Näytä kirjoitukset

Tässä osiossa voit tarkastella kaikkia tämän jäsenen viestejä. Huomaa, että näet viestit vain niiltä alueilta, joihin sinulla on pääsy.


Viestit - igor_2

Sivuja: [1] 2 3 ... 39
1
Oppaiden kehittäminen / Vs: Ubuntutorin historia
« : tänään kello 08:20 »
Pari opasta olen minäkin ladannut, vaikka jonkinlainen konkari jo Linux maaimassa olenkin käytettyäni eri versiota jo 18 vuotta. Aina näistä oppaista jotain uutta näkökulmaa löytyy.

Hienoa, että jaksat päivittää dokumenttia, pitää sitä ajan tasalla ja auttaa näin uusia käyttäjiä alkuun. Muistan, että alku ei silloin vuonna 2006 ollut ollenkaan helppo ja vastaavalle oppaalle olisi ollut hyvinkin tarvetta. Onneksi tämä saitti oli hyvin aktiivinen ja apua sai melkein mihin tahansa kysymykseen. Saa kyllä edelleen ja joidenkin nimimerkkien tietotaitoa joutuu hämmästelemään kerta toisensa jälkeen.

2
Calc muistaa oman ikkunansa edellisen koon, mutta ei taulukkokohtaisesti.

3
Ja niin toimittiin kasettimaksunkin aikaan, tosin siihen aikaan yksityiseen käyttöön warettaminen oikeastaan oli sallittua. Nyt ei ole. Ts. tällä hetkellä toi on paremminkin kulttuurituki jonka tarpeellisuudesta sitten voi kiistellä.

Mutta eikö näissä ole aina, tai siis tekijänoikeusagentti Jukka Liedeksen ajoista ja 2000 ensimmäiseltä vuosikymmeneltä lähtien, ollut se laillisen lähteen vaatimus? Onko se poistunut jossain vaiheessa?

4
Yleistä keskustelua / Vs: ”Proprietary” suomeksi = ?
« : 19.10.24 - klo:20.42 »
Sitten proprietarylla on myös yhteiskunnallinen merkitys:

Thomas Piketty tarkoittaa proprietäärisellä yhteiskunnalla yhteiskuntaa, jossa omaisuuden omistaminen on keskeisessä roolissa yhteiskunnallisten suhteiden ja vallan rakenteissa. Tämä tarkoittaa, että yhteiskunnassa on vahva korrelaatio omaisuuden määrän ja yksilön tai ryhmän poliittisen ja taloudellisen vallan välillä. Pikettyn mukaan proprietäärinen yhteiskunta on keskeinen avain ymmärtääksemme nykyisen maailmamme sosiaalista eriarvoisuutta ja taloudellista epätasa-arvoa. En tiedä onko em. määrittely yleisemmässä käytössä, mutta ainakin Pikettyn teksteissä se toistuu jatkuvasti.

Kätevä sana kaiken kaikkiaan. Ehkä se on sana, jonka sisällön jokainen voi määritellä haluamakseen ja käyttää sitä niin kun haluaa  :)

5
Ubuntu tietokoneissa / Vs: Varmuuskopiot
« : 15.10.24 - klo:08.22 »
Tapoja lienee monia, mutta yksi tapa voisi olla, että ottaa tuon SD-kortin pois ( tarkistuksen jälkeen, että se toimii ) ja asentaa kylmästi uuden Mint 21 version ja kun on asentanut koneelle Deja Dubin, niin purkaa SD-kortin sisällön omaan kansioon koneelle ja siirtelee sieltä tarvittavia osia uuteen Minttiin, lähinnä Firefoxin, Chromiumin ja Thunderbirdin tiedostoja. Tavalliset omat datatiedostot ovat helppo nakki, mutta onko noissa em. mainituissa omissa tiedoissa, esim. sähköposteissa jotainmuuttunut niin, että 20-version kamat ei toimikkaan 21:ssä.

Ainakin Firefox ja Thunderbird päivittää omat tiedostonsa automaattisesti uuteen versioon (jos on tarvetta tehdä muutoksia). Lähes parikymmentä vuotta olen tehnyt periaatteessa noin kun kuvaat, eikä mitään ongelmia. Myös esim. Gnucash toimii pelkällä kopioinnilla.

Itse teen yleensä niin, että kun omat home-hakemistot on omalla partitiolla, niin muutan niiden käyttäjänimet joksikin oldiksi ennen asennusta. Kun asennus on valmis, niin sitten kopioin kaikki tarvittavat tiedostot uuteen omaan-hakemistoon. Joskus laiskuuttani saatan tehdä niinkin, että muutan vain käyttäjänimet niin, että vanha home tulee automaattisesti uuden systeemin käyttöön homeksi.

Keinoja on monia. Tärkeintä on, että on backup jossain kun töpeksii itse.

6
Onko tämän tarkoitus olla ohjelmoinnin harjoitus?

Mutta ellei, niin eikö kaikkein helpointa olisi laittaa jompi kumpi edellä olleista komennoista pyörimään esim. anacronilla?

7
Nyt menee ihan arvaamiseksi, mutta sanoisin, että tuo lockfile on se ongelma. Muuta sen nimi joksikin toiseksi ja kokeile käynnistää ohjelma. Jos toimii, niin se luo uuden lockfileen ja poistaa sen kun ohjelma suljetaan hallitusti. Jos ei auttanut, niin voit palauttaa tilanteen nykyiseen vain nimeämällä tiedoston alkuperäiseksi (siis tuoksi lockfileeksi).

8
Mikrobitti uutisoi seuraavasti Linux-systeemeihinkin hyökkäävästä kiristysohjelmasta tänäpä:

Lainaus
Internetissä on havaittu uusi kiristyshaittaohjelma, jota käytetään hyökkäyksissä Linux-järjestelmiin.

Asiasta uutisoi tietoturvaan erikoistunut Bleeping Computer -sivusto, jonka mukaan haittaohjelman taustalla on TargetCompany-niminen ryhmittymä.

Se toimii osana Mallox-nimistä ryhmittymää ja hyödyntää Kryptina-haittaohjelmaa hyökätäkseen Linux- ja VMWare ESXi -järjestelmiin. Mallox on tähän asti keskittynyt Windows-järjestelmiin kohdistuneisiin hyökkäyksiin.

Kryptina lanseerattiin vuonna 2023 edullisena kiristyshaittaohjelmapalveluna Linux-järjestelmiä vastaan, mutta se ei saavuttanut suurta suosiota verkkokiristäjien keskuudessa.

Kuluvan vuoden helmikuussa nimimerkkiä Corlys käyttävä Kryptinan ylläpitäjä vuoti ja tarjosi sen lähdekoodin ilmaiseksi hakkerifoorumeille. Malloxin kanssa yhteistyötä tekevä ryhmittymä on muokannut lähdekoodin pohjalta uuden version: Mallox Linux 1.0, joka toimii suuremman Malloxin nimen alla.

Ryhmittymien kiinnostuksena on käytännössä organisaatioiden palvelimissa käytettävät Linux-järjestelmät, jotka sisältävät usein arvokasta dataa ja pyörittävät kriittisiä palveluita.

Käytännössä vuodettua lähdekoodia on muokattu vain kevyesti. On epäselvää, käyttääkö Mallox Linux 1.0 -haittaohjelmaa yksi vai useampi Malloxiin kumppani vai onko kyseessä koko ryhmittymän uudesta suunnasta.

En tiedä asiasta tuota enempää, mutta ajattelin, että se voisi kiinnostaa käyttäjäkuntaa  :)

9
Näytä / Ruudun asettelu / Pystysuora

10
Juu siis digikammin tietokannan polku määritellään ohjelman asetuksissa asetukset/digikam asetukset/Database. Ikkunan alareunassa on kenttä, joka määrittää missä tietokanta sijaitsee.

Asetusten Collecions välilehdellä määritellään paikalliset kuvakokoelmat. Niitä voi olla myös irroitettaville tallennusvälineille tai verkkoon, mutta itsellä on kokemusta vain ensin mainituista.

Välilehdellä Metatiedot määritellään kirjoitetaanko tunnisteet, otsikot jne. kuviin vai ainoastaan digikammin koneella olevaan tietokantaan. Tässä tapauksessahan sinä haluat, että kuviin, eli ruksaa tässä kaikki ne metatietotyypit, jotka haluat kulkevan kuvan mukana. Itsellä niitä on Kuvan tunnisteet, Kuvatekstit ja otsikko, Arvio, Poimintamerkki, Värimerkki ja Aikaleimat.


Periaatteessa näillä eväillä pitäisi lähteä toimimaan. Tietysti sinulla pitää olla kirjoitusoikeudet kuviin ja hakemistoon. Tee testi yhteen kuvaan ja sen jälkeen katsot jollain muulla ohjelmalla, että onko merkintä tallentunut kuvan metatietoihin. Tähän tarkoitukseen esimerkiksi exiftool on hyvä työkalu. Etsit kuvan johon teit testimuutoksen, avaat hakemiston terminaaliin ja kirjoitat vain exiftool ja kuvan nimi (esimerkiksi exiftool kuva.jpt). Varmasti tarkistamiseen voi käyttää muitakin kuva-ohjelmia, mutta itse suosin exftoolssia.

11
En tiedä onko tästä apua ajatustasollakaan, mutta itse käytän usean 10 tuhannen albumin ylläpitoon digikammia ja annan sen kirjoittaa tägit aina kuvan metatietoihin. Vaikka myöhemmin ohjelma vaihtuu tai vien kuvan jonnekin muualle, niin tägit seuraavat mukana. Ihan ajatuksena vain.

Varmasti kohta joku Shotwell käyttäjä osaa neuvoa juuri tuossa ohjelmassa.

12
Oletuksena ne tallennetaan siis juuri mainittuun piilotettuun gnupg hakemistoon. Jos olet käyttänyt jotain pgp ohjelmaa jo nykyisessä asennuksessasi, niin suurella todennäköisyydellä hakemisto löytyy jo.

Itse käytän Kelopatraa salaamiseen ja purkamiseen. Se käyttää juuri aikaisemmin mainittua piilohakemistoa. Muistelisin, että oletuksena asennuksissa tuleva gnupg (gpg) käyttäisi myös oletuksena tätä samaa hakemistoa.

Se on vähän samanlainen standarti paikka, kun esimerkiksi ssh:n avaimien ~/.ssh -hakemisto.

Ps. itse käytän Debiania, mutta samat kamat ja säädöt löytyy suureksi osaksi myös Ubuntusta ja varmaan johdannaistaankin.

13
Avaimia kannattaa katsoa, jos löytyisi hakemisto ~/.gnupg eli piilohakemisto käyttäjän kotihakemistossa. Jos oikein olen havainnut, niin sieltä löytyy. Avaimet kannattaa tietysti säästää jossain muualla sellaisessa paikassa, josta tietää ne löytävänsä. Mutta kysyjän tapauksessa jälkimmäinen on tietysti tässä vaiheessa vähän myöhäinen neuvo nyt.

14
Laitealue / Wecomin piirtopöytä ja hiiren keskirulla
« : 15.07.24 - klo:10.00 »
Moron,

Mulla on vanha wacomin piirtopöytä ja mietin, että löytyyköhän siitä, tai siihen, jollain tavalla hiiren keskirullan simulointi. En löytänyt googlaamalla, eikä tekoälyttömyyskään tuntunut tietävän. Piirtopytä on mallia CTL-480.

Se toimii hyvin ja on sopivan kokoinen, eli olen siihen hyvin tyytyväinen, ja olisi mukava saada hiiren rulla toimimaan.

Jos ei onnistu, niin onko tietoa löytyykö uudemmista luonnostaan rullatoimintoa, tai saisiko sen jollain ilveellä muuten toiminaan?

15
Ubuntu tietokoneissa / Vs: Miksei ole paketinhallinnassa
« : 07.07.24 - klo:11.41 »
Ainakin Debianista löytyy Klondike nimellä pasianssi. En tiedä Ubuntusta, mutta mistä tietää.

16
Mitäs nämä sitten on https://packages.debian.org/sid/amd64/firefox/download

En osaa neuvoa enkä mennä takuuseen mistään, mutta joku deb tuolta debianin sivuilta nyt ainakin löytyy. Päivittyykö sitten myöhemmin tms. ei tietoa.

17
Ubuntu tietokoneissa / Vs: LibreWriterin kursori hukkuu
« : 20.03.24 - klo:12.52 »
LibreOfficessa ei taida olla asetuksia tekstikursorille, mutta voit yrittää muuttaa sitä GTK:n kautta. Lisää tämä asetus tiedostoon ~/.config/gtk-3.0/gtk.css

Koodia: [Valitse]
* { -GtkWidget-cursor-aspect-ratio: 0.2; }
Lähde:
https://askubuntu.com/a/1048504
https://ask.libreoffice.org/t/lo-writer-on-linux-change-appearance-of-typing-cursor-i-e-not-mouse-cursor/32697/3

Katos... tiedostoa ei ollut, mutta loin sen ja lisäsin em. rivin. Nyt kursori on selvästi paremmin esillä. Kiitoksia!

18
Moron,

käytössä Linux ja LibreWriter v. 7.4.7.2. Normaalissa kirjoitustilassa kursori on vain pieni viiva, joka hukkuu helposti tekstin sekaan. Saako sen jostain lihavemmaksi?

19
Nyt saa todeta, että hiiren takkuaminen on ratkennut. Syyksi osoittautui USB portin ajoittainen reistailu.

Kiitoksia kaikille avusta ja rohkaisusta etsiä ongelman aiheuttajaa. Olen niin monesti saanut tältä saitilta apua ongelmiin ja siitä täytyy olla hyvin kiitollinen. Joiden nimimerkkien syvällinen Linux maailman asiantuntemus jaksaa hämmästyttää kerrasta toiseen. Kiitos!

20
Voisitko vääntää minulle rautalangasta miten saisin sen ylimääräisen turvallisesti poistettua?

Yleensä sanotaan, että kannattaa pitää yhtä tai kahta vanhaa versiota varoilla. Kernelit ei tilaa juurikaan vie, eli säästö on kyllä hyvin vähäinen.

Yksi tapa poistaa ylimääräisiä on käyttää Synapticsia. Jos, ja kun, tiedät ylimääräisten kernelien versionumeron, niin tee haku sillä. Esimerkiksi versio 6.1.0-15 on ylimääräinen, niin haku suoraan sillä tuo muutaman asiaan liittyvän tiedoston esille. Ne, joiden vasemmassa sarakkeessa on väritys, on asennettuja. Tyhjät merkinnät eivät ole. Valitse poistettavat, eli siis ensin mainitut, ja sen jälkeen valitset ylänappuloista Toteuta. Sillä lähtee.

Mutta varovaisesti kannattaa edetä ja oman valinnan mukaan jättää yksi tai kaksi vanhaa varoille.

Sivuja: [1] 2 3 ... 39