Kiitoksia vastailleille! Latasin sitten eilen iltapuhteen ratoksi noin 20 musiikkisoitinta. Lähteenä ovat siis Ubuntun 14.04 -pakettivarastot. Käyn niitä tähän vähän läpi kaikkien iloksi ja harmiksi:
Amarok (2.8 )
Suosikkini vuosien takaa. Tuntuu hieman sekavalta ja muoviselta. Toimintojen määrä ällistyttää edelleen. Samoin pidän siitä, että soittolista on näyttävästi esillä, ja siitä on helppo poistaa/lisätä musiikkia. Jos hieman totuttelisi, tästä saattaisi tulla hyvä kaveri musiikin kuunteluun. Kuitenkin osa toiminnoista kuten Wikipedia ja lyriikat eivät tunnu toimivan. Ohjelman perusnäkymä on myös mielestäni hieman eksyneen oloinen, ikäänkuin tekijät eivät olisi osanneet päättää, mihin käyttäjän huomio pitää kiinnittää. Harmi! Musiikkikirjasto on vain yksi palsta reunassa, joten siihen on hankala saada otetta.
Clementine
Tämä on Amarok-forkki. Yhdenmukaisuudet ovat selvät: ohjelmassa on huima määrä erilaisia toimintoja. Tällä pääsisi Spotifyyn ja useisiin muihinkin kuviteltavissa oleviin verkkopalveluihin. Keskeisessä osassa ruutua on soittolista, johon kootaan kuunneltavaa materiaalia oman maun mukaan. Ohjelma tuntuu vakaalta ja näpsäkältä. Myös tässä musiikkikirjasto on vain yksi palsta reunassa. Itse kaipaisin kyllä hieman monipuolisempaa mahdollisuutta käydä kirjastoa kunnolla läpi.
Exaile
Tämäkin soitin on samasta puusta kuin Clementine ja Amarok: musakirjasto reunassa yhdellä palstalla, ja Clementinen tapaan näkymää hallitsee soittolista, jonka voi koota musakirjaston aarteista. Kahteen aiempaan verrattuna suppeampi ja karumpi.
Guayadeque Music Player
Kylläpäs pakettivarastoissa onkin monta soitinta! Käyttöliittymältään lähinnä iTunesia muistuttava, käyttötuntumaltaan itse asiassa ihan mukavan oloinen soitin. Pääosassa on musiikkikirjasto, jota voi rajata tekemällä siihen hakuja. Allekirjoittaneella kuitenkin musiikki katkeili, joten testaaminen jäi siihen.
gmusicbrowser:
Kisan yllättäjä ehdottomasti. Nopeatoiminen, konstailematon ja silti monipuolinen. Käyttöliittymiä ohjelmalle on kymmenkunta, mutta kaikki niistä tuntuvat vähän hiomattomilta. Ylipäätään ohjelmassa napit tuntuvat olevan vähän satunnaisessa järjestyksessä, ja valikoissa on jokaisessa vähän sitä sun tätä. Käyttöliittymää hiomalla ja selkiyttämällä tässä voisi olla yllättävä voittaja tai ainakin selkeä haastaja: ohjelmasta löytyy soittolista, monipuoliset mahdollisuudet hallita kirjastoa ja myös näpsäköitä toimintoja kirjaston tiedostojen kohentelemiseen.
Banshee
Tätäkin olen joskus muutaman kuukauden ajan käyttänyt soittimenani. Nyt se kuitenkin kaatuu välittömästi. En tarkemmin selvittänyt, missä vika.
Bluemindo
Tällaisesta soittimesta en ole koskaan kuullutkaan! Tämäkin pohjaa kirjasto+soittolista -yhdistelmään, kuten Amarok, Clementine ja Exaile. Vaikuttaa hyvin simppeliltä ja konstailemattomalta.
Gnome Music
Aiemmin Gnomen oletussoitin oli Rhythmbox. Nyt ovat siirtyneet tällaiseen, jossa pääosassa ovat kuvat levynkansista ja artisteista. Vaikuttaa yksinkertaiselta ja aika visuaaliselta. Koska itse en etsi soitinta, joka pohjautuu levynkansien selailuun, jäi testaaminen siihen. Merkillepantavaa on, että soitin varmaan soveltuisi kosketusnäytöille. Joiltain osin tuntui mutkikkaalta/hankalalta käyttää hiirellä+näppäimillä.
Musique
Tällainenkin tuli testattua. Vaikuttaa samantyyppiseltä kuin Gnome Music, mutta on nopeampi, ja myös hakee albuminkannet omatoimisesti netistä/jostain. Enemmän toimintoja, vähän rumempi ulkoasu.
QMMP
Kokeilin kun kehuttiin, ja pakko sanoa, että erinomainen soitin kenelle tahansa, joka haluaa Winamp-tyyppisen käyttökokemuksen. Soitin näyttää työpöydällä erittäin hyvältä, ja on selkeä: play, pause, stop, edellinen, seuraava, shuffle ja repeat. Mitä muuta ihminen tarvitsee? Lisäksi WinAmpista tuttu soittolistaikkuna. Sopii kenelle hyvänsä, joka pitää tiedostot kovalevyllä ja kaipaa vain simppeliä soitinta, joka näyttää törkeän hyvältä. Erilaisia ulkoasuja on helppo ladata, ja ne ovat aika laadukkaita.
Yhteenveto:
Vielä ei ole omaan makuun täydellistä kaveria löytynyt. Menestysresepti olisi varmaan Amarokin tai Clementinen monipuolisuus yhdistettynä kunnolliseen musiikkikirjaston selailuun/hallintaan ja QMMP:n ulkoasuihin. Mahtaakohan jäädä haaveeksi moisen löytyminen?