Näytä kirjoitukset

Tässä osiossa voit tarkastella kaikkia tämän jäsenen viestejä. Huomaa, että näet viestit vain niiltä alueilta, joihin sinulla on pääsy.


Viestit - mpiso

Sivuja: [1] 2 3 ... 22
1
Minulla on ollut XP omalla levyllä, ilman mitään nettiyhteyttä, vuodesta 2014 asti. Asensin sen silloin uudelleen. Lataamisen ole suorittanut Kubuntulla (aluksi 12.04). Viruksien etsimiseen käytin ClamTk ohjelmaa, mutta tällä hetkellä se ei ole asennettu. Tahtoo tarkimmalla seulalla tulla vääriä positiivisia. Niiden takia piti kuitenkin lopuksi tarkistaa tiedostoja netin kautta (https://virusscan.jotti.org/). Lisäksi XP:n käyttö on jäänyt todella vähiin, taitaa olla lähes vuosi viimeisestä tiedoston siirrosta.

Karanteenissa ilman nettiyhteyttä ja taustalla olevaa virusturvaa XP toimii todella nopeasti. Minä en uskalla käyttää XP:tä nettiin kytkettynä, vaikka tekisin lataukset ilman selainta.

2
Minä jouduin asentamaan sen (Kubuntu 20.04) kaksi kertaa. Suomenkielinen oikoluku ja valikot tuli mukana molemmilla kerroilla. Onko sinulla käyttöjärjestelmä jollain muulla kielellä?

Syyllinen valikkorivin katoamiseen on yleensä sovelma yleisvalikko. Se tulee paneelin sovellusvalikkopalkki mukana, mutta sen voi lisätä vaikka mihin paneeliin. Asetuksista voi myös valita Google-Chrome tyylisen valikkorivin avauksen (pisteitä tai viivoja). LO:ssa on myös käyttöliittymä missä varsinaista valikkoriviä ei ole. Oletuksena se kuitenkin on.

3
Tein sen heti aluksi virheen jälkeen, mutta ilmeisesi jotain jäi poistamatta, koska vika ei poistunut uudelleen asennuksen jälkeen.

4
Kubuntu 20.04 on minulla aivan uusi, eikä se ole vielä päivittäisessä käytössä. Helpointa oli siis tehdä uusi asennus. Vaikka en onnistunut toistamaan virhettä kokeilulevyllä (hddtemp.service static eikä generated), tein hddtemp.servicen määrittelyn mahdollisimman vähällä sähläämisellä. Asensin ohjelman, muokkasin /etc/default/hddtemp tiedoston (DISKS="/dev/sda") ja muutin määrittelyistä vain automaattisen käynnistyksen päälle. Esimerkiksi aika saa olla 0, koska se koskee vain järjestelmälokiin kirjoitusta. Nyt Psensor näyttää oikean lämpötilan ja pyörivä levy menee lepotilaan. On toiminut pari päivää ja useita käynnistyksiä.

Koodia: [Valitse]
sudo apt install hddtemp

sudo nano /etc/default/hddtemp

sudo dpkg-reconfigure hddtemp

Vaikka merkitsen tämän ratkaistuksi, jäi matkalla tullut ongelma ratkaisematta. Eli miten muutan hddtemp.servicen tilan static takaisin tilaan generated. Netistä löytyi kaikenlaista, mutta mikään ei toiminut. Ilmeisesti siihen on yksinkertainen ratkaisu, minä en sitä vain löytänyt. Jos vika toistuu ja ohjelmia on asennettu, ei käyttöjärjestelmän uudelleen asennus ole ratkaisu. Alla tila kun uudelleen käynnistyksen jälkeen toimii ja kun ei toimi.

Koodia: [Valitse]
systemctl list-unit-files --type=service | grep enabled
-------------
hddtemp.service                            generated       enabled
-------------

Koodia: [Valitse]
hddtemp.service                            static          enabled

5
Laitealue / Vs: KINGSTON SA400S väärä lämpötieto
« : 30.07.20 - klo:23.58 »
Piti vielä tutkia tätä, koska hddtemp palvelu ei selvästikään enää käynnisty automaattisesti tietokoneen käynnistyessä, vaikka toimiikin erikseen käynnistettynä. Konfiguroinnin (sudo dpkg-reconfigure hddtemp) pitäisi hoitaa automaattisen käynnistyksen määrittely, mutta kokeilin antaa alla olevan komennon. Käynnistyksen määrittelyssä on nyt jotain vikaa.

Koodia: [Valitse]
mpiso@mpiso-System-Product-Name:~$ sudo systemctl enable hddtemp.service
[sudo] mpiso-käyttäjän salasana:
Synchronizing state of hddtemp.service with SysV service script with /lib/systemd/systemd-sysv-install.
Executing: /lib/systemd/systemd-sysv-install enable hddtemp
The unit files have no installation config (WantedBy=, RequiredBy=, Also=,
Alias= settings in the [Install] section, and DefaultInstance= for template
units). This means they are not meant to be enabled using systemctl.
 
Possible reasons for having this kind of units are:
• A unit may be statically enabled by being symlinked from another unit's
  .wants/ or .requires/ directory.
• A unit's purpose may be to act as a helper for some other unit which has
  a requirement dependency on it.
• A unit may be started when needed via activation (socket, path, timer,
  D-Bus, udev, scripted systemctl call, ...).
• In case of template units, the unit is meant to be enabled with some
  instance name specified.

Tein kokeilulevyllä samat toimenpiteet, eikä siellä tullut virheilmoitusta.

Koodia: [Valitse]
kubuntu@kubuntu:~$ sudo systemctl enable hddtemp.service
hddtemp.service is not a native service, redirecting to systemd-sysv-install.
Executing: /lib/systemd/systemd-sysv-install enable hddtemp

Miten tästä kannattaisi edetä?

6
Laitealue / Vs: KINGSTON SA400S väärä lämpötieto
« : 29.07.20 - klo:18.07 »
Halusin mitata lämpötilan vain tuolta Kingston levyltä (/dev/sda) (Udisks2 antaa väärän lämpötilan), koska hddtemp estää pyörivän siirtymisen lepotilaan. Muutin tiedostoa /etc/default/hddtemp. Otin risuaidan pois ja muutin oikean tunnuksen /dev/sda. Taisi olla /dev/hda, jota en ensimmäisellä yrityksellä huomannut. Käynnistin palvelun (sudo systemctl restart hddtemp.service) ja psensorin uudelleen. Psensor näytti lämpötilan oikein ja käyttämätön kiintolevy meni lepotilaan.

Uudelleen käynnistyksen jälkeen ei toiminutkaan, piti tehdä nuo samat uudelleen käynnistykset ja vasta sitten toimii.

Osaako joku sanoa mikä meni vikaan? Siellä lukee: ”# This is a POSIX shell fragment” ja ”# [automatically edited by postinst, do not change line format ]”. Konfigurointi (sudo dpkg-reconfigure hddtemp) muutokset osuivat kuitenkin oikeille kohdille kun kokeilin. Manuaalinen muokkaus oli mielestäni ainut vaihtoehto koska siellä lukee: ”# List of devices you want to use with hddtemp. If none specified, # hddtemp will probe standard devices”.

7
Mietin vielä kuinka paljon lisäturvaa liitämättä jättäminen tuo, kun osion umask on 0077. Silloin muilla kuin pääkäyttäjällä ei ole mitään käyttöoikeutta.

Koodia: [Valitse]
mpiso@mpiso-System-Product-Name:~$ ls -l /boot/efi     
ls: hakemiston '/boot/efi' avaaminen ei onnistu: Lupa evätty
mpiso@mpiso-System-Product-Name:~$ sudo ls -l /boot/efi
[sudo] mpiso-käyttäjän salasana:
yhteensä 0
–-------------------
drwx------ 2 root root     4096 tammi   1  1970 efi

8
Asennusohjelman jäljiltä /boot/efi osio on liitettynä käynnistyksen jälkeen. Jos ymmärsin oikein, niin tuo kannattaa muuttaa vaikka Disks ohjelmalla. Päivityksen (ainakin kernelin) ajaksi liitos pitää ilmeisesti kuitenkin palauttaa.

9
Jos sovelman Yleisvalikko poisto paneelista palauttaa valikkorivin muihin ohjelmiin, mutta ei LO:en, on vika ilmeisesti LO:ssa.

Kokeilin vielä Googlata ongelmaasi. Löytyy alla oleva sivu (jos vielä löytyy intoa tutkia). Sen mukaan ongelman saattaisi aiheuttaa paketti libreoffice-gtk3. Tarkista löytyykö sinulta se, vaikka Muon-paketinhallinnalla. Sillä voi myös poistaa paketin ja tarvittaessa asentaa sen takaisin. Pakettia ei löytynyt (20.04 LO 6.4.4.2) minulta asennettuna. Siellä sanotaan, että paketin poistaminen tekee valikosta ruman. Minusta valikossa ei ole vikaa ulkonäössä, mutta minulla ei olekaan 4K näyttöä.

https://bugs.launchpad.net/ubuntu/+source/libreoffice/+bug/1863282

10
Näin minäkin olen sen käsittänyt. Tuntuu vain turhalta jos sillä ei ole mitään käyttöä. Nvidian kanssa saa myös olla uusien (minulle) asioiden kanssa varovainen.

11
Laitealue / Vs: KINGSTON SA400S väärä lämpötieto
« : 25.07.20 - klo:20.00 »
Kiitos, hddtemp näytti lämmön tällä levyllä oikein. Toisella ssd levyllä ei. Laitoin sen taustaohjelmaksi alla olevalla komennolla. Sen jälkeen piti vielä lisätä Psensor asetuksiin hddtemp daemoon siellä olevan udisks2:n lisäksi. Piti vielä käynnistää kone uudelleen.

Pieneksi ongelmaksi jäi vielä pyörivä levy, se ei mene nyt lepotilaan automaattisesti. Kun pakotan sen lepotilaan, niin katkeaa myös lämmön mittaus. Antaa 0 lukeman. Udisks2 näyttää viimeksi mitattua lämpötilaa, eikä estä lepotilaan siirtymistä. Lepotilan lämmöllä ei tietysti ole merkitystä, mutta lepotilaan siirtyminen pitäisi kyllä olla automaattista.

Koodia: [Valitse]
sudo dpkg-reconfigure hddtemp

12
Onko mahdollista valita, mikä SMART ID kertoo järjestelmälle levyn lämpötilan? Tuo ID 231 näyttää jatkuvasti 100°C. Oikea lämpötila on ID:ssä 194. Kuvan tilanne on käynnistyksen jälkeen, käytössä vaihtelee 30-33°C. Sormella tunnusteltaessa tieto tuntuu oikealta. Disks ja Psensor näyttävät molemmat tuon 100°C.

13
Tuli lopultakin vaihdettua toinenkin ssd asema pyörivän tilalle. Asensin siihen 20.04 Kubuntun ja annoin asennusohjelman tehdä osioinnin. Asennuksen jälkeen huomasin, että asennusohjelma oli luonut erillisen boot/efi osion. Lisäksi loppu oli laajennettua ja vasta siellä Ext4 (ks.alla).

Mitä etua tuosta 512 MT FAT32 osiosta on, kun boot/grub on sda5 osiolla? Voiko siitä olla jopa jossain vaiheessa haittaa? Minulla on vanha (yli 10 v) perinteinen bios pöytäkone, jossa on Nvidia näytönohjain.

Koodia: [Valitse]
Disk /dev/sda: 223,58 GiB, 240057409536 bytes, 468862128 sectors
Disk model: KINGSTON SA400S3
Units: sektorit of 1 * 512 = 512 bytes
Sector size (logical/physical): 512 bytes / 512 bytes
I/O size (minimum/optimal): 512 bytes / 512 bytes
Disklabel type: dos
Disk identifier: 0x0d40606d

Laite      Käynnistettävä    Alku     Loppu  Sektorit   Koko Id Tyyppi
/dev/sda1  *                 2048   1050623   1048576   512M  b W95 FAT32
/dev/sda2                 1052670 468860927 467808258 223,1G  5 Laajennettu
/dev/sda5                 1052672 468860927 467808256 223,1G 83 Linux

14
Palautuuko valikkorivi oikein muissa ohjelmissa? Yleisvalikon poisto vaikuttaa kaikkiin ohjelmiin. Kubuntu 18.04 ei osannut palauttaa valikkoriviä oikein kaikkiin ohjelmiin, mutta kokeilussa 20.04 toimi minulla oikein. Ohjelma piti vain käynnistää uudelleen, niin valikkorivi palautui.

Jos muut ohjelmat toimivat oikein, niin vika on LO:ssa.

15
Valistunut arvaus: jos saat poistettua valikon yläpalkista, niin se palaa LibreOfficen ikkunaan.

Näin on, pitää muokata yläpalkkia (paneelia) ja poistaa kohta yleisvalikko. Kun lisää paneelin sovellusvalikkopalkki niin valikkorivi siirtyy sinne. Kubuntu 18.04 ei osannut palauttaa valikkoriviä aivan oikein kaikkiin ohjelmiin, vaikka poisti yleisvalikon. Uusimmasta (20.04) en ole aivan varma, en ole huomannut puuttuvia kokeilussa. Kannattaa käyttää tyhjää paneelia jos haluaa yläpalkin. Sovellusvalikkopalkki on tarkoitettu omppukoneen kopiointiin.

16
Kun LO:n maa, kieli ja päivämääräasetukset ovat oikein pitäisi soluun kirjoitettu 2020-07-09 muuttua automaattisesi suomalaiseen muotoon (esim. 9.7.2020). Asetuksissa on nyt jotain vikaa. Onko sinulla asennettu paketti libreoffice-l10n-fi? Ellei asenna se ja jos on niin tarkista asetukset.

Koodia: [Valitse]
sudo apt install libreoffice-l10n-fi
Lisäys: Amerikkalainen muoto näköjään säilyy jos solua ei ole määritelty ennestään päivämääräksi. Kokeilin ensin suomalaisilla ja muutin sitten amerikkalaisiksi. Mutta joka tapauksessa, laskenta myös suomalaisilla päivämäärillä toimii, jos asetukset ovat kunnossa.

17
Minulla on päivittäisessä käytössä Kubuntu 18.04. Kaikkia ohjelmia ei ole vielä saatavana versioon 20.04. Kokeilin kuitenkin uusinta (20.04) Libre Office 6.4.2.2. Käyttöliittymään oli tullut useita vaihtoehtoja (näytä – käyttöliittymä). Esimerkiksi ”tiivis ryhmäpalkki” poistaa valikkorivin (tekstipalkin). Sitä ei tietenkään saa samasta paikasta takaisin, koska valikkorivi poistuu. Oikeassa ylänurkassa on kuitenkin kohta ”valikko” josta voi valita pelkästään valikkorivin tai alkuperäisen tavallisen työkalurivin takaisin.

Jos sinulla on näkyvissä pelkästään ikonit, eikä valikkoriviä tai kohtaa valikko, on jotain vialla. En tiedä mistä valikon saa takaisin tässä tapauksessa. Kokeilin lisätä ikonin käyttöliittymä, mutta se ei toimi. Helpoin konsti taitaa olla poistaa LO ja nimetä asetustiedostot toisella nimellä, kuten nm neuvoi. Siten asennat LO:n uudelleen ja tarvittaessa suomenkielisen käyttöliittymän sekä oikoluvun.

https://forum.ubuntu-fi.org/index.php?topic=55443.0

Lisäys: Kokeilin vielä lisätä paneelin sovellusvalikkopalkki ja laitoin sen pienentymään automaattisesti. Silloin valikkorivi ei näy koska se on paneelissa. Tulee tietysti näkyviin kun hiiren vie aivan ylälaitaan. Vika näkyisi tietysti silloin muissakin ohjelmissa.

18
Työpöydän vaihto näytön reunalla ei pitäisi olla oletuksena päällä. Katso kuitenkin mitä on valittuna. Löytyy (18.04) ”järjestelmäasetukset”, ”työpöydän toiminta”, ”näytön reunat” ja sieltä ”vaihda työpöytää näytön reunalla”. Muistaakseni on samoin uudemmissakin. Jos se ei ole valittuna, niin kannattaa laittaa se päälle ja uudelleen pois.

19
Täältä löytyy tosi hyvä tarkempi haku, sillä voi rajata haun johonkin käyttäjään. Minä käytän sitä usein kun en muista jotain komentoa. Laitoin nyt haun viesteihisi sanoilla Lenovo ja 256. Löytyi alla oleva. Kovalevyn mallikin jo tietysti kertoi, että se on 256 GB.

https://forum.ubuntu-fi.org/index.php?topic=47700.msg366110#msg366110

20
Se näyttää olevan yksi Jottin virustutkista, eikä pitäisi olla mikään huijaus. Tuntuu ihmeelliseltä jos salasana on tallennettu, mutta et ole asentanut ohjelmaa. En tosin tiedä tarvitaanko salasanaa, toiminnan tarkistamiseen näyttäisi riittävän komento:

Koodia: [Valitse]
service bd status

Sivuja: [1] 2 3 ... 22