Näytä kirjoitukset

Tässä osiossa voit tarkastella kaikkia tämän jäsenen viestejä. Huomaa, että näet viestit vain niiltä alueilta, joihin sinulla on pääsy.


Viestit - CoReD

Sivuja: [1] 2 3 ... 7
1
Ubuntu tietokoneissa / Selaimet ja 2560x1440-näyttö
« : 07.06.15 - klo:21.09 »
Tuli asennettua ubuntu pitkästä aikaa winukan rinnalle ja vaikuttaisi siltä, että ubuntun puolella ei selaimet ole ihan yhteensopivia korkeampiresoluutioisten näyttöjen kanssa. Itse käyttis näyttää kyllä fontit, kuvakkeet, palkit jne. oikein.

Tuntuvat nuo selaimet (firefox ja chrome) vetävän ubuntun puolella fontin jotenkin niin ohueksi että tarkentaminen on työlästä ja silmät väsyvät nopeasti.

Onko foorumisteilla vinkkejä säätöhommiin? Aikani yritin jo puljailla selaimien fontti-asetusten parissa, mutta ei pelkkää fonttia muuttelemalla tunnu ratkaisua löytyvän. Silloin kun teksti on hyvin luettavaa on se jo niin isoakin, että menee koko suurempi resoluutio täysin haaskuuseen kun näyttölle mahtuu kerralla vähemmän tavaraa kuin 1080p näytölle.

Edit: näyttääpä nuo fontit olevan enemmän tai vähemmän lukukelvottomia myös spotifyssä ja teamspeakissa, vaikka nuo nyt ei niin haittaa kun ei niitä tarvitse sen enempää tuijotellakkaan.

2
Tuossa jotain mitä itse kirjoittelin Pointista aikoinaan kun sen itse bongasin. Oikein mukava distro kyllä, ainakin tuolloisten kokemusten pohjalta voin suositella lämpimästi, vaikken uusimpia versioita ole kokeillutkaan. Mukavan helppo asennus etenkin läppäreihin itse debianiin verrattuna.

http://forum.ubuntu-fi.org/index.php?topic=45240.0

3
Itse olen nyt käyttänyt rapiat puoli vuotta vallan Windowsia (8.1) ja vaikka tässä onkin monta asiaa jotka ärsyttää ja jotka on omasta mielestä toteutettu paremmin linuxin puolella, niin on tämä omalla tavallaan ollut aika vapauttavaa aikaa.

Nyt voi koppasta verkkokaupasta heräteostoksena vaikka uuden äänikortin tai jonkun oheislaitteen ilman, että tarvitsee märehtiä ja googletella, että toimiikohan se nyt lainkaan linuxin puolella tai kuinka paljon vaivaa käyttöönotto vaatii. Pelien puolella myös helppoa kun ei tarvitse säätää winen kanssa ja voi pelailla sitä mitä mieli tekee tai kaveritkin pelaa ilman ylimääräistä hässäkkää. Ja se peli myös toimii miten sen pitääkin, näyttää siltä miltä pitääkin ja ilman tehohävikkejä.

Se mitä on linuxista jäänyt eniten kaipaamaan on kyllä paketinhallinta. Tämä windowsin tapa:

Etsi ohjelma netistä -> toivo että lähde on turvallinen etkä lataa troijalaista koneellesi -> lataa isntalleri -> avaa installeri -> klikkaile 10 kertaa nextiä, hyväksy ehtoja ja lue joka ruutu läpi ja ota rukseja pois ettet vahingossakaan asenna jotain ad/bloatwarea ohjelman mukana -> avaa ohjelma -> hyväksy vielä kertaalleen parit ehdot ja kieltäydy SUPERPCCLEANERin asennuksesta -> boottaa ohjelma/kone ->lataa päivitykset -> boottaa ohjelma/kone -> käytä ohjelmaa. On kyllä jotain uskomattoman hirveää siihen sudo apt-get install ohjelma ohjelma ohjelma ohjelma -> keitä kahvit -> avaa ohjelmat verrattuna.

Sama juttu päivitysen puolella.

Kunnon koneella en kyllä enää huomaa mitään eroa linuxin hyväksi suorituskyvyssä eikä tämäkään windows-asennus ole vielä kaatunut kertaakaan tämän reilun puolen vuoden aikana, joten eipä tässä winukan vakaudessakaan enää ole valittamista.

Kustomoitavuus ja kunnollinen järjestelmän hallinta ja pykälää parempi tietoturva on tietysti myös juttuja joita linuxin puolelta kaipailee, mutta sen verran mukavuuden haluiseksi tässä on kehittynyt, että eivät kumminkaan käännä vaakakuppia linuxin puolelle tällä pää/pelikoneella. Tuleva htpc/nas tulee kyllä pyörittämään linuxia, siitä ei ole epäilystäkään :) Samoin läppäri jos ja kun sellainen taas talouteen ilmestyy.

Edit: Itse siis aloittanut linuxin käytön windowsin rinnalla 2008 ja 2010 siirtynyt täysin linuxiin (paria hyvin lyhytaikaista hairahdusta lukuunottamatta), nyt sitten viime vuoden lopulla siirtynyt taas takaisin windowsiin.

Editoin luettavampaan muotoon. -- Timo

4
Ubuntu Suomi ja yhteisöt / Vs: Ubuntu Suomen WWW-kehitys
« : 21.06.14 - klo:14.00 »
Kun foorumeille teemaa ajetaan sisään, niin älkää ainakaan samaa puhtaan valkoista pohjaa lyökö taustalle kuin tuolla pääsivun puolella, polttaa tuo puhdas valkoinen reiät verkkokalvoille. Taittaa vaikka harmaampaan sitten niin pystyy foorumia lukemaan pitempäänkin kuin 5min.

Ja ehdottomasti se tapatalk plugari sisään sitten kun SMF:ää päivitellään tai softaa vaihdetaan. Kuuluu kyllä jokaisen modernin keskustelualueen perusominaisuuksiin nykyään. Näittenkin foorumien luku jäänyt todella vähälle moneen muuhun foorumiin verrattuna juurikin tuon tapatalk-tuen puuttumisen takia.

5
Tuli tämmöinen vastaan kun kaivelin MATE-distroja distrowatchista..

Lainaus
Point Linux is a GNU/Linux distribution that aims to combine the power of Debian GNU/Linux with the productivity of MATE, the GNOME 2 desktop environment fork. Point Linux provides an easy-to-set-up-and-use distribution for users looking for a fast, stable and predictable desktop.

http://pointlinux.org/
http://pointlinux.org/screenshots.html
http://pointlinux.org/download.html

Pohjana Debian Wheezy, työpöytänä MATE 1.4.2 (pystyy luonnollisesti päivittämään 1.6:een helposti lisäämällä mate-dekstop repon) ja ihan fiksu valikoima valmiiksi asennettuja ohjelmia. Valmiina löytyy mm. firefox, thunderbird, transmission, libreoffice, brasero, vlc, gdebi, pidgin ja lisäksi MATEn omat ohjelmistot; caja, pluma jne. Myös flash ja java ovat valmiiksi asennettuina sekä joitain epävapaita ajureita. Oman Macbook Airin broadcom 43224 toimi suoraan heti live-istunnosta alkaen, mitä ei ole vielä aikaisemmin debianin kanssa tapahtunut.

Asennus on todella yksinkertainen, nopea ja muistuttaa enemmän Ubuntua kuin Debiania. Osiointi tehdään Gpartedilla live-istunnosta.

Point Linuxin omista repoista löytyy uudemmat versiot mm. LibreOfficesta ja Firefoxista, joten sitä kautta on tarjolla vähän Debianin repoja tuoreempaa versiota joistain ohjelmista. Samoista repoista löytyy myös mm. dropbox, dropbox-caja ja Googlen Chrome.

Perinteisen näköinen ja ihan asiallisesti teemoitettu. Faenza-kuvakkeet ovat valmiiksi asennettu ja antavat ihan kivasti ilmettä työpöydälle.

Resurssien käyttö asiallista, käynnistys vähän "tahmea" (ei yhtä nopea kuin vaikkapa Xubuntulla, mutta itse Debiankin boottaa vähän hitaammin Buntuihin verrattuna..). Ei ainakaan toistaiseksi ole kaatuilluit tai muutenkaan kiukutellut - enkä kyllä moista odotakkaan, kun pohjana on kuitenkin puhdas Debian.

Kannattanee kokeilla jos haluaa valmiin MATE Debianin työpöydälle ilman muista työpöytäympäristöistä johtuvia sotkuja tai netinstallin vaatimaa vaivannäköä.

Itse ainakin pidän seuraavista seikoista:

- Esiasennettujen ohjelmien määrä on pidetty suppeana ja pitkälti MATEen sidottuna
- Pohjalla on puhdas Debian 7
- Oletustyöpöytänä MATE
- "Kevyt"
- Debiania vaivattomampi käyttöönotto = flash, java, koodekit, suljetut ajurit (wlan toimii valmiiksi ilman säätämistä)

Erityismainintana täytyy sanoa, että päivittämällä MATEN 1.6:een (näppäimistön taustavalo ja säätö functionäppäimiltä) ja kernelin >3.6 (applesmc) Point linux toimii moitteetta mid 2012 macbook airilla.  :-*

       

Ei paljon tarvinnut tehdä, että sai mieleisekseen..


6
Yleistä keskustelua / Vs: SSd-levyt ja kirjoituskerrat
« : 22.05.13 - klo:19.50 »
Ihan mielenkiintoisia pointteja tuossa viestissä.

Tässähän ketjussa ei nyt haettu tmp @ tmpfs nopeutta esim. kääntämiseen tai muutenkaan, vaan "helpotusta" levykirjoitusten määrässä.

En nyt ihan hirveän tarkkaan tuota ruvennut tavaamaan, mutta tuossa viestissä mainittiin pariin otteeseen, että tmp:lle tapahtuu loppuviimeksi niin vähän levykirjoituksia, että sen siirtäminen tmpfs:ään olisi tältä kantilta turhaa. (tai, ei olisi "ongelmien arvoista") Samalla kuitenkin viestissä pidettiin tmp @ tmpfs ongelmana nimenomaan tmp:n (ja tätä kautta toki keskusmuistinkin) täyttymistä ja tästä seuraavaa swappaamista ja epävakautta. (ja tmp:n rajoitettua kokoa)

Pähkäilen tätä nyt omalta kantiltani:

Minulla on 4gigaa keskusmuistia ja tmpfs tmp voi kasvaa oletusasetuksineen 2gigan suuruiseksi (puolet keskusmuistista).

Tmpfs tyhejenee aina, kun kone käynnistetään uudelleen.

Jos tmp kasvaa yhden käynnissäolojakson aikana yli kahden gigan suuruiseksi täyttäen tmp:lle varatun keskusmuistin ja alkaen swappaamaan (eli siis alkaa aiheuttamaan ongelmia)...niin enkö ole juuri säästänyt yhden käynnissäolojakson aikana 2gigan edestä turhia levykirjoituksia? Onko parin gigan edestä levykirjoituksia sitten asia, minkä välttäminen on turhanpäiväistä?

Edit:

Eipä mennyt U12.04 violettia ruutua pidemmälle, joten palasin vanhaan.

Täytynee katsoa tuo ohje vielä kunnolla läpi, ettei typoja tai mitään ole eksynyt joukkoon. Muistaakseni käytin samoja rivejä 12.04 Xubuntussa, joten pitäisi pelittää Ubuntussakin. Itsellä ei ole samaa ongelmaa ollut, niin ei oikein osaa antaa avuja vianetsintäänkään.

7
Nyt on menossa 7. vuosi kun käytän pelkkiä kehitysversioita, joten nuo vakaat versiot ei ole ollenkaan minun juttu, arvostan enemmän nopeutta kuin vakautta  ;D  ja sitä että systeemissä on viimeiset palikat. Jyräsin tuon Debianin veke ja laitoin tuohon kolmos kovolle Kubuntun 13.10 ja tuokin systeemi on jokapäiväisessä käytössä aivan kuin tämä Ubuntu 13.10 ja yhdellä levyllä oleva Wintoosa 8 Pro:kin

Nämä nyt on tietysti raudasta ja ehkä vähän mieltymyksistäkin riippuvia juttuja, mutta omien käyttökokemusten ja kokeilujen mukaan Ubuntua ei ole voinut nopeaksi sanoa sitten 10.10 julkaisun. 13.04 Xubuntu oli ainakin omalla kokoonpanolla ja omien kokeilujen perusteella Wheezyä hitaampi, niin käynnistyksessä, käyttöliittymän sulavuudessa ja "vastaavuudessakin" ja Xubuntu on kumminkin rutkasti "valtajulkaisu" Ubuntua ripeämpi ja kepeämpi kokonaisuus.

Toki jos testiohjelmien tuloksia ja numeroita katsellaan, on Ubuntu (ja Ubuntuista tuorein) nopeampi tuoreemman kernelin, uusien ajureiden, optimointien jne. avittamana, mutta mielestäni Debian (ja muutkin, jo lähtökohtaisesti kevyet, yksinkertaiset distrot) tuntuu silti käytössä nopeammalta..

Eikä tuo sinällään ihmetytä, Debian on niin paljon "puhtaampi" kokonaisuus, mitenjotenkuten yhteen nivottuun Ubuntuun verrattuna.

8
Yleistä keskustelua / Vs: SSd-levyt ja kirjoituskerrat
« : 20.05.13 - klo:17.09 »
Itse, henkilökohtaisesti, en juuri jännittäisi normaalissa käytössä olevan kotikoneen SSD:n eliniän puolesta.. Ei näitä nykyaikaisia SSD:tä enää normaalikäytöllä hetkessä hajoteta.

Itselläni on / ja /home molemmat SSD:llä, mutta itsekkin olen joitain toimenpiteitä tehnyt SSD:tä säästääkseni, lähinnä varmuuden välttämiseksi.

Helppoja kikkoja esim: noatime optiot levyosioille, swap jonnekkin muualle kuin ssd:lle ja selaimen (ja muiden tiuhasti kirjoittavien ohjelmien (esim. spotify on myös melko ahkera kirjoittaja)) väliaikaistiedostot tmpfs:sään.

Täällä: http://forum.ubuntu-fi.org/index.php?topic=15417.0

on meikäläisen kirjoittama lyhyt ohje tmpfs:stä, fstabista (noatime, commit) ja chromen väliaikaistiedostoista - josta voi ainakin vähän osviittaa hakea virittelyihin jos tmpfs ja fstab on ihan vieraita juttuja. :)

9
Multimedia ja grafiikka / Vs: Näytä työpöytäsi
« : 19.05.13 - klo:20.30 »
Eipä tuo näytä näiden uudempien kanssa aiheuttavan ongelmia. Usemapaan otteeseen jo lätty tyhjentynyt täysin erinäisten distrojen asentimien kautta ja nätisti boottaa. OSX:nhän saa palautettua ilman mediaa netin yli tarvittaessa, joten en halunnut vähäistä tilaa uhrata mokomalle.

Omalla vastuulla ja pienellä riskillähän sitä aina tämmöisiä viritelmiä tehdään, jos koneelle ei mitään pysty vikatilanteessa itse tekemään, mutta....vielä toistaseksi kaikki hyvin ;D

10
Systeemi näyttää kulkevan antiikin ajassa... Gnome on mallia 3.4, Kernel mallia 3.2, Grub mallia mitä lie... jne...

Debianin stable on oikeasti vakaa joten paketit ovat väkisinkin vanhempia.

Itse ainakin oppinut arvostamaan debianin vakautta ja nopeutta esim. Ubuntuihin verrattuna. Ja jos ihan oikeasti miettii omaakin jokapäiväistä käyttöä, niin hyvin vähän on oikeaa tarvetta uudemmille paketeille. Niitäkin voi tarvittaessa hakea sidistä, unstablesta tai vaikka kääntää uusimman version suoraan sorsasta, mikäli se uudempi versio jostakin ohjelmasta on pakko saada. (Lähinnä jonkun uuden ominaisuuden takia - bugikorjausten toivossa kun ei tarvitse stablessa ohjelmia päivittää.. ;))

Suorituskykyerotkin ovat pääsääntöisesti niin pieniä, ettei senkään vuoksi uudempia paketteja kovin tiuhaan kaipaile.

Lähinnä debianin "antiikkisuus" aiheuttaa ongelmia uuden raudan kanssa. Itsekkin jouduin asentamaan 3.7 kernelin jotta sain debianin rullaamaan mid 2012 macbook airilla ja (l)ubuntun omalle pikku osiolleen hoitamaan uefi/grub-puolen kuntoon jotta debianin sai käynnistymäänkin. (pyyhin osx:än kokonaan pois, joten hommaa ei voinut tehdä refitillä)

11
Multimedia ja grafiikka / Vs: Näytä työpöytäsi
« : 19.05.13 - klo:13.52 »
Kyllä se debianikin sinne taipui kun vähän taisteli (ja antoi ubuntun hoitaa UEFI/GRUB-politiikan kuntoon  ;D)



tältä se kyllä enimmäkseen näyttää..



Yhä enemmän asioita tulee tehtyä konsolin kautta.. Huomannut että jos asian X suorittamisessa tarvitaan konsolia vaiheessa Y on nopeampi/selkeämpi/helpompi tehdä kaikki vaiheet konsolilta kuin tehdä muut GUI:lla ja avata konsoli sitä yhtä vaihetta varten. :P

Muutenkin esim. musiikit kuuntelee ja pikaviestit lähettää konsolilta ihan yhtä helposti ja näppärästi kuin guillakin, mutta resurssien käyttö on paljon matalampaa. Uutisetkin lukee nopeammin konsolilta, kun ei tarvitse ladata jotain päin vehjettä koodattua nettisivua kaikkine javascripteineen, mainoksineen, flash-rojuineen, valikkoineen, bannereineen jne.

12
Riippuu pitkälti siitä, minkälaisen tietokoneen omistat ja minkälaisia laitteita tietokoneeseesi liität.

Jos itse tietokone ja oheislaitteet (esim. tulostin, kamera, skanneri, webcam jne. jne.) ovat yhteensopivia Ubuntun kanssa, saat sangen mukavan, ilmaisen automaatti Toyotan, jolla rullailee useammankin vuoden ilman huoltoja.

Jos taas kone ja/tai oheislaitteet eivät ole yhteensopivia Ubuntun kanssa, on edessä säätämissavotta jota ei kaikki tietokone-orientoituneetkaan ihmiset jaksa..

50:60

Selviää kokeilemalla. Eli kyllä, kannattaa kokeilla :)

13
https://wiki.ubuntu.com/Bumblebee

Asennus- ja käyttöohjeet. Googlella löytyy lisää.

14
Jos oikeasti haluat windowsia nopeamman käyttökokemuksen, niin suosittelen itsekkin sitä Xubuntua. Jos vakautta haluat, niin 12.04:ää, jos uudempia ominaisuuksia, 13.04:ää. Lubuntu on vielä nopeampi, mutta käyttkokemus voi olla karuhko. (13.04 Lubuntu tuntuu olevan aika buginen, joten 12.04 lienee parempi vaihtoehto sillä saralla.)

En usko että Ubuntun Unity on tuon ikäisessä läppärissä kovinkaan nopea (varmasti käytettävä) oikeilla ajureillakaan ja koska muut ovat raportoineet tuon läppärin toimivan jo 10.04 version kanssa moitteetta (hibernate-ongelmia kylläkin, mutta ne eivät liity tähän), niin se mikä siellä oikeasti tökkii on mitä suurimmalla todennäköisyydellä unity/compiz. Tuossa läppärissä oleva näytönohjain pitäisi olla tuettuna ainakin nVidian suljettujen ajureiden 190 sarjalaisista eteenpäin ja toimia ihan yhtä hyvin uusimmallakin (ainakin on tuettujen listalla) pakettivarastoista saatavilla olevilla suljetuilla ajureilla, joten ajureiden versiosta ei pitäisi olla kiinni.

Joten, joko se suljettu ajuri ei ole tullut käyttöön asennuksesta huolimatta. (Miten, mistä asensit ajurit? Käynnistitkö koneen asennuksen jälkeen uudelleen?)

tai

sitten unity/compiz jumittaa -> pääset helpoimmalla vaihtamalla toiseen työpöytäympäristöön -> pääset helpoimmalla asentamalla Xubuntun/Lubuntun/Kubuntun/Ubuntun Gnome Remixin -> Joista hyvä kompromissi ulkonäön, helppokäyttöisyyden ja nopeuden suhteen = Xubuntu.

Unity on ihan kiva ja modernin näköinen työpöytäympäristö, mutta ainakin kaikilla omilla koneilla se on myös hitain.  :-\

Edit: Postimies voisi ehkä vähän editoida viestiään vähän luettavampaan ja etenkin aloittelijaystävällisempään muotoon jos aloittelijoita neuvotaan. Tuosta viestistä meinaa saada itsekkään mitään selvää, ja Ubuntu/terminaali nyt ei kuitenkaan ole ihan vieras asia..  ::)

Eli, komenna (copy-paste-enter) päätteessä (Pääte/Terminal):

Koodia: [Valitse]
sudo lsmod | grep nvidia
Anna salasana ja kopioi teksti tänne (jos antaa mitään)

Koodia: [Valitse]
sudo dmesg | grep nvidia
Sama ohjeistus kuin ylempänä. (pääte ei pyydä nyt salasanaa)

(Pystyt kopioimaan/liittämään tekstiä päätteessä hiiren oikean painikkeen pudotusvalikon kautta. Ctrl+C ja Ctrl+V ei toimi päätteessä.)

15
Multimedia ja grafiikka / Vs: Näytä työpöytäsi
« : 11.05.13 - klo:21.55 »
Lubuntu 13.04 @ MacBook Air (mid 2012)



En saanut debiania boottaamaan useista yrityksistä huolimatta, joten oli pakko tyytyä kevyimpään "tyttäreen" ja taustakuvaan  ::)

17
Kyllähän se niin on, että jos kone ei keveämpää työpöytäympäristöä jaksa pyörittää, niin ei sillä paljon videoitakaan editoida.

Openboxin (ja muiden keveämpien ikkunamanagereiden) käyttö vapauttaa vähän muistia  ohjelmien käyttöön, muttei tee koneesta sen tehokkaampaa.. :)

18
Ubuntun kehitysversio / Vs: Ubuntu 13.04 Raring Ringtail
« : 09.03.13 - klo:17.45 »
Koitin dailybuildia aikasemmin tänään livenä, Compiz ryövää kaiken prossutehon, täysin käyttkelvoton. Tämä siis 64bit for mac.

19
Ubuntu Suomi ja yhteisöt / Vs: Ubuntu Suomen WWW-kehitys
« : 26.01.13 - klo:13.48 »
Tämä saattaa olla todella tyhmä kysymys, mutta kysyn silti.

Miksi ei yksinkertaisesti kopioida ubuntu.comia sellaisenaan, muokata sen verran mitä tarvis, suomenneta ja lyödä käyttöön?

Eikös tuo olisi huomattavasti helpompaa ja nopeampaa kuin vääntää koko sivusto alusta alkaen itse, etenkin kun ydinporukka vaikuttaa olevan aika sekaisin mitä tehdään, milloin tehdään ja kuka tekee.. Ja nytko on aloitettu jo uusi versio sivustosta? "Yhden miehen projektina"...?

Ymmällään  ???

20
Ubuntu tietokoneissa / Vs: Ubuntu tökkii ja hidastelee
« : 26.01.13 - klo:13.10 »
Jees, muistin käyttö tapissa ja kone swappaa.. Hidastaa vehjettä melkoisesti.

Pari vaihtoehtoa:

- Hankkia lisää muistia koneeseen
- Siirtyä kevyempään distroon ja ohjelmistoihin

Tai molemmat.

Pika-apua voit kuitenkin hakea seuraavalla:

Koodia: [Valitse]
gksudo gedit /etc/sysctl.conf
Etsi rivi

Koodia: [Valitse]
vm.swappiness=60
Ja vaihda "60" vaikkapa lukuun 1-10 väliltä. (mitä pienempi luku, sitä pitempään kone yrittää olla käyttämättä swappia) (Voit laittaa myös nollan, mutta muistaakseni nollaa ei suositella koneille joissa vähän keskusmuistia, joten itse jättäisin tuohon 1-10 välille)

Tallenna ja poistu -> käynnistä kone uudelleen.

Nyt kone käyttää swappia mahdollisimman vähän, mutta voi olla, että merkittävää hyötyä et tällä keinolla saa. Kokeilla kannattaa kuitenkin :)

Edit: jos riviä ei löydy, niin lisää se tiedoston loppuun

Lisää aiheesta : https://help.ubuntu.com/community/SwapFaq

Sivuja: [1] 2 3 ... 7