Ubuntu Suomen keskustelualueet

Muut alueet => Yleistä keskustelua => Aiheen aloitti: Ganymedes - 15.04.20 - klo:18.28

Otsikko: Linuxin levittäminen valtaväestöön
Kirjoitti: Ganymedes - 15.04.20 - klo:18.28
Suljettujen ohjelmistojen ja suljettujen rautaratkaisujen maailma on aika paljon entistä maailmaa, mutta tietämättömyyttään keinotekoisesti valittua maailmaa. Näillekin on perustelunsa liike-elämässä, jossa synnytetyn tuotteen tai palvelun arvo on niin suuri, että maksimaalinen tehokkuus tai ainakin optimoitu tehokkuus on tärkeintä.

Koronan aikana on surkeaa kuultavaa kun kaikilla koululaisilla ja opiskelijoilla ei ole mahdollisuutta tehokkaaseen kotiopiskeluun. Syyksi ilmoitetaan tietokoneiden kalleus. On suuri häpeä, että koululaiset pakotetaan MS Office ja muuhun Microsoft maailmaan, siis maksullisesten ohjelmistojen maailmaan ja sitä myötä kalliisiin, uusiin Windows-koneisiin ja niiden jatkuvaan ajantasalla pitämiseen, joka on kallista. Ei tekstinkäsittelyyn ole ainakaan 15 vuoteen tarvittu mitään MS Office -ohjelmistoa vaan aivan samalla lailla on voinut kirjoittaa melkein millä hyvänsä ohjelmistolla. Sama koskee muitakin yleisohjelmia. Avoimena löytyy GIMPit, Scribukset ja Audacity:t hieman vaativampaankin harrastamiseen ja opiskeluun - löytyypä kokonainen Ubuntu Studio distro, jossa luulisi olevan aika paljon opiskeltavaa. Laitteet joilla näitä voidaan käyttää, löytyisivät pääasiassa ilmaisina firmojen poistokoneista, jos sellaisia pyytäisi. Harrastajat mielellään nämä laittaisivat kuntoon ja toimittaisivat tarvitseville. Nyt sen sijaan pakotetaan windows 10 ja ms office ostoksille ja käytännössä samalla pitää ostaa se konekin (lisenssiehdot on tehty sellaisiksi, että muunlainen Windows 10 ostaminen on mahdollisimman hankalaa tai kallista). Avoimessa maailmassa koneet ja ohjelmistot voisivat olla yläluokkalaisten harjoitustöitä, koska käyttörajoituksia ja lisenssiehtoja ei näissä ole.

Tässä mielessä koululaisilta ja opiskelijoilta kupataan kuntien ja valtion näköalattomuuden vuoksi moninkertaiset hinnat tietotekniikasta. Muunlainen kehitys ei ole edes nähtävissä, koska hyväksytään keinotekoiset esteet muiden ohjelmistojärjestelmien käytölle ... kommenttina tuolle asialle miten Linuxissa täytetään lomake.
Otsikko: Vs: Linuxin levittäminen valtaväestöön
Kirjoitti: kaulahuivi - 15.04.20 - klo:18.42
Kyllä olet oikeassa. Kuntien IT-päälliköt ovat täysin Microsoftin ohjauksessa ja kaikessa katsotaan vain, miten edulliseksi tulee MS:n ohjelmien käyttö. Aktiiviset ihmiset voisivat kehittää projekteja vaikkapa Linuxin käytölle kouluissa, mutta heti pitäisi saada todistettua, että kaiken pystyy tekemään paremmin ja halvemmin kuin Windowsissa. Opinnot suunnitellaan täysin Windowsin pohjalle joka paikassa. Minäkin teen etätyöni vain esimerkkiinä ja opettelen itsekin samalla Linuxin käyttöä mahdollisimman helposti, järkevästi ja kustannuttehokkaasti. Valtio ja kunnat piiloutuvat kilpailun suojiin ja hankinnoissa aina osoitetaan, ettei Windowsista voida luopua kunnissa. Sama meno jatkuu. Linux olisi avoimena ympäristönä ihanteellinen julkiselle sektorille joka alueella, mutta hallitus ei näe asiaa näin. Mieluummin maksetaan suuret rahat ulkomaisille toimijoille. Minäkin alan pikku hiljaa taitojen karttuessa siirtyä pois Macista Linuxiin aivan kaikessa. Edulliselle ja käytännölliselle Linux-koulutukselle olisi suuri tilaus Suomessa ja muualla. Tärkeintä ei olisi aina tuputtaa edistyksellisenä Linux-koulutuksena vain komentorivin käyttöä ja sen komentojen pänttäämistä. Suuntaus on käyttää graafista käyttöliittymää kaikkialla.
Otsikko: Vs: Linuxin levittäminen valtaväestöön
Kirjoitti: kamara - 15.04.20 - klo:21.33
Edulliselle ja käytännölliselle Linux-koulutukselle olisi suuri tilaus Suomessa ja muualla. Tärkeintä ei olisi aina tuputtaa edistyksellisenä Linux-koulutuksena vain komentorivin käyttöä ja sen komentojen pänttäämistä. Suuntaus on käyttää graafista käyttöliittymää kaikkialla.

Öh, miten niin ?

Linuxin ongelmana on nörtti-maine, eikä Topi Tietokoneenkäyttäjä yleensä tiedä, mikä on linux. Siksi se ei osaa pyytää/ohjautua Linuxin pariin. Nekin, joilla on jokin käsitys Linuxista, luulevat Linuxin soveltuvan vain nörteille. Lisäksi, vaikka saisikin jollakin tavalla ujutettua Topin linuxin pariin, hän saattaa edelleen luulla, että LibreOfficen talulukkolaskenta ohjelma on Excel, että LibreOfficen Writer on Word, ja että LibreOfficen Impress on PowerPoint.

Sen takia hän ei osaa edes kaivata Linuxia, kun ei ole käsitystä mikä Linux on.

Se mikä saattaa ajaa Topin Linuxin pariin on niinkin arkinen asia kuin raha. Kun Windows on väkipakolla asentanut uusimman kymppiversion, ja tietokoneesta on tämän takia tullut käyttökelvoton(, koska on niin hidas kone), niin silloin voi uskaltaa kokeilla Linuxia, mutta silloinkin pitää olla lähipiirissä joku tuttava, joka voi ehdottaa (ja asentaa) Topille Linuxin.

Jos Linuxiin asentaa jonkin kevyen työpöydän, niin silloin todennäköisesti Windows 10:n kanssa olevan käyttökelvottoman käyttöjärjestelmän tilalle saa toimivan käyttöjärjestelmän (halvemmalla kuin uuden koneen ostamisella), niin silloin tulee Ahaa elämys: "Ei tarvitsekaan ostaa heti uutta, jos vanha ei enää toimi uusimmalla Windowsilla."

Tosin Topi voi olla aika sormi suussa, jos pitää asentaa ohjelmia tai muokata työpöydän ulkonäköä.
Otsikko: Vs: Linuxin levittäminen valtaväestöön
Kirjoitti: jekku - 15.04.20 - klo:22.06
...
Lisäksi, vaikka saisikin jollakin tavalla ujutettua Topin linuxin pariin, hän saattaa edelleen luulla, että LibreOfficen talulukkolaskenta ohjelma on Excel, että LibreOfficen Writer on Word, ja että LibreOfficen Impress on PowerPoint.

Sen takia hän ei osaa edes kaivata Linuxia, kun ei ole käsitystä mikä Linux on.
...

On jo toistakymmentä vuotta kun muuan tuttavalta särkyi kone ja joutui lähettämään sen huoltoon.
Minulla oli joutilas kannettava, ja siinä muistaakseni 'Mandrake'.

Tarjosin lainaksi, tein tarvittavat asetukset että pääsi käyttämään sähköpostia ja näytin mistä käynnistyvät selain sun muut. Taisin jopa tehdä pikakuvakkeet työpöydälle.

Parin viikon kuluttua hän sai oman koneensa takaisin.

Kun hain konettani pois niin kysäisin "miltä Linux tuntui?"
Ja vastaus oli aika kuvaava: "mikä Linux, en käyttänyt kuin sähköpostia ja surffailin netissä".

PS. Eipä tainnut olla tässäkään yhtään sanaa otsikon aiheeseen liittyvää ;)

PPS. Kokeilin minäkin Nokia N9:ä - täysi susi, kun olin tottunut 9300-kommariin !!!
(Ja aika pian oli otettava E71 käyttön, taisin jopa joutua ostamaan itse kun työnantaja oli maksanut sen N9:n)
Otsikko: Vs: Linuxin levittäminen valtaväestöön
Kirjoitti: kaulahuivi - 16.04.20 - klo:18.30
Olemme käyneet läpi maksullisia Linux-koulutuksia ja verkkokursseja. Jopa Linux Foundationin verkkokurssit painottuvat hyvin nopeasti komentoriviin. Topi Tohlopista odottaa Linux-koulutukselta käytännöllisempää otetta niin kuin Minna Maskustakin kaupunginarkistossa.  Minunkin pitämäni yksinkertaiset Linux-koulutukset ovat olleet käyttäjille hyödyllisempiä kuin kaupallisten kouluttajien laatimat kurssit.  Niinpä kuntapäättäjät eivät tällaiselle Linux-toiminnalle hallinnossa ja kouluissa halua antaa rahaa. Koulutusrahat menevätkin sitten Windows-kumppaneille ja MS:lle. On pystyttävä näyttämään, että Linux tuo selvää säästöä tai lisäarvoa. Tieto palveluyhtiö pitää monia kuntia vankeinaan sanomalla, ettei kuntien tärkeitä toiminnanohjausjärjestelmiä ja palveluohjelmia voida siirtää Linuxille. On pysyttävä Windowsissa, sanoo Tieto. Minä olen innostunut Linuxista nyt. Löysin sen oikeastaan uudelleen, kun etsin vaihtoehtoa vanhalle Compaqille. Silti käytän tyytyväisenä myös Maccia ja Winteliä työssä ja kotona. Seuraava itsemaksamani kone on varmuudella Linux-kone. On tämä sen verran hieno ja antoisa tietokonemaailma. Silti osaan vain pikkaisen varmaan monien mielestä, mutta omasta mielestäni pärjään kaikessa, mitä kaipaankin. Vanhana tietojenkäsittelyopin opiskelijana tunnen palanneeni kotiin, vaikka työelämä veikin aivan muille aloille.
Otsikko: Vs: Linuxin levittäminen valtaväestöön
Kirjoitti: Ganymedes - 16.04.20 - klo:18.44
Hienoa että olet havainnut oleelliset asiat koulutuksessa ja siihen liittyvässä dokumentoinnissa.

Linuxin käytöstä noin muuten: Asiasta puhuttiin paljon joitakin vuosia sitten. Kirjoitin asiasta pienimuotoisen artikkelin, mutten sitä julkaissut täällä. Sen ydin oli siinä, että "avoimen koodin nörttilaumalla" ei ole mitään mahdollisuutta kun vastustajana on "ammattitaitoinen ja säälimätön Microsoft jälleenmyyjineen". Markkinatalous  ja kunnat nyt vain toimivat näin.

Jollei avoimen koodin yleishyödyllisyyttä nähdä eikä ymmärretä vieläkään mitä yhteiskunnallinen tilinpäätös tarkoittaa, ei asia muutu mihinkään ... paitsi kaupallisten toimijoiden, kuten Google kautta. Ministeritasolla ei tunnu olevan minkäänlaista ymmärrystä tai miten pitäisi ymmärtää "Eurooppalaisen uuden käyttöjärjestelmän kehittäminen"? Ajatuksena tämä on aivan kauhea ja tarpeeton - tosin joku joka kuppaa nuo rahat itselleen, pitää sitä varmaan hyvänä.
Otsikko: Vs: Linuxin levittäminen valtaväestöön
Kirjoitti: jekku - 16.04.20 - klo:19.05
....
 Ajatuksena tämä on aivan kauhea ja tarpeeton - tosin joku joka kuppaa nuo rahat itselleen, pitää sitä varmaan hyvänä.

Uskoakseni olet asian ytimessä: "Seuraa rahaa".
Miksi konsultit luopuisivat tuottoisasta bisneksestä jonka rahastusmahdolisuus on käytännössä katkeamaton.
Otsikko: Vs: Linuxin levittäminen valtaväestöön
Kirjoitti: kaulahuivi - 16.04.20 - klo:19.55
Niinpä. Asiat ovat varmasti juuri noin. Tekisi mieleni vielä sanoa, että raha seuraa rahaa. Avoimuuden ja yhteistyön hyöty tajutaan vasta riittävän kovassa kriisissä. Apple ja MS ja Google pyörittää koko tietotekniikan maailmaa ja varsinkin nämä Windows-piirien konsultit näkevät hyötyä ja lisäarvoa vain MS-tuotteiden käytössä. Kiina voi turvata Linuxin aseman ja johtaa syytöksiin, että Linux on kommunistien juoni länsimaiden valloittamiseksi. HP tuntuu olevan ainakin yksi parhaimmista Linux-kavereista. Tietokoneasentajakaverini vaihtoi Linuxiin huomattuaan, että Windows 10 tappoi hänen Dellin tietokoneensa. Viesti poistettiin ympäri maailman kaikilta Windows-foorumeilta vihapostina MS kohtaan.
Otsikko: Vs: Linuxin levittäminen valtaväestöön
Kirjoitti: Eesaurus - 16.04.20 - klo:22.57
Tämä on ihan off topicin puolella jo tämä säie... Mode voisi ehkä jakaa tästä oman keskustelun.

Joo, on hankala aihe. Lienee ihan mahdollista, että Linux ei koskaan merkittävästi yleisty työpöytäkäytössä. Mutta en minä siitä ole loppupeleissä murheissani oikeastaan, enkä ajattele juurikaan koko asiaa, koska kaikki on nytkin ihan hyvin. Ja reippaasti yleistyessään tuote voi mennä pilallekin, kuka tietää. Ainakin tämä liki 100% turvallisuus olisi mennyttä. Ja joutuu ehkä vaihtamaan BSD:hen tai Solarikseen. :P
Otsikko: Vs: Linuxin levittäminen valtaväestöön
Kirjoitti: Ganymedes - 17.04.20 - klo:11.31
Tämä on ihan off topicin puolella jo tämä säie... Mode voisi ehkä jakaa tästä oman keskustelun.

Joo, on hankala aihe. Lienee ihan mahdollista, että Linux ei koskaan merkittävästi yleisty työpöytäkäytössä. Mutta en minä siitä ole loppupeleissä murheissani oikeastaan, enkä ajattele juurikaan koko asiaa, koska kaikki on nytkin ihan hyvin. Ja reippaasti yleistyessään tuote voi mennä pilallekin, kuka tietää. Ainakin tämä liki 100% turvallisuus olisi mennyttä. Ja joutuu ehkä vaihtamaan BSD:hen tai Solarikseen. :P

Kyllä, off-topiciin lipsahti. Keskustelu lienee täällä aika loppuunkaluttua, en ole viime aikoina seurannut, mutta mahdollisesti konkreettinen task-force Eurooppalaisen avoimen Linux-käyttöjärjestelmän ja siihen liittyvän ohjelmistojärjestelmän edistämiseksi voisi saada jotakin aikaan. Tosin tuonkin konkreettinen tekeminen vaatii aluksi lähinnä "poliitikkoja ja myyntimiehiä" - it-ammattilaiset ehkä pitävät tätä jonninjoutavana keskusteluna, koska ratkaisut ovat jo ikiwanhoja asioita.
Otsikko: Vs: Linuxin levittäminen valtaväestöön
Kirjoitti: Eesaurus - 17.04.20 - klo:14.03
Juu. Linuxin yleistyminen käyttiksenä kaupoissa myytävissä koneissa (jos on asennettava itse, ei yleisty koskaan) vaatii taakseen ison firman, että saadaan tuote, joka on edullisempi ja kaikilta osin yhtä hyvä ja yleispätevä, kuin kilpailijoilla.

Vähän dilemma, koska sittenhän se ei taas kelpaa perinteisemmälle Linux -käyttäjälle, koska korporaatio ja kenties ei-100% avoin koodi. Leena Loppukäyttäjä tosin tykkää.   
Otsikko: Vs: Linuxin levittäminen valtaväestöön
Kirjoitti: Ganymedes - 17.04.20 - klo:14.34
Yep, tämä on sinänsä hyvin yksinkertaista. Kuluttaja ei koskaan vaihda tuotetta toiseen samanlaiseen tuotteeseen, joka tekee samoja asioita, vaikka olisi edullisempi tai oletettavasti parempi. Syyn pitää olla paljon konkreettisempi.

Tällainen konkreettinen ero on mobiililaitteissa, jossa Microsoftilla ei ole minkäänlaista markkinaosuutta, vaikka esim. tableteilla tai puhelimillakin tehdään arvoilta yli 50%:sti samoja asioita kuin pöytäkoneilla ennen.

Sen sijaan julkishyödylliset tahot voisivat säästää ihmisten rahoja ja lisätä turvallisuutta, jos heillä olisi asiasta näkemystä. Tämä tuli minulla silmille kun uutisissa valiteltiin sitä eriarvoisuutta mitä koululaisille syntyy siitä, että perheellä ei ole varaa tietokoneisiin ja ohjelmistoihin. Tämä on kuntien ja valtion itsensä aiheuttama ongelma ... mutta minkäs teet kun eivät ymmärrä ihmisten parasta. Monet jotka ovat Microsoft ja Apple -maailmassa tienaamassa leipänsä tietysti vänkäävät vastaan sen minkä ehtivät - mitä olen huomannut niin suuri osa näistäkään "asiantuntijoista" eivät tiedä mistä edes puhuvat, eivätkä välitä tietääkään.
Otsikko: Vs: Linuxin levittäminen valtaväestöön
Kirjoitti: AimoE - 17.04.20 - klo:15.29
Olen ennenkin sanonut että pitää ymmärtää että softabisnes on aina viimekädessä palvelubisnestä. Jos ohjelmistoon ei tehdä tietoturvan ja laitteistostandardien yms. vaatimia päivityksiä, pelkästä softasta ei montaa kertaa makseta. Jatkuvien päivitysten julkaiseminen jo yksinään tekee softasta palvelutuotteen. Lisäksi moni ohjelmisto on luonteeltaa sellainen, että sen käyttämä data on myöskin softapalvelutuote, olipa pilvessä tai ei. Softabisnes ei voi kannattaa jos sitä ei tehdä palvelumielessä. Jotkut vievät tämän liian pitkälle, sitovat asiakkaita kalliisiin palveluihin joista on vaikea päästä irti.

Avointa lähdekoodia ei (aina) tehdä myytäväksi, eikä se ole palvelu eikä tuote ennen kuin joku tekee siitä itselleen bisneksen. Ilman tuotteistusta Linux ja muu avoin koodi leviää vain niiden käyttöön jotka eivät odota siltä tuotteen ominaisuuksia.
Otsikko: Vs: Linuxin levittäminen valtaväestöön
Kirjoitti: JaniAlander - 17.04.20 - klo:15.47
Nyt sen sijaan pakotetaan windows 10 ja ms office ostoksille ja käytännössä samalla pitää ostaa se konekin (lisenssiehdot on tehty sellaisiksi, että muunlainen Windows 10 ostaminen on mahdollisimman hankalaa tai kallista). Avoimessa maailmassa koneet ja ohjelmistot voisivat olla yläluokkalaisten harjoitustöitä, koska käyttörajoituksia ja lisenssiehtoja ei näissä ole.

Niin no tässä on lähipiirissä ostettu jokunen Windows 10 ilman uutta konetta. Voi se vähän enemmän maksaa kuin oem-versio, mutta en minä ainakaan ostamisessa sen suurempaa hankaluutta ole nähnyt. Ja retail-version voi muistaakseni asentaa useampaan koneeseen, käytännössä mahdollistaa koneen radikaalin päivittämisen paremmin. Mutta juu kyllä pääsääntöisesti avoimilla työkaluilla ihan pärjää.
Otsikko: Vs: Linuxin levittäminen valtaväestöön
Kirjoitti: Ganymedes - 17.04.20 - klo:16.01
Retail-versioista pikasurffauksella: Home versio Windows 10: 90 euroa. 365 Office Home ja Student: 120 euroa.

Nämä ovat järkyttäviä rahasummia ohjelmistoista, joilla ei tee mitään, jos koulu ei pakottaisi näitä käyttämään. Ja nämäkin ovat vasta home-versioita, joita ei perinteisesti voi suositella ... ei niitä ainakaan kukaan käytä yrityksissä. Nämä kustannukset vielä kertaantuvat lapsiluvun ja koneiden uushankintojen myötä.

Voi olla että pielaveteläisillä lisensseillä ja verkko-ostoksilla pystyy säästämään rahaa näistä, mutta eipä sitäkään tavallinen pulliainen osaa. En tiedä onko näissä edes Teams mukana, jota oppilaat uutisten mukaan myös pakotetaan käyttämään.
Otsikko: Vs: Linuxin levittäminen valtaväestöön
Kirjoitti: JaniAlander - 17.04.20 - klo:18.36
Se on vähän miten ottaa. Jos tarkoitus on tehdä koneella vain vakavaa ryppyotsaista työtä, niin juu kyllä, Linux, Libreoffice jne venyvät pitkälle. Jos sillä haluaa myös pelata, niin kylmä tosiasia on, että suoraa Linux-tukea on sangen vähän, ja epäsuorat viritelmät Winen tms kanssa voivat pelata moitteetta, tai sitten vaativat melkoisen teknisesti osaavaa säätöä jotta homma onnaa (ja jotkin moninpelit käyttävät huijauksenestojärjestelmää, jotka eivät tunnista linuxia sieltä alta, vaan epäilevät pelaajan huijaavan ja palkitsevat pysyväisbännillä.).
Otsikko: Vs: Linuxin levittäminen valtaväestöön
Kirjoitti: pinux - 17.04.20 - klo:21.48
Se on vähän miten ottaa. Jos tarkoitus on tehdä koneella vain vakavaa ryppyotsaista työtä, niin juu kyllä, Linux, Libreoffice jne venyvät pitkälle. Jos sillä haluaa myös pelata, niin kylmä tosiasia on, että suoraa Linux-tukea on sangen vähän, ja epäsuorat viritelmät Winen tms kanssa voivat pelata moitteetta, tai sitten vaativat melkoisen teknisesti osaavaa säätöä jotta homma onnaa (ja jotkin moninpelit käyttävät huijauksenestojärjestelmää, jotka eivät tunnista linuxia sieltä alta, vaan epäilevät pelaajan huijaavan ja palkitsevat pysyväisbännillä.).

Taitaa Linuxin pelitietosi olla jostain vuosituhannen taitteesta. Ei ole pelaaminen ongelma enään, kuin joidenkin harvojen artikkelien kohdalta. Kaikkea ei toki saa toimimaan, mutta se on hyväksyttävä kompromissi.
Otsikko: Vs: Linuxin levittäminen valtaväestöön
Kirjoitti: Illu - 17.04.20 - klo:21.51
Mihin ketjuun oikein törmäsin? Luulin kyseessä olevan jonkin puhelimeen liittyvän.
Otsikko: Vs: Linuxin levittäminen valtaväestöön
Kirjoitti: kaulahuivi - 17.04.20 - klo:23.33
Elämä on täynnä yllätyksiä. Kannattaa olla utelias!
Otsikko: Vs: Linuxin levittäminen valtaväestöön
Kirjoitti: samihs72 - 18.04.20 - klo:08.49
Koronan aikana on surkeaa kuultavaa kun kaikilla koululaisilla ja opiskelijoilla ei ole mahdollisuutta tehokkaaseen kotiopiskeluun. Syyksi ilmoitetaan tietokoneiden kalleus. On suuri häpeä, että koululaiset pakotetaan MS Office ja muuhun Microsoft maailmaan, siis maksullisesten ohjelmistojen maailmaan ja sitä myötä kalliisiin, uusiin Windows-koneisiin ja niiden jatkuvaan ajantasalla pitämiseen, joka on kallista. Ei tekstinkäsittelyyn ole ainakaan 15 vuoteen tarvittu mitään MS Office -ohjelmistoa vaan aivan samalla lailla on voinut kirjoittaa melkein millä hyvänsä ohjelmistolla. Sama koskee muitakin yleisohjelmia. Avoimena löytyy GIMPit, Scribukset ja Audacity:t hieman vaativampaankin harrastamiseen ja opiskeluun - löytyypä kokonainen Ubuntu Studio distro, jossa luulisi olevan aika paljon opiskeltavaa. Laitteet joilla näitä voidaan käyttää, löytyisivät pääasiassa ilmaisina firmojen poistokoneista, jos sellaisia pyytäisi. Harrastajat mielellään nämä laittaisivat kuntoon ja toimittaisivat tarvitseville. Nyt sen sijaan pakotetaan windows 10 ja ms office ostoksille ja käytännössä samalla pitää ostaa se konekin (lisenssiehdot on tehty sellaisiksi, että muunlainen Windows 10 ostaminen on mahdollisimman hankalaa tai kallista). Avoimessa maailmassa koneet ja ohjelmistot voisivat olla yläluokkalaisten harjoitustöitä, koska käyttörajoituksia ja lisenssiehtoja ei näissä ole.

Tässä mielessä koululaisilta ja opiskelijoilta kupataan kuntien ja valtion näköalattomuuden vuoksi moninkertaiset hinnat tietotekniikasta. Muunlainen kehitys ei ole edes nähtävissä, koska hyväksytään keinotekoiset esteet muiden ohjelmistojärjestelmien käytölle ... kommenttina tuolle asialle miten Linuxissa täytetään lomake.
Mennään hieman aiheen vierestä mutta jatkan hieman myös..
Pakko olla hieman eri mieltä tästä, mulla on lapset nyt kolmessa eri koulussa ja ei siellä Covid-19 etäopiskelua ohjata tekemään mikkiksellä tai macillä. Koulu jakaa Chromebookeja kainaloon niille, jolla ei ole omaa konetta. Etäopiskelu tapahtuu google classroomia ja meet:iä käyttäen. Mun mielestä tuo on hyvä suuntaus. Chromebookeissa on ylivoimaista helppous. Ja dokumentit tehdään Google docsilla classroomin sisällä.
Otsikko: Vs: Linuxin levittäminen valtaväestöön
Kirjoitti: Ganymedes - 18.04.20 - klo:09.02
Pakko olla hieman eri mieltä tästä, mulla on lapset nyt kolmessa eri koulussa ja ei siellä Covid-19 etäopiskelua ohjata tekemään mikkiksellä tai macillä. Koulu jakaa Chromebookeja kainaloon niille, jolla ei ole omaa konetta. Etäopiskelu tapahtuu google classroomia ja meet:iä käyttäen. Mun mielestä tuo on hyvä suuntaus. Ja dokumentit tehdään Google docsilla classroomin sisällä.

OK, mutta tuohan ei ole mielipide vaan toteamus asian tilasta. Hyvä näin. Esimerkiksi noinhan se pitäisi ohjeistaa joka koulussa. Koneita tuskin jaetaan kaikissa kouluissa noin vain.

Pointtini oli se, että Suomessa on oppivelvollisuus. Jos vaatimuksena on tietyn amerikkalaisen firman ohjelmat ja käyttö/ohjelmistojärjestelmä, se ei nyt vaan ole oikein. Näin tiedän, että asiantila on jossakin muualla, oli siis jo ennen Covid-19:ää - minulla ei ole mitään tilastoja asiasta, mutta en ole nähnyt julkista, toisenlaista ohjeistusta jaetun. Pelkästään jo tällä perusteella asiat ovat väärin.

Tämä kaupallisen, suljetun järjestelmän vaatimus on tarkemmin ajatellen aika twin-peaks-mäistä ... maailmassa tapahtuu järjettömiä asioita ja ihmiset käyttäytyvät kuten mitään erikoista ei tapahtuisi.

---

Se mitä kukakin käyttää peleihin ei ollut minun pointtini ollenkaan. Jos siihen haluaa panostaa rahaa, mihin hyvänsä järjestelmään, minkälaisen perheen varoista hyvänsä, on se jokaisen oma valinta. E-sports panostus voi olla järkevääkin, ei ole muiden asia sitä päättää.
Otsikko: Vs: Linuxin levittäminen valtaväestöön
Kirjoitti: kaulahuivi - 18.04.20 - klo:12.59
Kuinkahan moni iso kunta tekee noin? Meillä on ainakin kalliit HP ja iPadit koulun käytössä Tampereella ja oppilailla enimmäkseen samaa. En ole nähnyt opetushallituksen virallista ohjetta asiasta. Lukiossa käy mikä tahansa merkki, mutta omalla vastuulla ja ainakin tähän asti on suositeltu Windows-läppäreitä varmoina pätevinä hankintoina.
Otsikko: Vs: Linuxin levittäminen valtaväestöön
Kirjoitti: JaniAlander - 18.04.20 - klo:13.22
Se on vähän miten ottaa. Jos tarkoitus on tehdä koneella vain vakavaa ryppyotsaista työtä, niin juu kyllä, Linux, Libreoffice jne venyvät pitkälle. Jos sillä haluaa myös pelata, niin kylmä tosiasia on, että suoraa Linux-tukea on sangen vähän, ja epäsuorat viritelmät Winen tms kanssa voivat pelata moitteetta, tai sitten vaativat melkoisen teknisesti osaavaa säätöä jotta homma onnaa (ja jotkin moninpelit käyttävät huijauksenestojärjestelmää, jotka eivät tunnista linuxia sieltä alta, vaan epäilevät pelaajan huijaavan ja palkitsevat pysyväisbännillä.).

Taitaa Linuxin pelitietosi olla jostain vuosituhannen taitteesta. Ei ole pelaaminen ongelma enään, kuin joidenkin harvojen artikkelien kohdalta. Kaikkea ei toki saa toimimaan, mutta se on hyväksyttävä kompromissi.

Mulla on steam Linuxissa, ja ei se valikoima ole kovin vertailukelpoinen Windowsin kanssa. Edes ns. kovien pelinimikkeiden osalta. Vaikka tilanne onkin parantunut Ts. Windowsille on edelleen paikkansa. Jos sitten ei ole pelaaja, ja eikä tarvitse ehdottomasti jotain nimenomaista suljettua ohjelmistoa Linuxilla tulee toimeen hyvin.
Otsikko: Vs: Linuxin levittäminen valtaväestöön
Kirjoitti: Timo Tamminen - 18.04.20 - klo:14.05
Se on vähän miten ottaa. Jos tarkoitus on tehdä koneella vain vakavaa ryppyotsaista työtä, niin juu kyllä, Linux, Libreoffice jne venyvät pitkälle. Jos sillä haluaa myös pelata, niin kylmä tosiasia on, että suoraa Linux-tukea on sangen vähän, ja epäsuorat viritelmät Winen tms kanssa voivat pelata moitteetta, tai sitten vaativat melkoisen teknisesti osaavaa säätöä jotta homma onnaa (ja jotkin moninpelit käyttävät huijauksenestojärjestelmää, jotka eivät tunnista linuxia sieltä alta, vaan epäilevät pelaajan huijaavan ja palkitsevat pysyväisbännillä.).

Taitaa Linuxin pelitietosi olla jostain vuosituhannen taitteesta. Ei ole pelaaminen ongelma enään, kuin joidenkin harvojen artikkelien kohdalta. Kaikkea ei toki saa toimimaan, mutta se on hyväksyttävä kompromissi.

Mulla on steam Linuxissa, ja ei se valikoima ole kovin vertailukelpoinen Windowsin kanssa. Edes ns. kovien pelinimikkeiden osalta. Vaikka tilanne onkin parantunut Ts. Windowsille on edelleen paikkansa. Jos sitten ei ole pelaaja, ja eikä tarvitse ehdottomasti jotain nimenomaista suljettua ohjelmistoa Linuxilla tulee toimeen hyvin.

Protonista kuullut? :) Itselleni ainakin oli (positiivinen) järkytys, miten moni Windows-peli sai platinum-luokituksen ProtonDB:ssä.
Otsikko: Vs: Linuxin levittäminen valtaväestöön
Kirjoitti: jekku - 18.04.20 - klo:14.36
...
 Jos sitten ei ole pelaaja, ja eikä tarvitse ehdottomasti jotain nimenomaista suljettua ohjelmistoa Linuxilla tulee toimeen hyvin.

Aikansa vitsaus olivat ne "webbisovellukset" jotka eivät toimineet kuin IE:ssä.
Olisko jotain kymmenisen vuotta kun silloisella työnantajallani oli ainakin pari käytössä, ja harmillista sinänsä kun niitä piti käyttää ainakin kerran kuukaudessa. Joitain raportointityökaluja.

Onneksi oli joku huoltopiste jossa pääsi kirjautumaan windowsiin ja ajan myötä siitä IE-syövästäkin parannuttiin.
Otsikko: Vs: Linuxin levittäminen valtaväestöön
Kirjoitti: kaulahuivi - 18.04.20 - klo:14.45
Laitoin asiasta sähköpostia eduskuntaan. Syvässä ovat asenteet siellä. Vaihto Linuxiin on liian kallis. Eduskunnan tietohallinto hallitsee vain Windowsin. Vastauksia tulee varmasti vielä lisää. Valtiovarainministeri ehdotti omaa euroopplaaista käyttistä ja ohjelmistoja EU tasolla. Alan kohta konsultiksi!
Otsikko: Vs: Linuxin levittäminen valtaväestöön
Kirjoitti: JaniAlander - 18.04.20 - klo:15.08
Protonista kuullut? :) Itselleni ainakin oli (positiivinen) järkytys, miten moni Windows-peli sai platinum-luokituksen ProtonDB:ssä.

Juu olen, ja kyllä toimivaksi kehuttu monessa yhteydessä. Tosin siinä voi tulla vastaan aiemmin mainitsemani huijausten estot, moni työkalu tutkailee koneessa ajavia prosesseja ja Linuxin kanssa sellainen tutkailu pysähtyy kuin seinään, ja ohjelma päättää, että olet kiero huijari :) Ja huonossa lykyssä julkaisijan politiikkana voi olla tunnuksen pysyväiskielto ja rahoja ei tule takaisin. Ts. on vähintäänkin suotavaa selvitellä asianlaita ennen kuin kokeilee jotain tiettyä nimikettä Linuxissa. Tuosta pikaisella katsomisella näemmä jokunen omista pelkästään Windows nimikkeistä ajaisi ilman isoja ongelmia.
Otsikko: Vs: Linuxin levittäminen valtaväestöön
Kirjoitti: matsukan - 18.04.20 - klo:21.01

Tässä on huomattava se tosiseikka että kun esim eduskunta valitsee Windowsin käyttöjärjestelmäksi sihteerille käytännössä tehdään valinta organsaation kokonaisuutta ajatellen. Samalla otetaan koko organisaation kannalta tärkeät toiminnot kuten palvelut kuten Sharepointti, Office ja AD.

Organsaation kannalta asia on helpompaa asioida yhden luukulta kuin käydä googlettamassa että mikä olisi paras LDAP ohjelmisto. Samalla myös käytettävät ohjelmistot pakottavat valitsemaan tietyn käyttöjärjestelmän. 

Onhan tässä asiassa olemassa myös sisään rakennettu businessenkeli toiminta mukana pitää huolen siitä ettei Officesta valita missään tapauksessa perusformaatiksi ODF:ää ...   

Eli pelkästään oma käyttöjärjestelmä ei riitä, tarvitaan myös oheisohjelmistot ja järjestelmät. Ja mitä olen katsonut Munchenin tapausta niin missään tapauksessa ei kannatta lähtemään tekemään omaan käyttöjärjestelmää vaan kannattaa ottaa jokin olemassaoleva jakelu ja mukauttaa se. Ja keskittyä rakentaan oheispalvelut kuntoon.

Otsikko: Vs: Linuxin levittäminen valtaväestöön
Kirjoitti: rs - 19.04.20 - klo:01.35
täällä on puhuttu noista kouluista ja microsoftin tuotteiden pakollisuudesta. korkeakoulut tarjoaa lähes poikkeuksetta opiskelijoilleen office365 paketin ja/tai googlen g suite for education paketin, jolloin opiskelujan ei tarvitse itse ostaa mitään. lopputyön kirjoittamiseen käytetään myös paljon latexia. en tiedä miksei libreofficeakin voisi käyttää, jos saa vaan wordille tehdyn pohjan näyttämään samalta (eihän kukaan tiedä millä se oikeasti on tehty)

peruskoulusta ja toisesta asteesta en tän hetkistä tilannetta tiedä, mutta varmaan sielläkin osalla kouluista nuo office365 ja g suite käytössä ja jos ei ole niin oppilaat voi tehdä itse ilmaisen google-tilin ja käyttää docsia yms. näin tiedän tapahtuvankin. ylioppilaskirjoituksethan tehdään nykyään abitti-nimisellä linux-käyttöjärjestelmällä, ja tämän johdosta ainakin osassa lukioista on suositeltu käyttämään libreofficea yms muita avoimia ohjelmia, jotta ovat sitten kirjoituksissa tuttuja. nopealla googleuksella näyttäisi, että myös monien lukioiden sivuilla sanotaan, että opiskelijan oma tietokone voi olla windows, mac, tai linux -käyttöjärjestelmällä varustettu. joissakin taas sanottiin että linuxia ei suositella kun kaikkia tarvittavia ohjelmia ei siihen saa.

yksilötöissä ei taida tulla ongelmaa käytti sitten mitä tahansa ohjelmaa kirjoitamiseen tai taulukkolaskentaan, ryhmätöissä saattaa olla haastavaa jos muut käyttää office365 tai g suitea ja itse haluaa käyttää libreofficea

oma lukunsa on sitten toki erilaiset ammattilaisohjelmistot mitä käytetään musiikin tuotantoon, videon/valokuvien muokkaamiseen, erilaiset suunnitteluohjelmat jne. moniin löytyy hyviä avoimiakin softia mutta ammattilaisohjelmien puolella ollaan ehkä monesti juurtuneempia niihin vanhoihin tuttuihin "isoihin" nimiin/alan "standardeihin", niinkuin taisi olla pitkään myös toimisto-ohjelmien kanssa ja on edelleenkin muttei ehkä ihan niin paljoa enää

joka tapauksessa paljon on tässä asiassa tultu eteenpäin! ja niin pitääkin kun vaatimuksena on että tehtäviä tehdään myös kotona eikä vain koulun koneilla.

tällaisia ajatuksia tällä kertaa, monet pohjautuvat omiin kokemuksiin siis. olen ala-asteesta korkeakouluun asti selvinnyt ostamatta itse esim ms officen lisenssiä. ala-asteella käytin openofficea/libreofficea (ei tainnut olla edes windowsia koko talossa silloin, pelkkä ubuntu), yläasteella LO ja google docs, luokiossa google docs ja LO, korkeakoulussa LO sekä g suite ja office365, jotka tuli koulun kautta. korkeakoulussa käytin vain lopputyöhön ja ryhmätöihin wordiä (ryhmätöihin myöskin g suitea), muihin LO.  olisi sen lopputyönkin voinut varmasti tehdä LO:lla mutta kun oli word käytettävissä niin meni helpoiten sillä. ainoita ongelmia koko koulu-urallani LO:n käytössä taisi olla muutamat kerrat calcilla kun jotkut funktiot ei toimineetkaan samalla tavalla excelissä, piti siis palauttaa tiedostona ja olin tallentanut xlsx tiedostona mutta kun opettaja oli avannut sen excelillä niin ei ollutkaan toiminut. tekstinkäsittelyssä ei ollut mitään ongelmia, kun tiedostot palautettiin aina pdf-muodossa

btw, joissakin kouluissa on myös linux käytössä. muistaakseni opinsys-niminen firma on tarjonnut palveluita joissa käytetään linuxia (kustomoitu ubuntu) ltsp-järjestelmäll

edit: tämmöinen löytyi tuosta viimeksi mainitusta https://joinup.ec.europa.eu/collection/business-and-competition/news/fi-over-hundred-schools-us tuon mukaan yli sadassa koulussa olisi linuxit käytössä. jollen väärin muista niin jutussa mainittu Risto on tainnut tälläkin foorumilla pyöriä!
Otsikko: Vs: Linuxin levittäminen valtaväestöön
Kirjoitti: Ganymedes - 20.04.20 - klo:10.49
Ok, hyvää tietoa tuossa edellisessä ketjussa. Sääli, että tuollaiset hyvä opit eivät ole tuntuneet leviävän maaseudulle asti. Tuon kirjoituksen perusteella näyttäisi siltä, että jotkut kunnat ovat asian ymmärtäneet. Hehän peruskouluista vastaavat. Sillä, että valtiovalta ja ministeriöt ymmärtäisivät asian, saataisin aikaan paljon. Nyt kunnat räpeltävät mitä räpeltävät.

Tämä ketju on laajentunut aihepiiriltään, joten tässä hieman kertaus sille mitä aiemmin yritin sanoa.

Linuxin leviäminen peruskuluttajalle: Jos puhutaan läppäreistä ja pöytäkoneista, en näe tälle juuri mitään mahdollisuutta. Kuluttaja ei vaihda toiseen ympäristöön käytännössä koskaan, vaikka toinen ympäristö olisi jossain määrin edullisempi tai turvallisempi - siis tarkoitan missään tuotteissa. Pitää tapahtua jotakin todella radikaalia. IT-ammattilaiselle radikaali asia voi olla XP-koneen nyrjähtäminen puolen vuoden huolellisen käytön jälkeen, sähköpostin mukana tullut virus tai vaikkapa Microsoftin lisenssiehdot ... tavallinen kuluttaja ei näitä ymmärrä, koska hänen mielestään "sellaisia kaikki tietojärjestelmät ovat".

Jos ajatellaan mobiililaitteita, puhelimet ja tabletit etunenässä, niin radikaali muutos on tapahtunut. Niillä tehdään hyvin suuri määrä toimintoja, joita aiemmin tehtiin pöytäkoneella ja tehdään myös uusia asioita. Tällöin Windowsit on unohdettu täysin. Linux on käyttöjärjestelmänä ollut valtavirta jo todella pitkään ja ohjelmistojärjestelmä Android ylitti 50% markkinaosuuden jo kauan sitten.

Sulautetuissa järjestelmissä muutos on ollut piilevä ja niissä Linux lienee valtavirta, tai ei ainakaan mikään Windows CE viritys. Ohjelmistojärjestelmät näissä ovat sekulia, esim. verkkolevyissä ja navigaattoreissa on toinen toistaan ihmeellisempiä käyttöliittymiä.

Julkisyhteisöihin Linux työpöydät leviäisivät helposti jos näkemystä olisi. Näkemys pitäisi löytyä mm. yhteiskunnallisen tilinpäätöksen merkityksessä ja osaamista pitäisi löytyä esim. turvallisuusaspektien ymmärtämisessä - kumpaakaan ei tunnu löytyvän ... tosin edellisessä postituksessa kerrottiin että jotkut kunnat tajuavat näitä asioita eivätkä pakota perheitä sijoittamaan rahojaan täysin turhaan.

Noin lyhyesti sanottuna yhtään taitava kaupallinen toimija voi helposti torpedoida Linuxiin siirtymisen. Korkeakoulujen jakamat "ilmaiset" Office 365 paketit ovat tästä esimerkkejä. Sinänsä Microsoft tuotteiden hinnat ovat pudonneet rajusti - ennen niistä piti pulittaa satoja euroja, nyt home-versiot pyörivät siellä 100 euron tienoilla ja OEM-version eivät maksa paljon mitään.

Tästä päätellen Microsoft ottaa Linux-uhkan aivan tosissaan, onhan Windowsissa jo mukana "aito Linux" ... ainakin jossakin tuoreessa Windows 10 päivityksessä, jota jaetaan sitten joskus, joillekin asiakkaille, joiden koneet eivät välttämättä ole kokonaan solmussa asennuksen jälkeen ja ainakin jotkut kriittiset ohjelmat toimivat niissä päivityksen jälkeen .... tarkoitan sitä, että onko Linux mukana vai ei ... ota siitä sitten selvää kun päivitykset ovat mitä ovat.

Vielä selvyyden vuoksi - ammattiohjelmistot ovat oma asiansa. Niiden merkitys on monesti niin suuri, että ne valitaan ensin ja käyttöjärjestelmät näiden ohjelmistojen mukaan. Sekaympäristöt ovat myös melko tavallisia. Esim. Oracle servereitä pyöritetään toisinaan Linuxilla vaikka kaikki työasemat olisivatkin Windowsia. Virtualisointialustat eivät useinkaan tule Microsoftilta vaan esim. VMwarelta (Red Hat Linux jossakin siellä pohjalla nykyään). Sinänsä aika pateettista, että esim. Google ja VMware eivät markkinointiviesteissään mainitse Linuxia vahingossakaan. Oracle kyllä mainitsee, koska heillä on ihan oma Linux versionsa - ilmeisesti siksi että sen avulla he pyrkivät hallitsemaan rahavirtaansa (vaikka noin muuten sitä ei tarvitakaan, muuten kuin ehkä referenssiksi).

Ammattiohjelmista puhuminen ei suoranaisesti ole topicin mukaista, mutta epäsuorasti se on. Työntekijöille monesti jaetaan "ilmaisia" versioita työpaikalta. Tämä on taas yksi markkinointikikka, jolla käyttäjät pidetään Microsoft-leirissä. Onhan tietotekniikka huumekaupan ohella niitä ainoita teollisuudenaloja, jossa asiakasta kutsutaan käyttäjäksi  :)
Otsikko: Vs: Linuxin levittäminen valtaväestöön
Kirjoitti: matsukan - 20.04.20 - klo:16.15

W10:sen ongelmat kypsyttyvät ja on jo kypsyttänyt monen hardcore pelaajan Windowsiin. Yksi vaihtoehto miten vaihto Desktop ympäristössä tulee mahdolliseski on pelituen parantumisen kautta. Esim Steam Proton tuen parantuminen on mahdollistanut entistä useamman pelaajan siirtymisen Linuxin käyttäjäksi. Tämä on vain hidas prosessi mutta jos ei tule mitään keinotekoisia esteitä en näe mitään estettä sille että kuluttajat ottavat Linux ympäristön todellisena vaihtoehtona. 

Onhan Linux aina valinta mitä Mac on omassa ympäristössään.
Otsikko: Vs: Linuxin levittäminen valtaväestöön
Kirjoitti: JaniAlander - 20.04.20 - klo:17.41

W10:sen ongelmat kypsyttyvät ja on jo kypsyttänyt monen hardcore pelaajan Windowsiin. Yksi vaihtoehto miten vaihto Desktop ympäristössä tulee mahdolliseski on pelituen parantumisen kautta. Esim Steam Proton tuen parantuminen on mahdollistanut entistä useamman pelaajan siirtymisen Linuxin käyttäjäksi. Tämä on vain hidas prosessi mutta jos ei tule mitään keinotekoisia esteitä en näe mitään estettä sille että kuluttajat ottavat Linux ympäristön todellisena vaihtoehtona. 

Onhan Linux aina valinta mitä Mac on omassa ympäristössään.

Täytyy sanoa, että osut kyllä oikeaan. Win10:n iso päivitys on aina semmoinen asia että sitä oman peliympäristönsä kanssa tietää saavansa pari seuraavaa päivää testailla mikä hajosi, ja saako sen hajonneen jutun jollain konstilla korjattua. Yhdessä vaiheessa homma pänni siinä määrin että harkitsin vakavasti Seiskan asennuslevyn ottoa esiin ja Winukan downgreidaamista. Tyypillinen ongelmalapsi oli mm. GTA V, eräs Windowsin päivitys yksinkertaisesti hävitti suorituskyvyn, nykyiselläänkin peli nykäisee silloin tällöin, ja meikällä sentään on ihan kelpo näytönohjain ja muistiakin ja prossutehoa reilusti yli pelin tarpeiden.

Ts. jos Linuxia tuettaisiin natiivisti tai riittävän hyvin mun pelikirjaston sisällön suhteen niin Windows tekisi katoamistempun SSD:ltä ihan heti :D
Otsikko: Vs: Linuxin levittäminen valtaväestöön
Kirjoitti: Ganymedes - 20.04.20 - klo:18.20
Hyvä kuulla näistä pelaajien Windows 10 ongelmista. En ole niistä tietoinen kuin aivan yleisellä tasolla. Business-puolella Windows 10 ongelmat ovat periaatteellisella tasolla aivan karmeita. Ei isompia ohjelmia voi mitenkään testata jokaisen ns. Feature Upgrade kohdalla, vaikka varsinkin 19. versioiden osalta se olisi vaatimus. Tätä yritetään hallita sillä että ei päivitetä. Microsoft on päivitysten hallinnan tehnyt alunperin väärin - selkeästi markkinointiosastolta on tullut "hyvä idea" saumattomasta jatkuvasta kehittämisestä, mutta kun ohjelmistojen kehitys- ja päivitysteknologia ei ole ollut vastaavalla tasolla, niin homma on levinnyt käsiin. Uudemmissa versioissa on jo helpompaa jättää päivittämättä - ainakin siirtää ongelmaa eteenpäin.

Tämä nyt ei sitten ehkä ole valtavirran tekniikkaa, mutta voiko pelaaja käyttää virtualisointia, lähinnä tarkoitan tässä VMwarea joka on asian auktoriteetti? Tarkoitan sitä, että Windows-konetta ajettaisiin virtuaalisesti. Direct-X ja OpenGL tuet ovat olleet VMwaressa jo vaikka kuinka kauan. Vai onko peleissä jotain suoria rautakytkentöjä tai keinotekoisia esteitä tämän estämiseksi? Jos tämä toimisi, voisi Windows olla melko turvallisesti jokin vanhempi Windows tai päivittämätön versio, kun sillä ei tehtäisi mitään muuta. Pääkoneessa voisi ajaa käytännössä mitä hyvänsä Linuxia (tai muutakin).

Tietynlaisessa ammattikäytössä ei virtualisoinnin ulkopuolella (perinteisesti VMware, nykyään myös VirtualBox ja Azure-viritykset) ole enää tehty yli 10 vuoteen mitään ohjelmistojen tukea, testausta, koulutusta tai kehitystä. Onko tällainen toiminta tehty peleissä mahdottomaksi? En usko että grafiikan nopeus, jos puhutaan tuetuista grafiikkakirjastoista kuten OpenGL, on ongelma, jos sitä ei ole tahallaan tehty ongelmaksi ... pelihän voi toki tutkia että ajetaanko sitä virtuaalikoneella vai ei ja estää toiminnan. Selvyyden vuoksi todettakoon, että VMware Workstation Player (nykyinen nimi), on ilmainen kotikäytössä.
Otsikko: Vs: Linuxin levittäminen valtaväestöön
Kirjoitti: matsukan - 20.04.20 - klo:18.40

Ei ole pelaajien kannalta todellakaan mikään vaihtoehto. Vaikka se hidastaisi 0,5 ms niin sekin on raja "elämän" ja fragin välillä.
Otsikko: Vs: Linuxin levittäminen valtaväestöön
Kirjoitti: Ganymedes - 20.04.20 - klo:19.07

Ei ole pelaajien kannalta todellakaan mikään vaihtoehto. Vaikka se hidastaisi 0,5 ms niin sekin on raja "elämän" ja fragin välillä.

OK, mutta eikös tuo ole pienempi ero kuin 200 euron ja 1000 euron näytönohjaimen ja myös 300 euron ja 3000 euron i7:n välillä?

Ovatko pelikoneet siis aina 2000-4000 euroa kalliimpia kuin tavalliset hyvät koneet?

Onhan pelejä tietysti varsin erilaisia, mutta ymmärrän että nyt puhutaan interaktiivisista, graafisista toimintapeleistä ja mahdollisesti kilpailuista.

---

No, vakavasti ottaen en usko systeemin nopeuttamiseen syytämällä siihen tolkuttomasti rahaa. Järkevän systeemin rakentaminen perustuu huolelliseen analyysiin ja tarvittaviin mittauksiin.

Se, että jokin virtualisointi ei toimi peleissä, näkisin, että se voi johtua kahdesta asiasta:

- virtualisointijärjestelmä ei tue jotakin grafiikan ominaisuutta tai tuki laahaa jäljessä. Tällöin grafiikka voi olla merkittävästi hitaampaa tai puutteellista tai väärää

- pelissä on aktiivisesti estetty pelin ajaminen virtualisoinnissa
Otsikko: Vs: Linuxin levittäminen valtaväestöön
Kirjoitti: JaniAlander - 21.04.20 - klo:02.50
OK, mutta eikös tuo ole pienempi ero kuin 200 euron ja 1000 euron näytönohjaimen ja myös 300 euron ja 3000 euron i7:n välillä?

Ovatko pelikoneet siis aina 2000-4000 euroa kalliimpia kuin tavalliset hyvät koneet?

Onhan pelejä tietysti varsin erilaisia, mutta ymmärrän että nyt puhutaan interaktiivisista, graafisista toimintapeleistä ja mahdollisesti kilpailuista.

Kyse ei aina ole edes siitä puolen millisekunnin viiveestä, itsellä se GTA V hidastui kokoonpanolla i5 8gt muistia, Nvidia 950 GTX sulavasta pelikelvottomaksi yhden ainoan päivityksen toimesta. Nyt se toimii vain "vähän huonommin" kuin roimasti tehoa vaativampi Red Dead Redemption 2. Tosin kokoonpano päivittyi 24 gigaan muistia ja Nvidia RTX2060:aan. Ja tämä tulos siis tällä kokoonpanolla.

Ah tuossa olikin virtualisointiasiaa välissä. Itse olen sikäli vanhanaikainen että käyttistä kyllä mieluusti ajaa suoraan raudassa eikä pistä mitään softaa väliin, ratkaisuni asioihin on dualboot. Virtualisointi kotikoneen resursseilla on lähinnä testailua varten. Plus peleissä siinä käy monesti niin että sitten virtualisoidaan kahdesti, osa kopiosuojauksista pelaa niin että ne ajavat varsinaista peliä virtualisoituna.
Otsikko: Vs: Linuxin levittäminen valtaväestöön
Kirjoitti: Whig - 21.04.20 - klo:08.59
Nämä ovat järkyttäviä rahasummia ohjelmistoista, joilla ei tee mitään, jos koulu ei pakottaisi näitä käyttämään.

Miten koulu pakottaa opiskelijoita käyttämään windowsia muuta, kuin koulussa?
Otsikko: Vs: Linuxin levittäminen valtaväestöön
Kirjoitti: Ganymedes - 21.04.20 - klo:09.52
... sulavasta pelikelvottomaksi yhden ainoan päivityksen toimesta. Nyt se toimii vain "vähän huonommin" kuin roimasti tehoa vaativampi Red Dead Redemption 2

...

... Plus peleissä siinä käy monesti niin että sitten virtualisoidaan kahdesti, osa kopiosuojauksista pelaa niin että ne ajavat varsinaista peliä virtualisoituna.

Mielenkiintoinen tuo jälkimmäinen huomio.

Virtualisoinnin idea ammattikäytössä on siinä, että ympäristöjä voi olla kymmeniä (ihan oikeasti näin) helposti (erilaisten syiden johdosta, esim. asiakasympäristöt, ohjelmistoversiot, kehitysprojektit), päivitykset pysyvät kurissa ja muut ohjelmistot eivät aiheuta ongelmia joko yhteensopimattomuuden tai asennusohjelmien virheiden vuoksi. Eli siis virtualisoinnilla yksinkertaistetaan tilannetta.

Tämä voisi olla idea peleissäkin jolloin päivityksiä ei tarvitse ottaa epävakaaseen Windows 10 järjestelmään tai että niitä voi kokeilla kopiovirtuaalikoneella ennen kuin niitä oikeasti ottaa käyttöön.

Toisaalta - jos pelien käyttäminen muuttuu monimutkaisemmaksi, niin yksinkertaistamisen hyvä puoli muuttuu negatiiviseksi - joten, ei nyt ainakaan valtaväestölle sovellu.

Monimutkaisuutta saattaa lisätä sekin, että näytönohjaimen tulee toki olla tuettu fyysisessä koneessa ja sen käyttöjärjestelmässä, jotta virtualikone voi käyttää rautatukea.

... no tämä oli vain idea ja kysymys ... en tiedä milloin tämä toimisi ja milloin ei ja kenellä toimisi.
Otsikko: Vs: Linuxin levittäminen valtaväestöön
Kirjoitti: Ganymedes - 21.04.20 - klo:10.05
Nämä ovat järkyttäviä rahasummia ohjelmistoista, joilla ei tee mitään, jos koulu ei pakottaisi näitä käyttämään.

Miten koulu pakottaa opiskelijoita käyttämään windowsia muuta, kuin koulussa?

En ole aivan varma mitä tuo lause tarkoittaa ...

... mutta, oikeastaan kyse ei ole siitä että pakotetaan johonkin vaan siitä ettei aktiivisesti tueta muiden järjestelmien, kuten MacOS, Linux ja ChromeOS -käyttöä.


Yksityiskohtaisemmin, esimerkkejä vain kahdesta eri päästä:

1.
Jos alaluokkalaiselle sanotaan, että pitää tehdä Excelillä ja Wordillä ja luovuttaa näissä muodoissa, ei alaluokkalainen, keskivertoperheen tuella osaa muuta tehdä kuin käyttää Windowsia ja MS Officea ... varsinkaan kun ongelmia tai ainakin säätöä on tiedossa muissa tapauksissa jos koulu itse on standardoinut MS Officen käytön ja sen suljetut formaatit.

Koronan aikana erilaiset etäyhteydet, jos vaikka käytetään Teamsiä, niin eipä onnistu muilla kuin Windowsilla.


2.
Aiemmin jo kerrottiin, että yliopistot antavat opiskelijoille Office 365 ohjelmiston. Tällä sidotaan käyttäjät Microsoftin tuotteisiin, jollei samalla aktiivisesti tueta muiden ympäristöjen käyttöä. En tiedä tapahtuuko näin, mutta sanoisin, että ministeriötasolla asiaa ei ole oivallettu, koska siitä ei ole mitään tiedotettu.


---

Sinänsä nämä ovat ohjelmistomarkkinoinnin aivan perusasioita, jotka Microsoft hallitsee suvereenisti. Kuluttajat eivät tunnu näitä ymmärtävän. Valitettavasti monilla MS-maailmaan sitoutuneilla asiantuntijoilla näyttää olevan Tukholma syndrooma Microsoftin suhteen (katso Wikipediasta mitä tämä tarkoittaa, jos ei tuttu).
Otsikko: Vs: Linuxin levittäminen valtaväestöön
Kirjoitti: Whig - 21.04.20 - klo:10.34
Nämä ovat järkyttäviä rahasummia ohjelmistoista, joilla ei tee mitään, jos koulu ei pakottaisi näitä käyttämään.

Miten koulu pakottaa opiskelijoita käyttämään windowsia muuta, kuin koulussa?

En ole aivan varma mitä tuo lause tarkoittaa ...

... mutta, oikeastaan kyse ei ole siitä että pakotetaan johonkin vaan siitä ettei aktiivisesti tueta muiden järjestelmien, kuten MacOS, Linux ja ChromeOS -käyttöä.


Kun viestissä toit esille "Retail-versioista pikasurffauksella: Home versio Windows 10: 90 euroa. 365 Office Home ja Student: 120 euroa." niin oletan tämän tarkoittavan nyt täysin kotikoneita.

Itselle tuli mieleen lähinnä, että koulussa tehdään wordilla/excelillä/powerpointilla juttuja joita täytyy kotona jatkaa tai läksynä jotain noiden käyttämissä muodoissa mutta näihin taitaa löytyä openofficet yms. Teams:n toiminnasta ei Windows koneisas ei ole tietoa mutta ei kai sitä paljoa kouluissa käytetä normaalisti (normaali=ei korona aika).

Mielestäni kouluissa pitäisi opetella taulukkolaskentaa ei exceliä tai tekstinkäsittelyä ei wordiä ja tietotekniikassa sitten eri käyttöjärjestelmiä.
Otsikko: Vs: Linuxin levittäminen valtaväestöön
Kirjoitti: Ganymedes - 21.04.20 - klo:10.47
Mielestäni kouluissa pitäisi opetella taulukkolaskentaa ei exceliä tai tekstinkäsittelyä ei wordiä ja tietotekniikassa sitten eri käyttöjärjestelmiä.

Näinhän se juuri on.

Kirjoitukseni oli Korona-lähtökohdasta tehty. Nyt niitä koneita ja ohjelmistoja on ollut pakko hankkia kotiin ja ongelma tulee siitä, että kaikilla perheillä ei ole tähän varaa. Tämä on hyvin valitettavaa, kuten jo aiemmin kommentoin, tällaisia Linux/OpenOffice -koneita voisivat harrastelijat tehdä hyvin halvalla koululaisille, ihan hyväntekeväisyysprojektina käyttäen firmojen lahjoituksia käytöstä poistettuina koneina (jolloin kulu voisi olla jopa 0 euroa). Suljettujen ohjelmistojen kanssa tämä ei onnistu, vaan on tehty mahdollisimman hankalaksi ja siten kalliiksi.

Koneiden rakentaminen ja installointi voisi olla vaikkapa yläluokkalaisten harjoitustyö. Tämä kuitenkin edellyttää sitä, että koulussa alettaisiin opettamaan tietotekniikkaa eikä sitä mitä pelkästään Microsoftin varassa toimivan kuluttajan pitää nykyään tehdä (=osta, osta lisää, käytä, maksa korjauksesta, osta lisää, heitä pois, osta kaikki uudestaan, älä opiskele tietotekniikkaa sillä se on niin hankalaa, osta lisää).
Otsikko: Vs: Linuxin levittäminen valtaväestöön
Kirjoitti: Whig - 21.04.20 - klo:12.01
Koneiden rakentaminen ja installointi voisi olla vaikkapa yläluokkalaisten harjoitustyö. Tämä kuitenkin edellyttää sitä, että koulussa alettaisiin opettamaan tietotekniikkaa eikä sitä mitä pelkästään Microsoftin varassa toimivan kuluttajan pitää nykyään tehdä (=osta, osta lisää, käytä, maksa korjauksesta, osta lisää, heitä pois, osta kaikki uudestaan, älä opiskele tietotekniikkaa sillä se on niin hankalaa, osta lisää).

Tässä kannattaa muistaa, että varsinkin peruskouluissa se ATK-opettaja saattaa tietää tietotekniikasta vähemmän, kuin moni oppilas joten siellä ei mitään kovin ihmeellistä välttämättä saada aikaan.
Otsikko: Vs: Linuxin levittäminen valtaväestöön
Kirjoitti: JaniAlander - 21.04.20 - klo:14.23
Täytyy todeta tosin omakohtaisesti, että LibreOfficen tuki MS:n formaateille on itsellä ollut riittävä. Mulla on ko. sovellus niin Linuxissa kuin Windowsissa ja no useimmat dokumentit aukeavat ja tallentuvatkin ymmärrettävän näköisinä. Yhden powerpoint esityksen mikä murjoitui lukukelvottomaksi, mutta sepä ei auennut siististi edes Office365:sen webbiversiossa. Ts. tiedostossa oli jotain harvinaisen vialla.
Otsikko: Vs: Linuxin levittäminen valtaväestöön
Kirjoitti: Ganymedes - 21.04.20 - klo:14.56
Mulla on hivenen erilaisia kokemuksia nimenomaan Word-documenteista. Käytän moniin kirjoituksiini samaa pohjaa, jossa on sopivat sisennykset ja "ranskalaiset viivat" (bullets). Jos samaa kirjoitusta yrittää jatkaa Libre Officella, tai tekee päinvastoin, hommasta ei tule mitään. Sisennykset ja bulletit ovat pielessä.

Ehdottomasti helpointa on pysyä saman ohjelmiston sisällä, jos pitää muuttaa. En sinänsä epäile, etteikö asiaa saisi korjattua muuttamalla jomman kumman asetuksia.

Tässä mielessä sekakäyttö ei ole järkevä vaihtoehto samalle dokumentille.

Vähänkään vaativampaa editointiin käytän avointa ohjelmistoa Scribus, joka löytyy Ubuntuun ja Windowsille. Siinä fonttien kanssa saa joskus taistella, kun julkaistut PDF:t eivät toimi kaikilla lukijoilla kunnolla - lähinnä oma vika, ladattujen fonttien kanssa pitää olla tarkkana. Tämä ei kuitenkaan ole kirjoitusohjelma vaan julkaisuohjelma.

Se, että julkaisuohjelmasta ei tarvitse maksaa tuhansia euroja, on kyllä valtavaa edistystä, joka on tapahtunut Ubuntun elinaikana.
Otsikko: Vs: Linuxin levittäminen valtaväestöön
Kirjoitti: kamara - 21.04.20 - klo:15.19
Mulla on hivenen erilaisia kokemuksia nimenomaan Word-documenteista. Käytän moniin kirjoituksiini samaa pohjaa, jossa on sopivat sisennykset ja "ranskalaiset viivat" (bullets). Jos samaa kirjoitusta yrittää jatkaa Libre Officella, tai tekee päinvastoin, hommasta ei tule mitään. Sisennykset ja bulletit ovat pielessä.

Olet oikeassa, mutta ongelmia tulee jo kun käyttää kahta eri versiota saman tekijän Officesta.

Itselläni on kokemusta noin 200 sivuisesta dokumentista, mikä piti saada yhtenevään muotoon. Kirjan kirjoittaja oli käyttänyt työpaikan ja kodin Word-ohjelmaa, ja ne olivat eri versioita. (Toki siitä on vuosia aikaa, mutta kuitenkin.)

Kyseisen dokumentin parsiminen oli työlästä, mutta sainpahan nimeni dokumentin tekijää auttajien joukkoon kirjan kiitos-osioon.

Nykyään ehkä osaisin tehdä muutokset kätevämmin, kun formaattikin on muuttunut docx:ksi Wordissä. (En aivan muista oliko silloin Wordissä docx:ää, mutta en kuitenkaan osannut parsia sitä suoraan xml:llä, jolloin scriptillä olisi voinut sorkkiä virheellisiä rakenteita pois. Toki sekin olisi aika työlästä.)
Otsikko: Vs: Linuxin levittäminen valtaväestöön
Kirjoitti: AimoE - 21.04.20 - klo:15.20
Mutta eihän ohjelmaa tarvitse vaihtaa kun vaihtaa käyttistä, LO on saatavilla myös Windowsille. ITse en käytä MS Office-pakettia mihinkään, vaan LO:ta myös Windowsilla, jos ylipäätään siellä jotain teen.
Otsikko: Vs: Linuxin levittäminen valtaväestöön
Kirjoitti: JaniAlander - 21.04.20 - klo:16.06
Joo sama juttu AimoE, ei mullakaan löydy MS Officea, tai no on jossain asennuslevy Office XP:lle, mutta eipä niin aatamin aikaista softaa ole tullut asennettua.
Otsikko: Vs: Linuxin levittäminen valtaväestöön
Kirjoitti: Ganymedes - 21.04.20 - klo:19.18
Yep, valitettavasti kyse ei oikeastaan ollut siitä mitä me teemme yksiksimme. Kouluissa ja yhteisöissä, dokumentit ja pohjat tulevat jostakin, ja niitä pitää käyttää. Yrityselämässä tai muutenkaan, en muista KOSKAAN saaneeni tekstidokumenttia (editoitavaa) missään muussa kuin .doc muodossa - paitsi kaksi .rtf documenttia tänä vuonna.

Vaatimus siitä että siirtyy käyttämään jotakin muuta ohjelmistoa on melko täydellistä, kun puhutaan Ubuntun/Linuxin käyttämisestä ja documentti tulee muualta ja se on käytännössä aina Wordillä tehty.

Tämä aikaansaa noin 99.9% syyn sille, että julkisyhteisöt standardoisivat jonkun muun kuin suljetun Word-formaatin käytön.
Otsikko: Vs: Linuxin levittäminen valtaväestöön
Kirjoitti: Tomin - 21.04.20 - klo:21.17
Niin, OpenDocument (https://en.wikipedia.org/wiki/OpenDocument) on ollut standardi kauemmin kuin Office Open XML (https://en.wikipedia.org/wiki/Office_Open_XML), mutta eipähän se ole sen yleisyyttä ihan hirveästi edistänyt.
https://en.wikipedia.org/wiki/OpenDocument_adoption
Otsikko: Vs: Linuxin levittäminen valtaväestöön
Kirjoitti: matsukan - 21.04.20 - klo:22.34
Yep, valitettavasti kyse ei oikeastaan ollut siitä mitä me teemme yksiksimme. Kouluissa ja yhteisöissä, dokumentit ja pohjat tulevat jostakin, ja niitä pitää käyttää. Yrityselämässä tai muutenkaan, en muista KOSKAAN saaneeni tekstidokumenttia (editoitavaa) missään muussa kuin .doc muodossa - paitsi kaksi .rtf documenttia tänä vuonna.

Vaatimus siitä että siirtyy käyttämään jotakin muuta ohjelmistoa on melko täydellistä, kun puhutaan Ubuntun/Linuxin käyttämisestä ja documentti tulee muualta ja se on käytännössä aina Wordillä tehty.

Tämä aikaansaa noin 99.9% syyn sille, että julkisyhteisöt standardoisivat jonkun muun kuin suljetun Word-formaatin käytön.

Paitsi että koskaan ei saisi lähettää dokumenttia word muodossa vaan pdf formaatissa joka säilyttää dokumentin muotoilun ympäristöstä toiseen. Tämäkin olisi paremmalla opastuksella korjattavissa. Tosin en yhtään ihmettele sitä mitne vaikeaa pdf muuntaminen oli aikoinaan ja on osittain vieläkin Window:ssa.

Tämä excel ja wordi sanojen viljely on myöskin vain laiskan ihmisen vääriä sanayhteyksiä kun ei ymmärretä sitä mitä ollaan todellisuudessa tekemässä.
Otsikko: Vs: Linuxin levittäminen valtaväestöön
Kirjoitti: AimoE - 22.04.20 - klo:07.45
Paitsi että koskaan ei saisi lähettää dokumenttia word muodossa vaan pdf formaatissa joka säilyttää dokumentin muotoilun ympäristöstä toiseen.

Paitsi silloin kun tehdään yhteistyötä tai vähintäänkin lisätään kommentteja joista alkupeäräinen kirjoittaja poimii muutettavat asiat. Toki PDF-tiedostoja voidaan kommentoida erillisen pynakynäys-ohjelman avulla, mutta se on paljon kökömpää kuin varsinaisen kirjoitusohjelman yhtestyötoimintojen käyttö.
Otsikko: Vs: Linuxin levittäminen valtaväestöön
Kirjoitti: jekku - 22.04.20 - klo:08.31
Noista tallennusformaateista kun tuli juttua, niin kuinkas universaali ja/tai käyttökelpoinen se 'Rich Text' mahtaa olla?
Otsikko: Vs: Linuxin levittäminen valtaväestöön
Kirjoitti: Ganymedes - 22.04.20 - klo:10.35
Paitsi että koskaan ei saisi lähettää dokumenttia word muodossa vaan pdf formaatissa joka säilyttää dokumentin muotoilun ympäristöstä toiseen.

Paitsi silloin kun tehdään yhteistyötä tai vähintäänkin lisätään kommentteja joista alkupeäräinen kirjoittaja poimii muutettavat asiat. Toki PDF-tiedostoja voidaan kommentoida erillisen pynakynäys-ohjelman avulla, mutta se on paljon kökömpää kuin varsinaisen kirjoitusohjelman yhtestyötoimintojen käyttö.

Kyllä, tässä yhteydessä puhuttiin dokumentista jota on tarkoitus editoida. Pelkästään luettavissa dokumenteissa PDF on valtavirta ... johtuen siitäkin että Wordin metatiedot ovat pääasiassa hallitsemattomia normikäyttäjälle, eikä niitä saisi koskaan laittaa eteenpäin tarkistamatta (en tiedä auttaako sekään oikeasti, jos ei ole luotettavaa "puhdistinta") - PDF ratkaisee tuon.

Yhteisen formaatin tukeminen näyttää edistyvän huonosti. Yhteisen avoimen ohjelmiston standardointi ja sen tuoma tallennusformaatti toimisi välittömästi, jos ministeriöt sellaista älyäisivät suositella. No, tietysti laajempi asia, mutta ei tuo peruskoulutus nyt mitään hiukkasfysiikkaa ole tietotekniikan osalta ... lähinnä 30 vuotta vanhaa tekniikkaa. Wordi toimi kohtalaisen hyvin jo n. 30 vuotta sitten 486-koneessa. OMG, kun tätä ajattelee, niin onhan tämä naurettava ongelma.

PDF:n ottamisesta editointiin sen verran, että olen viime aikoina huomannut, että se on aikamoinen ongelma - riippuen PDF:stä.Tietääkö joku hyvän ohjelman Ubuntuun joka toimisi? Sorry, jos on pitkempi keskustelu, niin avaan uuden keskustelun.
Otsikko: Vs: Linuxin levittäminen valtaväestöön
Kirjoitti: Leko - 22.04.20 - klo:19.05
Epäilen, ettei noin iso muutos rahvaan keskuudesta lähde. Jos lähtee, niin ylhäältä, mikä se ylhäältä nyt sitten olisikin.

Joitakin elkeitä joissakin ulkomaissa on näkynyt tempoilemisena MS:stä eroon. Odottaa sopii, että suomalaiset tulevat olemaan tuon globaalin kehityksen häntiäisenä. Sen verran Euroopan amerikkalaisimpia olemme, ja lisäksi "rauhallisen hitaita".

Yksi esimerkki muutaman murrosikäisen inttämisestä asian ympärillä on luettavissa osoitteessa https://keskustelu.suomi24.fi/tiede-ja-teknologia/tietotekniikka/kayttojarjestelmat/sodat .  Siellä näyttää mielipide aaltoilevan milloin mihinkin, yleensä ilman asiapohjaa.

Kauan sitten edesmennyt kirjailija Honore de Balzack suositteli teksteissään suhutumista aarteseen jotenkin niin, että pidä se piilossa. Älä puhu siitä kenellekään. Kun haluat siitä nauttia, sulje ikkunat ja ovet ja ota aarteesi esiin vain silloin ja yksin. Sillä tavoin et herätä kateutta. 
Otsikko: Vs: Linuxin levittäminen valtaväestöön
Kirjoitti: Ganymedes - 22.04.20 - klo:19.12
...
Kauan sitten edesmennyt kirjailija Honore de Balzack suositteli teksteissään suhutumista aarteseen jotenkin niin, että pidä se piilossa. Älä puhu siitä kenellekään. Kun haluat siitä nauttia, sulje ikkunat ja ovet ja ota aarteesi esiin vain silloin ja yksin. Sillä tavoin et herätä kateutta.

Suomalainen sanoo asian hieman eri sanoilla: Kenellä onni on, se onnen kätkeköön.  :)
Otsikko: Vs: Linuxin levittäminen valtaväestöön
Kirjoitti: Whig - 23.04.20 - klo:09.52

Yksi esimerkki muutaman murrosikäisen inttämisestä asian ympärillä on luettavissa osoitteessa https://keskustelu.suomi24.fi/tiede-ja-teknologia/tietotekniikka/kayttojarjestelmat/sodat .  Siellä näyttää mielipide aaltoilevan milloin mihinkin, yleensä ilman asiapohjaa.

Jo pelkästä nimestä tulee mieleen sfnet:n sodat ryhmä jossa microsoftin Janne yms. kinastelivat käyttiksien paremmuuksista :-D
Otsikko: Vs: Linuxin levittäminen valtaväestöön
Kirjoitti: Ganymedes - 23.04.20 - klo:12.08
Tuossa niin paha ristiriita: suomi24.fi versus tiede_ja_teknologia, että en pääse siitä yli edes katsomaan keskustelua. Sovittamaton ristiriita  :)
Otsikko: Vs: Linuxin levittäminen valtaväestöön
Kirjoitti: JaniAlander - 23.04.20 - klo:15.25
Yksi esimerkki muutaman murrosikäisen inttämisestä asian ympärillä on luettavissa osoitteessa https://keskustelu.suomi24.fi/tiede-ja-teknologia/tietotekniikka/kayttojarjestelmat/sodat .  Siellä näyttää mielipide aaltoilevan milloin mihinkin, yleensä ilman asiapohjaa.

Suomi24:n "keskustelut" ovat oiva esimerkki siitä mikä on toimivan moderaatiotiimin merkitys keskustelupalstan tasolle. Pikavilkaisulla todella no, eräänlainen huumoripalsta voisi sanoa.
Otsikko: Vs: Linuxin levittäminen valtaväestöön
Kirjoitti: Tomin - 25.04.20 - klo:15.18
Puhuttiin pelaamisesta tässä jossain vaiheessa. Nyt oli Opensource.comissa tällainen kirjoitus Linux-pelaamisesta:
There has never been a better time to play games on Linux (https://opensource.com/article/20/4/linux-gaming)
Olen kyllä samaa mieltä, että viimeisen kymmenen vuoden aikana kehitys on ollut huimaa, jos sitä vertaa edelliseen kymmeneen vuoteen. Windowsilla on toki noin kymmenen vuoden etumatka esimerkiksi Steamin valikoiman suhteen, eikä sitä ihan hetkessä kurota kiinni.

Eikä tuo rajoitu pelkästään peleihin. Näytönohjainajuritkin ovat tulleet huimasti eteenpäin siitä. Toki Nvidialla on suljetuissa ajureissaan edelleen hyvä tuki, kuten oli silloinkin, mutta AMD:n ja Intelin avoimet ajurit ovat ottaneet viimeisimmät teknologiat kiinni. Enää ei tarvitse tyytyä vanhoihin OpenGL:n versioihin, vaan saatavilla on uusinta uutta ja yleensä asentamatta mitään lisää.
Otsikko: Vs: Linuxin levittäminen valtaväestöön
Kirjoitti: Timo Jyrinki - 28.04.20 - klo:10.29
Suurin ongelma on lopulta markkinoinnin ja liiketoiminnan puute. Ja "vastapuolen" hurjat panostukset niihin - Office 365:ta ja Windowsia kutsutaan parasta aikaa hyväntekeväisyyslahjoituksiksi koululaisille, jotta uusi sukupolvi kasvaisi maksaviksi asiakkaiksi. Jos mikä tahansa kunta tai liittouma harkitsee jotain muuta, löytyy kymmeniä palkattuja ihmisiä tekemään vahvaa työtä vastaan. Ja vaikka Dellin läppäreitä saakin Ubuntulla, niidenkin saatavuus Suomessa on rajoittunutta ja piilossa - vain huippumallia löytyy helposti, ja se on useimpien ulottumattomissa.

Parasta mitä pystyy itse tekemään on auttaa esim käytettyjen kannettavien Ubuntu-asennuksissa, kuten monien käytettyjen läppäreiden myyjät tekevätkin. Kunnissa voi yrittää edistää esim Opinsysin (https://opinsys.fi/) palveluiden käyttöä, heillä on merkittävä markkinaosuus ja toimivat tuotteet, sekä lukiolaisille näitä kannettavia (https://lukiolaiskannettava.fi/).

Myös yksinkertaisesti tiedon levittäminen hyvistä kokemuksista olisi erittäin tärkeää. Oikeasti Suomessa on kaikenlaista upeata Linux/Ubuntu-saralla, mutta niistä ei kerrota niin paljon kuin voitaisiin. Otsikkokin tässä ketjussa on vähän väärin, Suomessa on edelleen melko varmasti _satoja tuhansia_ Ubuntu/Linux-käyttäjiä (muitakin kuin Chromebookkien ja Androidin käyttäjiä), koska jos ihmiset vain saavat sen koneelleen, he ovat melko tai erittäin tyytyväisiä. Ruohonjuurityö etenkin vuosia sitten oli aika näkyvää, ja edelleenkin sitä voi tehdä kukin omalla sarallaan. Ubuntu Suomea voisi myös aktivoida jos jotkut aktiivit joilla on enemmän aikaa kuin esim minulla ja Jussilla nykyään alkaisivat organisoida toimintaa isommin.

Toisaalta Chromebookitkaan ei ole pahitteeksi, kaikki mitä niiden myynti tekee sen eteen että palvelut toimivat Chromebookilla, tarkoittaa automaattisesti myös sitä että palvelut toimivat myös Ubuntulla. Unohtamatta että niissä on sama Linux-ydin, samat Mesa-OpenGL-ajurit, sama Pulseaudio jne kuten Ubuntussakin :)

Esim maksullista mainontaakin voisi harjoittaa, Ubuntu Suomella on FLUG:lta edelleen ikivanhaa palkintorahaa muutama satanen, mutta en tiedä onko esim mainosten ostaminen parasta käyttöä rahalle, budjetti on varsin pieni verrattuna kaupallisiin toimijoihin ja mikä mainostuksen kohteena oikeastaan olisi. Esim sivu https://www.ubuntu-fi.org/ubuntu-20-04-lts-julkaistu/ ?
Otsikko: Vs: Linuxin levittäminen valtaväestöön
Kirjoitti: TMD106 - 28.04.20 - klo:10.43
Olen asennellut Ubuntuja peruskäyttäjille kellä ei ole mitään erityistarpeita. Ovat olleet tyytyväisiä.
Itse käytän Polar V800 sykemittaria ja Garmin navigaattoreita. Buntut ovat erittäin avuttomia näiden kanssa, Wine on pelkkä vitsi.
Win 10 myötä olen eo. syiden takia siirtynyt käyttämään Windowsia. Win 10 ei enää turpoa entisten malliin. Homma pysyy hallinnassa kun ei kirjaudu
Microsoftiin kuin tarpeen vaatiessa eikä käytä One Driveä.
Virtual box on sen verran hankala ja vie enemmän levytilaa kuin pelkkä Win 10.
Tarkoitan tällä sitä että se voi olla aika pienestä kiinni ettei Buntua voi käyttää.
Otsikko: Vs: Linuxin levittäminen valtaväestöön
Kirjoitti: Ganymedes - 28.04.20 - klo:11.15
...
Jos mikä tahansa kunta tai liittouma harkitsee jotain muuta, löytyy kymmeniä palkattuja ihmisiä tekemään vahvaa työtä vastaan.
...

Tuo on pähkinänkuoressa se miksi kaupallisia toimijoita vastaan on ihan turha yrittää kilpailla. Minäkin keksin monta tapaa lannistaa: a) aivopesuseminaarit, b) yhteisökohtaiset alennukset joilla dumpataan, c) ilmaiset näytteet joilla koukutetaan (vrt. huumekauppa) d) valheelliset laskelmat ja pelottelut (=eihän kukaan voi väittää että tulevaisuutta koskeva taloudellinen laskelma olisi suoranaista valetta).

Noita ainakin minä käyttäisin, jos olisin Microsoft-myyjä  :)

Jos kunnat/valtio/julkiset yhteisöt eivät vieläkään osaa laskea yhteiskunnallista tilinpäätöstä ja ymmärrä, että omasta kunnasta tilattu työ tai Suomesta tilattu työ, EIVÄT ole samalla viivalla ulkomaille maksettujen lisenssimaksujen kanssa, kannattaisi myös yrittää jollakin tavalla kouluttaa ihmisiä.

Näillä perusteilla alkuperäinen keskustelun avaukseni koski kouluja ja sitä, että koululaiset pakotetaan ostamaan tuotteita, jotka eivät aikuisten oikeasti ole ollenkaan välttämättömiä ostoksia. Joillakin perheillä ei uutisten mukaan ole varallisuutta tehdä näitä ostoksia, mikä on todella säälittävää. Tietämättömyyttään koulut kuvittelevat näitä Microsoft-tuotteita pakollisiksi ostoksiksi. Edellä kerrottiin tosin, että joissakin (useissa?) kouluissa tietotekniikan opit ovat jo menneet perille.

Se, että tekstinkäsittelyä voi tehdä Wordin kaltaisella ohjelmalla, on n. 30 vuotta vanha asia. Se, että Linux distrolla voi toimi vähintäinkin yhtä helposti kuin Windows järjestelmällä on yli 15 vuotta vanha asia. Tässä mielessä on naurettavaa miten alhainen tietotekniikan ymmärrys on julkisyhteisöissä vuonna 2020. Tietokoneiden huippu oli tällöin (vajaa 30 vuotta sitten), Intel-maailmassa, 486 33MHz DX. Muutaman kympin maksava Raspberry on jo huomattavasti parempi vuonna 2020. Tämä vain vertailuna, että miten paljon tietotekniikka on edistynyt ja miten vähän ihmisten ymmärrys on lisääntynyt - siis päättäjien tasolla.

Oma asiansa olisi tietysti kouluttaa päättäjiä ymmärtämään tietotekniikkaa ... hmm ... täältä löytyy varmasti päteviä kouluttajia. Mistä oppilaat?
Otsikko: Vs: Linuxin levittäminen valtaväestöön
Kirjoitti: JaniAlander - 28.04.20 - klo:15.15
Heh tulee päättäjien tietotekniikka ymmärryksestä mieleen tapaus vanhasta kotikunnastani Eurajoelta 1990-luvun loppupuolelta. Paikallisen yläasteen&lukion tietotekniikka kamat päätettiin kerralla päivittää aataminaikuisista pönttö-Maceistä uusin Pentium90&Win95 koneisiin. Ja samalla päätettiin hankkia nettiyhteys näihin. Siihen aikaan itsenäinen paikallinen puhelinyhtiö tarttui asiaan ja tarjosi jonkin sortin laajakaista ratkaisua. No homma ei kuitenkaan mennyt näin, kun eräs sangen äänekäs ja jääräpäinen valtuutettu oli jostain kuullut uudesta mullistavasta jutusta nimeltä iiässdeeännä. Mikään argumentointi ei auttanut ISDN oli SAATAVA, se oli kuulemma hyvä. No juu kyllähän kaksikanavainen ISDN noihin aikoihin oli kova sana, yksittäisen kotitalouden tarpeisiin. No ISDN sinne sitten tuli. Mutta kun sen yhden ISDN:än taa linkitetään 30 konetta niin mistään kovan sortin tiedon valtatie kokemuksesta oli aika turha puhua :D