Näytä kirjoitukset

Tässä osiossa voit tarkastella kaikkia tämän jäsenen viestejä. Huomaa, että näet viestit vain niiltä alueilta, joihin sinulla on pääsy.


Viestit - Emithgih

Sivuja: 1 [2] 3 4 ... 8
21
Laitealue / Vs: Kahden kovalevyn systeemi
« : 11.01.14 - klo:01.29 »
Saan Xubuntun asennettua, kun annan sen käyttää koko levytilan. Jos osioin levyä Windowsissa, ja yritän asentaa sen jälkeen Xubuntun jollekin tietylle osiolle, asennus ei onnistu. Ainoastaan se vaihtoehto onnistuu, jossa Xubuntu pyyhkii koko levyn tyhjäksi (ja hävittää silloin Windowsissa tehdyt osiot).

http://kuvaton.com/k/yasq.png

Asensin ja formatoin ja osioin levyä hieman eri tavoilla niin monesti että menin jo laskuissa sekaisin. Aina sama lopputulos.

Ei kai lopulta auta kun antaa koko levy Linuxin käyttöön. Tallennan sillä kuitenkin niin vähän, että 80% levytilasta jää tyhjäksi. Ntfs- muodossa tilasta olisi enemmän hyötyä.

Kokeilin myös sitä vaihtoehtoa, että sorkin levyä Windowsin avulla sen jälkeen, kun Xubuntu oli jo asennettu. Lopputulos oli se, että Xubuntukaan ei enää toiminut.

http://kuvaton.com/k/yasb.jpg

931.27 GiB levyosion kokoa ei voinut muuttaa pienemmäksi. Pienemmän 243.00 MiB osion pienentäminen olisi ollut mahdollista.

22
Laitealue / Vs: Kahden kovalevyn systeemi
« : 10.01.14 - klo:16.07 »
Tietokone on vanha Dell Optiplex 745, jossa IntelCore 2.

Xubuntun käynnistymisaika virran kytkemisestä on noin puolitoista minuuttia.

Jos ensimmäiset kymmenen sekuntia jätetään pois, ja aloitetaan ajan ottaminen siitä, kun käyttöjärjestelmä varsinaisesti alkaa latautua levyltä, ensiksi kursori vilkkuu noin minuutin ja kymmenen sekuntia. Sen jälkeen vilahtaa kaksi riviä tekstiä vasemmassa yläkulmassa. En ehtinyt painaa tekstiä tarkasti mieleen, mutta ensimmäisellä rivillä näkyy sana "Ubuntu" ja toisella sana "Dintel". Kymmenen sekuntia tämän jälkeen työpöytä ilmestyy näkyviin. Pientä systeemien käynnistymistä on vielä hetken. Työpöydän ilmestymiseen latautumisen alusta menee siis noin minuutti ja kaksikymmentä sekuntia. Ei erityisen nopeaa. On toisaalta hieman vaikea sanoa, milloin latautuminen kovalevyltä varsinaisesti alkaa.

Tässä vaiheessa ei ole tallennettu tietoa eikä asennettu ohjelmia, joten koko levyn formatointi ja asentamisen aloittaminen alusta, on vielä yksi vaihtoehto. En nimittäin onnistu tekemään levyn partitioille mitään. Käynnistin koneen muistitikulta Gparted-järjestelmään. Se sallii pienen partition "a" (en saanut tallennettua "screenshotteja", joten pitää vain muistella) pienentämisen minimikokoonsa (joka taisi olla 91 MB), mutta ison partition "b" (joka on yli 900 gt) se ilmoittaa olevan jo minimikoossaan eikä salli sen pienentämistä. Ja sitä nimenomaan haluaisin pienentää, jotta levylle tulisi ”unallokoitua” tilaa, jonka voisi formatoida Windowsin käyttöön.

Haluaisin, että levyllä olisi Windowsin tunnistama osio (esimerkiksi 700 gb) ja loput olisivat Xubuntun ja sillä tehtävien tallenteiden käytössä. Tällä hetkellä Windows ei näytä levyä (erilaisesta tiedostojärjestelmästä johtuen ilmeisesti) lainkaan muuten kuin systeemin hallinnassa - eli että levy on olemassa ja toimii.

Kannattaisiko levy formatoida Windowsissa ja jättää tilaa Linuxille, vai olisiko parempi tehdä osiointeja ja formartointeja Linuxista käsin. En ole kauhean innostunut Xubuntun uudelleen asentamisesta, mutta teen sen, jos se on helpompi vaihtoehto.

23
Laitealue / Vs: Kahden kovalevyn systeemi
« : 10.01.14 - klo:01.12 »
Päivitin tietokoneen Biosin valmistajan sivulta, mutta se ei muuttanut asiaa.

Ratkaisin ongelman lopulta siten, että "deaktivoin" biosissa pääasiallisen kovalevyn, jolta kone yleensä käynnistyy. Silloin se käynnistyy toiselta kovalevyltä, joka ei näy boot-valikossa. Deaktivoiminen ja uudelleen aktivoiminen on yhtä helppo toimenpide käynnistysvaiheessa kuin olisi boot-järjestyksen vaihtaminen, joten ongelma on tältä osin ratkaistu. Ei tarvitse enää irrotella kovalevyn johtoja. 

Käynnistymisprosessin alkuvaiheessa vilahtaa oikeassa ylälaidassa "grub-valikko". Käyttöjärjestelmä tuntuu latautuvan varsin hitaasti. Tätä kirjoittaessani on menossa vielä testailuvaihe, joten ehkä asiassa paljastuu uusia puolia. Osioin luultavasti nyt tässä alkuvaiheessa osan kovalevystä Windows-puolen tietovarastoksi, koska Xubuntussa en taida tarvita koko levytilaa.

Kiitos neuvoista.

24
Laitealue / Kahden kovalevyn systeemi
« : 09.01.14 - klo:20.08 »
Toisella kovalevyllä on Windows ja toisella Xubuntu. Tarkoitus on valita Biosista, kummalta levyltä kone käynnistyy. Ongelma on se, että toinen kovalevy ei näy "boot sequencessa". Kone käynnistyy aina Windows-levyltä - paitsi, jos irrottaa sen levyn virtajohdon. Silloin kone piippaa ja ilmoittaa, että kovalevyä ei löydy. Kun painaa jatka eli "F1", kone löytää kakkoslevyn ja Xubuntu käynnistyy siltä.

Kone tunnistaa molemmat levyt.

Windows-levy (Samsung):

http://kuvaton.com/k/yaCw.jpg

Xubuntu-levy (Toshiba):

http://kuvaton.com/k/yaC4.jpg

Boot sequence näyttää "Onboard Hard Driven", joka on käytännössä aina Windows-Samsung -levy. Boot sequence ei näytä lainkaan Xubuntu-Toshiba -levyä.

http://kuvaton.com/k/yaCL.jpg

Toisessa lähes samanlaisessa tietokoneessa on ylimääräinen rivi "HDD Boot Sequency", jossa molemmat kovalevyt näkyvät. Windows/Xubuntu -koneessa tällaista riviä ei ole.

http://kuvaton.com/k/yaCP.jpg

(viimeisin kuva on siis toisesta lähes samanlaisesta tietokoneesta)

Ideoita?

25
Tarkoitukseni on asentaa jossakin vaiheessa Xubuntu kiinteästi johonkin koneeseen. Toistaiseksi olen vain leikkinyt sen kanssa USB-tikun avulla.

Halusin nähdä, kuinka helppoa Xubuntua on muokata ulkonäöltään Gnome 2:n suuntaan tavallisilla perusasetuksilla. Eihän USB-käytössä juuri muita taida voida tehdäkään. Kiinnostaisi tietää, onko mitään (sitten, kun Xubuntu on kiinteästi asennettu) tehtävissä ikkunanapeille, jotka eivät ole yhtä hienon näköisiä kuin Gnome 2:ssa.

Ohessa on kuva, jossa näkyy Xfce:n ikkunakuvakkeita ja sen yläpuolella kuvaan keinotekoisesti liitettyjä Gnome 2:n ikkunakuvakkeita. Kuten näkyy, jälkimmäiset ovat tyylikkäämpiä. Niissä on kulmistaan pyöristetty suorakulmiokuvio, ja ne ovat (tai kuvio saa ne näyttämään niin kuin ne olisivat) kauempana toisistaan kuin Xfce:n napit, jotka ovat lähinnä vain tylsän näköisiä toisissaan kiinni olevia laatikoita.

En koskaan tule ymmärtämään Gimpin layereita, joten kuvan kanssa oli ongelmia. Kai siitä idea kuitenkin näkyy.

http://kuvaton.com/k/Y53e.png

Ylemmät vaaleat napit ovat siis g2:sta ja alemmat tummansiniset napit Xfce:stä. Jälkimmäiset kun saisi jotenkin näyttämään g2:n napeilta. Onko niissä minikokoinen kuva päällä, vai miten muotoilu on tehty?

26
Teepä sama kunnollisella komentorivi editorilla, jotenkin tuntuu että ongelmia on oikeuksissa...
Mintissä pitäisi olla nano vakiona:
Eli sudo nano /etc/apt/sources.list

Nano on helppokäyttöinen ja ainakin allekirjoittaneelle komennot itsestään selviä, ctrl+jokukirjain on komento...

Kiitos neuvosta. Onnistuin tekemään muutokset. Meni tosin aikaa ennen kuin sain selville, mitä tarkoittaa ohjeessa mainittu pieni merkki ^.  Googlaamalla ei löytynyt vastausta, joten kokeilin erilaisia yhdistelmiä, kunnes control+kirjain toimi. Mutta tämähän mainitaan tuossa ohjeessa. Miksi sitä piti kokeilla. Siksi, että en lukenut ohjeen viimeistä riviä vaan kopioituani kohdan "sudo nano /etc/apt/sources.list" aukaisin terminalin ja aloin tutkia, mitä tapahtuu.

Ei ole ensimmäinen kerta. Digikamerastakin opin uusia ominaisuuksia ja toimintoja vasta monta vuotta kameran oston jälkeen, kun sattumalta selasin käyttöohjetta. 

27
Järjestelmä on Mint 14 Mate, ja päivityksissä tulee nykyisin mm. tällainen teksti:

Failed to fetch http //packages.medibuntu.org/dists/quantal/Release.gpg

Mintin sivulla neuvotaan poistamaan Medibuntu repositorioiden listasta seuraavasti:

Open a terminal
Type gksu gedit /etc/apt/sources.list to edit the list of repositories (replace “gedit” with “pluma” if you are running MATE, or with “kate” if you are running KDE)
Remove any line which contains “medibuntu” in it and save the file

Miten edellä esitettyä ohjetta noudatetaan niin, että blumalla voi tallentaa muutoksen. Toistaiseksi en ole saanut tallennusta toimimaan. Olen joskus aikaisemmin tehnyt muutoksia tällä samalla menetelmällä, mutta unohtanut ohjeen. Muissa kuin Ubuntu-pohjaisissa Linuxeissa en ole saanut muutettua tietoja, koska niissä ilmeisesti toimitaan eri tavalla? Ohjeita kyllä löytyy eri järjestelmiin, mutta ei tarpeeksi yksinkertaisia ja yksityiskohtaisia. Asiantuntija on yleensä huono neuvomaan täysin aloittelijaa, koska asiantuntijan on lähes mahdottomuus kuvitella taso, jossa ei tiedetä mitään mistään.

Poistaisin samalla epäonnistuneen Tor-asennukser rivit, jotka aina päivityksissä aiheuttavat häiriöilmoituksia.

28
Kysyn tähän jatkoksi, mistä johtuu, että osaa luettelossa olevista päivityksistä ei voi ruksata asennettaviksi. Käytän Ubuntu 10.04:ää, jonka päivitykset taitavat olla juuri nyt loppumassa. Kdenlivet ym:t näkyvät luettelossa, mutta ne vain näkyvät.

Toisessa tietokoneessani oli Ubuntu 11.04, mutta se (alle kahden vuoden ikäinen Sony Vaio) meni rikki. Yritån vielä pelastaa tietoja levyltä asentamalla sen ulkoiseen koteloon. Tähän liittyykin toinen kysymys, eli pääseekö tietoihin käsiksi, kun ne ovat Ubuntun luomia tiedostoja. Windows ei näytä levyä, joten sillä en aio edes kokeilla. Mutta toinen Linux kenties näyttää.

Onnistuin aikoinaan poimimaan tietoja särkyneen iBookin levyltä Ubuntun avulla. En nyt muista enää tarkkaan, mutta joihinkin kansioihin ei tainnut päästä käsiksi, koska ne olivat Macin salasana- ja käyttäjätietojen takana, Onko nyt mahdollisesti samanlainen tilanne edesså?

29
Ongelma esiintyminen on jatkunut hieman eri muodossa. Selostuksia vastaavista tapahtumista löytyy googlaamalla, joten mistä kovin harvinaisesta asiasta ei ilmeisesti ole kyse.

Viimeksi oire ilmeni siten, että lukiessani erästä uutissivua, tietokone räpäsähti yhtäkkiä samalla tavalla kuin sähkökatkon tapahtuessa. Ruutu meni pimeäksi. Kyseessä ei kuitenkaan ollut sähkökatko, siellä tietokone ei sammunut. Ruudulle tuli "log in" -valikko sekä ilmoitus, että työpöytä käynnistyy 10, 9, 8, 7, jne, sekunnin päästä. Kun laskuri oli edennyt nollaan, työpöytä latautui normaalisti. Tällaisissa tapauksissa on se ongelma, että kaikki sisältö, mitä on lukemassa tai kirjoittamassa tai muuten käsittelemässä, häviää katkon aikana.

Jossakin olen lukenut arvioita, että ongelman syy voi olla sopimaton näytönohjaimen ajuri tai "hardware" -ongelmat. Jos kyse on jälkimmäisestä, mikä vika voisi olla, kun tietokone muuten toimii täysin normaalisti, eikä mitään muita oireita ole.

Ajurin päivittämisessäkin on tietty ongelma koska (lainaus Mint sivulta):

”Unfortunately these legacy drivers (version 12.6) have not been updated to work with Xorg 1.13.”

30
Mistä voisi johtua tilanne, jossa ruudulle tulee ilmoitus "Failed to load session "ubuntu".

Kun painaa OK, ohjelma siirtyy kirjautumistilaan. Jos kirjoittaa tunnuksen ja salasanan, kone on käynnistyvinään, mutta palaa uudestaan tilaan "Failed to load "ubuntu". Kun session valikosta valitsi Mate, työpöytä lopulta käynnistyi normaalisti. Mutta entä seuraavalla kerralla...

http://kuvaton.com/k/YqcM.jpg


31
Asensin kaikki mahdolliset ”ugly” -paketit sekä ”restricted extrat”, mitä asennusohjelmasta löysin. Tämän jälkeen video alkoi näkyä Gnome Playerillä, mutta ei Xinellä eikä VLC-Playerillä.

http://kuvaton.com/k/Yqcl.png

http://kuvaton.com/k/YqcA.png

Katselussa on se ongelma, että aloituskohtaa ei voi valita. Video alkaa näkyä alusta, jos sen välillä sammuttaa. ”Pausella” kuvan saa pysähtymään. Vanhassa tietokoneessa video näkyy Totem-Playerillä normaalisti, eli katsomisen voi aloittaa mistä kohdasta tahansa.

https://www.dropbox.com/s/czfubyr4wi296x1/mallitiedosto.trp


32
Multimedia ja grafiikka / Vs: Ardour 3
« : 25.03.13 - klo:19.53 »
Onko Ardourista olemassa kansantajuisia ohjeita?

Katsoitko jo Asmon ja Heikin vinkit täältä: Ardour aloittelijalle..


En ollut huomannut. Täytyypä tukia. Kiitos vinkistä.

33
Multimedia ja grafiikka / Vs: Ardour 3
« : 25.03.13 - klo:18.15 »
Onko Ardourista olemassa kansantajuisia ohjeita? Olen asentanut ohjelman muutaman kerran muutamiin tietokoneisiin kokeilumielessä. En ole saanut ääntä sisään enkä ääntä ulos. Olen saanut ladattua äänitiedoston ohjelmaan, mutta mitään ei ole kuulunut. Ohjelmalla on voinut ainoastaan katsoa, kuinka ääni "aaltoilee" mittarissa. 

Äänten saaminen toimimaan ja äänten käsittely erilaisilla ohjelmilla on osoittautunut allekirjoittaneen vaatimattomiin taitoihin nähden lähes salatieteeksi. Youtuben ääni yleensä kuuluu, mutta kun mennään siitä eteenpäin, alkavat ongelmat.

34
Kiitokset neuvoista. Suomenkielisen näppäimistön sai aikaan edellä olevilla ohjeilla. Ainoa, mikä ei jostakin syystä toiminut, oli @  -merkki. Tuli vain kirjain 2. Ehkä en keksinyt sopivaa näppäinyhdistelmää.  Kokeilin kyllä monia.

Palaan sen verran otsikon aiheeseen, että vertailun käyttöjärjestelmistä, joista jonkin asentaisin kiinteästi erääseen pöytäkoneeseeni, voitti lopulta Mint Mate 14.

Asentamisessa oli hankaluuksia, koska vanha DVD-asema ei toiminut tarpeeksi hyvin, ja asennus keskeytyi. Kun Verkkokauppaa (DVD-asema maksaa 25 euroa) ei satu olemaan lähettyvillä, asensin koneeseen CD:ltä (asema pystyi lukemaan sitä) vanhemman Mint -version ja yritin päivittää (upgrade) sen uudemmaksi. Ideaa ei suositeltu ja ilmeisesti syystä. "Päivityksen" jälkeen ohjelma toimi enää juuri ja juuri terminaalissa.

En malttanut odottaa seuraavaa Verkkokaupassa käyntiä (saa asemia toki muualtakin), joten lainasin toisesta koneesta toimivan DVD-aseman ja tein "puhtaan" Mint-asennuksen sen avulla.

Mint Maten valinta oli tavallaan paluuta juurille, koska järjestelmä oli jo asennettuna koneeseen yli vuoden ajan syksystä 2011 alkaen. Sitä ei vain kovin paljon käytetty. Se poistettiin, kun IDE-kovalevy tarvittiin digiboksiin.

Viikon ajan koneessa ollut Fuduntu oli pettymys. Järjestelmä ehti kaatua eri tavoilla monesti, viimeisen kerran pelkästään siitä, kun koneeseen kytkettiin kiinni ulkoinen USB-kovalevy. Tiedostonhallinnan ikkunoita ja virheilmoituksia "hyppi" ruudulle "looppina" kunnes järjestelmä romahti tekstipohjaiseksi.

Mint 14 ei ole toistaiseksi temppuillut.

35
En ole saanut VLC:tä toistamaan trp-tiedostoja Windowsissa enkä Linuxissa.

Asensin juuri Ubuntu 10.04:ään lisää "ugly" pakettiin kuuluvia osia, mutta siitä ei ollut apua. Mikään koneessa oleva videosoitin ei näytä trp-videoita. Ainoa, millä saan ne näkyviin, on vanha 8.10 Ubuntu. Aion seuraavaksi yrittää tutkia, mitä kodekkeja siinä on, mitä uudemmassa Ubuntussa ei ole.

http://packages.debian.org/sid/gstreamer0.10-plugins-ugly

En muista näkyivätkö videot Ubuntu 11.04:llä, enkä voi enää kokeilla, kun tietokone särkyi.




36
Multimedia ja grafiikka / trp-tiedostojen katseleminen
« : 22.03.13 - klo:01.07 »
Etsin, onko tästä aiheesta tällä foorumilla jo kirjoituksia. Joitakin vanhoja löytyi, mutta ne eivät täysin vastanneet kysymykseeni.

Asia koskee digiboksin tallentamien trp-päätteisten videoiden katsomista.

Löysin aikoinaan netistä ohjeet, miten videot saa näkyviin Ubuntussa. Koneeseen piti asentaa joitakin kodekkeja, mutta en muista mitä ne olivat. Restricted extras ehkä, mutta myös jotain muuta. Muistan ainoastaan, että kodekkien nimi tuntui hieman hassulta. "Ruma" -tiedostot tai jotain tällaista... vai oliko se englanniksi "ugly" -tiedostot.

Ainoa kone, millä saan videot edelleenkin näkymään, on vanha pöytäkone, jossa on Ubuntu 8.10. Se näyttää tiedostojen nimet ja myös ohjelmien nimet.

http://kuvaton.com/k/Yqwm.png

Sen lisäksi se avaa tiedostot Totem Playerissä, jossa ne näkyvät ja kuuluvat niin kuin pitääkin (PrintScreen teki pienen häiriön kuvaan).

http://kuvaton.com/k/YqwV.png

Kysymykseni kuuluu, mitä kodekkeja tietokoneeseen pitää asentaa, jotta trp-tiedostoja voi katsella. Olen asentanut ne kauan sitten, mutta en enää muista mitä asensin ja miten. Löysin vain ohjeen jostakin ja toimin sen mukaan. Haluaisin videoiden näkyvän muissakin tietokoneissa kuin tuossa yhdessä pöytäkoneessa, joka on jo vähän "eläkkeellä".
 

37
Kiitos vihjeestä. Kokeilen parhaillaan USB-tikulta. On hankalaa, kun ä-kirjaimia ei saa tekstiin kuin kopioimalla. Keyboardin kielen muuttaminen vaatii erillisen ohjelman asentamisen. Koko homma olisi asennettava, jotta ominaisuuksista saisi kunnollisen kuvan.

http://kuvaton.com/k/YqoX.png
   


38
Asensin tammikuussa 2009 Ubuntu 8.10 käyttöjärjestelmän jo silloin vanhaan AMD-prosessorilla ja GeForge näytönohjaimella varustettuun tietokoneeseen. Muistia taisi olla 512 Mb, mutta tuplasin sen määrän myöhemmin.

Käytin konetta aikoinaan melko paljon, ja se on edelleenkin pöydällä käyttövalmiina, jos tarvetta tulee. Käyttöjärjestelmä ei ole koskaan temppuillut. Kone ei ole mennyt jumiin. Työpöytä ei ole romahtanut. Muutamat jälkeen päin asentamani epämääräiset ohjelmat kaatuivat joskus, mutta eivät perusohjelmat kuten selaimet. Open Office kaatui ainoastaan siinä tapauksessa, jos siihen yritti vahingossa liittää nettisivulta kopioidun tekstin sellaisenaan. Kun tekstin liitti ”unformatted text” muodossa, ongelmia ei ollut.

Muutama päivä sitten asensin uudempaan – vaikkakaan ei uuteen – tietokoneeseen Funduntu Linuxin, koska luin netistä positiivisia arvioita siitä, kuinka luotettava ja vakaa järjestelmä on.

Vakaus on tietysti määrittelykysymys, mutta jos muutaman päivän aikana työpöytä romahtaa log in -tilaan, ja ruutu hyytyy pari kertaa niin, että vain virtanappi auttaa, en pitäisi järjestelmää kovin vakaana. Eihän vastaavaa tapahtunut Ubuntu 8.10 järjestelmässä kertaakaan vuosien aikana.

Viimeisen hyytymisen aikana painoin Ctrl+Alt+F5 nappeja, jolloin ruudulla alkoi pyöriä teksti

[5413.382570] [drm:radeon_cs_ib_chunk] *ERROR* Failed to schedule IB !
[5413.567368] radeon 0000:00:01.0: couldn't schedule ib

Tilanteesta selvisi vain katkaisemalla virran ja käynnistämällä koneen uudestaan.

Fuduntusta sai virittelemällä sinänsä kohtuullisen mukavan näköisen, joten hieman säälihän siitä on luopua. Arvostan kutenkin toimivuutta enemmän kuin ulkonäköä. Käyttöjärjestelmää pitää pystyä käyttämään eikä vain leikkimään sillä sammuu – ei sammu -leikkiä.

Mietin, pitäisikö asentaa kylmästi jokin vanha Ubuntu. Versio 10.04 on valmiina CD:llä.

Tässä ratkaisussa olisi se huono puoli, että uudet selaimet ja muut ohjelmat lakkaavat vähitellen toimimasta vanhentuneessa käyttöjärjestelmässä, ja nettisivut puolestaan lakkaavat toimimasta kunnolla, jos selain ei ole ajan tasalla. Ei vanha Ubuntukaan taida olla ratkaisu.

39
Kiitos neuvoista. Täytyypä tutustua uusimpaan (beta)versioon.

Xubuntu ja Mint Xfce tuntuivat niin tasaväkiseltä kilpailuparilta, että voittajaa oli mahdotonta määritellä. Niinpä harkitsin jo Mint Maten valitsemista. Näitä vaihtoehtoja pohdiskellessani päädyin yllätysratkaisun. Sain "ahaa" -elämyksen ja asensin tietokoneeseen Fuduntun. Nyt kadun jo tätä ratkaisua. Kovalevylle on onneksi helppo asentaa uusi järjestelmä Fuduntun tilalle, joten mitään ei ole menetetty – paitsi hieman aikaa.

En tiennyt Fuduntusta etukäteen mitään. Olin korkeintaan ähnyt nimen jossakin. Luulin, että kyseessä on jokin monista Ubuntu-johdannaisista, mutta ei ollutkaan.

Innostuin Fuduntusta siksi, että se näytti hyvältä ja toimi hyvin, kun kokeilinsitä USB-tikulta. Pidän klassisesta Gnome2 -työpöydästä., eikä minulla ole myöskään mitään Mac-tyyppistä Cairo Dockia vastaan. Kun lisäksi luin toinen toistaan positiivisimpia arvioita kyseisestä järjestelmästä, ajattelin, että tässähän se on. Kumma kun en ole ennen keksinyt.

Ikävä kyllä järjestelmä ei toiseen koneeseen asennettuna enää toiminutkaan niin sujuvasti kuin USB-tikulta toisessa koneessa. Se hyytyi jo ensimmäisten kymmenen minuutin aikana niin, että ainoastaan virtanappi auttoi asiaan. Noin tunnin käytön jälkeen kaatui työpöytä, ja ohjelma meni ”log in” -tilaan. Kun siirsin muistikortilta kuvia tietokoneeseen, ruutu tyhjeni yhtäkkiä, ja ohjelma ilmoitti, että kuvia ei löydy, koska kortin sisältä on todenäköisesti deletoitu. Ehdin jo säikähtää, mutta onneksi kuvat sentään olivat tallella.

Uskon, että yksi syy ongelmiin on vanha tietokoneeni. Se on vähän liian ”ronkeli” Linuxeille. Toisella levyllä oleva Windows XP ei ole temppuillut.

Kyseessä on B-luokan kone, joten ei tässä nyt mistään vakavista ongelmista ja asioista puhuta. Aktivikoneessani en hyväksyisi järjestelmän kaatumisia ja muita tämän tyyppisiä vikoja. Niiden pitäisi kuulua Windows 95:n aikakauteen – ei nykyaikaan.

Fuduntu todennäköisesti tulee vaihtumaan johonkin muuhun, mutta kokeillaan nyt jonkin aika. Ilman teknisiä ongelmia tämä tuntuisi hyvältä.

http://kuvaton.com/k/YqnO.jpg

http://kuvaton.com/k/Yqn8.png

40
Toivottavasti en riko protokollaa, kun aloitan uuden aiheen näin vähäpätöisestä asiasta kuin Xubuntun ja Mint Xfce:n vertailemisesta.

Tarkoitukseni on asentaa vanhaan 2.4 Mhz Pentium 4 -pöytäkoneeseen (jonka verkkotunnus on "Blackbox" kotelon värin mukaan) jokin uusi Linux-versio Fedoran sanottua sopimuksensa irti - eli se ei enää käynnisty. Koneessa on kaksi (tai oikeastaan kolme, mutta yksi on kytkemätön) kovalevyä, joista toisella on Windows XP ja toisella Linux. Järjestelmä, jolla koneen halutaan käynnistyvän, valitaan biosista.  

Olen testaillut pintapuolisesti USB-tikun avulla yli kahtakymmentä eri Linux-versiota, ja loppukilpailuun ovat päässeet Xubuntu ja Mint Xfce. Monia muitakin mielenkiintoisia ja todennäköisesti hyviäkin järjestelmiä toki on. En ole vielä lopullisesti ratkaissut, kummanko edellä mainituista valitsen, jos teen valinnan näiden kahden välillä (muidenkin kokeileminen jatkuu yhä kunhan ehdin ladata niitä ja saan asennettua niitä USB-tikuille). Tällä hetkellä Mint johtaa hieman kisaa.

Xubuntu ja Mint Xfce ovat hyvin samankaltaisia. Olen poistanut Xubuntusta alapalkin ja siirtänyt yläpalkin alas. Tällöin se muistuttaa Mint Xfce:tä. En tarvitse kahta palkkia. Se, mikä on tällä hetkellä kallistamassa vaakaa Mintin hyväksi, on selkeämpi ja paremmin näkyvä Menu-valikko. Tekstit ovat suurempia ja Menu-nappi on isompi. Xubuntun pikkuruiseen kuvakkeeseen joutuu tähtäämään tarkasti hiirellä.

Ulkonäköön vaikuttavien asetusten tekeminen on Xubuntussa hienostuneempaa. Valikot taitavat olla lainaa Gnomesta - ainakin näin muistan jostakin lukeneeni. Mutta homma hoituu kuitenkin myös Mint Xfce:ssä.

Kolmas vaihtoehto voisi tietysti olla Mint Debian Xfce, mutta en keksi siinä sellaisia vahvuuksia, että sen valinta olisi perusteltua. Vai onko niitä? "Rolling release"? Ubuntuun perustuvat Mint ja Xubuntu ovat sen vuoksi vertailussani kärkisijoilla, että ne ovat perineet Ubuntun hyvän näköiset ja selkeästi erottuvat fontit. On inhottava lukea jotain nettisivua, jos kirjoitus on niin pientä ja rumaa, että siitä tuskin saa selvää. Tämä on monien ei-Ubuntujen ongelma. Ubuntu ja sen johdannaiset ovat tässä suhteessa omaa luokkaansa.

Lopputuloksen voi ratkaista täysin ulkopuolinen asia - nimittäin se, minkä järjestelmän yleensä pystyn asentamaan koneeseen. Sitä ei saa "boottaamaan" USB-tikulta, joten järjestelmä on asennettava levyltä.  Levyasema on lähes loppuun kulunut (siirretty eräästä toisesta koneesta), joten nähtäväksi jää, mitä levyä se suostuu vielä pyörittämään niin, että asennus onnistuisi.

Lisäys:  Ulkopuolinen tekijä voikin olla Mint Mate, jota parhaillaan kokeilen. Mate oli jossakin vaiheessa kiinteästi asennettuna yhteen koneeseeni, mutta luovuin siitä, kun tarvitsin kovalevyn digiboksiin.

Sivuja: 1 [2] 3 4 ... 8