Näytä kirjoitukset

Tässä osiossa voit tarkastella kaikkia tämän jäsenen viestejä. Huomaa, että näet viestit vain niiltä alueilta, joihin sinulla on pääsy.


Viestit - igor_2

Sivuja: 1 2 [3] 4 5 ... 38
41
Imuroin myös asennuspaketin ja laitoin virtuaaliboksiin pyörimään. En ole vielä ehtinyt paneutua syvällisemmin, mutta hyvältä tuntui ensikokemus. Asennuksessa oli vaihtoehtona myös, että asennetaanko samalla myös Guest, joka asentuikin siististi. Aikaisemmin sen on aina joutunut asentamaan erikseen ja joskus on ollut vähän väkertämistä, että sen on saanut istumaan paikalleen.

Niin Gnomella asentui oletuksena.

42
Debian bookwormin, eli versio 12, suunnitellaan julkaistavan 10 kesäkuuta, eli:

===================================
Release date
============

We plan to release on 2023-06-10.

If you want to celebrate it, please consider attending a Debian release party, or hosting your own! See https://wiki.debian.org/ReleasePartyBookworm for more information. (Note: the release process typically takes the whole day and the release isn't done until the early hours of Sunday UTC.)
===================================


Vapaasti käännettynä:

Suunnittelemme julkaisevamme 10. kesäkuuta 2023.

Jos haluat juhlistaa sitä, harkitse Debian julkaisujuhlan osallistumista tai oman tilaisuuden järjestämistä! Lisätietoja löytyy osoitteesta https://wiki.debian.org/ReleasePartyBookworm. (Huomaa: julkaisuprosessi kestää yleensä koko päivän ja julkaisu ei ole valmis ennen sunnuntain varhaisia tunteja UTC-ajassa.)

Koko uutinen luettavissa https://lists.debian.org/debian-devel-announce/2023/04/msg00007.html

43
Mulla on vähän saman tapainen tilanne, eli 250 gigan SSD levy, jonka olen jakanut

20G swapille (että mahtuu lepotila)
70G nykyiselle systeemille
70G tulevalle systeemille
70G esimerkiksi testeihin
10G datalle (nykyään kyllä käyttämättä)

Nuo 70G Debianin systeemille on turhan paljon, mutta kun sitä tilaa on nyt tarjolla, niin ei ole tarvetta pihistellä. Vajaa 20G nyt käytössä.

Homelle 4T SSD ja varmuuskopiolle 4T pyörivä HDD levy. Valokuvien RAW tiedostot vie aika paljon tilaa, kun niitä on kuitenkin vuosien ajalta säästössä.

Mutta oman maun mukaan näitä kannattaa partitioida ja käyttää.

44
Yleistä keskustelua / Vs: Telian sähköpostit siirtyy
« : 30.03.23 - klo:11.18 »
Kappas. Sain vain tällaisen sähköpostin https://view.asiakas.telia.fi/?qs=f0e9f8680368c749f820e1a56947eb9821523440915c77a5f299227e6b659b4dca736b44716060deb0e2aaa14ce159f62a83cd96ced1a4cb08b1a15e359a5ddca94ff1dfbffc8f83ade8b11ebeaa4d9e

Ja siinä ei puhuta mitään maksullisuudesta. Vasta linkkejä klikkailemassa pidemmälle, kävi ilmi maksullisuus.

Minulla on henk. koht. oma postilaatikko eikä haittaa sikäli, mutta olen luonut taloyhtiön puheenjohtajan käyttöön erillisen inet osoitteen, jonka kuvittelin olevan ikuinen ja, että voin siirtää sen sitten aikanaan seuraavalle viran haltijalle.

Paska homma, mutta ei voi mitään. En tietenkään rekisteröi tuonne, vaikka yhtiö sen tietysti maksaisi.

Ei hyvä.

45
Yleistä keskustelua / Vs: Telian sähköpostit siirtyy
« : 29.03.23 - klo:20.57 »
Sain myös ilmoituksen siirrosta, mutta en mitään tietoja hinnoista. Mistä sinun tietosi on peräisin?

46
Siellä täytyy olla kaksi imagea päällekkäin  :'( :'(
Eikä niitä voine ajaa päällekkäin  :'(

Vähän vaikea arvata nyt kyllä tässä.

Ainoa tilanne missä itse osaa kuvitella, että näkyy kaksi imagea päällekkäin, on salatun partition tapauksessa, jolloin esim. levyt (varmaankin disk englannin kielessä) näyttää ikään kuin kaksi partiota, jotka todellakin näyttävät olevan päällekkäin. Varmaan komentorivityökaluissa salattu partitio eroaa myös salaamattomasta jollain tavalla.

Eli voiko olla, että sun muisti on salattu?

47
Täällä myös käytössä rsync, mutta en iljennyt kirjoittaa, kun haettiin edistyksellistä systeemiä, enkä hahmottanut mikä sellainen sitten olisi.

Oma rsync pyöräyttää anacronin ohjaamana kerran päivässä backupin levylle, joka toimenpiteen lopuksi kytketään horrostilaan. Tältä backup levyltä otan silloin tällöin kopion riittävän isolle USB -levylle, jota säilytetään rouvan työpaikalla. Niitä on kaksi, joita vaihdetaan aina uuden backupin jälkeen muutaman kuukauden välien.

Tämä rsync backup on ollut käytössä vuodesta 2007 ja hyvin on kaikki pelannut. On hyvä, että koneessa itsessään on yksi backup levy koko ajan kytkettävissä käyttöön ja josta on saatavissa aamun tilanne milloin tahansa.

Homen kopioiva rivi scripitissä on tällainen
Koodia: [Valitse]
rsync -av --delete-after /home /mnt/backup_levy/ >/home/backup-verbose.out

Yksinertainen on kaunista.

Ps. Kannattaa muistaa myös, että backup on backup vasta kun olet testannut myös palautuksen.

48
Luultavasti tästä ei ole apua, mutta ei ole iso homma kokeilla: Pysäytä kaikki speech-dispatcherit komennolla:

Koodia: [Valitse]
$ killall speech-dispatcher

Minulla Musescoren äänet on myös ruvella, eikä em. keino auta, mutta auttoi kyllä siihen, että Debianin kaikki äänet rätisivät ajoittain. Olen poistanut kaikki dispatcherit synaptiksilla ja muihin, paitsi Musescoreen, se keino auttoi.

Jaa mutta sitten myös Firefox varaa jollain tavalla oudosti äänilähdön ja aiheuttaa sen, että joku muu ääntelevä ohjelma rätisee. Pysäytä nyt kokeeksi ainakin FF, jos se on käytössä.

49
Epilogi

Jäi sen C -tilan puuttuminen kaivelemaan, vaikka ei se varmaankaan virran kulutukseen ehkä juurikaan vaikuta. Tai mistä tietää. No kävin sitten kuitenkin eilen noutamassa uudemman prossun, eli AMD Ryzen 5 4500 6-Core Processor ja ainakin bootti menee läpi ilman C -tilan virheilmoitusta. Myös Linuxin ytimen kääntäminen nopeutui noin 20%. Vanhalla prosessorilla se kesti 3:22 (min:sek) ja nyt uudella 2:45. Lohtu sekin.

Eli jos joku kärsii tässä ketjussa kuvatusta ongelmasta, niin kytkemällä biosista C-tilan pois pärjää luultavasti ihan hyvin. Jos se ei ole hyvä vaihtoehto, niin melkein sitten uutta prossua kehiin.

50
Lista emolevyn tukemista prosessoreista:
https://www.asus.com/motherboards-components/motherboards/prime/prime-b350-plus/helpdesk_cpu/?model2Name=PRIME-B350-PLUS

Yritin aikaisemmin etsiä, mutta oli niin hyvin piilotettu lista, että ei löytynyt. Kiitoksia.

Tällainen näyttäisi sopivan https://www.jimms.fi/fi/Product/Show/188311/100-100000031awof/amd-ryzen-5-3600-am4-3-6-ghz-6-core-wof?gclid=CjwKCAiA85efBhBbEiwAD7oLQD7V71tFHGQ8pNGb4qtwgEhe9daV55vSdwJOc3c6DUS-c7dq7ZkojhoCFNIQAvD_BwE

Olisi hitusen enemmän gigahertsejäkin, jos sillä mitään merkitystä on. Tuuletin varmaan sopii vanhasta suoraan.

Takaisinmaksuaika voisi kyllä olla aika pitkä mahdollisesta virran säästöstä, vaikka sähkön hinta kova onkin  :) Täytyy miettiä.

51
Emolevyn manuaalissa prosessorista sanotaan, että

Koodia: [Valitse]
AM4 socket for AMD Ryzen™ / 7th Generation A-series / Athlon™ processors
Supports CPU up to 8 cores*
* Due to CPU limitation, CPU cores supported vary by processor.
** Refer to www.asus.com for AMD CPU support list.

Tarkoittaako se, että siihen käy kaikki AM4 kantaiset Ryzenit? Jimm’sin sivujen mukaan se kanta olisi aina 5000 sarjaan asti. Olisiko vastaavaa hyötyä laittaa tehokkaampi prossu, vai olisiko se enemmän makuasia? Eli kuinka isolta osin prosessori tosiasiassa vastaa koneen nopeudesta?

52
Laitealue / Vs: Radeon 6500 XT & ASUSPrime B350-Plus ATX
« : 11.02.23 - klo:07.19 »
Minulla oli sama prossu ja emolevy. Kaatuili myös satunnaisesti. Komponentit oli ostettu silloisesta Kompletista, joka vetäytyi pois suomesta ja sain rahat takaisin prossuista ja ostin tilalle Ryzen 2600, jonka kanssa ei ole ongelmia esiintynyt.

Hyvä tietää, jos vaikka kokeilisi toisella prosessorilla kun saa hengen päälle.

53
Jumpperilla voi resetoida bios-asetukset, mutta sillä ei saa palautettua alkuperäistä bios-versiota, joka on pysyvästi ylikirjoitettu uudemmalla versiolla.

Ok.

Mutta entä jos biospäivitys on mennyt kiville esim. virtakatkoksesta tms. johtuen. Mitä jumpperi silloin mahdollisesti sitten palauttaisi?

54
Asus B350 Prime Plus osaa nähtävästi hakea päivityksen itsekin netistä, kun valitset kyseisen päivitysvaihtoehdon BIOS/UEFI-asetuksissa.

Biosin päivitys olikin helppo sillä online metodilla. Ei tarvitse edes valita ladattavaa pakettia. Ei huonosti Asukselta. Vähän kylmäsi odotella, kun itse asennus kesti tovin. Kumma, että ei ole mitään tapaa resetoida takaisin tehdas biosiin, jos päivitys menisi pieleen. Mutta hyvin meni.

Ikävä kyllä se ei auttanut tuohon Firmware Bugi varoitukseen. Kytikin sen sitten sovinnolla pois päältä, kun ei viitsi jäädä odottamaan jumittumista. Se voi joskus kestää päiväkausia, joskus tulee melkein heti.

Tiedä sitten, voisiko olla kyseessä kuitenkin jokin Linuxin bugi. Käytössä on Debianin Stable, jonka versio on nyt 5.10.0-21-amd64. Hetken ajattelin kääntää Vanillasta, se ei iso homma ole, mutta taidan antaa olla. Jossain vaiheessa kesällä on tulossa seuraava jakeluversio ja siihen asti kyllä kestää. Ellei sitten taas saa hengen päälle ja kokeile kuitenkin. Niinkin on käynyt  :)

55
Okei, sitten taitaa johtua biosin (UEFI firmware) versiosta. Vanhemmissa versioissa voi olla ongelmia, jotka on sittemmin korjattu. Kannattaa tarkistaa, että koneessa on uusin valmistajan tarjoama bios-versio.

En oikein ole uskaltanut lähteä päivittämään biosia, tai onko oikeampi nykyään tuo UEFI firmware.

Minkälainen homma se käytännössä olisi ja onko riskialtis? Muistan ainakin takavuosilta, että biosin päivityksen kanssa sai olla vähän tarkkana.

56
Tuo virhe taitaa ilmaantua vasta silloin kun itse kytket C-tilat pois käytöstä bios-asetuksissa.

Ei, kun siis nimenomaan noin päin kun kirjoitin. Jos C-tilat on käytössä, tulee tuo herja ja prosessori jäätyy täysin epäsäännöllisesti. Kun sen kytkee pois päältä, niin ei tule herjaa ja myös kone toimii moitteetta. Kyseessä siis 1600 Ryzen 5 prosessori. Noista volteista luin myös netistä, mutta en perehtynyt tarkemmin, kun vika korjaantui C-tilan estämisellä.

57
Tämän ketjun episodi oli siis se, että kone jäätyi kesken lennon, hiiri ei liiku eikä mikään päivity, ja vain resetti auttoi. Minun koneessa on AMD Ryzen 5 1600 (12) @ 3.200GHz, mutta nettilähteiden mukaan samaa ilmenee myös monissa muissa Ryzen prosessoreissa. Täältä saamieni vinkkien avulla asia on nyt selvitetty ja poissa päiväjärjestyksestä. Jos siis sinulla on samaa ilmiötä ja koneessasi on Ryzen, kannatta katsoa olisiko kyse samasta bugista.

Helpoiten jäljille pääsee kun komentaa päätteessä journalctl | grep "ACPI MWAIT C-state", joka tulostaa C-tilan mahdolliset virheet.

Koodia: [Valitse]
helmi 04 16:08:47 igor kernel: [Firmware Bug]: ACPI MWAIT C-state 0x0 not supported by HW (0x0)
helmi 04 16:08:47 igor kernel: [Firmware Bug]: ACPI MWAIT C-state 0x0 not supported by HW (0x0)
helmi 04 16:08:47 igor kernel: [Firmware Bug]: ACPI MWAIT C-state 0x0 not supported by HW (0x0)
helmi 04 16:08:47 igor kernel: [Firmware Bug]: ACPI MWAIT C-state 0x0 not supported by HW (0x0)
helmi 04 16:08:47 igor kernel: [Firmware Bug]: ACPI MWAIT C-state 0x0 not supported by HW (0x0)
helmi 04 16:08:47 igor kernel: [Firmware Bug]: ACPI MWAIT C-state 0x0 not supported by HW (0x0)
helmi 04 16:08:47 igor kernel: [Firmware Bug]: ACPI MWAIT C-state 0x0 not supported by HW (0x0)
helmi 04 16:08:47 igor kernel: [Firmware Bug]: ACPI MWAIT C-state 0x0 not supported by HW (0x0)
helmi 04 16:08:47 igor kernel: [Firmware Bug]: ACPI MWAIT C-state 0x0 not supported by HW (0x0)
helmi 04 16:08:47 igor kernel: [Firmware Bug]: ACPI MWAIT C-state 0x0 not supported by HW (0x0)
helmi 04 16:08:47 igor kernel: [Firmware Bug]: ACPI MWAIT C-state 0x0 not supported by HW (0x0)
helmi 04 16:08:47 igor kernel: [Firmware Bug]: ACPI MWAIT C-state 0x0 not supported by HW (0x0)

Yksi rivi per prosessorin ydin. Varmin ratkaisu on, että kytkee prosessorin virran säästön biosista kokonaan pois. Netissä kerrotaan myös, että jotkut olisivat saaneet korjattua ongelman tässäkin ketjussa esillä olleella bootin parametrilla, mutta ainakaan minun tapauksessa se ei riittänyt.

Virransäästö löytyy Asuksen biossissa sivulta Advanced/AMD CBS, alin valinta nimellä Global C-state Control, ja se siis disableen.

Näin.

58
Esimerkiksi tämän https://www.youtube.com/watch?v=RGOj5yH7evk ensimmäiset 30 min on hyvä ja ytimekäs johdatus gittiin. Helppoa kun painaa mieleen, tai muistilapulle, vain muutaman komennon ja sisäistää gitin periaatteen.

59
Laitealue / Vs: Radeon 6500 XT & ASUSPrime B350-Plus ATX
« : 03.02.23 - klo:21.14 »
Aamusta laitoin sen GRUB_CMDLINE_LINUX="rcu_nocbs=0-11" parametrin sinne boottiin ja kone on ollut päällä tänään jotain 12 tuntia. Ei mitään ongelmaa. Viimeaikoina se on jämähtänyt vähintään kerran päivässä, mutta nyt ei. Olihan se tietysti kesällä monta viikkoa temppuilematta, eli ei tämä vielä kirkossa kuulutettu asia ole, mutta laitan kuitenkin ratkaistuksi ja katsotaan tarvittaessa sitten lisää.

Kiitoksia apua antaneille. On hienoa, että joukossa on porukkaa joka osaa etsiä tietoja netistä ja jaksaa avustaa.  :)

60
Täydennänpä vielä sen verran, että parhaiten asian päälle pääsee kyllä komentorivi pohjalta. Jos terminaalia ei muuten pelkää.

Tee vaikka yksi testi alihakemisto ja siirry terminaalissa sinne. Kopioi tai tee sinne tekstieditorilla tiedosto ja sen jälkeen et tarvitse muuta muutaman komennon. Tyyliin:

Koodia: [Valitse]
git init
git add .
git commit -m ”eka kommitti”

ja sinne se humpsahti. Huomaa piste add komennon perässä.

Komennolla git status näet gitin tilan. Kun muutat tiedostoa, niin siirrät sen uudelleen gittiin git add ja git commit komennoilla.

Jos poistat tiedoston ja annat edelliset komennot, niin se poistuu myös versiohallinnan alta.

Komennolla git ls-files näet listauksen gitissä olevista tiedostoista.

Muita hyödyllisiä komentoja on

Koodia: [Valitse]
git branch <uusi_haara>
git branch
git switch <uusi_haara>

Terminaali käyttöön ja testihakemisto peliin.

Ai niin, siis tuo testihakemisto ja sen alihakemistot olisi nyt siis tässä kyseisessä git instanssissa. git instanssi on aina työhakemisto ja sen alihakemistot. git init tekee työhakemistoon piilohakemiston .git, jonka alle kaikki versioinfo tallennetaan. Jos sen poistaa, poistuu myös kaikki versiotiedot ja jäljelle jää vain ne juuri sillä hetkellä työhakemistossa ja sen alihakemistoissa olevat tiedostot.

En sekoittaisi tähän ainakaan oppivelvollisuuden tässä vaiheessa mitään gui härpäkettä. Kun ymmärtää periaatteen (joka ei siis todellakaan ole monimutkainen) on helpompi käyttää joskus myös jotain guita.

Sivuja: 1 2 [3] 4 5 ... 38