Näytä kirjoitukset

Tässä osiossa voit tarkastella kaikkia tämän jäsenen viestejä. Huomaa, että näet viestit vain niiltä alueilta, joihin sinulla on pääsy.


Viestit - nm

Sivuja: [1] 2 3 ... 829
1
Minun koneeni antoi tällaisen vastauksen, kun yritin avata D-aseman eli ko Toshiban kovalevyn:

Error mounting /dev/sda1 at /media/jotaarkka/ EXTERNAL_USB:wrong fs type, bad option, bad superblock on /dev/sda1, missing codepage or helper program, or othr error

Oikean hiirinapin painaminen ei tässä tapauksesa auttanut millään tavoin.

Levy pitää irrottaa Windowsissa, kuten edellisessä vastauksessa neuvoin:

Miten voin irroittaa Toshiban usb-levyn Windowsista muuten kuin vain irrottamalla sen usb-portista?

Juuri noin ei kannattaisi irrottaa USB-levyjä tai muistitikkuja. Tiedostojärjestelmä jää varattuun tilaan, jolloin sitä ei voi käyttää muissa käyttöjärjestelmissä. Lisäksi jos joku ohjelma on juuri kirjoittamassa levylle, tiedosto hajoaa.

Irrota laite turvallisesti ilmaisinalueen kuvakkeen kautta:
https://support.microsoft.com/fi-fi/windows/laitteen-poistaminen-turvallisesti-windowsissa-1ee6677d-4e6c-4359-efca-fd44b9cec369


Jos jätät levyn irrottamatta Windowsissa tai vedät USB-johdon irti, tiedostojärjestelmä jää varattuun tilaan, eikä sitä voi käyttää turvallisesti Linuxissa. (Paitsi pelkässä lukutilassa, mutta nykyinen kernelin NTFS-ajuri ei oletuksena suostu liittämään varattua/likaista tiedostojärjestelmää).

2
Joku NLE (non-linear editor) -tyyppinen videoeditori voisi olla tuohon paras. Linuxissa vaihtoehtoja ovat mm. Kdenlive, OpenShot ja Shotcut, tai ammattimaisemmat Blender ja DaVinci Resolve. Näistä Kdenlive, OpenShot ja Shotcut toimivat vanhemmissakin koneissa ja pienemmillä keskusmuistivaatimuksilla. Resolven suosituksena on minimissään 32 Gt RAM-muistia ja tehokas prosessori. Se toimii parhaiten Nvidian näytönohjaimilla ja Nvidian suljetulla ajurilla.

3
Laitealue / Vs: Sonyn WH-CH520 kuulokkeet
« : 29.03.25 - klo:11.20 »
Edellyttää toki että koneessa on Bluetooth-piiri ja antenni. Alle 15 vuotta vanhoissa läppäreissä on poikkeuksetta, mutta uusissakaan pöytäkoneissa ei välttämättä ole, tai jos on, se yleensä vaatii ulkoisen antennin.

Sinänsä nykyisiin Linux-työpöytiin ei tarvitse asentaa mitään lisäosia Bluetoothia varten. Bluetooth-kytkentöjä ohjataan suoraan työpöydän asetusten ja ilmoitusalueen kuvakkeen kautta.

4
Ubuntu tietokoneissa / Vs: Kone ei käynnisty
« : 29.03.25 - klo:10.03 »
Luulisin että Boot-Repair on tukenut tätä melkein alusta lähtien.

https://sourceforge.net/p/boot-repair/home/Home/
Lainaus
- Can recover access to Windows (XP, Vista, Windows7, Windows8, Windows10, Windows11, Windows12).

Kuvakaappausten perusteella MBR-palautuksen valinnat sijaitsevat "MBR options" -välilehdellä. Main options -välilehdeltä voisi kytkeä pois valinnan "Reinstall GRUB".

Windowsin MBR-lataaja on geneerinen lataaja, eli se on identtinen kaikissa koneissa ja legacy-bios-asennusvaihtoehdoissa. Se katsoo vain, mikä osio on merkitty osiotaulussa aktiiviseksi ja käynnistää aktiivisen osion VBR:stä (Volume Boot Record) seuraavan vaiheen käynnistyslataajan. Windowsin oman MBR-lataajan sijaan on mahdollista käyttää mitä tahansa lataajaa, joka toimii samalla periaatteella. Esimerkiksi Syslinuxin MBR-lataaja ajaa asian yhtä hyvin, ja voi olla että Boot-Repair asentaa juuri sen.




5
Ubuntu tietokoneissa / Vs: Kone ei käynnisty
« : 28.03.25 - klo:23.42 »
Windowsin lataajan voi palauttaa MBR:ään esimerkiksi Boot-Repairilla. Sitä varten kannattaa vielä yrittää Ubuntun käynnistämistä USB-tikulta. Onko kyseessä varmasti toimiva tikku, eli joku toinen kone käynnistyy sillä? Valitse tikku boot menusta, joka on eri asia kuin bios-asetusvalikko. Molemmat avautuvat tietyillä funktionäppäimillä koneen käynnistyessä.

6
Ubuntu tietokoneissa / Vs: Mencoder kateissa
« : 27.03.25 - klo:01.38 »
Apropoo, avidemux valittaa vielä jostain FUSE:n puuttumisesta... Harmillista, koska se on ffmpegin lisäksi tärkein videokoodekkini.

Koodia: [Valitse]
$ ~/Lataukset/avidemux_2.8.1.appImage akuo.mkv
dlopen(): error loading libfuse.so.2

AppImages require FUSE to run.

Asenna Fuse:

Koodia: [Valitse]
sudo apt install libfuse2

Ihmettelen kuitenkin, miksi komento sudo apt-get install wine32 päätti poistaa järjestelmästä satoja paketteja, ja siten rikkoa käytännössä kaikki videoiden käsittelyyn liittyvät toiminnot.

Winen asentaminen vain laukaisi pakettien välisten riippuvuusketjujen kautta järjestelmässäsi piileskelleen ongelman. Myös päivittäminen (full-upgrade) olisi saattanut johtaa samaan tilanteeseen, jos jostain muusta ketjun paketista oli julkaistu uusi versio..

Varsinainen syyllinen oli kuitenkin PPA:sta asennettu libva, joka rikkoi versioristiriidan vuoksi FFmpegin kirjastot ja edelleen niistä riippuvat sovellukset sekä melkein koko työpöydän. Klassinen esimerkki PPA-lähteiden vaaroista, jos ne korvaavat järjestelmäkirjastoja omilla versioillaan.

7
Yleistä keskustelua / Vs: Varoitus Brave-selaimesta
« : 26.03.25 - klo:21.20 »
Lopulta ongelma on tietysti se, että selainmoottoreita on käytännössä vain kaksi: Firefoxin Gecko ja Googlen Chromium. Varsinaiset selaimet on rakennettu näiden päälle. Tai siis toki muitakin on, esimerkiksi Falkonissa, mutta sitten on sitä enemmän sivuja, joilla selain ei toimi.

Jep. Myös Falkon käyttää QtWebEngineä, joka perustuu Chromiumiin.

Ladybird on paras toivo uudeksi selaimeksi ja selainmoottoriksi, joka ei perustu mihinkään aiempaan selaimeen. Ainakin toistaiseksi se on myös pysynyt riippumattomana teknojäteistä. Pääkehittäjä Andreas Klingillä on taustaa mm. Nokian ja Applen WebKit-tiimeissä (Chromiumin Blink-moottori on Googlen forkkaama versio WebKitistä). Klingin toinen merkittävä projekti on SerenityOS. Kannattaa käydä vilkaisemassa.

Alpha-julkaisua odotellaan ensi vuonna, mutta sillä välin Ladybirdin voi kääntää itse lähdekoodista: https://github.com/LadybirdBrowser/ladybird
Tilannekatsauksia julkaistaan kuukausittain Youtubessa: https://www.youtube.com/@LadybirdBrowser

8
Ubuntu tietokoneissa / Vs: Mencoder kateissa
« : 26.03.25 - klo:20.47 »
libva-drm2 : Riippuvuudet: libva2 (< 2.14.0.1) mutta 2.19.0-1~oibaf~j on merkitty asennettavaksi
 libva-x11-2 : Riippuvuudet: libva2 (< 2.14.0.1) mutta 2.19.0-1~oibaf~j on merkitty asennettavaksi

Tuo libva2:n versio 2.19.0-1~oibaf~j on peräisin jostain PPA:sta (ehkä tästä). Kyseistä pakettia ei edes enää ole saatavilla, mutta järjestelmään asennettuna se rikkoo Ubuntu 22.04:n normaalit päivitykset ja pakettien väliset riippuvuudet.

Katso onko samasta PPA:sta asennettu muita paketteja:

Koodia: [Valitse]
dpkg -l | grep oibaf
Ne kaikki olisi paras poistaa tähän tapaan:

Koodia: [Valitse]
sudo apt purge libva2
Asenna vastaava Ubuntun oma paketti tilalle, tai libva:n tapauksessa asenna suoraan MPlayer, niin tämä ja muut riippuvuudet seuraavat mukana:

Koodia: [Valitse]
sudo apt install mplayer

9
Ubuntu tietokoneissa / Vs: Mencoder kateissa
« : 26.03.25 - klo:19.37 »
Mitä apt sanoo jos yrität asentaa asennuskelvottomiksi mainittuja FFmpegin kirjastoja:

Koodia: [Valitse]
sudo apt install libavutil56

10
Ubuntu tietokoneissa / Vs: Mencoder kateissa
« : 26.03.25 - klo:17.09 »
Tuossa poistettavien listassa on perustyöpöytään kuuluvia paketteja, eli nähtävästi ubuntu-desktop ja osa sen riippuvuuksista on poistunut. Asenna ne takaisin:

Koodia: [Valitse]
sudo apt install ubuntu-desktop

11
Nuo ohjeet ovat hyvin hankalia tulkittavia. Miten voisin tarkistaa oman Wineni version?

Komennolla:
Koodia: [Valitse]
wine --version
Jos se on asennettu Apt-lähteestä, dpkg kertoo paketin version:

Koodia: [Valitse]
dpkg -l wine

12
Johtuisiko tummasta teemasta? En tosin osaa sanoa, onko tuo musta tausta kyseisen asentimen ominaisuus vai vaikuttaako Winen tai työpöydän asetukset. Teksti kuitenkin on luultavasti asetettu valkoiseksi tumman teeman vuoksi, ja tekstilaatikoiden taustaväri on syystä tai toisesta väärä. Kokeile vaihtaa työpöydälle vaalea teema.

Löysin vielä lisää ohjeita:
https://www.reddit.com/r/NeuralDSP/comments/x1rzpr/how_to_get_neuraldsp_working_on_linux_tutorial/

13
Valitettavan kivinen on alku, kun tuntuu, että lähtökohtaisesti sovellukset eivät toimi.

Linuxissa toimii Linux-sovellukset ja nettisovellukset. Suuri osa Windows-sovelluksista on mahdollista saada toimimaan Winellä, joka on ollut jo viimeiset kymmenen vuotta varsin hämmästyttävä projekti, pitkälti juuri Valven kehitystyön ansiosta. MacOS-sovellukset eivät toimi lainkaan.

Jos ajatellaan Windows-sovellusten ja pelien tukea ilman virtualisoitua Windowsia, Linuxissa tuki on huomattavasti parempi kuin macOS:ssä. Apple on poistanut macOS:stä tuen 32-bittisille sovelluksille, ja siksi Wine ei toimi enää kunnolla nykyisissä versioissa.

14
Kokeilin verkkosovellusta ja sen kiinnittämistä omaksi webapiksi. Kumpikin vaatii jatkuvasti jonkun googleluvan myöntämistä.

Mitä siinä lupakyselyssä kysytään täsmälleen? Et siis ole vielä myöntänyt lupaa?

Lisäksi saan jatkuvasti ”not available on web”-ilmoituksen.

Jos nettisovellus pyytää lupaa esimerkiksi seuraamiseen selaimen kekseillä, etkä myönnä lupaa, voi olla ettei sovellus toimi täysin.

15
Usein bios-asetusten käynnistysvalintojen avulla konetta ei voi käynnistää USB-tikulta, vaan laite on valittava erillisen boot-valikon kautta. Se taitaa avautua tuossa Acerissa F12-näppäimellä. Voi tosin olla, että valikko on oletuksena pois käytöstä, jolloin se pitäisi ensin kytkeä päälle bios-valikon asetuksella.

16
en Linux-aloittelijana ymmärrä noita ohjeita. Sain vihiä, että ChatGPT auttaa terminaalissa, joten mulla on kai nyt wine. En ole ihan varma, ja ChatGPT lakkasi toimimasta (en ole tehnyt siihen tunnuksia).

Googlen Gemini on myös ilmainen, jos sinulla on Google-tunnukset.

Latasin myös tuon Gojiran, joka pitäisi asentaa nyt Winellä.

Terminaalissa olen mennyt latauskansioon.

Kun laitan: wine Archetype Gojira X v1.0.2.exe

Tiedostonimien välilyönnit pitää suojata kenoviivalla, tai tiedostonimen voi antaa lainausmerkeissä. Muuten jokainen sana tulkitaan erillisenä argumenttina. Eli kokeile näin:

Koodia: [Valitse]
wine  Archetype\ Gojira\ X\ v1.0.2.exe
Koodia: [Valitse]
wine "Archetype Gojira X v1.0.2.exe"
Yleisesti tämä onnistuu käyttämällä komentotulkin tabulaattoritäydennystä, eli kirjoitat:
Lainaus
wine A<tab>
jossa <tab> on tabulaattorinäppäin.

Tällöin komentotulkki täydentää tiedostonimen automaattisesti. Jos mitään ei tapahdu, paina tabulaattoria uudelleen, niin komentotulkki listaa kaikki A:lla alkavat tiedostot. Jos vieläkään ei tapahdu mitään, kansiossa ei ole A:lla alkavia tiedostoja. Jos siellä taas on useampia A:lla alkavia tiedostoja, kirjoita lisää valitaksesi oikean tiedoston ja täydennä uudelleen tabulaattorilla:

Lainaus
wine Arche<tab>

Nyt jos muita "Arche"-alkuisia tiedostonimiä ei ole, komentotulkki täydentää automaattisesti koko tiedostonimen:

Lainaus
wine  Archetype\ Gojira\ X\ v1.0.2.exe


Tiedostonimen täydentäminen näyttää siis tältä (Wikimedia):


17
Nuo VAAPI-virheet ovat normaaleja Nvidian suljetun ajurin kanssa, koska se ei tarjoa VAAPI-rajapintaa. En usko, että tämä liittyy mitenkään Spectaclen kaatumiseen.

Samasta havainnosta keskusteltiin jo viime vuonna: https://forum.ubuntu-fi.org/index.php?topic=58974.msg448759#msg448759


18
Winellä voi yrittää esim. näillä vinkeillä:

https://www.reddit.com/r/NeuralDSP/comments/wt38q4/comment/ka7s7h5/

19
Miten voin irroittaa Toshiban usb-levyn Windowsista muuten kuin vain irrottamalla sen usb-portista?

Juuri noin ei kannattaisi irrottaa USB-levyjä tai muistitikkuja. Tiedostojärjestelmä jää varattuun tilaan, jolloin sitä ei voi käyttää muissa käyttöjärjestelmissä. Lisäksi jos joku ohjelma on juuri kirjoittamassa levylle, tiedosto hajoaa.

Irrota laite turvallisesti ilmaisinalueen kuvakkeen kautta:
https://support.microsoft.com/fi-fi/windows/laitteen-poistaminen-turvallisesti-windowsissa-1ee6677d-4e6c-4359-efca-fd44b9cec369

20
GPartedin ja Linux-asentimien NTFS-osion koon muuttaminen on luotettava ratkaisu, jota lukemattomat Linux-jakeluja asentavat peruskäyttäjät ovat hyödyntäneet tietämättään ainakin viimeiset 15 vuotta. En ole kuullut ainoastakaan tähän liittyvästä ongelmatilanteesta. Toki kaikki tärkeä data on aina syytä varmuuskopioida koneelta ennen uusienkäyttöjärjestelmien  asennusta.

Windowsin ulkopuolella tehty tiedostojärjestelmän kutistaminen pystyy siirtämään myös kaikki ongelmalliset järjestelmätiedostot. Niiden sijainti on lukittu vain Windowsin ajon aikana.

Aiheeseen  liittyen kannattaa kytkeä Windowsin nopea käynnistys pois päältä ennen Linuxin asentamista. Muuten Windows-osion avaaminen ei onnistu tai se aukeaa vain lukutilassa. Osiointiohjelmat saattavat kieltäytyä muuttamasta varatun tiedostojärjestelmän kokoa.

Jos Windows-osion kokoa muutetaan Linuxin puolella, Windows ajaa muistaakseni seuraavan käynnistyksen yhteydessä levyntarkistuksen. Se on normaalia, eikä siitä tarvitse huolestua.

Sivuja: [1] 2 3 ... 829