Tämä ei kuitenkaan täysin vastaa sitä minkä sanoin poistetun. Nimittäin Ubuntu Studiossa 20.04.1 valinta on "Create Empty File" - ja sellainen se muistini mukaan on aina ollut, mutta 20.04 Ubuntussa sitä ei ole (en muista varmasti kaikkia versioita, 18.04:ssähän alettiin häsläämään, joten kenties siitä lähtien on puuttunut).
14.04:ssä tuollaista ei ole ainakaan minulla. Tosin vaihtoehto tyhjälle asiakirjalle ilmaantuu, kun luon minkä tahansa mallitiedoston. Saattaa olla kyseisen Nautilus-version bugi.
16.04:ssä tiedostoselaimen kontekstivalikossa näkyy olevan valinta tyhjän tekstidokumentin luomiselle (ilman tiedostopäätettä), vaikka mallikansio on siinäkin oletuksena tyhjä. Valikko on sama kuin templaateissa: New Document -> Empty Document, mutta se luo tiedoston nimellä "Untitled Document". Samoin omien mallitiedostojen kautta luodut dokumentit saavat "Untitled" -etuliitteen.
Ilmeisesti ominaisuus on vähin äänin poistettu samalla kun Nautiluksen käyttöliittymää on muutenkin uudistettu. Minusta tuo onkin hieman tarpeeton ja epälooginen vipstaaki verrattuna pelkkiin mallitiedostoihin perustuvaan valikkoon. Jos jotain malleja haluttaisiin tarjota oletuksena, niiden pitäisi sisältyä vakiona kotihakemiston mallikansioon, jolloin käyttäjä voi niitä itsekin muokata.
Eli Ubuntu Studiossa on edelleen Create Empty File ja Templates-hakemisto on tyhjä oletuksena. Joten toimii.
Ubuntu Studiossa on Xfce-työpöytä ja Thunar tiedostoselaimena, ja ne ovat aina toimineet omalla tavallaan, vaikka Thunar muistuttaakin aika paljon Nautilusta.
Tavallisessa Ubuntussa, jotta hiirien klikkausten määrä olisi maksimoitu ja GUI johtaisi harhaan, niin tyypillisessä File ikkunassa, kuten Muistiossa tms, NIMI kenttä on maalattu, mutta ei suinkaan aktiivinen, kuten voisi kuvitella. Tähänkin pitää vielä erikseen klikata, jotta saa nimen syötettyä.
Kokelin juuri sekä 18.04:ssä että 20.04:ssä, ja minulla normaalissa GNOME:n/GTK:n tiedostodialogissa nimi on maalattu ja aktiivinen heti kun dialogi avautuu. Voin siis kirjoittaa nimen suoraan ja tallentaa tiedoston enterillä.
Siis antamalla nimen "ohje.txt" valmiiksi maalatulle, uudelle tyhjälle tiedostolle, ja painamalla Returnia sai ennen tiedoston automaattisesti oikeaan hakemistoon, joka oli muutenkin auki, käynnistettyä tekstieditorin ja suoraan voi alkaa syöttää tekstiä.
Joo, 18.04:stä lähtien ei voi suoraan nimetä uutta dokumenttia uudelleen, vaan kirjoittelu avaa tiedostoselaimen hakutoiminnon. Ei kuitenkaan välttämättä tarvitse klikkailla hiirellä sen enempää kuin ennenkään, kunhan teet uusia dokumentteja varten tyhjän mallitiedoston ja luodessasi uuden dokumentin mallin avulla, käytät tiedoston uudelleennimeämiseen pikanäppäintä F2.
Tuosta kannattaa tehdä bugiraportti, jos asia häiritsee.
Nyt klikkauksia on ties kuinka monta, riippuen miten syvällä oikea hakemisto on.
No kannattaa ottaa mallitiedostot hyötykäyttöön! Nehän mahdollistavat siis vaikka useiden valmiiden sisältöpohjien luomisen, ja voit tehdä malleja mille tahansa tiedostotyypeille.
Pieniä juttuja, mutta GUI suunnittelijat eivät selvästikään itse enää käytä järjestelmiään. Windowsissa nämä kumma kyllä jo toimivat ... tosin sen ikkunoissa on arvaamatonta, että mihin kohtaan uusi tiedosto syntyy - kuten aina (= pitää osata hakea tiedostolistan lopusta tai kohdasta New ... saattoi olla jokin muukin paikka).
GUI-suunnitelija käyttää järjestelmää omalla tavallaan, eikä välttämättä tule miettineeksi kaikkia käyttötapauksia viimeisen päälle optimaalisiksi. Ja vaikka tällainen toiminto on kertaalleen toteutettu tietyllä tavalla, käyttöliittymän refaktorointi ja uudet ominaisuudet voivat helposti rikkoa jonkin aiemman flow'n, jota juuri kyseiset kehittäjät eivät itse käytä. Kattavalla testauksella tätä saadaan toki hallittua, jos siihen haluttaisiin panostaa resursseja.