Näytä kirjoitukset

Tässä osiossa voit tarkastella kaikkia tämän jäsenen viestejä. Huomaa, että näet viestit vain niiltä alueilta, joihin sinulla on pääsy.


Viestit - teele

Sivuja: [1] 2 3 ... 37
1
Vähän aiheen vierestä, mutta miksi käytetään dockeria eikä lxd:tä.

Joskus olen vähän kokeillut lxd:tä, mutta en niin paljon, että olisi selvinnyt, mitä mahdollisia puutteita tai ongelmia siinä on vaikka dockeriin verrattuna.

2

Todellinen osoite on mielestäni se, jossa sivu oikeasti on html-koodina. Se on osoite, johon kirjaudutaan esimerkiksi ssh:lla, kun vaikka muokataan sivua.

Selain näyttää tämän oikean sivun oikein, jos sinne menee nettisivu.dy.fi osoitteella. Selain näyttää sivun oikein myös, jos sivulle mennään nettisivu.fi -osoitteella. Mutta nslookup näyttää oikean host-nimen vain nettisivu.dy.fi-pyynnön kanssa. jos kystään

nslookup nettisivu.fi

nslookup näyttää louhen osoitteen eikä sen koneen osoitetta, jossa sivu oikeasti on.

3

"nslookup ei ole mitenkään sidoksissa selaimen hakukenttään vaan on ihan erillinen komentoriviohjelma."

Noin itsekin asian ymmärtäisin ja kun käytin nslookup-ohjelmaa selvittääkseni, mikä on sen palvelimen osoite, jossa sivu oikeasti on, suora osoite nettisivu.fi antoi eri osoitteen kuin nettisivu.dy.fi

nettisivu.fi antaa näköjään louhen osoitteen

http://77.240.23.85/

joka ilmoittaa, että verkkotunnus on varattu, niin kuin se tietysti onkin, koska nettisivu on varattu yhdistyksellemme.  nettisivu.dy.fi antaa oikean osoitteen, josta sivua voi mennä muokkaamaan. Selaimessa sivu näkyy kummallakin osoitteella, siis joko suoraan netisivu.fi  tai nettisivu.dy.fi

Kysymys siis olisi, miksi sivun todellinen osoite ei näy nslookupilla, vaikka selain näyttää kummallakin osoitteella saman sivun.





4
Pilvikoneella on pieni nettisivu, joka on jossakin nimipalvelimessa niin, että sivu löytyy, jos kirjoittaa selaimen osoitekenttään sen nimen: nettisivu.fi  (sivun nimi ei oikeasti ole nettisivu  :)     )  Nimipalvelinasioista en tiedä vielä mitään, enkä tiedä, miten sivu sinne edes saadaan.

Sivu on myös dy.fi -palvelussa ja sivulle pääsee, jos kirjoittaa: nettisivu.dy.fi

Mutta nslookup näyttää eri osoitetta sivulle ilman dy.fi -reittiä. dy.fi -osoite sivulle on oikea pilvikoneen osoite.

Mitä osoitetta nslookup näyttää, jos sivun nimen kirjoittaa suoraan selaimen hakukenttään, kopioi sen ja kysyy tätä osoitetta nslookupilla.

(Olin unohtanut pilvikoneen osoitteen ja yritin hakea sen oikeaa osoitetta nslookupilla)




5

Aukoista on varoitettu, mutta omia pikku kokeiluja varten olisi mukava saada käsitys siitä, mitä vaaroja on, jos tekee oman ohjelman esimerkiksi c++ :lla niin, että se lukee vaikka 100 merkkiä ja valvoo merkkien lukumäärää omalla laskurilla.

Vaikuttaisiko kieli aukkoisuuteen, esimerkiksi 100 merkkiä taulukkoon pythonilla tai php:llä.

6
Aikaisemmin firefoxissa oli asetus, josta pystyi laittamaan pdf-tiedoston käsittelymuodoksi avaamisen pdf-lukijassa. Nyt tilalle on tullut system handler -valinta.

Miten tässä uudessa järjestelmässä saa pdf-tiedostot pdf-lukijaan katsottaviksi ja mahdolliseti tallennettavisi, jos teksti kiinnostaa.

Onko pdf-tiedostoihin liittynyt jotain tietoturvavaaroja, minkä takia niitä ei automaattisesti haluta avata lukijalla.

7

Kokeilunhaluisena laitoin snapina ja näyttää ainakin toistaiseksi toimivan hyvin. Ohjelmakuvakkeet saa myös kuvakkeiksi vasempaan reunaan.   :)

8

Nyt kun ubuntu 22.04 näyttää toimivan hyvin, tulee mietittäväksi uusien ohjelmien asennus. Kannattaisiko käyttää perinteistä aptia vai ottaa sanp-paketteja.

Omaa kokemusta ei snapista vielä ole. Koneessa on ubuntulle ainakin 200 GB eikä yleensäkään ole tullut levytilaaongelmia, ehkä snapit mahtuisivat hyvin. Mutta onko niissä muuta, mitä pitäisi ottaa huomioon tällaisen vaatimattoman läppärin kanssa, vooisivatko ne olla raskaampia tai hitaampia.


9
 näyttää ubuntu käynnistyvän, kun käynnistysjärjestyksessä valittiin hdd ennen windows käynnistylataajaa ....

kiitoksia neuvoista :)

10
trusted valinnoissa oli shimx64.efi, joka valittiin, mutta kone käynnistyi windowsiin.

nyt uuden käynnistyksen jälkeen valinnoissa ei näy shim64.efiä mutta valittavissa on ubuntu, Microsoft, Boot ja OEM

kokeilisimmeko ubuntua ja grubx64.efi -valintaa shimx64 -valinnan tilalta

kun shim64.efiä tai grub64.efiä haluaa valita, bios kysyy boot descriptionia, joka on pakollinen, onko se ehkä joku tiedostonimi, jotain kenttään on kirjoitettva, jotta valinta onnistuisi.

11
uusi yritys:

pikakäynnistys ei ole käytössä windowsissa, sitä ei ole valittuna ja tallenna muutokset pysyy harmaana
tikku koneeseen kiinni ja windowsista käynnistä uudelleen
continue boot aspiresta
try or install ubuntu
ubuntu käynnistyy
valitaan install suoraan ilman kokeiluja, koska ekalla kerralla kokeilut toimivat, kieleksi suomi
ei wifi-verkkoa mutta nettitikkukuvake näkyy
tavallinen asennus, lataa päivitykset, kolmannen osapuolen ohjelmat ja configure sacure boot
poista ubuntu 22.04 ja asenna uudelleen
sammutetaan kone asennuksen jälkeen sammutusvalikosta, tikku vielä usb-asemassa
otetaan tikku irti
virtanapista käynnistyy windowsiin :(





12
yritys etenee

nm:n ohjeessa olevan linkin ohjeiden mukaan suunnilleen onnistui pikakäynnistyksen poisto
(ehkä joitain pieniä valinta eroja oli, mutta en ottanut niitä muistiin)

biosiin pääsee f2-painikkeella koneen käynnistyessä

boot-valikossa on valittavissa usb fdd, usb hdd, usb cdrom .... lienee kokeiltava?
ensimmäinen kokeilu: usb hdd, käynnistys safe graphics -valinnalla, joku varoitus vilahti kuitenkin ennen aspirelta, kokeillaan ubuntua kokeiluvalikosta, näyttää hyvältä, kokeillaan asennusta ubuntu-ruudulta, :

kieli onkin suomi, ei finnish, pitää malttaa selata valikkoa  :)
mutta näppäimistön asettelu on finnish
nettitikku on kiinni ja yhteys toimii valitaan tavallinen asennus, päivitykset samalla ja kolmannen osapuolen ohjelmistot ja secure bootin asetukset
yritetään asentaa windowsin boot managerin rinnalle
windowsille jätetään tilaa 200 GB ja ubuntulle 279 GB
asema on SCSI1(0,0,0)
sijainti on helsinki
salasana vaadittavksi kirjautumisessa
tikkua ei käsketty poistamaan, valitaan käynnistä uudelleen -> käynnistyi windowsiin :(
uusi yritys, tarkistetaan windowsin pikakäynnistys ....






13
Tähän mennessä tehty:
haettu ubuntu ja kirjoitettu se tikulle start up disk creator -ohjelmalla

Nyt pitäisi päästä acerin biosiin ja ainakin saada käynnistyslaitteeksi valituksi usb-tikku. Nyt kone käynnistyy aina windows 10: een.

Ohje
https://askubuntu.com/questions/886536/how-to-install-ubuntu-on-an-acer-with-preinstalled-windows-10-home
ohjeistaa Ubuntun asennusta eri koneelle ja siinä asennuslevy on tehty Rufus-ohjelmalla, joka on aivan uusi ilmestys omassa Ubuntu-maailmassani.

Parasta olisi, jos uefi-säätöjä ei tarvitsisi tehdä ollenkkan ja kaikki sujuisi niin kuin toisen koneenkin kanssa aikaisemmin eli helposti ja automaattisesti  :)

14

Koneessa on tosiaan kiinni nettitikku usb-piuhalla. sr-virheet voivat siis tulla siitä, tikku on modeemikäytössä eikä sinne ole talletettu mitään (muistelisin, että sinne olisi jotain voinut tallettaa, mutta tikun asennuksesta on jo kauan) sr-virheet eivät haittaa, kaikki toimii kuitenkin eikä tikulle ole tarkoitustkaan mitään tallettaa.

Voi olla, että harvahkosti esiintyvät käynnistysongelmat ovatkin ihan eri asia. Kun käynnistysvirhe sesuraavan kerran ilmaantuu, yritän selvittää asiaa tässä säikeessä annetuilla neuvoilla.

Nyt asian voisi laittaa ratkaistuksi ainakin 50%, mutta ehkä odottelen niitä käynnistysvirheitä vielä. :)

15

Onkohan nyt kyseessä hyvä vai huono uutinen: dvd-asemassa ei ole mitään eli mitään ei ainakaan voi lukea, en edes muista, että joskus olisin dvd-levyä käyttänyt.

Ajattelin, että tietolevy voisi alkaa olla loppuvaiheessaan, koska silloin tällöin käynnistyksessä kone jumiutuu sen pyörivän ubuntu-logon jälkeisessä vaiheessa.

Olisiko lokitiedoissa sellainen kohta, josta asiaa voisi alkaa selvittämään vai nollautuvatko vanhat lokitiedot aina uudessa käynnistyksessä. Lokitiedothan pystyn katsomaan vain silloin, kun kone suostuu käynnistymään ja jumitilanteessa uusi käynnistys pitää tehdä pitkään virtakytkintä painamalla.

16

Onko todennäköistä, että tietolevy alkaa olla käyttöikansä loppupuolella, kun lakitiedoissa on mm. seuraavanlainen ilmoitus ja kone temppuilee silloin tällöin muutenkin

Koodia: [Valitse]
System blk_update_request: critical medium error, dev sr1, sector 16360 op 0x0: (READ) 0x80700phys_seg 1 prio class 0
Tämä ilmoitus ei liittyne saman asiaan?

Koodia: [Valitse]
System Bluetooth hci0: unexpected event for opcode 0x0000

lokit on otettu näkyville Dashin Logilla, jos sillä on merkitystä näkyviin viesteihin.

Ratkaisu saattaisi siis olla uusi sd-levy, vai olisiko syytä epäillä jotain muuta?

17

Kiitos nopeasta vastauksesta!

Näyttää, että osotteiden päivityksen tekee dyfi-update.pl perl ohjelma. Mutta miksi päivitykseen tarvitaan soketteja, kun päivitystahdin on kuitenkin oltava vuorokautta hitaampi ja viikko on ihan sopiva sekin. Mitä haittapuolia olisi, jos päivityspyyntö lähetettäisiin vain tavallisen html-sivun kautta.

 

18

Missä olisi harrastelijatasoiselle käyttäjälle sopiva opas dy.fi -palvelun käyttämiseen. En koskaan ole ymmärtänyt, mitä koneella pitää suorittaa, että dy.fi -domainit pysyvät käytössä. Mitä se noin viikon välein ajettava ohjelma tekee ja voiko sen toteuttaa millä kielellä vain.

dy.fi -sivulla voi ilmeisesti varata haluamiaan domainnimiä ja siitä ehkä selviää yrityksen ja voinee selvitä erehdyksen kautta.

Sivujen uudelleenohjauksen voi tehdä html/javascriptillä tai php:llä, mutta miten se tehdäään dy.fi-palvelun kaltaisissa paikoissa. Oletus on, että siellä se tehdään tehokkaammin ja näppärämmin.


19

Ratkaisu oli

Koodia: [Valitse]
firejail --appimage Qucs-0.0.20-pre2-x86_64.AppImage
kuten tässä ketjussa neuvottiin. Käynnistys ei onnistunut ilman profiilivalintaa.

Hiekkalaatikontikinnista,joka oli ihn uusi asia sekin, on vähän selitystä täällä

https://www.digitalocean.com/community/tutorials/how-to-sandbox-processes-with-systemd-on-ubuntu-20-04

Kuten usein aikaisemmnkin, kysytyn asian lisäksi tuli myös neuvoa asiassa, jota en edes keksinyt kysyä. Qucs-S voi olla hyvä vaihtehto, kun ensin ohjelman perusteita on oppinut nyt toimivan asennuksen kanssa.

Kiitoksia neuvoista :)

20
.... sitten uskalsin kokeilla

Koodia: [Valitse]
$ firejail ./Qucs-0.0.20-pre2-x86_64.AppImage
Reading profile /etc/firejail/default.profile
Reading profile /etc/firejail/disable-common.inc
Reading profile /etc/firejail/disable-passwdmgr.inc
Reading profile /etc/firejail/disable-programs.inc
Warning: networking feature is disabled in Firejail configuration file

** Note: you can use --noprofile to disable default.profile **

Parent pid 11463, child pid 11464
Warning: cleaning all supplementary groups
Child process initialized in 43.88 ms
execv error: No such file or directory

Parent is shutting down, bye...

mutta taitaa olla appimage-virhe. Appimage on Desktopissa ja pääte on myös. Pitänee kai yrittää selvittää, onko appimagessa joitain tiedosto- tai hakemisto-oletuksia, jotka pitäisi osata ottaa huomioon. Apimage-tuki on päällä firejailissa

Koodia: [Valitse]
$ firejail --version
firejail version 0.9.62

Compile time support:
- AppArmor support is enabled
- AppImage support is enabled
- chroot support is enabled
- file and directory whitelisting support is enabled
- file transfer support is enabled
- firetunnel support is enabled
- networking support is enabled
- overlayfs support is disabled
- private-home support is enabled
- seccomp-bpf support is enabled
- user namespace support is enabled
- X11 sandboxing support is enabled

Tosin appimage-ongelma on vain oletus, mutta en viitsisi kokeilla appimagea ilman firejailia, muutenhan koko hiekkalaatikkoajatus menisi pilalle.

Ai niin, appimagella on suoritusoikeudet ainakin omasta mielestäni

Koodia: [Valitse]
$ ls -l
-rwxr-xr-x 1 k2 k2 19746792 joulu   1 19:45 Qucs-0.0.20-pre2-x86_64.AppImage

Libfusekin taitaa olla

Koodia: [Valitse]
libfuse2/focal,now 2.9.9-3 amd64 [installed,automatic]
libfuse2/focal 2.9.9-3 i386

Sitä vaadittiin täällä
https://askubuntu.com/questions/1413340/appimage-and-no-such-file-or-directory

Ai niin (2), kokeiltava appimage on tominut uusimmalla mintillä, ehkä se eroaa ubuntu 20.04:stä?


Sivuja: [1] 2 3 ... 37