Kirjoittaja Aihe: Linuxin levittäminen valtaväestöön  (Luettu 12493 kertaa)

Ganymedes

  • Käyttäjä
  • Viestejä: 3915
    • Profiili
Linuxin levittäminen valtaväestöön
« : 15.04.20 - klo:18.28 »
Suljettujen ohjelmistojen ja suljettujen rautaratkaisujen maailma on aika paljon entistä maailmaa, mutta tietämättömyyttään keinotekoisesti valittua maailmaa. Näillekin on perustelunsa liike-elämässä, jossa synnytetyn tuotteen tai palvelun arvo on niin suuri, että maksimaalinen tehokkuus tai ainakin optimoitu tehokkuus on tärkeintä.

Koronan aikana on surkeaa kuultavaa kun kaikilla koululaisilla ja opiskelijoilla ei ole mahdollisuutta tehokkaaseen kotiopiskeluun. Syyksi ilmoitetaan tietokoneiden kalleus. On suuri häpeä, että koululaiset pakotetaan MS Office ja muuhun Microsoft maailmaan, siis maksullisesten ohjelmistojen maailmaan ja sitä myötä kalliisiin, uusiin Windows-koneisiin ja niiden jatkuvaan ajantasalla pitämiseen, joka on kallista. Ei tekstinkäsittelyyn ole ainakaan 15 vuoteen tarvittu mitään MS Office -ohjelmistoa vaan aivan samalla lailla on voinut kirjoittaa melkein millä hyvänsä ohjelmistolla. Sama koskee muitakin yleisohjelmia. Avoimena löytyy GIMPit, Scribukset ja Audacity:t hieman vaativampaankin harrastamiseen ja opiskeluun - löytyypä kokonainen Ubuntu Studio distro, jossa luulisi olevan aika paljon opiskeltavaa. Laitteet joilla näitä voidaan käyttää, löytyisivät pääasiassa ilmaisina firmojen poistokoneista, jos sellaisia pyytäisi. Harrastajat mielellään nämä laittaisivat kuntoon ja toimittaisivat tarvitseville. Nyt sen sijaan pakotetaan windows 10 ja ms office ostoksille ja käytännössä samalla pitää ostaa se konekin (lisenssiehdot on tehty sellaisiksi, että muunlainen Windows 10 ostaminen on mahdollisimman hankalaa tai kallista). Avoimessa maailmassa koneet ja ohjelmistot voisivat olla yläluokkalaisten harjoitustöitä, koska käyttörajoituksia ja lisenssiehtoja ei näissä ole.

Tässä mielessä koululaisilta ja opiskelijoilta kupataan kuntien ja valtion näköalattomuuden vuoksi moninkertaiset hinnat tietotekniikasta. Muunlainen kehitys ei ole edes nähtävissä, koska hyväksytään keinotekoiset esteet muiden ohjelmistojärjestelmien käytölle ... kommenttina tuolle asialle miten Linuxissa täytetään lomake.

kaulahuivi

  • Käyttäjä
  • Viestejä: 380
    • Profiili
Vs: Linuxin levittäminen valtaväestöön
« Vastaus #1 : 15.04.20 - klo:18.42 »
Kyllä olet oikeassa. Kuntien IT-päälliköt ovat täysin Microsoftin ohjauksessa ja kaikessa katsotaan vain, miten edulliseksi tulee MS:n ohjelmien käyttö. Aktiiviset ihmiset voisivat kehittää projekteja vaikkapa Linuxin käytölle kouluissa, mutta heti pitäisi saada todistettua, että kaiken pystyy tekemään paremmin ja halvemmin kuin Windowsissa. Opinnot suunnitellaan täysin Windowsin pohjalle joka paikassa. Minäkin teen etätyöni vain esimerkkiinä ja opettelen itsekin samalla Linuxin käyttöä mahdollisimman helposti, järkevästi ja kustannuttehokkaasti. Valtio ja kunnat piiloutuvat kilpailun suojiin ja hankinnoissa aina osoitetaan, ettei Windowsista voida luopua kunnissa. Sama meno jatkuu. Linux olisi avoimena ympäristönä ihanteellinen julkiselle sektorille joka alueella, mutta hallitus ei näe asiaa näin. Mieluummin maksetaan suuret rahat ulkomaisille toimijoille. Minäkin alan pikku hiljaa taitojen karttuessa siirtyä pois Macista Linuxiin aivan kaikessa. Edulliselle ja käytännölliselle Linux-koulutukselle olisi suuri tilaus Suomessa ja muualla. Tärkeintä ei olisi aina tuputtaa edistyksellisenä Linux-koulutuksena vain komentorivin käyttöä ja sen komentojen pänttäämistä. Suuntaus on käyttää graafista käyttöliittymää kaikkialla.

kamara

  • Käyttäjä
  • Viestejä: 3031
    • Profiili
Vs: Linuxin levittäminen valtaväestöön
« Vastaus #2 : 15.04.20 - klo:21.33 »
Edulliselle ja käytännölliselle Linux-koulutukselle olisi suuri tilaus Suomessa ja muualla. Tärkeintä ei olisi aina tuputtaa edistyksellisenä Linux-koulutuksena vain komentorivin käyttöä ja sen komentojen pänttäämistä. Suuntaus on käyttää graafista käyttöliittymää kaikkialla.

Öh, miten niin ?

Linuxin ongelmana on nörtti-maine, eikä Topi Tietokoneenkäyttäjä yleensä tiedä, mikä on linux. Siksi se ei osaa pyytää/ohjautua Linuxin pariin. Nekin, joilla on jokin käsitys Linuxista, luulevat Linuxin soveltuvan vain nörteille. Lisäksi, vaikka saisikin jollakin tavalla ujutettua Topin linuxin pariin, hän saattaa edelleen luulla, että LibreOfficen talulukkolaskenta ohjelma on Excel, että LibreOfficen Writer on Word, ja että LibreOfficen Impress on PowerPoint.

Sen takia hän ei osaa edes kaivata Linuxia, kun ei ole käsitystä mikä Linux on.

Se mikä saattaa ajaa Topin Linuxin pariin on niinkin arkinen asia kuin raha. Kun Windows on väkipakolla asentanut uusimman kymppiversion, ja tietokoneesta on tämän takia tullut käyttökelvoton(, koska on niin hidas kone), niin silloin voi uskaltaa kokeilla Linuxia, mutta silloinkin pitää olla lähipiirissä joku tuttava, joka voi ehdottaa (ja asentaa) Topille Linuxin.

Jos Linuxiin asentaa jonkin kevyen työpöydän, niin silloin todennäköisesti Windows 10:n kanssa olevan käyttökelvottoman käyttöjärjestelmän tilalle saa toimivan käyttöjärjestelmän (halvemmalla kuin uuden koneen ostamisella), niin silloin tulee Ahaa elämys: "Ei tarvitsekaan ostaa heti uutta, jos vanha ei enää toimi uusimmalla Windowsilla."

Tosin Topi voi olla aika sormi suussa, jos pitää asentaa ohjelmia tai muokata työpöydän ulkonäköä.

jekku

  • Käyttäjä
  • Viestejä: 2624
    • Profiili
Vs: Linuxin levittäminen valtaväestöön
« Vastaus #3 : 15.04.20 - klo:22.06 »
...
Lisäksi, vaikka saisikin jollakin tavalla ujutettua Topin linuxin pariin, hän saattaa edelleen luulla, että LibreOfficen talulukkolaskenta ohjelma on Excel, että LibreOfficen Writer on Word, ja että LibreOfficen Impress on PowerPoint.

Sen takia hän ei osaa edes kaivata Linuxia, kun ei ole käsitystä mikä Linux on.
...

On jo toistakymmentä vuotta kun muuan tuttavalta särkyi kone ja joutui lähettämään sen huoltoon.
Minulla oli joutilas kannettava, ja siinä muistaakseni 'Mandrake'.

Tarjosin lainaksi, tein tarvittavat asetukset että pääsi käyttämään sähköpostia ja näytin mistä käynnistyvät selain sun muut. Taisin jopa tehdä pikakuvakkeet työpöydälle.

Parin viikon kuluttua hän sai oman koneensa takaisin.

Kun hain konettani pois niin kysäisin "miltä Linux tuntui?"
Ja vastaus oli aika kuvaava: "mikä Linux, en käyttänyt kuin sähköpostia ja surffailin netissä".

PS. Eipä tainnut olla tässäkään yhtään sanaa otsikon aiheeseen liittyvää ;)

PPS. Kokeilin minäkin Nokia N9:ä - täysi susi, kun olin tottunut 9300-kommariin !!!
(Ja aika pian oli otettava E71 käyttön, taisin jopa joutua ostamaan itse kun työnantaja oli maksanut sen N9:n)

kaulahuivi

  • Käyttäjä
  • Viestejä: 380
    • Profiili
Vs: Linuxin levittäminen valtaväestöön
« Vastaus #4 : 16.04.20 - klo:18.30 »
Olemme käyneet läpi maksullisia Linux-koulutuksia ja verkkokursseja. Jopa Linux Foundationin verkkokurssit painottuvat hyvin nopeasti komentoriviin. Topi Tohlopista odottaa Linux-koulutukselta käytännöllisempää otetta niin kuin Minna Maskustakin kaupunginarkistossa.  Minunkin pitämäni yksinkertaiset Linux-koulutukset ovat olleet käyttäjille hyödyllisempiä kuin kaupallisten kouluttajien laatimat kurssit.  Niinpä kuntapäättäjät eivät tällaiselle Linux-toiminnalle hallinnossa ja kouluissa halua antaa rahaa. Koulutusrahat menevätkin sitten Windows-kumppaneille ja MS:lle. On pystyttävä näyttämään, että Linux tuo selvää säästöä tai lisäarvoa. Tieto palveluyhtiö pitää monia kuntia vankeinaan sanomalla, ettei kuntien tärkeitä toiminnanohjausjärjestelmiä ja palveluohjelmia voida siirtää Linuxille. On pysyttävä Windowsissa, sanoo Tieto. Minä olen innostunut Linuxista nyt. Löysin sen oikeastaan uudelleen, kun etsin vaihtoehtoa vanhalle Compaqille. Silti käytän tyytyväisenä myös Maccia ja Winteliä työssä ja kotona. Seuraava itsemaksamani kone on varmuudella Linux-kone. On tämä sen verran hieno ja antoisa tietokonemaailma. Silti osaan vain pikkaisen varmaan monien mielestä, mutta omasta mielestäni pärjään kaikessa, mitä kaipaankin. Vanhana tietojenkäsittelyopin opiskelijana tunnen palanneeni kotiin, vaikka työelämä veikin aivan muille aloille.

Ganymedes

  • Käyttäjä
  • Viestejä: 3915
    • Profiili
Vs: Linuxin levittäminen valtaväestöön
« Vastaus #5 : 16.04.20 - klo:18.44 »
Hienoa että olet havainnut oleelliset asiat koulutuksessa ja siihen liittyvässä dokumentoinnissa.

Linuxin käytöstä noin muuten: Asiasta puhuttiin paljon joitakin vuosia sitten. Kirjoitin asiasta pienimuotoisen artikkelin, mutten sitä julkaissut täällä. Sen ydin oli siinä, että "avoimen koodin nörttilaumalla" ei ole mitään mahdollisuutta kun vastustajana on "ammattitaitoinen ja säälimätön Microsoft jälleenmyyjineen". Markkinatalous  ja kunnat nyt vain toimivat näin.

Jollei avoimen koodin yleishyödyllisyyttä nähdä eikä ymmärretä vieläkään mitä yhteiskunnallinen tilinpäätös tarkoittaa, ei asia muutu mihinkään ... paitsi kaupallisten toimijoiden, kuten Google kautta. Ministeritasolla ei tunnu olevan minkäänlaista ymmärrystä tai miten pitäisi ymmärtää "Eurooppalaisen uuden käyttöjärjestelmän kehittäminen"? Ajatuksena tämä on aivan kauhea ja tarpeeton - tosin joku joka kuppaa nuo rahat itselleen, pitää sitä varmaan hyvänä.

jekku

  • Käyttäjä
  • Viestejä: 2624
    • Profiili
Vs: Linuxin levittäminen valtaväestöön
« Vastaus #6 : 16.04.20 - klo:19.05 »
....
 Ajatuksena tämä on aivan kauhea ja tarpeeton - tosin joku joka kuppaa nuo rahat itselleen, pitää sitä varmaan hyvänä.

Uskoakseni olet asian ytimessä: "Seuraa rahaa".
Miksi konsultit luopuisivat tuottoisasta bisneksestä jonka rahastusmahdolisuus on käytännössä katkeamaton.

kaulahuivi

  • Käyttäjä
  • Viestejä: 380
    • Profiili
Vs: Linuxin levittäminen valtaväestöön
« Vastaus #7 : 16.04.20 - klo:19.55 »
Niinpä. Asiat ovat varmasti juuri noin. Tekisi mieleni vielä sanoa, että raha seuraa rahaa. Avoimuuden ja yhteistyön hyöty tajutaan vasta riittävän kovassa kriisissä. Apple ja MS ja Google pyörittää koko tietotekniikan maailmaa ja varsinkin nämä Windows-piirien konsultit näkevät hyötyä ja lisäarvoa vain MS-tuotteiden käytössä. Kiina voi turvata Linuxin aseman ja johtaa syytöksiin, että Linux on kommunistien juoni länsimaiden valloittamiseksi. HP tuntuu olevan ainakin yksi parhaimmista Linux-kavereista. Tietokoneasentajakaverini vaihtoi Linuxiin huomattuaan, että Windows 10 tappoi hänen Dellin tietokoneensa. Viesti poistettiin ympäri maailman kaikilta Windows-foorumeilta vihapostina MS kohtaan.
« Viimeksi muokattu: 17.04.20 - klo:13.30 kirjoittanut kaulahuivi »

Eesaurus

  • Käyttäjä
  • Viestejä: 3454
    • Profiili
Vs: Linuxin levittäminen valtaväestöön
« Vastaus #8 : 16.04.20 - klo:22.57 »
Tämä on ihan off topicin puolella jo tämä säie... Mode voisi ehkä jakaa tästä oman keskustelun.

Joo, on hankala aihe. Lienee ihan mahdollista, että Linux ei koskaan merkittävästi yleisty työpöytäkäytössä. Mutta en minä siitä ole loppupeleissä murheissani oikeastaan, enkä ajattele juurikaan koko asiaa, koska kaikki on nytkin ihan hyvin. Ja reippaasti yleistyessään tuote voi mennä pilallekin, kuka tietää. Ainakin tämä liki 100% turvallisuus olisi mennyttä. Ja joutuu ehkä vaihtamaan BSD:hen tai Solarikseen. :P

Ganymedes

  • Käyttäjä
  • Viestejä: 3915
    • Profiili
Vs: Linuxin levittäminen valtaväestöön
« Vastaus #9 : 17.04.20 - klo:11.31 »
Tämä on ihan off topicin puolella jo tämä säie... Mode voisi ehkä jakaa tästä oman keskustelun.

Joo, on hankala aihe. Lienee ihan mahdollista, että Linux ei koskaan merkittävästi yleisty työpöytäkäytössä. Mutta en minä siitä ole loppupeleissä murheissani oikeastaan, enkä ajattele juurikaan koko asiaa, koska kaikki on nytkin ihan hyvin. Ja reippaasti yleistyessään tuote voi mennä pilallekin, kuka tietää. Ainakin tämä liki 100% turvallisuus olisi mennyttä. Ja joutuu ehkä vaihtamaan BSD:hen tai Solarikseen. :P

Kyllä, off-topiciin lipsahti. Keskustelu lienee täällä aika loppuunkaluttua, en ole viime aikoina seurannut, mutta mahdollisesti konkreettinen task-force Eurooppalaisen avoimen Linux-käyttöjärjestelmän ja siihen liittyvän ohjelmistojärjestelmän edistämiseksi voisi saada jotakin aikaan. Tosin tuonkin konkreettinen tekeminen vaatii aluksi lähinnä "poliitikkoja ja myyntimiehiä" - it-ammattilaiset ehkä pitävät tätä jonninjoutavana keskusteluna, koska ratkaisut ovat jo ikiwanhoja asioita.

Eesaurus

  • Käyttäjä
  • Viestejä: 3454
    • Profiili
Vs: Linuxin levittäminen valtaväestöön
« Vastaus #10 : 17.04.20 - klo:14.03 »
Juu. Linuxin yleistyminen käyttiksenä kaupoissa myytävissä koneissa (jos on asennettava itse, ei yleisty koskaan) vaatii taakseen ison firman, että saadaan tuote, joka on edullisempi ja kaikilta osin yhtä hyvä ja yleispätevä, kuin kilpailijoilla.

Vähän dilemma, koska sittenhän se ei taas kelpaa perinteisemmälle Linux -käyttäjälle, koska korporaatio ja kenties ei-100% avoin koodi. Leena Loppukäyttäjä tosin tykkää.   

Ganymedes

  • Käyttäjä
  • Viestejä: 3915
    • Profiili
Vs: Linuxin levittäminen valtaväestöön
« Vastaus #11 : 17.04.20 - klo:14.34 »
Yep, tämä on sinänsä hyvin yksinkertaista. Kuluttaja ei koskaan vaihda tuotetta toiseen samanlaiseen tuotteeseen, joka tekee samoja asioita, vaikka olisi edullisempi tai oletettavasti parempi. Syyn pitää olla paljon konkreettisempi.

Tällainen konkreettinen ero on mobiililaitteissa, jossa Microsoftilla ei ole minkäänlaista markkinaosuutta, vaikka esim. tableteilla tai puhelimillakin tehdään arvoilta yli 50%:sti samoja asioita kuin pöytäkoneilla ennen.

Sen sijaan julkishyödylliset tahot voisivat säästää ihmisten rahoja ja lisätä turvallisuutta, jos heillä olisi asiasta näkemystä. Tämä tuli minulla silmille kun uutisissa valiteltiin sitä eriarvoisuutta mitä koululaisille syntyy siitä, että perheellä ei ole varaa tietokoneisiin ja ohjelmistoihin. Tämä on kuntien ja valtion itsensä aiheuttama ongelma ... mutta minkäs teet kun eivät ymmärrä ihmisten parasta. Monet jotka ovat Microsoft ja Apple -maailmassa tienaamassa leipänsä tietysti vänkäävät vastaan sen minkä ehtivät - mitä olen huomannut niin suuri osa näistäkään "asiantuntijoista" eivät tiedä mistä edes puhuvat, eivätkä välitä tietääkään.

AimoE

  • Käyttäjä
  • Viestejä: 2782
    • Profiili
Vs: Linuxin levittäminen valtaväestöön
« Vastaus #12 : 17.04.20 - klo:15.29 »
Olen ennenkin sanonut että pitää ymmärtää että softabisnes on aina viimekädessä palvelubisnestä. Jos ohjelmistoon ei tehdä tietoturvan ja laitteistostandardien yms. vaatimia päivityksiä, pelkästä softasta ei montaa kertaa makseta. Jatkuvien päivitysten julkaiseminen jo yksinään tekee softasta palvelutuotteen. Lisäksi moni ohjelmisto on luonteeltaa sellainen, että sen käyttämä data on myöskin softapalvelutuote, olipa pilvessä tai ei. Softabisnes ei voi kannattaa jos sitä ei tehdä palvelumielessä. Jotkut vievät tämän liian pitkälle, sitovat asiakkaita kalliisiin palveluihin joista on vaikea päästä irti.

Avointa lähdekoodia ei (aina) tehdä myytäväksi, eikä se ole palvelu eikä tuote ennen kuin joku tekee siitä itselleen bisneksen. Ilman tuotteistusta Linux ja muu avoin koodi leviää vain niiden käyttöön jotka eivät odota siltä tuotteen ominaisuuksia.

JaniAlander

  • Käyttäjä / moderaattori+
  • Viestejä: 3369
    • Profiili
Vs: Linuxin levittäminen valtaväestöön
« Vastaus #13 : 17.04.20 - klo:15.47 »
Nyt sen sijaan pakotetaan windows 10 ja ms office ostoksille ja käytännössä samalla pitää ostaa se konekin (lisenssiehdot on tehty sellaisiksi, että muunlainen Windows 10 ostaminen on mahdollisimman hankalaa tai kallista). Avoimessa maailmassa koneet ja ohjelmistot voisivat olla yläluokkalaisten harjoitustöitä, koska käyttörajoituksia ja lisenssiehtoja ei näissä ole.

Niin no tässä on lähipiirissä ostettu jokunen Windows 10 ilman uutta konetta. Voi se vähän enemmän maksaa kuin oem-versio, mutta en minä ainakaan ostamisessa sen suurempaa hankaluutta ole nähnyt. Ja retail-version voi muistaakseni asentaa useampaan koneeseen, käytännössä mahdollistaa koneen radikaalin päivittämisen paremmin. Mutta juu kyllä pääsääntöisesti avoimilla työkaluilla ihan pärjää.
Core i5-9400F 2.9ghz 32GB Ram, Nvidia RTX2060 Kubuntu 24.04-64bit, Windows 10 Pro 64-bit Samsung Series 5, AMD A-6 2.1 GHz 4 Gt Ram, Ubuntu 18.04 64-bit.
Lenovo T60 Core2Duo 2GB Ram Ati Mobility Radeon 128 MB Ubuntu Mate 16.04-64bit
Commodore Amiga 500 1MB Ram.

Ganymedes

  • Käyttäjä
  • Viestejä: 3915
    • Profiili
Vs: Linuxin levittäminen valtaväestöön
« Vastaus #14 : 17.04.20 - klo:16.01 »
Retail-versioista pikasurffauksella: Home versio Windows 10: 90 euroa. 365 Office Home ja Student: 120 euroa.

Nämä ovat järkyttäviä rahasummia ohjelmistoista, joilla ei tee mitään, jos koulu ei pakottaisi näitä käyttämään. Ja nämäkin ovat vasta home-versioita, joita ei perinteisesti voi suositella ... ei niitä ainakaan kukaan käytä yrityksissä. Nämä kustannukset vielä kertaantuvat lapsiluvun ja koneiden uushankintojen myötä.

Voi olla että pielaveteläisillä lisensseillä ja verkko-ostoksilla pystyy säästämään rahaa näistä, mutta eipä sitäkään tavallinen pulliainen osaa. En tiedä onko näissä edes Teams mukana, jota oppilaat uutisten mukaan myös pakotetaan käyttämään.

JaniAlander

  • Käyttäjä / moderaattori+
  • Viestejä: 3369
    • Profiili
Vs: Linuxin levittäminen valtaväestöön
« Vastaus #15 : 17.04.20 - klo:18.36 »
Se on vähän miten ottaa. Jos tarkoitus on tehdä koneella vain vakavaa ryppyotsaista työtä, niin juu kyllä, Linux, Libreoffice jne venyvät pitkälle. Jos sillä haluaa myös pelata, niin kylmä tosiasia on, että suoraa Linux-tukea on sangen vähän, ja epäsuorat viritelmät Winen tms kanssa voivat pelata moitteetta, tai sitten vaativat melkoisen teknisesti osaavaa säätöä jotta homma onnaa (ja jotkin moninpelit käyttävät huijauksenestojärjestelmää, jotka eivät tunnista linuxia sieltä alta, vaan epäilevät pelaajan huijaavan ja palkitsevat pysyväisbännillä.).
Core i5-9400F 2.9ghz 32GB Ram, Nvidia RTX2060 Kubuntu 24.04-64bit, Windows 10 Pro 64-bit Samsung Series 5, AMD A-6 2.1 GHz 4 Gt Ram, Ubuntu 18.04 64-bit.
Lenovo T60 Core2Duo 2GB Ram Ati Mobility Radeon 128 MB Ubuntu Mate 16.04-64bit
Commodore Amiga 500 1MB Ram.

pinux

  • Käyttäjä
  • Viestejä: 99
    • Profiili
Vs: Linuxin levittäminen valtaväestöön
« Vastaus #16 : 17.04.20 - klo:21.48 »
Se on vähän miten ottaa. Jos tarkoitus on tehdä koneella vain vakavaa ryppyotsaista työtä, niin juu kyllä, Linux, Libreoffice jne venyvät pitkälle. Jos sillä haluaa myös pelata, niin kylmä tosiasia on, että suoraa Linux-tukea on sangen vähän, ja epäsuorat viritelmät Winen tms kanssa voivat pelata moitteetta, tai sitten vaativat melkoisen teknisesti osaavaa säätöä jotta homma onnaa (ja jotkin moninpelit käyttävät huijauksenestojärjestelmää, jotka eivät tunnista linuxia sieltä alta, vaan epäilevät pelaajan huijaavan ja palkitsevat pysyväisbännillä.).

Taitaa Linuxin pelitietosi olla jostain vuosituhannen taitteesta. Ei ole pelaaminen ongelma enään, kuin joidenkin harvojen artikkelien kohdalta. Kaikkea ei toki saa toimimaan, mutta se on hyväksyttävä kompromissi.

Illu

  • Käyttäjä
  • Viestejä: 1089
    • Profiili
Vs: Linuxin levittäminen valtaväestöön
« Vastaus #17 : 17.04.20 - klo:21.51 »
Mihin ketjuun oikein törmäsin? Luulin kyseessä olevan jonkin puhelimeen liittyvän.

kaulahuivi

  • Käyttäjä
  • Viestejä: 380
    • Profiili
Vs: Linuxin levittäminen valtaväestöön
« Vastaus #18 : 17.04.20 - klo:23.33 »
Elämä on täynnä yllätyksiä. Kannattaa olla utelias!

samihs72

  • Käyttäjä
  • Viestejä: 846
    • Profiili
Vs: Linuxin levittäminen valtaväestöön
« Vastaus #19 : 18.04.20 - klo:08.49 »
Koronan aikana on surkeaa kuultavaa kun kaikilla koululaisilla ja opiskelijoilla ei ole mahdollisuutta tehokkaaseen kotiopiskeluun. Syyksi ilmoitetaan tietokoneiden kalleus. On suuri häpeä, että koululaiset pakotetaan MS Office ja muuhun Microsoft maailmaan, siis maksullisesten ohjelmistojen maailmaan ja sitä myötä kalliisiin, uusiin Windows-koneisiin ja niiden jatkuvaan ajantasalla pitämiseen, joka on kallista. Ei tekstinkäsittelyyn ole ainakaan 15 vuoteen tarvittu mitään MS Office -ohjelmistoa vaan aivan samalla lailla on voinut kirjoittaa melkein millä hyvänsä ohjelmistolla. Sama koskee muitakin yleisohjelmia. Avoimena löytyy GIMPit, Scribukset ja Audacity:t hieman vaativampaankin harrastamiseen ja opiskeluun - löytyypä kokonainen Ubuntu Studio distro, jossa luulisi olevan aika paljon opiskeltavaa. Laitteet joilla näitä voidaan käyttää, löytyisivät pääasiassa ilmaisina firmojen poistokoneista, jos sellaisia pyytäisi. Harrastajat mielellään nämä laittaisivat kuntoon ja toimittaisivat tarvitseville. Nyt sen sijaan pakotetaan windows 10 ja ms office ostoksille ja käytännössä samalla pitää ostaa se konekin (lisenssiehdot on tehty sellaisiksi, että muunlainen Windows 10 ostaminen on mahdollisimman hankalaa tai kallista). Avoimessa maailmassa koneet ja ohjelmistot voisivat olla yläluokkalaisten harjoitustöitä, koska käyttörajoituksia ja lisenssiehtoja ei näissä ole.

Tässä mielessä koululaisilta ja opiskelijoilta kupataan kuntien ja valtion näköalattomuuden vuoksi moninkertaiset hinnat tietotekniikasta. Muunlainen kehitys ei ole edes nähtävissä, koska hyväksytään keinotekoiset esteet muiden ohjelmistojärjestelmien käytölle ... kommenttina tuolle asialle miten Linuxissa täytetään lomake.
Mennään hieman aiheen vierestä mutta jatkan hieman myös..
Pakko olla hieman eri mieltä tästä, mulla on lapset nyt kolmessa eri koulussa ja ei siellä Covid-19 etäopiskelua ohjata tekemään mikkiksellä tai macillä. Koulu jakaa Chromebookeja kainaloon niille, jolla ei ole omaa konetta. Etäopiskelu tapahtuu google classroomia ja meet:iä käyttäen. Mun mielestä tuo on hyvä suuntaus. Chromebookeissa on ylivoimaista helppous. Ja dokumentit tehdään Google docsilla classroomin sisällä.
« Viimeksi muokattu: 18.04.20 - klo:08.53 kirjoittanut samihs72 »
Desktop:HP Pavilion h8-1111sc Core i5-2320/8 GB/1.5 TB/GeForce GT 530 2 GB/Windows 10 64-bit,  Ubuntu 24.04 Noble Numbat
RPi 4B Nextcloudpi