Näytä kirjoitukset

Tässä osiossa voit tarkastella kaikkia tämän jäsenen viestejä. Huomaa, että näet viestit vain niiltä alueilta, joihin sinulla on pääsy.


Aiheet - Tim_o

Sivuja: [1] 2
1
Luin redditistä, että uusimmassa Ubuntu LTS:ssa Canonical ei lähetä päivityksiä Thunderbird- sähköpostiohjelmalle. Nykyinen versio Thunderbirdista on 78.x jotain mutta Ubuntu 20.04 LTS ei ole saanut päivityksiä kesän jälkeen. Katsoin omaa Thunderbirdiani niin todellakin sen versio on joku 68.x.x eikä uusin 78.x.x. Ja olen lukenut, että Thunderbirdissa on korjattu kesän jälkeen monia tietoturva-aukkoja.

Mikäs tämä tilanne nyt oikein on, onko Canonical lopettanut päivitykset Thunderbirdille? Miten sen postiohjelman saisi päivittymään nyt sitten?

Redditissä joku ehdotti, että lisää "repo" suoraan Mozillalle (tms) niin Thunderbird alkaa saamaan ajantasaisia päivityksiä. Onko sellainen  mahdollista ja jos on niin millä komennolla se ohjelmalähteen lisäys tehtäisiin?

2
Olen käyttänyt viikon tätä Ubuntu 16.04.6 LTS asennusta ja tähän asti kaikki on toiminut nähdäkseni ihan hyvin, mutta tänään tuli ongelma. Olin tänäänkin saanut tiedostohallintasovellus Nautiluksen käynnistymään kuten ennenkin mutta tulin sulkeneeksi sen. Ja kun olin sitten kytkenyt pöytäkoneeseeni USB-muistitikun (se mountaantui normaalisti, kuvake näkyy käynnistimessä) ja koetin uudelleen avata Nautiluksen, ei se käynnisty enää lainkaan. Kokeilin terminaalissa avata Nautilusta, mutta ainoa mitä tapahtuu on että tällaisia virheilmoituksia tulostuu terminaaliin:

Koodia: [Valitse]

timo@timo-HPE-553s:~$ nautilus

(nautilus:15651): GLib-GIO-CRITICAL **: g_dbus_interface_skeleton_unexport: assertion 'interface_->priv->connections != NULL' failed

(nautilus:15651): GLib-GIO-CRITICAL **: g_dbus_interface_skeleton_unexport: assertion 'interface_->priv->connections != NULL' failed
Sovelluksen rekisteröinti epäonnistui: Aikakatkaisu saavutettiin

(nautilus:15651): Gtk-CRITICAL **: gtk_icon_theme_get_for_screen: assertion 'GDK_IS_SCREEN (screen)' failed

(nautilus:15651): GLib-GObject-WARNING **: invalid (NULL) pointer instance

(nautilus:15651): GLib-GObject-CRITICAL **: g_signal_connect_object: assertion 'G_TYPE_CHECK_INSTANCE (instance)' failed


Mikähän tässä olisi paras tapa saada Nautilus taas toimimaan?

3
Vanha 7-8 vuotta palvellut Acerin näyttöni lakkasi toimimasta ja pitäisi saada pöytäkoneeseen (HP Pavilion Elite HPE, vuodelta 2011) uusi näyttö. Minulle suositeltiin tällaista näyttöä: Philips V-line 240V5QDSB

https://www.dustinhome.fi/product/5010991049/v-line-240v5qdsb?ssel=false&priceinclusivevat=1&utm_source=hinta&utm_term=Philips%20V-line%20240V5QDSB%2024%26quot%3B%2016%3A9%201920%20x%201080%20ADS-IPS%2060Hz&utm_medium=pricecompare&utm_campaign=Philips

Koetin itsekin tutkia mutten päässyt selvyyteen niin onko kellään tietoa, onko kyseinen näyttö yhteensopiva Ubuntun kanssa ja toimii ihan plug and play?

Tai onko näyttöpäätteiden kanssa ylipäätään jotain yhteensopimisongelmia?

Nyt vielä minulla on Ubuntu 14.04 LTS mutta jahka hankin uuden pöytäkoneen niin siihen sitten U 18.04 LTS.

4
Pöytätietokoneeni ainoa käyttis on Ubuntu 14.04 LTS ja Ubuntu on päivitetty ajan tasalle kerneliä myöten (3.13.0.149) ja Firefoxista uusin versio käytössä myös. Mutta harhaannuin tekemään tyhmiä, kun jostain syystä Gmailin roskapostisuodatus ei ole toiminut yhtä hyvin kuin ennen ja sain aidon oloisia maileja inboxiini (Gmailin webselainversiossa, ei Thunderbirdissä) ja minä sitten menin linkkiä klikkailemaan. Selaimeen sitten latautui niinikään aidonoloinen suomenkielinen sivu, ja vielä toinenkin. Sitten alkoikin minulla hälytyskello soida ja suljin välilehden.

Mutta minua jäi vaivaamaan, että seurasikohan tuollaisesta epämääräisten sivujen  availusta (ei mitään pornosivuja) jotain pahaa Ubuntulle ja/tai Firefoxille. Eli mahtoiko jotenkin asentua Ubuntuun / Firefoxiin malwarea kuten joku keylogger? Katsoin Firefoxin lisäosat niin siellä ei ole mitään outoa eikä uutta (käytän Privacy Badger ja AdBlockPlus- lisäosia). Tuosta klikkailustani on pari päivää kulunut, enkä toisaalta ole havainnut Ubuntussani ja Firefoxissani mitään epätavallista tai outoa toimintaa. Mahdoinko selvitä säikähdyksellä?

Voiko ajan tasalle päivitetyllä Ubuntulla aika turvallisin mielin selata mitä sivuja vaan, kun joskus olen tuollaistakin lukenut väitettävän (Windowsille tehty malware ja virukset eivät tartu Ubuntuun)?

Jos nyt kuitenkin jotain vaaraa on niin auttaisiko jos terminaalissa poistaa kokonaan Firefoxin ja asentaa sen uudelleen? Minkähänlaisilla sudo-komennoilla se tapahtuisi?


5
Suunnittelen uuden pöytätietokoneen hankintaa ja paikallinen puhelinyhtiö myy heidän kokoamiaan pc-koneita ja kuulemma asentavat niihin minkä käyttöjärjestelmän vaan.

Kysyisin, että onko prosessori Intel i5-6400 yhteensopiva ja ongelmaton Ubuntu 16.04.2 LTS:n kanssa? Olen koettanut etsiä netistä tietoa ja en ainakaan löytänyt sellaista infoa, että ko. prosessoria ei voisi Ubuntun kanssa käyttää.

Toiseksi kysyisin, että onko Ubuntu 16.04.2 LTS:ssa niin kattava laitetuki, että voi huoletta hankkia pc-rautaa (emolevy Asukselta, tallentava DVD-asema, WLAN-kortti, näytönohjain on mahdollisesti jokin Intelin integroitu jne.), joka on valmistettu vuonna 2016 ja komponentit toimivat Ubuntulla ihan ok?

Kolmanneksi tiedustelisin vielä onko totta, että Intelin integroidut näytönohjaimet ovat Ubuntun ja muidenkin linuxien kannalta helppo ratkaisu, koska ne ei tarvitse erillistä ajuria, vaan niitä tuetaan valmiiksi kernelissä?

6
Minulla on paikallisen puhelinyhtiön valokuitunetti 100M/20M ja HP-pöytätietokone (Ubuntu 14.04 LTS) kiinni siinä Wi-Fi:llä. Outoa on, kun datan nopeus sisäänpäin on niin hidas, vain noin 5 Megabittiä, mutta ulospäin on kyllä ihan ok nopeus. Minulla on puhelinyhtiön toimittama Inteno -päätelaite viereisessä huoneessa.

Vertailun vuoksi kerrottakoon, että minulla on toinen HP:n tietokone, kannettava, jossa Windows 7 ja se saavuttaa ihan erilaiset tiedonsiirtonopeudet:

Wi-Fi:ssä nopeus sisäänpäin on 33,57 M ja ulospäin 19,31 M. Ethernet-kaapelilla siinä tietokoneessa nopeus sisäänpäin on 94,26 M ja ulospäin 19,35 M.

Joku minulle väitti, että ongelma ei ole tämän Ubuntu-tietokoneen WLAN-kortissa, vaan "jotakin" pitäisi säätää siinä Intenon päätelaitteessa pöytäkonetta varten. Jäin sitä kyllä ihmettelemään, sillä ei kaiketi päätelaitteessa ole erilaisille tietokoneille tai käyttöjärjestelmille jotain omia asetuksia?

Osaisiko joku sanoa jotain, että missähän sitä vikaa on ja onko sille jotain tehtävissä, vai onko varminta pyytää apua puhelinyhtiöstä, sillä en mieluusti alkaisi säätelemään mitään siinä päätelaitteessa? Tämän Ubuntu-koneen verkko/WLAN-korteille en ole koskaan tehnyt mitään.

7
Ubuntu 14.04 LTS on versioni.

Tilanne: grubbiin kertyy kuukausi kuukaudelta kerneleitä (on jo pitkä rivi).

Tavoite: saada turvallisesti ja mikäli mahdollista helposti kaikki vanhat kernelit pois niin että tietokoneelle jää vain kaksi uusinta kerneliä.

Olen tässä koettanut etsiä tietoa, mutta lähinnä hämmennyin enkä ole varma miten se pitäisi turvallisesti tehdä.

Eli annanko terminaaliin komennon sudo apt-get autoclean ? Vai purge-old-kernels ? (tuleeko tuohon jälkimmäiseen komentoon jotain muuta vielä?).

Mikä on "pahin skenaario" autocleanin tms. poistokomennon ajamisessa? Vai hoitaako se komento homman takuuvarmasti oikein?

Olen jo ottanut varoiksi taas kerran varmuuskopiot omista tiedostoistani.

8
Eilen jo minun Ubuntu 14.04 LTS -käyttöjärjestelmääni alettiin tarjoamaan tämännimisiä päivityksiä, joita en siis uskaltanut asentaa, kun olen epävarma, että mitä ne aikaansaavat tietokoneelleni.

Päivityksien nimiä ovat:

Daemon Handling for Unity Session settings
Grand Unified Bootloader  Common Files for Version 2
Grand Unified Bootloader, version 2 (PC/Bios).

Eli mikäli ymmärsin noiden nimistä niin ensimmäinen on Unity-työpöydän käsittelijä sessioasetuksille? No sekin minua vähän arveluttaa, että uskaltaako asentaa, mutta eniten pelkään noita jälkimmäisiä päivitystiedostoja, kun niissä puhutaan Bootloaderista ja PC/Biosista. Eli tekevätkö nämä viime mainitut päivitykset Biosiin jotain muutoksia? Vai käyttöjärjestelmän lataajaan (Grub ?).

Ovatko nuo päivitykset välttämättömiä ja turvallisia asentaa, pelkään että tietokone -  Bios etenkin - ja Ubuntu menevät rikki?

Tietokoneessani on alkuperäinen vuoden 2011 Bios eikä siinä ole silminnähden mitään päivittämisen tarvetta.

9
Tilanne: olen pari päivää sitten jo päivittänyt Ubuntu 14.04 LTS:n uusimpaan .46 -kerneliin ja  UNIX printing system päivittyi myös jo kerran. No tänään Ubuntu halusi päivittää toisen kerran sen nähdäkseni ihan saman kernelin ja  UNIX printing systemin.

Tuliko Canonicalilta siis jokin korjauspäivitys päivässä tai kahdessa uusimpaan kerneliin ja  UNIX printing systemiin vai sekoileeko minun Ubuntu -asennus jotenkin?

Onko muille käynyt tällä viikolla samalla tavalla?
Minä sitten annoin asennuksen mennä läpi eikä päivitysmanageri pyytänyt kernelin takia edes salasanaa antamaan. En ole bootannut tietokonetta.

10
Minulla on Windows 7 -tietokoneessa Utimaco (http://utimaco-safeware-ag.software.informer.com/) ohjelma, jolla voi salata/kryptata tiedoston ja vain salasanalla sen sitten saa auki. Kätevä softa tärkeiden tiedostojen lähettämiseen sähköpostitse.

No minä koetin just etsiä samantyyppistä ohjelmaa Ubuntun sovellusvalikoimasta. Mitään ei kuitenkaan löytynyt tuonkaltaista, vaikka erilaisia hakusanoja koetin käyttää.

Eli onko Ubuntu 14.04 LTS:iin saatavilla Utimacon kaltainen salausohjelma?

Lisätty ratkaistu otsikkoon. -- Timo

11
Käytinpä "Ubuntun sovellusvalikoima"-sovellusta etsiäkseni download manager-sovelluksia. Tulos ei tuntunut kovin tyydyttävältä. Jokunen siellä oli, mutta eräässäkin luki, että Canonical ei sitä päivitä, mutta yhteisö saattaa sitä päivittää, eikä ollut saanut kovin hyviä arvostelutähtiä.

Kysyisin, että mikä olisi teidän mielestänne paras download manager-sovellus Ubuntu 14.04 LTS:aan?

Ohjelman ominaisuuksiin saisi kuulua ainakin seuraavat ominaisuudet: latausten nopeuttaminen, rikkonaisten latausten jatkaminen ja latausten ajastaminen.

Tarve jonkinlaiselle download manager-ohjelmalle muodostui, kun luovuin kiinteän verkon (kalliista) 8 MB laajakaistasta ja korvasin sen 4G-mobiililaajakaistalla ja tämä 4G-yhteys pätkii toki välillä, vaikka kuuluvuus on maksimissa kyllä tällä alueella. Isojen tiedostojen latailu voi siten olla ongelmallista ilman download manageria.

Mobiililaajakaistayhteys muodostuu 4G-reitittimen (Huawei) avulla.


12
Toisaalla puolen nettiä minulle annettiin neuvo, että Ubuntu 14.04 LTS:n päivitystarvetta voi pienentää, kun alkaa karsia pois Ubuntusta sellaista, mitä ei käytä eikä tarvitse (tänään muuten tuli päivitettäväksi jokin UNIX printing system tai jotain sinne päin, eikä tässä Ubuntussani ole asennettuna minkäänlaista tulostinta. Päivitin kuitenkin). Neuvottiin poistamaan esim. "skannaustoiminnot" (?).

Kysyisin onko tuollaisessa neuvossa järkeä ja perää ja voiko tällainen melko vaatimattomilla Linux-taidoilla liikkeellä oleva peruskäyttäjä osata edes karsia Ubuntua? Ilman että poistamisinnossaan onnistuu lähinnä vaan tuhoamaan käyttöjärjestelmän.

13
Minä kokeilin äsken foorumin hakutoimintoa haulla "kernel aina asentaa", mutta ei osunut silmääni vastausta niin kysyn nyt: minulla on Ubuntu 14.04 LTS ja äsken siihen tuli ladattavaksi uusi kernel ja jotain muitakin ohjelmistoja. Pitääkö aina asentaa kuukausi kuukaudelta uusi kernel tähänkin Ubuntuun, vai voiko kernelit jättää asentamatta kun kerran tietokone ja Ubuntu 14.04 LTS näyttävät toimivan ihan hyvin eikä laitteistoon ole tullut muutoksia?

Minullahan oli ongelmia kernelien kanssa noissa Ubuntun väliversioissa (12.10, 13.04 ja 13.10) kun välillä kernel-päivitys sai aikaan mustan ruudun tai epämääräisen ruutumaisen suttuisan näkymän eikä terminaaliinkaan päässyt. Ja piti käynnistää vanhemmalla kernelversiolla.

14
Joudun kirjoittamaan taman viestin ilman skandeja.

Asensin asken Ubuntu 13.10 Unity, netin yli asentamalla 13.04 paalle. Nappaimisto on Ubuntun mukaan kylla suomalainen (FI) tuossa ylarivilla paivamaaran vieressa, mutta silti toimii kuin englantilainen nappaimisto.

Firefoxissa ja LibreOfficessa skandit eivat toimi ja esim. sulkumerkit eivat ole siella missa suomalaisessa nappaimistossa niiden tulisi olla.

Koetin etsia ongelmaani apua foorumin haulla, mutta ei ollut tuoretta ketjua koskien tata Ubuntun versiota.

Miten tahan saisi todella toimivan suomalaisen nappaimiston, en saa tahan edes kysymysmerkkia.

15
Minulla on jokseenkin merkillinen tilanne tässä pöytäkoneessani, jossa on Ubuntu 13.04 ja eilen tähän asensin uusimman  kernelin (ja sama tilanne itse asiassa ollut jo parin edellisenkin kernelin aikana).

Eli välillä Ubuntu käynnistyy ja toimii hyvin sillä uusimmalla kernelillä, eikä bootatessa tule virheilmoituksia (tai en ainakaan ehdi niitä lukea). Ja välillä, kuten äsken, boottaus uudella kernelillä epäonnistuu: "Kvm disabled by BIOS" tulostuu ruutuun monena rivinä ja sen jälkeen näkyy musta ruutu, sykkivä kursori vasemmassa yläkulmassa ja hiiren osoitin ruudulla. Ubuntu ei reagoi mihinkään komentoihin, bash ei käynnisty myöskään. On pakko sammuttaa virta väkisin ja yrittää taas boottia joko uusimmalla kernelillä tai sitten bootata lisävalintojen kautta 2-3 versiota vanhemmalla kernelillä, jonka avulla käynnistyminen onnistuu aina.

Mitä tämä oikein on, onko Biosissa jokin vika vai jokin muu kernelin ja laitteiston epäyhteensopivuus?

Tämä tietokone on HP Elite 553s (ainakin suurin piirtein noin se malli menee) vuodelta 2011.

16
Niiltä, joilla on minua parempi medialukutaito koskien Linux- ja virusuutisointia, toivoisin kommenttia tähän väitteeseen:

http://arstechnica.com/security/2013/11/new-linux-worm-targets-routers-cameras-internet-of-things-devices/

"New Linux worm targets routers, cameras, “Internet of things” devices

Too many Internet-connected devices run code that's woefully out of date
Researchers have discovered a Linux worm capable of infecting a wide range of home routers, set-top boxes, security cameras, and other consumer devices that are increasingly equipped with an Internet connection.

Linux.Darlloz, as the worm has been dubbed, is now classified as a low-level threat, partly because its current version targets only devices that run on CPUs made by Intel,
"

Sentään sitä pidetään matalan tason uhkana.

Mutta tällaisestako se sitten alkaa se Linuxien ja sitä käyttävien laitteiden, tai joidenkin sen palvelinohjelmien, saastuminen madoilla yms. ei-toivotulla, vai onko päätelmä ja uhkakuva perusteeton? Englanninkielen taitonikaan ei ole täydellinen niin en ole varma ymmärsinkö kaiken artikkelista lukemani oikein.

Omassa Intel-pohjaisesa Ubuntu-koneessani on Apache- ja MySQL-palvelimet.




17
Yleistä keskustelua / Linux Foundationin jäseneksi?
« : 26.11.13 - klo:19.20 »
https://www.linuxfoundation.org/about/join/individual/join?

Tuli tässä mieleen, kun tuon sivun löysin, että onkos tällä foorumilla henkilöitä, jotka ovat liittyneet - tai ovat aikeissa liittyä - tuohon Linux Foundationiin? Kiinnostaako jäsenyyden edut?

Harmi, kun Suomea ei ole listattu sellaiseksi maaksi, jossa saisi Dellin, HP:n ja Lenovon laitteista alennusta!

https://www.linuxfoundation.org/about/join/individual/discounts


18
Osallistuin taannoin nettitestiin siitä, mikä Linux-distro olisi minulle sopivin. Minulle suositeltiin Fedoraa kärkipään distrona.

No minäpä latasin uuden Fedora 19 ja "poltin" sen dvd-levylle, jolta käsin tässä kirjoittelen.

Fedora 19 muuttui suomenkieliseksi nätisti (tosin tässä Firefoxissa jokainen suomenkielinen sana alleviivataan punaisella niin ilmeisesti tässä Live-levyssä on pelkästään tuki englanninkielen oikoluvulle).

Asetukset löytyvät samasta paikasta tuolta yläoikealta kuten Unityssä ja muutenkin Asetukset-sovellus on hyvin samantyyppinen kuin Ubuntu Unityssä.

Ubuntulla pystyn katsomaan Yle Areenaa ja Youtuben videoita tuosta vaan. Fedorassa ei Yle Areenan ohjelmien katselu onnistunut Flashin puuttumisen tähden enkä saa kaikkia Youtuben videoitakaan näkymään samasta syystä, mikä on iso miinus Fedoralle - ja iso plussa Ubuntulle, että siihen saa noita suljettuja tiedostomuotojakin sentään. No ainakin tämä video http://www.youtube.com/watch?v=yfCUQwcRGqo toimii, mutta senkin katselun yhteydessä Firefox ilmoittaa, että sivun mediatiedostot vaativat uuden liitännäisen asentamista näkyäkseen täydellisesti.

Saako Fedoran Firefoxiin sellaisia liitännäisiä asennettua, vai kuuluvatko nekin niiden ei-open sourceen, joita Fedora ei tue?

Eikö todellakaan Fedora 19:lla voi "millään ilveellä" katsella Yle Areenan ohjelmia?

Fedoran filosofia onkin, että siinä on sataprosenttisesti vain Open Source-ohjelmia ja tiedostomuotoja.

Tämä Fedora-distro on tehty hyvin turvalliseksi (Wikipedia: "Security features

Security is one of the most important features in Fedora. One of the security features in Fedora is Security-Enhanced Linux, a Linux feature that implements a variety of security policies, including mandatory access controls, through the use of Linux Security Modules (LSM) in the Linux kernel. Fedora is one of the distributions leading the way with SELinux.[26] SELinux was introduced in Fedora Core 2. It was disabled by default, as it radically altered how the operating system worked, but was enabled by default in Fedora Core 3 and introduced a less strict, targeted policy").

Turvallisuus on varmasti hyvä asia, mutta jos sitten toisaalta multimedian käyttö ei onnistu joko ollenkaan (Yle Areena), tai vain osittain, on se minulle vakava puute. Ja miten mahtaa pelaaminen onnistua Fedoralla?

Niin että jos joskus Linux-distroa vaihdan niin on hyvin todennäköistä, että en asenna  Fedoraa, vaikka sitä siinä testissä minulle ehdotettiinkin.

19
Latasin ja poltin levylle sekä sen 4,3 GB openSUSE 13.1:n että sen KDE-työpöytäympäristön sisältävän pienemmän live-levykuvan.

Kokeilinpa sitten sitä KDE Live-levyltä käsin ajaa uutta openSUSEa. Toimi tässä 2 vuotta vanhassa pöytäkoneessani hienosti ja käyttöliittymä on miellyttävä ja helppo (kellonaikakin asettui oikein, toisin kuin tuossa toisessa kannettavassani olevassa openSUSE 12.2 -asennuksessa, jossa kello näyttää mitä sattuu ja pitää aina laittaa käsin kohdalleen).

Pidin niin paljon näkemästäni ja kokemastani, että aloinpa harkita vaihtoehtoa, jossa siirtyisin pöytäkoneessanikin openSUSE:n käyttäjäksi enkä ottaisikaan tähän sitä Ubuntu 14.04 LTS-distroa. Mutta en ole päättänyt vielä.

Yksi vaihtoehto voisi olla, että jyrään Windowsin rääppeet alkuperäiseltä kiintolevyltä pois ja asentaisin sekä Ubuntu 14.04 LTS:n että openSUSE 13.1:n.

En haluaisi kuitenkaan käyttää openSUSEn KDE-työpöytäympäristössä jotain K-mail postiohjelmaa, vaan tätä samaa Thunderbirdia, mikä minulla on Ubuntussakin. Kai openSUSE 13.1:een saa myös Thunderbirdin asennettua?

20
Laitealue / Buffalo Minist 1TB NEO ulkoinen kiintolevy?
« : 06.11.13 - klo:12.37 »
NetAnttila myy tällaista ulkoista USB-kiintolevyä kuin "BUFFALO MINIST 1TB NEO + OPPIKIRJA"

http://www.netanttila.com/shop/fi/netanttila/oheislaitteet/buffalo-minist-1tb-neo--oppikirja-6052435

Anttilan sivulla lukee lyhyesti, että "PC ja MAC yhteensopiva". Mahtaako tuo tarkoittaa myös Linux-yhteensopivuutta, uskaltaisiko tuollaisen ostaa?

Tämä Buffalon malli olisi minulle siinäkin mielessä hyvä, kun sen kanssa tulee monta suomen- ja englanninkielistä oppikirjaa Windows-ohjelmistoista, joita myös tarvitsen.

Sivuja: [1] 2