Mediakasvatuksen alkeita on, että Facebook ei saa olla kenenkään uutislähde. FB on alusta loppuun propagandaa ja puolueellista vaikuttamista siellä kävijöihin.
Tämä. Aina muutenkin pitäisi olla hiukan valveutunut jos näkee uutisen lähteestä, josta ei ole ennen kuullut ja erityisesti jos se on ainoa lähde
Yllättävän moniin nuo kyllä vaikuttaa uppoavan.
Pönttöjä ihmisiä on aina ollut. Nykyisin vähemmän kuin ennen - tosin nykytrendit niitä saavat aikaiseksi milloin minkäkin asian ympärille. On tietysti kulttuureja, joissa iltapäivälehtiä oikeasti luetaan. Olen huomannut, että jotkut jopa uskovat niiden uutisia ja jakavat niitä muille - mielestäni liki typerintä mitä Suomessa voi uutisten kanssa tehdä.
Jos puhutaan tiukasti uutisista, niin niitä ei ole kuin yhdenkaltaisia. Sellaisia voi seurata Suomen pääkanavista ja vaikkapa brittimediasta, kuten BBC, Independent ja Guardian. Jos haluaa saada asioista hyvän kuvan, niin mielestäni 2 suomalaista mediaa ja 2 brittimediaa antavat kuvan siitä mitä tapahtui.
KOSKAAN ei ole ollut yhtä helppoa lukea oikeita uutisia kuin nyt on. YLE oli 70-luvulla selkeästi rähmällään ja Hesari joissakin asioissa vielä 90-luvulla. Voivat tietysti olla sokeita vieläkin joillekin asioille, mutta siksi tarjosinkin 4 eri mediaa peruslähtökohdaksi.
Jos puhutaan USAn uutisista, niin niitä ei ole. Kaikki ovat puolueellisia viihdeohjelmia, niistä pitää poimia vain tapahtumien faktat. Toisaalta KOSKAAN ei se ole ollut yhtä helppoa koska videot on keksitty, joista voi varmentaa mitä oikeasti sanottiin. NPR:n ohjelmat ovat kuitenkin laadukkaita, mutta en ole varma miten laajaa heidän uutistarjontansa on ... yllätys, yllätys, propagandistit yrittävät NPR:ää joka toimii julkisella rahoituksella, vaimentaa.
Jos ei puhuta uutisista vaan ajankohtaisohjelmista tai -artikkeleista
Näitä on aina löytynyt ja löytyy nyt helpommin kuin koskaan ennen. Niitä pitää osata lukea - lukutaidon osaaminen on suuresti liioiteltua. Esimerkiksi USAssa muistaakseni vain n. 13% kansasta omaa meidän oppivelvollisuuden mukaisen lukutaidon. Siis 87% kansasta ei kunnolla ymmärrä lukemaansa siten kuin meillä noin 16-vuotias kykenee ymmärtämään.
Sinänsä, eiväthän kaikki seuraa uutisia ja ajankohtaisohjelmia, vaan keksivät omiaan. Tähän löytyy mediasta kanavia valtava määrä. Vaihtoehtoisia uutisia voi kirjoittaa lähes kuka hyvänsä - se ei paljoa vaadi fiktion kirjoittajalta siten että tulos on melkoisen uskottava. Nämä uppoavat helposti edellämainittuun ryhmään, joiden lukutaito tai mikään muukaan ymmärrys ei ole hyvällä tasolla.