Omat käytännön kokemukset Mäceistä ovat 1990-luvun alkupuolelta peruskouluajoilta.
Amigoista en tiedä mitään enkä siten voi verrata.
Mac kokemukseni ovat vain mustavalkoisista pöntöistä. Ne mitä käytin satunnaisesti muistaakseni 90-luvun alussa olivat näitä samantapaisia malleja. Peruskäytössä mitään kaatumisia ja jumeja niissä ei ollut.
Niillä Mäcin kanssa saaduilla taidoilla ei tehnyt PC:n kanssa mitään.
a)
No, ei ennen Windows 95:tä ja ammattikäytössä NT 4.0:aa. Niissähän oli samanoloinen työpöytä kuin Macissakin. Tiedän kokemuksesta, että monilla meni näiden ymmärtämisessä kauan ja monet, ammattilaisetkin, käyttivät File Manageria hyvin pitkään kun eivät "tunteneet oloaan kotoiseksi" (sanatarkka siteeraus) Windowsin Explorerin kanssa. Siitäkin oli vielä pitkä matka oivaltaa Mac-tyyppisiä ikkunoita, jotka vastaavat Windowsin My Computer -ruutuja - joita voi kätevästi olla useampia eikä tarvitse velata Exploreria edes takaisin jatkuvalla syötöllä.
Ei sillä, että Windowsin työpöytä vieläkään toimisi oikein - monet Windows 95 betassa esitellyt bugit ovat siinä ilmeisesti vain muuttuneet ominaisuuksiksi. Gnome 2 toimii kyllä oikein, ainakin Ubuntu 7.10:stä lähtien (en tunne vanhempia).
Sikäli, kyllä niillä Macin taidoilla käyttöä olisi ollut - mielestäni monet eivät vieläkään ole oppineet käyttämään Windowsia kun ovat lähteneet liikkelle, mielestäni, aivovammaisesta File Managerista ala Win 3.0/1/11 (ja NT 3.1 - 3.5.1).
b)
Ubuntun Gnome 2 on monella tapaa 80-luvun Macin tapainen ja sikäli Mac-taidot ovat hyviä. Gnome 2:sta monet kylläkin ovat oppineet käyttämään, koska sehän ei tarjoa oletuksena huonoja tapoja, joten ilmeisesti Ubuntuun ovat siirtyneet ne jotka ovat halunneet tuon tavan oppia.
c)
Uusia Applejakin voi hyvin käyttää pelkkien Gnome 2 -taitojen avulla, joten ympyrä tavallaan sulkeutuu.
d)
Unityssä Mac taidoista ei ole mitään iloa. Sitä ei kannata käyttää samalla tavalla kuin 80-luvun Maceja tai Gnome 2:sta.
Taasen erottuvat ne, jotka haluavat oppia uuden tavan ja ne jotka pitäytyvät vanhassa. Jotkut selvästi ihannoivat tässä jopa XP:n kaltaista tapaa, koska se on "tutumpi" kuin Unity - tuo kyllä tuntuu melko kummalliselta, mutta muuten en kykene ymmärtämään näitä sotkuisia työpöytävaihtoehtoja.
Joten tämäkin ympyrä sulkeutuu - Ubuntuun tulee uudet käyttäjät jotka haluavat oppia tämän uuden tavan - aiemmin tulivat ne jotka olivat saaneet tarpeekseen XP:n tavasta käyttää tietokonetta. Canonicalin markkinointisuunnitelmia tämä "Gnome 2 tehokäyttäjien" vastustus tuskin järkyttää, koska uskoisin, että heidän tavoitteenaan on ihmiset, jotka eivät vielä ole kuulleet Linuxista käytännössä mitään - niitähän 90+% prospekteista ovat.
Mac, Android ja kaikki muukin "hype" ja "moderni" on mennyt eteenpäin, joten voisi kuvitella, että suurin osa prospekteista jopa vierastaa vanhahtavaa Gnomea ja sinänsä hyväksyy Unityn mieluummin.
Sorry - tämä meni hivenen aiheesta sivuun, mutta mielestäni vain vähän, koska tämä työpöytäkeskustelu ei todellakaan ole mikään 2010-luvun ilmiö. Työpöytä oli tärkeä asia jo 80-luvulla ja myöhemmin 90-luvulla.