Näytä kirjoitukset

Tässä osiossa voit tarkastella kaikkia tämän jäsenen viestejä. Huomaa, että näet viestit vain niiltä alueilta, joihin sinulla on pääsy.


Viestit - anttimr

Sivuja: [1] 2 3 ... 82
1
Yleistä keskustelua / Vs: AMD uudet ajurit
« : 18.12.14 - klo:21.18 »
Törmäsin samaan esteeseen..
Kävin muokkaamassa fglrx-core paketin kontrollitiedostoa, minkä jälkeen ajennus sujahtaa läpi winen rinnalle.
Tämän vastauksen ensimmäisen mukaan:

http://askubuntu.com/questions/540780/14-10-wine-and-fglrx-conflict

Paitsi kohtaa 7 eli apt-get:iä ei tietty tarvita vaan asennetaan AMD:ltä ladatut paketiit dpkg:lla tai sovellusvalikoimasta. 

2
Pelit / Vs: Sims ja Civilization
« : 21.08.14 - klo:15.48 »
Linux-versio Civ V:stä tuli kesäkuussa.
http://store.steampowered.com/app/8930/?l=finnish

3
Ubuntu tietokoneissa / Vs: Outo desimaaliongelma
« : 23.07.14 - klo:19.02 »
QGIS:n asetuksissa voi vaihtaa localen joksikin toiseksi kuin järjestelmänlaajuinen locale on. Olisko eri koneissa eri asetukset? Enkkuversiossa Settings -> Options -> Locale -> Override system locale
t. juuri asentanut QGIS 2.4:n

4
Ubuntu tietokoneissa / Vs: Päivitys epäonnistuu
« : 09.06.14 - klo:18.28 »
en nyt ehdi oikein perehtyä, jotain hämminkiä paketoinnissa näyttää olevan. Päivityksiä tuotantojärjestelmään kannattanee toistaiseksi välttää.

paketin nimi on muuttunut postgresql-9.1-postgis -> postgresql-9.1-postgis-2.0

Voisit kokeilla myös, että otat (järjestelmässä, jossa on kokeilun varaa) väliaikaisesti käyttöön ubuntugis-unstable repon, siellä voi olla toimivammat paketit... mulla ainakin postgis asennuksen simulointi unstable reposta menee lävitse.

5
Päivittää voi myös tällä tavalla:
Koodia: [Valitse]
sudo apt-get update
sudo apt-get upgrade
sudo apt-get dist-upgrade
sudo sed -i 's/raring/saucy/g' /etc/apt/sources.list
sudo apt-get update
sudo apt-get upgrade
sudo apt-get dist-upgrade

Kiitos! Tällä onnistui!

Mutta ei ehkä ole kovin suositeltava tapa päivittää? Paitsi uusimmasta versiosta kehitysversioon silloin, kun päivitystyökalu ei vielä tue kehitysversiota.
do-release-upgrade suorittaa jotain monimutkaisempia päivityksen valmistelu- ja tarkistusskripetjä kuin suora repojen vaihto julkaisusta seuraavaan. Lisäksi tuo sed ei ota huomioon /etc/apt/sources.list.d hakemistossa annettuja PPA ja muita epävirallisia ohjelmalähteitä.  

Itsekin kyllä suosin puhdasta asennusta.

6
Ubuntu tietokoneissa / Vs: .rar tiedostot auki?
« : 12.02.14 - klo:15.27 »
On kyllä liikkeellä unrarin merkistöpulmia, jotka johtavat katkennesiin tiedostonimiin tms. harmeihin. Se voisi selittää sen, etteivät paketin kaikki tiedoston purkaudu normaalisti.
Tiedostojärjestelmän ongelma ei tämä toki ole.
  
https://bugs.launchpad.net/ubuntu/+source/unrar-nonfree/+bug/379119

Tuo raportti ei tosin koske cp1252 merkistöä, jolla (vanhoissa suomenkielisessä windowseissa) suomenkieliset nimet luulisi olevan koodattu, mutta varmasti emme voi tietää. rar-arkisto ei ilmeisesti sisällä tietoa nimien koodauksesta ja jos purkuohjelma ei osaa oikeaa koodausta valita itse, ongelmia voi tulla.

7
Ubuntu tietokoneissa / Vs: .rar tiedostot auki?
« : 12.02.14 - klo:13.56 »
Toimii osittain
Nyt kysyisin viisailta UBUNTU-miehiltä, mihin kansioon tämä unrar-ohjelma oikein purkaa kytkentäkaavion ja komponenttiluettelon, sillä tiedostot eivät mene samaan hakemistoon kuin muut pakattuina olleet GIF-kuvat vai jättääkö ohjelma aina kytkentäkaavion ja komponenttiluettelon purkamatta? Olen aina ollut siinä uskossa, että purkuohjelma räjäyttää kaikki tiedostot auki, kun purkukomento annetaan.

...

Huomasin, että tästä ilmaisesta 7-zip-ohjelmasta on myös Linux-versio. Onko kukaan käyttänyt tätä ohjelmaa pakkauksessa ja purussa? Kannattaisiko vielä kokeilla tätäkin ohjelmaa?

Onko kytkentäkaavion sisältävän tiedoston nimessä ääkkösiä? kytkentäkaavio.gif tms? Voisi olla merkistöongelma, jossa unrar kompastuu tiedostonimeen.

Silloin 7-zipiä kannattaisi kokeilla unrarin vaihtoehtona, jos toimisi paremmin.  

8
Näetkö langallisen verkkoyhteyden tai WLAN-yhteyden asetukset? Toimiiko nettiyhteys mokkulalla vaikket löydäkään yhteyden tietoja ja asetuksia? Ja toimiiko mokkula Unityn puolella?

Lainaus
Pakettia network-manager-kde ei ole saatavilla, mutta toinen paketti viittaa siihen.
Tämä voi tarkoittaa paketin puuttuvan, olevan vanhentunut tai
saatavilla vain jostain muusta lähteestä

Sanoinkin, että ohje on vanhentunut ja vanhentuneita ohjeita ei kannata seurata. Mitä Ubuntua käytät, 12.04 vai 13.10?

9
En ole KDE:n käyttäjä ja siksi en lähde tarkemmin tutkimaan, kuinka mokkulayhteydet toimivat ja näkyvät Kubuntun verkkomanagerissa. Voin kuitenkin antaa erittäin vahvan veikkauksen, ettei sinun tarvitse eikä kannata asentaa sitä varten ylimääräisiä ohjelmapalikoita vaan kaikki tarvittava on työpöydässä valmiina.

Lainaus
https://wiki.ubuntu.com/DapperKNetworkmanager
Unohda toi ohje. Se koskee 8 vuotta vanhaa Ubuntu 6.06:ta.

Lainaus
Kokeilin komentoa ja vastaapi:
E: Lukkotiedostoa /var/lib/dpkg/lock ei voitu avata - open (13: Lupa evätty)
E: Unable to lock the administration directory (/var/lib/dpkg/), are you root?

Joko olet jättänyt sudon  pois komennon edestä, jolloin apt-get ei saa tarvitsemiaan pääkäyttäjän oikeuksia tai todennäköisemmin sinulla on kesken jonkin toinen pakentinhallintaoperaatio. Ehkä avoinna on Sovellusvalikoima tai ajoit apt-getiä jo toisessa pääteikkunassa?

10
Unohda ihmeessä levy tyystin, jos kone tukee buuttausta usb-tikulta. Tikku on nopeampi ja luotettavampi joka tapauksessa. Yhden CD-aseman olen onnistunut rikkomaan ajamalla live-distroa (Ubuntu) viikkojen ajan.
 
Jos kiintolevyasennus ei jostain syystä passaa, asennat sen muistitikulle samoin kuin käyttöjärjestelmä normaalistikin asennetaan. Ei ole kovin suositeltava, luotettava tai nopea asennus, mutta parempi kuin optisen levyn jatkuva pyörittäminen. 

Tai jos tavoitteenasi on muuttuneet tiedot tallentava live-käyttöjärjestelmä, on sekin paljon järkevämpää pitää usb-muistilla.

11
http://www.ubuntu-fi.org/lataa.html

Ensisijaisesta latauslinkistä tulee tosiaan 404, koska 12.04.3 -> 12.04.4


12
...
Pikemminkin alan uskoa, että levykuvassa oli alunperin jotain häikkää, joka esti sitä kirjoittumasta DVD:lle. En muista, mistä latasin jälkimmäisen, hyvinkäyttäytyvän levykuvan, mutta ainakin nyt on sama alkuperäisellä lataussivulla (voi olla, että latasinkin sen sieltä, kun viimein pääsin sinne). Tässä mitä mun lataushakemistossa on:

 741343232 2014-01-31 10:02 ubuntu-12.04.3-desktop-i386.iso
 766509056 2014-02-07 23:15 ubuntu-12.04.4-desktop-i386.iso

Levykuvan eheyden voi tarkistaa laskemalla siitä MD5-tarkistussumman ja vertaamalla summaa tiedettyyn varmasti virheettömän kuvan tuottamaan summaan. Tämä onkin suositeltava toimenpide ennen iso-tiedostojen siirtämistä asennusmedialle.
Esimerkiksi täällä on summat eri 12.04 levykuville.

Lainaus
c4f4c7a0d03945b78e23d3aa4ce127dc    ubuntu-12.04.3-desktop-i386.iso
Tämä summa pitää tulla, jos ajat komennon:
Koodia: [Valitse]
md5sum ubuntu-12.04.3-desktop-i386.iso
Lainaus
Eli jälkimmäinen on vielä isompi kuin edellinen, mutta ei se mitään, kun se suostuu menemään DVD:lle. Yhä kaipaan järkevää selitystä tapahtuneelle, olisko niin, että kun oli todettu lataussivulla ollut versio ei-toimivaksi, siirrettiin sinne parempi versio? Ja sen aikaa oli sivu tavoittamattomissa (josta tuo 404)?  

Lataussivujen levykuvat ovat aivan taatusti toimivia. Olet nähtävästi yrittänyt noita latauksia samalla hetkellä, kun 12.04.3 levykuvat on vaihdettu 12.04.4 levykuviin tai olet ehkä käyttänyt 12.04.3:n suoria latauslinkkiä, joka ei enää toimi, koska vanhat imaget on poistettu latauspalvelimilta. Levykuvien vaihtuminen on tapahtunut LTS-pistejulkaisujen ennalta määritetyn aikataulun mukaan, eikä johdu siitä että vanhemmissa kuvissa olisi jotain vikaa.

Suomi-versioita lataamasi kuvat eivät ole vaan samoja, joita koko maailma käyttää. Finnish Remix:stä ei toistaiseksi ole 12.04.4 julkaisua tarjolla.  

edit. 10.2.
Finnish Remix 12.04.4 ehtikin jo valmistua tässä välissä.

13
Ota kaikki päivitykset vastaan. Voi vaatia lisäksi ulos- ja sisäänkirjautumisen, että volumen kuvake näkyy paneelissa. Äänenvoimakkuuden säädin oli 13.10 Xubuntussa aluksi rikki, mutta siihen tuli korjaus tammikuussa.

https://bugs.launchpad.net/ubuntu/+source/indicator-sound-gtk2/+bug/1208204

  

14
E: Juolahti mieleen... Voisiko noin tehdä levykuvan vanhasta Windowsista ennen kun jyrää sen Ubuntulla, ja asentaa sen .img tiedostosta sitten Ubuntuun tehtyyn virtuaalikoneeseen?
Tuolla tavoin tehty Windows-image ei taida toimia, ellei kyse ole kahdesta identtisestä koneesta.

...

Sitäkin pitää vielä kysyä, että kuinka sellainen levykuva.img tiedosto sitten tuhotaan USB-levyltä, kun se lopulta käy tarpeettomaksi? Sehän ei minkään koneen roskakoriin mahdu, vai mahtuuko?  ::)

rm-komennolla tai tiedostomanagerilla voidaan ohittaa roskakori. Esimerkiksi Nautiluksessa on tätä varten näppäinkomento Shift+Delete. Irrotettavilla medioilla on sitäpaitsi medialta poistettavia tiedostoja varten oma roskakorinsa: .Trash kansio tiedostojärjestelmän juuressa elikkäs sen imagen voi poistaa myös normaalisti.

15
Minulla on Lenovo X61s läppäri, jonka levylle ainoaksi käyttikseksi asennettuna Ubuntu 12.04 LTS. Ostin koneeseen sopivan 120 Gb SSD kovalevyn nykyisen samankokoisen tilalle. Miten siirrän  koko asennuksen datoineen tuolle uudelle levylle? Ohjeet sen tekemiseksi ovat tervetulleita.

Vaihtoehtona että asennan USB tikulta tuolle uudelle levylle Ubuntun uudelleen alusta asti ja siirrän datat (mitä kaikkea kannattaa varmuuskopioida?) ulkoisen kovalevyn kautta.

Kaikki vinkit ja yksinkertaiset ohjeet tervetulleita!

Taatusti asiallinen päivitys koneeseen tuo SSD-levy, kun sillä saa poistetuksi koneen käyttämistä pahiten hidastavan pullonkaulan. Mulla on Lenovo T61 ja teen vastaavan päivityksen lähiaikoina. Levyn tahmeus meinaa käydä hermoille ja pahasti, jos swapille joudutaan!

Kannattaako siirtää vanha käyttöjärjestelmä uudelle levylle vai asentaa uusiksi - molemmissa on puolensa.

Asentaisin uusiksi (uunituoreella 12.04.4 LTS levykuvalla), jos käytät järjestelmää suunnilleen samanlaisena kuin se asennuksen jälkeen on. Uudelleen asennus on niin nopea ja siisti tapahtuma ja samalla voi helposti tehdä pieniä parannuksia osioinnissa, levyn salauksessa tms. Jos /home sattuu olemaan erillisellä osiolla, niin kaikki on todella vaivatonta. Jos ei ole, kopioit vaan koko vanhan levyn /home-hakemiston talteen sellaisenaan ulkoiselle medialle ja asennuksen päätteeksi ollessasi edelleen live-tilassa kopioit sen takaisin vasta asennetun järjestelmän /home hakemiston päälle.  

Vanhan asennuksen kloonaukseen ryhtyisin sitä helpommin, mitä enemmän olet tehnyt sellaisia muutoksia, jotka vaikuttavat koko järjestelmään ja joita et jaksaisi tehdä uudelleen: monimutkaisempien ohjelmistojen asennukset ja konffaukset, vakio pakettilähteiden ulkopuolelta asennetut tai itse käännetyt ohjelmat, laitteiston hienosäädöt jne.
Toki nämäkin on säilytettävissä uudelleen asennuksen ylitse, mutta se vaatii enemmän valmistelua.  

16
Ihan omaksi opikseni kysyisin:

dd on tosiaan aivan hirmuinen komento... Jos on kohteena (sanotaan vaikka sdc tässä tapauksessa) ulkoinen teratavun USB-levyasema, voiko sillä olla muuta tietoa talletettuna tuon imagen teon aikana, vai meneekö kankkulan kaivoon kaikki muu levyllä oleva, kuten asennusmediaa tehdessä tikulle käy?

Tässä pitää hahmottaa ero laitteen (tai laitetiedoston) ja tavallisen tiedoston välillä.
Aloittajan kysymystä ajatellen EI olekaan tarkoituksena, että dd:n kohteena (of=/dev/sdc) olisi laite sdc eli kolmas massamuistilaite, vaikkapa se ulkoinen usb-levy. Jos tämä dd tehtäisiin, data kopioituisi lähteenä olevalta kiintolevyltä tavu tavulta ulkoisen levyn vastaaville lohkoille. Levyn ensimmäisen osion alussa oleva osioitaulu tuhoituisi ja levyn ensimmäisellä 120 gigatavulla oleva data jyrättäisiin yli, mikä ei tietenkään ole tässä tarkoituksena.

Sen sijaan halutaan ohjata dd:n lukema data tiedostoon. Silloin ulkoisella levyllä olevan tiedostojärjestelmän täytyy olla liitettynä normaalisti hakemistopuuhun. Mitään ei katoa ja levylle syntyy noin 120 GB:n kokoinen, levykuvan sisältävä tiedosto.
Kopiointikomennon idea vielä uudelleen:

Koodia: [Valitse]
dd if=/dev/sda of=/media/usbi_levy/levy_kuva_tiedosto
Lainaus
Miksi sdc ei saa olla liitettynä? Voiko sen "epäliittää" komennolla umount /dev/sdc vai millä? Kunka sitten imagea takaisin koneeseen ladatessa, pitääkö mountata mount /dev/sdc vai arvaanko ihan metsään?

Kuten postimies jo esitti oleellista on, ettei liitettynä ole lähdelevy, josta kuvaa ryhdytään tekemään. Näin siksi, että kopioinnin aikaiset muutokset levyllä voisivat sotkea jotain. Levyn kloonaus on parasta suorittaa live-cd:n tai live-usb:n avulla.  

17
Moi, mikä versio Ubuntusta? Mikä näytönohjain tietokoneessa on? Mikä näytönohjaimen ajuri on käytössä? Uusimmissa Ubuntuissa ajurin voi muistaakseni tarkistaa menemällä Järjestelmäasetukset -> Tiedot -> Grafiikka . Jollei sieltä löydy suorita päätteessä:

Koodia: [Valitse]
lshw -C video | grep driver

18
Tuo WLAN-piiri on vanha kuin mikä. 2.6 sarjan loppupään kerneleiden kanssa muistan sen pelanneen mainiosti. Tämän ketjun bugi on varmaankin syntynyt 2.6.32:n jälkeisissä kernelin muutoksissa.     

19
Ubuntu tietokoneissa / Vs: Pari kysymystä
« : 05.02.14 - klo:13.19 »
http://askubuntu.com/questions/62564/how-do-i-disable-the-guest-session

Tuolla on neuvottu usempi tapa. Onnistuu joko muokkamalla asetustiedotoa tekstieditorilla tai yhdellä komennolla näin:

Koodia: [Valitse]
sudo /usr/lib/lightdm/lightdm-set-defaults -l false

20
Multimedia ja grafiikka / Vs: draftsight lisenssi 2013
« : 02.02.14 - klo:08.15 »
Näin on. dpkg ei hae ja asenna riippuvuuksia, sitä varten onkin APT.
dpkg osaa kuitenkin asennusvaiheessa tarkistaa deb-paketin sisällä olevan riippuvuuslistan perusteella, että välttämättömät riippuvuudet on jo asennettu ja ettei ristiriitaisia ole. Jos tarkistus ei mene läpi, dpkg keskeyttää asennuksen ja antaa virheilmoituksen.  

Sivuja: [1] 2 3 ... 82