Musiikinteko/mediatuotanto- ja yleiskäyttöympäristöt on mullakin erikseen. Aika moni ammattilainen tekee tuohon tyyliin järjestelmästä riippumatta: eli erillisillä osioilla on _täysin_ erilliset järjestelmät, joiden välillä bootataan, jolloin ei edes teoriassa mikään pääse sotkemaan mitään (paitsi tietenkin rautamuutokset, mutta sehän on asia erikseen).
Periaatteessa jos ostan uuden koneen viihdekäyttöön, niin joustan vaatimuksistani. Mutta jos käytän nykyistä ainoata konettani esim. yleiseen musiikinkuunteluun, niin inspiraation iskiessä koneen pitää olla heti valmis tuotantoon. Tämä on erittäin tärkeää, fiilis katoaa säätäessä. Varsinkin joku uudelleenkäynnistys on vanhanaikainen idea, josta pitäisi pyrkiä eroon. Haluamani on täysin mahdollista esim. OSX:llä.
AV Linuxin ydin on ollut tyydyttävä. FW-laitteita mulla ei ole, joten niistä en voi sanoa. Stackit on ilmeisesti aiheuttaneet joillekuille ongelmia viime aikoina.
AV Linux vaikutti kyllä kivalta, mutta se ei käy, koska se ei ole distro. Tai onhan silläkin mahdollisuus, jos säätäisi ihan pirusti. Minusta tuo stackin vaihto uuteen oli osoitus Linux-maailman yhteisen vision puuttumisesta. Juuri, kun ffado saadaan valmiiksi, mikä on hemmetin hieno juttu sinällään, alkaa sekoilu stackien kanssa, mikä romuttaa yleisen toimivuuden kuukausiksi, jopa vuosiksi. Esim. Arch linuxin pakettivarastosta löytyvä RT-ydin on vanhalla stackillä!! Sattumalta minulla oli tarvetta käyttää Alesis Multimix -mikseriä, mikä vaati uusimman ffadon kääntämisen, enkä siis voinut käyttää RT-ydintä.
ffado-mixeristä en tiedä, mutta dbus-palvelujen käynnistäminen automaattisesti Archissa on mahdollista. Se tosin pitää säätää manuaalisesti. Miksikö? No juuri siksi kun Arch on semmoinen järjestelmä, ja sen käyttäjät juuri sitä haluaa
KDE- tai Gnome-työpöytä tarjoaa helpotusta taustapalvelujen käynnistämiseen, mutta siinä käynnistyy sitten helposti vähän kaikenlaista.
Juu tämä ei liene suuri ongelma, ihmettelen vain, että mikä senkin lopulta aiheuttaa, että Ubuntussa asentuu Ffado-ikoni ja napista se käynnistyy, ja Archissa ei asennu ikonia eikä napista käynnisty. Kai se syyttävä sormi osoittaa Archin paketoijiin, huolimatonta/välinpitämätöntä. Tämä ei ole todellakaan oikea paikka itkeä tuosta asiasta, Ubuntussa se on muistaakseni aina toiminut oikein.
Tähän vaikuttaa 1) äänikorttisi 2) jackin säädöt 3) korkeampi voima (mikäli joku sellaisiin uskoo. Minä tarkistaisin kohdat 1) ja 2) ennen mystisten rituaalien suorittamista.)
Eniten tähän tuntuu vaikuttavan 4) ohjelmistoversiot. Nimittäin ongelmia on syntynyt ajan kuluessa. Oli aika, jolloin minulla ei ollut tällä peruskäytölläni Archin perusytimellä yhtään Xrunia. Ehkä onkin kyse vain ja ainoastaan uudesta fw-stackista?
Suoraan lennosta ei pysty vaihtamaan. Mulla hoituu Jackin uudelleenkäynnistyksen kanssa ongelmitta. Onko sulla äänikortin ajureissa jotain pulmaa, vai mitä ihmettä? Ja siksi toisekseen: ei sitä näytteenottotaajuutta myötäänsä pitäisi olla tarvetta rumpatakaan. Vaikka sehän on sitten jokaisen oma asia miten usein sitä vaihtaa, mut sanoinpa kuitenkin...
Video on tyypillisesti 48kHz ja audio 44.1kHz. Joko vaihdetaan äänikortista taajuutta, tai konvertoidaan. Ilmeisesti esim. VLC ei tajua konvertoinnista mitään, vaan soittaa äänikorttiin nähden väärällä taajuudella, samoin MPD. Pulseaudio ilmeisesti konvertoi, mutta millä koodilla?
En ole tuollaista mute-nappia löytänyt. Muita ärsyttäviä bugeja kylläkin. Ubuntun Ardouriin en luota, vaan lataan suoraan valmiin paketin Ardour.orgista. Ainakaan kolmosversiotahan ei tarvi kääntääkään kun se on binääripaketti. Kivaa. Bugeja on silti edelleen, mut hei: onhan niitä Pro Toolsissakin.
Ilmeisesti se bugi on korjattu.
Oon testaillu vähän Cadencea (http://kxstudio.sourceforge.net/KXStudio:Applications) ja vaikutti siistiltä. Tosin omaan käyttööni ei toiminut oikein kunnolla - ainakaan toistaiseksi. Buginen siis. Siinä kuitenkin nuo siltaukset on helposti olemassa (joskin bugisesti mutta helposti). Spotifyä pyöritän Winen päällä (missä on omat ongelmansa) ja wine kytkeytyy Jackiin. Toimii mainiosti aina kun kerran vuodessa sitä käytän viisi minuuttia.
Pulseaudio -> Jack pitää korjata kunnolla ja sen pitää toimia kaikilla suoraan. Ei siihen tulisi tarvita mitään erillisiä ohjelmia. Teen tästä bugireportin heti, kun saan ytimen kuntoon.
Tietysti tässä voi kysyä, et onko varmasti hyvä idea yhdistää viihdekäyttö ja musanteko samaan järjestelmään?
Tottakai! Ei viihdekäyttö saa olla vaikeampaa kuin musiikin tuotanto. Tällä hetkellä se on. Vaikka tekisin koneestani ihan vain viihdekäyttökoneen, vaatisin äänikorttini takia ihan samoja asioita.
Ja tuollaisenko haluaisit suuremmin virittelemättä toimimaan? Huh. No mutta kyllä se aika lähelle pitäisi onnistuakin, jos vain Jackin asetukset ja äänikortin ajurit on kohdillaan. Huom, jos. Minullahan ei mpd:stä tietysti kokemusta ole, ja kysynkin et onko varmasti hyvä idea yhdistää se yleis/viihdekäyttö ja musanteko samaan järjestelmään?
Tämäkin on ongelmistani kevyemmästä päästä. Ja tällä hetkellä Archin puolella asiaan liittyy bugeja, joita ei ennen ole ollut. Kai se täytyy vain korjata bugit ja jäädyttää järjestelmä.