Näytä kirjoitukset

Tässä osiossa voit tarkastella kaikkia tämän jäsenen viestejä. Huomaa, että näet viestit vain niiltä alueilta, joihin sinulla on pääsy.


Viestit - igor_2

Sivuja: 1 [2] 3 4 ... 38
21
Wifen kone alkoi taannoin myös ottaa lämpöjä. Eritoten videoiden katselu tuntui käyvän voimille. Puhallin huusi hoosiannaa ja silloin tällöin kone myös boottasi itsensä ilman varoituksia. Otin auki ja katsastin lämpötahnat. Havainnoin, että tahna oli vuosien saatossa kovettunut ja halkeillut aika tavalla. Puhdistin ja laitoin uudet tahnat, joka auttoi selvästi lämpöongelmaan. Boottailut loppui ja puhallinkin käy paljon rauhallisemmin.

Tämäkin voi olla yksi syy vanhan koneen lämpöprobleemiin.

22
Jos askarrutta, niin helpointa varmaan vaihtaa koko laite. Eivät maksa nykyisin kun muutaman kympin. Esim. Jimmsissä Asuksen modeemi nafti 70€: https://www.jimms.fi/fi/Product/Show/123417/90ig02c0-bm3100/asus-dsl-n16-300mbps-wi-fi-vdsl-adsl-modeemi-reititin-musta ja päivitykset on helppo hoitaa hallintapaneelin kautta ihan itte. Verkkokaupassa taisi olla vielä kympin halvempikin.

Mutta kuinka vain.

23
Laitealue / Vs: Prosessori i5-13600K
« : 13.09.23 - klo:12.23 »
Löytyi muuten aika mielenkiintoinen testi asemista. Ei tuo ero voi kovin iso olla jos "oikeat" nörtit ei huomaa eroa.

Juu varmaan.

Onhan myös totta, että samalla vaihtui koneesta muutakin rautaa, joka on myös varmasti vaikuttanut subjektiiviseen kokemukseen, kun en mitään kellotellut. Hyvä jos myös vanhan mallinen (johdon päässä oleva siis) on vielä nopeuksissa ihan kilpailukykyinen. Omassa koneessa on Sata liittimen takana 4T SSD ja kyllä sekin aika nopeasti nuo digikamin pikkukuvat vääntää.

24
Laitealue / Vs: Prosessori i5-13600K
« : 13.09.23 - klo:09.55 »
En kyllä suoraan sanottuna huomannut työpöytäkäytössä yhtään minkäänlaista eroa sata portin maksiminopeuksilla toimivaan SSD asemaan.

Riippuu varmaankin myös vähän käytöstä. Miellä on esimerkiksi Digikammin kataloogissa runsaat 20 000 kuvaa ja pikkukuvien luonnissa siitä määrästä kyllä eroa tuntuisi näppituntumalla olevan. Mutta aika marginaalisiahan nämä ainakin normaalissa työpöytäkäytässä varmasti on.

25
No mennään x11 ikkunoilla etiäpäin kun kerran pelittää.. Kiitoksia kuitenkin..

Sama juttu. En ole vaivannut päätä ja käytän sovinnolla x11.

Ainoa jossa joskus olen kaivannut waylandia oli, kun kokeilin i3 ikkunamanageria. Muistelen, että jokin pääkäyttäjän tehtävä ei onnistunut x11:lla ja googlasin, että siihen olisi ratkaisu ollut wayland.

26
Mulla on aivan sama setuppi kun Noverixilla, eikä waylandista tietoakaan.

27
Laitealue / Vs: Prosessori i5-13600K
« : 10.09.23 - klo:08.58 »
Jotain olen kuullut, että i7-sarjan prosessoreissa olisi nvme 4.0 -tuki. Ja sitä voisi hyödyntää Samsungin nopeissa M.2 -levyissä.

Wifen kone juuri uusittiin ja siihen tuli M.2 muisti. Panin merkille, että nopeus niissä tuntuisi olevan vähän toista luokkaa kun tavallisen kaapelin päässä olevan SSD levy. Kannattaa harkita.

Ps. Noissa Ryzen prossuissa joissain tyypleissä on C -tila onglemaa. Itse talvella taistelin sen kanssa ja pääsin siitä eroon, kun kytkin C -tilan pois käytöstä. Vaihdoin sitten kuitenkin prosessria uudempaan Ryzeniin ja sen jälkeen ei ole mitään ongelmia. Mutta varminta valita varmaan Intel, jos niissä ei siis ole mitään vastaavia. En tiedä.

28
En tiedä Chromesta, mutta yleisenä havaintona, niin deb paketti asennetaan näin:
Koodia: [Valitse]
# dpkg -i paketin_nimi.deb

29
Toisaalta... mulla on tapana sammuttamisen sijaan sulkea kone lepotilaan ja se voi periaatteessa olla järjestelmän kannalta helposti kuukauden päällä sammuttamatta. Esimerkiksi kernelin version muutos ei varmaankaan tule käyttöön ennen boottia. Ehkä ajan edelleen päivitykset päätteen kautta säännöllisen epäsäännöllisesti.

Kiitoksia vinkistä. Ehkä joskus perehdyn.

30
Minkälainen softa tuo cron-apt on? Pitääkö configuroida eritoten, vai osaako itse ajaa jollain oletusmäärityksillä?

31
Arch Linuxia on sanottu tee-se-itse -jakeluksi. Eliittidistro, joka opettaa nöyryyttä.

Aika täsmällisesti muotoiltu :)

32
Jaa... minusta sen asennus tekstiversionakin on aika suoraviivainen. Jonkin tuubin asennusvideon mukaan tein pari koeasennusta virtuaalikoneeseen ja hyvin pelasi. Myöhemmin näin myös jossain jonkin skriptin, jolla asennuksen sai tehtyä vastailemalla kysymyksiin.

Sen sijaan Arch itsessään on vähän omanlaisensa. Ainakin taannoin siihen tuli päivityksiä niin pirun tavalla jatkuvalla syötöllä. Jos haluaa ajaa joka päivä päivityksen ja haluaa uusinta uutta, niin se on varmaan ihan jees. Ongelmia saattaa syntyä jos jättää päivityksiä välistä useamman päivän tai viikon. Olen kuullut esimerkiksi, että pitkän päivittämättömyyden jälkeinen päivitys voi saattaa systeemin niin jumiin, että uusinta-asennus on helpoin vaihtoehto.

Se on totta, että asennuksen tekeminen käsityönä opettaa kyllä paljon.

33
Ubuntu tietokoneissa / Vs: Ubuntun asennus
« : 19.07.23 - klo:07.58 »
Käynnistin koneen ja tökkäsin tikun sisään, mitään ei tapahtunut, paitsi että window alkoi käynnistyyn normisti, kokeilin myös buuttaamalla.

Ei kai tässä kyse ole siitä, että yrität käynnistystä väärässä järjestyksessä? Ensin tikku koneeseen ja bootti (siis käynnistys) vasta sen jälkeen. Tuli vain mieleen.

34
En viitsinyt ruveta sen kanssa enempää veivailemaan, vaan annoin liikkeen asentaa Ubuntun uudelleen haluamillani käyttäjätiedoilla.

Ainakin Debianista löytyy graafinen Käyttäjät ja ryhmät -sovellus, jolla voi muuttaa käyttäjän nimen, hänen käyttäjätunnisteen (se id numero) ja samat toimenpiteet voi tehdä myös ryhmille. Uudelleen asennus vain käyttäjän nimen vaihtamiseksi, kuulostaa aika raskaalta toimenpiteeltä. Tietysti pääasia on, että haluttu lopputulos saavutetaan ja koneen normaali käyttö voi alkaa.

35
Kun vain jaksaa rauhallisesti asennella tarvittavia osia ja viilata asetuksia niin aina vain paranee.
Jokaisella on tietysti omat kokemuksensa ja tarpeensa.

Viilaileminen on minusta sikäli epäkiitollista, että kun tulee uusi versio ja päivitys, niin sama rumba taas uudelleen. Itse olen ajautunut laiskaan moodiin ja otan aika pitkälti asiat vastaan niin kun ne tulee. Sopeutan tarvittaessa vähän omia rutiineja, tuntuu jotenkin helpommalta. Backupit omalta koneelta ja wifen koneelta joutuu aina tietysti säätämään, mutta nekin ajan vanhan tavan mukaan rsyncillä. Timeshiftiin en ole perehtynyt lainkaan. Se on ilmeisesti nyt viimeistä huutoa, mutta täällä ei resonoi sekään.

Mutta niin kun sanoit, niin se hyvä puoli asiassa on, että jokainen löytää varmasti itselleen sopivat tavat toimia.

Itse antaisin 9+. Tuo käppi täyteen kymppiin vain siksi, että pitää aina olla varaa parantaa  :)

36
Ei aivan: nykyään VirtualBox tarjoaa ainakin joillekin jakeluille automatisoidun asennuksen, jossa ei kysellä juuri mitään. Tällöin voi olla, että saa paketista odottamattomia oletuksia.

Juu, joku tällainen juttu siinä varmasti oli. Olen tehnyt Debian asennuksia 15 vuotta ja tämä meni kyllä läpi hujahtamalla, ilman tuttuja vaiheita. En jaksa asentaa nyt uudelleen tarkemmalla silmällä, kun tein jo asennuksen raudalla käyttöönottoa varten. Viimeistely on vielä tekemättä ja varsinainen yliheitto.

Mutta hyvältä uusi Debi kyllä näyttää ja tuntuu. Ainakin näin äkkiä vilkaistuna.

37
Onko niin, että Virtualboxista ei ole veriosta Debian 12:sta lainkaan?

Ei löytynyt ainakaan pakettivarastoista, kun etsin apt searchilla.

38
Fyysinen asennus.

Ok. Se saattaa selittää tuon eron.

39
Kyllä tuo netinstall asennin polkaisee käyntiin nimenomaan taskselin. Itsellä tuntui oikealta pitkä tuki ja mukava KDE:n LTS versio, niin asensin sen.

Asensitko raudalle vai vituaali boksiin?

40
Juu, joka työpöydälle taitaa olla oma asennuspakettinsa. Se vähän kyllä hämää, että ilmeisesti debianin sivuille linkatulla netinstall paketilla tuntuu virtuaaliboksiin asentuvan vain Gnome. Tällä debianin versiolla voisi olla laajaa kiinnostusta ja olisi voinut ajatella, että tyypillisesti testailuun käytettävässä alustassa olisi kaikki mahdollisuudet helposti myös noviisille.

Tietysti aina löytyy tasksel, jolla voi asentaa jälkikäteen mitä haluaa, mutta sen olemassa olo täytyy tietää, jotta sitä voi käyttää.

Ps. Voi olla hyppäsin jonkin valinnan yli asennuksessa, eli sillä varauksella tämä valitus.

Sivuja: 1 [2] 3 4 ... 38