Näytä kirjoitukset

Tässä osiossa voit tarkastella kaikkia tämän jäsenen viestejä. Huomaa, että näet viestit vain niiltä alueilta, joihin sinulla on pääsy.


Viestit - CoReD

Sivuja: 1 2 [3] 4 5 ... 7
41
Kuten yllä jo mainittiin, niin kannattaa asentaa Google Chrome. Saat sen deb-pakettina suoraan googlen sivuilta ja tuo deb-paketti asentuu helposti vaikka sovellusvalikoiman kautta.

Chromessa on Googlen flash-plugin jolla on ainakin itsellä toiminut kaikki flash-pohjaiset sivustot ja videot joita itse tulee käytettyä.

Chromiumissa ja Chromessa ei käytännössä ole muuta eroa kuin tuo flash-plugin, joten selaimen vaihtaminen ei pitäisi olla ongelma. Chrome jokatapauksessa pohjautuu täysin Chromiumiin johon on vain lisätty joitain suljettuja ominaisuuksia = Chrome.

Jatkossa Chrome tulee myös olemaan ainut tapa saada Linuxille ajantasainen flash, joten asiaan kannattaa totutella jo nyt, vaikka vielä toistaiseksi myös viimeisin adoben julkaisema flash-versio linuxille ajaa asiansa ja saa tietoturvapäivityksiä.

Voit luonnollisesti myös asentaa Flashin sovellusvalikoiman kautta, mutta kuten sanottua, sekin vanhenee ajallaan ja Chromeen joudut jokatapauksessa jossain vaiheessa siirtymään.

42
Kyllä se käyttöjärjestelmä liittää itse ne tarvtisemansa osiot.. Live-CD:ltä osioiden liittäminen on yhtä tyhjän kanssa, sehän vain liittää kyseiset levyosiot sen live-istunnon käyttöön. Eivätkä niiden osioiden kuulu edelleenkään olla liitettynä, kun live-CD:tä käytetään eikä niiden liittäminen sille live-istunnolla merkkaa yhtään mitään sen asennetun Ubuntun toimimisen tai käynnistymisen kannalta.

Okei, sinulla on kaksi kiintolevyä ja yritit ottaa sen kiintolevyn irti jossa Windows on? Sanoit että sotki vain koneen toimintaa, eli mitä siis tapahtui/tapahtuu?


Jos olet asentanut Grubin samalle levylle jolla Ubuntukin on, mutta koneen biossista on määritelty boottijärjestykseksi "levy 1 (jolla windows on) ja sen jälkeen levy 2 (jolla Ubuntu ja Grubi on)" et pääse tuota Ubuntua käynnistämään. Joudut siis muuttamaan boottijärjestystä BIOSsista niin, että käyttistä haetaan ensimmäiseksi levyltä 2 ja vasta sen jälkeen levyltä 1. Tämä siis jos molemmat levyt on kiinni. Jos vain toinen levyistä on kiinni niin BIOS osaa melko suurella todennäköisyydellä käynnistää siltä levyltä joka on kiinni, ilman boottijärjestyksen räpläämistä (kun ei siellä silloin muutakaan mediaa ole, miltä bootata). Jos ei osaa, niin silloinkin pitää boottijärjestystä muokata.

Edit: Jos se Ubuntu ei käynnisty siten, että ainoastaan Ubuntu-levy on koneessa kiinni, Bios on levyn tunnistanut ja pyrkii siltä boottamaan, mutta ei löydä käyttöjärjestelmää niin en näkisi yhtään mahdottomana, että Grubi on vain jossakin aivan väärässä paikassa ja järjestelmä noin muuten olisi jo ihan valmiina käyttöön.

43
Openboxissa löydät pienennetyt ikkunat hiiren oikealla napilla aukeavasta valikosta. Siinä pitäisi olla kohta "Workspaces" tai vastaavaa, jonka takaa löytyvät työtilat ja niissä avoinna olevat ikkunat.

Luonnollisesti voit myös käyttää Openboxin kanssa jotakin kevyttä paneelia, joilloin pääsee vähän vähemmällä konfiguroinnilla ja opettelulla. Tuollaisia paneeleita on esim. tint2, fbpanel, pypanel ja halutessaan voi toki käyttää myös xfce4-panel tai gnome-panelia. Paneelia käytettäessä pienennetyt ikkunat ovat luonnollisesti avattavissa paneelilta ja samalla saa myös tray-valikon jos sellaiselle on tarvetta.

Paneeleista fbpanel on ehkä helpoin konfiguroida (löytyy hyvä graafinen työkalu siihen tarkoitukseen). tint2 konfiguroidaan asetustiedoston kautta ja pypanelia en ole itse käyttänytkään, joten sen konfiguroinnista ei ole kokemuksia.

Voit myös määritellä Openboxin asetustiedostoon kohtuu kattavat näppäinkomennot, jolloin voit huolehtia ikkunoiden komentamisen näppäimistöllä. Oletuskomentoja en muista, joten joudut ne itse penkomaan ;)

Jos paneelia ei halua käyttää, niin ikkunoiden "pienentämisessä" ei ole oikein edes järkeä. Openboxissa on ominaisuus, jonka avulla voit pienentää ikkunan pelkkään otsikkopalkkiin rullaamalla hiiren rullaa ylös otsikkopalkin kohdalla. Tällöin saat näyttötilaa vapautettua, mutta ikkunoita ei tarvitse etsiä menun kautta. Rullaamalla otsikkopalkin kohdalla alaspäin ikkuna palautuu taas entiseen kokoonsa. Yksi vaihtoehto on myöskin lisätä työtilojen märää ja avata tietyt ohjelmat omiin työtiloihinsa, jolloin ne ovat helposti saatavilla vain työtilaa vaihtamalla.


Openbox on todella monipuolinen ja kepeä ikkunamanageri jonka päälle pystyy rakentelemaan melkein mitä tahansa. Siitä saa nätin, todella monipuolisen, todella kevyen, todella automatisoidun ja todella mieleisensä, mutta se vaatii työtä asetustiedostojen parissa.

Aiheesta löytyykin sitten ohjeita enemmän kuin jaksaa lukea, mutta Archwiki on openboxinkin tapauksessa hyvä paikka aloittaa opiskelu:

https://wiki.archlinux.org/index.php/Openbox

Toinen mahtipaikka onkin #! Foorumit/Wiki:

http://crunchbanglinux.org/forums/

http://crunchbanglinux.org/wiki/

(D:n alla melkein kaikki liittyy tavalla tai toisella Openboxin käyttöön ja sen muokkailuun/viilailuun/apuohjelmiin.)

Debianin wikistä löytyy myös joitain perusjuttuja:

http://wiki.debian.org/Openbox/

44
Itse lähtisin XFCE:llä liikenteeseen. Helppo käyttää, sisäistää ja tuunailla mieleisekseen, kevyt resurssien suhteen ja vähän "vakaammalla pohjalla" kuin MATE, vaikka sekin taitaa jo kohtuu valmis olla. Noista kahdesta en osaa sanoa kumpi on käytännössä kevyempi, mutta veikkaisin XFCE:tä.

KDE:n ja Cinnamonin jättäisin pois harkinnasta, molemmat vaativat rahtusen enemmän potkua koneelta toimiakseen sulavasti.

Sitten kun taidot karttuvat, niin kannattanee harkita jotain oikeasti kevyttä ratkaisua eli ikkunamanagerin käyttöä. Esim. Openboxia ja jotain ihan oikeaa "kevydistroa" (esim. CrunchBang)jos koneessa ei kerta isommin ole tehoja käytettävissä. Nuo kevytdistrot tuppaavat kuitenkin olemaan vähän vaikeampia käyttää ja configuroida joten suoraan ei sellaiseen kannata hypätä.

Tietysti esim. Lubuntu tai PeppermintOS voisivat myös olla hyviä ja helppokäyttöisiä vaihtoehtoja ja vielä rahtusen XFCE Minttiä keveämpiä, jos distron ei ole pakko olla Mint.

Valitsit sitten työpöytäympäristöksi minkä tahansa, kannattaa perehtyä lukuisiin "tuunaus-oppaisiin" joita on tehty nimenomaan miniläppäreitä varten.

45
Lilo, GRUB tai mikään muukaan käynnistyslataaja, sen paremetrit tai koko käynnistyslataajan puuttuminen ei vaikuta järjestelmän asentamiseen tai sen asentumiseen. Installeri ei myöskään liitä levyosioita, ennenkuin siihen vaiheeseen asennusta päästään. Juurikin tämän takia live-CD:llä voidaan tehdä levyjärjestelmään muutoksia joita asennetulla järjestelmällä ei pystytä tekemään tai live-CD:tä voidaan käyttää vaikka koneessa ei olisi kiintolevyä lainkaan/se olisi tyhjä/viallinen. Voit asentaa järjestelmän asentamatta GRUBia lainkaan, asentaa GRUBin väärään paikkaan tai konfiguroida sen väärin, mutta asennus ei siitä välitä.

Asennettuun järjestelmään vain on vähän kinkkistä päästä ilman käynnistyslataajaa :)

Asennin liittää tarvittavat tiedostojärjestelmät vasta siinä vaiheessa, kun olet levyosioinnissa, teet uudet osiot/muokkaat osioita/annat olemassaoleville osioille liitoskohdat ja hyväksyt muutokset. (liitettyjä osioita kun ei voi muokata)

Tässä vaiheessa osiot/muutokset tehdään ja vasta nyt asennin liittää asentimelle määritetyt levyosiot liitosasetusten mukaisesti jotta asennin voi alkaa kirjoittamaan dataa näille kyseisille osioille.

Se, että nykyinen käyttöjärjestelmä toimii tai jokin yksittäinen testiohjelma kertoo koneen olevan kunnossa, ei kerro mitään. Jonkun verran ylikellotusta harrastaneena voin kokemuksesta kertoa, että epävakaalla koneella voidaan ajaa tuntikaupalla testiojelmia X, Y ja Z järjestelmän siitä kaatumatta, mutta tesiohjelma A kaataa koneen sekunneissa. Yhtälailla testiohjelmat X, Y, Z ja A voivat näyttää koneen toimivan normaalisti, mutta vaikka nettiselain tai jokin peli voi kaataa koneen samantein.

Mikäli olet kokeillut useampia distroja ja asennusmedioita ja asennus ei onnistu tekstitilassakaan, on enemmän kuin todennäköistä, että kyseessä on rautavika. On toki mahdollista, että asennin ei osaa tunnistaa koneessa olevaa rautaa tai asennusmedia on viallinen, mutta mikäli eri distroja on kokeiltu ja asennusmediaa on vaihdettu, niin todennäköisyys edellämainitulle on melko pieni.

Itselläni on tullut muutama läppäri vastaan, joihin asennettu XP on toiminut normaalisti ja testiohjelmatkin ovat näyttäneet raudan olevan kunnossa ja joissa Live-istuntokin on pyörinyt nätisti, mutta asennus on kaatunut kaikilla kokeilluilla distroilla alkumetreille. Memtestiä 10 sekuntia ja erroria puskee koko näytön täydeltä. Uudet muistit ja homma pelaa.

Omien kokemusten perusteella Linux tuntuu olevan erittäin tarkka muistien kunnosta ja asennus jämähtää kokolailla poikkeuksetta, mikäli muisteissa on vikaa. Memtest on myös niitä testiohjelmia jotka vialliset muistit todennäköisimmin paljastaa.

Joten:

- Aja memtest ja katso antaako se herjoja.
- Kokeile toista distroa joka ei perustu Debianiin tai vähintäänkin distroa joka käyttää uudempaa kerneliä.
- Aja XP:n puolella useampia testiohjelmia varmistuaksesi raudan toimivuudesta (ellei vika löydy heti memtestillä eikä distrojen vaihtaminen auta ongelmaan)

Jos ongelma on Ubuntussa, ongelma on melko varmasti myös Mintissä ja itse Debianissa, joten kokeilu kannattaa lähteä tekemään Fedoralla, openSUSElla, Mandrivalla/Mageialla, CentOSilla tai vaikkapa Slackwarella.

46
Yleistä keskustelua / Vs: #%""#! päivytykset
« : 24.07.12 - klo:18.56 »
Eihän ne päivitykset ole käyttäjien riesaksi tehty :)

Kannattaa muistaa, että päivitykset korjaavat bugeja, lisäävät ominaisuuksia, voivat parantaa suorituskykyä ja mikä tärkeintä: paikkaavat ja parantavat tietoturvaa. Itse ainakin otan ihan mielelläni päivitykset tiuhemminkin vastaan.

Tiuhemmassa päivitystahdissa on myös se hyvä puoli, että noudettavat arkistot pysyvät pienikokoisina ja päivitys tapahtuu nopeasti. Jos ne päivitykset tekee kerran kuukaudessa niin voikin joutua odottelemaan hyvän tovin, kun järjestelmä hakee ensin 200mb dataa ja sen jälkeen raksuttaa varttitunnin muutoksia..

Eikös Ubuntussa saa automaattiset päivitykset käyttöön melko kivuttomasti, eli järjestelmä etsii ja asentaa päivitykset automaattisetsi vaikka päivittäin, mutta ei kuitenkaan häiritse ilmoittamalla siitä erikseen? Sehän se paras tapa nuo päivitykset on hoitaa.

47
Tällä ferrari-vertauksella tuskin viitataan hintaan vaan siihen, että "pienikin" yritys voi menestyä ja tehdä voittoa ja sen tuotteet voivat olla haluttavia ja erilaisia, kunhan firma keskittyy ydinosaamiseensa ja keskittyy ennemmin pienempään käyttäjäkuntaan  ja siihen omaan "juttuunsa" suurien massojen ja jo markkinoilla olevien tuotteiden "kopioimisen" sijaan..

Kun keskitytään siihen mikä osataan, pidetään mallivalikoima suppeana ja tuodaan markkinoille haluttavia ja erilaisia malleja, ei tarvita tuhansia työntekijöitä, massiivista markkinointia ja niin edelleen. Kulut pysyvät kurissa ja katteet asiallisina.

Aivan kuten Ferrarikin. Se keskittyy siihen mitä osaa, tekee sen hyvin eikä yritäkkään lähteä "tusinamarkkinoille". Ferrarit maksavat maltaita, mutta älypuhelinpuolella voidaan kuitenkin tarjota teknisesti hyvää laitetta ilman, että hinta olisi mitenkään tavallisen pulliaisen saavuttamattomissa - vaikka katetta hinnassa olisikin. Eikä Ferraria osteta joka toiselta nurkalta kahden vuoden kytkykaupalla, mikä ehkä selittänee miksi Ferrareita ei joka tallista löydykkään.

48
Yleistä keskustelua / Vs: Raspberry Pi
« : 19.07.12 - klo:16.26 »
Miltäs tuollaisen Raspberryn omistajana laite tuntuu? Onko käyttökokemus ja toimivuus sitä luokkaa, että voisi ajatella tuota laitetta johonkin oikeaan hyötykäyttöön vai onko nopeudeltaan sitä luokkaa, että lähinnä mukava leikkikalu? Onko tuosta "nettikoneeksi" tai htpc:ksi?

Tiedän että se kykenee molempiin ja paljon muuhunkin, siis lähinnä kysynkin, miten se käytännössä noista toiminnoista suoriutuu.

49
Aukeaako se kone live-istuntoon, jos Ubuntun cd:ltä valkkaat asennuksen sijaan sen 'Kokeile Ubuntua' vaihtoehdon?

Kun asennus jämähtää niin CTRL+ALT+F4 pääset katsomaan mahdolliset virheilmoitukset. Se kertonee minkä takia asennus jämähtää ja sen perusteella onkin sitten helpompi määritellä mikä mättää.

50
Yleistä keskustelua / Vs: Raspberry Pi
« : 17.07.12 - klo:15.53 »
Raspberrylle tulossa rankasti optimoitu Debian-viritelmä:

http://www.raspberrypi.org/archives/tag/raspbian

Pitäisi nopeuttaa asioita mukavasti :)


51
Olisiko näitä ohjeista apua:

http://www.howtogeek.com/?post_type=post&p=31726

http://askubuntu.com/questions/140081/virtualbox-doesnt-recognize-usb

Itsellä tosin on aina isäntäkoneen mokkulayhteys näkynyt virtuaalikoneella ihan kiinteänä yhteytenä, ilman sen kummoisempia säätöjä.

53
Yleistä keskustelua / Vs: Ubuntu menossa rappiolle?
« : 14.07.12 - klo:20.51 »
Enempää väittelemään lähtemättä, Unity on kyllä kehitetty pitkälti työpöytäkäyttöön. Itse ulkoasu on ehkä enemmän tabletti/puhelin tyyppiä, isoine ikoneineen, mutta Unity kosketusnäytöllä olisi kyllä aivan hirveä käyttää.

Unityn keskeisimpiä ominaisuuksia kun on Hud ja Dash. Dash perustuu pitkälti "älykkääseen" hakuun, tarjoten ohjelmia ja tiedostoja sen mukaan, mitä hakukenttään kirjoittaa. Hud taas tarjoaa niitä ohjelmistojen toimintoja toimintojen nimiä kirjoittamalla - valikkosurffailun sijaan. Molemmat toiminnot siis sidottu pitkälti näppäimistöön ja Unityn näppäinoikotiet ovat loogisia käyttää ja helppo sisäistää. Kosketusnäytöllä tuollaiset toiminnot ovat kaikkea muuta kuin toiminnallisia - ainakin ilman erillistä näppäimistöä.

Ubuntussa on toki parannettavaakin, sitä en kiistä missään muodossa. Muutenhan käyttäisin itsekkin Ubuntua. Omasta mielestäni koko päivitysoption voisi poistaa kokonaan siihen saakka, että se toimii 99,9% varmuudella, koska useimmiten se tuntuu vain rikkovan asioita varsinaisen päivityksen sijaan. Ainakin näissä tapauksissa, joissa järjestelmään on tehty todella suuria muutoksia ja solmuuntumisen riski on suuri.

Yhtä lailla jo asennusvaiheessa pitäisi Ubuntun kertoa enemmän Unitystä ja mainita, että se vaatii koneelta potkua toimiakseen sulavasti. Myös vaihtoehtoisen ja kevyemmän työpöytäympäristön asentaminen Unityn rinnalle voisi olla jo oletuksena mahdollista suoraan asentimesta.

Toisaalta, meillä on myös Xubuntu ja Lubuntu, jotka tarjoavat kevyemmän työpöytäympäristön ja kevyemmät oletusohjelmat heille, joilla se kone ei ole viimeisintä huutoa.

Jesarilla kasattu kone ei koskenut sinun kokoonpanoasi, ja kuten sanottua, viestissäni oli omia ajatuksia aiheesta yleisesti. Ketjuhan on "Ubuntu menossa rappiolle?" jolloin asiasta voinee keskustella laajemminkin :)

54
Yleistä keskustelua / Vs: Ubuntu menossa rappiolle?
« : 14.07.12 - klo:15.39 »
Ei Ubuntu rappiolle ole menossa. Se vain kehittyy kehityksen mukana ja tekee osaltaan työtä sen eteen, että Linuxia ei miellettäisi komentorivipohjaiseksi serverikäyttikseksi ja se houkuttelisi uusia käyttäjiä Linuxin ja Ubuntun pariin. Samalla yritetään oikeasti kehittää jäjrestelmää ja käyttöliittymää eteenpäin, ettei jämähdetä 90-luvulle ihan joka asiassa.

Yleensäkkin kun näitä tämän kaltaisia ketjuja ja kirjoituksia näkee internetissä ja arvosteluissa paistaa rivien välistä läpi se, että arvostelija/käyttäjä on mokannut itse/ei halua ymmärtää ajatusta asioiden takana/ei halua opetella/sisäistää uutta tapaa tehdä asioita.

Tässäkin tapauksessa ongelma johtui versiopäivityksestä. Kuitenkin aina suositellaan puhdasta asennusta versiopäivityksen sijaan. Nyt kun versiopäivityksessä asiat meni pieleen, vika olikin käyttöjärjestelmässä eikä siinä, että ohjeistuksesta huolimatta piti se versiopäivitys tehdä - puhtaan asennuksen sijaan. Unitystä näkee usein kommentteja, että eihän näistä valikoista löydä yhtään mitään ja koko käyttöliittymä on äärettömän hidas ja vaikea käyttää. Miksi? No koska sitä käyttöliittymää yritetään käyttää kuten vanhaa Gnome2:sta - vaikkei sitä kuulu käyttää niin. Sitten kun ymmärretään miten asiat on uudessa käyttöliittymässä tarkoitus tehdä, mielipide muuttuu ja todetaan, että hei, ei tämä vielä täydellinen ole, mutta tätähän on oikeasti aika näppärä käyttää. Muutosvastarinta on liian usein peruste jonkin muutoksen totaaliseen tyrmäämiseen sen sijaan, että yritetään itsekkin vähän kehittyä ja oppia uusia asioita.

Oletteko lukeneet käyttäjien mielipiteitä Windows 8:n Metrosta? Vaikka Muropaketin kommentteja lueskelemalla huomaa, että 90% kommentoijista haukkuu Metron syvimpään suohon ja pimpeimpään kanjonin rotkoon, mutta samalla rivien välistä lukee hetkessä, että eihän se kaveri ole käyttänyt koko Metroa ollenkaan - tai ainakaan kahta minuuttia pitempään. Tai, vaikka olisikin käyttänyt pitempään, ei ole sisäistänyt ollenkaan miten sitä Metroa olisi tarkoitus käyttää eikä ole jaksanut tutkia yhtään mitä kaikkea sillä voi tehdä ja mitä uutta se tuo mukanaan. Samalla unohdetaan vielä sekin, että kun eniten kommentteja Metrosta jaeltiin, oli Windows 8 kohtuu varhaisessa testausvaiheessa ja kuitenkin sitä "kohdeltiin" kuten lopullista, kauppojen hyllyiltä löytyvää versiota. Mutta aika näyttää.

Jos palataan Ubuntuun ja Linuxiin, niin turhan moni tuntuu pitävän Ubuntua jonain ihmelääkkeenä jonka pitäisi korjata kaikki ongelmat ja herättää 18v vanha, jesarilla kasassa pysyvä, rautavikainen koneenrohjo henkiin ja pyörittämään kaikkia 2010-luvun huippuominaisuuksia, silmäkarkkeja ja ohjelmia kuin eilen kaupasta haetun tehomyllyn. Ubuntu on kevyt resurssien suhteen, mutta ei se nyt mikään taikakalu ole kuitenkaan. Samalla yritetään ajaa siinä vanhassa koneenrohjossa raskaimpia mahdollisia ohjelmia ja ihmetellään miksi nykii ja takkuaa. Jos halutaan tukea uutta rautaa ja ominaisuuksia, käy pakostakin niin, että kaikki ei enää toimi vanhemmilla koneilla niin sulavasti. Vaikka Ubuntu olisi kuinka kevyt, se ei poista sitä tosiasiaa, että rautaa on joskus päivitettävä.

On myös muistettava se, että jos asia X ei toimi Ubuntussa yhtä hyvin kuin Windowsissa, se ei ole välttämättä Ubuntun vika, vaan sen valmistajan/ohjelman/ajurin kehityksestä vastaavan yrityksen vika. Jos valmistajat eivät halua tukea Linuxia niin ei itse Linus Torvalds tai Ubuntu asialle voi paljoa tehdä. Sitten yritetään tehdä kompromisseja ja kehittää jotain avointa ja vapaata sen suljetun tilalle tai yritetään saavuttaa jokin kohtuu yksinkertainen vippaskonsti, miten asiat saadaan toimimaan Ubuntussakin. Ja Ubuntu on oikeasti onnistunut siinä melkoisen hyvin.

Ajureiden suhteen mennään samoissa merkeissä. Yhtälailla ne ajurit pitää asentaa Windows-koneisiinkin, niin miksei Ubuntuunkin? Yhtälailla ajureiden kanssa törmää ongelmiin Windows-puolellakin aivan kuten Ubuntunkin kanssa. Samalla tunnutaan unohtavan se, että valmistajat eivät kovin herkästi panosta siihen Linux-tukeen, kuten Windows-puolella. Me olemme valmiit hyväksymään pienet robleemat ja takkuilut Windowsin kanssa vaikka tuotteesta maksetaan maltaita. Jos uusi auto hajoaa, se viedään takuuhuoltoon, mutta entä Windows? Noh, takkuilkoon nyt, eipä tuo haittaa. Sitten kun ongelmia on täysin ilmaisen käyttöjärjestelmän kanssa josta ei ole tarvinnut maksaa puupenniäkään ja jota kehitetään yhteisvoimin ilmaiseksi - muiden käyttäjien toimesta, ollaan kiroamassa koko käyttöjärjestelmä suohon.

Miksi ylipäätään aikoinaan vaihdoitte Windowsista pois? Missä Ubuntu oli parempi? Ja missä Ubuntu on edelleen parempi?

Linux-maailmassa on vapaus valita ja vaikuttaa asioihin. Jos et pidä distrosta tai se ei toimi asianmukaisesti sinun kokoonpanollasi, on aina mahdollisuus asentaa toinen distro tai rakentaa vaikka oma jos tietotaitoa löytyy. Jos käyttöliittymä ei miellytä, voi aina poistaa valmiiksi asennetun ja asentaa mieluisensa. Jos jokin ei toimi, voi aina kääntyä avuliaan yhteisön puoleen ja kysyä neuvoa. Ilmaiseksi. Ja vastauksen saa ja ihmiset jopa "sitoutuvat" ratkaisemaan sinun ongelmasi ja näkevät vaivaa ja aikaa saadakseen sinun ongelmasi ratkaistua.

Ubuntu on älyttömän helppokäyttöinen. Se on helppokäyttöinen verrattuna mihin tahansa markkinoilla olevaan käyttöjärjestelmään ja äärimmäisen helppokäyttöinen kun muistetaan, että Ubuntukin on Linux. Jos Ubuntua ei koe helppokäyttöiseksi, kannattaa asentaa vaikka Debian 6.0 ja katsella kuinka helppo sitä on käyttää. Tai muistella aikaa kun Ubuntun versionumero alkoi pienemmällä kuin yhdeksän.

Ubuntu on nyt niitä distroja, jotka tekevät ison osan siitä työstä jota vaaditaan, jos haluamme, että Linux yleistyy (joka on meidän kaikkien etu, koska se tarkoittaa sitä, että jonain päivänä voimme Gigantissa valita hyllyltä valmiiksi asennetun ja konfiguroidun Ubuntu-läppärin sen Windows-version vierestä ja yllättäen samalla oheislaitteiden toimivuus ja rautapuolen ajureiden kehitys lähtee nousuun) ja löytää paikkansa ns. peruskäyttäjien tietokoneilta.

Jos Ubuntu (ja muut distrot) pysyvät siinä ajatuksessa, että sen on pyörittävä 300mhz Duronilla ja 124mb muistilla ja näytettävä ulkoasultaan XP:täkin riisutummalta, niin eipä se juuri käyttäjiä houkuttele Linuxin suuntaan. Se ei näyttäisi kivalta, helppokäyttöiseltä ja nykyaikaiselta. Meille ja teille joille tietokone on enemmän työkalu/harrasteväline ei ehkä jonkin asian muokattavuuden tappaminen ole mieluista kehitystä, mutta Pera pellonlaidalta ei asiasta juuri välitä.

He, joilla tietokone on viihdelaite, väline päästä nettiin "facebookkaamaan" ja katselemaan videoita "juutuubista" välittävät enemmän siitä, että kone toimii ja näyttää kivalta. Sitä on kiva käyttää ja sitä voi esitellä kavereille. Miksi luulette, että Macit ovat niittäneet suosiota?

Jos Ubuntussa haluaa pitäytyä, täytyy seurata yleistä kehitystä Ubuntun mukana ja mukautua uusiin asioihin. Jos ei halua oppia uutta ja pitäytyy mielummin vanhassa ja vanhanaikaisessa on edelleenkin vapaa muokkaamaan Ubuntun mieleisekseen tai vaihtamaan distroa. Oma mielipide käyttöliittymästä tai mieltymys johonkin tiettyyn tapaan tehdä jokin asia, ei kuitenkaan tarkoita sitä, että käyttöjärjestelmä olisi yleisellä tasolla huono tai menossa rappiolle.

Käyttöjärjestelmä ja rauta on valittava käytön ja tarpeen mukaan. Windows ei sovi kaikille. Ubuntu ei sovi kaikille. Unity ei sovi kaikille. Mutta Linux-puolella on ainakin vapaus valita ja muokata asioita omien tarpeiden ja mieltymyksien mukaan. Jos Ubuntu tai jokin sovellus ei sovellu omaan käyttöön, sitä ei pidä yrittää väkisin käyttää vaan valita jokin muu vaihtoehto joka soveltuu..

Ugh..!  :-*

Edit: Maccien kanssa pitää muistaa, minkä kustannuksella yleinen helppokäyttöisyys ja varmuus käyttöjärjestelmään on saatu. Apple sanelee millä koneella heidän käyttöjärjestelmäänsä käytät, mistä lähteistä ohjelmasi asennat ja minkälaista käyttöliittymää koneessasi käytät. Apple sanelee minkä käyttöjärjestelmäpäivityksen saat millekkin laitteelle ja mitä ominaisuuksia voit käyttää milläkin käyttöjärjestelmäversiolla. Apple sanelee mihin hintaan laitteesi ostat ja missä laitteesi huollat. Ja tällä kaikella on hintansa.

Ubuntusta voidaan toki tehdä yhtä varma- ja helppokäyttöinen, mutta Ubuntu on siinä vaiheessa kaikkea muuta kuin ilmainen, vapaa, ja avoin sekä helposti ja vapaasti muokattavissa - ja sitä ei enää asennetakkaan mihin tahansa nurkista löytyvään koneenrohjoon.

Haluan myös täsmentää, että tässä ei ole tarkoitus aloittaa mitään sanasotaa, tai hyökätä mitenkään ketjun aloittajaa vastaan. Tässä on enemmänkin omia ajatuksia aiheesta yleisesti. Tarkoitus on lähinnä painottaa sitä, että Ubuntu ei ole mikään ihmeidentekijä ja loppuviimeksi Ubuntu on usein riippuvainen täysin ulkopuolisten tajojen kiinnostuksesta/panostuksesta Linuxia kohtaan.

Niin kauan kuin tietokonemaailma pyörii Windowsin "valta-aseman", suljettujen tiedostomuotojen, koodekkien ja patenttikiemuroiden ympärillä Linux ja Ubuntu on pitkälti muiden armoilla. Siihen nähden Ubuntu on mielestäni tehnyt hienoa työtä ja kuten maailmalta on huomattavissa, se on jo omalla panostuksellaan onnistunut kasvattamaan Ubuntun ja Linuxin käyttöä peruskäyttäjien keskuudessa ja osaltaan herättänyt suurempien valmistajien (esim. Dell) ja joidenkin palveluidentarjoajien (Steam) mielenkiinnon Ubuntua ja Linuxia kohtaan ja toisaalta käännyttänyt onnistuneesti monenmonta Windows käyttäjää Ubuntun ja Linuxin pariin. Nämä eivät ole huonoja saavutuksia, eivätkä todellakaan onnistu käyttöjärjestelmältä joka on yleisesti ottaen huono tai menessä rappiolle.

55
Laitealue / Vs: Uutta konetta harkitsemassa
« : 14.07.12 - klo:13.54 »
Tämä aihe on riistäytynyt täysin lapasesta  ::)

Mitenkäs tuo 12.04:n asennus? Onnistuuko usb tikulta? Millä tavalla tulisi toimia, valita biosista että käynnistetään OS sieltä? On niin kauan aikaa kun asensin tämän ubuntun kannettavaani, senkin tein live-cd:ltä ja nykyinen polttava ei toimi...

Onnistuu. USB-tikun voit tehdä suoraan Ubuntusta USB-Käynnistyslevyn luonti-työkalulla (joka on kohtalaisen helppokäyttöinen), Unetbootinilla tai dd-komennolla komentoriviltä. Henkilökohtaisesti käytän aina dd:tä, sillä omassa käytössä nuo apuohjelmat ovat toimineet vähän miten sattuu...

Tässä ohjeen tynkää dd:n käyttöön. Ubuntun oma apuohjelma on valmiiksi asennettu ja sen verran selkeä käyttää, että sen käyttöön tuskin ohjeita tarvitsee :P

----

Koodia: [Valitse]
sudo dd if=/joku/polku/levykuva.iso of=/dev/sdX
jossa X tikun tunnus.

Laitetiedoston tulee olla muotoa /dev/sdX eikä esim. /dev/sdX1. Lisäksi suositellaan, että tikku ei ole liitettynä kun ylläoleva komento annetaan.

Koodia: [Valitse]
sudo umount /dev/sdX(itse olen tosin tehnyt onnistuneita live-tikkuja vaikka ovat olleet liitettyinäkin)

Tikun tiedostojärjestelmäksi suositellaan FAT32.

HUOM! VAROITUS! WARNING! OBS!

Tyhjentää (kirjoittaa yli) kaiken datan tikulta (tai laitetiedostosta joka komennolle annettaan (huolimattomuuttaan voipi siis tyhjentää jonkin kiintolevyistään)..

Tikun laitetiedoston voi tarkastaa esim. gpartedilla, ubuntun levytyökalulla tai komennolla:

Koodia: [Valitse]
sudo fdisk -l
---

Lainaus
Sitten vielä seuraavia kysymyksiä:
Minulla on tietysti Thuderbird-sposti ohjelmassa tallennettuna käyttöjätunnukset ja salasanat, Mozilla Firefoxissa on tietysti eri keskustelupalstojen ja muiden käyttäjätietoja salasanoineen. Sitten on vielä sekalaisissa ohjelmissa tehdyt työt...
Tuntuu että olisin jossain nähnyt vinkiksi home-kansion kopioimisen ja siirron uuteen käyttikseen, mutta onko se noin helppoa?

Kyllä ja ei. Perjaatteessa voit säilyttää koko /home-osiosi sellaisenaan kun asennat uuden järjestelmän - mikäli siis sinulla on erillinen /home-osio. /homessa on kuitenkin paljon asetustiedostoja ja ylimääräistä tauhkaa, jotka eivät välttämättä toimi uuden järjestelmän kanssa, voivat aiheuttaa ylimääräisä ongelmia tai muuta vastaavaa. Täysin puhdas asennus on aina suositeltava. Jos kopioit /homen sellaisenaan ja liität sen myöhemmin puhtaaseen asennukseen, nämä samaiset - mahdollisesti ongelmia aiheuttavat - asetustiedostot kopioituvat tietysti samalla.

Suositeltavampaa olisi kopioida ne omat tiedostot, kuvat yms. ulkoiselle levylle/tikulle/pollttaa DVD:lle ja sen lisäksi ottaa talteen vain ne välttämättömimmät asetustiedostot/ohjelmien luomat tiedostot ja hakemistot, ettei sokkona kopioida koko /homea.

Ohjelmien asetustiedostoja/luomia tallennuksia on melko helppo kopioida ja liittää uuteen asennukseen. Suurin osa löytynee /home-hakemistosta, mutta piilotettuna. Tähän voinee joku Thunderbirdiä ja Firefoxia käyttävä antaa step-by-step ohjeet sijainteineen .
(Itse käytän Chromea joka synkronoi kirjanmerkit yms. tarvittavan suoraan Google-tilini kanssa, niin ei ole tälläisiä siirtoja tarvinnut tehdä.)

Edit:

Lainaus käyttäjältä:  Vika/fiba
Niinpä tietysti, mutta asiaahan tässä on jauhettu, eikä henkilökohtaisiin v*uiluihin ole menty.

En minä sitä. Asiallista ja hedemmällistä keskustelua kaikin puolin, mutta jos saataisiin ensin vastattua ketjun aloittajan kysymyksiin, niin saa kysyjä vastauksensa ja voidaan sitten rauhassa jauhaa asian vierestä ja ihmetellä asioita laajemmalta kantilta :D

56
Ubuntu tietokoneissa / Vs: Chrome lakkasi toimimasta!
« : 14.07.12 - klo:13.28 »
Googlettelin vähän ja kuukauden aikarajoituksella saa eteensä melkoisen läjän ketjuja jotka koskevat ongelmia Ubuntun ja Flashin kanssa. Yhdessäkään ketjussa ei ole keksitty ratkaisua vaikka flash-plugineita on poistettu, asenneteltu uudelleen jnejnejne. Ongelma voi olla yksinkertaisesti "liian vanhassa" raudassa koska suurin osa ketjuista koskee nimenomaan ongelmia uusimman Chromen kanssa jonka jälkeen flashiä ei ole saatu toimimaan oikein millään vippaskonsteilla.

Voit kokeilla vielä paria kikkaa:

Asenna Firefoxiin Flash-aid:
https://addons.mozilla.org/en-US/firefox/addon/flash-aid/

Ja Low Quality Flash:
https://addons.mozilla.org/fi/firefox/addon/low-quality-flash/

Kun menet sivustolle jolla on flash-videoita, paina hiiren oikealla video-ikkunaa ja valitse flashin asetuksista hardware acceleration pois päältä.

Ja koska ongelma tuntuu olevan raudassa, kannattanee myös katsoa ajuripuoli kuntoon. Jos suljetut ajurit käytössä, yritä asentaa ne uudelleen/vapailla ajureilla. Jos vapaat ajurit käytössä, yritä suljettuja ajureita.

Voit myös kokeilla tätä scriptiä joka voi helpottaa tilannetta edes vähän (ei mitään tietoa korjaako ongelmat IL-TV:n kanssa):

http://userscripts.org/scripts/show/87011

Tämän käyttöön en osaa antaa neuvoja, mutta Google auttanee sivuston oman ohjeistuksen lisäksi.

Tämän enempää meikäläinen ei osaa auttaa.  :-\

Tuo aiemmin linkitetty Chrome 19 voi olla se helpoin tapa saada Flash taas toimimaan. Sen käyttäminen on luonnollisesti taas tietoturvariski. Mutta ehkä voisi ajatella, että tuota vanhempaa Chromea käyttää videoiden katseluun ja kaikkeen muuhun sitten viimeisintä Chromiumia/Firefoxia.

Koko järjestelmän uudelleen asennus voi toki olla myös ratkaisu, mutta sitä on vaikea mennä lupaamaan, että se ongelman ratkaisisi. Uudelleen asennuksella kuitenkin varmistutaan siitä, että järjestelmä ei ole toisaalla solmussa ja estä täten myös Flashin toimivisen.

Erittäin suositeltavaa jos olet tehnyt versiopäivityksen 10.04:stä 12.04:ään.

57
XFCE 4.10 taitaa olla kevyin mahdollinen jos haluaa näitä "edistyneempiä" työpöytätehosteita käyttää. Vanhempaan Gnomeen saa snapin toimimaan Metacityllä joka on vähän Compizia kepoisempi.

Kevyimmillään vastaavan ominaisuuden saa esim. Gnome + Openbox yhdistelmällä, mutta "snappaus" tapahtuu silloin näppäinkomennoilla ja vaatii jonkunverran asetustiedostojen näpräilyä.

http://ubuntuforums.org/showthread.php?t=1796793

Edit:

Tässä vielä kattavat ohjeet #! foorumeilta:

http://crunchbanglinux.org/forums/topic/13968/aero-snap-in-openbox/

58
Tuossa vielä jotain kuvankaappauksia jos haluaa vähän katsella miltä scrotwm näyttää käytössä:

      


59
Kun tuon löysin, tuli toinen ongelma, eli mikki toimii kyllä, mutta... jokin automaattitoiminto lyö koko ajan mikrofonilta vastaanottotehoja pois. Eli ääni kyllä tallentuu (ja siirtyy vastaanottajale, jos Skypestä puhutaan), mutta HYVIN vaimeana. Mistähän moisen automaation saisi suljetuksi.

Onko sinulla mikä Skypen versio käytössä? Itsellä oli samaa ongelmaa vanhan skypen kanssa, mutta korjaantui 4.0 päivityksen myötä (voi ladata suoraan Skypen sivuilta .deb-pakettina jos ei ole vielä Ubuntun repoihin päivitetty.

Itse en tuohon silloin ratkaisua löytänyt (tosin en isommin etsinytkään, kun vähemmän skypeä tulee puheluiden kanssa käytettyä), ja ei alsamixerin/järjestelmän ääniasetuksia ropaamalla korjaantunut vaikka kaikki linjat tuli väännettyä "tappiin". Ongelma siis saattoi olla Skypen vanhassa versiossakin.

60
Siis ihan Scrotwm:n oletusasetuksissa Gimp käynnistyy kelluvana. Ja joitain muitakin sovelluskohtaisia määritelmiä siellä oli ihan oletuksena.

Se asetustiedostohan on kohtalaisen helposti ymmärrettävissä ja kelvollisesti kommentoitu, joten sitä on helppo muokkailla mieleisekseen. En nyt muista tarkkaa sijaintia, mutta löytyy nimellä scrotwm.conf tai spectrwm.conf (riippuen kuinka uusi versio repoissa on). Kannattaa luonnollisesti kopioida sellaisenaan ensin kotihakemistoon ja muokkailla siitä.

Edit: /etc/scrotwm.conf

Sivuja: 1 2 [3] 4 5 ... 7