Maksullista DAWia ihan Ardourin tyyliin ei Linuxille taida olla, paitsi Harrison Mixbus (http://www.harrisonconsoles.com/), joka on Ardourin päälle toteutettu.
Ei midiraitoja, muuten varmasti todella hyvä ohjelma, olen joskus testannutkin.
Energy XT (http://www.energy-xt.com/)
Renoise (http://renoise.com/)
Bitwig (http://www.bitwig.com)
Reaper Winen päällä (http://www.cockos.com/reaper/)
Tracktion (http://www.tracktion.com)
Bitwig vakuuttaa, Reaperistä olen kuullut hyvää, mutta wineen en luota. Muut ei vakuuta.
Hyvä tapa saada audiojärjestelmä toimimaan luotettavasti (käyttöjärjestelmästä riippumatta) on asentaa erillinen musiikintuotantojärjestelmä, jota päivitetään vain harvakseltaan, esim parin vuoden välein. Se on toki tietoturvan kannalta ongelmallista, mutta käytännössä ainoa tietämäni tapa, jolla järjestelmä pysyy työkunnossa. Tätä käytetään myös kaikissa tietämissäni ammattilaistilanteissa.
Okei, tämä on tietysti totta. Voisinkin hieman kysellä muusikkokavereiltani, että miten he toimivat tuotantokoneidensa kanssa. Studiokoneet varmasti pidetään yllä juuri näin, eli säädetään kerran kuntoon ja sitten jäädytetään, mutta musaa (varsinkin demoja ja muuta sellaista) tehdään muissakin ympäristöissä...
Aiemminhan – XP-aikaan – Windowsin viritteleminen audiokäyttöön vaati ylimääräistä työtä, ja varmaan seiskassakin vastaavia joutuu tekemään. Macissa kaikki on ollut paketista vedettäessä lähes valmista, kunhan vain on valinnut hyvän äänikortin ja softan. Jotain hakuindeksointia on ehkä joutunut ottamaan päältä pois. Toisaalta molemmat valmistajat suuntaavat vahvasti mobiiliin, joten noiden työpöytäkäyttöjärjestelmien osalta en tiedä tarkemmin, mihin kehitys on menossa.
Okei, myönnän etten ole vielä tutkinut esim. Windows 7:n osalta, mitä kaikkea sitä joutuisi säätämään...
Tässä koneessa on omat ssd levyt eri käyttiksille, esim. 2 eri AVLinuxia. Niitä ei ikinä päivitetä.
Ei tarvitse mitään säätöä, jos haluaa, voi ottaa valmiin rt-ytimen käyttöön.
Kieltämättä alkaa houkuttelemaan tämä vaihtoehto, tekisioman osion AVlinuxille. SSD:hen päivitän varmaan kohtapuoliin, alkaa olemaan hinnat kohdillaan.
Ehkä tuo Mixbus olisi hintahaarukassasi/toimii Osx/Win/Linux. Heillä pari erinomaista plugaria.
Mixbus:n summausta saturaattoineen on kehuttu. Olisiko "analoginen" soundi, mitä ilmeisesti haet
Sitä voi kokeilla demona, luulisen Mixbusin pyörivän paremmin, kuin A3 koneessasi?
-Koivukoski1
Heti kun ryhdyn miljonääriksi ja rakennutan studion, jossa vierailee itseni lisäksi muut maailman huippumuusikot, aion ensiksi kokeilla (rock)äänityksiä varten Mixbusia. Siihen luotan kyllä.
Joskus lueskellut Studio 13.37 ossista, liveen kehitetty rt-ydin...
-Koivukoski1
Juu tällaisessa tuotteessa on ideaa, nyt kaivataan vaan vaihtoehtoja ja vielä suurempaa panostusta itse tuotteeseen (softaintegraatiota lisää).
Planetisti, jos haet Linuxissa toimivaa all-in-one-digitaalistudiota, Bitwig Studio voisi olla sopiva. Hinta on 300 euroa, ja sillä rahalla saa ison määrän käyttökelpoisia plugareita ja kasoittain sampleja. Jackin käyttöä suositellaan, mutta sen liitännät hoituvat itsestään eivätkä vaadi paljoa huomiota. Sitä paitsi ainakaan vielä ohjelmaa ei saa synkkaamaan muiden Linux-musiikkisoftien kanssa. Tai ainakaan minä en ole siinä onnistunut.
Tarviipa testata tämä Bitwig. Siinä ei vain ole vielä edes LV2-tukea...
Mutta musiikinteossa on tietysti tarkoituksena saada aikaan musiikkia, ei säätää, niin kuin sanoit. Mäkki on varmaan helpoin, mutta kultainen häkki, jossa jokainen liikahdus maksaa.
"Musantekemisellä" voidaan tarkoittaa vähän erilaisia juttuja. Jos äänität waveja kotistudiossa, niin Linuxilla ei asiat ole ollenkaan hullummin; Ardour on tähän erinomainen ohjelma ja hyviä plugareitakin löytyy. Jos teet puhtaasti elektronista musiikkia, niin ehkä silloinkin Linux on OK. Mutta itse olen tämmöinen hankala tapaus, teen sekä täysin puhdasta rockmusaa ilman korjauksia, sekä elektronista musaa jossa yleensä on myös soitettuja raitoja joukossa. Teen myös rockmusaan liittyviä demoja siten, että midiraita soittaa rummut ja mahdolliset kiipparit.
Lisäksi haluan tehdä tämän kaiken modernissa työpöytäympäristössä jota käytän myös kodin viihdekeskuksena. Tämä yhdistelmä tekee homman vaikeaksi, mutta kyllähän se kai esim. Mäkillä onnistuu - joten miksi tyytyä vähempään?
Nyt kun pääsin avautumasta hieman, löysin uuden suunnan - Sooperlooper! Claudialla kokonaisuuden hallinta, Hydrogen, A3 mikserinä, kitara ja basso äänikorttiin ja omiin luuppeihinsa, midillä plugareiden säätöjä - täähän onkin aika siistiä ja homma toimii!
Tähän liittyen kysymys: keksiikö joku keinon, jolla voisin about saumattomasti vaihtaa luupit toisiksi? Tällä hetkellä teen niin, että feidaan yhtä lukuunottamatta luupit mikserissä äänettömälle, tällöin voin ladata muihin luuppikanaviin uudet luupit, tämän jälkeen feidaan niitä yksitellen sisään, sen jälkeen tämä yksittäinen luuppikanava nolliin ja sen voi vaihtaa. Olisi hienoa pystyä vaihtamaan tunnelmaa hieman nopeammin, jopa edes takaisin kahden eri luuppitunnelman välillä. Helpoin ratkaisu taitaa olla tuplamäärä luuppikanavia, jolloin tunnelmat voi ladata kaikki kerralla, ja sitten feidata niitä mielensä mukaan.