Näytä kirjoitukset

Tässä osiossa voit tarkastella kaikkia tämän jäsenen viestejä. Huomaa, että näet viestit vain niiltä alueilta, joihin sinulla on pääsy.


Viestit - teele

Sivuja: [1] 2 3 ... 44
1

Jos pitäisi tehdä esitys, jossa on esimerkiksi vaihtuvia maisemakuvia ja taustalla selostusta tai taustamusiikkia, joskus voisi olla lyhyt videopätkäkin, mikä olisi sopiva ohjelma tällaisen esityksen tekoon tai millä hakutermeillä asiaa pitäisi netistä selvittää.

Netistä katsomalla näytti siltä, että Impress on vähän erilaiseen käyttöön.


2

Etsin  netistä ja sitten katsoin täältä

https://packages.ubuntu.com/search?keywords=freecad

Haulla freecad tulee kaikenlaista, mutta juuri 24.04 näyttää puuttuvan. Toiveena oli pitää järjestelmä mahdollisimman yksinkertaisena ja siksi universe-paketti oli mielessä.

Muita vaihtehtoja taitaa löytyä ja ehkä muille ubuntu-versioille. Sitten pitäisi tietää, onko snap tai flatpack parempi, turvallisempi ja helpompi valinta. Myös ppa:n voi kai laittaa, mutta jos sillä ei ole virallista asemaa, voiko luottaa, että pankkiasioita voi turvallisesti hoitaa samalla koneella, näin niin kuin esimerkkinä.

Voisiko ei-virallisten ohjelmien käyttöön perustaa uuden käyttäjän, mutta jos sekin tarvitsee sudoja asennuksiin, olisiko siitä mitään hyötyä.


3
 
freecadia ei ole asennettu, koska vasta versiossa 1.0 on toivottuja ominaisuuksia ja se on aika uusi.

Toivoisin tietoa siitä, mikä versio paketeista sitten tulee, kun sen asentaa.

Pitäis ilmeisesti tietää version tarkka nimi, jotta apt osaisi kertoa tietoja

Koodia: [Valitse]
$ apt show freecad
Package: freecad
State: not a real package (virtual)
N: Can't select candidate version from package freecad as it has no candidate
N: Can't select versions from package 'freecad' as it is purely virtual
N: No packages found
[code]


4
Sivulla

https://linuxcapable.com/how-to-install-freecad-on-ubuntu-linux/

olevan ohjeen mukaan freecad voidaan asentaa ihan tavallisesti

Koodia: [Valitse]
sudo apt install freecad
Mutta mistä näkyy, mikä freecadin versio on kyseessä, esimerkiksi 1.0 tai 1.1 tai joku muu.


5
Kiitos ohjeista,

löytyi graafinen Firmware Updater. Napsautin sen, mutta ilmestyneessä ikkunassa pystyi vain sulkemaan sen, mitään päivityskomentoja en huomannut. Olisiko se siten päivittänyt automaattisesti, mutta mitä.

Minne ne yläpalkkiin ilmestyvät päivitysviestit menevät, olisiko niillä joku lokitiedosto. Yläpalkin päivämääräpainikkeesta päivitysviestiä ei saa enää näkyviin.

Muokk.

Koodia: [Valitse]
sudo fwupdmgr update
[sudo] password for koti:
WARNING: UEFI firmware can not be updated in legacy BIOS mode
See https://github.com/fwupd/fwupd/wiki/PluginFlag:legacy-bios for more information.
Devices with no available firmware updates:
 • WDC WD5000BEVT-22A0RT0
No updatable devices


Legasy bios on mielestäni toiminut hyvin. Pitääkö jotain kuitenkin tehdä.

6

Ubuntu 24.04 ilmoitti graafisen ikkunan tiedotuksissa, että "Uefi firmware available".

Miten se pitää asentaa, koneeseen tuli juuri tavalliset päivitykset ja asensin ne napsuttelemalla sopivista kohdista tarjottuja ikkunoita.

UEFIt eivät ilmeisestikään päivity samalla?



7
Jos käynnistää pilvikoneessa ohjelman taustalle, niin jääkö käynnistetty ohjelma käyntiin pilvikoneella, kun käynnistänyt pääteyhteys katkeaa.

Nyt käynnistyksessä on käytetty byobua, mutta onnistuisiko myös pelkillä bash-komennoilla.

Sitten tietysti ohjelma pitäisi saada pysäytettyä uudessa pääteikkunassa, kun joskus myöhemmin kirjautuu pilvikoneelle. Onnistuuko tavallsilla bash-konsteilla.

8

Alustin uuden tikun ubuntu 24.04 -koneella fat-muotoiseksi tai oikeastaan taitaa olla extfat. Tikku on kotikäytössä näyttänyt toimivan, mutta kun sitä kokeiltiin win-koneessa, tuli tavalliset virheilmoitukset ja windows ehdotti alustmista, koska ei tunnnistanut tikkua.

Ehkä tikku pitääkin alustaa win-koneessa. Pitää kokeilla, kun sopiva kone löytyy, kirjaston koneella ei viitsisi alustella, kun ei ole tietoa, mitä se oikeasti tekee tai kuka siihen mitäkin on asennellut.

Kätevämpää olisi, jos omalla koneellakin voisi yleiset tietomuodot alustella.

Mutta onko tilanne nyt todella sellainen, että yleiseen tallenteluun käytettävä tikku pitää alustaa win-puolella?


9

Käytössä on ollut meiliboxi.fi -palvelun sähköposti ja sattumalta tuli ilmi, että otulook.com: iin menevien viestien ilmoitetaan olevan estolistalla. Ilmoituksesta, joka ilmestyy tulleisiin sähköposteihin, olisin ymmärtävinäni, että outlook on laittanut meiliboxin estolistalle.

onko tämä yleistä ja miten mahtaisi käydä, jos lähettäisi sähköpostin suoraan php:stä, tulisiko silloin varmenteiden tms. kanssa ongelmia?

10
Tässä win-koneen käyttömahdollisuutta odotellessa on tullut mieleen, kannattaisiko muistitikku laittaa suoraan ext4-muotoon.

Windowsin kanssa ei paljon oikeassa elämässä ole ollut tekemistä. Kirjaston kopiokoneiden kanssa jo ntfs-muotoisella tikulla on ollut ongelmia ja kopioitavaksi halutut tekstit olisi jo nyt pitänyt laittaa sähköpostin kautta kirjaston tikulle.

Yksi vaihtoehto olisi kopioida tikun tiedostot väliaikaisesti levylle, alustaa vanha tikku ext4-muotoon ubuntu 24.04-koneella ja laittaa tiedostot sinne takaisin. Voisiko tämän tehdä ubuntu 22.04-koneessa niin, että mahdollisesti uudemman ext4-version kanssa ei tulisi sitten samanlaisia ongelmia kuin nyt ntfs-muotoisen tikun kanssa.

Tikku on käytössä varmuuskopioita ja tiedostojen siirtämistä ubuntu-koneiden välillä varten.Koneissa voi olla eri versiopäivitykset. Onko olemassa joku syy, jota en keksi, miksi ext-muotoinen tikku ei olisi hyvä ratkaisu.



11

ehkä viikolla löydän jostain win-koneen, jolla voisi päästä korjaamaan levyä.

tikusta saa hieman enemmän tietoa valitsemalle sen devices valikosta ja kaksoisnapsauttamalla, mutta en vielä ole keksinyt, missä olisi gpartedin mount-komento.


12

gparted näyttää

/dev/ntfs 

ja tikun koon käytetyn ja käyttämättömän muistin

tikkua ei saa liitetyksi, mutta kun sen laittaa paikalleen, se tunnistuu eli pieni äänimerkki kuuluu, niin kuin varmaan kaikkia tikkuja usb-koloon laitettaessa

tikku ei näy tiedostoselaimessa eikä sitä voi sieltä liittää


13
Valitettavasti meni vähän aikaa, kun piti päästä toiselle koneelle tutkimaan sitä tikkua, mutta se näyttäisi olevan ntfs-alustettu liitospiste /media/konenimi/......  , polku on /dev/sdc

14

Ubuntun ehdottaman päivityksen 22.04 -> 24.04 jälkeen yksi muistitikku ei tunnistu. Virheilmoituksena tulee varmaan kaikki mahdolliset syyt ikkunaan, josta en saanut tekstiä kopioiduksi.

Toinen tikku tunnistuu tässä ongelmakoneessa ja  "ongelmatikku" tunnistuu 22.04 -koneessa. Muuten päivitetty kone näyttää toimivan tavallisesti.

Epäilys siis on, että päivityksessä meni jotain pieleen. Miten asiaa voisi alkaa selvittää?


15

Päivitin juuri kotikoneen 24.04 -versioon vain napsauttamalla asiasta muistuttaneen ikkunan ponnahdettua auki, ja kaikki näyttää menneen hyvin ja helposti. Mutta kun aloitin versiopäivityksen ssh:n kautta pilvikoneella pilvikoneen bashilla, tuli varoitus

Koodia: [Valitse]
Checking package manager

Continue running under SSH?

This session appears to be running under ssh. It is not recommended
to perform a upgrade over ssh currently because in case of failure it
is harder to recover.

If you continue, an additional ssh daemon will be started at port
'1022'.
Do you want to continue?

Continue [yN]

Miten tässä kohdassa pitäisi toimia, mikä olisi mahdollinen toinen tapa, jos ssh:ta ei käytä. Muistelen, että versiopäivitys on ehkä onnistunut aikaisemmin helposti ssh:n kautta samalla pilvikoneella.




16

" Eikö siihen sarakkeeseen voi valita tuontitoiminnossa päivämäärämuotoa?   "

Kylllä voi, jos osaa niin tehdä, nyt toivottavasti jonkin aikaa osaan  :)

Kiitois neuvoista ääkkös- ja päivämääräasioissa.


17

Se merkistö toimi, ääkköset näkyvät laskentataulukossa nyt oikein.

Mutta sitten huomasin vielä, että päivämäärät eivät tule luetuiksi calcin ymmärtämään muotoon. Ne ovat 14.3.2024 -muotoisina teksteinä eikä aikaeroja voi niistä laskea. Niiden muuttaminen tekstinkäsittelykomennoilla on jo vähän hankalampaa.

Osaisiko calc lukea nekin oikein vai joudunko regex-hommiin, mikä on kyllä paljon hankalampaa.
Numeroformaatin muuttaminen calcissa ei onnistu, koska calc ei tunnista soluja numeroiksi.

23.3.2024
4.6.2024
10.3.2024

päivämäärät ovat siis tällaisina sarakkeessa.

 



18
Pitäisi lukea calciin pieni csv-tiedosto, jossa on ääkkösiä. Ääkköset näkyvät mustina salimakkeina, joiden keskellä on kysymysmerkki.

Oma calcini on englantilainen, koska haluan tutut funktionimet. Kokeilin myös valita kieleksi suomen ja/tai englannin, kun calc esitti valikon lukuoptioista csv-tiedostoa avattaessa. Kummallkaan valinnalla en saanut ääkkösiä näkymään oikein.

Merkistö on tiedostossa utf-8, ja se näkyy oikein kun avaan tiedoston geditillä. Calc ikkunaan voi kirjoittaa näppäimistöltä ääkkösiä ja ne näkyvät oikein.

Luultavasti etsi - ja -korvaa -toiminnolla voi tunnistamattomat salmiakit korvata, mutta olisiko olemassa joku keino, millä calcin saisi lukemaan ne suoraan oikein ääkkösinä, kun kuitenkin ääkköset toimivat ihan hyvin calc laskentataulukoissa.

En haluaisi suomentaa calcin funktionimiä eli vaihtaa maa- tms. asetuksia.

 

19

Mikä olisi edullinen ja helppokäyttöinen pilvikonepalvelu, josta saisi oman pilvikoneen, jossa voisi  ajaa ubuntua päätemuodossa.

Tarkoitus on vain pitää helppoja php-avusteisia html-sivuja vakio-osoitteessa. Luuisin jopa 2 Gt muistin olevan riittävän ja ehkä parikymmentä gt :tä levytilaa olisi sopiva tai riittävä.

Pilvikoneiden luonti ei ole milllään tavalla tuttua ja toivoisin pilvikoneiden hallinnoinnin olevan yksinkertaista, yksi kone voisi olla käytössä koko ajan. Onko pilvikoneissa kyse lxd- tai docker-systeemistä eli niitä voisi olla kotikoneellakin, mutta sehän ei ole päällä kuin silloin, kun itse sitä käytän eikä sen osoitekaan varmaan ole vakio.


20

Taas tuli hyvää ja selkeää tietoa tämän foorumin kautta. Näillä tiedoilla voinen merkitä asian ratkaistuksi.

     :)

 

Sivuja: [1] 2 3 ... 44