Näytä kirjoitukset

Tässä osiossa voit tarkastella kaikkia tämän jäsenen viestejä. Huomaa, että näet viestit vain niiltä alueilta, joihin sinulla on pääsy.


Viestit - igor_2

Sivuja: [1] 2 3 ... 39
1
Yleistä keskustelua / Vs: Urheilun seuranta
« : 22.03.25 - klo:08.08 »
Eipä juuri tule aktiivisesti seurattua. Paikan päällä taisin viimeksi olla jossain Tuton pelissä. Harrastekiekkoa on tullut vähän käytyä katsomassa. Paimion hallissa viimeksi aktiivisemmin.

Telkkarista en seuraa kun jääkiekon MM Suomen pelit. Jalkapalloa ehkä kuitenkin mieluiten, vaikka en siihenkään varsinaisesti panosta. Tietysti isommat yleisurheilukisat tulee jollain tarkkuudella seurattua.

Ei voi sanoa olevansa urheiluviihteen suurkuluttaja. Enemmän satunnainen tarkkailija.

2
Laitealue / Vs: Wlan silta ethernet liittymään
« : 17.02.25 - klo:07.59 »
Kiitti vinkistä!

3
Laitealue / Vs: Wlan silta ethernet liittymään
« : 16.02.25 - klo:18.57 »
Juu, PoE oli ollut ensin ajatuksissa, mutta en tiedä. Se laite on jonkinlainen ns. älykäs lämmitysratkaisu ja se lukisi sähkön hintoja verkosta. Ei tietoa tukeeko laite PoE, mutta olettaisin, että ei. Laitteen kyljessä on kuitenkin myös usb liitin ohjelmistopäivityksiä varten, eli siitä voisi varovasti yrittää ottaa jännitettä. Neuvoin kuitekin olemaan senkin suhteen aika varovainen, ettei synny ylimääräistä härdelliä.

Verkkovirtaa ei kuulemma haluttaisi vetää… No kaipa se jotenkin sitten ratkeaa.

4
Laitealue / Wlan silta ethernet liittymään
« : 14.02.25 - klo:13.37 »
Moro,

mahtaako olla olemassa wlan siltaa, jonka voi liittää suoraan ethernet liittimeen ja joka ottaisi käyttövirtansa myös tästä liittimestä? Tai sitten usb:sta virtansa ottavakin voisi tulla kyseeseen. Onko suosituksia suuntaan tai toiseen?

5
Ubuntu tietokoneissa / Vs: Home hävisi
« : 03.02.25 - klo:08.02 »
Minusta kuulostaa kyllä eilen kirjoittamasi viestin perusteella, että nyt on käynyt ikävästi. Jos pääkäyttäjänä näet kaikkien luettelemiesi hakemistojen sisällön, ja omassa hakemistossasi on ainostaan uuden käyttäjän automaattisesti saamat sisällöt, niin sitten taitaa keinot olla hyvin vähissä. Ikävä kyllä. Luultavasti varmuuskopiot on ne, jotka sinulla enää on jäljellä.

7
Ellen täysin väärin muista, niin minulla oli joskus tämä skanneri. Jos on sama, niin se tarvitsee ajurin esfw41.bin ja sen lisäksi ajuri täytyy määritellä tiedostoon /etc/sane.d/snapscan.conf

Mun debianissa tämän tiedoston ensimmäiset rivit on:

Koodia: [Valitse]
#------------------------------ General -----------------------------------

# Change to the fully qualified filename of your firmware file, if
# firmware upload is needed by the scanner
firmware /usr/share/sane/snapscan/your-firmwarefile.bin

ja sen firmware riville tällättiin tuo esfw41.bin.

Ongelma taitaa olla kuitenkin olla löytää tuo em. ajuri. Äkkiä googlaamalla ei löytynyt, mutta jos penkoisi syvällisemmin, niin voisi löytyä.

8
Kirjastot on myös hyviä ja rauhallisia paikkoja pitää pienimutoista kurssitusta. Tietystikään siellä ei ole kaljaa tarjolla
 :)

Esimerkiksi pääkirjastolla on aika hyvät aukioloajat myös viikonloppuisin https://vaski.finna.fi/ lähiöiden sivukirjastot taitaa olla rajallisemmin avoinna.

9
Eihän tuo nyt ole mikään tolkullinen syy, koska funktionimet saa vaihdettua englanninkielisiksi! Työkalut → Asetukset → LibreOffice Calc → Kaava → [ ] Käytä englanninkielisiä funktionimiä.

Oho, kiitos vinkistä!  :)

10
Asensin virtuaaliboksiin Ubuntu 24.4 LTS, jonka varastoista tulee sama 5.5 versio, joka ilmeisesti sullakin on. Juu, se toimii noin kun kirjoitat (ja toimii myös minun versiossa), mutta kun jatkaa vain itsepäisesti kirjoittamista, niin se hakee listalta niin kauan kun vastaavuuksia löytyy ja sen jälkeen lista tyhjenee. En ihan ymmärrä mikä tämä ongelma on, mutta jos koet sen ylipääsemättömäksi, niin ilmeisesti Gnucash ei sitten ole sinun ohjelma.

Libreofficen Calkilla syntyy yksinkertainen tilikirja hyvin pienellä vaivalla ja valmiita taulukoita löytyy joka makuun helposti. Ei kannata hakata päätä seinään. Tekniikan on kuitenkin tarkoitus helpottaa elämää, ei tehdä siitä vaikeampaa tai nostattaa turhaan verenpainetta.

11
Meillä on varmasti sitten eri versio käytössä. Mun versio on ikivanha Debian Stablen 4.13.

Missä tilanteessa se valintalista pomppaa esille? Ainakin tässä versiossa se arvaa syötettävän merkkijonon silloin, kun syöttää selitettä tapahtumalle ja siitä pääsee eroon jatkamalla kirjaamista tai sillä takanuolella. Valintalista hyppää esille, kun valitsee tapahtuman vastatiliä ja jos painaa siinä jotain sellaista merkkiä, joka esiintyy tilikartan nimissä. Tästäkään ei tarvitse välittää kun jatkaa vain itsepäisesti kirjoittamista.

Mutta juu, ilmeisesti uudempiin versioihin on tullut negatiivisia parannuksia.

En malta olla mainitsematta yhdestä hienosta ominaisuudesta, joka Gnucashissa on. Ehkä muissakin vastaavissa ohjelmissa, mutta en ole perehtynyt. Nimittäin Toiminnot valikon Ajoitetut tositteet. Sillä voi kätevästi luoda toistuvia tapahtumia toistumaan halutuin aikavälein. Esimerkiksi itsellä on kymmenkunta tapahtumaa toistumassa kuukauden välein aina 90 päivään asti. Kun on vakiotulot ja ostittain vakiomenot, niin tällä voi automatisoida kirjanpitoa niin, että pystyy kätevästi näkemään esimerkiksi juuri sen n. 3 kuukautta eteenpäin. Voi merkitä talousmenot, vastikkeet, ym. netflixit ja kun tulot tulee myös automaattisesti, niin on ikään kuin ajan hermolla myös tulevaisuuden suhteen. Voihan niitä generoida varmaan vaikka 300 päivää eteenpäin, ihan oman maun mukaan. Varmasti taulukkolaskimella voi propellihattu saada vastaavat toiminnat aikaan, mutta itse en välittäisi yrittää.

Ikävää, että olet törmännyt ongelmiin muuten niin hyvän ohjelman kanssa.

12
Jos Gnucash muuten soveltuu omaan käyttöön, niin eikö se ennakko ole kuitenkin aika helppo kumonta backspacella? Olen käyttänyt Gnucashia varmaan noin 18 vuotta ja tottunut jo hyödyntämään ennakointia silloin kun se sopii tapahtumaan ja täppäämään backspacea kun ei.

Mutta joo, ehkä taulukkolaskimessa voi kytkeä ennakoinnin pois päältä. Silläkin yksinkertainen tilikirja syntyy äkkiä. Waiffille tein, kun sille tietokoneen opettelu on vähän työläämpää kun niiden kanssa yli 30 vuotisen työuran tehneelle.

13
Oppaiden kehittäminen / Vs: Ubuntutorin historia
« : 21.11.24 - klo:14.14 »
Ubuntulla minkäkin silloin 2006 aloitin, mutta kun se oli jatkuvasti jonkin päivityksen tms. jälkeen rikki, niin siirryin sitten Debian Stableen. Se käy minun filosofiaan paremmin, vaikka softat on versiota tai paria vanhemmat. Darktablen uutta versiota olen eniten matkan varrella kaivannut. Joskus olen kääntänyt itse, joskus ladannut deb pakettina suoraan githubista. Nyt taitaa olla jälkimmäinen variaatio käytössä.

Mutta Ubuntun ohjeet pätevät hyvin pitkälti myös Debianiin. Uskoisin, että näille suomenkielisille oppaille olisi ainakin jonkin verran käyttöä edelleen. Vaikka konekäännöksellä saa englannista suomeen aika hyvin, niin onhan niissä aina oma vaivansa.

Mutta juu. Jatka Hannu samaan malliin!

14
Oppaiden kehittäminen / Vs: Ubuntutorin historia
« : 21.11.24 - klo:08.20 »
Pari opasta olen minäkin ladannut, vaikka jonkinlainen konkari jo Linux maaimassa olenkin käytettyäni eri versiota jo 18 vuotta. Aina näistä oppaista jotain uutta näkökulmaa löytyy.

Hienoa, että jaksat päivittää dokumenttia, pitää sitä ajan tasalla ja auttaa näin uusia käyttäjiä alkuun. Muistan, että alku ei silloin vuonna 2006 ollut ollenkaan helppo ja vastaavalle oppaalle olisi ollut hyvinkin tarvetta. Onneksi tämä saitti oli hyvin aktiivinen ja apua sai melkein mihin tahansa kysymykseen. Saa kyllä edelleen ja joidenkin nimimerkkien tietotaitoa joutuu hämmästelemään kerta toisensa jälkeen.

15
Calc muistaa oman ikkunansa edellisen koon, mutta ei taulukkokohtaisesti.

16
Ja niin toimittiin kasettimaksunkin aikaan, tosin siihen aikaan yksityiseen käyttöön warettaminen oikeastaan oli sallittua. Nyt ei ole. Ts. tällä hetkellä toi on paremminkin kulttuurituki jonka tarpeellisuudesta sitten voi kiistellä.

Mutta eikö näissä ole aina, tai siis tekijänoikeusagentti Jukka Liedeksen ajoista ja 2000 ensimmäiseltä vuosikymmeneltä lähtien, ollut se laillisen lähteen vaatimus? Onko se poistunut jossain vaiheessa?

17
Yleistä keskustelua / Vs: ”Proprietary” suomeksi = ?
« : 19.10.24 - klo:20.42 »
Sitten proprietarylla on myös yhteiskunnallinen merkitys:

Thomas Piketty tarkoittaa proprietäärisellä yhteiskunnalla yhteiskuntaa, jossa omaisuuden omistaminen on keskeisessä roolissa yhteiskunnallisten suhteiden ja vallan rakenteissa. Tämä tarkoittaa, että yhteiskunnassa on vahva korrelaatio omaisuuden määrän ja yksilön tai ryhmän poliittisen ja taloudellisen vallan välillä. Pikettyn mukaan proprietäärinen yhteiskunta on keskeinen avain ymmärtääksemme nykyisen maailmamme sosiaalista eriarvoisuutta ja taloudellista epätasa-arvoa. En tiedä onko em. määrittely yleisemmässä käytössä, mutta ainakin Pikettyn teksteissä se toistuu jatkuvasti.

Kätevä sana kaiken kaikkiaan. Ehkä se on sana, jonka sisällön jokainen voi määritellä haluamakseen ja käyttää sitä niin kun haluaa  :)

18
Ubuntu tietokoneissa / Vs: Varmuuskopiot
« : 15.10.24 - klo:08.22 »
Tapoja lienee monia, mutta yksi tapa voisi olla, että ottaa tuon SD-kortin pois ( tarkistuksen jälkeen, että se toimii ) ja asentaa kylmästi uuden Mint 21 version ja kun on asentanut koneelle Deja Dubin, niin purkaa SD-kortin sisällön omaan kansioon koneelle ja siirtelee sieltä tarvittavia osia uuteen Minttiin, lähinnä Firefoxin, Chromiumin ja Thunderbirdin tiedostoja. Tavalliset omat datatiedostot ovat helppo nakki, mutta onko noissa em. mainituissa omissa tiedoissa, esim. sähköposteissa jotainmuuttunut niin, että 20-version kamat ei toimikkaan 21:ssä.

Ainakin Firefox ja Thunderbird päivittää omat tiedostonsa automaattisesti uuteen versioon (jos on tarvetta tehdä muutoksia). Lähes parikymmentä vuotta olen tehnyt periaatteessa noin kun kuvaat, eikä mitään ongelmia. Myös esim. Gnucash toimii pelkällä kopioinnilla.

Itse teen yleensä niin, että kun omat home-hakemistot on omalla partitiolla, niin muutan niiden käyttäjänimet joksikin oldiksi ennen asennusta. Kun asennus on valmis, niin sitten kopioin kaikki tarvittavat tiedostot uuteen omaan-hakemistoon. Joskus laiskuuttani saatan tehdä niinkin, että muutan vain käyttäjänimet niin, että vanha home tulee automaattisesti uuden systeemin käyttöön homeksi.

Keinoja on monia. Tärkeintä on, että on backup jossain kun töpeksii itse.

19
Onko tämän tarkoitus olla ohjelmoinnin harjoitus?

Mutta ellei, niin eikö kaikkein helpointa olisi laittaa jompi kumpi edellä olleista komennoista pyörimään esim. anacronilla?

20
Nyt menee ihan arvaamiseksi, mutta sanoisin, että tuo lockfile on se ongelma. Muuta sen nimi joksikin toiseksi ja kokeile käynnistää ohjelma. Jos toimii, niin se luo uuden lockfileen ja poistaa sen kun ohjelma suljetaan hallitusti. Jos ei auttanut, niin voit palauttaa tilanteen nykyiseen vain nimeämällä tiedoston alkuperäiseksi (siis tuoksi lockfileeksi).

Sivuja: [1] 2 3 ... 39