Työpöytien ”paremmuutta” voi verrata monella tavalla. Koska yksi kriteereistä on henkilökohtainen mieltymys, universaaliin yhteisymmärrykseen siitä, mikä työpöytä on paras, ei tulla koskaan pääsemään. Jollekin esteettiset seikat ovat tärkeitä. Joku toinen taas painottaa toimivuutta. Kunkin käyttäjän omaan ”käyttölogiikkaan” jokin tietty työpöytäympäristö sopii parhaiten. Silläkin on merkitystä, että joku muistaa helposti asiat ulkoa, kun taas joku toinen haluaa saada opastusta tekstien muodossa.
Testasin muutamia työpöytäympäristöjä siten, että käynnistin Gimp -kuvankäsittelyohjelman eri työpöytäympäristöissä ja kirjoitin selostuksen siitä, mitä toimenpiteitä tarvitaan ennen kuin Gimp on käynnissä. Toimenpiteeksi katsoin hiiren kursorin liikuttamisen näytöllä sekä hiiren klikkauksen. Näkymättömiä toimenpiteitä kuten kohteen etsimistä ruudulta tai miettimistä, mitä seuraavaksi pitää tehdä, en kirjannut ylös.
Testin toisessa osassa avasin kuvakansion ja kirjasin toimenpiteet. Testi olisi oikeastaan vaatinut vielä kolmannen osan eli asetusten avaamisen ja tekemisen, mutta en viitsinyt enää tehdä enää sitä. Tulokset olisivat todennäköisesti olleet saman tyyppiset kuin kahdessa tekemässäni testissä.
Sana ”testi” on tietysti hieman huono kuvaamaan tavallista ohjelman käynnistystä tai kansion avaamista, mutta sillä viitataankin työpöytäympäristöjen vertailuun eli ”testaamiseen”. Kokeilu oli jossakin määrin epäreilu tiettyjä työpöytäympäristöjä kohtaan, koska se toteutettiin täysin ”virittämättömillä” järjestelmillä perustilassaan eli suosikit -valikkoa ja työpöydän kuvakkeita ja paneelien pikakäynnistimiä ei käytetty. Näiden avulla tietenkin saadaan ohjelmat käynnistymään helpommin. Kuviteltakoon Gimpin tilalle jokin harvinaisempi ohjelma, joka ei ole suosikeissa eikä pikakuvakkeissa, jolloin se pitää erikseen etsiä ja hakea kaikissa työpöytäympäristöissä. Unityn kohdalla olin ehkä kaikkein epäreiluin eli tein ohjelman haun vaikeammalla mahdollisella tavalla. Mutta näinhän harvinainen ohjelma haetaan. Gimpiä ei ollut edes asennettu Ubuntun USB-tikkuversioon, jolla kokeilun tein.
Gimpin käynnistämisessä parhaiten pärjäsivät Gnome 2, Cinnamon ja Debian Mintin Xfce-versio. Kansion avaamisessa parhaiten toimivat Gnome 2, Cinnamon sekä KDE.
Vertailusta puuttuu Lxde, koska minulla ei ollut siitä valmista USB-tikkuversiota. Olen kyllä kokeillut sitä. Se voisi menestyä aika hyvin, koska sen valikkorakenne on samalla tavalla yksinkertainen kuin Gnome 2:ssa.
On tietysti olemassa muitakin kriteerejä kuin ohjelmien käynnistämisen ja kansioiden avaamisen helppous. Yksi tärkeä ominaisuus on mielestäni se, miten paljon vapaata tilaa ruudulle jää varsinaisen sisällön (internet, tekstinkäsittely, videon editointi jne.) käyttöön. Tässä on suuria eroja. Esimerkiksi kun Libre Officen avaa, sivun ensimmäinen kirjoitettava rivi on jossakin työpöytäympäristöissä paljon ylempänä kuin jossakin toisessa. Huonoimpiin tässä suhteessa kuuluu Gnome 3, jossa kirjoittaminen alkaa vasta sivun puolivälin paikkeilta. Gnome 3 on tässä asiassa huono myös muiden ohjelmien kanssa. Esimerkiksi Operan massiiviset ”yläviritykset” (tilaa tuhlaava otsikkopalkki, jättimäiset Tab-lehdet jne.) tuhaalavat monta senttiä arvokasta ruututilaa verrattuna esimerkiksi Chromen maltilliseen tilankäyttöön. Firefoxin palkkeja saa pienennettyä erityisellä lisukkeella.
Myös ”autohiden” sujuva toimivuus ja työpöydän muokattavuus ovat asioita, joilla on merkitystä. Näitä asioita ”testissäni” ei selvitetty (paitsi autohiden nihkeyttä Unityssä).
Tein Unityä lukuun ottamatta kaikki vertailut yhdessä nipussa peräjälkeen, joten muistikuva edellisestä oli vielä hyvä. Näin kriteerit säilyivät koko ajan samoina. Kirjoitin tulokset toisella tietokoneella samalla kun koe jatkui toisessa. Osa järjestelmistä oli kiinteästi asennettuja, ja osa USB-tikulta toimivia.
Vertailusta tuli niin pitkä, että viitsinyt postittaa sitä tänne vaan lähetin sen Suomi24 -foorumille, jonne en kirjoita kuin poikkeuksellisesti tämän tyyppisissä tapauksissa (eli teksti siellä ja linkki muualla).
Jutun kolmas ja neljäs ja viides teksti, kirjoittaja ”Gimptesti”, ”Picturestesti” ja ”korjausedelliseen”. Viimeinen siksi, että totta kai virheenkin tein.
http://keskustelu.suomi24.fi/node/10431588Tekstiin jäi luultavasti paljonkin virheitä. Kirjoitusvirheiden lisäksi pahimmassa tapauksessa virhe on sellainen, että oikea tarkoittaa vasenta ja vasen oikeaa (hiiren liikkeissä). Tai jotain tällaista.