Kirjoittaja Aihe: Linuxin levittäminen valtaväestöön  (Luettu 10222 kertaa)

TMD106

  • Käyttäjä
  • Viestejä: 313
    • Profiili
Vs: Linuxin levittäminen valtaväestöön
« Vastaus #60 : 28.04.20 - klo:10.43 »
Olen asennellut Ubuntuja peruskäyttäjille kellä ei ole mitään erityistarpeita. Ovat olleet tyytyväisiä.
Itse käytän Polar V800 sykemittaria ja Garmin navigaattoreita. Buntut ovat erittäin avuttomia näiden kanssa, Wine on pelkkä vitsi.
Win 10 myötä olen eo. syiden takia siirtynyt käyttämään Windowsia. Win 10 ei enää turpoa entisten malliin. Homma pysyy hallinnassa kun ei kirjaudu
Microsoftiin kuin tarpeen vaatiessa eikä käytä One Driveä.
Virtual box on sen verran hankala ja vie enemmän levytilaa kuin pelkkä Win 10.
Tarkoitan tällä sitä että se voi olla aika pienestä kiinni ettei Buntua voi käyttää.
« Viimeksi muokattu: 28.04.20 - klo:13.50 kirjoittanut TMD106 »

Ganymedes

  • Käyttäjä
  • Viestejä: 3915
    • Profiili
Vs: Linuxin levittäminen valtaväestöön
« Vastaus #61 : 28.04.20 - klo:11.15 »
...
Jos mikä tahansa kunta tai liittouma harkitsee jotain muuta, löytyy kymmeniä palkattuja ihmisiä tekemään vahvaa työtä vastaan.
...

Tuo on pähkinänkuoressa se miksi kaupallisia toimijoita vastaan on ihan turha yrittää kilpailla. Minäkin keksin monta tapaa lannistaa: a) aivopesuseminaarit, b) yhteisökohtaiset alennukset joilla dumpataan, c) ilmaiset näytteet joilla koukutetaan (vrt. huumekauppa) d) valheelliset laskelmat ja pelottelut (=eihän kukaan voi väittää että tulevaisuutta koskeva taloudellinen laskelma olisi suoranaista valetta).

Noita ainakin minä käyttäisin, jos olisin Microsoft-myyjä  :)

Jos kunnat/valtio/julkiset yhteisöt eivät vieläkään osaa laskea yhteiskunnallista tilinpäätöstä ja ymmärrä, että omasta kunnasta tilattu työ tai Suomesta tilattu työ, EIVÄT ole samalla viivalla ulkomaille maksettujen lisenssimaksujen kanssa, kannattaisi myös yrittää jollakin tavalla kouluttaa ihmisiä.

Näillä perusteilla alkuperäinen keskustelun avaukseni koski kouluja ja sitä, että koululaiset pakotetaan ostamaan tuotteita, jotka eivät aikuisten oikeasti ole ollenkaan välttämättömiä ostoksia. Joillakin perheillä ei uutisten mukaan ole varallisuutta tehdä näitä ostoksia, mikä on todella säälittävää. Tietämättömyyttään koulut kuvittelevat näitä Microsoft-tuotteita pakollisiksi ostoksiksi. Edellä kerrottiin tosin, että joissakin (useissa?) kouluissa tietotekniikan opit ovat jo menneet perille.

Se, että tekstinkäsittelyä voi tehdä Wordin kaltaisella ohjelmalla, on n. 30 vuotta vanha asia. Se, että Linux distrolla voi toimi vähintäinkin yhtä helposti kuin Windows järjestelmällä on yli 15 vuotta vanha asia. Tässä mielessä on naurettavaa miten alhainen tietotekniikan ymmärrys on julkisyhteisöissä vuonna 2020. Tietokoneiden huippu oli tällöin (vajaa 30 vuotta sitten), Intel-maailmassa, 486 33MHz DX. Muutaman kympin maksava Raspberry on jo huomattavasti parempi vuonna 2020. Tämä vain vertailuna, että miten paljon tietotekniikka on edistynyt ja miten vähän ihmisten ymmärrys on lisääntynyt - siis päättäjien tasolla.

Oma asiansa olisi tietysti kouluttaa päättäjiä ymmärtämään tietotekniikkaa ... hmm ... täältä löytyy varmasti päteviä kouluttajia. Mistä oppilaat?

JaniAlander

  • Käyttäjä / moderaattori+
  • Viestejä: 3319
    • Profiili
Vs: Linuxin levittäminen valtaväestöön
« Vastaus #62 : 28.04.20 - klo:15.15 »
Heh tulee päättäjien tietotekniikka ymmärryksestä mieleen tapaus vanhasta kotikunnastani Eurajoelta 1990-luvun loppupuolelta. Paikallisen yläasteen&lukion tietotekniikka kamat päätettiin kerralla päivittää aataminaikuisista pönttö-Maceistä uusin Pentium90&Win95 koneisiin. Ja samalla päätettiin hankkia nettiyhteys näihin. Siihen aikaan itsenäinen paikallinen puhelinyhtiö tarttui asiaan ja tarjosi jonkin sortin laajakaista ratkaisua. No homma ei kuitenkaan mennyt näin, kun eräs sangen äänekäs ja jääräpäinen valtuutettu oli jostain kuullut uudesta mullistavasta jutusta nimeltä iiässdeeännä. Mikään argumentointi ei auttanut ISDN oli SAATAVA, se oli kuulemma hyvä. No juu kyllähän kaksikanavainen ISDN noihin aikoihin oli kova sana, yksittäisen kotitalouden tarpeisiin. No ISDN sinne sitten tuli. Mutta kun sen yhden ISDN:än taa linkitetään 30 konetta niin mistään kovan sortin tiedon valtatie kokemuksesta oli aika turha puhua :D
Core i5-9400F 2.9ghz 32GB Ram, Nvidia RTX2060 Kubuntu 22.04-64bit, Windows 10 Pro 64-bit Samsung Series 5, AMD A-6 2.1 GHz 4 Gt Ram, Ubuntu 18.04 64-bit.
Lenovo T60 Core2Duo 2GB Ram Ati Mobility Radeon 128 MB Ubuntu Mate 16.04-64bit
Commodore Amiga 500 1MB Ram.