Näytä kirjoitukset

Tässä osiossa voit tarkastella kaikkia tämän jäsenen viestejä. Huomaa, että näet viestit vain niiltä alueilta, joihin sinulla on pääsy.


Aiheet - igor_2

Sivuja: [1] 2 3 ... 5
1
Moron,

käytössä Linux ja LibreWriter v. 7.4.7.2. Normaalissa kirjoitustilassa kursori on vain pieni viiva, joka hukkuu helposti tekstin sekaan. Saako sen jostain lihavemmaksi?

2
Käytössä Debian 12 ja Firefox 115.8.0esr.

Firefox takkuaa ajoittain tosi pahasti sivun aukaisussa tai muutenkin. Esimerkiksi Kauppalehden sivut reagoivat usein hiireen tosi hitaasti ja takellen. Ongelma tuntui alkavan äskettäin, kun ajoin päivitykset.

Poistin (väliaikaisesti) .mozilla hakemiston, mutta tämän toimenpiteen luomalla ”uudella” asennuksella ei ollu vaikutusta. Asensin myös Googlen Chromen ja sama takkuaminen näyttää esiintyvän siinäkin.

Onko ideoita joilla voisi jäljittää ongelmaa, vain onko vain odoteltava, jos joku päivitys jossain vaiheessa korjaisi jotain?

3
Debian bookwormin, eli versio 12, suunnitellaan julkaistavan 10 kesäkuuta, eli:

===================================
Release date
============

We plan to release on 2023-06-10.

If you want to celebrate it, please consider attending a Debian release party, or hosting your own! See https://wiki.debian.org/ReleasePartyBookworm for more information. (Note: the release process typically takes the whole day and the release isn't done until the early hours of Sunday UTC.)
===================================


Vapaasti käännettynä:

Suunnittelemme julkaisevamme 10. kesäkuuta 2023.

Jos haluat juhlistaa sitä, harkitse Debian julkaisujuhlan osallistumista tai oman tilaisuuden järjestämistä! Lisätietoja löytyy osoitteesta https://wiki.debian.org/ReleasePartyBookworm. (Huomaa: julkaisuprosessi kestää yleensä koko päivän ja julkaisu ei ole valmis ennen sunnuntain varhaisia tunteja UTC-ajassa.)

Koko uutinen luettavissa https://lists.debian.org/debian-devel-announce/2023/04/msg00007.html

4
Laitealue / HDD levy kyljelleen
« : 04.01.23 - klo:16.07 »
Moro,

tornikotelossani hyrrää backup -käytössä edelleen perinteinen HDD levy asennettuna lappeelleen, niin kun perinteisesti on tapana. Nyt olisi tarve kääntää kone kyljelleen ja silloin levy tulisi pyörimään kyljellään. Levy on muutaman kuukauden vanha WD kiekko, eli ei mikään ikäloppu kuitenkaan.

Onko vahvoja suosituksia, tietoa, tai peräti kokemusta, että miten nämä levyt kylkiasennon sietää?

5
Moron, jos vaihdan fyysisen kotihakemisto-levyn toiseen, niin riittääkö uuden levyn käyttöön ottoon se, että muutan fstabissa olevan levyn UUID vastaamaan uuden levyn nimeä?

6
Moro,

tänäpä aamusta laite tarjosi päivityksiä, joita tulikin aikamoinen paketti, pääosin Libreofficen kielitiedostoja, mutta myös uusi kernel. Se päivittyi Kernel 5.10.0-19-adm64 → 6.0.0-0.deb11.2-amd64, joka aiheutti sen, että Nvidian ajurit tilttasivat. Käyttämäni versio on NVIDIA-SMI 470.141.03.

En jäänyt selvittelemään sen enempää, vaan otin käyttöön vanhan 5.10 version kernelistä ja ajattelin katsella sitten myöhemmin, mistä kanittaa.

Tämä nyt varoituksena, että jos jakelusi tarjoaa tuota kernelin versiota ja käytössäsi on Nvidian ajurit, niin voi olla tiedossa askaretta.

Jos joku nyt tietää parantavat loitsut, niin suurella kiitollisuudella niitäkin vastaan otetaan.

7
Kattelen uutta näytönohjainta vanhan Nvidia ohjaimen tilalle, joka hyytyy aina silloin tällöin jumittaen koko systeemin. Käytössä Debian 11.

Ehdolla olisi Verkkokaupan Radeon 6500 XT: https://www.verkkokauppa.com/fi/product/778162/Asus-DUAL-RX6500XT-O4G-naytonohjain mutta Verkkokauppa sanoo siitä, että
Lainaus
Huom! Tämä näytönohjain käyttää PCI-Express 4.0 x4-väylää (liitäntä x16). Emme suosittele tätä näytönohjainta kokoonpanoihin, joka ei tue PCI-Express 4.0 -väylää, koska edeltävien PCI-Express sukupolvien x4-väylä ei kaikissa peleissä tarjoa riittävästi kaistaa näytönohjaimen maksimaalisen suorityskyvyn saavuttamiseksi.

Emolevy on neljä vuotta vanha ASUSPrime B350-Plus ATX: https://www.dustin.fi/product/5011013449/prime-b350-plus?tab=specification jonka laajennuspaikoista mainitaan, että
Lainaus
1 x CPU, 1 x PCIe 2.0 x16 (x4 tila), 1 x PCIe 3.0 x16 (x16/x8 mode (with AMD Ryzen CPU), 2 x PCI, 2 x PCIe 2.0 x1, 4 x DIMM 288-nastainen, x8 mode (with AMD 7th Generation A-series/Athlon CPU))

Uskaltaisiko sen silti ostaa ja kun en näistä mitään tiedä, niin löytyykö vanhalta emolta paikka tällaiselle kortille?

8
Kiusallinen ilmiö ilmeni Oracle Virtualboxissa:

Alustana on Debian 11 ja Boxina versio 6.1.34. Virtuaalisena on sama Debian 11 ja se on alkanut tehdä sitä, että se heittää yks kaks ulos sisäänkirjautumistilaan. Yritin asentaa siihen myös Ubuntu 22.04:sen, mutta sen asennusohjelma teki jumit. En koettanut kun tämän yhden kerran, kun se ei kuitenkaan oikein olisi vaihtoehto minulle.

Asensin sitten uuden Debian 11 eri partiolle ja se tekee samat ulosheito siinä, eli vika on jossain...

Olen koettanut googlailla, mutta ei oikein tunnu tärppäävän. Boxin lokia olen katsellut, mutta ota niistä selvä kun rivejä on kymmeniä, ellei satoja.

Onko muilla jotain havaintoa vastaavasta tai vinekkejä asian edistämiseksi?

9
Käytössä https://www.asus.com/fi/Motherboards-Components/Motherboards/Business/M5A78L-M-PLUS-USB3/ 4 gigan muistilla ja emon sisäisellä näytön ohjaimella. Käytössä Ubuntu 18.40, joka on juuri vaihdettu Debian 11:sta, mutta ongelma sinällään on sama molemmilla systeemeillä.

Kun kone käy tyhjäkäynnillä, niin prosessorin lämpö jossain alta 40, mutta kun laittaa Firefoxissa rainan pyörimään, niin pomppaa aika nopeasti päälle 80 asteen. Jossain vaiheessa kone sammuttaa itsensä kuin veitsellä leikaten, ilman ennakkovaroituksia. Sama lopputulos käyttääkö sitten Firefoxia tai Chromea. Jälkimmäinen on ilmeisesti aavistuksen kevyempi, jolloin boottia esiintyy ehkä hiukan vähemmän.

Kone on muuten aivan riittävä vaimon kevyeen nettikäyttöön.

Kysymys, että jos koneeseen tälläisi erillisen näytönohjaimen, niin olisiko mahdollista, että se keventäisi prosessorin kuormaa? Millä tavalla prosessori ja näytönohjain jakavat hommia?

10
Käytössä Debian 11 ja käyttökieli on Suomi. Kun käynnistän transcribe ohjelman, niin saan ilmoituksen:

Koodia: [Valitse]
Cannot set locale to language "English (U.S.)".
locale 'en_US' cannot be set.

Ohjelma kyllä toimii, mutta sanoo käyttävänsä en_US sisäisesti jossain toiminnoissa.

Kuinka korjaan sen niin, että en riko systeemiä ja esim. näppäimistöä muilta osin?

11
Multimedia ja grafiikka / Amarok
« : 30.10.21 - klo:16.10 »
Yritän säätää Amarokin näkymää mieleiseksi ja melkein on onnistunut. Näyttö jakaantuu nyt kolmeen osaan, jossa vasemmalla soittolistat, keskellä joutavanpäiväinen wikipedia ym. ja oikealla soittojonossa olevat piisit. Saako tuota keskisaraketta jotenkin pois niin, että käytössä olisi vain vasen (soittolistat) ja oikea (kappalejono)?

12
On muuten mennyt aika huonoksi tämä Ubuntu 18.04 Firefox. Yritin tehdä sillä TomTomin reittisuunnittelua, mutta se taukkuaa aivan hirveesti. Kartan piirto kestää minuuttikaupalla, samoin kartan zoomaaminen tai siirtäminen ruutulla. Asensin sitten kokeeksi Choromiumin ja se toimiin aivan moitteetta.

Voihan olla Firefoxissa joku vipu väärässä asennossa, mutta ei voi maallikko tietää.

13
Yleistä keskustelua / Huawei -> Samsung
« : 30.05.21 - klo:13.25 »
Kun mulla on nyt tällainen probleemi: pitäsi kopioida kontaktit, tekstiviestit ym. Huawein puhelimesta Samsungiin. Löytyykö tällaiseen appia tai muuta kätevää tapaa, jolla tällainen uuvattikin saisi homman siististi tehtyä?

14
Multimedia ja grafiikka / Headsettiä
« : 24.03.21 - klo:17.55 »
Moro,

Osaako joku neuvoa hyvää johdollista (USB) headsettiä, joka toimisi moitteetta sekä Ubuntussa että myös Teamsissa (sekä skypessä)? Vai onko nämä niin varmatoimisia ja yhtensopivia, että käy vain verkkokaupasta lähinnä miellyttävimmän noutamassa?

15
Moro,

Ostin vähän isomman levyn, kun tahtoo noita raakakuvia kerääntyä, eikä raskii heittää pois.

Jimm'siltä kävin 4 teran kiekon ja aloin jo formatoida sitä Ubuntu GUI levy-työkalulla. Valitsin vaihtoehdon Tyhjennä, mutta yllätys oli suuri, kun se laski, että toimenpide kestää runsaat 13 tuntia. Levy on siis suoraan kaupan pakasta, ilman esiformatointia tms.

Mikä merkitys tuolla Tyhjennä valinnalla on? Voiko sen jättää valitsematta, jolloin levy on melkein saman tien käyttövalmis, vai pitäisikö se myös tyhjentää?

16
Värien toistumisen kannalta oikein säädetty ja kaliboidulla väriprofiililla korjattu näyttö on ensiarvoisen tärkeä. Profiili sovittaa näytön, näytönohjaimen ja näytön ajureiden kokonaisuuden niin, että värit toistuvat oikein näytöllä. Väriprofiili tulee tehdä aina samalla järjestelmällä, jossa sitä tullaan käyttämään. Profiili sinällään on teknisesti siirrettävissä laitteesta ja järjestelmästä toiseen, mutta silloin lopputulos on korkeintaankin vain jonkinlainen arvaus. Jos profiilia on tarkoitus käyttää vaikkapa Ubuntun 20.04 versiossa, niin profiilia ei kannata tehdä boottaamalla sama PC laite Windowsin puolelle, tehdä profiili siellä ja tuoda Ubuntuun.

Väriprofiilin voi luoda monella eri tavalla. Tässä viesissä käsittelen profiilin luontia (Ubuntulle) argyll-paketin ohjelmistolla, jotka ovat samat ohjelmat joita esimerkiksi displayCal -ohjelmisto käyttää. Joudutaan käyttämään terminaalia ja kannattaakin luoda oma hakemisto, johon profiilin luonnin välitiedostot luodaan ja johon syntyy lopullinen ICC tiedosto.

Hakemiston luonnin tarvittavat komennot esimerkiksi:

Koodia: [Valitse]
mkdir argyll
cd argyll

Jos argyll pakettia ei ole ennstään asenettu, niin se asentuu näin

Koodia: [Valitse]
sudo apt -y install argyll

Tämän jälkeen kalibointimittari kiinni USB porttiin ja käynnistettään prosessin ensimmäinen vaihe:

Koodia: [Valitse]
dispcal -v -d1 -t6500 -b120.0 -g2.2 2021-02-16_AsusDisplay

Valitse 2. Säädä RGB arvot maksimiin ja Brightness mahdollisimman lähelle ohjelman antamaa brightnessin Target arvoa. Lopuksi ota valinta 7. Merkkijono 2021-02-16_AsusDisplay on luotavan profiilin nimi, jonka voi tietysti valita haluamakseen.

Kun ensimmäinen ajo on valmis, komenna:

Koodia: [Valitse]
targen -v -g16 -d3 2021-02-16_AsusDisplay

ja kun ajo on valmis, niin perään:

Koodia: [Valitse]
dispread -v -H -k 2021-02-16_AsusDisplay.cal 2021-02-16_AsusDisplay

Jos valittaa, että mittaria ei löydy, käynnistä ohjelma uudelleen tai irroita ja kiinnitä laite USB portissa. Tämän jälkeen tehdään 836 mittausta, joka kestää hyvän tovin…

Kun valmista, niin komenna:

Koodia: [Valitse]
colprof -v -gh -as -nc 2021-02-16_AsusDisplay

jonka jälkeen hakemistossa on käyttövalmis ICC tiedosto. Tässä esimerkissä 2021-02-16_AsusDisplay.icc.

Usein sanotaan, että profilointi pitäisi suorittaa säännöllisesti muutaman viikon välein. Ainakin se pitää tehdä kun käyttöjärjestelmä tai näytönohjaimet (driverit) päivittyvät. Sanomattakin on selvää, että näytön tai näytöohjaimen (rauta) vaihtaminen aiheuttaa uuden profiilin generointitarpeen.

Kalibointilaitteet eivä ole halpoja leluja. Esimeriksi Verkkokaupan X-Rite hinnaltaan on lähemmäs 300 euroa https://www.verkkokauppa.com/fi/product/46292/dsndq/X-Rite-i1Display-Pro-naytonkalibrointilaite?list=OZCYkROiZagiuf1c5tOXE9cNDjilpS5CGCr1CGMMaK Kun olet hankkinut kalliin laitteen, niin sitä kannattaa käyttää mieluummin turhan usein kun harvoin. Näytöt kulahtaa aikaa myöden ja aiheuttaa kalibointitarpeen. Ohjelmistot päiviyttyvät, käyttöjäjestelmät päivittyvät jne. Itse kalibroin näytön vähintään pari kolme kertaa vuodessa, mutta kukin tietysti tavallaan.

Näin. Toivottavasti ohjeet auttavat asian kanssa painiskelevaa.

17
Laitealue / Nega-skannaukseen pystyvää tasoskanneria
« : 02.10.20 - klo:19.30 »
Moro, onko suositella valokuvanegatiivin skannaukseen soveltuvaa tasoskanneria Ubuntulle?

18
Ubuntu tietokoneissa / Firefox ja Houstonin probleemi
« : 07.01.20 - klo:20.56 »
Osaako joku neuvoa mikä on mahtanut iskeä Firefoxiin kun yhtäkkiä emännän Salatus eläimet on lakannut toimimasta. Tulee ilmoitus, että ”Houston, we have a problem!” ja raina ei käynnisty.

Käytössä Firefox 71.0 (64-bittinen) browser ja Ubuntu 18.04 LTS.

Se on pelannut moitteetta kuukausikaupalla ja nyt yht. äkkiä pysähtyy tuohon ilmoitukseen. En tiedä onko tullut jokin Firefox päivitys tms. DRM on sallittu selaimen asetuksissa.

Ps. konekohtainen ongelma ei ole, koska hyytyy samaan kohtaan myös toisessa koneessa. Samat ohjelmat ja versiot.

19
Yleistä keskustelua / Päivityskolmio yläkulmassa
« : 06.07.19 - klo:08.57 »
Moro,

Onko mitään tapaa saada säädettyä Ubuntu 18.04 niin, että se ei ilmoittele päivitystarpeesta pienellä kolmiolla oikeassa yläkulmassa? Olen kytkenyt kaikki päivitystarkistukset ym. ymmärtääkseni pois, mutta aina se vain ilmestyy uudelleen sinne. Ärsyttää ihan sikana kun haluaisin ajaa päivitykset silloin kun itselle sopiia ja unohtaa ne muuten.

Kyse siis tästä pikkukolmiosta: https://drive.google.com/open?id=1kkRzGv189RygfbFV8n9X2K69Btsnk4s2

20
Laitealue / Nvidia GT218
« : 04.04.19 - klo:11.08 »
Moro,

Koneessa on Ubuntu 18.04 LTS ja pyöritän virtuaaliboxissa silloin tällöin Win XP ja Photosoppia. Muistia koneessa noin 16GB ja porsessori ja emo vajaan vuoden ikäiset. Toimivat ihan sutjaan. Jos vaihdan alle Win10, niin kuvankäsittely tahmaa jonkin verran. Näytönohjaimena on Nvidian GT218, vuodelta Ö.

Voisiko olla, että näytönohjain itsessään on vain liian hidas vai voisiko olla kyse jostain ajuripäivityksistä. Tämä GT218 on hyvä sikäli, että se on hiljainen ja pelannut ihan hienosti jo monessa Linux versiossa ja parissa laitekokoonpanossakin. Jos sitä pitäisi päivittää, niin mikä olisi tällaiseen konseptiin ja ihan peruskäyttöön riittävän hyvä ja hiljainen ohjain?

Sivuja: [1] 2 3 ... 5