Näytä kirjoitukset

Tässä osiossa voit tarkastella kaikkia tämän jäsenen viestejä. Huomaa, että näet viestit vain niiltä alueilta, joihin sinulla on pääsy.


Viestit - Postimies

Sivuja: [1] 2 3 ... 133
1
Laitealue / Vs: Power ja Economy -ytimien hyödyllisyys
« : 01.12.24 - klo:23.06 »

Kun on ottanut jostain asiasta selvää, niin lopuksi toteaa, että i5-10400F on vielä ihan tarpeeksi hyvä tietojenkäsittelytarpeisiini.  :D

Itsellä vanha AMD AM3+ emolevyllä ja mediakoneessa i5. Kun päivitin näytönohjaimen tuli kuvankäsittelyyn kivasti tehoa lisää. Siinä noita gpu yksiköitä hirmusti enemmän. Isoissa koneisssa taitaa olla jo yli miljardikin noita prosuja. Itse säästän sähköä ja vältän prosun kuumenemista laskemalla kellotaajuutta jos teen vaikka ison C käännöksen. Valokuvien kohinanpoiston ja terävöinnin taas tekee näytönohjain. Ajatus hankkia kamera jossa 40 meganen kenno niin nyt valmiina näytönohjain jossa tarpeeksi muistia. Siinä yksi pullonkaula jonka monet unohtaa.

2
En haluaisi vuoden 2018 tikkuja ja niillä alkaa kokeilemaan. Pitää varmasti sitten vaan kokeilla sokkona. :-[

Ei ne tikut juuri paljon vanhene, koska tv:n lähetykset eivät juurikaan muutu standardoinnin takia. Minulla toimii erinomaisesti vuonna 2018 Kiinasta hankkimani DVB-T2-C -viritintikku, josta siis aikoinaan kirjoitin tällä foorumilla. Taloyhtiössä on nyt C-kanavat, joilla sama tikku toimii kuin unelma. Aiemmin käytössä olivat T2-kanavat, mutta tämä toimii aivan täydellisesti myös C-kanavilla. Hip!
Itsellä taas ollut ongelmia Ubuntu 24 lst:n kanssa TV-virittimien kanssa. Uudemmilla kerneleillä toiminee.

3

Zorinia olen itse ajatellut testata seuraavaksi. Vaikuttaa aika hyvältä paketilta.

https://youtu.be/kLUCs07dMFY
Mietinnässä myös jos asentaisi jonkun server jakelun ja siihen Kodi & vdr jos paketit löytyy.
Lisäksi tietty ssh, alsa, X ja Openbox, joku terminaali. Toki kodekit myös.
Wayland kokeilematta 4K toimii Intelin grafiikkapiirillä hitaanlaisesti - vain 30.
Tuollaisen voisi ehkä asentaa tikullekin kokeeksi. Kodi on kyllä ubuntussa hyvin tuettu.
Kodissa ei ongelmaa vaan kernelissä joka ei tue tv-viritintä. TV-ohjelmia tosin harvemmin tallennan kun
näkyvät usein areenassa ja vastaavissa. Toki mainosten yli hyppiminen on kivaa.

4
Rajapinta on päivitetty keväällä 2023, ja kernelin versiosta 6.3 lähtien SAA7146 on taas mukana konfiguraatiossa ilman staging-lippua.

Kääntelin toiseen systeemiin 6.11.5 kernelin ja siinä toimii. Olen vähän kyllästynyt Ubuntuun. Debian hankala kun verkkokortin ajuri ja firmis oma säätämisensä. Mint voisi olla vaihtoehto. snap paketeista en pidä. Ubuntu on alkanut kasvamaan asennuksen jälkeen ja mediakoneessa olen yrittänyt pitää pientä systeemiä. 

5
Ubuntu tietokoneissa / Vs: Selainongelma VR:n sivustolla
« : 15.10.24 - klo:13.58 »
VR on vaan hankala. Google map osaa kertoa reittejä kun valiset kulkutavaksi junan. Saman kai tekee useampi reittisovellus. VR:llä oma appikin, mikä voi helpottaa

6
cfdisk melko varma osiointiohjelma. tarkista levy. Poista liitos varmuudeksi sudo umount /dev/sdX. Sitten osioi sudo cfdisk /dev/sdX ja kirjoita uusi osiotaulu. Lopuksi teet tiedostojärjestelmän sudo mkfs.ext4 /dev/sdX.
Melko helppoa kun sen on tehnyt useamman kerran. Korvaa /dev/sdX oman levysi laitetunnuksella. Sen saat vaikka sudo fdisk -l. Levyt-ohjelma itsellä ei oikein toiminut tikulla.

7
Ubuntu tietokoneissa / Vs: Varmuuskopiot
« : 15.10.24 - klo:13.44 »
Tapoja lienee monia, mutta yksi tapa voisi olla, että ottaa tuon SD-kortin pois ( tarkistuksen jälkeen, että se toimii ) ja asentaa kylmästi uuden Mint 21 version ja kun on asentanut koneelle Deja Dubin, niin purkaa SD-kortin sisällön omaan kansioon koneelle ja siirtelee sieltä tarvittavia osia uuteen Minttiin, lähinnä Firefoxin, Chromiumin ja Thunderbirdin tiedostoja.
Itsellä home kansiossa lähinnä asetuksia. kuvat, musat ym ovat muilla levyillä. Noi pisteellä alkavat kansiot hankalimmat. Ne voi toki palauttaa kaikki, mutta ./cache ja moni muukin voi sisältä paljon turhaa joten itse olen siirrellyt noita kansio kerrallaan. Silloin poistunee useampi giga tauhkaa. 

8
En tiedä onko paras, mutta toiminee muissa kuin Windows-ympäristöissä.

Koodia: [Valitse]
sudo dd if=distro-image of=/dev/sdX bs=1M
Paras kunhan tarkistaa ettei levy ole liitettynä. Taitaa ihan mennä myös sudo cat distro-image > /dev/sdX. Linux osaa kirjoittaa laitteisiin suoraan.

9
Ubuntu tietokoneissa / Vs: Varmuuskopiot
« : 14.10.24 - klo:05.26 »
Tässä olis hyvä tarkentaa onko varmuuskopio systeemistä vai datasta. Kyllä Ubuntun systeemikin siirtyy melko helposti jos koneella on jo grub ja joku linux asennettuna. Palauttaa omalle osiolle ja lisää Grubun valikkoon. Toki fstab ja jotkut linkit pitää muuttaa

10
Koodia: [Valitse]
whereis ffmpeg
ffmpeg: /usr/local/bin/ffmpeg /opt/bitwig-studio/bin/ffmpeg /snap/bin/ffmpeg.ffprobe /snap/bin/ffmpeg /snap/bin/ffmpeg.ffplay

Kiitos, nyt on ymmärtääkseni Ffmpeg oikeassa paikassa ja silti Yle-dl herjaa latauksen yhteydessä.

Koodia: [Valitse]
ERROR: ffmpeg or ffprobe not found on PATH.
ERROR: Install ffmpeg, and use "--ffmpeg" and "--ffprobe" to set the ffmpeg and ffprobe locations
ERROR: or use "--backend wget".

Voisiko tässä olla se seikka takana, että Ubuntu-versio koneella on Ubuntu 20.04.6 LTS?
Helpointa lisätä noi kansiot hakupolkuun. Väliaikaisesti export PATH="/opt/bitwig-studio/bin/:/snap/bin/:$PATH"
Jos toimii käskyn voi lisätä .bashrc tiedostoon

11

Rajapinta on päivitetty keväällä 2023, ja kernelin versiosta 6.3 lähtien SAA7146 on taas mukana konfiguraatiossa ilman staging-lippua.

Kiitos!! Hyvä tietää. Mediakoneessa niinkin vanha kuin 5.15.127. Uudempien kanssa ollut ongelmaa. Oli sitten 5.15 sarjaa tai 6.1. Ehkä olisi aika jo kokeilla 6.3 tai 6.6. Vanha viritelmä käytössä nyt kun Ubuntu 24 ei näytä kuvaa.

12

Mistä niin päättelet? SAA7146-ajuri on edelleen paikallaan viimeisimmässä kernelissä ja siihen on juuri vuosi sitten tehty isompi rajapintapäivitys (videobuf -> videobuf2). En näe, että ajuria oltaisiin nyt poistamassa.

Anyseen ajuritkin ovat edelleen mukana. Sen kohdalla nykyisissä ajuriversioissa on jokin bugi, joka estää frontend-ajurimoduulin lataamisen ainakin joidenkin laitemallien  kohdalla. Jos olet selvittänyt tarkan kernelin version, josta alkaen vika ilmenee, bugiraportin voi kääntää englanniksi esim. ChatGPT:llä.

https://cateee.net/lkddb/web-lkddb/STAGING.html
Pitää sitten katsoa vähän uudempaa kerneliä. Tuossa tuli vastaan optio CONFIG_STAGING ja netissä oli juttua että poistuisi tulevaisuudessa jollei kukaan päivittäisi rajapintaa. Aikamoinen määrä valintoja pitää osata tehdä, että kernelin saa käännettyä. Kun löydän tuon CONFIG_STAGING löytynee tuo SAA7146-ajuri lähdepuusta ja saan sen käännettyä. Olen kyllä kernelin jonkun kerran kääntänyt ja osaan rastitella suunnilleen oikeat ajurit mukaan. No tämä ei liitty oikeastaan Ubuntuun vaan haluun kääntää joku 6.1.x kerneli joka näyttää TV:n kuvan. Helpompaa olisi kai ostaa joku uudempi kortti.

13
Kuinka nopeasti toimi kun kokeilit?

14
SAA7146 ajuri joka käytössä toisessa Terratekin pci kortissa tipahtaa kai myös pois kernelistä. Linuxin hyvä puoli ollut tuki vanhoille laitteille.

15
Vanha ketju mutta itsellä Anyseen E 30 kaapeli versio ei näy enään. Uudempi Ubuntu rikki sen osalta

16
Kodi ja muutama muukin soitto-ohjelma osaa järjestää musiikkitiedostot. Kid3 hyvä tagien muokkaamiseen. Muitakin on. Ei minusta kuulu enää tiedostonhallinnalle.

17
Multimedia ja grafiikka / Vs: Kid3 Versio 3.9.4 ei toimi
« : 08.06.24 - klo:19.26 »
Korjattu. App Center ei asentanut oikein. Vanha kunnon apt-get toimii. En ikinä käytä enää tuota App Centeriä.

18
Multimedia ja grafiikka / Kid3 Versio 3.9.4 ei toimi
« : 08.06.24 - klo:19.21 »
Kid3 tuli asennettua tagien muokkaukseen. Joku kirjasto uupunee kun tuki flac-tiedostoille puutteellinen kun ei näytä tageja.
Ennen avasi koko kansion tietostot muokkaamista varten, Nyt vain yhden ja senkin tagit hukassa. Ideoita?

19
Vähän tullut käytettyä. Tiedostonhallinnan käyttöliittymä jotenkin kömpelö. Kesti hetken kunnen tajusin miten kirjanmerkkejä tehdään. Ctril-d vissiin se helpoin tapa kun valikosta en löytänyt. Kuvien katseluun voisi olla joku järkevänpi ohjelma kuin oletus. Mietinnässä kernelin kääntäminen kun TV-kortti ei toimi. snap-paketeista en pidä. Ennen Ubuntu ei täyttänyt levyä, mutta nykyisin pitää siivoilla. Logrotaten ja vastaavien asetukset tiukemmalle niin eiköhän siitäkin päästä.

20
Tuossa taannoin heitin Debianin virtuaalikoneelle, ei sitä asennusta voi vaikeaksi sanoa. Sen verran vakuuttava esitys kyllä, että olen vahvasti harkinnut Kubuntusta Debianiin siirtymistä...Mutta saa nyt nähdä.
Asennus tuskin vaikea muutoin kuin ei vapaiden ajureiden osalta. Nvidian näytönohjain ja verkkokortti (wifi) vaativat itsellä ei vapaita ajureita. Verkkokortti on haastava - Ubuntu osaa nuokin asentaa 

Sivuja: [1] 2 3 ... 133