Kirjoittaja Aihe: Jolla  (Luettu 74925 kertaa)

Storck

  • Vieras
Vs: Jolla
« Vastaus #80 : 21.12.13 - klo:13.49 »
Totta mooses akku on aluksi huono kuten kaikissa muissakin luureissa ennen kuin muutama kerta tyhjästä täyteen ladattu.

Hyvin tuo kestää kun kymmenkunta kertaa päästänyt tyhjäksi.

JussiK

  • Käyttäjä
  • Viestejä: 102
    • Profiili
Vs: Jolla
« Vastaus #81 : 21.12.13 - klo:14.13 »
Tämmönen twiitti pisti silmään:

Jarko Vihriala @jake9xx
Följ
testing the upcoming update release... at least for me battery life is a bit bettter #jolla
6:35 E.M. - 20 dec 2013

qwertyy

  • Käyttäjä
  • Viestejä: 5777
    • Profiili
Vs: Jolla
« Vastaus #82 : 21.12.13 - klo:15.34 »
Totta mooses akku on aluksi huono kuten kaikissa muissakin luureissa ennen kuin muutama kerta tyhjästä täyteen ladattu.

Hyvin tuo kestää kun kymmenkunta kertaa päästänyt tyhjäksi.
Niin no. Ei S3:n ainakaan vaatinut kuin kaksi latausta ja sen jälkeen akkukesto vakiintui normaaliksi. Ja eiköhän luulisi tekniikasta kiinnostuneiden ihmisten tietävän asian. Ja onhan se nyt oikeasti aivan luvattoman huono suoritus jos tosiaan pitää paikkansa, että jos nettiyhteydet katkaistaan puhelimesta ja jos yön aikana siinä tapauksessa voi ilmeisesti häipyä n. 30% varauksesta. Näin ainakin monilla foorumeillakin on mainittu. Myös IT-viikko tai Tietokone taisi kirjoittaa samasta.

Itse en ainakaan epäile hetkeäkään, etteikö ensilatauksia olisi otettu huomioon. Erityisesti koska monissa paikoissa kerrotaan samasta oireesta.

welmar

  • Käyttäjä
  • Viestejä: 1582
    • Profiili
Vs: Jolla
« Vastaus #83 : 22.12.13 - klo:12.00 »
Totta mooses akku on aluksi huono kuten kaikissa muissakin luureissa ennen kuin muutama kerta tyhjästä täyteen ladattu.

Hyvin tuo kestää kun kymmenkunta kertaa päästänyt tyhjäksi.
Tämä ei päde litium-ioniakkuihin, vaan ne ennemminkin pitäisi pitää aina kohtuullisessa latauksessa. Akun tyhjeneminen oikeastaan vaan lyhentää litium-ioniakun käyttöikää ja voi tehdä siitä epävakaan. Myöskin olisi hyväksi jos ei lataa ihan täyteen vaan noin 90-95%.
« Viimeksi muokattu: 22.12.13 - klo:12.02 kirjoittanut welmar »

Eesaurus

  • Käyttäjä
  • Viestejä: 3454
    • Profiili
Vs: Jolla
« Vastaus #84 : 22.12.13 - klo:13.05 »
Totta mooses akku on aluksi huono kuten kaikissa muissakin luureissa ennen kuin muutama kerta tyhjästä täyteen ladattu.

Hyvin tuo kestää kun kymmenkunta kertaa päästänyt tyhjäksi.
Tämä ei päde litium-ioniakkuihin, vaan ne ennemminkin pitäisi pitää aina kohtuullisessa latauksessa. Akun tyhjeneminen oikeastaan vaan lyhentää litium-ioniakun käyttöikää ja voi tehdä siitä epävakaan.

Näin luin itsekin vastikään jostain lehdestä. Ei voi muistaa, mistä. ;) Mutta, tuo tyhjentäminen voi pitää paikkansa ihan alkuun muutaman kerran. Lähde: http://fi.norton.com/yoursecurityresource/detail.jsp?aid=Batteries

Lainaus
Uudet litium-ioniakut toimivat parhaiten, jos ne ladataan ja puretaan täysin kolmella ensimmäisellä käyttökerralla oston jälkeen.

Sami Lehtinen

  • Käyttäjä
  • Viestejä: 754
  • Techie
    • Profiili
    • Sami Lehtinen
Off topic, akku horinaa
« Vastaus #85 : 22.12.13 - klo:15.00 »
Näin luin itsekin vastikään jostain lehdestä. Ei voi muistaa, mistä. ;) Mutta, tuo tyhjentäminen voi pitää paikkansa ihan alkuun muutaman kerran. Lähde: http://fi.norton.com/yoursecurityresource/detail.jsp?aid=Batteries

Tuota tuota...

Lainaus
Ne eivät menetä ajan mittaan latautumiskykyään (nk. “muistivaikutus”), kuten niiden korvaamat NiMH-akut.

Olen huomannut, että monilla ihmisillä on ihan väärä käsitys siitä mitä muistivaikutus tarkoittaa. Ensinnäkään se ei koske lainkaan latautumista, vaan akun purkautumista sellaisen tason alle joss sitä ei ole käytetty moneen lataussyksiin.

Muutenkin kirjoitus siitä montako vuotta akkukestää oli aika disinformatiivista. Akkujen käyttö kun voi olla radikaalisti erilaista. Jossain ympäristöissä akkua puretaan ja ladataan toistuvasti maksimivirralla, kunnes se ei enää täytä tarpeita. Tämä voi akkutyypistä riippuen tapahtua kovinkin nopeasti. Jossain käytössä taas akkua puretaan hyvin hitaasti jos lainkaan pitän ajan kuluessa ja tyhjeneminen tapahtuu normaalien vuotojen kautta. Sekä toisissa käytöissä taas akku on jatkuvassa latauksessa vuosikausia, eikä sitä käytännössä koskaan pureta kuin hetkellisesti. Noista on kovin vaikeaa vääntää mitään yleistystä.

Oikea muisti ilmiö tulee esille siten, että esim purat akkua aina 50% lataustilaan ja sitten lataat sen täyteen ja taas purat sen samaan varaustilaan. Periaatteessa tämä on mahdollista hyvin säännöllisellä kännykän käyttäjällä. Esim. Varapuhelin, jota et koskaan käytä puhumiseen ja lataat sen kerran viikossa, mutta puhelin on silti aina päällä. Tuolla tavala saat NiMh akun sellaiseen jamaan, että parin vuoden kuluttua kun olet jatkanut tuota, niin sitten kun akku on 50% varauksessa ja soitat puhelun, niin puhelin kuolee heti virran puutteeseen. Mutta tämä siis vaatii vähintään useita satoja syklejä, joissa akkua ei pureta koskaan tuonne tietyt tason alapuolelle ja lataus jatketaan säännöllisesti siitä pisteetä. Kuinka usein tällainen tapahtuu tavanomaisen matkapuhelimen kanssa, on sitten hyvä kysymys. Kuitenkin teollisuuslaitteissa ja muissa systeemeissä joita käytetään äärimmäisen säännöllisesti vuoden ympäri ja vaikka päivittäisellä latauksella, tuo voi hyvinkin tulla vastaan.

Olen usein huomannut, että noobit sekoittavat tuon siihen, että akustossa on eri varaustilassa olevia kennoja. Tätä ongelmaa voidaan toki vähentää pitkällä lievällä ylilatauksella tai sitten vähän fiksummin lataamalla jokainen kenno uudelleen tai vaihtamalla akustosta vialliset kennot pois. Erityisesti pika ja äly-laturit tuottavat ongelmia tuon kanssa, koska ne ilmoittavat nopeasti, että akku on täynnä, vaikka siellä on vielä 1-2 ihan tyhjää kennoa jotka eivät vain ota virtaa kunnolla vastaan. Tämä ei siis suinkaan ole mikään muisti-ilmiö, vaan johtuu huonosta laturista. Vähänkin paremmin katatuissa akustoissa on myös monesti kennokohtaiset piuhat joilla tuo tasaus voidaan hoitaa. Litium-ion akkujen kanssa tietysti ylilataus ei ole toimiva vaihtoehto. Erityisesti halvoissa laitteissa joissa ei ole kunnollista latauslogiikkaa, tämä on paljon yleisempi ongelmien syy kuin muisti-ilmiö jota niin kovasti tunnutaan pelkäävän.

Asiasta muuten toiseen, posti palautti kirjekuoren, jossa oli litium-ion akku. Kun niitä ei kuulemma saa postissa lähettää. Hohhoh... ;)

Hyvää välipalaaa:
http://batteryuniversity.com/learn/article/charging_lithium_ion_batteries
https://en.wikipedia.org/wiki/State_of_charge - Valitettavan köykänen pätkä tosin
https://en.wikipedia.org/wiki/Battery_balancing
https://en.wikipedia.org/wiki/Memory_effect
https://en.wikipedia.org/wiki/Battery_management_system
https://en.wikipedia.org/wiki/Battery_charger

Tuolla muuten mainittiin tuo akkujen buustaaminen, joka toimii aivan mainiosti mm. NiCd ja NiMH akkujen kanssa, näköjään toimii myös Litium-Ionilla. Joskus aikoinaan on tullut korjattua lukemattomia akkuja kenno kohtaisella buustauksella.

Hienona ominaisuutena voidaan mainita se, että litium-ioninen kanssa monet laitteet saavat riittävän jännittene jo yhdestä kennosta, jolloin säästytään monelta akustojen ongelmalta.

Valitettavasti erialsia huonoja latureita on maailma täynnä, hyvien löytäminen on sitten jo vähän vaikeampaa. Yksi syy siihen miksi akut kannattaa ladata vasta tyhjinä on se, että mikäli laturi on esim. ajastinpohjainen, niin se ylilataa akkuja ja vahingoittaa niitä, joita ei ole purettu ennen lataamista. Toisaalta taas pika älylaturit, monesti heittää suoraan erroria jos niihin pistää pienemmän kapasiteetin kennoja tai kennoja jotka on purettu ihan tyhjäksi. Noita sitten pitää ensin ladata tavallisella tai ajastin laturilla ja sen jälkeen vasta älylaturlla, kun se taas huolii kennot kun alkutilanne ei ole liian huono.

Tuossa myös todetaan, että lataus ja akku ja ominaisuudet ja käyttöympäristö ja kaikki pitäisi suunnitella ja analysoida aina keissi kohtaisesti, jotta saavutetaan paras mahdollinen tulos. Sitten kun tuota by the book perfektionismia verrataan siihen, mikä on halvin mahdollinen about toimiva implementaatio jonka kiinalaiset pystyy tekemään, niin ollaan aikalailla janan eri päissä.

Ihan kuten SSD levyjen "täynnä olemisen kanssa". Se mitä tekniikka tekee konepellin alla, ei välttättä ole koko totuus. Kun akku on tyhjä, se ei todennäköisesti ole sitä. Eikä se täysikään tarkoita sitä, että se olisi täysi.

Upsien akustojen kanssa tunkkaaminen on myös melkoista hommaa kun tulee huollon aika.

Btw. Monesti menee myös sekaisin asiat kuten akku, akusto ja pari ja paristo. 1,5 patterit kun ovat pelkkiä pareja eikä paristoja. Tietysti mm. 9V nappiparisto ja 4,5V litteäparisto on ihan oikeasti paristoja.

No joo, nää on niinku muutkin asiat. Aina kun yleistää jotain, niin se on enemmän tai vähemmän väärin.

Tämä on kuitenkin hyvä muistaa. Eli jos Litium-Ionin päästää oikeasti tyhjäksi, se voi olla mennyttä kokonaan.
"However, if Li-ION cells are discharged below a certain voltage a chemical reaction occurs that make them dangerous if recharged, which is why probably all such batteries in consumer goods now have an "electronic fuse" that permanently disables them if the voltage falls below a set level." Luulen muuten että yhdellä Zen Plus V soittimelle kävi noin. Se sekosin jotenkin ihan totaalisesti, niin ettei sitä saanut sammutettua. Kun se vihdoin sammui, sitä ei saanut enää koskaan ladattua / käynnistettyä. En tiedä miten pahasti se oli solmussa, mutta monessa systeemissä noi on enemmän tai vähemmän softapohjaisia, jolloin hommat voi mennä pieleen, kun tapahtuu tuollaista sekoilua. Softan sekoilun takia se meni sitten varmaan tuollaiseen low level fail safe tilaan ja se oli sitten siinä. Tämä tietenkin puhdasta spekulaatiota, mutta sopisi kaavaan.

Lepotila zZ

  • Käyttäjä
  • Viestejä: 347
    • Profiili
Vs: Off topic, akku horinaa
« Vastaus #86 : 22.12.13 - klo:16.03 »
Oikea muisti ilmiö tulee esille siten, että esim purat akkua aina 50% lataustilaan ja sitten lataat sen täyteen ja taas purat sen samaan varaustilaan. Periaatteessa tämä on mahdollista hyvin säännöllisellä kännykän käyttäjällä. Esim. Varapuhelin, jota et koskaan käytä puhumiseen ja lataat sen kerran viikossa, mutta puhelin on silti aina päällä. Tuolla tavala saat NiMh akun sellaiseen jamaan, että parin vuoden kuluttua kun olet jatkanut tuota, niin sitten kun akku on 50% varauksessa ja soitat puhelun, niin puhelin kuolee heti virran puutteeseen. Mutta tämä siis vaatii vähintään useita satoja syklejä, joissa akkua ei pureta koskaan tuonne tietyt tason alapuolelle ja lataus jatketaan säännöllisesti siitä pisteetä. Kuinka usein tällainen tapahtuu tavanomaisen matkapuhelimen kanssa, on sitten hyvä kysymys.

Eivätkö kaikki matkapuhelinten akut ole Li-ion tekniikkaa?

qwertyy

  • Käyttäjä
  • Viestejä: 5777
    • Profiili
Vs: Jolla
« Vastaus #87 : 22.12.13 - klo:17.26 »
Kyllä ne käytännössä aina on. Vanhemmat puhelimet erikseen. Tosin pitää ollakin yleensä melko vanhaa tekniikkaa, etteikö Li-ion akkua löydy.

JussiK

  • Käyttäjä
  • Viestejä: 102
    • Profiili
Vs: Jolla
« Vastaus #88 : 23.12.13 - klo:12.35 »
Näyttäis siltä, että akkuongelma on ainakin osittain ratkennut:

http://reviewjolla.blogspot.fi/2013/12/jolla-battery-life-power-consumption.html

Karvameduusa

  • Käyttäjä
  • Viestejä: 1055
    • Profiili
Vs: Jolla
« Vastaus #89 : 23.12.13 - klo:16.54 »
Näyttäis siltä, että akkuongelma on ainakin osittain ratkennut:

http://reviewjolla.blogspot.fi/2013/12/jolla-battery-life-power-consumption.html

Tein oman patchin ongelmaan. Mediasta sain vihjeen siihen.

Kuva (koko 64kt):

JussiK

  • Käyttäjä
  • Viestejä: 102
    • Profiili
Vs: Jolla
« Vastaus #90 : 23.12.13 - klo:18.14 »
Kerroppa sitten toimiiko? Onko alla folio?

Karvameduusa

  • Käyttäjä
  • Viestejä: 1055
    • Profiili
Vs: Jolla
« Vastaus #91 : 23.12.13 - klo:18.29 »
Kerroppa sitten toimiiko? Onko alla folio?

Suklaalevyn folio. Klo 12:00 latasin täyteen ja 90% akkua vielä jäljellä. Olen sillä katsonut useita nettisivuja ja pelannut pelejä. Kyseisen NFC tarran pystyy toki ottamaan kokonaan pois takakuoresta. Oman testin mukaan ihan toimiva.

Edit:

Toinen ratkaisu on sammuttaa kyseinen ominaisuus kehittäjätilan terminaalilla.
Koodia: [Valitse]
devel-su; systemctl stop tohd.service
« Viimeksi muokattu: 23.12.13 - klo:18.39 kirjoittanut Karvameduusa »

JussiK

  • Käyttäjä
  • Viestejä: 102
    • Profiili
Vs: Jolla
« Vastaus #92 : 24.12.13 - klo:09.49 »
Tämmönenkin löytyi: (säilyy buutissa)

devel-su
systemctl disable tohd.service

palautus:

devel-su
systemctl enable tohd.service

En tiedä pitäiskö tuo palvelu pysäyttää ennen disblointia? (systemctl stop tohd.service)
« Viimeksi muokattu: 24.12.13 - klo:10.03 kirjoittanut JussiK »

Karvameduusa

  • Käyttäjä
  • Viestejä: 1055
    • Profiili
Vs: Jolla
« Vastaus #93 : 24.12.13 - klo:10.37 »
Tämmönenkin löytyi: (säilyy buutissa)

devel-su
systemctl disable tohd.service

palautus:

devel-su
systemctl enable tohd.service

En tiedä pitäiskö tuo palvelu pysäyttää ennen disblointia? (systemctl stop tohd.service)

Pitää pysäyttää tai aloittaa, muuten muutos astuu vasta bootin yhteydessä voimaan.

Storck

  • Vieras
Vs: Jolla
« Vastaus #94 : 28.12.13 - klo:00.32 »
Tänään (oikeastaan eilen) tuli uusi versio Saifishistä ja nyt tätä alan jo minäkin vihdoin kutsumaan älypuhelimeksi.

Sain postin toimimaan ja alkaa kaikki tarpeellinen olemaan kasassa, loppu on hifistelyä ja turhaa  ;D


Voin jo suositella innokkaimmille ostosuunnitelmaa.

ighea

  • Käyttäjä
  • Viestejä: 158
  • Linux Power since 2001
    • Profiili
    • blogi&ks
Vs: Jolla
« Vastaus #95 : 03.01.14 - klo:22.45 »
Itselläni ei näyttänyt pelkkä palvelun disablointi auttavan vaan jokin nosti sen riippuvuutena pystyyn. Muualla mainittu maskaus eli
Koodia: [Valitse]
systemctl mask tohdauttoi asiaan ja palvelu pysyi nukuksissa rebootinkin jälkeen.

Käyttäliittymältään ja uusilta ideoiltaan Jolla tai paremminkin SailfishOS on ihan omaa luokkaansa. Parempaa kokemusta en ole toistaiseksi mobiililaitteessa kokenut vaikka kaikki Microsoftin ja Applen pilipalit ovat käyneet päivät pilaamassa.

Innolla tässä odotellaan, että noille toisille puolille tulisi jotain konkreettista käyttöä, esim. sen fyysisen näppäimistön toimesta. :)
Real Unix/Linux men, do not use Emacs, neither vi, neither ed
They use cat, and get it right the first time

Pikaruokaa.fi - Vatsantäytettä vaikka kotiovelle kuljetettuna

Eesaurus

  • Käyttäjä
  • Viestejä: 3454
    • Profiili
Vs: Jolla
« Vastaus #96 : 20.01.14 - klo:12.09 »
Mitkä ovat tällä hetkellä Jolla -omistajien fiilikset laitteesta, kun on taas hieman aikaa kulunut? Lieköhän se akun liian nopea kuluminen korjattu, ettei tarvitse itse alkaa foliovirityksiä laitteeseen tekemään?

Saatan olla kohtapuoliin uutta luuria ostamassa, ja ihan kärkimallit kiinnostavat, HTC One, Nexus 5 ja ehkä Xperia Z jne... Kannattaako Jollaa edes harkita vastaehdokkaaksi noille...? Kivahan se olisi Jollaa kannattaa, mutta rahalle pitää myös saada vastinetta.

Periaatteessa Android ei ihan hirveästi innosta, mutta se on ilmeisesti viime aikoina kovasti kehittynyt, ainakin netissä olevien puhelinvertailujen mukaan. iPhonea en edes harkitse, koska koen sen liian kalliiksi ominaisuuksiinsa nähden. Juu, käyttäjäkokemus ratkaisee jne, mutta silti. :) BlackBerryllä olisi se oma käyttöjärjestelmänsä, ihan kiinnostava periaatteessa.

JussiK

  • Käyttäjä
  • Viestejä: 102
    • Profiili
Vs: Jolla
« Vastaus #97 : 20.01.14 - klo:13.52 »
Akkuongelma on luvattu korjata tammikuun järjestelmäpäivityksessä. Itellä kestää n. 2 vrk. Minulla toimii kaikki perusasiat, sovelluksia näyttää tulevan lisää koko ajan. Vaikeaa se on sanoa mikä kannattaa, itse en halunnut Andoid- enkä Windowspuhelinta ja I-kirjaimesta ei viitti maksaa ylimääräistä. Vanha E72 toimii varalla (tupla simm), silläkin olis pärjännyt mutta kun on niin pieni näyttö. Android-sovelluksia en ole ainakaan vielä ladannut.

welmar

  • Käyttäjä
  • Viestejä: 1582
    • Profiili
Vs: Jolla
« Vastaus #98 : 20.01.14 - klo:14.20 »
Saatan olla kohtapuoliin uutta luuria ostamassa, ja ihan kärkimallit kiinnostavat, HTC One, Nexus 5 ja ehkä Xperia Z jne... Kannattaako Jollaa edes harkita vastaehdokkaaksi noille...? Kivahan se olisi Jollaa kannattaa, mutta rahalle pitää myös saada vastinetta.
Itse ostaisin tällähetkellä Nexus7. Syy olisi nimenomaan kiinnostuksesta erilaisiin järjestelmiin ja Nexus taitaa olla ainoa jossa virallisesti pitäisi toimia sekä Ubuntu että Android. Myös Sailfish Os tulee todennäköisesti ensimmäisenä Jollan omien laitteiden lisäksi Nexukselle. Muilla puhelimilla voi pientä ongelmaa eri asioissa ja esim. Ubuntu/Android dualboot taitaa onnistua toistaiseksi vain Nexulla. Eli jos haluaa kokeilla eri järjestelmiä Nexus lienee paras valinta. Nexus7 katselin Stocmanilla ja huomasin heti ajatelleeni että eihän tämä nyt liian iso ole puhelimeksikaan :), tästä toki monet on varmasti eri mieltä.

Tomin

  • Palvelimen ylläpitäjä
  • Käyttäjä / moderaattori+
  • Viestejä: 11481
    • Profiili
    • Tomin kotisivut
Vs: Jolla
« Vastaus #99 : 20.01.14 - klo:14.47 »
Saatan olla kohtapuoliin uutta luuria ostamassa, ja ihan kärkimallit kiinnostavat, HTC One, Nexus 5 ja ehkä Xperia Z jne... Kannattaako Jollaa edes harkita vastaehdokkaaksi noille...? Kivahan se olisi Jollaa kannattaa, mutta rahalle pitää myös saada vastinetta.
Itse ostaisin tällähetkellä Nexus7. Syy olisi nimenomaan kiinnostuksesta erilaisiin järjestelmiin ja Nexus taitaa olla ainoa jossa virallisesti pitäisi toimia sekä Ubuntu että Android. Myös Sailfish Os tulee todennäköisesti ensimmäisenä Jollan omien laitteiden lisäksi Nexukselle. Muilla puhelimilla voi pientä ongelmaa eri asioissa ja esim. Ubuntu/Android dualboot taitaa onnistua toistaiseksi vain Nexulla. Eli jos haluaa kokeilla eri järjestelmiä Nexus lienee paras valinta. Nexus7 katselin Stocmanilla ja huomasin heti ajatelleeni että eihän tämä nyt liian iso ole puhelimeksikaan :), tästä toki monet on varmasti eri mieltä.

Nexus 7 on tabletti. Itselläni on tuo uusi malli ja siitä ei kyllä puhelinominaisuuksia löydy. Nexus 5 on puhelin, joten sitä voi ajatellakin siihen käyttöön. Itse hommaan Jollan jossain vaiheessa.
Automaattinen allekirjoitus:
Lisäisitkö [RATKAISTU] ketjun ensimmäisen viestin aiheeseen ongelman ratkettua, kiitos.