Lyhyesti, mitä minä yleensä teen ihmisten ongelmaisten koneitten kanssa:
1. Mukaan vermeet, joilla voi liittää kovalevyn tarvittaessa kannettavan (jos mahdollisuus ottaa mukaan) usb-liittimeen. Konehan voi olla täysin buuttaamattomassa kunnossa, jolloin pitää saada ainakin tiedostot ensiksi talteen.
2. Ainakin aina mukaan buuttaava Linux-CD/usb + mokkula + ulkoinen kovalevy, jotta pääsee nettiin ja kopioimaan tiedostot talteen.
Jos kone buuttaa Windowsiin:- otan Belarcilla koneen tiedot ylös, talletan ne MHT-tiedostoon ja lähetän itselle sähköpostilla. Silloin tiedän vuosien kuluttuakin, mitä ohjelmia sarjanumeroineen koneessa on/oli ja mitä kovatavaraa siinä on. Mahdollista uudelleen asennusta varten siis.
- talletan Eruntilla (XP:ssä) rekisterit, jotta voin palauttaa ne tarvittaessa.
- jos aikaa ja jollei kovalevy ole liian iso teen levykuvan Seagate Wizardilla*).
4. Asennan CCleanerin ja poistan temppitiedostot + ylimääräiset järjestelmän palautukset + turhaan käynnistyvät ohjelmat + turhat ohjelmat ja putsaan rekisterit. On aivan toivotonta ajaa mitään virustarkistuksia, jos konetta on käytetty vuosia ilman CCleanerin käyttöä.
5. Asennan Malwarebytesin ja ajan sillä vikasietotilassa pikatarkistuksen.
6. Ajan HijackThisin ja tsekkaan jollain on-line analysaattorilla, josko näyttää hälyttävää.
7. Päivitän käyttiksen mukana tuomillani paketeilla (
WSUS Offline Update).
8. Tarkistan Seagaten PSI:llä riskaabelit paikkausta vaativat ohjelmat
9. Tarkistan muut päivitystä vaativat Filehippon ohjelmalla.
10. Asennan sopivan defragmentointi-ohjelman ja ajan sen.
11. Poistan tarvittaessa yleensä vanhentuneen merkkikoneen mukana tulleen maksullisen virustorjunnan ja asennan tilalle ilmaisen.
12. Neuvon käyttiksen ja ohjelmien päivityksen välttämättömyyden ja kiellän lataamasta mitään "toggler"-sivustoilta ja epämääräisistä waretuksista.
13. Neuvon vaihtamaan käyttämänsä sähköpostipalvelun ilmaiseen. Operaattorien + luukkujen palvelimet vaativat yleensä maksua roskapostien + virusten torjuntaan (toisin kuin esim. Gmail), ovat pieniä ja sitovat ihmiset jatkossakin huonoihin ja kalliisiin systeemeihin.
Jollei ei kone buuttaa Windowsiin, mutta toimii muuten:- Jos aikaa on ja sopiva asennusmedia löytyy, asennan käyttiksen uudelleen, päivitykset kuten edellä.
- Otan koneen mukaan ja asennan uudelleen, jos mahdollista.
- Otan kovalevyn kotiin ja jätän asiakkaalle linux-usb-tikun, jolla pääsee nettiin. Palaan uuden levyn kanssa tutkittuani asiaa tarkemmin.
Tuossa noita muutamia yleensä tekemiäni temppuja, enemmän tai vähemmän satunnaisessa järjestyksessä. En ole koskaan tarvinnut yhtään maksullista "robocopyä" tiedostojen pelastamiseen.
*) Ilmainen Seagaten Disc Wizard siis toimii kaikilla kovalevyillä Alt + T + O -konstilla.
EDIT: Harrastelija ja kotikäyttäjä saa vapaaehtoisten ylläpitämiltä sivustoilta (esim. virustorjunta.net) (käsittääkseni) parempaa ja nopeampaa palvelua vaikeisiinkin ongelmiin kuin näiden maksullisten ohjelmien kaupparatsuilta.