Näytä kirjoitukset

Tässä osiossa voit tarkastella kaikkia tämän jäsenen viestejä. Huomaa, että näet viestit vain niiltä alueilta, joihin sinulla on pääsy.


Viestit - mpiso

Sivuja: [1] 2 3 ... 33
1
Jos haluaa kaapata vapaamuotoisen alueen, niin KolourPaintissa se onnistuu.


2
Olen asentanut vain calc, writer, draw ja impres osat LibreOfficesta. Olen ladannut ne nimenomaan deb paketteina ja kaikki eri aikoina aina eteen tulleiden tarpeiden mukaan. Niiden koko asennettuna on n. 98 Mt yhteenlaskettuna, en tiedä onko se sama kuin yhteinen koko levyllä, koskapa ne taitavat käyttää osittain yhteisiä paketteja, korjatkaa, jos olen väärässä.

Käyttää näköjään yhteisiä paketteja, mutta ne on erikseen. Näistä suurin paketti on libreoffice-core, jonka asennettu koko on lähes 140 MB.

Koko LibreOffice revohkaa en löydä mitenkään deb-paketoituna.

Pitäisi asentua komennolla sudo apt install libreoffice, koska sudo apt info libreoffice löysi sen. Se on metapaketti, eikä tietenkään kertonut todellista asennuskokoa. Katsoin hätäisesti ja kB muuttui muotoon MB, koska odotin sellaista.

3
Tuo 1.1 GB koko tuntuu aika suurelta, mutta se on ilmeisesti snap-paketti. Minulla on Kubuntu 22.04 ja siinä on asennuksen mukana tullut LibreOffice dep-paketti (7.3.7). Sen koko on kuitenkin vain alle 260 MB.

Koodia: [Valitse]
$ sudo apt info libreoffice
Package: libreoffice
Version: 1:7.3.7-0ubuntu0.22.04.3
Priority: optional
Section: universe/editors
Origin: Ubuntu
Maintainer: Ubuntu Developers <ubuntu-devel-discuss@lists.ubuntu.com>
Original-Maintainer: Debian LibreOffice Maintainers <debian-openoffice@lists.debian.org>
Bugs: https://bugs.launchpad.net/ubuntu/+filebug
Installed-Size: 254 kB


Korjaus: LibreOfficeen liittyviä paketteja on minulla 26 kappaletta. Niiden vaatima levytila on yhteensä hiukan alle 400 MB.

Pelkän taulukkolaskennan (Calc n. 33 MB) asentaminen tuo siis varmasti mukanaan muitakin paketteja.

4
Multimedia ja grafiikka / Vs: Ylen sivu pdf:ksi...
« : 19.07.23 - klo:22.49 »
Ainakin minulla (Kubuntu 22.04) tulostaa oikein. Sinulla on ilmeisesti vanha Firefox versio.

5
Ubuntu tietokoneissa / Vs: OpenSSL-haavoittuvuus
« : 14.07.23 - klo:20.31 »
Selvisihän se varsinainen kysymys kun hain netistä uudelleen. Alla käännös Mikko Rantalaisen eilen antamasta vastauksesta osoitteessa: https://askubuntu.com/questions/563408/how-can-i-tell-if-a-cve-has-been-fixed-in-ubuntus-repositories

Nopein tapa selvittää, mitkä paketit (jos sellaisia ​​on) sisältävät korjauksen, on liittää CVE-tunniste URL-etuliitteeseen https://ubuntu.com/security/ . Käytän CVE-2023-2650 esimerkkinä ja siinä tapauksessa tuloksena oleva URL on https://ubuntu.com/security/CVE-2023-2650 ja sieltä löydät pakettiversiot jokaiselle Ubuntu-versiolle, jossa haavoittuvuus on korjattu.


Minulla (22.04) korjauspakettien tunnus on 3.0.2-0ubuntu1.10 ja paketit (3 kpl) on päivitetty jo 30.5.2023.

6
Ubuntu tietokoneissa / Vs: OpenSSL-haavoittuvuus
« : 12.07.23 - klo:22.30 »
Jakeluihin normaaleina päivityksinä asentuvat viimeisimmät tietoturvaan liittyvät ohjelmat.

Näin minäkin olen asian ymmärtänyt. Siksi tuntuu erikoiselta, että kehotetaan tarkistamaan, onko paketti päivitetty uusimpaan versioon. Eikä selvästi kerrota, mistä paketista on kyse.

PS. sudo apt full-upgrade komento vaatii aina ohjelmalähteiden päivityksen esim. komennolla sudo apt update. Ja huolehtimalla, että jakelu on ajanmukainen ja yhä  tuettu versio.

Annan aina ensin komennon sudo apt update, vaikka tulee ilmoitus, että päivityksiä on saatavilla. Tuettua (22.04) versiota käytän.

7
Ubuntu tietokoneissa / OpenSSL-haavoittuvuus
« : 11.07.23 - klo:20.57 »
Tuli päivityksen (sudo apt full-upgrade) yhteydessä alla oleva teksti. Käsketään varmistaa, että olet päivittänyt paketin uusimpaan versioon. Mikä paketti pitäisi päivittää? Ainakaan pakettia CVE-2023-2650 ei löydy.

Koodia: [Valitse]
# An OpenSSL vulnerability has recently been fixed with USN-6188-1 & 6119-1:
# CVE-2023-2650: possible DoS translating ASN.1 object identifiers.
# Ensure you have updated the package to its latest version.

8
Mutta miten on esim. Firefoxin laita, löytyykö sitä Ubuntulle ilman Snappiä?

Löytyy, oli keskustelua aiemmin: https://forum.ubuntu-fi.org/index.php?topic=57895.msg441494#msg441494
Kannattaa lukea loppuun asti ja tehdä ohjeen mukaan, muuten tyrkytetään snap versiota takaisin.

9
Käsittääkseni lompakko on oletuksena käytössä. Onko järjestelmänasetuksissa tuossa kohtaa ruksi.

10
Periaatteessa pitäisi olla ihan normaalisti sieltä asennettujen sovellusten listauksesta poistaminen riittävä.

Niin pitäisi, mutta poistaa vain sovelluksen. Microsoft Storesta asennettu. Käyttäjäkohtainen ei tarvita pääkäyttäjän salasanaa.

11
Pitäisi poistaa Messenger käyttäjätietoineen. Syy siihen on, että Messenger kaatui (ikkuna sulkeutui) aina heti ”aloitetaan” tekstin jälkeen. Tarkistin onko Facebook tilillä kaikki kunnossa ja vaihdoin salasanan. Poistin Messengerin ja asensi sen uudelleen. Nyt se ei enää kaadu, mutta ei etene ”aloitetaan” kohdasta eteenpäin, ympyrä vain pyörii. Kokeilin uutta (Win 10) käyttäjää ja asensin siihen Messengerin. Avasin sen ja se toimii oikein eli kysyi käyttäjän ja salasanan. En kuitenkaan jatkanut, koska en halua siirtää kaikkea muuta uudelle käyttäjänimelle.

Eli miten poistan vanhat käyttäjätiedot ennen Messengerin asennusta?

12
Laitealue / Vs: Brother HL-L2310D ajurit vanhentuneet.
« : 17.05.23 - klo:23.06 »
Tuli alla olevat päivitykset. Arvelutti kannattaako päivittää, mutta koska oli kysymys tietoturvapäivityksestä, päätin kokeilla. 

Koodia: [Valitse]
Nämä paketit päivitetään:
 cups-browsed cups-filters cups-filters-core-drivers google-chrome-stable libcupsfilters1 libfontembed1
6 päivitetty, 0 uutta asennusta, 0 poistettavaa ja 0 päivittämätöntä.
5 standard LTS security updates

Tulostin toimii vielä päivityksen jälkeenkin. Oikeastaan päättelin sen jo ennen kokeilua, kun näin mitkä versiot oli jälkeen ja ennen päivityksen (1.28.15-0ubuntu1.2 – 1.28.15-0ubuntu1). Suuremman muutoksen jälkeen versionumero muuttuu oletettavasti enemmän. Komennolla  sudo apt full-upgrade versionumerot näkee vasta hyväksymisen jälkeen. Olisiko komennon loppuun lisäys –dry -run ratkaisu? Nyt ei tarvitse, mutta onko mahdollista palata takaisin edelliseen versioon?

13
Yleistä keskustelua / Vs: Kalastelua
« : 16.05.23 - klo:22.14 »
Mitään 'koodia' tai viestiä ei tullu... :O

Näin on, pelkän puhelinnumeron lähettäminen ei riitä FB tilin kaappaukseen. Sillä saa kuitenkin etsittyä käyttäjätilisi. Salasanan vaihtoon tarvitaan numeroosi lähetetty koodi.

14
Laitealue / Vs: Brother HL-L2310D ajurit vanhentuneet.
« : 15.05.23 - klo:21.18 »
Eipä tässä mitään paniikkia ole, tulostin oli aika edullinen. Alkuperäinen 3000 sivun mustekasetti maksaa huomattavasti enemmän, vaikka siinä ei ole mukana rumpua.

Odotus ei vai tainnut ollut realistinen. Olin käyttänyt edellistä lasertulostinta Samsung ML-1520 vuodesta 2004 asti. Toimii vieläkin mutta ei aina suostu tulostamaan heti, pitää ensin avata ja sulkea paperilaatikko.

"Ajurittoman" tulostusjonon näpertely saa ainakin toistaiseksi jäädä. Toivottavasti aikanaan löytyy jokin ratkaisu. Vanhentuneilla ajureilla on ilmeisesti muitakin tulostinmerkkejä.

15
Laitealue / Brother HL-L2310D ajurit vanhentuneet.
« : 14.05.23 - klo:19.12 »
Uskalsin ostaa otsikon mukaisen tulostimen, kun luin (https://forum.ubuntu-fi.org/index.php?topic=57236.msg436872#msg436872), että Ubuntu asennus onnistuu.

Asennus onnistui ja tulostin toimii, mutta asennuksen lopussa oli seuraava teksti:

Koodia: [Valitse]
lpadmin -p HLL2310D -E -v usb://Brother/HL-L2310D%20series?serial=E78096L2N326791 -P /usr/share/ppd/brother/brother-HLL2310D-cups-en.ppd
lpadmin: Printer drivers are deprecated and will stop working in a future version of CUPS.

Miten pitäisi toimia, voiko uuden CUPS version estää asentumasta? Vai miten varaudun, että tulostin jatkossakin toimii?

Minulla on Kubuntu 22.04.

16
Huonona puolena on, että sivumäärä on kokonaissivujen määrä eikä viimeisen sivunnumero.

En tiedä miten on uusimmassa versiossa, mutta ainakin ennen sivujen kokonaismäärä piti käsin muuttaa (alla ohje) ja sen jälkeen päivitys (työkalut – päivitä).

”Esimerkkinä tilanne, jossa on kansilehti ja kansilehden perässä yksi sivu sisällysluetteloa varten. Avataan ylä- taikka alatunniste, jonne sivunumerot halutaan laittaa. Tämän jälkeen näpäytetään F2-näppäintä, jolloin aukeaa kaavarivi. Kirjoitetaan tähän =-merkin perään page-2, jolloin kenttään kirjoittuu sivujen kokonaismäärä vähennettynä kahdella.”

17
Kaikki tuo, mitä ehdotit on tehty.

Eli olet lähettänyt viestin, kuten tikola neuvoi. Näyttääkö viesti menevän perille? Tuleeko myös merkki, että viesti on luettu? Jos luettu merkki tulee, niin tili on ilmeisesti kaapattu.

18
Olisiko tuosta apua?

”Kaapatun tilin saaminen takaisin omaan hallintaan on helppoa. Voit kirjautua takaisin tilillesi avaamalla WhatsApp-sovelluksen. Tämän tehdessäsi saat WhatsAppilta 6-numeroisen koodin sisältävän vahvistustekstiviestin. Koodin WhatsApp-sovellukseen syöttämällä saat tilisi takaisin ja tilin kaappaaja kirjataan tällöin automaattisesti ulos.”

https://www.is.fi/digitoday/tietoturva/art-2000007914502.html

19
Kokeile siirtää kuva Drive-sovelluksella sen sijaan, että jaat sen galleriasta.

Siirron luulisi siinäkin toimivan, ainakaan OneDrive ei hävitä tietoja.

Myös Dolphin ja Gwenview näyttävät koodinaatit. Dolphinin esikatselun alla on tietoja kuvasta, koodinaatit näkyvät siinä jos kuvassa on ne (liite).

20
Käsittääkseni komento ubuntu-drivers list kertoo asennusvaihtoehdot, ei sitä mitä on asennettu.
Asennetun (jos on) näkee komennolla:

Koodia: [Valitse]
nvidia-smi

Sivuja: [1] 2 3 ... 33