Superraskaita sivuja ei ole määritelty - mitä ne ovat? Eikö mtv3 riitä? Puppu Linux pyörittää kyllä näitä paremmin kuin mikään tavanomainen Linux. Mainittu nettiselain on tietenkin hyvin kevyt.
Pale Moonia voi kokeilla myös Lubuntussa.
Asentuu kätevästi deb-paketista:
https://software.opensuse.org/download.html?project=home:stevenpusser&package=palemoonMuistinkulutus on ehkä 70 % Firefoxista ja nopeus samaa luokkaa (tai todennäköisesti hitaampi moniydinprosessoreilla vanhan selainmoottorin vuoksi), joten mitään superkevyttä käyttökokemusta ei voi odottaa, mutta onhan tuokin jotain.
CPU rohmuhan on hyvin yksinkertaisesti Adobe Flash - sen kun pudottaa pois, niin suorituskykyvaatimukset todennäköisesti ovat vain paha muisto.
Flashia ei enää ole missään selaimessa, eikä sitä enää käytetä nykyisillä sivustoilla. Tuki päättyi lopullisesti vuoden vaihteessa.
2 GB on oikeasti aika paljon käyttikselle, joka ei ole suunniteltu rohmuamaan muistia.
Tavallisessa nettiselailussa 2 GB on aikalailla minimi riippumatta käyttöjärjestelmästä. Toki eri asia, jos tyydyttäisiin Wikipedian lukemiseen NetSurfin tapaisella kevytselaimella.
Nythän Snufkinin koneessa taisi olla vain 1 GB rammia.
Mainitsin tuon pankkiasioinnin siksi, että roottina ajettavaa Puppy Linuxia ei voi esittää ns. "turvallisena ratkaisuna", jos pankkiasiointia oikeasti tekee.
Roottina ajamisella ei ole oikeastaan merkitystä pankkiasioinnin kannalta. Jos selaimessa tai vaikka sähköpostiohjelmassa on tietoturva-aukko, jonka kautta koneelle tipahtaa Linuxissa toimiva troijalainen tai keyloggeri, on ihan sama, millä tunnuksella näitä sovelluksia ajetaan.
Sinänsä 1 GB:n Asus EE PC oli yhdelle porukalle kuulemma oikein hyvä matkakone, koska hotellien koneisiin ei voinut ollenkaan luottaa, ja se on hyvin pieni. Siinä oli silloin Ubuntu 12.04 LTS. Siinä ei kuitenkaan ole kovalevyä vaan SSD-levy, joka saattoi olla se miksi tuli kommentti "oikein hyvä". Oletan, että konetta käytettiin WEB-surffailuun, kauppapaikoilla vierailuun ja sähköposteihin hyvin intensiivisesti. Se ei koneena siis ole yhtään parempi kuin Samsung.
Niin, ehkä tuolla raudalla jotenkin pärjäsi vielä viisi vuotta sitten, mutta sen jälkeen nettisivut ja osittain selaimetkin ovat ehtineet muuttua selvästi raskaammiksi.
Eli taitaa homma kääntyä niin, että teen tuosta koneesta Linux-harjoittelukoneen ja hankin joku päivä hieman tehokkaamman pikkuläppärin, jossa uusi Ubuntu 20.04 suostuu kunnialla pyörimään.
Tällä hetkellä varteenotettava vaihtoehto voisi olla joku pienehkö Chromebook vähintään 4 GB:n muistilla. Sovellustarjonta alkaa olla jo melko laajaa, ja useimpiin malleihin voi nykyisin asentaa näppärästi myös työpöytäsovelluksia (kuten LibreOfficen) apt-getillä:
https://support.google.com/chromebook/answer/9145439?hl=fihttps://sites.google.com/a/chromium.org/dev/chromium-os/chrome-os-systems-supporting-linuxhttps://www.computerworld.com/article/3328838/best-linux-apps-for-chromebooks.htmlLisäksi Intel-pohjaisiin Chromebook-koneisiin on mahdollista asentaa "oikea" Linux-jakelu Chrome OS:n tilalle tai rinnalle:
https://wiki.galliumos.org/Hardware_Compatibility