Oma näkemys on kyllä, että järjestelmä voi ihan hyvin olla tätä kumpaakin.
...
Lyhyesti: Minusta järjestelmä voi soveltua kaiken tasoisille käyttäjille. Oikeastaan jos se ei sitä ole, niin se on jo epäonnistunut järjestelmä/käyttöliittymä.
Mielenkiintoinen vaatimus. Varmaan riippuu siitä minkälaisista järjestelmistä puhutaan, nythän toki puhuttiin työpöydistä jms, mutta laajennan sitä - en tiedä, mutta esimerkkejä kyllä on.
Oracle versus SQL Server
- tässä helppokäyttöisyys on suhteellista ja pitäisi puhua ammattilaisen näkökulmasta
- Oracle on esimerkki käyttäjävihamielisestä ohjelmistosta. Sitä kuitenkin, usein perusteettomasti, suositaan
- SQL Server on (lähes) intuitiivinen ja helppo. Niin helppo, että sitä ei vaivauduta opettelemaan ja ajetaan resursseja ja levytilaa armottomasti tuhlaten, tarvitaan vain viiden asian opettelu, ei edes opiskelua, mutta sekin lyödään laimin.
- Oracle on hyvin luotettava jos sen osaa pystyttää eikä koske siihen. Muuten hommasta ei tule mitään tai sen saa myös hyvin hitaaksi taitamattomuudella.
Mac versus Windows
- en nyt puhu markkinaosuuksista koska ne tulevat muuta kautta
- Windows on sekamelska verrattuna Maciin
- Mac on ensituntumaltaan miellyttävä, jossa "kaikki toimii". Oikeasti kaikki ei toimi, mutta ei sillä ole ilmeisesti väliä, koska tuntuma on hyvä
- kummatkin tekevät rahaa hyvin (katso kuvat)
Unix versus Windows NT
- Windows NT jyräsi Unixin vaativassa käytössä hyvin nopeasti ilmestymisen jälkeen (esim. viidessä vuodessa)
- Windowsilla ei ollut mitään referenssejä, Dos ja Dos-Windows olivat lähinnä vitsejä vaativassa käytössä
- Windows NT:tä epäiltiin kuitenkin monta vuotta, mutta jotkut aloittivat siihen siirtymisen jo 1994 ja 1998 Unixit lopetettiin (siis edelläkävijät tekivät näin)
- Unixin käytössä oli kyse siitä, oliko komentokieli hallussa vai ei ollut. NT oli intuitiivinen ja helppokäyttöinen. Se oli myös suorituskykyinen, esim. Command Prompt oli heti alusta lähtien hyvä (se EI OLLUT mikään Dos prompt, ei koskaan ole ollut)
- suurin tekijä lienee ollut se, että Windows NT oli yleiskäyttöinen ja Unix rajattu (kaikki versiot siitä olivat)
- olen jo aikaisemmin kommentointu sitä, että kaikki Unix oppaat olivat hyvin ja hauskastikin kirjoitettuja esseitä osoittamaan että tekijä hallitsee asiansa suvereenisti. Windows oppaat ovat aina olleet tarkoitettuja ratkaisemaan suoranaisesti käyttäjän ongelmat, tässä mielessä hieman tyhmiäkin koska niissä yleistetään terminologiaa niin, että varsinaisen järjestelmän toiminta kuvataan väärin. Mutta ainahan Windowsiin löytyy perusteellisempiakin oppaita.
- kyse oli myös siitä, että Intel jyräsi muiden yli, vaikka sekin oli DOS-aikakaudella lähinnä vitsi
Ubuntu versus kaikki muut
- tarkoitin lähinnä sitä että bugeille ja epäloogisuudelle kehittäjien ei pitäisi keksiä mitään selityksiä vaan suunnitella ja toteuttaa paremmin
- nykyaikana vaaditaan myös miellyttävää käyttäjäkokemusta, mitä se nyt kenellekin on (ihan oma tieteenhaaransa varmistua tästä, epäilemättä Apple hallitsee tämän)
VMware versus avoimet (työasemavirtualisoint)
- vaikka VMware on kaikessa parempi tai paljon parempi, avoimmuus houkuttelee ja tarjoaa suoremman asennuskokemuksen (jos tarjoaa)
- yrityselämässä VMware Playerin mitätön hinta voi kuitenkin olla syy siihen että käytetään VirtualBoxia, koska se toteuttaa minimivaatimukset. Silloin kun kustannuksia säästetään, kaikki maksulliset ohjelmat arvioidaan
MS Office versus Libre Office / Open Office
- maksullisessa tuotteessa ei ole mitään parempaa, esim. PDF:n luonti on tullut paljon myöhemmin MS:ään, ainoastaan joitakin marginaalisia eroja. Käyttöympäristö on maksullisessa sekavampi ja muuttuu tarpeettomasti vuosien kuluessa.
- yritysmaailma katsoo, että Libre Officea ei ole olemassakaan
- Microsoft Teams integrointi varmistaa MS Officen voittokulun
- toisin sanoen, mahdollisuudet johonkin muuhun kuin MS Officen käyttöön ovat lähinnä teoreettisia yritysmaailmassa.
- käyttöliittymällä ei ole tässä oikeastaan mitään vaikutusta. Yritysten omat ohjelmat ja makrot määräävät hyvin pitkälle.
- yksityiskäytössä on maksettu MS Officesta 300 euroa, jokin vuosi sitten vielä 100 euroa ja vieläkin maksetaan iloisesti jotakin kun se on NIIN välttämätön
Varsinaista trendiä käyttöliittymämielessä en löytänyt näiden asioiden välillä.