Näytä kirjoitukset

Tässä osiossa voit tarkastella kaikkia tämän jäsenen viestejä. Huomaa, että näet viestit vain niiltä alueilta, joihin sinulla on pääsy.


Viestit - Emithgih

Sivuja: [1] 2 3 ... 8
1
En tiedä, onko tämä sopiva aihe kysyä seuraavaa, mutta kysyn kuitenkin.

Vanhassa läppärissäni on Windows ja sen rinnalla Ubuntu. Valitseminen tapahtuu käynnistettäessä. Oletus on Ubuntu.

Ubuntun parasta ennen päivä on mennyt jo vuosia sitten umpeen, joten uudistaisin sen. Kysymys kuuluu, miten saa uuden Linuxin vanhan tilalle vahingoittamatta Windowsia. Olen kopioinut kaikki tiedot koneesta niin Windowsin kuin Linuxin puoleltakin, joten siinä mielessä mitään kriittistä tietoa ei voi kadota. Säilyttäisin kuitenkin vielä tuon Windowsin aivan muuten vain, kun se koneessa on. Sarjanumerotarra on kulunut, joten käyttöjärjestelmää ei voi asentaa uudelleen. Tätä kysymystä ei tarvittaisi, jos hävittäisin Windowsin.

Itse asiassa olen harkinnut kokeilla MX Linuxia Ubuntun tilalla, mutta on minulla Ubuntuja vielä muissa koneissa, joten ei tässä nyt mistään lopullisesta pesäerosta ole kyse.

2
Tein kerran saman operaation. Piti tehdä muistitikusta bootattava USB-tikku, mutta koska kovalevy oli kiinni koneessa, "muistitikku" tulikin siitä.

Onneksi kovalevyllä oli lähinnä varmuuskopioita, joten korvaamattomia tiedostoja ei ainakaan monia kadonnut. Yritin kuitenkin tehdä tiedostojen palautuksen, koska en ollut varma, mitä kaikkea levyllä on. Palautusohjelma teki töitä muistaakseni noin vuorokauden. Tiedostot eivät palautuneet kunnolla, mutta sai sentään idean, mitä levyllä oli (ollut). Videot katkesivat kesken ja olivat toisin sanoen täysin sekaisin.

Kun levyn sisältö oli selvitetty ja varmuuskopioiden alkuperäiskappaleet uudestaan muualle varmuuskopioitu, formatoin kovalevyn (1 TB Toshiba). Levylle jäi hassusti USB-tikulle tarkoitettu Open Suse Linux, vaikka sitä ei näy tiedostojen luettelossa. Jos tietokoneen käynnistää kovalevyn ollessa kiinni johdolla, käynnistyy vanha Open Suse. Muuten levy toimii normaalisti. Jäipähän muisto tästä tapahtumasta.

Kun myöhemmin olen "tehnyt" bootattavia USB-tikkuja, olen aina ottanut mahdolliset kovalevyt irti koneesta. Varmuuden vuoksi. 

 

3
Kokeile terminaalissa:

sudo apt-get install ubuntu-restricted-extras

Asennus pysähtyy EULA hyväksyntään eli vaihda kursoria TAB näppäimellä ja hyväksy enterillä.
Itselläni tahmailut loppuivat tällä ohjeella.

On jo asennettu.

Vielä hieman päivitystä tähän asiaan.

Ongelma ilmenee usein siten, että internet-selain yrittää avata jotakin sivua tai suorittaa jotakin toimintoa, ja kun se ei onnistu, koko tietokone menee jumiin. Usein tulee ilmoitus, että sivu ei vastaa.

http://kuvapilvi.fi/k/yuSg.png

On aivan kuin tietokone panisi kaikki voimansa peliin yhden internet-sivun takia, ja kun tehtävä ei onnistu, mikään muukaan ei onnistu.

Eilen katsoin videota Gnome-Playerillä. Videon aikana - taisin käyttää välillä "pause-toimintaa" - hiiren kursori hävisi, eikä koneeseen saanut mitään kontaktia. Video kuitenkin pyöri normaalisti. Katsoin sen loppuun ja odotin, mitä sitten tapahtuu. Kun video oli päättynyt, hiiren kursori ilmestyi näkyviin, ja Gnome-Playerin voi sulkea.

Tietokone ei siis varsinaisesti mene täysin jumiin ja lakkaa kokonaan toimimasta, vaan ongelma on se, että tietokonetta ei voi kontrolloida mitenkään. Hiiri ei toimi, eikä näppäimistölläkään pysty vaikuttamaan. Ainoa keino on katkaista virta ja käynnistää tietokone uudestaan.

Vaihdoin eilen uuden "Powerin" pöytäkoneeseen, joka on ollut yli kuukauden käyttämättömänä. Tämä taitaa ratkaista ongelman. Lubuntu-läppäri jääköön sivuun pahan päivän varalle. Satunnaisessa käytössä se menettelee. Joskus se toimii hyvin. Joskus sillä on huono päivä. Ja virtanappi on olemassa. Jos ei koneella tee mitään kriittistä, jossa tietoa voisi kadota, uudelleen käynnistämiset silloin tällöin ovat siedettävä riesa. Kun välttää raskaita internet-sivuja, ongelmat ovat epätodennäköisempiä. Aina ei vain voi tietää, mikä sivu panee koneen koville. Yksi ainoa yllättävä "pop-up" -ikkuna voi olla se. Ne ovat pahimpia koneen jumittajia.

4
En ole saanut selvitettyä muistin käyttöä koneen hyytymisen aikaan, koska ohjelmaa ei voi silloin käynnistää. Jos se olisi käynnissä, ruudun pitäisi olla koko ajan näkyvissä sivun laidassa. Hyytymisen jälkeen voisi ottaa kameralla kuvan. Listausta ei voisi silloinkaan tehdä, koska kone ei reagoi. 

Osaan nyt hieman tarkemmin selittää ongelman.

Sitä esiintyy enemmän Chromium -selaimen kuin Firefoxin ollessa käytössä. Kuitenkin myös Firefox voi hyytyä. Hyytyminen ilmenee usein tilanteessa, jossa kirjoitetaan Googleen jotakin. Kursorin nuoli muuttuu käden kuvaksi, ja sen jälkeen ei tapahdu mitään. Kursori liikkuu normaalisti, mutta se ei vaikuta mihinkään. Googlen hakuruudussa oleva teksti on ”elävää”. Tekstiä voi kirjoittaa ja poistaa. Kun kirjoittaa jonkin sanan, sivu reagoi aivan normaalisti. Google esittää hakutuloksia ennakoivana hakuna. Kirjaimet BBC esimerkiksi tuovat sivulle BBC:n uutisten linkin sekä joitakin pieniä kuvia. Selain toimii siis periaatteessa aivan normaalisti.

Joillakin F-näppäimillä on vaikutusta, kun niitä painelee. Konetta ei kuitenkaan saa hallintaan, vaikka painelisi mitä nappeja. Selain pysyy päällä. Muita ohjelmia ei voi avata eikä sulkea. Valikko ei ilmesty näkyviin.

Jos odottaa tarpeeksi kauan, ohjelma kirjautuu ”ulos”, ja ruutu pimenee. Kun hiireen koskee, ruutuun tule valo, ja kirjautumissivu kysyy salasanaa. Salasanan voi kirjoittaa, jolloin ohjelma palaa samaan tilaan, mistä se kirjautui ulos. Mikään ei ole muuttunut. Selain on yhtä jumissa kuin ennenkin. Ainoa keino päästä eteenpäin on tietokoneen sammuttaminen virtanapista.

Firefox jumittelee vähemmän, joten käytän nykyisin aika paljon sitä. Videot näkyvät sillä kuitenkin surkeasti huonosti nykien, kun ne Chromella ja Chromiumilla näkyvät hyvin (olen lukenut jostakin selityksen). Pelkällä Firefoxilla ei siis oikein pärjää. C ja C ovat sujuvampia silloin kun eivät ala ”tahmata”. Varsinaisen hyytymisen lisäksi ilmenee nimittäin joskus hidastelua ja monenlaisia virheitä. Yleinen virhe on esimerkiksi se, että tulee ilmoitus selaimen kaatumisesta, mutta selain on kuitenkin vielä käynnissä. Tilanteen jatkuessa tulee uusi virheilmoitus:

http://kuvapilvi.fi/k/yuBy.png

En ole varma, ymmärsinkö oikein aiemmin esitetyn ohjeen muistin käytön listaamisesta. Seuraavassa joitakin aiheeseen (?) liittyviä kuvia.
 

http://kuvapilvi.fi/k/yujN.jpg

http://kuvapilvi.fi/k/yuj5.jpg

http://kuvapilvi.fi/k/yuBa.jpg

5
Vaihtoehtoiset työpöytäympäristöt / Lubuntu hyytyy
« : 29.01.15 - klo:00.47 »
Asensin viime kesänä vanhaan Fujitsu Siemens Amilo Pro -läppäriin Lubuntun Windows XP:n tilalle. Kone on ollut satunnaisessa käytössä silloin tällöin. Nyt tammikuussa otin ainakin joksikin aikaa säännölliseen päivittäiseen käyttöön, koska varsinainen käyttökoneeni särkyi ilmeisesti toistuvien sähkökatkojen takia. ”UPS” oli toisessa koneessa. Pitääkin hankkia niitä lisää. 

Lubuntussa on ollut muutamia pieniä ongelmia. Chromium selaimeen ei esimerkiksi voinut kirjoittaa ennen kuin sammutti alapaneelissa olevan näppäimistöä kuvaavan symbolin. Tästä viasta kerrottiin myös jollakin nettisivulla. Vian piti poistua korjauspäivitysten myötä - näin ainakin ymmärsin. Itse asiassa se lopulta poistuikin - melkein. Tekstiä voi nyt kirjoittaa muutaman sanan. Sen jälkeen tekstin ilmestyminen ruudulle loppuu, kunnes edellä mainittu symboli on sammutettu.

Tämä ei ole kuitenkaan varsinainen asia.

Ongelmaksi on tullut se, että ohjelmat ovat alkaneet mennä jumiin. Ja kun näin tapahtuu, koko kone menee jumiin. Ainoastaan hiiren kursori liikkuu. Jos on ollut kirjoittamassa tekstiä johonkin ruutuun, kirjoittamista voi jatkaa. Tekstiä voi myös pyyhkiä. Mutta mikään muu ei toimi. Ainoa keino on painaa virtanappia ja sammuttaa koko kone.

Ohjelmien ja koneen menemisiä jumiin tapahtui alussa (sen jälkeen, kun vika ensimmäisen kerran oli ilmennyt) harvakseltaan, ehkä kerran viikossa. Vika kuitenkin paheni, ja nyt kone menee jumiin hyvin herkästi, jopa useita kertoja tunnin aikana. Mikä tahansa ohjelma voi olla se, joka jumiintuu: Skype, Abi World, Screenshot, Chrome...

Edellä mainitun ongelman lisäksi tietokone on muuttunut hitaamman oloiseksi. Kun kirjoittaa tekstiä Chromium -selaimeen, teksti ilmestyy näkyviin vasta pari sekuntia kirjoittamisen jälkeen. Näin ei välttämättä tapahdu, kun kirjoittaa esimerkiksi foorumille. Hakuruutuihin kirjoittamisessa ilmiön huomaa selvimmin.

Chromium -seilain on alkanut tökkiä Youtube -videon katsomisen yhteydessä. Tulee Googlen ilmoitus, että jokin meni pieleen.

En tiedä, onko huono asia, että koneessa on sekä Chrome että Chromiun. Häiritsevätkö ne toisiaan? Pitäisikö Chromium poistaa?

Puoli vuotta kestäneen käyttökokeen viimeisen viikon aikana Lubuntun pisteet ovat ropisseet alaspäin vauhdilla. Mielessä on jo sen korvaaminen jollakin muulla. Alkuaikoina Lubuntu toimi hyvin, ja ehdin olla jo siihen tyytyväinen. Nyt se on ikään kuin rappeutunut ja alkanut oireilla eri tavoilla.

6
Asensin alkuvuodesta uusimman saatavilla olevan Xubuntun eli syksyllä 2013 ilmestyneen version 13.10. Asennuksen jälkeen ilmestyi kevään 2014 versio 14.04. Yllättävän pian tuli myös ilmoitus, että 13.10 versio on vanhentunut, eikä siihen tule enää päivityksiä.

En muista, että koskaan aikaisemmin uusimmasta saatavilla olevasta versiosta olisi tullut näin nopeasti vanhentunut versio. Ja sitä paitsi jonkinlaisia päivityksiä tarjotaan yhä.

Olen lukenut varoituksia, että ei kannata tehdä päivitystä uudempaan, vaan kannattaa asentaa uusi versio alusta lähtien vanhan päälle – siis poistaa vanha kokonaan. Koska Xubuntu ei ole ykköskäyttöjärjestelmäni, ajattelin sittenkin kokeilla, miten käy, jos yrittää pelkkää päivitystä ilman kokonaan uudestaan asennusta. No, huonostihan siinä kävi. Tuli ilmoitus, että päivitys on epäonnistunut. (eivät välttämättä nämä kuvat)

http://kuvapilvi.fi/k/ykzE.png
http://kuvapilvi.fi/k/ykz6.png

Virheilmoituksia on sen jälkeen ropissut. Tavallinen ”software update” päättyy joka kerran jonkinlaiseen ”epäonnistunut” ilmoitukseen.

Järjestelmä on toiminut hyvin siihen saakka, kunnes se meni jumiin kesken jonkin yksinkertaisen Sudoku pelin aikana (en ollut käyttäjä). Ainoa, mikä auttoi, oli virran katkaiseminen.

Ilmeisesti on asennettava koko homma uudestaan jossakin vaiheessa. Ulkonäköasetusten tekeminen  vain ottaa oman aikansa, kun kaikki pitää tehdä alusta. Uudessa Xubuntussa on uudenlainen ”Menu”. Saakohan siihen vielä vanhan mallisen. Se nimittäin sopii ”Gnome 2” tyyliin, jos järjestelmän muokkaa sellaiseksi. Siihen suuntaan on ollut tavoite. Alapalkki ”autohidessä”. 

http://kuvapilvi.fi/k/ykzc.png

7
En tiedä, minkä päivityksen yhteydessä korjaus tulee Lubuntuun. Ei ole tänne päin vielä tullut. Ongelman voi kiertää, kun sammuttaa alapalkista näppäimistö FI -kuvakkeen. Sen jälkeen Chromiumiin voi kirjoittaa.

Lubuntusta puheen ollen (tämä pitäisi kai esittää toisessa ketjussa, mutta en löydä valmista aihetta) mikrofoni ei toimi Lubuntu 14.04 + Fujitsu Siemens Amilo Pro -yhdistelmässä. Tietokoneen Pavukontrol mikseri tms. (en ole nyt sillä tietokoneella, joten en muista nimiä) ilmoittaa "microphone unblugged", vaikka mitä tekisi. Muuten äänet toimivat ja kuuluvat. Mikrofonin toimimattomuuden takia Skypellä ei voi puhua.

Lubuntu on ollut muuten OK vanhassa läppärissä (Windows XP:n pois formatoinnin jälkeen). Äänen kun vielä saisi toimimaan kunnolla.
 

8
Kyseessä on pöytäkone, ja nyt se toimii. Ongelmaa ei enää ilmennyt kolmannen käynnistämisen jälkeen. Kenties samaan aikaan kytketyt useat kovalevyt ja kortinlukija (ja sähläämiseni niiden kanssa) saivat järjestelmän sekaisin.

9
Otsikko taitaa olla hieman epämääräinen. Joka tapauksessa kirjoitan tätä viikko sitten asennetussa Lubuntussa. Kone on vanha Fujitsu Siemens, jossa oli aikaisemmin Windows XP. En ole tehnyt Lubuntuun mitään ulkonäkövirittelyjä, koska se on hyvä sellaisenaankin. Kokemukset ovat olleet toistaiseksi erittäin positiivisia. Olen kokeillut Lubuntua ennenkin, mutta nyt se on ensimmäisen kerran pysyvästi asennettu. Muutamia ohjelmia (Libre Office, Gimp, pelejä ym.) olen lisännyt.

Kirjoitukseni varsinainen aihe koskee suluissa mainittuja Windowsin (7) ongelmia. Kytkin koneeseen pari ulkoista kovalevyä ja muistikortin tarkoituksena tietojen järjestely ja kopiointi. Tiedostonhallinta meni sekaisin. Kun kansiota klikkaa, sivuja avautuu useita. Tiedoston valinta eli "siniseksi maalaaminen" tapahtuu miten sattuu, välillä itsestään. Joskus "sinistä maalausta" ei tahdo saada pois. Tiedostojen nimien muuttaminen ei onnistu. Sammutin tietokoneen ja käynnistin sen uudestaan toivoen, että ongelma poistuisi. Näin ei kuitenkaan käynyt. Ajattelin katsoa, löytyisikö Googlesta jotain asiaa valaisevaa. Kun kirjoitin hakuruutuun ensimmäisen kirjaimen, avautui tulostussivu. Vaihdoin selainta, ja sama juttu siinäkin. Opera-selaimessa ei auennut tulostussivu vaan selain siirtyi alkuvalikkoon, jossa on pienoiskuvina erilaisia nettisivuja.

Tässä vaiheessa sammutin tietokoneen, koska aloin pelätä kovalevyillä olevien tietojeni puolesta. Koneessa ei ole muuta virusturvaa kuin Microsoftin Security Essentials... vai mikä se nyt on.

Windows 7 näyttää olevan siis jollakin tavalla sekaisin. Kytkin kovalevyt toiseen Windows-koneeseen, ja siinä kaikki toimi niin kuin pitääkin.


Otsikko muutettu -Storck

10
Multimedia ja grafiikka / mp4 videon ääni
« : 07.05.14 - klo:23.03 »
On olemassa mp4 HD-video, joka on renderöity Macissa, jossa se näkyy ja kuuluu noŕmaalisti. Myös Windowsissa (ja toisessa Macissa) video näkyy ja kuuluu (kokeiltu Windows Media Playeria, Media Player Classicia ja VLC Media Playeria) niin kuin pitää.

Mutta kun videota katsotaan Linuxissa (Parole Media Player, Xine, VLC Media Player, Kdenlive editori) esiintyy ongelmia. Parolessa ja Xinessä ja Kdenlivessä äänessä on katkoksia parin kolmen ensimmäisen sekunnin aikana. VLC:ssä ääni kuuluu, mutta kuvassa on samalla kohdalla häiriötä. Kdenlivessä ääniraita näyttää normaalilta, eli katkoksia ei näe. Ne vain kuuluvat. Katkokset eivät ole täsmälleen samanlaisia eri Playereissä.

Ongelma huomattiin ensimmäisen kerran, kun videota oltiin esittämässä eräässä paikassa, jossa on Linux-pohjainen esityslaite, jonkinlainen "Player" (en valitettavasti muista sen nimeä, koska en ollut itse paikalla).

Mitä videossa pitäisi tehdä eri tavalla, jotta se toimisi Linuxissa yhtä hyvin kuin se toimii Windowsissa ja Macissa? Virhettä, joka ilmenee ainostaan toisessa käyttöjärjestelmässä kuin missä video tehdään, on tekohetkellä hankala todeta ja korjata. Onko tällainen ilmiö tuttu?

11
Kiitos neuvoista. Langattoman verkon kuvake tuli näkyviin, ja verkko toimii.

Lubuntu on esteettisesti hyvän näköinen ja toimii erinomaisesti USB-tikulta kokeiltuna, joten se vaikuttaa sopivalta käyttöjärjestelmältä vanhaan läppäriin Windows XP:n tilalle asennettavaksi. Täytynee ladata "lopullinen" versio, joka on juuri ilmestynyt.

Ubuntun hyytymistilanteessa System Monitor näytti muistin käytöksi 80,4 %.

http://kuvaton.com/k/yAH2.jpg

Ubuntua en aio asentaa, joten muistikysymyksellä ei sinänsä ole väliä. Olen kokeillut edellä mainitussa vanhassa läppärissä monia eri Linux-vaihtoehtoja USB-tikulta käytettynä, eikä kertaakaan aikaisemmin ole tapahtunut niin, että kone hyytyisi jo perusohjelmissa.

Ubuntusta itsestään löytyy netistä seuraava maininta (http://www.v3.co.uk/):

"Ubuntu also has relatively low hardware requirements, with Canonical stating that a good rule of thumb is that machines capable of running XP, Vista or Windows 7 will almost always be a lot faster with Ubuntu."

12
Olen kokeillut otsikossa mainittua järjestelmää USB-muistitikulta tarkoituksena myöhemmin kenties asentaa järjestelmän pian ilmestyvä varsinainen versio vanhaan Amilo Pro läppäriin. Toimii hyvin, mutta langattoman verkon kuvaketta ei ole alapaneelissa, joten nettiin pääsee vain lankaa pitkin. Onkohan tämä beta-versioon liittyvä ilmiö.

Kysyn toisenkin kysymyksen, vaikka en tiedäkään, minkä otsikon alla näitä saisi kysyä.

Olen kokeillut uusinta pian ilmestyvää Ubuntua (beta) edellä mainitussa läppärissä. Joka kerta on käynyt niin, että kone on pitänyt sammuttaa virtanapista. Alussa kaikki toimii hyvin, mutta kun avaa useita nettisivuja, järjestelmä menee jumiin. Sama tapahtuu, jos nettiselaimen ollessa päällä (joku sivu auki) käynnistää Libre Officen. Järjestelmä ikään kuin syö kaiken muistin ja tukahtuu, vaikka näin ei välttämättä tapahdukaan. Hyytyminen ei ole sidoksissa aikaan vaan auki olevien sovellutusten tai nettisivujen määrään.

Läppärissä on Windows XP, ja sen tilalle pitäisi keksiä jotakin.  

Ehkä pidän seuraavalla kerralla System Monitorin päällä ja katson mitä se näyttää siinä vaiheessa, kun kone alkaa hyytyä.

Vanhassa Fujitsu läppärissä on ainostaan 1 GB muistia, mutta Linux-versiot ovat yleensä pyörineet hyytymättä, vaikka useampiakin ohjelmia on ollut käytössä.


Otsikosta beta pois -Storck
Otsikkoon lisätty Ratkaistu - Karvameduusa


13
Kiitos neuvoista. Nyt ikkunointityylejä löytyy suuri määrä. Ja mikä ihmeellisintä, suomenkielen Voikko lisukkeineen ilmestyi Libre Officen Writing Aids -kielimoduuleihin. En tiedä, miten se sinne tuli, mutta siellä se yllättäen oli, kun tarkistin asian. Olin jo luovuttanut. Muutin jossakin vaiheessa koko järjestelmän kielen suomeksi ja sen jälkeen takaisin englanniksi. Ehkä tällä oli jotain merkitystä, vaikka en heti vaikutusta huomannutkaan. Nyt oikoluku joka tapauksessa toimii niin kuin pitää.

Oikolukukokeilujen lomassa asensin kokeeksi – en tiedä oliko tämä huono temppu Libre Officea ajatellen – tietokoneeseen kiinalaisen Kingsoft Officen. Aika näppärä, vaikka siinä ei tietenkään ole suomen kielen korjaustoimintoa. Ohjelman fonttivalikoima on huomattava.

Yleisesti ottaen olen ollut tyytyväinen Xubuntuun. Satunnaisia virheilmoituksia tulee silloin tällöin, mutta mitään kovin vakavalta tuntuvaa ei ole tapahtunut.

http://kuvaton.com/k/yYta.png

http://kuvaton.com/k/yYtY.png

http://kuvaton.com/k/yYty.png

14
Annan osittaisvastauksen aiemmin esittämääni kysymykseen:
 
"Mistä johtuu, että Xubuntussa jää jumiin sille ”Google-tilille”, johon ensimmäisen kerran on kirjautunut. Ulos kirjautuminen ja uudella käyttäjätunnuksella sisälle kirjautuminen ei ole mahdollista. Tämä koskee sekä Chromea että Firefoxia. Selain ei anna muita mahdollisuuksia kuin sille yhdelle tilille sisään kirjautumisen."

En vieläkään tiedä, mistä edellä mainittu varsinaisesti johtuu, mutta ongelma ratkesi siten, että valitsin Googlen alkusivun oikeassa ylälaidassa olevan pallon kautta vaihtoehdon "ad account". Sen jälkeen kirjauduin tälle uudelle "tilille" ja pois entiseltä tililtä ja vielä kerran sisään uudelle.

Kirjautuminen näyttää siis olevan kaksivaiheinen. Ensimmäinen vaihe on se, kun kirjaudutaan selaimeen, ja toinen on se, kun kirjaudutaan varsinaisesti Googlen tileille. Tämä on todennäköisesti ollut useimmille käyttäjille itsestään selvyys, mutta jonkunhan on aina oltava viimeinen, joka asiat hoksaa.

Tähänastiset kokemukset Xubuntusta ovat olleet enimmäkseen positiivisia.

Kokeilin välillä Debiania (Xfce) USB-muistitikulta. Xubuntusta löytyy valmiita "Appearance" tyylejä kahdeksan, ja "Window Managerista" vielä yksitoista lisää, joten erilaisia vaihtoehtoja muokata ulkonäköä on kohtalaisen paljon. Debianissa niitä on kuitenkin enemmän. Tyylejä löytyy 31 kappaletta, ja sen lisäksi "Window Managerissa" on vielä 96 tyylivaihtoehtoa. Saisikohan Xubuntuunkin jostakin hieman lisää "tyylejä"?

15
Jostakin syystä ei vain ota onnistuakseen.

http://kuvaton.com/k/yYWx.png

Ei näy moduuleja, mistä valitsisi.

16
Kiitos neuvoista.‭ ‬Oikoluku toimii nyt,‭ ‬vaikka luettelo ei ole edellä mainittu vaan seuraava:

Hunspell SpellChecker
Libhyphen Hyphenator
OpenOffice.org New Thesarus

Toisessa koneessani on Mint,‭ ‬joten katsoin siitä,‭ ‬mitä suomen kieleen viittaavia paketteja oli asennettu.‭ ‬Asentelin samoja.‭ ‬Asensin kuitenkin paljon turhaa,‭ ‬koska tulkitsin listaa väärin.‭ ‬En löytänyt Mintistä ensiksi Synaptic Package Manageria,‭ ‬joten käynnistin Software Managerin.‭ ‬Kirjoitin hakusanaksi Finnish,‭ ‬jolloin tuli pitkä luettelo paketteja.‭ ‬Valitsin‭ ‬-‭ ‬ja tässä tein virheen‭ ‬-‭ "‬näytä‭" ‬kohdasta asennetut paketit ja aloin asentaa samoja Xubuntuun.‭ ‬Vasta myöhemmin huomasin,‭ ‬että rasti ruutuun olikin merkinnyt saatavilla olevien pakettien valintaa‭ ‬-‭ ‬ei asennettujen.‭ ‬Ja niinpä asentelin Xubuntuun näitä saatavilla olevia paketteja,‭ ‬joista lähes kaikki olivat ilmeisesti täysin tarpeettomia.‭ ‬Joku niistä kuitenkin oli ollut hyödyllinen,‭ ‬koska oikoluku alkoi toimia,‭ ‬kun seuraavan kerran käynnistin LibreOfficen.‭ 

Oikeasti Mintissä näyttäisi olevan‭ "‬Finnish‭" ‬-hakusanalla näkyviä asennettuja paketteja vain seuraavat:

voikko.fi‭
libreoffice-voikko
libvoikko1
xul-ext-mozvoikko

(ja Synaptic Package Managerin mukaan lisäksi‭)

libenchant-voikko
libhunspell-1.3-0

Xubuntussa vastaava lista on tällä hetkellä pitkä johtuen turhista asennuksistani.‭ ‬Listassa on kaiken maailman festvox-suopuhe-common ja language-pack-kde-fi jne.‭ ‬Ehkä pitäisi poistaa tarpeettomia‭ – ‬kunhan ei samalla poistaisi sitä,‭ ‬mikä sai oikoluvun toimimaan.‭

http://kuvaton.com/k/yYpd.png

Oikoluku ei näytä toimivan aivan samalla tavalla.‭ ‬Se merkitsee Xubuntussa virheelliseksi sanoja,‭ ‬jotka se Mintissä hyväksyy.‭ ‬Oikoluku merkitsee vääriksi muitakin kuin kuvassa näkyviä sanoja‭ (‬esimerkiksi tässä kirjoituksessa sanat‭ ”‬kirjautunut‭”‬,‭ ”‬käyttäjätunnuksella‭” ‬ja‭ ”‬selain‭”)‬.‭ ‬Oikoluku ei siis taida toimia aivan niin kuin pitäisi‭ – ‬vai joko yleistynyt tapa kirjoittaa yhdys sanat erikseen on tarttunut Voikkoonkin.‭

AbiWordissa oikoluku toimii kuten Mintissä‭ (‬kopioin saman tekstin sinne ja vertasin‭)‬.‭   


P.S.‭ ‬Kysyn vielä paria asiaa,‭ ‬jotka tulivat esille,‭ ‬kun tein edellä mainittua kuvaa ja siirsin sitä varten tekstin Google Driven kautta.‭

A‭) ‬Mistä mahtaa johtua,‭ ‬että Xubuntussa jää jumiin sille‭ ”‬Google-tilille‭”‬,‭ ‬johon ensimmäisen kerran on kirjautunut.‭ ‬Ulos kirjautuminen ja uudella käyttäjätunnuksella sisälle kirjautuminen ei ole mahdollista.‭ ‬Tämä koskee sekä Chromea että Firefoxia.‭ ‬Selain ei anna muita mahdollisuuksia kuin sille yhdelle tilille sisään kirjautumisen.‭ ‬Mintissä tällaista ei esiinny.

B‭) ‬Mintin‭ ”‬Screenshot‭” ‬tallentuu pääkansioon‭ ”‬tietokoneen nimi‭”‬,‭ ‬vaikka yritän tallentaa sen alakansioon‭ ”‬Pictures‭”‬.‭ ‬Onko tämä Mintin normaali ominaisuus vai virhe‭? ‬Xubuntussa‭ ”‬Screenshotin‭” ‬voi tallentaa minne haluaa.‭

(Sorry,‭ ‬että tämä kommenttini poukkoilee asiasta toiseen.‭)

17
Asensin kaiken, mitä löytyi. Muistelen, että oikoluvun saaminen toimimaan on joskus aikaisemminkin ollut hieman hankalaa. En muista, miten asia on ratkennut.

http://kuvaton.com/k/yY8d.png

http://kuvaton.com/k/yY8w.png

18
Asennettu nyt kiinteästi koneeseen. En ole saanut suomenkielen oikolukua toimimaan Libre Officessa. "Extension Manager" näyttää: "Writing aids based on Voik... 3.4.0.20130717 Voikko development community".

Abi Wordissa suomen kielen oikoluku yllättäen toimii.


19
Laitealue / Vs: Kahden kovalevyn systeemi
« : 13.01.14 - klo:15.43 »
Vaihdoin kokeeksi kakkoslevyn johdon ”sata 0” liittimeen, ja jätin ykköslevyn kytkemättä. Kone piippasi levyn puuttumisesta. Kun painoin F1 -nappia, latautuminen tapahtui kakkoslevyltä, joka siis oli ”sata 0” liittimessä. Aikaa Xubuntun käynnistymiseen meni vajaa puoli minuuttia eli huomattavasti vähemmän kuin silloin, kun levy on kytketty esimerkiksi liittimeen ”sata 4”.

Asialle ei tässä tietokoneessa kovin paljon voi tehdä, joten on kai vain hyväksyttävä parin minuutin käynnistysaika. Voihan sen aikana vaikka puuhailla jotakin muuta. Grup-viritelmiä en taida viitsiä yrittää tehdä, koska todennäköisesti saisin vain kaiken toimimattomaksi.

Itse Xubuntu toimii nopeasti. Muokkasin sitä hieman vanhan Gnome 2:n suuntaan.

http://kuvaton.com/k/yaZB.png

Alkuvaiheessa esiintyi yllättävän paljon erilaisia häiriöitä ja virheilmoituksia. HD-videot eivät näy sujuvasti, vaan liikekohdissa on sahalaitaisuutta, ja kuva nykii sivuttaisliikkeissä. Lisäksi kuva on hieman ”hyytelömäinen”. Auttaisikohan kodekkien päivittäminen. Kdenlive -videoeditori huomautti joidenkin kodekkien puuttumisesta.

Nettisivuilla häiritsevät pienet kirjaimet. Sivujen lukeminen on hankalaa, kun pitää katsoa aivan läheltä saadakseen selvää kirjaimista. Teksti on tiiviimpää. Seuraavassa on vertailu samasta nettitekstistä Windows-sivulla, Mint 14 -sivulla ja Xubuntu-sivulla. Tekstiä on suurennettu. Toisessa kuvassa on näyte Windowsin ja Xubuntun teksteistä. Kirjaimet ovat suunnilleen yhtä korkeita, mutta Xubuntun teksti on tiiviimpää ja näyttää siten normaalikokoisena katsottuna pienemmältä.

http://kuvaton.com/k/yaZy.jpg

http://kuvaton.com/k/yaZQ.jpg

Kun käytin kahdessa vierekkäisessä näytössä Xubuntua ja Mintiä (Mate14), jälkimmäinen taisi sittenkin vaikuttaa hieman kiillotellummalta ja hienostuneemmalta.

http://kuvaton.com/k/yaZp.jpg

20
Laitealue / Vs: Kahden kovalevyn systeemi
« : 11.01.14 - klo:13.00 »
Kiitos neuvoista. Asennus onnistui. Olin ollut aika lähellä oikeaa ratkaisua. Ainoastaan vinoviiva oli puuttunut kohdasta "mount point". Myöskään swap-osiota en olisi tajunnut tehdä.

Vaikka levy on nyt osioitu ja järjestelmä asennettu, kaikki ei tunnu menevän aivan nappiin. Asensin ensiksi suositeltuja päivityksiä.  

http://kuvaton.com/k/yaos.png
http://kuvaton.com/k/yaoo.png

Ja seuraavaksi Chrome-selaimen.

http://kuvaton.com/k/yao9.png

Olisin voinut asentaa Chromiumin, mutta tällä kerralla päädyin Chromeen.

Käyttöjärjestelmän latautuminen tuntuu vielä entistäkin hitaammalta. Auttaisiko kovalevyn datajohdon liitännän vaihtaminen DVD-aseman kanssa. Nyt DVD-asema on numerojäsjestyksessä ennen kovalevyä. Vai onko tällä merkitystä?

( Lisäys: Johtojen paikan vaihtamisella ei ollut vaikutusta. )

Windows-levy ei näy tiedostonhallinnassa, koska se pitää "deaktivoida" Biosissa, jotta toisella levyllä oleva Linux yleensä käynnistyy. Ei tämä nyt niin paha harmi ole. Verkko näyttää toisen käynnissä olevan Windows-tietokoneen.

Sivuja: [1] 2 3 ... 8