Toisinsanoen, jos suhtaudut dataan asiaankuuluvalla vakavuudella, niin tiedostojärjestelmien yhteensopimattomuus eri järjestelmissä lakkaa olemasta minkäänlainen ongelma. Eihän kannettavalla levyllä muutoinkaan voi olla mitään ainutkertaista dataa - sehän voi hävitä tai tiedot voidaan varastaa milloin hyvänsä.
Täysin samaa mieltä. Nyt puhuttiinkin ns. koti backupeista tai muista ei niin rahanarvoisita backupeista. Kunnon backupit pitää olla päivittäiset ellei jopa realiaikaiset ja tietenkin off-site backuppina. Juuri off-site tavoitteen toteutumisen vuoksi käytän ulkoistalevyä. Tässä tietysti päästään nopeasti siihen, että montako kymmentätuhatta euroa backupjärjejestelmiin halutaan investoida.
Esimerkiksi nykyinen palvelin hostausta hoitava operaattori ei meinannut millään ymmärtää ensin, kun sanoin että: "Samassa konesalissa palvelinten kanssa olevat backupit eivät kelpaa meille. Backupit pitää ottaa vähintään toiseen konesaliin." En sentään vaatinut jatkuvaa backuppia eri mantereelle.
Googlen strategia muistaakseni sanoo että datan on oltava jatkuvasti 2 levyllä USA:ssa, 2 levyllä Euroopassa ja 1 levyllä Aasiassa. Siinä on mielestäni datan hajautus hoidettu kohtuullisesti.
Jälkimmäiseen varautuminen edellyttää sitten jo kryptausta, joka on sitten jo oma lukunsa - mutta pakko toteuttaa sekin, jos se on pakko toteuttaa.
Kuten varmaan huomasit, laittamassani esimerkissä data on vahvasti salattuna ulkoisella levyllä. (aes256)
Varmistukset on oma taiteenlajinsa kun ruvetaan puhumaan oikeasti arvokkaasta datasta. Aina välillä voi leikitellä erilaisilla kauhuskenarioilla. Mitäpä jos
NYSE:n transaktiot viikonajalta katoaisivat taivaantuuliin.
Vieläkin nauran sille jätkälle, joka keksi varmistaa datat WTC tornista toiseen. Siihen kun SAN venyi juri sopivasti. Ehkäpä tavoitteena pitäisi olla toiselle mantereelle? Siksi otan kerran kuussa varmistukset amerikanmantereelle tiedoistani.
Tiedät varmaan miten usein backupit laiminlyödään. Kaikki niihin investoitu aika ja raha on hukkaanheitettyä, kunnes varmistuksia tarvittaisiin. Uskon että tälläkin foorumilla on monta käyttäjää joiden varmistukset eivät ole kunnossa. Muistakaa myös että ulkoistus ei takaa että tiedot ovat tallessa. Onko Gmail viestisi varmuuskopioitu? Kolmanteen osapuoleen luottaminen on riskikästä. Jos backupit otetaankin, niin koska olet viimeksi testannut niiden palauttamista? 99% ihmistä ei vaivaudu moiseen.
Monesti sanon käyttäjille jotka haluavat tietojen palautusta että:
1) Jos tiedot ovat arvokkaita, ota tietosi varmuuskopiosta.
2) Jos sinulla ei ole varmuuskopioita, tiedot eivät ole arvokkaita.
3) Voin mä ne teille sieltä levyltä todennäköisesti kaivaa, mutta tämä tulee teille kalliiksi.
Palataan takaisin aiheeseen, eli tiedostojärjestelmän valintaan.