Millaisia vaikeuksia Windowsilla on?
Yrityspuolella Ubuntu voi saada hieman tuulta purjeisiin CentOSin pitkän tuen versioiden poistumisen myötä, mutta kotikäytön osalta en ole havainnut nousutrendiä.
Windows vaikeuksissa voin viitata vain kahteen asiaan: teknisiin ja uutisissa raportoiduihin asioihin. Kysehän ei jälkimmäisessä ole Suomesta vaan kansainvälisistä trendeistä. Ei Suomella ole tässä mitään merkitystä.
Sinänsä, en osaa sanoa mitä tapahtuu, voin vain viitaten menneisiin tapahtumiin.
1.
Forbes.com, joka nyt on jollakin tavalla arvovaltainen lähde, on jo pari vuotta kehottanut, siis aika avoimesti, ihmisiä harkitsemaan Linuxin käyttöä Windowsin sijasta. Kymmenen vuotta sitten amerikkalaiset eivät edes tienneet, tuolla tasolla, onko Linux syötävää vai mitä se on.
2.
Chrome OS on ajanut Macin ohi, erittäin lyhyessä ajassa. Tuo on ilmeisesti täysin Windowsin markkinaosuudesta pois. Käsittääkseni kyseessä on pitkälle koululaisten trendi. Lopputuloksena, ei kovin merkittävä, mutta trendinä huikea.
3.
Linuxin näkyvyys mediassa on nykyään aivan jotain muuta kuin mitä se oli 5 vuotta sitten. Torvalsin juttuja lainataan mediassa jatkuvasti. Hehkutus siitä, että helikopteri Marsissa toimii Linuxin varassa, on vasta alkamassa. Tällaiset OIKEASTI merkitsevät amerikassa, en nyt viitsi antaa vastaavia TV-esimerkkejä.
4. Teknisesti:
Windows 10 on jatkuva ongelmien lähde. Tuessa, hyvin usein, ensimmäinen kysymys on se, että mikä Windows 10 versio on kyseessä, joku laski 11 kpl, niillä kaikilla on omat ongelmansa. Tällaista ei ole koskaan ollut aiemmin samassa mittakaavassa, yksittäisten KB-pakettien kanssa on ollut ongelmia, mutta ne on voitu keskitetyn IT:n toimesta eliminoida ja niiden vaikutukset ovat kuitenkin olleet harvinaisia. Win 10 ongelmat ovat kahdenlaisia:
- versio sinänsä. Esim. parissa paljon käytetyssä systeemin .dll'ssä oli Microsoftin luoma regressio, joka esti ohjelmaa toimimasta. Se ilmeni monella eri tavalla ohjelmien eri versioissa eli ongelma oli moniulotteinen matriisi (ottaen huomioon kiertokonstit tai niiden puutteen). Muistaakseni se oli 4 (5?)-ulotteinen matriisi - josta johtuen sähköpostikeskustelu oli yhtä pitkää kuin leveätä, koska ei oltu ymmärretty, että elettiin The Matrixissä - eli suomeksi, keskustelu oli aina harhaanjohtavaa. Tällaista ei ole ollut ennen. Microsoftin korjaus kesti ainakin yli puoli vuotta. Tämä näin lyhyesti ja yksilöimättä tapausta.
- version päivitys. Esim. Feature Upgrade 1803 -> 1809 rikkoi järjestelmän joka kerta.
- tämä on käytännössä paljon pahempaa koska kehitys/testaus ei ole tällaiseen varautunut, vaan saattavat käyttää ns. virallisia koneita näiden testaamiseen. Pitäisi käyttää uusia, puhtaita Microsoft-asennuksia, jotta saa käyttöönsä viimeisimmät Feature-versiot, koska niissä on aivan omat ongelmansa. Samoin näiden testaus vaatii käyttöjärjestelmäpäivityksiä. Tällöin, yhtäkkiä, testaajien pitääkin hallita käyttöjärjestelmäasiat, mikä ei ollenkaan pidä paikkaansa. Trendihän on kaikessa entistä suppeampi ja tehokkaampi osaaminen, jolloin testaajat käyttävät ehkä pilvessä olevaan virtuaalikonetta murehtimatta mistään muusta kuin ohjelmiston testaamisesta sinänsä. Korporaation manipuloimassa koneessa ei välttämättä ongelmia olekaan - Windows-koneethan eivät lopulta koskaan ole samanlaisia, koska keskitetty ohjelmien hallinta puuttuu, puhumattakaan korporaation koneista versus vanilla Windows-asennus
Eli Windows 10:n sinänsä hirveät ongelmat, ovat saaneet monet yritykset varpailleen ja miettimään muita vaihtoehtoja ... mm. pilvipalveluita, joissa "asiat vain toimivat". Tällöin jonain päivänä työpöydällä voi olla jokin Linux distro tai Chrome OS (joka sekin on Linux).
5. Päinvastoin
Kuten edellä sanoin, en ennusta mitään. Tässä on myös vastavoimia:
- Teams on oikeasti hyvä ja luulisin, että käyttäjien prosentuaalinen kasvu on ollut varsin huimaa. Tämä poikii varmasti MS Office -lisenssien kasvua entisestään
- Skypen suosittelijat eivät vielä kaikki ole ymmärtäneet että se lopetetaan (onko siihen 5 kk vai mitä). Ei sitä kukaan järkevä aloita nyt käyttämään. Puhun siis business-versiosta - ilmaisella Skypellä ei tässä yhteydessä tee mitään.
- en tiedä miten Azure-liiketoiminta oikeasti menee, mutta tähän voi ennustaa menestystä
- se, että Teamsia voi käyttää muillakin alustoilla ... no siitähän on täällä pitkä ketju ja testasin sen kyllä alusta loppuun Ubuntulla. Toimii, mutta vaikeaa oli ... aika harva osasi sen ottaa käyttöön. Huomasin, että Channel - ei toimi ilmaisympyröissä (tai missä, en tiedä varmasti?). Eri Teamsit toimivat kyllä Linuxiin ja muualle, mutta koska ohjelman konseptit on esitetty väärin GUIssa, se on ehkä vaikeata ymmärtää. Tällä tavalla sain sen joka tapauksessa toimimaan
- lopulta Teams luultavasti kasvaa yritysten kautta ... ja sitähän ei pysäytetä helposti mitenkään. Ja jos heiltä kysytään, Teams pyörii Windowissa koska Windowsissa on nykyisten IT-henkilöiden osaaminen ja elinkeino
Ubuntu:
Se, että Ubuntulla ei ole nostetta, en ihmettele yhtään. 18.04 ja 20.04 versioiden perusteella en näe että kukaan vasta-alkaja suosittelisi Ubuntua muille. Kehittäjänörtit eivät koskaan ymmärrä miten tärkeä työpöytä ja sen virheettömyys ja vaikutelma ovat vasta-alkajalle.
Canonicalin markkinointiosastolle olisi tässä tekemistä, jotta tilaisuutta ei hukata pelkkään taitamattomuuteen. Kyse on esimerkiksi muiden työpöytien positioinnista ei niiden olemassaolosta. Ei kukaan Ubuntua harkitseva pidä vastauksesta: "Tässä on 8 vaihtoehtoa, kokeile ne kaikki läpi ja valitse niistä." Tai voi ensin pitääkin vastauksesta, mutta lopulta ei kokeile yhtään mitään ja ostaa Macin tai ChromeOs:n tai pysyy Windowsissa ... "ei niistä Linux nörteistä saanut mitään selvää."
Tällaisessa tapauksessa yksi vaihtoehto olisi lähettää autettavalle henkilölle linkki sovelluksen snap-paketin sivulle: https://snapcraft.io/chromium
Siellä on asennuspainike, jolla paketin saa avattua Ubuntu Softwareen. Edellyttää tietysti, että jokin selain (Firefox) toimii normaalisti käyttäjän järjestelmässä.
Kiitos vinkistä, mutta luultavasti kerron että lataa Gnome Software, sininen ikoni jossa lukee Software äläkä koskaan käytä Ubuntu Software ikonia. Tämähän toimii myös.
Käyttäjä oli kuitenkin tässä vaiheessa - unohtanut kaiken Ubuntusta - ja mennyt Interwebsiin, hakenut sieltä Chromen eikä saanut asennusta toimimaan. Käsittääkseni mennyt Interwebistä sitä hakemaan kun Ubuntusta ei enää löytynyt - kuten se löytyi Ubuntusta erittäin helposti versioissa 14.04 ja 16.04, jotka olivat olleet käytössä eri koneilla.
Minulla Ubuntu Software näyttää 20.04:ssä chrom-hakusanalla Chromiumin hakutulosten kärjessä. Text-haulla se puolestaan ehdottaa Sublime Textiä, joka on oikein mainio vaihtoehto. Kannattaa kokeilla, jos editorin kaupallisuus ja maksullisuus ei pelota.
Liitteessä on kuva mitä minulla näyttää. Kertomuksesta puuttuu vielä se, että eihän kuvasta edes näe, että listaa voi rullata alaspäin - tai riippuu missä kohdassa hiiri on ... voi p...le niiden kanssa
. Kone on suht. koht. vähän käytetty 20.04. - oletan että hakutulokset muuttuvat ajanmittaan. Jotkut aiemmat ruutukuvat olivat käyttämättömästä 20.04:stä.
"text" stringilla haku Softwaresta on oikeastaan jonkinlainen aivopieru - eihän Ubuntussa mitään älykästä Unityä ole. Haku pitäisi tehdä Activities painikkeesta jos sen painikkeen olisi löytänyt, vaikka se ei mitenkään hakuun viittaakaan. No suo siellä vetelä täällä. Kuten sanottua, jopa Windowsissa hakukenttä on näkyvillä. Activities kyllä löytää asennetun Text Editorin. Software sen löytää myös jo älyää rullata alaspäin eikä hämmästy idiootimaisesta hakutuloksesta (yhden tähden Text Editor on ensimmäisenä, mutta haussa kaikki näyttäisivät sentään liittyvän tekstin editointiin, jotakin plussaakin). Onhan siinä Installed vaihtoehtokin ... joka pitäisi huomata.