No eipä kone periaatteessa kovin montaa komponenttia pakollisesti sisällä toimiakseen.
- Jonkinlainen kotelo ja poweri
- Emolevy, johon keskusmuisti ja prosessori. Mahdollinen näytönohjain jos integroitua ei ole piireillä.
- Kiintolevy/ssd massamuistiksi
Tuossa on peruskomponentit. DVD-asemaa en lisännyt, kun en tiennyt onko se pakollinen.
Kaapeleita ei koneeseen kannata turhia oikeastaan ostaa ns. varmuuden vuoksi. Pääsääntöisesti emolevyn paketista löytyy nippu sata-kaapeleita ja ehkä jonkinlainen takapaneeliin lisättävä usb-header. Emolevyn valmistajan sivuilta löytyy yleensä jostain kohdasta maininnat kaikesta sälästä mitä mukana toimitetaan. Mutta niissä on hirmuisesti eroja. Ns. "high-end" emolevyissä tulee yleensä paljon enemmän sata-kaapeleita yms.
Kun tilaat komponentteja, niin jos näet sanan "bulk" jossain tuotteen tiedoissa, niin se tarkoittaa sitä, että mukana ei välttämättä tule edes minkäänlaista ohjelappusta, vaan ihan pelkkä komponentti. Ei mitään kaapeleita tms.
Todella pikaisena esimerkkinä (ensimmäinen mikä hakusanalla tuli vastaan).
http://www.jimms.fi/tuote/90DD0190-B10000tuolla on tiedoissa, pakkaus:bulk. Eli tosiaan asema tulisi oletettavasti kääräistynä antistaattiseen pussiin. Ei mitään muuta. Jos ei löydy bulk-mainintaa tai erityisesti jos löytyy sana:retail, niin silloin kyseessä on tuollainen kauppojen "edustusmalli", eli hienoon pakettiin ohjeineen, ajurilevyineen ja kaapeleineen.
Pääsääntöisesti lähes kaikki tietokoneen sisälle kuuluvat komponentit on noita "bulk" toimituksia. Poikkeuksena emolevyt. Ja tietenkään näitä bulk laitteita ei pidä mitenkään vältellä, vaan ihan laatukamppeita ne on. Ne vain on lähinnä suunnattu juuri koneiden kasaajille, joille ylimääräiset pahvilaatikot ovat ihan turhia.
Emolevyistä vielä, niin tuossa on yhden "high-end" emolevyn youtube video. Pakkauksessa on monenlaista. Bluetooth vastaanotin emolevyyn, lämpötila-antureita, usb-bräkettejä, sli-siltoja, koteloliitin kytkentärimoja yms.
http://www.youtube.com/watch?v=-Bg1Z2ljKXYTässä on sitten ihan perusemosta joku tehnyt videon. Näyttää olevan ne normaalit pari kpl sata-kaapeleita, eikä oikeastaan mitään muuta.
http://www.youtube.com/watch?v=1XZR434CIc0Eli lähes 100% varmuudella voi sanoa, että emolevyn mukana tulee ne pakolliset. Sitten on eriasia jos hyödynnät paljon vanhoja komponentteja uuteen koneeseen. Silloin voi tulla tarvetta esim. molex-haaroittimille tms. Tietysti silloinkin kone on yleensä jo käyttökelpoinen, mutta jokin ylimääräinen kiintolevy/asema voi jäädä ilman virtaa tms.
Pari omaa vinkkiä kasaamiseen asioista mitkä pitää muistaa varmistaa.
- Emolevyn sopiminen valittuun koteloon. Esim. Itx-emolevy ei mene mitenkään mini-itx koteloon. Samoin jos koneeseen tulee erillinen näytönohjain, niin sen pitää mahtua koteloon. Tehokkaimmat mallit ei välttämättä edes mahdu normaaliin koteloon.
- Emolevy ja prosessori pitää olla luonnollisesti samaan kantaan sopiva. Itsellä on myös tapana varmistaa emolevyn valmistajan sivuilta, että emolevy myös varmasti tukee valittua prosessoria toimitetulla biosilla. Äärimmäisen huonolla tuurilla voi käydä niin, että hankkii reilusti emolevyn jälkeen valmistetun prosessorimallin, joka ei toimi ilman bios-päivitystä. Huom. tämä on äärimmäisen harvinaista.
- Keskusmuistin pitää olla emolevyn kantaan sopivaa mallia. Hertzeiltään ja latensseiltaan hitaammat mallit toimii, mutta muistia ei koskaan kannata varsinaisesti "ylimitoittaa", koska mitä nopeampi muisti, sitä enemmän myös hintaa. Poikkeuksena tietysti himo ylikellottajat, joille keskusmuistit on varsin olellinen osa kokoonpanoa.
- Jos kasaa tehokoonpanoa, johon tulee paljon asemia ja paljon virtaa kuluttavia komponentteja kuten oikein tehokas näytönohjain, niin silloin pitää tietysti miettiä hiukan enemmän powerin valintaa. Osaan niistä voi joutua kytkemään lisävirtaliittimiä ja tehkoakin lähteestä pitää löytyä mieluusti ylimitoitetusti.
- Jos haluaa kasata tehokkaan tietokoneen piennen koteloon esim. m-atx koteloon, niin komponenttien valinnassa pitää vielä tarkemmin varmistaa komponenttien sopivuus koteloon.
- Yksi tärkeimmistä. Muista ostaa prosessori boxed mallina jos et aio sitten hankkia samalla jotain erikoisempaa jäähdytyssiiltä ja puhallinta kokoonpanoon. Todella ikävää kun kone olisi periaatteessa täysin valmis, mutta et voi laittaa edes virtoja päälle, kun prosessorijäähdytys on unohtunut. Boxed tarkoittaa prosessoreissa sitä, että mukana tulee valmistajan jäähdytyssiili ja puhallin. Sekä asentamiseen tarvittavat kiinnikeet ja lämmönjohtotahnat, eli kaikki mitä tarvitsee.
Hätäillä ei missään nimessä kannata. Kannattaa selailla rauhassa useamman liikkeen tarjontaa läpi ja puntaroida mikä on _sinulle_ tärkeää kokoonpanossasi. Haluatko järjestelmän käynnistyvän todella nopeasti? Laitatko sittenkin pienen kiintolevyn ja ssd:n vai pärjäisitkö pelkästään ssd:llä? Pitäisikö koneessa olla cd/dvd asema, vai ehkä paneelissa oleva muistikortinlukija tai kummatkin. Vaihtoehtoja on todella paljon ja samoin hinnoissa on aika reilusti eroa. Oikein pihistelemällä voi päästä parhaaseen tulokseen tilaamalla osia parista paikasta, vaikka osa hyödystä menee toimituskuluihin. Mutta vaivan palkintona on sitten "personal computer" oikein sanan varsinaisessa merkityksessä.
Ja jos jokin epäilyttää, niin nykypäivänä tietysti ei asiaa tarvitse itsekseen enää murehtia, vaan tietoa on netti täynnä ja monilta foorumeilta löytyy todennäköisesti väkeä, jotka osaa vastata "tyhmiin kysymyksiin", joita ei ole olemassakaan.