Näytä kirjoitukset

Tässä osiossa voit tarkastella kaikkia tämän jäsenen viestejä. Huomaa, että näet viestit vain niiltä alueilta, joihin sinulla on pääsy.


Viestit - nm

Sivuja: [1] 2 3 ... 823
1
Kokeile vielä suoraa osion laitetunnusta tyyliin /dev/sda3

Lopullinen virheilmoituskin viittaa siihen, ettei osiota löydy nimellä.
On myös mahdollista, että uudemmat kernelit eivät pysty käyttämään levyä lainkaan. Se selviäisi dracutin kehotteessa, kun käynnistys päätyy virheeseen. Mitä blkid listaa siellä?

2
Todennäköisesti vika ei liity sinänsä Btrfs:ään, vaan osioiden määrittelyissä/viittauksissa on jokin ongelma /etc/fstab-tiedostossa tai mahdollisesti initramfs:n RESUME-muuttujassa, kuten tässä tapauksessa: https://forums.linuxmint.com/viewtopic.php?t=272960

Kannattaa ensimmäiseksi vaihtaa fstabissa juuriosion LABEL=… -määrityksen tilalle UUID=…
Osion UUID selviää blkid:llä:

Koodia: [Valitse]
blkid
En tosin osaa sanoa, miksi vanha kerneli boottaa. Ehkä sen initramfs:ssä on määritelty oikea juuriosio.

3
php8.2 alkaen  utf8_encode() deprecated

Funktio on poistumassa, mutta sen pitäisi kyllä toimia edelleen normaalisti, varoituslokia lukuun ottamatta. Se tulee poistumaan PHP 9.0:ssa.

Omassa koodissa voit korvata utf8_encoden ohjeen mukaan esimerkiksi mb_convert_encoding-funktiolla:

https://www.php.net/manual/en/function.utf8-encode.php
https://php.watch/versions/8.2/utf8_encode-utf8_decode-deprecated

Pi-hole ei kaadu tuohon deprecated-varoitukseen, vaan siinä on jokin muu ongelma tai puuttuva riippuvuus. Varmista ainakin, että php-sqlite3 on asennettuna, kuten tässä tapauksessa:
https://discourse.pi-hole.net/t/webinterface-broken-since-upgrade-to-php8-2/67206

4
NetworkManageria ohjataan komentorivillä nmcli-komennolla.

Jos kyseessä on palvelin-Ubuntu, kannattaa tutustua Netplanin dokumentaatioon:
https://netplan.io/
https://netplan.readthedocs.io/en/stable/

5
Printteri on HP LJ 1320N. Se on kytketty suoraan sisäverkkoon. Joissain tapauksissa vaan on ollut ongelmia Androidin ajureiden kanssa ja kännykältä tulostaminen on tuottanut suttupaperia. Siksi lähdin miettimään kytkentää myös serveristä USB:llä.

Pari vuotta sitten ipp Everywhere ei osannut tulostaa läppäriltä 1320:lle. Piti käyttää HP:n ppd:tä. Sen jäkeen en ole kokeillut.

1320N on niin vanha, ettei se tue IPP Everywhereä tai muita nykyisiä ajurittomia rajapintoja. Se toimii Jetdirectillä ja perinteisellä IPP:llä, ja osaa tulostaa suoraan PostScript-dokumentteja. PPD:n avulla asiakaskoneelle kerrotaan, mitä PostScript-versiota tulostin tukee, osaako se tulostaa värejä, kaksipuoleisesti  jne.

OpenPrinting suosittelee 1320-sarjan tulostimille pxlmono-ajuria.

6
Minulla on laserprintteri samassa verkossa, kuin kotiserveri ja läppäri
Tulostan Office dokumentin.
Läppärin tulostusohjelma CUPS muotoilee dokun printterille kelpaavaksi ja lähettää sen serverille.

Pitääkö serverillä taas olla CUPS muotoilemassa CUPS:n lähettämän dokumentin uudestaan ?

Normaalisti CUPS-palvelin toimii IPP Everywhere -protokollan kautta. Se ei vaadi asiakaskoneille tulostinkohtaisia ajureita. Varsinaiset tulostinajurit on asennettu vain palvelimelle. Nykyaikaiset tulostimet toimivat myös suoraan lähiverkossa ajurittomasti AirPrintin tai IPP Everywheren kautta. Silloin erillistä tulostinpalvelinta ei oikeastaan tarvita.

Tähän liittyvä kysymys: Mikä on nykyään helpoin tapa asentaa HP lasereiden ajureita ?
HP:n sivuilta ei enää saa pelkkää ppd:tä, vaan hirvittävän hplip-möhkäleen, joka sisältää ajurit 3390 printteriin, lisäksi scannereihin ja faxeihin (!).
hplip 3.24.x asennus kaatuu, koska koneeseen ei ole asennettu pythonin python3-pyqt4 -paketteja. Näitä taas ei ole tarjolla. Distroissa on vain python3-pyqt5.

Mikset asenna jakelun tarjoamaa hplip-paketointia? Ubuntun työpöytäversioissa se muistaakseni sisältyy jopa  oletusasennukseen.

Kokeilemasi hplip 3.24.x-version asennusskriptissä on luultavasti bugi, joka johtaa väärään riippuvuuteen antiikkisesta pyqt4:stä, kuten ajurijulkaisun kommenteissakin on havaittu: https://sourceforge.net/p/hplip/news/2024/06/hplip-3244-release-notes/
Voit myös yrittää kiertää ongelmaa asennusskriptin vivulla --no-qt4:

Koodia: [Valitse]
python3 install.py --no-qt4

Osa HP:n lasereista voi toimia myös foo2zjs-ajurilla, joka on hplipiä pienempi ja yksinkertaisempi. Mikä on tulostimesi malli?

7
Laitteessa on luultavasti Broadcomin wifi-piiri (ehkä BCM4352). Avaa pääte ja komenna:

Koodia: [Valitse]
lshw -c network(suorita komento enterillä)

Mitä lshw kertoo wifi-piiristä ja ajurista?


Jos kyseessä on BCM4352, se tarvitsee Broadcomin suljetun ajurin, jonka voi asentaa lisäajurien hallinnan kautta: Ohjelmistot ja päivitykset -> Lisäajurit

Ajurin asentamista varten tarvitset kuitenkin nettiyhteyden, jonka voi järjestää esimerkiksi kytkemällä koneeseen puhelimen USB-johdolla ja valitsemalla puhelimesta USB-liitännän toiminnoksi yhteyden jakamisen (tethering). Myös USB-Etherne-adapteri käy, tai USB-wifi, jos satut omistamaan Linuxissa suoraan toimivan wifi-tikun.

8
Hetzner on edullinen ja luotettava. Suomen konesali sijaitsee Tuusulassa.

Pilvestä vuokrataan tyypillisesti virtuaalikone tietyllä kokoonpanolla, ja sitä ajetaan 24/7 tai eräajotyyppisesti, tarvittaessa ajastettuna. Lisäksi on sovelluspalveluita, joihin toimitetaan esimerkiksi Docker image tai pienempi ohjelmakoodi ajettavaksi skaalautuen asiakaskuorman mukaan. Hetzner ei taida tarjota sellaista, vaan silloin pitäisi suunnata isompiin pilviin: AWS:ään, Google Cloudiin tai Azureen.

9
En tunne Plasmaa juurikaan, mutta olettaisin, että koko paneeli on mahdollista poistaa ja luoda uudelleen. Tai kannattaa luoda ensin toinen paneeli vaikka yläreunaan ja lisätä siihen kaikki olennaiset osat vanhan paneelin mukaisesti. Sitten kun uusi paneeli on kunnossa, poista vanha ja siirrä uusi sen paikalle.

10
Lukitusnäytön asetukset ovat yksityisyysasetusten (privacy settings) alla. Siellä pitäisi olla valinnat, joilla automaattisen lukituksen saa pois päältä tai ajastettua pidemmän ajan päähän.

11
En edelleenkään saa jaaa-ohjelmaa kaappaamaan äänti USB-äänikortilta. Kun katselen tilannetta Alsamixerin avulla, niin kaikki näyttää normaalilta. Alsamixer ilmoittaa vasemmassa yläkulmassa seuraavan tekstin:

Äänikortti: Onyx Producer 2-2
Äänipiiri: USB Mixer

Kyllä, mutta mitä capture-välilehti näyttää? Se avataan F4-näppäimellä.

Kysyn vielä viisailta UBUNTU-miehiltä, voiko tietokoneeseen ladata jonkin apuohjelmanohjelman, jonka avulla USB Mixeriä pääsisi jotenkin konfiguroimaan.

Alsamixer.

Tietääkö kukaan, mitä tämä USB Mixeri oikein tekee?

USB Mixer taitaa viitata geneeriseen USB-äänirajapintaan, jonka kautta USB-äänilaitteet tyypillisesti toimivat. Saattaa olla myös valmistajan asettama tunniste. Joka tapauksessa tuolla tiedolla ei ole merkitystä asetusten kannalta.


Lisäys: Voi myös olla, että ääniajuri ei rekisteröi laitteen sisääntuloja lainkaan. Listaako arecord niitä:

Koodia: [Valitse]
arecord -l

12
playback :
  nchan  : 2
  fsamp  : 48000
  fsize  : 1024
  nfrag  : 2
  format : S16_LE
capture  : not enabled
Connected to ALSA with 0 inputs
and 2 outputs
Can't create ALSA thread with RT priority

Luulen että ongelma johtuu kaappauksen (capture) tilasta, eli sisääntulot on kytketty pois päältä. Kaappauksen saa varmaankin päälle alsamixerin capture-välilehdellä (F4-näppäin).

Koodia: [Valitse]
alsamixer
Mutta suosittelisin kokeilemaan myös jollain toisella ohjelmalla, joka osaa itse kytkeä kaappauksen päälle.

13
Jep, kuten Tomi sanoi, äänilaite pitää valita vivulla -d. Tässä vastaava tapaus: https://forums.raspberrypi.com/viewtopic.php?t=301818

Voit myös kokeilla jotain muuta vastaavaa sovellusta. Esimerkiksi Friturea.

14
Teltonika on tuttu töistä ja olisi outoa, miksi sellainen firma olisi kiinnostunut kalastelemaan jotain kirjautumista. Mistäköhän tuossa on kyse? Pitää taas kerran muuttaa ASUSddns:ää, kun pääsen modeemin ääreen.

Ei ole kyse kalastelusta. Liittymäsi IP-osoite vaihtuu, ja joku muu taho saa edellisen osoitteen käyttöönsä tai se vapautuu Internet-palveluntarjoajan vapaiden osoitteiden laariin. Jos nyt useasti on käynyt niin, että vanhasta osoitteesta tulee Teltonikan kirjautumissivu, arvaan että operaattori ohjaa vapaiden IP-osoitteiden liikenteen johonkin omaan palveluunsa.

Varsinainen ongelmasi on se, että reitittimen DDNS-ominaisuus tai käyttämäsi DDNS-palvelu ei toimi niin kuin pitäisi, ja vaihtunut IP-osoite ei päivity domainiin. Kannattaa seuraavaksi kokeilla jotain muuta DDNS-palvelua. Jos taas vika on reitittimen DDNS-toiminnossa, ongelma voi olla vaikeampi korjata muuten kuin vaihtamalla firmwareksi joku kustomoitava järjestelmä kuten Asuswrt-Merlin tai OpenWRT. Varmista kuitenkin, että reitittimen firmware on päivitetty uusimpaan versioon. Vaihtoehtona on myös lisätä kokoonpanoon pieni Linux-purkki (Raspberry Pi tai vastaava), joka vastaa DDNS-päivityksistä esim. dy.fi-palveluun.

15
Laitealue / Vs: Uusi näyttö vilkkuu
« : 30.11.24 - klo:12.39 »
Mikä on koneen ja prosessorin malli?

16
Yleistä keskustelua / Vs: Päivämäärät ja kellonajat
« : 26.11.24 - klo:17.40 »
ISO 8601 -standardin mukaisia aikaleimoja käytetään kyllä aika usein palvelinsovelluksissa, lokeissa ja vastaavissa tapauksissa, kun niitä halutaan esittää ja lukea sekä automaattisesti että ihmiskäyttäjän toimesta. Sille on laaja tuki eri ohjelmointikielissä, myös PHP:ssä. Formaatissa aikavyöhyke ilmaistaan aikaerona UTC-aikaan, muodossa +/-HH:MM. UTC-aika merkitään +00:00 tai Z, eli esimerkiksi:

Koodia: [Valitse]
2024-11-26T17:12:45Z
Standardin mukaan välimerkit - ja : voidaan myös jättää pois. Sekunnin desimaaliosat voidaan merkitä pisteellä erotettuina. Ilman aikavyöhyketietoa oletetaan, että aikaleima tarkoittaa paikallista aikaa.

Toinen yleinen muoto on määritelty RFC 3339:ssä. Se muistuttaa muuten ISO 8601:tä, paitsi T:n sijaan päivämäärän ja ajan erottimena voi käyttää myös välilyöntiä.

17
Oletko tehnyt tämän aiemmin neuvomani toimenpiteen, jossa päivitetään libmsgraph-paketti korjattuun versioon:

Joka tapauksessa yrittäessäni kopioida One Drivesta tiedostoselaimella (Selain on Gnomen "Tiedostot") omaan koneeseeni tulee viesti:
HTTP-virhe: Unauthorized.

Tuolla virheilmoituksella löytyy bugi (ja aiempi toinen raportti), jossa järjestelmä menettää yhteyden Microsoftin rajapintaan, eikä pysty muodostamaan sitä uudelleen. Vika on korjattu Ubuntu 24.10:ssä, mutta ilmeisesti ei vielä 24.04:ssä. Voit kokeilla asentaa rajapintakirjaston korjatun version:

Koodia: [Valitse]
wget http://se.archive.ubuntu.com/ubuntu/pool/main/m/msgraph/libmsgraph-0-1_0.2.3-1_amd64.deb
Koodia: [Valitse]
sudo dpkg -i libmsgraph-0-1_0.2.3-1_amd64.deb

18
Yleistä keskustelua / Vs: VIM
« : 24.11.24 - klo:00.23 »
Vim ja Emacs eivät kuulu Ubuntun oletusasennukseen. Oletuseditori on nano, ja senkin voi kyllä halutessaan poistaa.

Muista mainitsemistasi paketeista byobun voi todennäköisesti poistaa ilman suurempia sivuvaikutuksia. Muihin en ehkä koskisi, ellei tarkoituksena ole oikeasti riisua järjestelmää kaikesta itselle tarpeettomasta. Silloin suosittelisin kyllä jotain minimalistisempaa jakelua lähtökohdaksi.

19
Jotta kotiverkosta saisi turvallisen, pitäisi olla useampikin reititin.
- Yhden kautta selailtaisinn nettiä,
- Yhdessä olisi kotiserveri
- Pölynimurit, sähkölampaat, etäohjattavat pistorasiat, kahvinkeittimet ja jääkaapit olisivat omassa  verkossaan
- - Eli laitteet, jotka lähettävät tietoa ulkopuoliselle serverille
- Kyläilijät ja mahd AirPnP omassa verkossaan.

Tämä onnistuu parhaiten VLAN-tekniikalla (virtual local area network): https://en.m.wikipedia.org/wiki/VLAN

Nykyisin VLAN-ominaisuuksia alkaa olla jo kehittyneemmissä kotireitittimissäkin. Esimerkiksi Asus-reitittimien ja tukiasemien Guest Network Pro tarjoaa erilliset virtuaaliverkot IoT-laitteille, vieraille, lapsille ja VPN:lle. Vastaava konfiguraatio onnistuu myös mm. OpenWRT:llä.

Tämä vaatisi tietenkin kännyköiden ja läppäreiden verkkoasetuksilta ominaisuuksia, joita niihin ei vieläkään ole saatu.

VLAN-tekniikka ei vaadi asiakaslaitteisiin mitään erityistä tukea, vaan ne vain yhdistetään haluttuun wifi-verkkoon tai VLANille määriteltyyn Ethernet-porttiin.

20
Pieni jatkokysymys vielä: Jos käytän https-yhteyttä selaimella ja oma sivuni pilvipalvelimella kysyy salasanaa, sen voinee lähettää turvallisesti. Sitten palvelimelta tulee jotain selaimessa avoimena olevalle sivulle vastauksena. Https-yhteydellä tämäkin lienee turvallista eikä ulkopuolinen voi lukea tullutta tietoa.

Kyllä. Liikenteen sisältö on salattu silloin, kun käytetään HTTPS-protokollaa.

Entä jos käytän tiedostonhallinnan yhteyttä kohdasta Muu sijainti ja annan palvelimelle kirjautuessa sen vaatiman salasanan sftp yhteyden kautta. Voinko käyttää turvallisesti yhteyttä, vai koskeeko https-vain selaimen kautta kulkevaa tietoa.

Myös SSH ja SFTP-yhteydet ovat varsin turvallisia avoimissa verkoissa. Jos SSH herjaa, että palvelimen avain ei täsmää aiemmin hyväksyttyyn (known hosts), aletaan liikkua epäilyttävillä vesillä.

Sivuja: [1] 2 3 ... 823