Näytä kirjoitukset

Tässä osiossa voit tarkastella kaikkia tämän jäsenen viestejä. Huomaa, että näet viestit vain niiltä alueilta, joihin sinulla on pääsy.


Viestit - raips

Sivuja: [1] 2 3 4
1
Netissä muut saman  ongelman kanssa painiskelleet kertoivat uudesta asennusmediasta joka julkaistaan helmikuussa??

Kuten jo sanottu, Arch Linux on rolling release jakelupaketti joka tarkoittaa sitä että käyttäjällä on aina uusimmat versiot kaikista asennetuista ohjelmista käytössä kunhan vain suorittaa päivityksen.

Siinä missä muut tyypilliset jakelupaketit tekevät siten että he lyövät jäihin tarjotut ohjelmaversiot ja sitten tarjoavat päivityksissä vain tietoturva- ja korjauspäivityksiä, Arch tarjoaa koko ajan upstreamin mukaiset  uusimmat vakaat versiot n. 0-2 vuorokauden viiveellä. Ottamalla käyttöön testi-lähteen saa vielä kaikki epävakaat versiot mitä vain upstream tarjoaa.

Kun muilla jakeluilla on niin että n. 2-3 kuukauden jälkeen ohjelmat alkavat vanhentumaan käsiin, Arch Linux on Rolling Release tavalla aina uusilla versioilla varustettuna.
Muiden jakeluiden käyttäjien täytyy joko odottaa jakelijan seuraavaa julkaisua tai alkaa epävirallisia paketteja asentelemaan tai jopa kääntää itse, niin Arch Linux käyttäjät eivät joudu odottamaan uutta julkaisua koska kyseessä on vain uusi asennusmedia, ei uusi jakeluversio.

Arch Linuxin asennukseen suositellaan muutenkin Netinstall levyä joka on n. 100mt kokoinen ja sillä siis vain asennetaan perusjärjestelmä ja sekin suoraan lataamalla kaikki tuoreimmat versiot ohjelmista suoraan verkosta. Sen jälkeen kaikki vain asentuu uusimpiin versioihin heti ilman että järjestelmän asennuksen jälkeen täytyy alkaa päivittämään yhtään mitään.

Canonical yrittää samaa mm. julkaisemalla "point release" levykuvat jotka eivät ole mitään "Service Pack" tyylisiä vaan ainoastaan Ubuntun asennuslevy juuri sen hetkisillä uusilla versioilla ohjelmista niin että uuden käyttäjän ei tarvitse asennuksen jälkeen alkaa lataamaan mitään 500Mt-1.5Gt paketteja. Kaikki alunperin asentaneet käyttäjät ovat aivan samoissa versioissa kunhan ovat kaikki päivitykset asentaneet.

Arch Linuxin käyttäjät eivät tee järjestelmän uudelleenasennusta melkein koskaan. He vain käyttävät tietokonetta ja asentelevat kun heille sopii päivitykset.
Non-Rolling Release jakeluiden käyttäjät taas joutuvat 12-24 kuukauden välein tekemään koko järjestelmän päivityksen joka on suuren muutoksen vuoksi parasta tehdä ihan puhtaana asennuksena eli tyhjennetään järjestelmäosiot ja asennetaan uudelleen.

Siinä missä esimerkiksi Ubuntu käyttäjät joutuvat kertomaan että mikä julkaisuversio heillä on (kuten 11.04 tai 11.10) ja että koska viimeksi päivittänyt tai mikä versio ohjelmista. Niin Arch Linux käyttäjät vain kertovat että mitkä versiot ohjelmista.
haw
Arch Linuxista siis julkaistaan vain tietyin aikavälein päivitetty asennuslevykuvaa jossa on parannuksia ja korjauksia asennusohjelmaan jos asennus joillakin on tuottanut ongelmia. Jos Arch Linuxin on saanut asennettua niin uutta asennuslevykuvaa on turha odotella.

Jos esim Xorgissa on upstreamissa virhe joka korjataan vasta helmikuussa julkaistavassa versiossa, ei silloin tarvitse tehdä mitään muuta kuin odottaa että uusi versio Xorgista julkaistaan ja sen jälkeen päivittää se Archissa "pacman -S xorg-server". Jos taas uusi versio on jo saatavilla mutta sitä ei ole vakaaksi merkitty niin sen voi asentaa [testing] pakettilähteestä (katso /etc/pacman.conf tiedostossa olevat pakettilähteet) ja kokeilemalla sitä. Ja Rolling Release hyvä puoli on että niin kauan kuin et tietokoneellasi olevaa pakettivarastoa  tyhjennä niin voit palata takaisin vanhempaan versioon suorittamalla takaisinasennuksen. (Muilla jakeluilla taas vanhan version saaminen takaisin on vaikeampaa jos ei mahdotonta).

2
Tuota tullut käytettyä vuoden päivät. On loistava jos tahtoo saada muutamaksi tunniksi WLAN turvakameran tai tilapäisen verkkokameran sitten vaikka videokeskusteluun, aina kun voi VoIP:n pistää Skypellä ja sitten tuolla ohjata videon toisen selaimeen jos on puhelin missä ei ole etukameraa.

Myöskin tuon avulla voisi huoletta jättää vaikka lapsen ulos lastenvaunuihin kun pistää kameran lipan sisäosaan ja sitten läppäri on kahvilassa auki. Ns. nörtin itkuhälytin. (Tosin, en suosittele laittamaan lasten lähelle WLAN lähetintä joten se ehdotus siitä).

Kaikenlaisiin asioihin voi kyllä miniläppäriä ja nopeaa parin tunnin webkameraa käyttää.
Kuten vaikka jos täytyy yksinään peruutella iso peräkärry hyvin outoon paikkaan eikä näe kunnolla niin kamera vain takaikkunaan teipillä ja läppäri näyttämään kuvaa.

Tai jos ei ovikello toimi ja vieraita pitäisi odottaa saapuvaksi niin oven yläpuolelle tuo ja voi nähdä kun oven taakse ilmestyy vieraat.

Kaikkea laitontakin tuollaisella saa aikaiseksi mutta kuten sanottua, se on laitonta eikä siten siis sallittua. Kunnioittakaa muiden yksityisyyttä kuten toivotte muiden kunnioittavan teidänkin. Se on perustuslaissa taattu.

3
Mahtuuko Ubuntu kaikkine paketteineen (mm. kaikki työpöydät) DVD:lle? Eipä taida. Edes Blueray ei riitä.

Ei kaikkia paketteja tarvitse laittaa. Kyllä Ubuntun saa yhdelle DVD:lle siten että siinä olisi GNOME 3, KDE, LXDE, XFCE ja Unity ja sitten ihan samat normaalikäyttöön tarkoitetut sovellusohjelmat.

Mitenkään ei tarvitse kaikkia paketteja alkaa käyttäjälle laittamaan. Esim Debian (jolla on enemmän paketteja kuin Ubuntulla) vie kuusi DVD levyä ja jos ottaa vielä lähdekoodit mukaan niin taisi olla lähemmäs 20 DVD levyä.

Moni työpöytäkäyttöön tarkoitettu jakelupaketti tarjosi tuollaisen DVD:n ennen kuin edes Ubuntua oli olemassa. Mukana oli siis GNOME, KDE, XFCE ja puoli tusinaa ikkunamanagereja ja sitten vielä läjä useita sovellusohjelmia.

Ja eroavaisuus siis oli että oli yksi nimi jakelupaketilla ja siitä sitten nuo eri levykuvat aina LiveCD/AsennusCD puolelta noihin Live/Asennus DVD levyihin ja verkkoasennuksiin levykkeiltä.

4

Kysymyksiä on herännyt aika liuta, kun ei ole syvällisempää Linux-taustaa, mutta sitäkin uteliaampi mieli.Tähän on varmasti olemassa jonkinlaisia "käsikirjoja", mutta mistä löytyy? Mieluiten siis linkkinä, toki ihan paperisia kirjojakin voi suositella!

Linuxin jakelupaketteja koskevien painotuotteiden ongelma on että ne on yleensä vanhentuneita ja sidottu tiettyihin jakelupaketteihin kuten Red Hat tai Debianiin, mikä tarkoittaa että täytyy useampaa kirjaa käydä läpi jotta löytää ristiinvedoksiin tarvittavat tiedot. Uudemmat teokset nykyisin taas käsittelee vain työpöytäympäristöjä ja niistä jätetään monesti ne itse ohjelmistojärjestelmän sisuskalut käymättä läpi. Käydään ehkä läpi jotain tiettyjä järjestelmäpalveluja kuten MySQL tietokantaa ja cron kaltaisia ajastinpalveluita ym.
Yksinkertaisesti sanoisin että paras tapa oppia, on ottaa mahdollisimman puhdas jakelupaketti missä joudut käymään läpi koko ohjelmistojärjestelmän asennuksen alusta asti. Tälläisiä on mm. Gentoo, Slackware ja helpommasta päästä Arch Linux. Tuolloin opit nopeasti, vaikkakin tuskallisesti vähintään perusasiat Unix kaltaisen ohjelmistojärjestelmän toiminnasta.

Jokaisella järjestelmäsovelluksella on ns. man-sivut eli ohjeet ja infot joista löytyy tietoa miten sovellusta käytetään ja yleensä mitä sovellus tekee. Jokaisella ohjelmalla on oma seloste mitä se tarjoaa/tekee ja yleensä se löytyy jo lyhyesti kerrottuna suoraan pakettihallinnasta.

Ja sitten tietenkin käyttää ihan järjestelmäsovelluksia selvittämään mitä jokainen sovellus tekee, mitä resursseja käyttää ja mihin se on linkitettynä. Eli ihan käyttämällä Unix työkaluja ensin asioiden pintapuoliseen seuraamiseen ja sitten alkaa käymään läpi vähän tarkemmin mitä ne oikein tarjoavat ja käyttävät.

Lainaus
Siis aika pohjilta asti kiinnostaisi ymmärtää, että mikä vaikuttaa mihinkin, mikä on käyttöjärjestelmän käynnistymisjärjestys

Käyttöjärjestelmän käynnistysjärjestykseen vaikuttaa paljolti että mikä käyttöjärjestelmä on kyseessä.
Sen arkkitehtuuri on hyvin merkitsevä asia koska monoliittinen käyttöjärjestelmä käynnistyy täysin eri tavoin kuin palvelin-asiakas arkkitehtuurin käyttöjärjestelmä.

Nyt kun kuitenkin olet tutustunut Linux käyttöjärjestelmään - joka on monoliittinen käyttöjärjestelmä, niin lyhyesti selostettuna sen käynnistysjärjestys on seuraava

Emolevyn BIOS/EFI ensimmäiseksi käynnistää käyttöjärjestelmän lataajan (bootloader) jonka se etsii määritellyltä tallennuslaitteelta (HDD/SSD/Flash/Network jne). Yleensä se on nykyisin GRUB (GRand Unified Bootloader).
(Riippuen taas onko käytössä HDD vai SSD, itse käynnistyslataajan koodi voi olla eri tavoin. Mutta oletetaan nyt että on HDD eli kiintolevy käytössä ja BIOS koska se on selkeämpää.)

Käynnistyslataaja sijaitsee kiintolevyn ensimmäisten 446 tavun kohdalla. 447-512 tavuissa sijaitsee kiintolevyn osiointitaulukko. BIOS lukee nuo 446 tavua ja lataa sen muistiin ja suorittaa siitä koodin jolla saa GRUB:n käyntiin. Tuolloin ei itse koko GRUB ole käynnissä vaan vain itse käyttöjärjestelmän latauskoodi sekä valikko. Itse GRUB on asennettuna kiintolevylle jonnekkin muualle. Ja tuossa 446 tavun alueella on tieto että missä GRUB itsessään on kokonaisuudessaan. Yleensä GRUB asennetaan omalle osiolle tai sitten se sijaitsee vain /boot hakemistossa root (/) osiolla. Turvallisuus ja helppokäyttöisyyden vuoksi oma /boot osio on suositeltava ja sen oltava ensimmäinen, n 100Mt kokoinen koska /boot hakemistossa sijaitsee GRUB:n lisäksi myös käyttöjärjestelmä ja tuo 100Mt tarvitaan koska silloin on tilaa n. 10 eri käyttöjärjestelmän tallentamiseksi.

Itse GRUB:n ollessa käynnissä, on sillä kyky lukea eri tiedostojärjestelmiä (Ext4, NTFS, FAT32 jne) ja se tietää vain että mikä käyttöjärjestelmä sen täytyy käynnistää, käyttöjärjestelmän tiedoston nimen perusteella.
Verrattuna esimerkiksi LILO (LInux LOader) käynnistyslataajaan GRUB on paljon monipuolisempia ja vikasietoisempi. LILO vaatii että aina kun käyttöjärjestelmä päivittyy tai sen sijainti muuttuu levylle, täytyy LILO kirjoittaa uudelleen MBR:ään (446 tavua). Koska toisin kuin GRUB, se ei osaa lukea tiedostojärjestelmiä vaan se lukee käyttöjärjestelmän tiedoston tietyistä kiintolevyn blokeista. Ja jos käyttöjärjestelmän päivittää tai sen tallennussijaintia kiintolevyllä (ei hakemistojärjestelmässä vaan levyllä) muuttaa niin LILO:n tiedot MBR:ssä pitää päivittää, muutoin se ei lue koko käyttöjärjestelmän tiedostoa muistiin ja käyttöjärjestelmän käynnistys epäonnistuu.
GRUB taas sen sijaan kun osaa lukea tiedostojärjestelmän, sen MBR koodia ei joudu päivittämään kun käyttöjärjestelmän päivittää tai sijainti levyllä muuttuu.

GRUB lukee omien sääntöjen mukaan /boot hakemistosta Linux käyttöjärjestelmän tiedoston(/tiedostot) jonka se lataa muistiin ja käynnistää sen suorituksen.

Tuossa vaiheessa Linux käyttöjärjestelmä ottaa laitteiston haltuunsa, suorittaa tarkistuksen että se on itsessään kokonainen, kaikki tarvittavat toiminnot on käytettävissä tai käynnissä. Itse Linux käyttöjärjestelmän tarkistukseen menee n. yksi sekunti jonka jälkeen Linux käyttöjärjestelmä on käynnissä.
Ensimmäinen asia jonka LInux käyttöjärjestelmä tekee, on käynnistää INIT sovellus. Jonka jälkeen INIT alkaa käynnistelemään /etc/rc.d/ sääntöjen mukaisesti järjestelmäpalveluita ja järjestelmäsovelluksia kunnes INIT on suorittanut kaiken sille määritellyn "tehtävälistan".

Ja jos tarkkaavainen olit, niin ymmärsit että INIT ja mikään sen jälkeen käynnistyvä ei kuulu Linux käyttöjärjestelmään. Itse Linux käyttöjärjestelmän käynnistysjärjestys tapahtuu alle sekunnissa ja Linuxin kääntöparametrien mukaisesti, että milloin ja miten se mm lataa tiedostojärjestelmät käyttöön, miten se alustaa keskusmuistin ja koska prosessinhallinta käynnistää, minkä I/O schedulerin se lataa käyttöön ja koska ym. Kaikki Linux käyttöjärjestelmään liittyvät asiat ovat Linuxissa itse.

  
Lainaus
minkä kansion sisältöjä muuttamalla pystyy vaikuttamaan mihinkin jne.

Lyhyesti sanottuna kaksi tärkeintä ovat /etc ja /home/<tunnus>

Eli /etc hakemistossa on kaikki ohjelmistojärjestelmän asetukset. Ja /home/<tunnus> taas sijaitsee kaikki käyttäjän henkilökohtaiset asetukset.

Mutta eri jakeluissa se voi mennä vähän ristiin että on /opt ja /var hakemistot vähän eri tavalla noiden lisäksi käytössä. Mutta tietoa saa kun hakee ihan yksinkertaisuudessaan tietoa Unix hakemistorakenteesta ja se eroaa standardin ja käytetyn Unix järjestelmän mukaisesti.
http://refspecs.linuxfoundation.org/FHS_2.3/fhs-2.3.html


Lainaus
miten selvittää pakettien riippuvuussuhteet ja mistä tietää mitkä paketit on ylimääräisiä ja voi poistaa

Nyt kun käytät Debianista johdettua jakelupakettia niin käytössäsi on DPKG pakettijärjestelmä ja APT pakettihallinta. APT:lla voit tarkistaa mikä paketti on riippuvainen mihinkin käyttämällä APT:n sovellusta apt-rdepends.

Ja ylimääräiset paketit ovat niitä jotka ovat riippumattomia ja jääneet ns. orvoiksi. Eli asennettu joskus jonkin paketin riippuvaisuutena jonka jälkeen itse riippuvuuden määritellyt paketti on poistettu ja riippuvuudet on jätetty poistamatta ja täten jääneet orvoiksi.

APT pakettihallintaan kuuluva apt-get sovellus ei poista riippuvuuksia niin hyvin kuin aptitude sovellus tekee. Mutta jos haluat orvot paketit poistaa niin deborphan sovelluksen pitäisi hoitaa asia.
Esimerkkinä http://www.go2linux.org/apt-get_and_aptitude

Lainaus
miten voi optimoida käyttöjärjestelmää juuri omalle koneelle vikkelämmäksi, eli niinkun perusideat tällasesta Linuxista.

Linux käyttöjärjestelmän kääntämistä ja optimointia en ala kirjoittamaan tähän. Sitä ei oikein kukaan muukaan pysty sinulle kertomaan koska kyseessä on, käyttöjärjestelmän kääntäminen juuri sinun laitteistolle ja juuri sinun tarpeisiisi.

Sinun kannattaa hankkia kirjoja joissa käydään läpi Linuxin kääntäminen. Mutta sitä ennen sinun täytyy perehtyä erilaisiin tiedostojärjestelmiin, prosessi schedulereihin, I/O Shecurelehin, verkkoprotokolliin ym käyttöjärjestelmän toimintoihin ja tuo vie paljon aikaa. Ja ikävä kyllä, uskallan veikata että Ubuntu-fi foorumilta et saa apua siihen kun ehkä ei ole kuin pari jotka oikeasti osaa Linux käyttöjärjestelmän toimintoja tarpeeksi syvällisesti. Nimittäin uskallan jopa veikata että hyvin harvassa on jo ne jotka ovat kerran yrittäneet Linuxin kääntämistä itse omalle koneelle, puhumattakaan niistä jotka oikeasti tekee sen esim joka kerta kun haluavat Linux käyttöjärjestelmän päivittää tai tekevät työkseen Linux käyttöjärjestelmän kehitystä.

Ja sinun täytyy olla hyvinkin perillä sinun laitteistosi ominaisuuksista, eli kaikki piirisarjat ja versiot, prosessori, prosessorin ominaisuudet, näytönohjaimen määritykset, verkkokortin/piirin määritykset ym. Siis käytännössä sinulla täytyy olla hyvin tarkka listaus jokaisesta laitteesta koska jos haluat optimoida ja kääntää Linux käyttöjärjestelmän, täytyy sinun tietää mitä sinä sisällytät siihen laitteiston osalta. Sen lisäksi sinun täytyy tietää että mitä sinä haluat muilta ohjelmistoilta. Linux käyttöjärjestelmä kun käännetään eri tavoilla eri tehtäviin. Esimerkiksi palvelinkäyttöön, numeronmurskaamiseen ym. Jokaiselle eri tehtävälle kannattaa valita eri tiedostojärjestelmä, esim tietokantapalvelimeen erilaiset I/O schedulerit kuin mitä mm. HTTP palvelimeen tai 3D mallinnukseen. Eri prosessihallinta taas kerran siihen että minkälaisia prosesseja oikein haluat Linuxin ajavan.

Hyvin tehdyllä optimoinnilla voi saada jopa 50-25% nopeudenparantumisen juuri erikoistehtävissä. Mutta jos käyttö on vain peruskäyttöä työpöydällä, uskaltaisin sanoa että hyöty jää reippaasti alle 10%.
Nykyiset työpöytäkäyttöön tarkoitetut jakelupaketit sisältää Linuxista version johon on käännetty kaikki ominaisuudet ja kaikki laiteajurit. Vaikka se hidastaa vähän, se takaa toiminnallisuutta.

Mutta jos Linux käyttöjärjestelmän optimointiin haluat perehtyä, niin sitä varten kannattaa hankkia ihan toinen kiintolevy jotta et vain riko toimivaa ohjelmistojärjestelmää opetellessa. Ja varaudu siihen että kerta toisensa jälkeen alussa Linux käyttöjärjestelmä ei käynnisty vaan saat kernel panic ilmoituksen.

Lainaus
Ongelmana on se, että netistä löytyy vaikka ja kuinka tavaraa aiheisiin liittyen, mutta hajallaan ja spesifeihin kysymyksiin, kokonaisuuden hallintaan ja ymmärtämiseen tarttis vähän erityyppistä lähestymistapaa. 

Ei ole yhtä kattavaa teosta. Koska ohjelmistojärjestelmä koostuu sadoista/tuhansista eri ohjelmista. Aina käynnistyslataajasta ja käyttöjärjestelmästä sinne loppukäyttäjän näkemään graafiseen käyttöliittymään ja sovellusohjelmiin. Ainoastaan voi kirjoittaa joko hyvin suppean tiedon ja suurella otannalla tai sitten täytyy ottaa hyvin tarkkaan valittuja aiheita ja niistä paljon materiaalia mistä etsiä se oikea.

Yhdellä asialla pääset jo pitkälle kun ymmärrät että Linux kernel eli Linux ydin on se paljon puhuttu "Linux käyttöjärjestelmä". Kun hyväksyt tuon hyvin yksinkertaisen historiallisen totuuden että mitään muuhun ei Linux käyttöjärjestelmään kuulu, pääset jo hyvin pitkälle opetellessa tietokoneen toimintaa.
Älä lähde liikkeelle tavalla missä yrität kaivautua ylhäältä alaspäin kuin tutkisit tuntematonta eli opettele ensin graafista puolta ja sitten vähän jotain komentoriviä ym. Koska joudut tekemään paljon turhaa uudelleen opettelua.
Sen sijaan lähde siitä käsityksestä liikenteeseen että tietokoneen toiminta on tunnettu asia ja lähde alusta. Eli pohjasta ylöspäin. Tutki käyttöjärjestelmien ja tietokoneiden historiaa. Mm. Mitä varten ensimmäinen käyttöjärjestelmä Multics kehitettiin. Mikä oli ensimmäinen tietokone joka kykeni piirtämään grafiikkaa kuten geometriset muodot kuten ympyrän ja kolmion. Miten ohjelmointikielien kehitys alkoi ym.
Lopulta pääset vähän modernimpaan aikaan eli miten Microsoft pääsi valtaan IBM:n luodessa PC:n ja miten Apple taas pääsi myymään mm. Xeroxin aikaansaannoksia. Esimerkkinä vaikka  
http://www.youtube.com/watch?v=USyoT_Ha_bA
http://www.youtube.com/watch?v=JfIgzSoTMOs
http://www.youtube.com/watch?v=zVw86emu-K0
http://www.youtube.com/watch?v=Cn4vC80Pv6Q

Eli opettele historiaa ja tietotekniikan kehittymistä. Yritä välttää markkinoinnin luomia harhakuvitelmia koska ne ovat ristiriidassa tekniikan kanssa. Eli lopulta jos haluat ymmärtää miten nykyiset ohjelmistojärjestelmät toimivat. Opit nopeammin ja helpommin kun lähdet ajallisesti alusta.


Lainaus
Vähän pohjatietoja: Olen siis tähän mennessä vaihtanut mediasoittimen, toimisto-ohjelmiston ja kuvankäsittelyn joista koko projekti itseasiassa sai alkunsa, kun Ubuntussa oli liikaa ohjelmia ja epäkiva käyttöliittymä - tosin nuo olisi kaikki näköjään Ubuntussakin ihan muokattavissa, mutta vasta tässä parin päivän sisään tajunnut kuinka muunneltavissa ja hallittavissa tällanen Linux-systeemi on.

Ubuntua ei kannata kehuskella muokattavuudella, koska kyse on nyt Unix järjestelmästä, yhdestä Linux käyttöjärjestelmän jakelupaketista ja sama muokattavuus löytyy kaikista avoimen lähdekoodin ohjelmistojärjestelmistä. Linux saa myös liikaa kunniaa siitä, koska se on vain käyttöjärjestelmä eikä sisällä mitään järjestelmäsovelluksia, käyttöliittymiä, sovellusohjelmia ym. Eli täytyy muistaa että mikä on Unixin ja avoimen lähdekoodin merkitys.
Kun ottaa teknisen lähtökohdan niin huomaa että ihan turhaa ihmiset kehuskelevat Ubuntua ja väittelevät eri jakelupakettien välisistä eroavaisuuksista. Koska kaikki tulee lopulta siihen että mitä käyttäjä tarvitsee. Ja silloin täytyy jo käyttäjän mennä itseensä ja realisoida mitä tarvitsee ja haluaa tietokoneelta. Ja se on ehkä se vaikein osuus. Koska sen jälkeen kun nuo ymmärtää ja ne on saanut paperille määriteltyä että miten jokaisen pitäisi toimia ja yhdistyä, voi alkaa kokoamaan juuri sellaista ohjelmistojärjestelmää kuin haluaa. Ottaa yhden palan sieltä ja toisen täältä.

Lainaus
Paljon asiaa, ja varmaan monille ihan itsestäänselvyyksiä. Ja juu, Ubuntun asentamalla olis kaikki suoraa toiminnassa, mutta ei sitä varmaan enää voi tehdä, kun vaikuttaa niin mielenkiintoselta tällanen tee-se-itse tehtailu, vaikka taidot onkin toistaseksi varsin puutteelliset. :)

Pidä ensin pieni harrastuneisuus ja opettele historiaa ja vähän tekniikan kehitystä. Opit paljon ja opit käyttämään luovaa puoltasi toteuttamaan sen mitä haluat ja tarvitset.

Lainaus
Sellanen kysymys vielä, että mikä tekee esim. Lubuntusta Lubuntun? Pohjalla siis on Debian - miksi sitä tässä tilanteessa sitten kutsutaankin - ja työpöytäympäristönä LXDE, joka vissiin sisältää siis perusohjelmistonkin, vai onko se osa sitä Lubuntua? Ja onko mikä on sinällään LXDE:tä, onko se edellen LXDE jos ikkunointi, paneelit ja ohjelmat on vaihdettu? Sekavaa.

Alat astumaan vähän filosofiselle puolelle (joka on hyvä asia) ja kysyt hyviä kysymyksiä itseltäsi.
Nimittäin lopulta Linux käyttöjärjestelmän jakelupaketeissa on kyse yhdestä asiasta... jonkun tai joidenkin halusta koota ohjelmistojärjestelmä valmiiksi tiettyä tarkoitusta varten, joka jaetaan sitten muille kokonaisuutena tietyn brändin (nimen) alla jotta muut erottavat sen muista.

Siitä tulee termit "Distribution" eli jakelupaketti. Eli kuvittele että ohjelmistojärjestelmä on kakku. Ei ole olemassa yhtä kakkumuottia ja yhtä reseptiä. On olemassa miljoonia. Se että kävelet leipurin luokse ja pyydät kakkua niin on vasta ensimmäinen vaihe. Sinun täytyy kertoa millaisen kakun haluat, mihin tilaisuuteen tarvitset sen, miltä sen täytyy näyttää. Ja leipuri voi joko tarjota sinulle valmiiksi leivottuja tai sitten voit pyytää tiettyjen mittojen ja muiden ominaisuuksien mukaista kakkua leivottavaksi.
Tai sitten voit mennä LFS (Linux From Scratch) asenteella missä et mene leipurin luokse vaan menet kauppaan ja ostat kaikki leivontatarvikkeet itse ja leivot kakun ihan itse.

Ja jos kakusta tulee loistava, muut voivat tahtoa sen, joten voit jakaa reseptin muille.
Voit myös myydä reseptin jollekkin tehtaalle joka alkaa massatuottamaan sitä kakkua tai paikalliselle leipurille joka tekee sitten pienemmissä määrin sitä.
Joten kaikki tulee siihen reseptiin, sen jakamiseen ja miten se kakku oikein saa nimensä.

Canonical teki alunperin suuren virheen että se ei pitänyt vain Ubuntu nimeä ja tarjonnut sitten "Ubuntu with KDE" "Ubuntu with GNOME" ja "Ubuntu with ______" tarkennuksilla. Niin että ei olisi Ubuntua, Kubuntu, Lubuntua, Xubuntua, Edubuntua, Christianbuntua, Satanistbuntua ym virallisia ja epävirallisia jakeluita. Koska ne vain hajauttaa yhteisöä ja tuo alkajille enemmän päänvaivaa. Nyt Canonicalin täytyisi alkaa kutsumaan GNOME versiota kohta Gubuntuksi kun Ubuntu tulee Unityllä. Eli miltä kuulostaisi Ubuntu, Gubuntu, Kubuntu, Xubuntu, Lubuntu? Vaikka erona on melkein vain työpöytäympäristö sekä sitten eri setti sovellusohjelmia ja eri teemat? (Joidenkin jakeluiden ollessa vähän erinäisiä esim tarkoitettu vanhoille koneille tai sitten ihan uusille).

Vai miten olisi jos vain olisi Ubuntu ja sitten siitä valitsisi sen LiveCD:n tai DVD:n missä kaikki mukana ja käynnistyksen yhteydessä saa valita mitä testaa ja asennuksessa minkä asentaa?
Noin menee melkein kaikilla muilla jakeluilla ja meni kymmenen vuotta ennen kuin Ubuntua oli edes olemassakaan. Ne pitivät yhden nimen ja sitten käyttäjä valitsi livecd tilassa tai asennuksen yhteydessä että minkä/mitkä oikein asentaa/ottaa käyttöön.


5
Olen viritellyt xorg.confia, 10-monitor.confia eri ohjeiden mukaan onnistumatta. Löytyiskö joku oikein viisas avuksi? T. Jussi K

Oletko kokeillut ilman Xorgin asetuksien määrittelemistä käsin ja antaa automaattisesti tunnistaa näytön ominaisuudet?


6
Tuossa olisi yksi aika edullinen englannin ebayssa, postikuluineen n. 35 euroa. Jännä juttu, että alkuperäinen tehoakku maksaa n. 200 euroa ja tarvikeakku 35 euroa, mutta molemmissa lukee Made in China.

Ei se valmistusmaa vaan valmistustehdas
Ei se valmistustehdas vaan valmistusaika
Ei se valmistusaika vaan valmistuslinjasto
Ei mikään noista vaan se teknologia

Lukee monissa Nokian puhelimissakin "Made in Finland" vaikka puhelin on lähes täydellisesti valmistettu kiinassa tai jossain muussa maassa kuin Suomessa jossa se on nopeasti vain koottu.

Lainaus "Lisa Simpsonilta":
Lainaus
I never dreamed an American car designed in Germany, assembled in Mexico from parts made in Canada, could be so amazing.


7
Hmmm, ja mitähän se minua kiinnostaa jos jenkkiupseerit lukevat sähköpostini jossa on vahvistuslinkki foorumille, tai tilausvahvistus shellipalveluista? Tai mitä se oikeastaan haittaa jos he katsovat kuvia joissa on autostani kuvia? Kun käyttää palveluita oikein, ei tuollaiset oikeastaan voi edes haitata.

Juurikin tuo asenne "Onko sinulla jotain piiloiteltavaa?" jollaiset henkilöt vaarantavat kaikkien muiden yksityisyyden nyt ja tulevaisuudessa.

Vaikka ei mitään salaista tai muita kiinnostavaa olisikaan, niin kellään ei ole oikeutta loukata toisten yksityisyyttä.


8
Yleistä keskustelua / Google+
« : 30.06.11 - klo:10.51 »
Google+ on hyvin mielenkiintoinen ja näyttävä palvelu ja se mikä pääsee takaamaan menestystä on Google, muuten kävisi kuin Diasporalle eli miten saat ihmisiä siihen?

Tässä kyllä nähdään jälleen kerran kilpailun huono puoli, Facebook oli ensimmäinen suuri palvelu johon kaikki tuli ja nyt täytyisi saada laiskat ihmiset käyttämään eri palveluja jotta voisivat olla yhteydessä toisiinsa. Tilanne tulee olemaan sama kuin olisi eri operaattoreilla eri verkot niin että et pysty keskenään viestimään. Ongelmaa ei olisi jos Facebook käyttäjät voisivat viestiä Google+ tai Diaspora käyttäjien välillä. Mutta kun tiedetään tietoturvan heikkous Facebookissa ja viha kilpailijoita kohtaan niin tilanne ei muutu ja ihmiset oikeasti pysyy helposti facebookissa.

Diasporan huonot puolet (niiden loistavien lisäksi) on että se on pieni. Sen käyttöönotto on vaikea. Sen markkinointi on 0 ja viralliset videotkin on powerpoint esityksiä änkyrä puheella ja epäselvällä selostuksella MIKÄ Diaspora on ja MITÄ se tarjoaa käyttäjälle. Ja käyttäjä ei nähtävästi voi tuoda sisältöään mistään muualta helposti.

Google+:lla on taas ihan toinen lähtöasema. Googlella on useita satoja miljoonia käyttäjiä (Facebookin 500 miljoonan käyttäjän rajapyykki ei ole mitään) omilla palveluillaan ja sillä on useita satoja miljoonia käyttäjiä joilla on Google tunnukset eli Google+ tunnukset (kunhan "vain kutsutut" -tilanne poistuu).

Kuinka monella on Youtube, GMail, Google Docs tunnukset? Kuinka monella on Android? Oho.... siitähän se lähtikin. Jo kymmeniä miljoonia halukkaita käyttäjiä tekee aloituksen räjähtäväksi ja kun Google hoitaa tilanteen kauniisti markkinoimalla (katsokaas niitä videoita, oikeasti hyvin tehty) niin ainoa syy miksi kukaan ei käyttäisi on laiskuus facebookissa. Jo nyt sivustoilla on "Like it" nappeja tai Facebook kirjautumisia. Mutta pidempään on ollut Google kirjautuminen ja vielä erikoisemmissa paikoissa on OpenID kirjautuminen jota Google tarjoaa ja hyväksyy.

Googlella on taas vielä vahvempi brändi kuin Facebookilla, sillä on oma verbikin "Googlaa" johon ei edes microsoft ole pystynyt "Bing it" vaikka kova markkinointikoneisto ja suuret summat pistetty TV-sarjoihin.
Onko Facebookilla samaa? "Face it?" Ei kuulosta niin hirveän positiiviselta :-D

Facebookin mukaan en lähtenyt tietoturvan vuoksi. Sitä sanotaan että kuinka Facebookissa on samat asiat ym. Mutta kun koko sivusto on alunperinkin huonosti tehty ja kausittaiset muutokset typerine oletuksineen vaikuttaa vakavalta ongelmalta.

Vähintään mitä Google+ voi saada aikaiseksi on pakottaa Facebook korjaamaan sivustonsa kertaheitolla. Koko ulkoasu kerralla vaihtoon ja tietoturva Tip-Top tilanteeseen. Mutta jotain tilanteita sekään ei pysty muuttamaan Facebookissa eli miten mm. käyttäjän omaisuutta hallitaan koska Facebookilla on jo kovemmat oikeudet sisältöön kun Googlen EULA säilyttää ne vielä käyttäjällään.

Mikä erottaa Facebookin oikeasti sosiaalisesta elämästä? Oikeassa elämässä luonnollisesti tiedetään kelle puhutaan ja mistäkin ja juoruajat on ne joille ei kerrota mitään. Internetissä sitä luonnollista ymmärrystä ei saa vaan kaikki laitetaan yhteen paikkaan koska yksin ollaan siinä koneen ääressä ja ei nähdä sitä 90% informaatiosta joka vaikuttaa päätöksien tekemiseen mitä kerrotaan, kelle kerrotaan ja koska kerrotaan.

Jos tiedon jakaminen rajoitetulle väelle tehdään senkin verran hankalaksi että täytyy kliksutella asetuksia tai joka kerta näpytellä keille se oikeasti menee ennen lähetystä niin silloin valtaosa ihmisistä ei jaksa. Ihmiset on laiskoja ja "Eihän mulla ole mitään salattavaa" -asenteella vain tuhoaa ystävienkin yksityisyyden samalla.

9
Olisi hyvä, jos olisi yksi teknologiastandardi, jonka mukaisesti kaikki käyttöjärjestelmät olisivat yhteensopivia. Tätä kannattaisin minäkin alustariippumattomuuden nimissä. Toivottavasti koskaan ei ole enää paluuta yhteen käyttöjärjestelmään. Vihoviimeiseksi toivoisin Linuxista monopolia.

Vastaus on jo annettu ja se on jo toteutettu Unixissa. Mutta käyttöjärjestelmällä ei ole tänä päivänä merkitystä mitä rajapintoja siinä on. Tärkeämpiä on järjestelmäsovellukset ja järjestelmäkirjastot sekä ohjelmistoalustat. Jo pelkästään WWW-selaimella on merkityksellisempi vaikutus käyttäjälle kuin käyttöjärjestelmällä.

Linux ei voi koskaan tulla monopoliksi koska:
1) Se ei ole yritys
2) Se on avointa lähdekoodia (GPLv2 only -lisenssoitu)

Eli vaikka ei olisi kuin Linux käytettävissä, yksikään yritys ei voisi rajoittaa kilpailijoiden markkinoille ilmestymistä kun jokainen binäärin saanut käyttäjä saa itselleen vaatia lähdekoodin ja siten oikeudet siihen.

10
Yleistä keskustelua / Vs: Mitä järkeä - Nokia N9?
« : 25.06.11 - klo:20.44 »

N9 ja N950 ohjelmistojärjestelmät eivät ole MeeGoja. Ne vain markkinoidaan MeeGoina koska ovat osittain yhteensopivia MeeGon kanssa.

Harmattan on/oli seuraava Maemon versio eli Maemo6 ennen kuin MeeGo sopimus tehtiin Intelin kanssa.

MeeGon idea on kehittää Maemoa eteenpäin Intelin osaamisella Linux käyttöjärjestelmästä siten että se [MeeGo] toimisi optimaalisesti Intelin prosessoreilla ja yhdistää se Clutter toolkitin kanssa näyttäväksi kokonaisuudeksi jossa käyttöliittymä suunniteltaisiin mobiili- ja viihdelaitteisiin. (myöhemmin Qt olisi otettu rinnalle vaihtoehtoiseksi)

Se mikä jakelupaketti tai pelkästään pakettihallinta valitiin MeeGon tai Harmattanin käyttöön ei ole niin merkittävä asia vaan että miten ohjelmistojärjestelmä on koottu ja säädetty.

Harmattanin ja MeeGon käyttöjärjestelmänä toimii Linux. Kyllä, se aivan sama Linux käyttöjärjestelmä mikä siellä teidän Ubuntussakin pyörittää. Jotkut tietää sen nimellä "Linux kernel" ja jotkut tietävät että se [Linux] on yksinään nimi käyttöjärjestelmälle.

Pakettihallinnasta on vastannut APT ja RPM ja nehän ei ole yhteensopivia keskenään.
Maemossa joka on vielä N900 puhelimessa käytettiin pääasiassa GTK+ toolkittiä käyttöliittymän kehitykseen.
Nokialla taas oli suunnitelmissa että Qt tulee olemaan ratkaiseva toolkit sen kaikissa laitteissa kunnes Microsoft iski kätensä Nokiaan. Eli Qt sisältyi Nokian suunnitelmiin Symbianissa, MeeGossa ja Harmattanissa.
Ja Qt on se yhdistävä tekijä nyt Harmattanin ja MeeGon kanssa.

MeeGo ja Harmattan eivät ole täysin yhteensopivia API:n osalta. Eivätkä myöskään täydellisesti binääriyhteensopivia mutta pakettiyhteensopivuus on olematon.
Eli ei pysty sovelluskaupasta ostamaan sovellusta joka toimisi MeeGo puhelimissa jos ne on paketoitu Harmattanille.
Välttämättä ei riitä että sovellus paketoidaan uudelleen vaan se voidaan jopa joutua kääntämään uudelleen tai peräti ohjelmoimaan joltain osin uudelleen.

Nokia lähti markkinoimaan Harmattania MeeGona koska MeeGohan on osittain Maemoa ja Intelin sopimus määrää että Nokian täytyy vähintään yksi MeeGo puhelin julkaista tai tulee sanktioita. Mutta kyseessä on kuin Aasin ja Hevosen siitoksen tulos eli tulee Muuli. Ja intel nyt joutuu taipumaan Harmattaniin koska se voidaan katsoa osittan MeeGoksi vaikka ei ole samaa projektia edes.

Harmattan ei ole myöskään 100% avointa lähdekoodia. Nokia piti käyttöliittymän suljettuna ja avainsovellukset ja se ei todennäköisesti tule koskaan avaamaan lähdekoodia niihin.
Tällä Nokia huolehtii että kilpailijat eivät voi hyödyntää Harmattania sen jälkeen kun Nokia nyt siirtyy Windows Phone -järjestelmän käyttäjäksi ja joutuvat ottamaan MeeGon käyttöliittymän.

Se mikä versio Linux käyttöjärjestelmästä Harmattanissa tai MeeGossa on, ei ole merkitystä.
Se mikä pakettihallinta Harmattanissa tai MeeGossa on, tulee olemaan sovelluskehittäjien oman myynnin vaikuttaja
Se mikä toolkit nyt on (Qt) on epävarmaa koska Nokia ei tule Qt:ta käyttämään kärkiluokan älypuhelimissaan koska Microsoft ei sitä koskaan salli tulevan Windows Phone -järjestelmälle
Se mikä Harmattan lopulta on ei ole merkittyksellistä koska se on jo kuollut järjestelmä ja N9 ja N950 puhelimet ovat kuin ostaisi loppuunmyynnistä tuotteita vaikka tietää että liike lakkautetaan juuri ja takuuta ei saa (Nokia tietenkin antaa takuun mutta kun sovelluskaupat ja muut hyljeksivät sen niin..)

ps. Jopas on sekavaa tekstiä kun te puhutte "pohjaisista" ja "debianin päällä" ja vaikka mistä lähes ihan markkinointitermein. Olkaa itsellennekkin armollisia ja unohtakaa koko "-pohjainen" sana kun se on niin ympäripyöreä tekniikassa jota käytetään kun ei ymmärretä mistä oikein on kyse. Eikö teistäkin ole naurettavaa että "laitteisto pohjautuu ohjelmistoon" tai "laite pohjautuu X joka pohjautuu Y josta laite koostuu" eli mikään ei ole mitään?

11
Yleistä keskustelua / Vs: Symbianin tulevaisuus
« : 03.03.11 - klo:11.37 »
En muista koskaan lukeneeni mitään tälläistä. Onko jotain lähteitä? Kyllähän tuosta Nokia strategiasta voi johtaa, ettei MeeGo paljoa huomiota saa, muttei Elop niin sanonut.

Tuota Elop kertoi silloin muutama viikko sitten julkistustilaisuudessa. Ja sen vuoksihan nyt Nokialla on paniikki että MeeGo kehittäjät vaihtavat työpaikkaa ja lupasi 50% palkankorotuksen siihen asti että saavat ensimmäisen MeeGo puhelimen ulos. Sen jälkeen todellakin henkilöstö jaetaan uudelleen.

Se että jos MeeGo jää talon sisäiseksi testialustaksi ei tarkoita mitään muuta kuin että se on juurikin hylätty. Ei sitä enää kukaan oikein Nokialla kaipaa ja muut valmistajat näyttää ottavan MeeGon ja tekevät rahaa...

12
Yleistä keskustelua / Vs: mitä sää vihaat ubuntusta
« : 03.03.11 - klo:11.32 »
Mä olen asennellut *buntut ja muut distrot aina jonkinlaisena alternative-asennuksena, jolloin voin valita mitä kilkkeitä haluan ja mitä en. Valmiit työpöytäympäristöt kun tuppaavat sisältämään kaikenlaisia turhia tai "vääriä" ohjelmia mukanaan.

Tuon vuoksi nykyisin suosittelen kaikille Arch Linuxia. Sen asennus on oikeasti nopeampaa työpöydälle asti kuin Windows 7:n asennus. Ja sitten täytyy vain opettaa pakettihallinnan toiminta komentoriviltä (helpottaa paljon kun laittaa aliakset) ja pääkäyttäjä ja tavallisen käyttäjän eron. Nopeasti sitä 70 vuotiaatkin käyttää konetta (eikä ne oikeastaan asenna edes mitään kun eivät tarvitse).

Ohjelmistojärjestelmästä saa tuolloin varmana sellaisen mitä käyttäjä tarvitsee eikä mitään ylimääräistä. Ja kun vielä Arch Linux tarjoaa kaiken sellaisena mitä upstream tarjoaa niin ongelmia ei tule kuten jakelupaketeissa jotka säätää omiaan (kuten Ubuntu).

Tähän asti useita kymmeniä tietokoneita mitä erilaisimmissa kokoonpanoissa ja mitään sellaista ongelmaa ei ole tullut että päivitys olisi rikkonut jotain. Rolling Release on tähän asti todistanut täällä päässä olevan se ainoa oikea tapa sitten vuoden 1995.... Ja kun Rolling Release hoidetaan helposti (Arch Linux) niin ei tarvitse paljoa välittää mistään 6kk-3 vuoden julkaisuista vaan keskittyä käyttämään. (säätäjille ja innokkaille se tuokin sitten jo tuskaa koska rikkovat helposti asioita).

Onhan se GNOME:a käyttävä jakelupaketti monille loistava, sehän ei ole mitenkään Ubuntun erikoisuus. Mutta helposti tulee ongelmaa kun pitää tehdä suurempi päivitys pidempien aikojen välissä. Muuttuu moni asia kerralla ja tulee tilanteita mitä ei ole voitu ennakoida vaikka kuinka testattaisiin tarkkaan.

Lainaus
Yksi Ubuntun suurimmista ongelmista tuntuu olevan puupäät käyttäjät. Windowskäännynnäisiä, jotka ovat hetken päästä unixguruja ja suu vaahdossa tuputtavat onneaan kaikille tutuille ja puolitutuille Windowsia käyttäville uhreille.

Juurikin tuo.... Ubuntu sitä ja Ubuntu tätä ja kuinka se Ubuntu on paras ja sitten muut Windows käyttäjät vetää herneen nenään Ubuntusta ja käyttäjät pettyvät Linuxiin kun ei se Ubuntu täydellisyydenkään jälkeen toiminut.

13
Operaattorien vikinä Androidista on ymmärrettävää, mutta enpä tiedä, voiko tuota varsinaisesti "tueksi" Nokialle kutsua. Googlen strategia on ollut pusertaa käyttis vähitellen eroon verkko-operaattorien hallinnasta, jotta Googlen mainokset ja palvelut pääsevät rajoituksitta kapuloihin. Asiakkaat alkavat jo osata vaatia operaattorin käpistelystä ja rajoituksista raitista Androidia. Operaattoreille kelpaisi tähän saumaan MeeGo, jonka taustalla ei ole Googlea syrjäyttämässä heidän rahastuspyrkimyksiään. Olisiko tuo Nokian kannalta hyvä juttu on sitten eri asia.

Eihän Android pakota Googlen palveluihin millään tavoin. Kuka tahansa operaattori (tai puhelinvalmistaja) saa tehdä oman käyttöliittymän Androidiin ja omat palvelut siihen. Mitään Googlen palveluita ei tarvitse käyttää, ei edes Androidin aktivoimiseen. Yrityksetkin voisivat hankkia haluamiaan Android puhelimia ja asentaa niihin oman Androidin jonka olisivat suunnitelleet omaan yrityskäyttöön (tämä voisi olla jopa suotavaa jos on tilattava yli 10 000 eriä). Kysymys on vain että kuinka paljon operaattorit haluavat tehdä asian eteen muutoksia?

Nimittäin se tarkoittaa että operaattorin täytyy joko itse pystyttää sovelluskauppa ja hankkia sinne sovellukset. Mediasisältöä sitten sinne vielä mukaan (Suomessa voisi olla helppoakin kun tekisi soimuksia MTV3:n ja Nelosen tai vaikka YLE:n kanssa että saavat korvauksen ja käyttäjä helpot yhteydet).
Voisi olla ihan vaikka Elisalta puhelin missä toimii MTV3 Katsomo, Nelosen ruutu ja YLE Areena ja muut nätisti suoraan kännykästä. Ja tietenkin jokin 5e/kk maksu noista kolmesta ja se jaetaan noiden kolmen kesken. Ei sitä ihmiset jaksa televisiota katsoa kännykästä paljoa.

Sovelluskauppaa voisi laajentaa siten että tekee sopimuksia sovelluskehittäjien kanssa jotka ovat tehneet loistavia sovelluksia ja tuo ne sitten pienellä korvauksella omaan palveluun. Valikoi turvalliset ja laadukkaat sovellukset sinne niin että saisi jotain 10 000 kpl määrän ja kun on laadukas kokoelma niin se kyllä riittää (eli ei ole 500 pierusovellusta ja 10 000 taustakuvapakettia ym).

Android antaa kaikki mahdollisuudet niin puhelinvalmistajille ja operaattoreille jos he vain haluaisivat. Mutta se vaatisi että pitäisi palkata 10-20 Android kehittäjää jotka osaisivat hommansa. Mutta kuten esitit kysymyksen, tahtoisiko kansa enää sitä?
Kaikki menisi hyvin niin kauan kuin vain käyttäjä saisi itse valita että mitä käyttöliittymää käytetään ja mitkä palvelut on aktiivisia ja näkyvillä. Eli käyttäjä saisi halutessaan helposti yhdestä paikasta kytkettyä pois räätälöidyt asetukset. Ja tähän Google juuri nyt tähtää että se kieltää HTC:n ja Samsungin kaltaiset toimet missä räätälöity käyttöliittymä integroidaan niin syvälle Androidiin että Androidin päivitys on mahdotonta ilman että operaattori maksaa rahaa puhelinvalmistajille ja käyttäjä saisi helposti haluamansa puhelimen.

Lainaus
WP7 on osoittautumassa flopiksi aika rivakkaa vauhtia. Sen pelastamiseen varmaan tarvittaisiinkin Nokian kokoinen yhteistyökumppani, jos riittäisikään. Jos Nokian kannalta vaihtoehdot ovat käyttää Microsoftin suljettua järjestelmää ja tanssia Microsoftin pillin mukaan, tai käyttää ainakin jossain määrin vapaata Androidia ja ryhtyä soveltuvin osin Googlen kanssa kilpailuun palveluista, niin valinnan pitäisi olla aika selvä.

Kuulemma 0,2% markkinaosuus tällä hetkellä Windows Phone 7 puhelimilla ja laskien kaikki CE käyttöjärjestelmää käyttävät puhelimet mukaan (Windows Mobile 6.x ja Windows Phone 7) niin markkinaosuus on 2% luokkaa maailmassa. yhdysvalloissa tosin yhteensä jo 5% osuutta.
Windows Phone 7 ei millään tavoin anna operaattorien tai laitevalmistajien rauhassa tehdä omia sovelluskauppoja, omia käyttöliittymiä tai muita omia palveluita kuin mitä Android tarjoaisi. MeeGosta en ole itse täysin varma mutta käsittääkseni Nokia estäisi sen osalta paljon enemmän kuin Google.


Lainaus
Aiemmin ketjussa joku kirjoitti, että Androidista ja MeeGosta pitää valita vain toinen, muuten asiakkaat tulevat tempoilusta hulluiksi. Näin varmasti on, mutta asiakkaita hullumaksi tulevat sovelluskehittäjät, jos Nokia yrittää tarjota heille kahta tai jopa kolmea kokonaan erilaista alustaa ohjelmille.

No Nokiahan on tarjonnut jo nyt useampaa. Käyttöjärjestelmistä NOS, Symbian ja Linux. Ohjelmistoalustoista ja käyttöliittymistä taas S40, S60, S80, S90 ja Maemo.

Käyttöjärjestelmä + ohjelmistoalusta(+käyttöliittymä) yhdistelmiä on ollut Nokialla siis useita ja vielä eri versioiden kanssa yhdistelmät ovat olleet aivan järjettömiä.

Nokian tarjontaan verrattuna tänäkin päivänä jopa vanha Windows Mobile ohjelmistojärjestelmä oli helpotus. Ja kun puhutaan Androidista niin se on kuin... no Jeesukseksi sitä ei voi kutsua koska se "arvosana" menee Jeesuspuhelimelle eli iPhonelle joten Android on kuin paratiisi vaikka vertaisi pelkästään Windows Phone 7 ja Symbian³ puhelimiin.

Nokia ei koskaan luottanut Maemoon vaan piti sen vain teknohärvelinä. MeeGo on ollut aivan samassa tilassa (eihän MeeGo ole kuin Maemo jonka käyttöliittymä kokee eniten muutoksia Intelin Mobilin jakelupaketista (tietenkin ohjelmistojärjestelmän sisuskaluja on myös rukattu mutta pääasiassa Linux Foundationin, AMD:n, Intelin ja monen muun toimesta) ja saadaan uusi ilme sitten sille) eikä se tule muuttumaan vaikka mitä Nokia tekisi.

Nyt MeeGon ottaa käyttöön ZTE ja Samsung ja varmaan moni muukin. Kun Nokia taas hylkää sen kokonaan kun ekan MeeGo puhelimen jälkeen se siirtää kehittäjät muihin tehtäviin tutkimaan "tulevaisuuden kännyköitä". Sen vuoksi Nokia on nyt tehnyt tarjouksen 50% palkankorotuksen MeeGo kehittäjille että eivät eroa ennen kuin ensimmäinen MeeGo puhelin on julkaistu. Enempää ei tule ja ihan hyvä Nokialta. Menkööt lapsikin pesuveden mukana..

14
Näin 70-luvulla eläneenä täytyy todeta, että kasettinauhurit yleistyivät nopeasti jo 70-luvulla, 70-luvun alussa niitä Tekniikan Maailma jo vertaili ja Suosikki mainosti. 70-luvun lopussa niitä oli Suomessa jo enemmän kuin 1/talous. Ja kasettien nauhoittaminen oli kyllä hyvin yleistä jo tuolloin.

Useimmiten tosin "kopioitiin" musiikkia radiosta, harvemmin tallenteista. Sinänsä yksityinen kopiointi varmasti lisääntyi 80-luvullakin (korvalappustereot, parempia laitteita, enemmän musiikkitarjontaa jne.)

Minulla on itsellä vielä tallessa 60- ja 70-luvulta yleisiä soittimia ja jopa tietokoneita. Pääasiallisesti hankittu saksasta tai muualta euroopasta kun ei suomessa oikein ollut tai oli reippaasti kalliimpia. C-kasettinauhuri oli suuri helpotus tuolloin monelle radiotoimittajalle kun ei tarvinnut enää raskasta nauhuria kantaa mukana ja pelleillä nauhojen kanssa vaan loistavasti valmiiksi koteloidussa C-kasetissa oli käytettävyyttä niin paljon että pystyi loistavasti keskittymään vain työhön. C-kasettinauhuri myös mahdollisti helposti silloin puhelinten nauhoitukset kun ne sai paljon helpommin kytkettyä puhelinlinjaan ja jopa automatisoitua nauhoituksen soiton yhteydessä ja lopettamaan puhelun katketessa. On edelleenkin pöytälaatikossa puhelimen vieressä C-kasettinauhuri vuodelta 1973 joka on tuolla tavoin kytkettynä vaikka puhelinlinja koko tilaan on jo katkaistu 20 vuotta sitten :D

C-kasetti muutti koko äänialan kerralla. Vaikka C-kasetti yleisty ammattilaisten ja harrastajien parissa niin vasta 80-luvulla se iski kunnolla juurikin walkmanin kaltaisten trendisoittimien kanssa nuorison pariin ja nuoret tekevät mitä nyt tekevät, edelleenkin. Kyllä sitä musiikkia silti silloinkin vielä kuunteli mielummin laadukkaalta (tänäkin päivänä) LP-levyltä kotioloissa.

Saattaa muuten olla minulla jossain kellarin nurkassa nätisti pinottuna vielä noita 70-luvun TM-lehtiä kun niihin pari tuttua kirjoitti testejä ja muita artikkeleita vakituisina avustajina. Pitäisi joskus käydä läpi ja katsoa mitä vuosikymmenten aikana olikaan "missattu" ja ennustettu väärin. :D


15
Yleistä keskustelua / Vs: Soneralla on asiaa :P
« : 03.03.11 - klo:10.22 »
En tiedä mihin viittaat tuolla mainitsemisellasi, mutta esim. NAT-tauluun ei kirjata IP-osoitteita siksi että niitä ei tarvitsisi uudelleen hakea. Tuo kuulostaa pikemminkin DNS välimuistitukselta, tms.

DNS ei liity asiaan vaan IP reititystaulukko ja NAT osoitteenmuunnostaulukko ja sääntötaulukko on kyseessä. Myöskin nyt täytyy huomioida puhutaanko OSI 3 vai OSI 4 (vai molemmista) tasoista ja mistä protokollista (kuten esim IP, TCP ja UDP) ja mistä tekniikoista (kuten esim NAT) jotka yhdessä tekevät monenlaisia toimintoja ja välimuistiin tallentamista käytönaikana.

Lainaus
Ja ongelma ei siis poistu sillä että modeemi näkee vain yhden yhdyskäytäväosoitteen ulkoverkkoon.

Luitko mitä kirjoitin? Riippuu tilanteesta, verkosta, asetuksista ja laitteistosta mistä lopulta oikein riippuu.

Lainaus
Tietenkin modeemi voi seota ihan mistä syystä tahansa, jos on seotakseen, eikä sillä ole välttämättä mitään tekemistä minkään välimuistin täyttymisen kanssa. Pelkästään se että modeemi välillä jumittaa ei siis tarkoita että olisi kyse juuri reititystaulun täyttymisestä.

Kuten sanoin jo, ei välttämättä tarkoita mutta usein on siitäkin kyse juurikin modeemeissakin joissa ei ole mitään erikoisia toimintoja (kuten NAT) kun on bugi firmwaressa että TCP ja UDP protokollien standardeja ei noudateta.

NAT:n ongelmat on todella usein syynä että se kerää omaan osoitteenmuutostaulukkoon etenkin P2P-verkkoja käyttävillä (ja etenkin jos on useampia koneita, kuten alunperin sanoin) kun tuhansiin IP-osoitteisiin lähdetään dataa välittämään.
Näistäkin syistä P2P-verkoissa on haluttu päästä siirtymään mm. UDP protokollan käyttöön TCP:n sijasta jotta päästään pienempään verkon rasitukseen ja ongelmatilanteiden vähenemiseen käyttäjien puolella juurikin verkkolaitteiden (erilaisia yhdistelmälaitteita tai ketjutettuja laitteita) välimuistien täyttymiseen jotka lopulta vaatii että ne joko resetoidaan tai käskytetään käsin välimuistien tyhjennys. (Kaikissa laitteissa kun ei sääntötaulukot tyhjene virrankatkaisun yhteydessä, en muista enää oliko se standardissa että saiko ne tyhjentyä virtojen katketessa vai ei).

16
Yleistä keskustelua / Vs: Symbianin tulevaisuus
« : 27.02.11 - klo:13.54 »
Elop on ilmoittanut että myös MeeGo lähtee kävelemään siirtymäkauden jälkeen.
Lähde? Olen monesta paikasta lukenut, enkä vielä kertaakaan ole nähnyt tuota väitettä. Kehitysresurreja on kyllä leikattu W7P:n takia, mutta MeeGon lopullisesta hautauksesta en ole lukenut.

Elop ilmoitti silloin alussa että Nokia julkaisee vielä tänä vuonna yhden puhelimen MeeGolla ja sen jälkeen MeeGo projekti lopetetaan ja kehittäjät siirretään muihin tehtäviin tutkimaan tulevaisuuden ohjelmistojärjestelmiä.

Eli yksi MeeGo puhelin Nokialta ja se on siinä. Ja nythän on mainittu että se on N900 puhelimen paranneltu versio (viitattiin että se olisi kuin "N950").

Samaan aikaan Intel, AMD ja moni muu jatkaa Linux Foundationin johdolla MeeGon kehitystä ja mm. ZTE on ilmoittanut että se ottaa MeeGon joihinkin puhelimiin käyttöön ja on sijoittanut siihen rahaa.

Yksinkertaisesti voi käydä naurettavasti että Nokia+Microsoft jyrätään MeeGollakin kuten Android ja iOS ovat tehneet jo Symbianille ja WIndows Phone 7:lle.

Mutta mikään näistä ei ole varmaa. Elop ei taida nimittäin Nokiassa tulla pysymään ensi vuotta pidempään koska Nokialla ei ole varaa pitää mustaapekkaa ja se palaa sitten MeeGon käyttöön ja nielee ylpeytensä ja ottaa Androidin lippulaivamallistoon, luo oman toimivan GUI:n Androidille, tarjoaa omat OVI palvelut omille puhelimille ja menestyy loistavasti.... Tai sitten ne ei tee sitä ja... Markkinaosuus putoaa alle 10% yksikön.

17
Yleistä keskustelua / Vs: Symbianin tulevaisuus
« : 27.02.11 - klo:13.45 »
No eihän peruspuhelimissa nytkään ole Symbiania vaan s40.

Peruspuhelimissa käyttöjärjestelmänä on kylläkin NOS, mutta oikeassa olet että ei Symbian.
Nokiahan on käyttänyt Symbiania käyttöjärjestelmänä S60, S80 ja S90 ohjelmistoalustojen kanssa.
S40 on aina ollut vain NOS:n kanssa käytössä ja tuo yhdistelmä (NOS+S40) tulee valloittamaan keskitason puhelimetkin.

Ja sitähän Nokia nyt tekee että se lisäilee S40 ohjelmistoalustaan ominaisuuksia joita ei aikaisemmin ole ollut. Vaikka onkin yhtä hirvittävä kuin S60 ovat olleet ennen kuin alkoivat kutsumaan Symbian + S60 yhdistelmää Symbian³ nimellä eli nykyisin vain Symbianiksi.


18
Puhutaanko tässä nyt siitä Nokian N8 puhelimesta, jonka valmistus sinun mukaasi maksaa 6€ (lähteenä HS 2004), ja joka kuitenkin tuli ilmeisesti myyntiin vasta vuonna 2010?

Ei vaan yleisesti mikä on ollut Nokian kalliimman hintaluokan kommunikaattorien valmistuskustannukset silloin, joiden hinnat olleet samalla tasolla kuin nykyään kalliimman hintaluokan älypuhelimilla.
Nokian osaamista ja kykyä massatuotantoon, Nokian käyttämää vanhempaa teknologiaa nykyisissä puhelimissa verrattuna mitä kilpailijat tekevät ym. Meno ei ole paljoa muuttunut.

Pointti on, on vain naurettavaa sanoa että joku N8 valmistus maksaa kymmeniä tai satoja euroja.
Puhutaan vain muutamista euroista (ei tarkalleen 6 eurosta jos et vielä ymmärtänyt) valmistuskustannuksissa siitä kun tuote on myyty suurella voitolla jälleenmyyjille.

2004 jutussa oli mm. Nokian 9500 kommunikaattorin valmistushinnaksi kerrottu alle 10 euroa sekä Nokian omaksi myyntihinnaksi olleen 60 euron luokkaa ja puhelinta myytiin tuolloin yli 750 euron hinnalla liikkeissä. Ja tuolloin kellään muulla ei ollut oikein mitään vastaavaa Nokian 9500 kommunikaattorille.
Ymmärrätkö sitä suhdetta missä puhelimia valmistettiin ja myytiin tuolloinkin ja edelleen miten Nokian ihan peruspuhelimet (50-200 euron myyntihinnoilla olevat puhelimet) valmistetaan?

Voidaanko edes olettaa että valmistuskustannukset olisivat nousseet satoja/tuhansia prosentteja sinä aikana kun on siirretty tehtaita ja työntekijöitä halpamaihin ja hankittu lisää alihankkijoita ja osakkuuksia? Samaan aikaan kun osakkeet pudonneet ym?

Jo pelkän yli 6 miljardin euron T&K vuosittaisilla menoilla Nokian pitäisi saada miljardeja puhelimia myyntiin jos katteet olisi muutamia euroja... Unohtamatta henkilöstöä, markkinointia ym. Mutta onneksi Nokialla on hyvät patentit perustekniikoista joilla se voi kiristää muita.

Mutta tämä on toisen ketjun aihe eikä liity enää hyvitysmaksuihin.

19
No sillä perusteella että täällä foorumilla puolustelet teostomaksua kiihkolla vaikka tosiasia on se että koko juttu on silkkaa ahneutta ja huijausta  >:(. Ehkä olen väärässä, ehkä en. Mutta ei siitä sen enempää. Häivyn ketjusta. Jatkakaa -->

Suosittelen että luet ajatuksella viestit... En ole tekijänoikeusyrityksien puolella, mutta en ole myöskään warettajien tai lainrikkojienkaan puolella. Kompromissi on täytynyt tehdä hyvitysmaksun kohdalla ja sitä ei ole voitu tehdä vapaaehtoiseksi että kuluttaja maksaa siitä silloin vapaaehtoisesti kun tekee kopioin yksityiseen käytöön lain mukaan koska sitä ei melkein kukaan tekisi. Siinä kyllä kärsii lopulta nekin jotka eivät yksityistä kopiointia tee ollenkaan, mutta niitä on niin pieni osa siitä mitkä sitä oikeasti tekee että hyvitysmaksu on perusteltua.

Itse kuulun ihan siihen osaan joka ei edes musiikkia tietokoneella säilytä tai oikeastaan musiikkia kuuntele kuin radiosta. En myöskään henkilökohtaisesti siedä yhtään mitenkään tekijänoikeusyrityksiä, mutta vielä enempää en siedä yhtäkään musiikin kopioijaa joka tekee sen lakia rikkomalla, tai yhtäkään warettajaa joka yrittää perustella mitä typerimmillä tavoilla miten tieto tahtoo olla vapaata ja kuinka kulttuuri kukoistaa kun kaikki saa kaiken ilmaiseksi yksityiskäyttöön jne. Jos kulttuuri on ihan oikeasti yksinkertaisesti varastaa muiden työtä niin en halua olla osallisena siinä kulttuurissa. Aivan samalla tavalla jokaiselle täytyy maksaa tehdystä työstä korvaus. Jokaisella luovan työn tekijällä täytyy olla oikeudet päättää miten he tekemäänsä työtä hyödyntävät. Jos he haluavat laittaa työnsä hinnaksi vaikka miljoona euroa kappale niin sen he saavat tehdä. Jos haluavat laittaa ilmaiseksi jakoon niin saavat tehdä senkin. Se on heidän päätöksensä siitä jos ovat eettisesti oikein työnsä tehneet (kopioimatta taas valtaosaa muilta).

Kyllä se on helppoa puolustella "vapaata kulttuuria" ja haukkua (ei vain kritisoida jota itse teen paljonkin) hyvitysmaksujärjestelmää kun ei ole omat työt kyseessä.

Hyvitysmaksun ollessa kysymyksessä ei voida vetää maahan viivaa ja sanoa että väki viivan molemmille puolille. Se ei ole niin helppo aihe että voi sanoa vain että se on joko tai... Kun täytyy ottaa huomioon tuhansia erilaisia tilanteita ja asioita koko tekijänoikeuslaissa niin sitä ei moni edes tule ajatelleeksaan mistä oikein onkaan kyse. Tekijänoikeuslaki ei ole täydellinen, muta on parempi saada 80% toimiva kuin 20% toimiva...
Hyvitysmaksu voitaisiin poistaa tekijänoikeuslaista helposti jos tahdottaisiin. Se vain tarkoittaisi että yksityinen kopiointikin poistetaan niiltä osin mihin hyvitysmaksu koskee.
Voidaan myös yksinkertaisesti tehdä tekninen muutos että mitään muiden tekijänoikeudenalaista materiaalia
ei voida kopioida kuin valtion toimipisteissä jossa jokainen sitten maksaa hyvitysmaksun. Eli tervetuloa täydellinen DRM... Olisi se kiva asia varmaan monelle kun saisi ostamansa levyn ja saajan kanssa jonottaa toimipisteeseen, vilauttaa kassakuittia että on ostanut sen, antaa oma levy, saajan DRM-avain ja maksaa hyvitysmaksu jonka jälkeen odottaa hetki että saa kopion takaisin joka toimii vain saajan DRM-avaimella.

Vain muutama kappale saisi olla tehtynä kopioita ja nekin vain parhaimmille ystäville tai perheenjäsenille. Ja sitten kerran vuodessa pitäisi käydä näyttämässä jokaista kopioimaansa levyä että ne on tallessa että ei etänä poisteta kopioiden toimivuutta.

5-10 euroa ulkoisesta levysta on oma hintansa oikeuksista. Se on kuin vero omalta osaltaan. Vaikka ei autoa omistaisi niin maksetuista verorahoista menee teiden ylläpitoon (no ei kyllä tosin enää paljoakaan). Vaikka vain yksityisissä sairaaloissa kävisi niin verorahoista menee julkisen terveydenhuollon ylläpitoon. Vaikka ei ole lapsia ja koulunsa on käynyt niin verorahoista menee osa koulutusjärjestelmään....

Me elämme yhteiskunnassa ja yhteiskunnassa on velvollisuuksia ja sääntöjä joita joudutaan noudattamaan ja tekemään jotta me voimme yhdessä toimia. Mitä useampi asuu samalla alueella niin sen enemmän sääntöjä täytyy olla. Mitä kaupallisemmaksi tahdotaan yhteiskunnan toiminnan siirtyä ja tukea vain suuria yrityksiä niin sen huonommaksi käy tavallisten, valtaosan ihmisten elämä. Mitä enemmän kilpailua on niin sen tiukemmaksi ja röyhkeämmäksi kaikki toiminta käy kunnes hyvän ja väärän raja on niin äärettömän häilyvä että vain rikkaat ja vaikutusvaltaiset pärjäävät ja silti hekin kärsivät monilla muilla tavoilla.

On hyvin helppoa vain istua laput silmillä kotona ajatellen "Nyt ne ***** taas pakottaa maksaa 5-10 euroa ulkoisen kiintolevyn hinnassa" ja huutaa tai raivota asiasta kuinka on nyt menty ylitse. Yhtään ajattelematta sitä 30 vuoden historiaa mitkä ovat vaikuttaneet siihen että niin on käynyt. Se kun ei ole vain että jokin yksityinen yritys jolla on valtion oikeus periä hyvitysmaksua päätti niin (vaikka naurettavaa onkin).


20
Ei sinun tarvitse tuota pureskelematta niellä. Nokialta itseltään tuollaista tietoa silloin annettiin (ja huom, silloin Nokia valmisti kommunikaattoreita ja monia muita kalliita puhelimia joiden valmistushinta ei ollut paria euroa enempää kuin halpojen) ja useampi lehti niistä kirjoitti.
Harva ala maailmassa on kokenut yhtä suurta mullistusta viimeisen 7 vuoden aikana kuin mobiili, Nokia ei yksinkertaisesti rakenna niitä osia enää itse.

1. Nokia ei omista kaivoksia, josta mineraalit kaivetaan.
2. Nokia ei omista firmoja, jotka kuljettaa materiaalit.
3. Nokia ei omista tehtaita, jossa mineraalit jalostetaan.
4. Nokia ei omista tehtaita, jossa rakennetaan yksinkertaiset osat.
5. Nokia ei omista tehtiata, jossa niistä rakennetaan moninmutkaisempia komponentteja. (Tässä vaiheessa poikkeuksia löytyy)

Miksi sitten juuri koko Nokian massatuotantoa on kehuttu että se omistaa mineraalien hankkimisesta aina kokoamislinjastolle kaiken tarvittavan? Perusteltu että Nokia pärjää koska sen koko valmistuslinjasto on kaiken kattava. Se juuri on Nokian erikoisuus että se kykenee siihen mihin muut eivät eli hyvin halpaan ja nopeaan valmistukseen. Nokian johto on ongelmana ollut. Koko prosessi on koossa mutta taitoa hyödyntää sitä ei ole.

Nyt yksinkertaisesti sanoit että Nokialla on vain salossa olevan tehtaan kaltaisia pari kokoamislinjastoa eri maissa missä lyödään akku puhelimeen, akkukansi ruuvataan/asetetaan kiinni ja lätkästään pakettiin ja "Made in Finland" tarra päälle.
Nokia tekee todella paljon muutakin kuin vain kokoaa puhelimen tai insinöörit pyörittelee 3D malleja tai ostaa kaiken muilta.

Lainaus
Yhden "älypuhelimen" rakentamiseen, markkinointiin ja myyntiin oletettavasti osallistuu satoja, ellei tuhansia yrityksiä. Nokia ei ota kärjistetyn esimerkkisi mukaisesti 2€ voittoa tuotteesta, muttei myöskään satoja euroja. En nyt jaksa etsiä selvitystä siitä miten tarkalleen puhelin päätyy hyllylle, mutta nykymaailmassa yksi yritys ei valmista valmista tuotetta alusta loppuun - koskaan.

Kuka puhui että Nokia ottaa satoja euroja voittoa? Nokia valmistaa muutamilla euroilla matkapuhelimen, myy sen muutamilla kympeillä jälleenmyyjille reippaalla voitolla ja sen jälkeen iskee jälleenmyyjät omat suuret katteet puhelimille myyntiin. Edelleenkin kun yksi tuotekappale on ollut varastossa vaikka yli vuoden ja se myydään reippaalla alennuksella niin jälleenmyyjä saa omansa takaisin ja voittoa päälle.

Kaikki voittoa tekevät yritykset vääntää niin hurjilla katteilla että se on oikeasti aivan naurettavaa. On hankittava/tuotettava halvalla, myytävä kalliilla ja saatava voittoa itselleen ja osakkeenomistajille ja sijoitettava lisää rahaa vielä tulevaisuuteen.

Eräs hyvä esimerkki vaikka tyypillisestä suuryrityksien toiminnasta on mm. Yhdysvalloissa asevalmistajat. Valtio maksaa asevalmistajille aseen X kehittelystä ja suunnittelusta sekä valmistamisesta. Mutta X:n hinta ei ole ollenkaan niin paljoa kuin mitä annetaan. Valtion rahat mitkä annetaan X:stä kattaa myös muiden seuraavien aseiden kehittelyt ja suunnittelut joita taas myydään ja saadaan rahaa jolla jatkaa taas.

Suuryritykset omistaa osakkuuksia useista eri yrityksistä. Sillä saadaan valmistushinnalla komponentteja eikä sillä mitä myydään ei-osakkaille. Silti se on suuryrityksen hallinnassa koko linjasto vaikka se ei omistaisi kaikista tehtaista/tuotantolaitoksista 100% osuutta.

Jo pelkästään Suomi maksaa satoja miljoonia/miljardeja kaikenlaisina tukina, verovähennyksinä, avustuksina, koulutuksena jne siitä että Suomalaiset saa ostettua Nokian puhelimia. Ja muutamat osakkeenomistajat vetävät rahaa ja johtajat suuria palkkoja ja palkkioita. Tietotaito lähtee ulkomaille eri patentteihin ja ideoihin ja raha siirtyy pois Suomesta enemmän kuin mitä tulee.

Nokian osaamattomuudeksi pidetään ohjelmistopuolta ja sen vuoksi lähdettiin ajamaan tuota Microsoft yhteenliittymääkin että saataisiin se puoli kuntoon. Mieti nyt sitäkin että Windows Phonen lisenssihinta on 15 dollaria per laite joka oli pelkkä lisäys siihen että lähes ilmaiseksi saatiin omasta talosta ohjelmistojärjestelmä... (vaikka eri lähteiden mukaan Microsoft vielä tällä hetkellä maksaa laitevalmistajille että ottavat Windows Phonen käyttöön).

Mutta tämä on oma aiheensa joten kannattaa siitä aloittaa oma ketju varmaankin.

Sivuja: [1] 2 3 4