tässä suhteessa mihin olen törmännyt, on ruotsinkielen käyttö joissakin yrityksissä - se oli perusteetonta, mutta osasivat siitä luopua myöhemmin.
Myönnän, että kommenttini "yleismaailmallisesta ajanlaskujärjestelmästä" tai "päiväyksestä" on yltiö optimistinen - mielellään ajattelen, että jotain standardeja on olemassa eikä niin että kaikki on yhtä mössöä ja kaikki tekevät eri tavalla. Asiani oli lähinnä se, että ne eivät ole suomalaisia asioita - olisit sen voinut toki ymmärtää helpostikin, jos olisit halunnut, mutta halusit revitellä asiaa puolisolvauksien suuntaan - sama se minulle sinänsä.
"Aika monessa maassa" kuitenkin eletään vuotta 2010 tällä hetkellä - katsotaan se nyt sitten "yleismaailmalliseksi" tai ei. Päiväyksen merkinnässä olen nähnyt monessa paikkaa suositeltavan tapaa, 2010-02-01 tai 2010.02.01 tälle päivälle. Tässäkin lähinnä tarkoitin sitä, että amerikkailainen tapa jossa kuukaudet ja päivät ovat käänteisessä järjestyksessä on harmittava takaisku - he ovat kyllä itsekin osanneet luopua siitä "kansainvälisissä yhteyksissä" eli maahantulolomakkeissaan, jossa lukee DDMMYY -muoto. Mutta kieltämättä tässä on silti monta eri kombinaatiota. Sivuviitteeni tässä asiassa - vaikka en mielestäsi mitään päiväyksistä ymmärräkään - ettet tosiaan ole shamaani tai ainakin kaukolukija ? - viittaa siihen, että vaikeudet oleellisesti alkavat kun päiväyksiä halutaan käyttää "puoliammattimaisesti" esim. windowsin ohjelmoinnissa. Oikeastihan päiväyksiä pitäisi varastoida jollakin muulla ohjelmiston sisäisellä tavalla, mutta jos "dataa tuotetaan miten sattuu", niin kaikki nämä "mitä milloinkin" tiedostot pitää osata tulkita ja konvertoida tiedostojen päiväys standardimuotoon. Mielestäni jos tiedostosta pitää osata tulkita se, että "1. helmikuuta 2010" tarkoittaa päivää "2010-02.01", ja tämän jälkeen tulkita kaikki baskienkin päivämäärä muodot, ollaan kyllä luotu todella kamala järjestelmä. Ratkaisuja tähän on tietysti useampia, mutta kannattaa huomata, että monet sovellukset periytyvät vuosikymmenten takaa eikä niitä niin vain muuteta - niissä saattaa helposti olla takana kymmeniä miestyövuosien työpanos, ilman, että nämä "samat osaavat miehet" ovat enää edes hengissä.
Tämä liittyy myös esim. desimaalipilkun tulkintaan ja muihin niin sanottuihin maa-asetuksiin.
Varmaan en näistäkään asioista mitään ymmärrä, mutta desimaalipilkun tulkinta Windowsissa muuttui version Windows NT 4.0 SP1.ssä (laske se minun tietämättömyyteni piikkiin jos se olikin SP2). Siitä lähtien maa-asetukset ovat olleet ongelma sovelluksissa jotka käyttävät Microsoftin kehitysympäristöä - tai riippuu tietysti miten käyttävät.
Sattuneista syistä en halua tätä enempää revitellä ja viedä tärkeämpiin yksityiskohtiin - tulkitse tämä vaikka siten, että minä en tiedä näistä asioista mitään, aivan sama oikeastaan.
Miten tämä liittyy tähän käyttöjärjestelmäkysymykseen ... se liittyy sikäli - ja tässä aletaan vasta päästä itse asiaan - että sekakäyttö, jossa käytetään useammanlaisia maa-asetuksia ja kieliä, on osittain mahdotonta toteuttaa nyky-Windowsilla (lue XP) tai ainakin niin vaikeaa, että sitä ei ehkä kannata edes tavoitella tai ainakaan sitä ei ole vanhastaan tavoiteltu johtuen kustannuksista. Tässä voisi Linux-maailmalla olla omat mahdollisuutensa, jos siinä pystytyään tällainen ohjelmistojen monikansallinen käyttö tukemaan oleellisesti fiksummin. Ainakin päätellen käyttöjärjestelmän asennusvalinnoista ja käynnistysmahdollisuuksista, asia näyttäisi olevan paremmalla tolalla kuin Windowsissa. Enää puuttuvat vain ne yritystason ohjelmistot Linuxiin ... vai miten paljon puuttuvat ja millä segmenteillä ne oikeasti puuttuvat ? ... jotta tämä asia olisi millään reaalimaailman tasolla - nythän kaikki käyttävät Windowsia (tai Macia).
Edellisessäkään asiassa ei puhuta siitä, että käyttöjärjestelmä olisi suomenkielinen - kysehän on edellä siitä, että se on monikansallinen tilanteen mukaan, suomenkieli mukana yhtenä vaihtoehtona.
Jollei edeltä tullut selväksi, minun mielestäni on yhdentekevää saako yliopistolla Evolution-sähköpostin ja OpenOfficen auki useammalla kielellä vai ei - mistään näin yksinkertaisesta tapauksesta en puhu ollenkaan. Mutta tämä tapaus lienee hieno esimerkki siitä, että Linuxilla tämän voi toteuttaa näppärämmin kuin Windowsilla. Ainakin XP:n kanssa joutuu menemään kauppaan ostamaan näitä eri versioita ja Win7 paketissakaan ei näyttänyt olevan kuin muutama kieli mukana - ja onhan tässä muutakin kuin vain käyttiksen eka asennus ja riippuu siitäkin minkälaisilla lisensseillä kukakin Windowsin hankkii (select, developer jms).