Jos aina vedotaan siihen ettei homma toimi koska se ei ole Mac tai Windows, niin miten luulet Linuxin käyvän?
Olet oikeassa, ihan totta: Unixia/Linuxia ei koskaan suunniteltu yhden käyttäjän yhden pc-koneen työpöytäympäristöön kuten Windows/Mac-käyttöjärjestelmiä. Se oli vain Linuksen pieni kokeilu, josta tulikin jotain ihan muuta.
Tämä on aivan perustavaa laatua oleva ero Windows- tai Mac-filosofiaan. Me Linux-käyttäjät saamme kärsiä tästä hamaan maailman tappiin.
HP:n uusi mainoskampanja "Tietokone on jälleen henkilökohtainen" on siksi minusta niin väärin. Kunnolla toimiva ja tehokas tietokone-järjestelmä ei ole koskaan henkilökohtainen, vaan ammattilaisen ylläpitämä. Mutta HP tietenkin haluaa myydä lisää roinaa joka mökkiin. Luodaan siis mielikuva, että tietokoneet ovat yhtä yksinkertaisia käyttää kuin leivänpaahtimet...
1.
Unix/Linux on monen käyttäjän moniajoympäristö, jossa vain pääkäyttäjällä on kaikki oikeudet ja käyttäjällä ei mitään. Paitsi jos pääkäyttäjä niitä käyttäjälle antaa.
Esimerkki toimivasta Unix/Linux-järjestelmästä on LTSP.
Pyöritän töissä (o.t.o) LTSP-järestelmää, jossa teen kaiken valmiiksi työntekijöille. En selitä heille, miten kaikki toimii. Heidän ei todellakaan tarvitse tietää mitä pellin alla tapahtuu niin suosittuja autovertauksia käyttääkseni.
Kerron ainoastaan, mitä he voivat tehdä päätteellään työpöydällä. Kirjoitan heille ohjeita jokaisesta uudesta ohjelmasta, jonka heille annan käyttöön. Ja annan myös vierihoitoa kädestä pitäen, jos joku sitä tarvitsee. Ja totta kai he tarvitsevat. Ei kukaan osaa mitään syntyessään.
Minusta Linux toimii parhaiten juuri näin. Yksi (tai mielummiin kaksi) ylläpitäjä, joka hoitaa kaiken, niin että kaikki toimii. Ja muut vain käyttävät, eivätkä vaivaa päätään ylläpitoon liittyvillä kysymyksillä (onko kovalevy scsi vai ide vai sata, onko äänipalvelin esd vai arts; ei edes sitä, että työpöytäympäristö on Gnome eikä KDE).
2.
Kun Unix/Linux tuodaan kotiin, ollaan kus..., koska Unix/Linuxin koko käyttöfilosofian kannalta on äärimmäisen skitsofreenista kun sekä pääkäyttäjä ja käyttäjä ovat sama persoona. Niin se ei vain kuuluisi olla.
Siksi me sodimme root/sudo/whatever-oikeuksista, kun käyttäjällä kotona on mielikuva siitä, että hän ei saa tehdä mitä häntä huvittaa omalla koneellaan.
3.
Silti olen myös vakaasti sitä mieltä, että Ubuntu/Gnome on yhtä helppokäyttöinen kuin Mac OS X. Sehän oli Robert Loven tavoite, kun hän laittoi pystyyn Project Utopian:
"The goal of Project Utopia is to enable "plug and play" of a variety of external hardware devices on computers running Linux. "Plug and play" means that when a piece of hardware is attached to a computer, the computer identifies the hardware and responds appropriately without requiring user intervention."
Tai näin sanottuna:
"Today, Project Utopia is an umbrella project including multiple other open source components such as udev, hotplug, HAL, the kernel, D-BUS, and GNOME. It's is managed using use cases, as opposed to functional and technical specifications. That is, we have statements such as:
'When the user plugs in a printer, it is automatically detected and setup without user interaction. The user can start printing to it immediately.'
Or,
'When the user plugs in a digital camera, the desktop automatically synchronizes the new photos on the camera with the user's photo library.'"
Ystävällisin terveisin Asmo Koskinen.